Промайнуло літо і настала осінь — пора навчання. Діти йдуть до школи, щоб знову здобувати знання…

А у нас для вас видання, як зазвичай, надані Українським інститутом книги для Центральної міської бібліотеки імені Володимира Панченка.

Огляд буде корисним фахівцям закладів загальної середньої освіти; працівникам соціальних служб; викладачам та студентам вищих навчальних закладів; фахівцям у галузі корекційної педагогіки, особливо в контексті інклюзивного навчання; а також батькам дітей з особливими освітніми потребами, зацікавленим у вирішенні проблем сучасної спеціальної педагогіки та психології.

А почнемо ми з історії  школи, як такої

Ткачук Г. Школознавство / ілюстрації Юлії Твєрітіної. – Київ: Портал, 2020. – 64с.

Думаєте, саме у вас найнудніші підручники, найсуворіші шкільні правила і найскладніші завдання? Зате не доводиться мити коней, як у школі на Січі. Або п’ять років поспіль учити саму латину й греку,як у єзуїтських школах. Або навчатись окремо дівчатам і хлопцям, як у давніх гімназіях. Навіщо взагалі вигадали ті школи? Авторка пояснить – пізнавально і з гумором.

 

 

 

 

 

 

 

А ось наступна авторка познайомить з таким терміном як «гіперактивні діти»

Сухіна І.В. Маленькі непосиди. Гіперактивні діти / І.В. Сухіна. – Харків: Видавництво «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2020. – 32с. – (Серія «Поради батькам і педагогам»)

Книжка містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують гіперактивних дітей і дітей з дефіцитом уваги. Автор розповідає про причини і прояви гіперактивності, сучасні методи та технології корекції поведінкових порушень.

А якщо дитина не може навчитися читати, не поєднує букви у склади, взагалі ніби «не бачить» деяких слів…В нагоді стане книжка призначена для батьків дітей, які мають труднощі в навчанні.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тихонова К.С. Труднощі навчання: дислексія, дисграфія, диспраксія, дискалькулія / Тихонова К.С. – Харків: Ранок, 2020. – 152 с.

У виданні надається огляд сучасної літератури, зокрема зарубіжної, що присвячена проблемам навчання дітей із дислексією, дисграфією, диспраксією і дискалькулією. Видання містить головні діагностичні ознаки і пропонує підходи та сучасні методики, що їх можуть використовувати вчителі і батьки для допомоги дітям зі специфічними труднощами в навчанні.

 

Продовженням теми є книга

Брембаті Ф. Специфічні розлади розвитку дитини та процес навчання. Практичні рекомендації для батьків і педагогів / Ф.Брембаті, Р.Доніні. – Харків: Видавництво «Ранок»; ВГ «Кенгуру», 2019. – 160с.

Ця книжка, авторами якої є відомі зарубіжні спеціалісти, призначена для батьків і вчителів, які дбають про підтримку дітей із труднощами у виконанні домашніх завдань. Автори надають елементарні знання про учнів зі специфічними розладами шкільних навичок, аналізують процес оцінювання їхніх навичок виконання домашніх завдань і підкреслюють важливість постійної співпраці школи і дому з використанням практичного інструменту, що визначає стратегії втручання для кожного учня: індивідуального плану навчання.

 

Наприклад, діти з інтелектуальними порушеннями вимагають до себе особливого підходу.

Психолого-педагогічний супровід навчання дітей з інтелектуальними порушеннями: науково-популярне видання / О.В. Чеботарьова та ін. – Харків: Видавництво «Ранок», ВК «Кенгуру», 2020 .- 256с. – (Серія «Інклюзивне навчання»)

Дане видання висвітлює особливості психолого-педагогічного супроводу та корекційно-розвиткової роботи з заявленими дітьми. Розкриває актуальні питання організаційно-методичного забезпечення, реалізації інноваційних педагогічних технологій та надає рекомендації щодо впровадження їх у практику. У книзі наводяться результати експериментальних досліджень з реалізації трудового виховання, розвитку мовленнєвої, ігрової, соціально-побутової діяльності. Репрезентуються авторські інноваційні адаптивні технології навчання дітей з інтелектуальними порушеннями.

Для батьків такої дитини рекомендується книга методичних рекомендацій і порад

Трикоз С.В. Ми поруч. Діти з порушеннями інтелектуального розвитку / С.В. Трикоз, Г.О. Блеч. – Харків: Видавництво «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2020. – 32с. – (Серія «Поради батькам і педагогам»)

У виданні описуються характерні якості дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, надається корисна інформація щодо розвитку і навчання такої дитини в умовах повсякденного життя родини і підготовки дитини до самостійної життєдіяльності.

 

Обов’язок батьків – не лише дати життя дитині, а й допомогти їй реалізувати свій інтелектуальний і соціальний потенціал, а це потребує постійної, кропіткої праці. Особливо якщо це дитина з ДЦП.

Чеботарьова О.В. Метелики в обладунках. Діти з ДЦП / О.В.Чеботарьова, І.В.Гладченко. – Харків: Видавництво «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2020. – 32с. – (Серія «Поради батькам і педагогам»)

Книжка містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують дітей з ДЦП. Автори надають важливу інформацію про церебральні паралічі, розповідають про особливості розвитку їхньої дитини, її можливості, сучасні методи та технології навчання та виховання.

А батьки в змозі дати своїй дитині те, чого вона потребує найбільше, - розсудливу турботу і любов.

«Діти сонця» - так ласкаво називають хлопчиків і дівчаток із синдромом Дауна, за словами дорослих, надто чутливих та відкритих навколишньому світу.

Чеботарьова О.В. Сонячні діти. Діти з синдромом Дауна / О.В.Чеботарьова, І.В. Гладченко. – Харків: Видавництво «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2020. – 32с. – (Серія «Поради батькам і педагогам»)

Видання містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують дітей із синдромом Дауна. Автори розповідають про особливості розвитку їхньої дитини, її можливості, сучасні методи навчання та виховання.

А зараз спробуймо зрозуміти, хто такі «діти дощу» і чого потребують діти з діагнозом «аутизм».

Ярмола Н.А. Діти дощу. Діти з розладами аутистичного спектра / Н.А. Ярмола. – Харків: Видавництво «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2020. – 32с. – (Серія «Поради батькам і педагогам»)

Книга надає методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують дітей з розладами аутистичного спектра. Автори надають важливу інформацію про аутизм, розповідають про особливості розвитку такої дитини, її можливості, сучасні методи та технології навчання і виховання.

Практичні рекомендації  батькам і педагогам з виховання дітей з аутизмом надає і відомий італійський спеціаліст.

Вікарі Стефано У нас дитина з аутизмом. Допомога сім’ям із дітьми з аутизмом. Практичні рекомендації для батьків і педагогів. – Харків: Видавництво «Ранок», ВГ «Кенгуру», 2019. – 112с.

Використовуючи досвід лікарні Bambino Gesu в Римі й дослідження численних науково-дослідних центрів Італії, автор намагається пояснити природу розладів аутистичного спектра, дає слушні поради і, головне, - надію на те, що багато які з порушень можна скоригувати, покращити поведінку дитини й адаптувати її до соціуму. Автор стверджує, що не слід впадати у відчай: аутизм – це не вирок. Дитина з аутизмом завдяки належній терапії із часом зможе нормально взаємодіяти з іншими людьми, здобути освіту, працювати і створити сім’ю. Книга також допоможе не заблукати в морі різних теорій, програм і методів, що їх сьогодні пропонує сучасна наука. Стефано Вікарі сподівається, що його книжка допоможе людям свідомо обрати ефективну терапію.

А хочете ідеальну книжку для виховання дітей спокійно та без крику?

Макріді Емі Я! Я! Я! Як перевиховати егоїстичну дитину (або її батьків) / пер. з англ. Валерія Глінка. – К.: Наш формат, 2018. – 328с.

У світі панує епідемія дитячого егоцентризму. Багато дітей, а згодом і дорослих, вважають, що отримати найкраще вони можуть як подарунок, не докладаючи жодних зусиль. Навіть більше, вони переконані, що цей подарунок їм хтось мусить зробити і що життя саме по собі їм винне. Такий підхід позбавляє їх бажання рухатися вперед, старатися та вчитися дати раду ситуаціям, які складаються не по-їхньому. Авторка цієї книжки пропонує рецепт, як побороти ці загрозливі риси й зупинити епідемію, навчити малечу поводитися відповідально та зважено, розвинути стійкий характер і зрештою виховати щасливих, упевнених у собі хлопчиків і дівчаток, які готові до дорослого життя і всього, що воно їм готує.