У бібліотеці-філії 14 МЦБС м. Кропивницького бібліотекарі разом з відвідувачами створили портретний нарис Олени Пчілки, присвячений її 175 річчю. Провели аналіз особистості письменниці з різних сторін: біографічної, інтелектуальної та творчої.

Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач) – письменниця, перекладачка, громадська діячка, фольклорист, етнограф. Перша жінка – борчиня за українську мову.

На жаль, ми мало знаємо про цю талановиту жінку – аристократку духу. А її ж прогресивністю і наполегливістю захоплювались усі: жінки й чоловіки. Вона першою змінила ошатну аристократичну сукню на народний український стрій з косою та вінком. Першою з жінок взялася модернізувати та реформувати українську мову. Ольга Петрівна всіма силами протистояла русифікації – навіть дітей не віддавала до російськомовних шкіл, навчаючи їх вдома. На відкритті пам’ятника Котляревському в Полтаві Олена Пчілка демонстративно виступила українською, попри царську заборону і ризик арешту. Вона була єдиною жінкою, яка увійшла і поїхала в складі делегації українських інтелігентів на перемовини до царського прем’єра добиватися скасування заборони друкувати книжки і викладати в школах українською. Стала першою жінкою – академікинею.

Всі ці факти вказують на те, що ми повинні більш детально вивчати автобіографію розумниці, модниці, красуні – видатної українки Олени Пчілки.