Чергове засідання розмовного клубу української мови «ГориСлово» було справжнім святом для всіх поціновувачів не тільки української літератури, а й унікальної, смачної та автентичної української кухні. Членів клубу бібліотекарі ЦМБ ім. В. Панченка запросили до літературної кухні «Національні смаколики від українських письменників». Україна здавна славиться своєю багатою на традиції національною кухнею. Українську кухню не сплутаєш із жодною у світі, вона має свої особливі секрети приготування страв на найвибагливіший смак.

Символом національної кухні України, офіційно визнаним ЮНЕСКО у 2022 році, є борщ – частина нематеріальної культурної спадщини людства. На основі художніх творів українських авторів бібліотекарі сформували уявлення присутніх про те, чим харчувались українці, з чого готували та які страви їм смакували.

Учасники заходу мали змогу зануритись у розмаїття національних страв через призму творів класиків української літератури таких як: «Енеїда» Івана Котляревського, «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького, «Хіба ревуть воли, як ясла повні» Панаса Мирного, «Ніч перед Різдвом» Миколи Гоголя, «Тигролови» Івана Багряного та інших. Звучали уривки з творів, у яких згадуються страви, сповнені національних особливостей. Наприкінці зустрічі було продемонстровано мультимедійну презентацію, яка познайомила з маловідомими фактами про основні смаколики української кухні.

Українська кухня – це справжнє диво, яке здивує вас своєю смакотою, ароматом та унікальністю, це не просто сукупність страв, а справжня культурна спадщина, що відображає глибоко укорінені традиції та впливи народу, і є надзвичайно важливою для збереження нашого культурного доробку.