Понад 800 жителів Кіровоградської області зареєструвались для участі у всеукраїнському забігу "Шаную воїнів, біжу за Героїв України", присвячений Дню пам'яті загиблих захисників. Понад 175 зареєстрованих — кропивничани, серед них і читачки бібліотеки-філії №19 Ніна та Вікторія Раци.

Учасниці патріотичного забігу біжать 5 км за свого друга й свата Олександра Більченка, воїна, який став на захист Батьківщини 21 червня 2022 року, а загинув 10 червня 2024 року в селі Роботине Запорізької області під час виконання бойового завдання.

Призивався Олександр Леонідович з рідного села Черняхівка, де він народився і ріс. Виховувався бабусею, тому що у 7 років померла його мати. Після закінчення Соколівської школі вивчився і працював трактористом у рідному колгоспі. А потім швидкий професійний ріст від звичайного робітника до майстра цеху  в компанії «Три Стар». 25 років Олександр пропрацював на улюбленому заводі.

Обороняючи Україну від російських загарбників Олександр Більченко воював в найгарячіших точках на різних напрямках: Донецька область (м. Мар'їнка, м. Бахмут, м. Костянтинівка), Харківська область (с. Волохів Яр), Запорізька область (с. Роботине, м. Токмак). Олександр весь час наголошував: «Немає нічого ціннішого, ніж людське життя!».

Доброю й щирою людиною, вірним побратимом, справжнім патріотом, таким залишиться Олександр в пам'яті рідних, знайомих та друзів.

Забіг "Шаную воїнів, біжу за героїв України" – наш вияв подяки військовослужбовцям та їхнім сім'ям за внесок у збереження територіальної цілісності країни.