Підвищення кваліфікації бібліотечних працівників - важливий напрямок роботи спеціалістів відділу інноваційно-методичної роботи Кіровоградської МЦБС. У 2012 році відбулася модернізація системи ПК завдяки використанню інноваційних форми і методів навчання, диференційованого оволодіння знаннями та навичками.

Бібліотекарі з інтересом відвідують всі заняття, стверджуючи, що отримані знання використовують на практиці.

Такі навчання дозволяють мотивувати колег для отримання нових навичок у роботі. Відбувається згуртування колективу, коли всі незрозумілі питання обговорюються серед однодумців.

 

День теорії і практики

Відділ ІМР використовує різноманітні форми роботи для підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Це і традиційні, випробувані часом форми, і нові, сучасні, інтерактивні.

Вперше ми застосували нову форму навчання – День теорії і практики. Захід був присвячений темі "Комплексні форми довідково – бібліографічного і інформаційного обслуговування: творчий підхід до організації і проведення". Ключове слово «творчий» відігравало вирішальну роль. Не потрібні і не цікаві сухі Дні інформації. Як правильно підготувати цей захід, зробити його захоплюючим, розповідалося на ДТіП.

Цей день для бібліотекарів був інформативним і насиченим. Стенд «110 книжок, які потрібно прочитати, щоб підтримувати розмову з королевою» зацікавив усіх. Його успішно розмістили в читальному залі центральної міської бібліотеки. Відповідно до версії «Daily Telegraph», є 110 книжок, що їх має прочитати кожен пристойний джентльмен чи леді.

Другий блок – модуль був присвячений Дню бібліографії. Про методику його проведення повідомила головний бібліограф системи. І учасники знову обмінювалися своїми напрацюваннями. Присутнім сподобалася розповідь про Дні бібліографії головного бібліотекаря філії №2.

Третій блок – модуль присвячений підготовці бібліографічного (вебліографічного) посібника малої форми. Цікавими й незвичними виявилися посібники філії № 12 –у формі метелика, і філії № 10, виконаний в техніці оригамі (любовні романи).

Чим різниться огляд літератури від книжкової презентації, розповідала завідуюча відділом інноваційно-методичної роботи. Ще і Золоту Полицю встигли заповнити ті, хто відвідав семінар. Ідея такої полички належить Юрію Олеші. Організатори заходу успішно застосували її на практиці: творчість Ліни Костенко, Достоєвського, а також інші важливі твори успішно зайняли там своє місце. Найбільш неординарний огляд книги О. Жовни зробила бібліотекар Центральної міської бібліотеки.


Семінари

16 березня 2012 року в приміщенні центральної міської бібліотеки відбувся семінар-практикум «Зв’язки з громадськістю як елемент бібліотечної політики», на який запрошені завідуючі філій і головні спеціалісти МЦБС. Цей захід проводився в рамках підвищення кваліфікації бібліотечних працівників і був цікавий всім, хто займається зв’язками з громадськістю, співпрацює зі ЗМІ, популяризує свою організацію в соціальних мережах.

Як пов’язані бібліотека і громада, бібліотека і влада? Які проблеми виникають при взаємодії? Які існують шляхи їх вирішення? Такі та інші питання розглядалися на семінарі.

Теоретична частина семінару складалася з перегляду слайдів про історію зв’язків з громадськістю та доповідей про сучасні напрямки та інструменти PR. Також висвітлювалися основні моменти роботи з засобами масової інформації. Присутні познайомилися з тим, як треба грамотно складати прес-реліз, що таке прес-кіт та з чого він формується.

Головний бібліотекар філії № 12 Салтан К.В. розповіла про телевізійну програму «Культурна скарбничка», зйомки якої відбуваються у стінах бібліотеки.

На семінарі присутні мали змогу послухати розповідь депутата міської ради В. Дриги про співпрацю з бібліотекою-філією №7, історію успіху філії №5.

Бібліотекарі взяли участь в інтерактивній грі «Завідуюча відвідує депутата», креативній грі, хвилині-роздумі. У креативній грі «Сім капелюшків» бібліотекарям, щоб бути креативними, неупередженими і критично мислячими, тими, хто вміє бачити позитивні і негативні сторони, не боїться відчувати, вчиться діяти і невідступно крокувати до наміченої мети, потрібно було приміряти на себе капелюшки різного кольору.

Практичні заняття. Розгляд можливих ситуацій:

Варіант А. Літня людина поскаржилась на те, що не може добитися від певних державних установ виконання їхніх обов'язків і врахування своїх прав. Яку інформацію ви їй запропонуєте? Назвіть відповідні інформаційні джерела.
Варіант Б. Представники певної партії просять дозволу розмістити у приміщенні бібліотеки свою передвиборну рекламу. Якою буде ваша відповідь?
Варіант В. Ваша бібліотека розташована у місці, віддаленому від великих підприємств, вищих і середніх спеціальних навча­льних закладів. Кількість користувачів реально можливо збільшити за рахунок пенсіонерів. Як ви заохочуватимете їх прийти до бібліотеки?

Завершився семінар круглим столом «Бібліотека як громадський осередок».

Організатори семінару – працівники відділу інноваційно-методичної роботи сподіваються, що він стане поштовхом для подальшої співпраці з громадськістю завідуючих філій і бібліотекарів.

 

Семінар - практикум "Публічна бібліотека на шляху змін: напрямки діяльності і стратегія розвитку"

Програма проведення:

  • Модернізація бібліотечної роботи
  • Особливості планування роботи з користувачами дітьми
  • Соціологічні дослідження у 2013 році
  • Бібліографія – ключ пізнання світу
  • Бібліотечні послуги в сучасних реаліях
  • Робота з фондом, платні послуги
  • Цифрова історія бібліотеки
  • Нові можливості ПЦРІ
  • Практичні заняття
  • Підведення підсумків семінару

 

 

Практикуми

Практикум "Впровадження інформаційних технологій"

Програма проведення:

  • Стратегія розвитку бібліотек в інформаційному суспільстві. Відкриття практикуму
  • Аналіз роботи бібліотек-філій по створенню і супроводженню бібліотечних сайтів
  • Практична робота: наповнення контенту сайтів бібліотек-філій №№ 5,15.
  • Бібліографічний пошук в Інтернеті (пошукові системи, онлайнові словники, вебліографія)
  • Практична робота: пошук інформації в Мегаенциклопедії Кирила і Мефодія
  • Електронна пошта
  • Практична робота: відправка повідомлень
  • Робота бібліотек в соціальних мережах. Моніторинг сторінок бібліотек-філій на сайті "Однокласники"
  • Бібліотечні блоги.
  • Практична робота: створення власного блогу
  • Участь МЦБС у поповненні Кіровоградського регіонального кооперативного каталогу.
  • Практична робота: пошук інформації в КРКК
  • Підведення підсумків практикуму

Домашнє завдання: створення власних блогів і сайтів, наповнення контенту існуючих.

 

Конкурси

Конкурс публікацій в засобах масової інформації "Відчуваючи пульс часу"

Кіровоградська міська централізована бібліотечна система провела конкурс публікацій в засобах масової інформації, присвячений 35-річчю заснування МЦБС.

Мета конкурсу: популяризація діяльності бібліотечної системи, формування сучасного образу бібліотеки в суспільстві, залучення нових читачів, розвиток взаємодії бібліотеки зі ЗМІ, підтримка талановитих авторів.

Умови конкурсу: до участі запрошувалися бібліотекарі та читачі, які розміщують в пресі, на телебаченні або радіо власні матеріали про діяльність бібліотечної системи, її історичний шлях і перспективи розвитку.

До участі в конкурсі приймалися роботи, надруковані (або ті, що з'явилися в ефірі) в період з 1 жовтня 2011 по 1 вересня 2012 року.

Конкурс проводився за такими номінаціями: "Краща публікація про бібліотеку", "Кращий телевізійний матеріал про бібліотеку", "Кращий радіоматеріал про бібліотеку".

Автори робіт, що зайняли призові місця, отримали Дипломи і цінні подарунки. Нагородження відбулося у вересні 2012 року під час святкування ювілею МЦБС.

 

Індивідуальні консультації

Регулярно проводилися індивідуальні консультації "Школа бібліотечної майстерності", прес-години "В читацький формуляр бібліотекаря", огляди спеціальної періодики, методичних матеріалів.

У Кіровоградському регіональному тренінговому центрі в рамках програми "Бібліоміст" пройшли навчання 3 бібліотекарі МЦБС.

 

Круглий стіл

Великий інтерес серед бібліотекарів викликав " круглий стіл"Формування позитивного іміджу книгозбірні засобами краєзнавчих розвідок". Були підготовлені цікаві повідомлення: "Миколаївка, Некрасівка" (філія 1), "Від джерела до "Океану"(ЦБ), "Традиції та звичаї завадівців"(ф.10), "Лелеківка - наш рідний край"(ф.9), "Вулиця мого дитинства"(ЦДБ), "Світлини Ковалівки"(ф.13) та інші.

 

Майстер-класи і творчі лабораторії

Особливою популярністю в Кіровоградській МЦБС сьогодні користуються майстер-класи і творчі лабораторії. Можливості цих форм навчання дуже великі. Вони дозволяють фантазувати, вносити нове в методику. Їх проведення дуже подобаються бібліотечним працівникам.

У бібліотеці-філії №16 Кіровоградської МЦБС пройшов майстер-клас "Масовий захід - зразок рекламної діяльності бібліотеки". Розпочався він екскурсією по книгозбірні, яку провела завідуюча О.І.Захарова. Військово-патріотичне виховання, екологія, краєзнавчі розвідки бібліотеки, робота в рамках проекту "Чути тих, хто не чує" стали темою виступів бібліотекарів філії. Гості, присутні на майстер-класі, побачили фрагмент масового заходу "Осіння рапсодія", де були задіяні артисти хореографічного ансамблю "Метелиця", викладачі Кіровоградської музичної школи №3 та бібліотекарі. Закінчився майсте-клас жвавим обговоренням та підведенням підсумків.

Бібліотекарі МЦБС побували також на майстер-класі у бібліотеці-філії №15, де познайомилися з роботою клубу "Євшан".

 

Обмін досвідом

Це дуже важливо – обмінюватися думками, новинками, напрацюваннями. Обмін досвідом - завжди позитивні емоції і нові враження. От і показували себе: Кіровоградська міська централізована бібліотечна система приймала бібліотекарів з області. Візит здійснювався у межах семінару обласної універсальної наукової бібліотеки їм. Д.І. Чижевського «Інновації у роботі бібліотек». Під час відвідин завідувачі відділів обслуговування бібліотек Кіровоградської області ознайомилися із передовим досвідом Кіровоградських міських бібліотек. Подивилися роботу філії №8 – переможця конкурсу програми «Бібліоміст» по роботі з глухими людьми. Відвідали центральну дитячу бібліотеку.

У Кіровоградській центральній міській бібліотеці пройшов масовий захід «Бібліотечна кав’ярня: Кілька рядків до філіжанки кави», на якому учасники семінару ознайомилися із чарівним світом кави (історією, висловлюваннями відомих осіб, віршами, конкурсами і вікторинами, присвяченими каві). Кожен отримав невеличкий сувенір – листівку ручної роботи на кавову тему.

4 жовтня центральна бібліотека для дітей приймала учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Дитячі бібліотеки як культурно-інформаційні центри у процесі формування особистості дитини» на чолі з представником Міністерства культури України М.Г.Височанською та генеральним директорм Національної бібліотеки України для дітей, Героєм України А.С.Кобзаренко. Т.Г.Ушацька, заступник директора ЦБС з питань обслуговування дітей, познайомила присутніх з досвідом рекламно-іміджевої діяльності бібліотек, що обслуговують дитяче населення. Презентація мала назву «Імідж бібліотеки як фактор її розвитку». В ході екскурсії по бібліотеці директори обласних бібліотек України для дітей та бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей обмінювалися цікавим досвідом використання традиційних та інноваційних форм бібліотечної роботи. Анастасія Степанівна Кобзаренко та Микола Павлович Зніщенко (генеральний директор обласної бібліотеки для дітей м. Києва) сфотографувалися біля креативної виставки-подіуму «Читання на десерт».

 

Виставки

У відділі інноваційно-методичної роботи організовано виставки "Соло методиста" та "Нове. Цікаве. Креативне", на яких зібрані сучасні цікаві форми роботи, рекомендовані для втілення в життя.

 

Спостерігаючи за впровадженням нових форм професійного навчання, працівники відділу інноваційно-методичної роботи намагаються надавати перевагу таким формам, які спонукають до творчості і пошуку нових нестандартних рішень, наголошують на нових інтерактивних формах навчання, методика проведення яких сьогодні народжується практикою.