Народ мій є!

Народ мій завжди буде!

Ніхто не перекреслить мій народ!

Василь Симоненко

 

Дане дослідження нагадає про нездоланність українського народу під час репресій 1937 року, Другої світової війни, те, як українці виборювали і розбудовували свою незалежну державу.

Огляд буде корисний тим, хто цікавиться новітньою історією України і просто тим, хто любить свою країну, яка йде крізь терни…

 

Кушерець В. Через терни – до України / В.Кушерець, В. Василашко. – 20-ге., перероб. – К.:     Знання України, 2012. – 152с., (10) арк. іл.

Це науково-публіцистичне дослідження про невідомі раніше сторінки репресій 1937 року написане на основі Державного архіву СБУ; відкриття не лише «закритої» історії, але й вивчення нескореності народу, що мав світову державу – Київську Русь, захистив Європу від орд Батия, явив світу шедеври народної творчості, дав людству урок виживання у голодоморах і репресіях, у катастрофі Чорнобильської АЕС, першим у світі відмовився від могутнього ядерного потенціалу і створив демократичну незалежну державу.

Наступна книга присвячується борцям за незалежність України на території сучасної Кіровоградської області

ОУН і УПА на Центральноукраїнських землях. Документи та матеріали / Упорядники: С.М. Хмара, Б.Д. Шевченко. – Кропивницький: ТОВ «Поліграф-Сервіс», 2022. – 200с. – (Серія «Визвольна боротьба. 1917-1991 роки).

Публікуються документи радянських спецслужб (НКВС – НКДБ – МДБ), правоохоронних і партійних органів (протоколи допитів, доповідні записки, обвинувальні висновки, постанови про арешт, агентурні повідомлення тощо) про діяльність у 1940-х роках Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. Архівні документи доповнюють наведені у книзі дослідження з історії ОУН і УПА на Кіровоградщині, а також спогади учасників Південної похідної групи ОУН(б).

Є люди-епохи, а є люди – кілька епох. Такою особистістю був останній командир УПА Василь Кук.

Понипаляк А. Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука. – К.: Наш Формат, 2021. – 256с.: іл. – (Серія «Наш пантеон»).

Він народився до Першої світової війни, пережив лихоліття Другої світової, розквіт і згортання діяльності УПА, потрапив у радянський полон і разом з Україною отримав омріяну свободу в 1991-му.

Як сімейна скрута вплинула на його погляди? Коли він загорівся ідеєю збройної боротьби? Як пережив смерть братів Ілька й Іларія, яких стратила польська влада? Як вибудовував мережу ОУН у Дніпропетровську й перебував у підпіллі на Волині й Галичині? Як продовжував тиху боротьбу в 1970-1980 роках й отримав «друге дихання» після незалежності?

На всі ці питання відповідає історикиня Аліна Понипалюк, яка на сьогодні найґрунтовніше дослідила життя й діяльність Василя Кука. Роки, проведені в архівах, спілкування з рідними й людьми, які особисто знали командира, відвідування місць, де жив і творив Василь Кук, - усе це допомогло показати, яким був Кук та як він боровся за українську незалежність.

І ось Друга світова…

За 70 років, що минули від її завершення, чи ми дізналися всю правду?Багато наших знань досі в полоні міфів, табу та пропаганди.

Війна і міф. Невідома Друга світова / за заг. ред. О. Зінченка, В. В’ятровича, М. Майорова. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 272с.: іл.

У книжці – вибрані 50 сюжетів від 15 авторів. Робота істориків ґрунтується на довготривалих дослідженнях та опрацюванні розсекречених документів. Її результати свідчать: ці сюжети – міф. Дізнайтеся про них і ви.

А хочете дізнатись коли заплакав полководець Жуков? Або що таке Канни для Гітлера? Суперечливим сторінкам минулої війни присвячено чергове видання

Левітас Ф.Л. Друга світова війна: український вимір / Фелікс Левітас. – К.: Наш час, 2012. – 272с.

Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939-1945 років.

Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.

Не менш цікавий український погляд в історієписанні війни

Стяжкіна О. Рокада: чотири нариси з історії Другої світової. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2020. – 272с. (Сер. «Друга світова»)

В книзі йдеться про формування європейської перспективи для аналізу подій, й про повернення суб’єктності спільнотам і людям, які були привласнені чужими історичними оповідями.

В першому нарисі розглядаються проблеми зміни методологічної оптики дослідження Другої світової війни. Другий нарис відображає стан безперервної війни як складової політики радянської влади в 1920-1930 роки. Третій представляє аналіз схожості та відмінності окупаційних режимів на українських землях кінця 1930-1940-х рр. У четвертому прослідковуються взаємини між радянською державою та різними спільнотами після війни, коли влада формувала запобіжники для усіх видів соціальних та національних солідарностей.

Друга світова війна залишила слід у кожній українській родині. Як правило, учасники тих подій, хоч би з якого боку вони воювали, і досі не хочуть розповідати подробиці. Правду про війну іноді довіряли лише найближчим родичам…

Друга світова: непридумані історії /Уклад. і  передм. Вахтанга Кіпіані. – Харків: Видавництво «Vivat», 2018. – 299с.

Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну XX століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після. Зокрема, ви дізнаєтесь про українців, які воювали в різних арміях; життя депортованих; долі вивезених на примусові роботи; чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими…

Такими, як герої Зеленої Брами

Ковальчук М. Оточення вогневе. Подвиг і трагедія героїв Зеленої Брами: Художньо-документальна розповідь про маловідому сторінку початкового періоду Великої Вітчизняної війни . – Тернопіль: Видавництво Астон, 2006. – 208с.

Ця книга, написана ветераном Великої Вітчизняної війни, включає літературне дослідження про подвиг та трагедію двох радянських армій, оточених в урочищі Зелена Брама у серпні 1941 року, а також художні твори про подальшу долю воїнів, які після оточення залишилися на окупованій території і продовжували боротьбу проти загарбників.

Світлини з наступного альбому показують добровольців, що їх зголосилося понад вісімдесят тисяч у ряди дивізії «Галичина»

Маців Б. УКРАЇНСЬКА ДИВІЗІЯ «ГАЛИЧИНА»: Історія у світлинах від заснування у 1943р. до звільнення з полону 1949р. – Львів: ЗУКЦ, 2009. – 256с.

Боротьба українського народу у Другій світовій війні й досі трактується крізь призму совєтських стереотипів.

Затиснені в лещата двох імперій – комуністичної і нацистської – українці прагнули здобути свою державність і використовували для цього всі можливості. В альбомі «Українська дивізія «Галичина», що є першим таким виданням в Україні, вміщено фотографії, які відображають долі вояків Дивізії та шлях, що його вони пройшли. Альбом допоможе читачеві сформувати неупереджене уявлення про боротьбу українського народу в роки Другої світової війни.

Остання книга на сьогодні представляє одну з найстрашніших сторінок історії ХХ століття

Чорна книга: про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками в тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941-1945 років. Укладено за редакції Василя Гроссмана та Іллі Еренбурга / Переклад з російської Мирослава Лаюка. – К.: Дух і Літера, 2020. – 520с.

Вперше пропонується український переклад «Чорної книги» - збірки свідчень і документів про Голокост, зібраних Єврейським антифашистським комітетом у роки Другої світової війни. Оригінальний текст книги було набрано 1947 року, однак розгортання антисемітської кампанії в СРСР завадило її публікації. 1980 року збірку вперше видано в Єрусалимі на основі підготовчих матеріалів, виявлених в особистому архіві Іллі Еренбурга його дочкою Іриною.

Чекаю вас на наступне дослідження!