14 вересня в Україні відзначається День українського кіно. З нагоди свята у Центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка протягом дня відбулося знайомство користувачів з історією створення українського кіно та з творчістю українських режисерів – творців унікальної кінематографічної мови Олександра Довженка та Сергія Параджанова. Стилістика, створена Олександром Довженком, поклала початок напряму, який визначають як «українське поетичне кіно». А національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка стала  одним з найбільших осередків української кінематографії.

Відомі картини, зняті Параджановим, не вкладаються лише у рамки кінематографу. Його фільми характеризуються експресивним візуальним мовленням, багатим символізмом і нестандартними наративними структурами. Стрічка «Тіні забутих предків» займає першу позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно, а також входить до списку обов'язкових для перегляду студентам Гарвардського університету, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві. Режисер Сергій Параджанов народився у Тбілісі, сидів у російській в’язниці за український націоналізм.

Кіно – це засіб наймогутнішого впливу на свідомість людини, формування люблячого ставлення до власної країни, а також велика складова української культури, необхідна для дозрівання менталітету та патріотизму. Більше інформації читач мав змогу отримати із сторінок книг, які знаходяться у фонді книгозбірні.