Україна для багатьох асоціюється зі стиглим жовтим колоссям, синім небом, красивими дівчатами у вишиванках і ароматними паляницями. Але є ще одна не менш характерна візитівка нашої держави – козацтво. До Дня українського козацтва та Дня захисника України у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка був проведений патріотичний код «Козацької слави вірні нащадки» для студентів Кропивницького будівельного фахового коледжу. З розповіді бібліотекарів, що супроводжувалася показом відеофайлів, учасники заходу мали змогу дізнатися багато цікавої інформації про виникнення козацтва, його побут, звичаї та традиції.

Для тих, хто захоплюється історією своєї держави та бажає дізнатися більше про героїчне минуле нашої країни та захисників державності усіх часів від козацтва до сьогодення, у читальному залі книгозбірні оформлена книжково-ілюстративна виставка «Дух козацтва – український дух».

Слава про волелюбних, несхитної волі славних українських козаків, живе і донині. І сьогодні, коли їх славні нащадки захищають кордони української держави, а весь світ захоплюється їхньою мужністю і стійкістю, як ніколи гордо і актуально звучать слова нашого гімну:

«Душу й тіло ми положим за нашу свободу

І покажем, що ми, браття, козацького роду».