Інколи здається, що це просто страшний сон…Прокинешся, і ніби нічого такого не було – ні голодоморів, ні Колими…Ні розстрілів, ні репресій, ні нічних страхів. Правда ж це схоже і на сьогодення?...

В даному дослідженні спробуємо зупинитися на досить великому  історичному проміжку часу в житті України: повоєнний голодомор кінця 40-х рр.. – і Україна на порозі до незалежності 1991-го.

Як зазвичай, запропоновані книги є чудовими підручниками для студентів, вчителів, вчених-істориків, музейних працівників і всіх, хто хоче вивчати свою історію.

 

За часи незалежності табуйована до того тема стала об’єктом уваги багатьох дослідників. Особливо жахливий Мор 1932-1933 років. Значно менше уваги з певних причин приділено 1946-1947 рокам. Заповнити цю прогалину взявся письменник, журналіст, краєзнавець з Волині Андрій Бондарчук.

Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро / Автор-упоряд. Андрій Бондарчук. – К.: ФОП Мельник М.Ю., 2017. – 605с.

Книга є спробою подати голодомор 1946-1947 років при допомозі вчених, свідків, документів, як цілісну трагічну подію у її проявах, а три совєцькі голодомори – як складову політики, спланованої системою нищення України, упокорення духу українського народу Московією, царською, комуністичною, сучасною російською імперією і його незнищеність, високі моральні якості населення Західної України в нелегкі часи.

Особисті спогади про цей страшний час дуже індивідуальні, враховуючи специфіку людської психіки, рівень освіти, вік, але викладена в них інформація правдива і праведна, психологічно вичерпна, соціально значима.

Голод 1946-1947 рр. в Україні: колективна пам’ять / Збірник свідчень очевидців, спогадів-переказів їхніх рідних, меморіально-публіцистичних статей; Упорядник Марочко В.І.; За матеріалами О.М. Веселової, В.Я. Веселова; Наукове ред.., передмова, вступні статті: В.І. Марочко, А.І. Бондарчук. – К.: видавець Мельник М.Ю., 2019. – 1176с.

Це археографічно-меморіальне видання, основний корпус якого становлять спогади жертв та очевидців голоду – селян, військових, робітників, службовців, дітей; авторизовані перекази почутого від близьких і рідних; інтерв’ю у формі запитальника; публіцистичні статті окремих дослідників та журналістів, написані на основі бесіди з живими свідками. Основний корпус матеріалів становлять спогади, записані студентами Чернівецького та Дніпропетровського університетів, активістами Асоціації дослідників голодоморів в Україні, надіслані безпосередньо свідками тих подій. Вони надходили від початку 1990-х рр., особливо активно упродовж 1996-1997рр. Абсолютна більшість спогадів, за винятком кількох анонімних, має прізвище їх інтелектуальних власників

Спогади ж політичного в’язня написані виключно на дійсних подіях, пережитих автором зі своїм народом у часи сваволі Радянської влади, побудованих на «Красном терроре».

Невідомський Л.О. Дивна планета Колима, де вічно плачуть і співають, або К-577 – це я. Був би чоловік, а справа на нього знайдеться: Автобіогр. повість. – К.: Фенікс, 2003. – 808с.

В цій книзі-сповіді автор докладно подає, як тортурами вимагали від підслідчих підписувати на себе злочини, створені домислами слідчих. Описує складне життя радянських в’язнів в умовах табірних конфліктів між табірними прошарками та адміністрацією, бійками та бунтами, різними тортурами, любовними романами у табірних умовах. У книжці описується життя цивільного населення, наглядачів та арештантів з інших країн. Усі згадані події подаються як детективний роман, тому читаються легко, надаючи задоволення.

Ще одну хвилю масових знищень зупинила смерть Сталіна в березні 1953

Рубінштейн Дж. Останні дні Сталіна / Пер. з англ. Д. Святенко. – Харків: Вид-во «Ранок»: Фабула, 2017. – 256с. іл. – (Серія «Біографія століття»).

Книги Джошуа Рубінштейна – видатного американського фахівця з російських та євразійських досліджень, досі замовчують і уникають публікувати в Росії. Всі вони присвячені убивчій практиці більшовицької імперії, методи якої успадкували нинішні господарі Кремля. «Останні дні Сталіна» - захоплююча розповідь на основі практично невідомих або досі не введених у науковий обіг документів про складне переплетення інтриг, змов і політичних подій наприкінці 1952- на початку 1953 років. Автор розкриває задуми Берії, Маленкова, Хрущова та інших «соратників» вождя, наводить документальні свідчення про смерть Сталіна, що радикально відрізняються від офіційної версії, і намагається проаналізувати психологію тирана, чия смерть, без перебільшення стала найважливішим поворотним пунктом в історії XX століття.

Століття репресій…Поет і громадянин Василь Стус не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували – збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних – за «антирадянську агітацію і пропаганду».

Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. – Харків: Віват, 2020. – 688с.: іл. – (Серія «Історія та політика»)

У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині – Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за гратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року додано кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув’язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів XX століття.

А хочете дізнатись, чому Василь Стус писав, що хотів би бути поляком?

Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті / Уклад. і передмова Вахтанга Кіпіані. – Харків: Видавництво «Vivat», 2018. – 298с.

Тема історичної пам’яті актуальна повсякчас, хай би про які націю, етнос чи державу йшлося. Нерозв’язані гострі питання спільного минулого України та Польщі сьогодні заважають обом країнам без спотикань здійснювати поступ на шляху примирення.

Під обкладинкою цієї книжки ви знайдете факти, результати досліджень та міркувань провідних спеціалістів із проблем українсько-польських відносин. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», спробували висвітлити правду про суперечливі події XX століття в історії двох народів. Зокрема, ви дізнаєтесь (крім бажання Стуса стати поляком)):

  • Діяльність ОУН та УПА, а також Армії Крайової;
  • Трагедію Волині 1943 року;
  • Акцію «Вісла» 1947 року;
  • Зусилля Єжи Гедройця та інших інтелектуалів у пошуках правди через слово.

Книжка стане у пригоді всім, хто хоче зрозуміти, чому минуле розділяє українців та поляків і чому наші народи обов’язково домовляться про завершення «війни двох правд».

Шукаємо правду далі?

На всі запитання одна відповідь: «Ідіть додому». І майже пошепки: «Позачиняйте кватирки». Чорнобиль.

Наступну книгу створено, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися вже далеко по ній, зацікавити їх темою і спонукати до глибших пошуків.

Міхаліцина К., Дворницький С. Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи / ілюстрації студії «seri/graph. – К.: Портал, 2020. – 136с.

Чорнобиль як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. Його тут показано в кількох вимірах: технічному, емоційному, природничому, політичному.

Пройти пекло – і усміхнутись…З чорної діри нелюдської трагедії, яка закреслює простір і час, врятувати неповторні людські обличчя, розгледівши на них смуток і радість. Із наймодернішої техногенної катастрофи вихопити древні артефакти народної культури – останнє нагадування про життя, яке не повернеться.

Аккерман Г. Пройти крізь Чорнобиль / Галя Аккерман; пер. з фр. П. Таращука. – К.: Либідь, 2018. – 168с.: іл.

Ця книжка про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Галя Аккерман протягом двадцяти років зустрічається з тими, кого можна назвати пам’яттю Чорнобиля.

Самосели – ті, хто нехтуючи забороною, живе у зонах примусового виселення, робітники тридцяти кілометрової зони і Чорнобильської АЕС, ліквідатори, а також вчені, художники, письменники, етнографи. Її книга відкриває читачам місця, про існування яких вони й не здогадувалися. Із цих зустрічей і краєвидів вимальовується неповторна і, сказати б, інтимна панорама однієї з найбільших техногенних катастроф і історії людства. Разом із автором ми опиняємося в ультра секретному військовому містечку; блукаємо примарною Прип’яттю; у забутих, порожніх селах частуємося у бабусь, п’ємо горілку в компанії мафіонера ,чий бізнес – радіоактивний метал; у радіоактивному лісі наздоганяємо коней Пржевальського. Ця особлива книга – мандрівка світом фантомів і живою землею, радянським минулим і українською дійсністю.

Про свої особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні-червні 1986 року, ділиться учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, художник, професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олег Векленко

Векленко О. Чорнобиль: етюди з натури / пер. з англ. С. Орлова. – Харків: Вид-во «Ранок»: Фабула, 2019. – 144с.

Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.

Ще молодим долучився до лав усувачів лихої випроміні і наступний автор

Андржеєвський А. Чорнобильська бувальщина / Анатолій Андржеєвський. – К.: Гамазин, 2019. – 156с.

Ця розповідь з перших вуст: про те, якою була Прип’ять до вибуху, як гасили пожежу, евакуйовували населення, зводили тимчасові містечка для ліквідаторів і вже постійне для працівників електростанції – Славутич. Спомини автора рясно доповнюють вирізки з тогочасної преси й розвідок, присвячених подіям тих часів, особисті фото.

Художньо-документальна повість «Я бачив» - це нова спроба одного з провідних сучасних письменників Володимира Шовкошитного, самовидця  Чорнобильської аварії й активного ліквідатора її наслідків, поєднати воєдино літературу пам’яті й літературу факту.

Шовкошитний В. Чорнобиль: я бачив: Повість / К.: Український пріоритет, 2019. – 328с.

Отож, у творі поєднані спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежені долі літературних героїв, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха, показані перспективи повернення забруднених територій в народногосподарський обіг. Ця книга дає відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля, вона показує духовний зв’язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. Адже всі 33 роки після Чорнобиля автор був в епіцентрі Українського життя.

У книзі спростовується безліч міфів, зокрема, породжених серіалом каналу НВО «Чорнобиль».

«Чорнобильський роман» Анатолія Демського – результат понад десяти років творчої роботи і десятиліть розмислів та досліджень.

Демський А. Чорнобильський роман / Анатолій Демський. – К.: Саміт-книга, 2021. – 368с.

На рівні сюжету роман розповідає про знайомство головного героя з жінкою мрії. Одна обставина – знайомство це в Зоні ЧАЕС. Там, де вахтове життя ділить все існування на тут і там. Де можливе життя тут і тепер, альтернативне до того, що десь там, за межами Зони.

Автор перемежовує історію кохання і флірту глибокими екскурсами в історію Чорнобиля і не тільки. Йому важлива вдумлива розмова з читачем, якого не злякає детальний виклад обставин і формул.

У курсі лекцій з історії України, прочитаних студентам професором Миколою Дорошком, в інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, подане авторське бачення основних подій історії України від найдавніших часів до відновлення незалежної держави у 1991 році.

Дорошко М.С. Історія України. Події. Постаті. Явища. – К.: Саміт-книга, 2021. – 472с.

Ми ж зупинимося на розділі  - Українська РСР у 1945-1991 роках.

Детально розглядається тут Україна в добу пізнього сталінізму (1945-1953рр.); УРСР в добу десталінізації і так званого «розвинутого соціалізму» (1953-1985); Зовнішньополітична діяльність уряду УРСР у 1944-1991рр.; Українська РСР на шляху до незалежності (1985-1991рр.)

Вагомим доповненням до викладеного матеріалу є синхронічна таблиця «Україна, Європа,світ».

Що ще потрібно вам знати з історії нашої країни?

Шиманська А., Шиманський А. 501 факт, який треба знати з…історії України / Анна Шиманська, Андрій Шиманський. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2023. – 256с.

Усе це – частинки історії України. Чимало з цих подій вплинули на світову історію, деякі, не менш цікаві, лишились поміченими тільки у вузьких колах. У цій книзі зібрано 501 факт, що допоможе краще зрозуміти минуле та сьогодення нашої країни: з ким товаришували, торгували і воювали, що винаходили та втрачали, куди мандрували та що їли ті, хто жили тут десять, сто і тисячу років тому. Це буде захопливе та корисне читання, мандрівка фактами, яка окреслить траєкторію руху України, відповість на багато запитань та підштовхне до нових пошуків.

До зустрічі в подальших дослідженнях!