Іноді дуже хочеться скласти себе докупи, але ніяк не вдається. Звичайні поради типу «візьми себе в руки» зовсім не допомагають і ці самі «руки» мимоволі поступово опускаються. У такому разі вам може стати в пригоді наша добірка чудових книг, які пропонують нестандартний підхід до проблем та практичні поради стосовно того, як жити повнішим і щасливішим життям.

Огляд рекомендовано широкому колу користувачів.

В першій же книзі письменниця на власному досвіді описує перевірені методи для того, щоб стати сильнішою та щасливішою.

Шустер Тара Купи собі той довбаний букет: та інші способи зібратися докупи від тієї, котрій вдалося/Тара Шустер; пер. з англ. Ірина Вікирчак. – К.:Yakaboo Publishing, 2024. – 320с.,

Важливо, що Шустер не нав’язує свою методику, а легко, доступно та з почуттям гумору розповідає, як сама мало не втонула у вирі проблем, але знайшла в собі сили впоратися та жити далі. "Купи собі той довбаний букет та інші способи зібратися докупи" — це книжка про любов до життя. Книга, що підвищує жіночу самооцінку та формує власні орієнтири. Смілива та в чомусь навіть зухвала, трохи сумна, але дуже добра, а головне — щира й від душі. Саме це й робить книжку особливою: читач вірить їй, бо кожна порада підкріплюється чесною розповіддю з життя Тари, не завжди простою і з хорошим фіналом. Таке читання відчувається, як душевна розмова з близькою подругою, завдяки чому видання особливо цінне й не схоже на інші зразки мотиваційного нон-фікшну. Влучно й без зайвих слів про жіночі переживання, з якими може зустрітися кожен.

Наприклад, в шлюбі

Готтман Дж. М. Сім принципів щасливого шлюбу / Джон М. Готтман, Нен Сільвер: пер. з англ. О.Голуб. – Х.: Віват, 2021. – 336с. – (Серія «Саморозвиток»).

Джон Готтман здійснив революцію в аналізі й прогнозуванні шлюбу, у межах експерименту спостерігаючи за звичками подружніх пар. Він окреслив сім принципів, які допоможуть проаналізувати й зміцнити стосунки під час кризи. Автор пропонує: поглиблювати дружбу, яка лежить в основі будь-якого шлюбу; посилювати власні «мапи кохання»; зберігати любов і захоплення партнером; повертатися обличчям одне до одного, а не бігти геть; давати партнерові змогу керувати ситуацією; завжди знаходити вихід із глухого кута; формувати спільне бачення. Результати одного з досліджень свідчать, що 63 відсотки чоловіків і жінок, які прочитали дану книгу, визнали: завдяки цим рекомендаціям їхній шлюб змінився на краще.

А 10 правил з наступної книги допоможуть «приборкати внутрішніх тигрів»

Ловлесс, Джим Іди туди, де страшно. І матимеш те, про що мрієш /Джим Ловлесс; пер. з англ. Т.Микитюк. – К.: Видавництво Букшеф, 2022. – 320с.

Найбільше нам заважають жити наші страхи. Вони нагадують тигрів, які загрозливо гарчать і повсякчас нагадують: «Не рипайся! У тебе нічого не вийде!». І ми лякаємося , зупиняємось, а то й відступаємо, втрачаючи можливості й сходячи зі шляху, який міг би привести до щастя. Міг би, якби ми хоча б спробували на нього стати. Але для цього нам спочатку потрібно позбавитися страху. Книга Джима Ловлесса – бізнес-тренера, одного з найпопулярніших європейських мотиваційних спікерів – саме про те, як подолати свій страх, незалежно від того, чого саме ви боїтеся: пірнути на глибину, піти на співбесіду чи освідчитися в коханні. Десять правил, запропоновані автором у книзі, дадуть вам змогу прогнати внутрішніх тигрів і зробити крок уперед, а відтак знайти внутрішню силу для будь-яких звершень.

Навіть працювати з людьми, які не викликають ні довіри, ні симпатії

Кехейн Адам Взаємодія з ворогом. Як працювати з людьми, які не викликають ні довіри, ні симпатії/ пер. з англ. Дмитро Кожедуб. – К.: Лабораторія, 2021. – 160с.

Усім нам знайома ситуація, коли потрібно розв’язувати певну проблему, але залучені в цей процес люди мають цілковито різні бачення подальших дій. Рішення затягується, робота стоїть на місці, переговори займають години, дні, тижні…

Адам Кехейн допомагає примирити сторони конфліктної ситуації. Він пропонує чіткий план дій щодо того, як можна співпрацювати з кимось особисто неприємним і кардинально іншим. Його методика дозволить легко уникати прикрих моментів удома, на роботі й у повсякденному житті та досягати поставлених цілей.

Автор книжки має досвід консультацій щодо розв’язання надскладних міжнародних питань, тож обов’язково допоможе впоратися з менш заплутаними і не такими затягнутими в часі проблемами.

А як щодо нестандартного підходу до проблем?

Менсон Марк Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем/ пер. з англ. Антоніна Ящук. – К.: Наш формат, 2018. – 160с.

Ми живемо в культурі, зацикленій на занадто оптимістичних очікуваннях. Із самого дитинства нам нав’язують нереалістичні ідеали, яких ми прагнемо досягти попри все: лише найвищі оцінки, досконала зовнішність, надсучасні гаджети, найкрутіша робота, тільки екзотичні подорожі й не менш яскраві світлини в соцмережах. Постійно женучись за успіхом і щастям, ми намагаємося уникати будь-якого негативу. Однак негативний досвід, як переконує Марк Менсон, надзвичайно цінний: він звільняє нас від міражу щастя.

А якщо ви зробите «революційні п’ять кроків», то вони допоможуть

  • будувати гармонійні стосунки
  • не гніватися й не засуджувати
  • зберігати рівновагу в будь-якій ситуації

Тіппінг Колін Радикальне Прощення/ Колін Тіппінг; пер. з англ. Є. Мірошниченка. – К.: Видавництво Букшеф, 2024. – 304с.

Метод Радикального Прощення, який розробив Колін Тіппінг, завоював мільйони прихильників у всьому світі. Він допомагає людям переоцінити  своє минуле, подолати гнів, страх, сором і таким чином змінити майбутнє. Автор пропонує, як вже сказано вище, п’ять основних етапів Радикального Прощення й докладно пояснює, як завдяки їм позбутися архетипу жертви та зробити своє життя досконалим.

Тобто пустити в своє життя дзен

Масуно Ш. Спіймай дзен життя. Японські практики, що ведуть до спокою та радості / Шинмьо Масуно; пер. з англ. О. Дятел. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2023. – 224с.

У своїй книжці дзенський монах пропонує прості й практичні поради стосовно того, як жити повнішим і щасливішим життям. Автор закликає прибрати з нього увесь мотлох і акцентує увагу на мінімалізмі, поєднуючи мудрість століть із сучасністю. Створіть свій невеличкий сад, милуйтеся заходом сонця, не бійтеся труднощів і роботи, вчіться відпускати, упорядкуйте власне житло, не забувайте про вдячність. Гармонія – у простих речах. Авжеж, ви чули все це вже купу разів, проте ще раз нагадати собі ті істини, ба навіть відкрити їх наново, точно не завадить!

Як не завадить ознайомитись з книгою, що змінила свідомість мільйонів людей

Гілл Н. Думай і багатій / Наполеон Гілл; пер. з англ. М.Сахно. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2023. – 256с.

Наполеон Гілл – радник президента Франкліна Рузвельта, один із найвідоміших письменників, чиї книжки про успіх допомогли мільйонам людей у всьому світі. «Думай і багатій» досі має шалений попит у читачів: продано понад 20 мільйонів примірників!

Після доленосної розмови зі знаменитим мультимільйонером та філантропом Ендрю Карнегі ще в студентські роки Наполеон Гілл вирішує прислухатися до його порад і на основі життєвих історій багатих та успішних вивести універсальну формулу успіху, якою зможуть користуватися звичайні люди, що не мають мільйонних статків, але прагнуть досягнути вершин.

13 кроків до багатства й успіху від Наполеона Гілла – це дієвий шлях для кожного, хто вирішив рухатися вперед.

А ось готуватись до досягнення великої мети потрібно з дитинства

Райшер Е. Супербатьки / Пер. з англ. Т. Заволоко. – К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2020. – 208с.

Це повний посібник з виховання, побудований на дотриманні 75 досить простих, однак по-справжньому ефективних правил. У ньому ви знайдете безліч корисних практичних порад стосовно розв’язання проблем, з якими батькам доводиться стикатися мало не щодня. Йдеться, зокрема, про аналіз можливих сценаріїв поведінки, приклади розподілу обов’язків в родині, принцип визначення основних пріоритетів. Досить докладно розповідається про такі ключові у справі виховання дітей техніки, як переосмислення, емпатія, повторення, справедливе попередження, припинення дії, винагорода, тренування емоцій. Загалом мета цього видання – допомогти вам створити сімейне життя свої мрії.

Мрії…справжній сенс життя…хто не замислювався над цим? Наступна книга доводить, що, тільки-но людина знаходить сенс свого існування, вона отримує сили, щоб здолати будь-які випробування

Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу: Психолог у концтаборі / Віктор Франкл. – Харків: КСД, 2024. – 159с.

Віктор Франкл – всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в’язнів. Франкл віднайшов стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та дають сенс життю. Свій жахливих досвід виживання він описав у книжці, яка допомогла мільйонам людей віднайти себе та змінити життя. Поради людини, яка зазнала нелюдських випробувань, варті того, щоб бути почутими.

Як і історія одного солдата у війні проти росії

Піннер Шон Живи. Борися. Виживи / Шон Піннер; Пер. з англ. Є. Баскакової. – К.: Видавнича група КМ-Букс, 2024. – 336с.

До уваги читачів неймовірна історія виживання британського солдата у відставці, українського морського піхотинця Шона Піннера протягом шести місяців у російському полоні, де не діють жодні конвенції і правила добропорядного  поводження із бранцями. Попри фізичні і емоційні страждання Шонові вдалося не лише самому втриматися при розумі, але й підтримувати бойовий дух інших військовополонених, дізнаватися новини з «великої землі» і надсилати світові невербальні меседжі про те, як насправді до нього та його товаришів ставляться у полоні. Ця розповідь слугує беззаперечним свідченням жахіть війни, з якими доводиться стикатися не лише військовим, а й звичайним цивільним людям, і неабиякої сили людського духу, який у сподіванні на світлі часи здатен витримати найгустіший морок.

Отож разом до Перемоги у фізичному і психічному здоров`ї!