Ті, що небо тримають

Обрані небо тримати. Годину-реквієм «Обрані небо тримати для нас» провели в бібліотеці №7. Захід був присвячений вшануванню пам’яті героїв Небесної сотні. Вони журавлиним ключем полинули у вирій вічності, ставши нашими янголами-хранителями на небі. Присутні подивились відео кліп «Герої не вмирають» та «Не спи, моя рідна земле», читали вірші, присвячені героям Небесної Сотні.

Майдан. Фортеця духу. У міській центральній бібліотеці (площа Дружби народів, 6) разом зі студентами будівельного коледжу вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні. Переглядаючи відеоматеріал та документальний фільм, відновили хронологію подій, що відбувалися на Майдані Незалежності в Києві. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять славних Героїв Небесної Сотні. Захід продовжився знайомством з виставкою, на якій представлені книги про Майдан, захисників Вітчизни, героїв АТО. А завершився складанням карти-пазлу «Об’єднай Україну».

 

Про мову жартома і всерйоз

Читати українською – важливо, модно і необхідно. Про це впевнено заявили учасники літературного батлу «Читай Українське!» в центральній бібліотеці для дітей. Читачі захоплено розповідали про свої улюблені книги. У вікторині «Розсипанка» продемонстрували знання різножанрової літератури. А під час творчого конкурсу «Мелодія слова» натхненно читали улюблених класиків. Перемогу в літературному батлі здобула любов до української книги.

Дивограй українського слова. На калейдоскоп мовних цікавинок до бібліотеки №4 завітали шестикласники школи №17. Діти захоплювалися красою і лексичним багатством української мови, слухаючи вірш, де всі слова починаються лише на літеру «С», та оповідання «Перший поцілунок», у якому «П» є першою літерою кожного слова. А в мовному турнірі проявили рівень знань української. Учні розмірковували над питаннями «Що загрожує українській мові?», «Якими мають бути наші дії на підтримку рідної мови?» Захід викликав у дітей бажання спілкуватися чистою українською мовою та не вдаватися до суржику.

Без суржику. Бібліомарафон «Звучи, рідна мово» провели в бібліотеці №15. Учні молодших класів школи №22 завітали на засідання клубу «Запитайко». Читали вірші, прислів’я та переглянули відео «Легенди про мову». Упродовж дня бібліотекарі презентували користувачам виставки «Читай українське, не пожалкуєш» та «Мова – духовна святиня народа». Підготували інформаційну мозаїку «Читай українською, пиши українською, говори українською», бібліо-експрес «У пошуках знань: українські словники і довідники», а також вікторину «Суржик по-кропивницьки».

Жартуємо разом! Українці – люди з гумором. У бібліотеці №10 відбувся бліц-турнір «Про мову жартома». Команди учасників виконували серйозні та жартівливі вправи. Весело відгадували мовні загадки, брали участь у конкурсах римувальників та граматичних сходинках. Юні мовознавці прийшли до висновку, що українці при будь-якій життєвій ситуації підтримують один одного. А гумор – ще одна єднальна нитка для нас.

У кімнаті казок бібліотеки №19 малюків дитсадка №67 познайомили з «Книгами, написаними серцем» Василя Сухомлинського. Актори, члени клубу «Веселі Пізнайки та допитливі Чомучки» майстерно зіграли тварин у ляльковій виставі «Які на смак зірки». Їм довелося хрюкати та гавкати, водити «швидку» та лікувати хворих. Були шалені оплески та щирий сміх. Казки та оповідки письменника-земляка Василя Сухомлинського лишаються актуальними для виховання моральних цінностей у юного покоління.