Кропивницький – місто в центрі України, багате своєю історією та культурною спадщиною, національними традиціями та цінностями, має великий промислово-економічний та науковий потенціал. Щорічно, в третю суботу вересня, наше рідне місто святкує свій день народження. В цьому році йому виповнюється 270 років.

Бібліотека-філія №1 залюбки долучилася до святкування цієї ювілейної дати та підготувала і  провела краєзнавчий калейдоскоп «Мій край – це там, де я живу». Бібліотекарі згадали історію заснування міста святої Єлисавети  та етапи його розвитку.

Сучасний Кропивницький – це місто неповторних пам’ятників архітектури. Інформаційний краєзнавчий стенд «Архітектурні пам’ятники Кропивницького» ознайомив присутніх з історичною архітектурою міста над Інгулом.

Про традиції і побут наших земляків, користувачі бібліотеки дізналися з серії документального проєкта «Баба Єлька». Кропивницький етнографічний серіал присвячений дослідженню громад Кіровоградської області. Кожна серія – це унікальна можливість відвідати найвіддаленіші куточки нашого степового краю.