У липні 2024 року ми святкуємо 175 років з дня народження Олени Пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової) – письменниці, публіцистки, етнографа, перекладачки, громадської діячки та матері великої української поетеси Лесі Українки. З цієї нагоди у бібліотеці-філії №1 відбулася презентація літературознавчого портрету «Олена Пчілка: мій погляд променем святим палає».

Національні і соціальні мотиви становили основний зміст творів Олени Пчілки, в яких вона виступала проти денаціоналізації, русифікації, проти національного і політичного гніту, проти чужої школи з її бездушністю та формалізмом, показувала, як національно свідома українська молодь в добу глухої реакції шукала шляхів до визволення свого народу.

Пчілка чимало перекладала і переспівувала світову класику: Овідія, Міцкевича, Ґете, Андерсена, Гюґо, а також написала низку публіцистичних, літературно-критичних статей і спогадів.

Письменниця багато писала і перекладала для маленьких читачів. Вона заснувала і видавала журнал для дітей «Молода Україна», де часто друкувала свої вірші, байки, оповідання та казки для малят. Саме тому маленьким учасникам заходу було так цікаво! Діти разом з батьками розгадували загадки, слухали віршики, сміховинки, байки, оповідання Олени Пчілки. Найбільше нашим читачам припало до душі гумористичне оповідання «Злодій», яке вчить завжди буди чесним і говорити правду та ніколи не брати чужого.