Традиційно, в останній день вересня, , відзначають своє свято всі бібліотекарі України, а також відвідувачі книгозбірень, ті люди, які не уявляють свого життя без книги.

Сьогоднішній огляд занурить вас в дивний світ читання, світ, де оживають найсміливіші й незвичайні фантазії людини. Представлені книги, як зазвичай, надані Українським інститутом книги для Центральної міської бібліотеки імені Володимира Панченка.

Рекомендований огляд всім дітям, підліткам і дорослим закоханим в книгу і читання.

Прихід цифрової ери спричинив паніку в рядах книгофілів, які побоюються зникнення цілого пласту культури, що ледь чи не визначає людство як таке; йдеться  про вміння читати і можливості це робити у найідеальніший спосіб. Про це наша перша книга

Прайс, Лія Про що ми говоримо, коли говоримо про книжки: Історія та майбутнє читання./ Лія Прайс; пер. з англ. Мирослави Лузіної. – Київ: Yakaboo Publishing, 2020. – 224с.

Авторка провела дослідження про те, як бібліотекам час від часу траплялося ставати вітальнями, лабораторіями, гральними майданчиками та полями битви. Але читання не змінилося. А оплакуємо ми радше ілюзорний ідеал читацької зануреності, таку собі «золоту добу читання», якої, найімовірніше, насправді ніколи не існувало.

А от купа порад про те, як усе життя ковтати книжки і при цьому не товстішати, існує і чекає вас в книзі

Буше, Франсуаза Книжка, яка допоможе полюбити книжки навіть тим, хто не любить читати!/Франсуаза Буше; пер з фр. Людмили Дяченко.  – К.: Вид-во «АРТБУКС», 2019. – 112с.

Видання адресоване для дітей і дорослих, і в гумористичній формі, з допомогою коміксів навчить вас любити книжки.

І навіть стати трішки щасливішими, як Ніна, героїня наступної книги

Колган, Дженні Маленька книгарня щастя: роман / Дженні Колган; пер. з англ. Олеся Сандига. – К.: РІДНА МОВА, 2021. – 344с. – (Серія «Авторська серія»)

Бібліотеку, в якій багато років працювала Ніна, розформовують. Дівчина втрачає улюблену роботу, що є сенсом її життя – адже вона не уявляє себе без книжок. Що робити? Боротися за місце під сонцем, напитуючи вакансії бібліотекаря в натовпі таких самих шукачів? А може, набратися сміливості та нарешті спробувати втілити давню мрію – відкрити власну пересувну книгарню? І можливо, десь за рогом на Ніну чекають нова домівка, нові друзі та навіть кохання всього її життя…

А бажаєте відкрити для себе найвідпаднішу бібліотеку у світі? Вам сюди!

Грабенштайн Кріс Втеча з бібліотеки містера Лімончелло / Кріс Грабенштайн; пер. з англ. О.Ю. Барабаш. – Харків: Вид-во «Ранок», 2021. – 304с.

Дванадцятирічний Кайл Кілі обожнює настільні ігри. У них байдуже на твій вік чи розмір м’язів: трохи кмітливості, трохи вдачі – і кожен має шанс перемогти. Тож коли Кайл дізнається, що його кумир, геніальний розробник Луїджі Лімончелло долучився до створення місцевої бібліотеки й запрошує дванадцятеро дітей провести в ній ніч, хлопець вирішує будь-що потрапити туди.

Власне, опинитися в бібліотеці виявилося доволі просто. А от вибратися…

Несподівано для дітей уся бібліотека перетворюється на поле для гри, а самі вони стають у цій грі живими фішками!

Знайомлячись далі з темою «містичної» бібліотеки, ви можете дізнатись що десь між життям і смертю існує й бібліотека з незліченними книгами. І кожна з них – це історія паралельної реальності. В одній книзі викладена історія вашого життя таким, яким воно є; в інших – історії життів, які ви могли б прожити, якби в певний момент наважилися щось змінити. Уявіть, що у вас з’явилася можливість піти в таку бібліотеку і переглянути всі варіанти…

Гейг, Метт Опівнічна бібліотека / пер. з англ. Ганни Яновської. – Харків: Видавництво «Жорж», 2021. – 416с.

Нора Сід – одна з тих, хто отримав такий шанс. Обираючи книги  в Опівнічній бібліотеці, Нора проживає свої нові життя – ті, в яких зробила інший вибір: стала науковицею, рок-зіркою, вірною дружиною…

Та чи виявиться хоча б одне з цих життів кращим за те, яке вона має?

А от історію життя маленької дівчинки Лізель Мемінгер, яка в страшні роки Другої світової, навчившись читати за посібником гробаря,збагнула силу Слів і, втративши все інше, вижила – завдяки лише цій силі – маєте можливість прочитати в наступній книзі

Зузак М. Крадійка книжок: роман / Маркус Зузак; пер. з англ.  Наталії Гоїн. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. – 416с.: іл.

В основу роману лягли автобіографічні болючі спогади батьків-емігрантів автора про такі несумісні речі, як дитинство, війна й Голокост.

Тим підліткам, кому цікаво розкрити джерела свого роду – історично-пригодницький детектив

Мардус О. Ключ до книги скрижалей: повість / Оксана Мардус. Художник Надія Дойчева-Бут. – К.: Фонтан казок, 2016. – 128с., іл. (Серія «Книжка про мене»)

Тут кмітливі школярі розслідують таємниці життя славетного будівничого Якима Погребняка, який на замовлення запорозьких козаків звів унікальний бароковий храм без жодного цвяха. Карколомний сюжет зі справжнім привидом, таємничим підземеллям, дивовижною книгою скрижалей і розколотою кахлею, яку треба відновити, щоб зняти давнє родове прокляття…

А до речі, ви вірите у дива?

Колись давно міфи та легенди були настільки ж реальними, як і оповідки чи бувальщини. Часи змінювались, і істоти з цих історій дедалі менше здавалися людям справжніми. З'явилися книги, але читати їх і дізнаватися про всі чудернацькі дивинки, яких, як і колись скрізь було безліч, могли лише обрані. Роки минали, залишаючи далеко позаду сторіччя за сторіччям. І історії ці згодом ставали все більше схожими на вигадку. Аж поки в одному звичайнісінькому місті в родині, яких тисячі, не трапилася ця історія…

Крижанівський Р. Книголюбчики. Том 1: Початок / Роман Крижанівський. – Гайсин: ФОП Крижанівський Р.П., 2021. – 40 с.: іл. – (Серія «Дитячі комікси»).

А зараз…цссс! Візьміть до уваги: в бібліотеці не можна галасувати, але інколи можна врятувати світ. Як зробила це дівчинка на ім’я Кіт в одній  цікавій книжці

Стовелл Луї Дракон у бібліотеці / Луї Стовелл; пер. з англ. Катерини Міхаліциної. – К.: Видавничий дім «Маміно», 2020. – 224с.

Кіт обожнює гасати надворі, лазити по деревах, бруднити одяг і саму себе. А от сидіти з книжкою – це так нууууудно…Точно не для неї! Принаймні було. Поки двоє найкращих друзів не затягнули її до звичайної незвичайної бібліотеки, де ростуть книгодерева і мешкають…А от хто мешкає, ви дізнаєтесь, коли прочитаєте цю книжку!

А от наступна книга про ще одну дівчинку – Зою.

Робберехт Т. Про вовка, який випав з книжки / пер. з англ. Світлани Колесник. – Харків: Віват, 2016. – 32с.: іл. – (Акварель).

У кімнаті Зої чимало книжок. Хто в них тільки не живе! Динозаври, принцеси, овечки…Але одного разу сталося неймовірне: з однієї книжки випав…вовк! І хоча вовк був чорний-пречорний, із гострими зубами, у незнайомому місці він дуже злякався і став шукати свою книжку. Ох і отримав цей мандрівник на горіхи! Про те, чи зуміє герой знайти свою казку, ви дізнаєтеся, прочитавши цю кумедну й незвичайну історію. Увага! Книжка заряджає оптимізмом і дарує гарний настрій!

Для продовження гарного настрою пропоную вам познайомитись також і з Лисичкою.

Паулі Л., Шерер К. Лисичка йде до бібліотеки / пер. з англ. Світлани Колесник. – Харків: Віват, 2016. – 32с.: іл.. – (Маленьке диво).

Ця історія про те, як звичайна лисичка випадково потрапила до надзвичайного світу знань. Як це їй вдалося? Вона просто заскочила до бібліотеки. Мерщій за нею! Адже це так цікаво!..

Цікаво, як саме читання, книгозбірні з яскравими стелажами книг та привітні бібліотекарі, які завжди чекають своїх читачів!

До зустрічі в бібліотеці!