Ухвалення 16 листопада 1995 року Декларації принципів терпимості поклало початок відзначенню у всьому світі Міжнародного дня толерантності. Про те, як навчитися толерантному спілкуванню, протидіяти булінгу,  розкаже і допоможе добірка книг, наданих Українським інститутом книги для Центральної міської бібліотеки імені Володимира Панченка.

Огляд  адресований  категорії дітей старшого шкільного віку, але може бути корисним і тим, кому цікава тема спілкування, взаємин,  співіснування різних людей в одному суспільстві.

І, насамперед, розберемось з таким поняттям, як «взаємини» взагалі.

Бреніф’є, Оскар Що таке взаємини?/Оскар Бреніф’є/Переклад укр. М.Абрамової. – К.: Дух і літера, 2020. – с.95.

Книга побудована у форматі  запитань і відповідей. Чому запитань? Бо діти багато запитують, у них безліч різних «що, де, коли», часто дуже важливих. Що ж робити?

Чи мусять батьки на них відповідати? Чому батьки відповідають замість самої дитини? Звісно, автор не закликає батьків узагалі не відповідати дитині, адже їх відповідь може допомогти малечі у становленні особистості, проте дорослі також мають навчити дитину мислити і робити висновки, думати, бути незалежною у своїх судженнях, брати на себе відповідальність. У книжці пропонується до кожного запитання не одна, а кілька відповідей. Деякі очевидні, деякі загадкові, деякі дивні, а деякі просто спантеличують. Наприклад, «чи всі зобов’язані працювати?», або «чи можуть дві різні думки бути водночас правильними?».

І кожна породжує нові запитання, адже роздуми – це шлях без кінця. Можливо, запитання залишаться без відповідей. Тим краще. Відповіді не завжди потрібні. Запитання може бути вартісне саме собою, оскільки втілює прекрасне завдання, яке має суть і цінність. Ведімо діалог, який, повірте, буде однаковою мірою цінний і дітям, і дорослим.

А можна писати слова.  На стінах…

Волтон, Джулія Слова на стінах / Джулія Волтон; пер. з англ. О.М. Розумна. – Харків: Вид-во «Ранок», 2019. – 304с.

Адам – звичайний підліток, хіба що хворіє на шизофренію. Серед його галюцинацій є добрі персонажі (вродлива Ребекка), погані (злісний бос гангстерів) і просто дивні (чемний голий юнак).

Експериментальний препарат, який Адам починає вживати, допомагає йому стримувати свої марення. І спочатку все наче непогано. Юнак контролює власні емоції, намагається не завдавати клопоту матері та вітчиму. Він зустрічає Майю – розумну дівчину, для якої прагне бути нормальним хлопцем. Однак чудодійні ліки дають збій. Як зреагують нові друзі та кохана дівчина, дізнавшись про його хворобу?

Але не завжди проблемою являється хвороба, достатньо мати великий ніс, мишачі очиці і крихітне підборіддя, аби постійно чути за спиною глузливе «Мурахоїд!».

Нестлінгер, Кристина Обзивають мене мурахоїдом: 3-е видання / Кристина Нестлінгер; пер. з нім. О. Мокровольський. – Вінниця: «Видавництво «Тезис», 2016. – с.219.

Через це дівчинка на ім’я Тезі вважає своє життя пропащим. Та попри все, ця історія, в якій є зниклі фото, антислинові щити, сусіда-ненажера, п'ятеро котів, дивна бабуся, чорні ворони, зогнилі помідори і побитий однокласник, - ця історія закінчиться просто чудово.

А чи закінчиться так же чудово історія іншої дівчинки, Ліззі?

Феслер М. Ліззі Карбон та клуб невдах / Маріо Феслер; пер. з німецької М. Запорожець. – Харків: ВД «Школа», 2019. – 224с. – (Серія «Ліззі Карбон»)

Ліззі, як на лихо, переслідують невдачі. А хто ж любить таких, як вона? Таким доля прописана наперед – пасти задніх, ховати очі, присоромлено червоніти й дружити хіба що зі щоденником…Та одного дня оголошений дирекцією шкільний проект долучає її до компанії ще кількох нещасливців. Цікаво, що за проект у них вийде? «Тридцять три нещастя»? «Лиха година»? «Повний провал»? Прочитайте і побачите, на що здатен цей клуб невдах…

Але всі проблеми колись закінчуються…Як у Дена.

Рижко О. Ужалений зрадою: повість / Олена Рижко. – К.: ВЦ «Академія», 2020. – 144с.

Це історія про хлопця зі складним характером, на якого звалилися нестерпні проблеми: втрата лідерства в компанії, зрада коханої й кращого друга, зламана щелепа, трабли з батьками і море незрозумілих ситуацій. Ще й психологові треба про все це розказувати…А життя підкидає нові челенжі: Ден опиняється в центрі змови. Його шантажують, йому погрожують тюрмою. У цій незносній напрузі він пише мейли на неіснуючу адресу й одного разу отримує відповідь…Несподівано в нього з’являється новий друг – Ті, в якого свої секрети. Деякі з них стають непростими випробуваннями для Дена…

А от чотирнадцятирічна героїня повісті Саші Камінської має свої, особливі секрети і таємниці – давні, страшні, так глибоко заховані в комірках пам’яті та підсвідомості, що про них не знають і найрідніші.

Камінська Саша Не кажи нікому / Саша Камінська. – Харків: Вид-во «Ранок», 2019. – 176с.

Ця книга – щира історія-щоденник дівчини Аріни, що сповнена абсолютно реальних подій, почуттів, першого кохання, травм і вчинків, за які треба нести відповідальність. Автор не використовує повчання та нотації – підлітки досить розумні, аби зробити висновки з того, що стається, а також впізнати себе чи пізнати інших і зрозуміти, що підходить саме їм як особистостям. Героїню накриває криза за кризою: підозрілі таємниці між батьками, проблеми подруги, власні емоції та переживання…Із криз виходять переможцями чи переможеними. Де ж буде Аріна?

А от Ганя з повісті «Пампуха» напевне буде на стороні переможців. Хоча далеко не зразу…

Шавлач А. Пампуха: повість / Алевтіна Шавлач. – 2-ге вид. – К.: ВЦ «Академія», 2020. – 144с.

Звичне життя Гані враз різко змінилося. Їй приклеїли образливе прізвисько, на неї посипалися насмішки, її затролили в мережі…Мама, погрузнувши в роботу, не бачила доччиних проблем. Та ще й учителька неправильно повелася…Жорстокою до Гані була й вулиця, а «красень» Сашко, до якого відчувала щось бентежне, спокійно спостерігав, як над нею глумилися. Дуже багато неприємностей ламало її, але Ганя не змирилася з таким ставленням до себе, зрозуміла, що може стати іншою. Вона зайнялася собою, знайшла цікаві справи і зустріла Ярика…

Адже кохання дає нам силу змінюватися, як змінилась дівчинка з психологічної казки «Недоторка».

Корнієнко Т.Г. Недоторка: Психологічна казка / Тетяна Корнієнко. – К.: Час майстрів, 2019. - –104с.: іл. – (Серія «Рекомендуємо прочитати». Підсерія «Перше кохання»)

Чому дорослі не помічають, що діти виросли, що в них може бути власна думка, власне життя? Чому мами ображаються на правду та ховаються на кухні? Скільки треба бути знайомими, щоб розпочати дружбу? Коли можна закохуватися? Подібні питання часто виникають у підлітків. Відповіді на них можна знайти в правильних книгах, такій, наприклад, як ця.

Щоб якомога менше попадати в неприємні ситуації, як це трапилось з Торі, героїнею наступної книги.

Рижко О. Мишоловка: повість / Олена Рижко. – К.: ВЦ «Академія», 2019. – 160с.

…Під тиском гнітючих обставин Торі наважується на знайомство в інтернеті. Їй здається, що саме там знайде драйв, романтику і навіть кохання. Усе ніби вело до того. А насправді на неї чатувала небезпека… «Нарешті вона побачить Фенікса, і в них відбудеться все. Кожен крок коридором готелю вів її до краху ілюзій, зіткнення з небезпекою і до вбивчого прозріння: це – мишоловка.»

Ще одна дівчинка Міра теж мріяла знайти друзів і її серце шукало кохання. Але що відбулось насправді?

Чернієнко Ю. Помста: повість / Юлія Чернієнко. – К.: ВЦ «Академія», 2019. – 160с.

«Шукала любові. А наштовхнулася на знущання. Міра розуміла, що жорстокістю йти проти жорстокості абсурдно. Але вже не могла зупинитися. Майбутнього не уявляла. Ні свого, ні їхнього..» Дуже драматично закінчилося все. Хочете дізнатись всю історію – відкрийте дану книгу.

Дівчата в чотирнадцять часто схильні до емоційних, необдуманих вчинків. Наступна книга відверто, правдиво та проникливо, з надзвичайним розумінням описує проблеми підлітків.

Гутовська-Адамчик, Малгожата Дівчата з 13-ї вулиці: роман / Малгожата Гутовська-Адамчик; пер. з пол. Божени Антоняк. – Львів: Урбіно, 2017. – 240с.

Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося – однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні! Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися…

Серія «Сучасна європейська підліткова книга» продовжує цікаве знайомство з життям юнаків і юнок. Перша з двох книг авторства Анни Лачиної

Лачина А. Фактор кохання / Анна Лачина; пер. з польської Н.Зотової. – Харків: ВД «ШКОЛА», 2018. – 304с. – (Серія «Сучасна європейська підліткова книга»)

Головні герої книги – дівчата Патриція і Магда – мріють про палке романтичне кохання. Кожна з них знаходить собі хлопця-друга по-своєму: хто в реальному житті, фактично по сусідству, а хто в неозорому інтернет-просторі. І хоч події, подеколи бурхливі й таємничі, розвиваються по-різному, проте дівчат, як і сучасних підлітків, хвилюють ті самі гострі питання: як «розгадати» свого друга? Як побороти власні страхи та комплекси і виявити почуття? Як бути самими собою і сприймати всіх такими, якими вони є?

Особливо якщо ви…суперниці.

Лачина А. Дзвінки до друга: роман / Анна Лачина; пер. з польської Н.Зотової. – Харків: ВД «ШКОЛА», 2021. – 400с. – (Серія «Сучасна європейська підліткова книга»)

Одна дівчина не уявляє свого життя без спорту, вона прекрасно плаває і ходить під вітрилами, а друга віддає перевагу шахам і комп’ютеру. Одна фліртує і розбиває серця, а друга зітхає, чекаючи на Справжнє Велике Кохання. Одна любить писати листи, а друга соромиться своєї дислексії. Два характери, дві сестри…один хлопець. І все виявляється зовсім не таким, як було на початку. Як тепер бути?

З питанням «як бути?» стикається і героїня Крістіни Міхельс

Міхельс К. Правда із присмаком кави / Крістіна Міхельс; пер. з німецької М. Запорожець. – Харків: ВД «ШКОЛА», 2019. – (Серія «Сучасна європейська підліткова книга»)

Говорити тільки правду – за таким принципом живе й через це набуває собі як друзів, так і ворогів юна Рінні. Та раптом дівчина  опиняється в ситуації, коли змушена постійно брехати. Як зізнатися коханому, що вона стала причиною його нещастя? Чи все-все має знати найліпша подруга (і чи справді вона найліпша)? Як переступити через страх, аби висловити все, що накипіло? Адже найрідніші люди заслуговують на те, щоб знати правду, навіть якщо вона гірчить, наче кавове зерня…

Дуже сподіваємось, що даний огляд допоможе вам бути добрішими і терпимішими  до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв.

Будьмо толерантними, друзі, шукаймо єдності у різноманітності!