24 лютого 2022 року українці прокинулись в іншій реальності: небо розривало ревіння російських винищувачів, на українські міста летіли російські ракети, станції метро перетворилися на укриття. У цій новій реальності не існувало поняття абсолютної безпеки…

Останній з оглядів книг новітньої історії, історії, яка відбувається на наших очах, представлений вашій увазі!

Огляд для тих, хто небайдужий до всього, що відбувається у власній країні.

 

Перші дні війни були дуже емоційними і страшними. Коли не знаєш, що робити, не встигаєш за новинами. А через ці новини не можеш нічого робити…

Бура Д., Подобна Є. Свідчення про перші дні вторгнення / Дарія Бура, Євгенія Подобна; худож.-оформ. О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2022. – 189с.

Маріуполь…Волноваха…Херсон…Чернігів…Суми…Ізюм…Щоб не дозволити нікому переписати нашу історію, вплести те, чого не існувало, як роблять росіяни, коли на чорне кажуть біле, ми вирішили зібрати спогади людей про перші дні повномасштабної війни. Щоб пам’ятати…

Ось що пише журналістка, радіоведуча Дар’я Бура, яка чотири роки до цього працювала воєнною кореспонденткою в зоні АТО/ООС: «Від Чернігова до Києва машиною їхати лише дві години, а до кордону з рф – годину, тому оборона міста у повномасштабній війні 2022 року мала стратегічне значення для захисту столиці…»

Бура Д. М. Чернігів. Чотирикутник єдності /Дар’я Бура; худож.-оформ. О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2023. – 219с.; іл. – (Фронтир)

38 днів Чернігів зазнавав артилерійських та авіа ударів, опинився практично у блокаді, без зв’язку і комунікацій. Його околиці розбиті до цеглин. Але саме тут російські танки «їхали заднім ходом» і палали від «коктейлів Молотова». Чернігів став містом героїв, а його оборона, як і всього регіону, трималася на чотирьох складових. Навіть на п’яти – ще річка Десна допомагала.

Про тих, хто втримав і виборов місто у російських окупантів, - у цій книжці.

А ось наступне місто під окупацією до сьогоднішнього дня…

Шишацький Є. Мандрівка до потойбіччя. Маріуполь / Євген Шишацький; худож.-оформлювач О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2022. – 223с. – (Воєнні щоденники).

Як і в кожного українця, 24 лютого 2022 року світ Євгена, автора книги, за сумісництвом редактора і журналіста, перевернувся. У Маріуполі під обстрілами були мама і друзі, з якими обірвався зв’язок. Євген приймає рішення їхати на окупований Схід, щоб допомогти евакуювати людей.

«Мандрівка до потойбіччя. Маріуполь» - сповідь водія-волонтера, що дивом вибрався з-під Маріуполя. Автор описує реальну історію про подорож до «краю застиглого часу», розповідає про людей, яких життєвий вибір і доля занесли саме сюди, про свій вибір, «от такий, недодуманий, але свідомий. У пошуках своїх. У пошуках себе. З фаталістичною готовністю до нового досвіду".

Не вперше Україна стикнулася з навалою загарбників, але саме тепер, у цій війні, на нашому боці весь цивілізований світ. Найновіша зброя, найсучасніша розвідка, військовий досвід найдосконаліших армій,  а головне – сила правди й незламна воля до свободи.

Жирохов М. Зброя перемоги / Михайло Жирохов. – Харків: Віват, 2023. – 256с.: кольор. іл. – (Серія «Історія та політика»)

Перед вами найповніший довідник з озброєння та військової техніки, що застосовують ЗСУ на передовій. У виданні подано яскраві фотографії та докладний опис бойових характеристик найрізноманітніших видів зброї вітчизняного та світового зразка. А ще наведено цікаві розповіді наших бійців, які цю зброю застосовують.

Війна в Україні буде визначальною на багато років вперед, бо це тема життя та смерті української держави і її людей. Минув ще один рік у вогні…Автори наступної книги мають свій погляд на цю війну, він побудований на життєвому досвіді, сформованому в результаті багаторічної роботи з різними міжнародними інституціями та експертними середовищами.

Карпов В.Є., Риба О.В. Вільні від народження / Валентин Карпов, Олексій Риба. – Кропивницький: Власне видання, 2023. – 511с.

Співавтори розповідають, як путінський режим витратив мільярди доларів та роки роботи на те, щоб переконати весь світ, що Україна – це штучне утворення та неспроможна держава. Але це не спрацювало. Громадяни неспроможних держав не гуртуються навколо ідеї перемоги, не звільняють свої території від окупантів ціною власного життя, не відновлюють у стислі строки пошкоджену інфраструктуру та не об’єднують навколо себе провідні держави світу.

За ці майже 3 роки нескінченної війни, не могла не відбутися і художня фіксація подій.

Поезія без укриття: антологія / упоряд. Надія Гармазій. – Брустури: Дискурсус, 2022. – 240с.

Це погляд на війну зсередини і зовні. Ці рядки зароджувалися під гул сирен в укриттях, під гуркотняву коліщат евакуаційних потягів, і разом з тим – це вірші тих, хто бореться за перемогу і на передовій, і у слові. Перед вами – антологія всенародного протистояння, поезія,що виходить з укриття й вільно простує у світ як пам’ять про загиблих, як підтримка наших захисників, як хроніка війни, переосмислена на рівні болю, що робить нас незламними.

У книзі представлено вірші 70 українських поетів.

Твори опубліковано в авторській редакції.

А ось новела завідувачки бібліотеки-філії №14 Галини Суржок «Сім кроків до життя» включена в збірник, твори в якому написані в період від фатального 24 лютого по вересень 2022 року.

Смертельний соль-дієз: Вірші, оповідання, есе. – Кропивницький: ТОВ «Імекс-ЛТД», 2022. – 160с.

Різні літератори різними художніми засобами вели своєрідний літопис цих вогняних днів, коли кожен місяць, як нова епоха, - від епохи пляшок з «бандерівським смузі» до «Хаймерсів». Вони писали, не відриваючись від новин, які змінювались щогодини, під виття сирен «на ноті соль-дієз», у бомбосховищах.  Всі тринадцять авторів – члени Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного. За фахом – філологи, учителі, журналісти, і як було сказано вище, бібліотекарі. Тринадцять голосів збережуть у художній формі те, чим жила Україна в цей історичний час.

Такий собі щоденник війни.

Це можна сказати і про книгу «24.02»

Мероник А. 24.02 /Андрій Мероник. – Чернівці:Книги – ХХІ, 2022. – 328с.

Книжка розповідає невигадану історію про компанію молодих людей, які опинилися посеред війни без власного на те бажання. Про те, як кожного з них «морозило» чи то від страху, чи то від холоду, коли десь поруч влучала ракета й лунав потужний вибух, який вибивав шибки та вмикав сигналізації.

Як кожен із них намагався бути корисним країні, як розвивалися їхні страхи та сумніви. Про що говорили, про що думали й у що вірили. Ця книжка про таких самих людей, як і ви. Книжка про наших із вами сучасників.

Таких, як і Віталій Запека, який не боїться бути відвертим

Запека В. Бабах на всю голову /Віталій Запека. – Харків: Віват, 2022. – 192с. – (Серія «Художня література)

У збірці воєнної прози – і перші чоловічі сльози, і справжнє кохання, і бувальщини та натуралістичні нариси з окопів Донеччини, і оповідь про перші дні повномасштабного вторгнення. Автор із притаманною йому щирістю досліджує, як у непростих обставинах українці зберігають людяність, розповідає про досвід російсько-української війни і про нашу безмежну жагу до життя і свободи.

А ось відомий український письменник Андрій Кокотюха відкрив новий цикл воєнно-пригодницьких трилерів і перший подібний цикл в Україні.

Кокотюха А. Таймер війни. Довга комендантська година. Кн.1. Роман. – Харків: ВД «Фабула», 2023. – 368с.

Перші дні масштабного російського вторгнення. Київ під ворожими обстрілами, активізувалися диверсійні групи, місто готується до облоги і тримає оборону. Мета ворога – посіяти паніку в столиці. Російський терорист на прізвисько Гюрза готує гучну акцію залякування. Про наміри терориста дізнається офіцер військової розвідки Влад Хмара. День уже відомий, та щоб зупинити ворога, треба дізнатися час і місце. У Хмари лишається менше дванадцяти годин. Таймер війни почав зворотній відлік…

І звичайно ж, куди на цій війні без бійців невидимого фронту – волонтерів

Охріменко Л. Волонтерські історії (2014-2022): збірка оповідань: 2-е вид. доп./ Людмила Охріменко. – Харків: Відкриття, 2023. – 232с.

Вони різні, але вони великі люди: і ті, хто власним коштом купує дороге військове обладнання, і ті, хто з кожної пенсії перераховує двісті гривень на ЗСУ, і ті, хто всі ці роки кожного дня ішов у холодні приміщення або потерпав від спеки, але плів своїми руками тисячі кілометрів маскувальних сіток, і ті, хто приганяв машини для наших військових, і ті, хто вивозив людей із-під обстрілів. Я не знаю, яке завдання не можуть виконати наші волонтери, а з 2022 року й волонтери з усіх країн світу. Дяка вам і честь!

І я знаю, з такою підтримкою Україна обов’язково переможе!

Дякую всім, хто знайомився з нашими оглядами і ділився ними  зі своїми користувачами.

До нових зустрічей, друзі!