Володимир Євгенович Панченко (1954-2019) – відомий український літературний критик, літературознавець, письменник, автор численних  статей, монографій, підручників з літературної та історичної тематики, доктор філологічних наук, професор.

У вересні 2024 року ми відзначаємо 70 років з дня народження нашого знаного земляка. До цієї дати фахівчині бібліотеки-філії №1 підготували краєзнавчу бесіду «Літературний геній Володимира Панченка».

Володимир Євгенович – автор понад десятка книг, присвячених творчості Ю. Яновського, В. Винниченка, Л.Костенко та інших письменників. Майстер красного слова вийшов у світ з факультету філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, де і пропрацював з 1984 по 2001рр.

Саме про ці сторінки біографії розповідали бібліотекарі учасникам заходу. Також присутніх ознайомили з нарисом Володимира Панченка «Небо Левка Мацієвича», в якому автор розповідає про Лева Макаровича Мацієвича – нашого земляка, унікальну постать в історії вітчизняної інженерної думки, славетного корабельного інженера й авіатора.