Проліски, ряст, анемони, магнолії, квітучі яблуні, лісові хащі та зелені косогори зайняли цілу стіну одного із залів краєзнавчого музею в Кропивницькому. Тут з нагоди дня довкілля відкрито виставку «Весна іде – красу несе», де експонуються фотороботи жительки обласного центру Галини Суржок. Вона працює завідувачкою міської бібліотеки №14, пише картини, вишиває, проводить майстер-класи з прикладного мистецтва, розводить кімнатні та садові квіти і пише статті про їх вирощування.

На вернісаж прийшли батьки Галини Григорівни, колеги, друзі. Вона розповіла, що любов до природи в неї від батьків та від дитячих споминів про неозорі мальовничі простори в селі на Гайворонщині, де минуло дитинство. Зараз вона може годинами блукати по гаях, степах і долинах у пошуках вдалого кадру. З болем відзначає: дуже часто для того, щоб зняти красу, доводиться розгортати купи сміття, яке містяни вивозять куди завгодно, але не в контейнери і не на звалище…

Галина Суржок з початку повномасштабної війни волонтерила, випікала смаколики для переселенців, а напередодні виставки відправила 100 пиріжків для шпиталю. Також Галина Суржок є членом обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного. На відміну життєрадісних і яскравих флористичних та пейзажних фото її оповідання зазвичай драматичні чи й трагічні, бо авторку в літературі цікавлять передусім складні і непередбачувані повороти людських доль.

Ніна Даниленко

Наше місто. – 2024. – 9 травня. – с.3.