Дмитро Іванович Чижевський був постаттю винятковою. Український науковець-енциклопедист, культуролог-славіст, релігієзнавець, лінгвіст, дослідник української і слов'янської літератури, історії культури, філософії.

З нагоди 130-річчя від дня народження Дмитра Івановича Чижевського  у бібліотеці-філії №10 відбулося інформдосьє «Історик нашого духу». Протягом дня відвідувачі  знайомились з життєвим та творчим шляхом славіста світового рівня, переглянули відео про Дмитра Чижевського та віртуально побували у єдиному в Україні музеї-будинку, який знаходиться в м. Олександрія. Користувачі познайомилися з цікавими фактами із життя видатного науковця-енциклопедиста, який мав перспективу стати міністром праці в уряді УНР, але після захоплення Києва більшовиками, коли його мало не розстріляли, назавжди покинув Україну. Він ніколи не отримав жодного іншого громадянства після УНР. Викладав історію філософії в Українському вільному університеті у Празі. Потім повернувся до Німеччини – викладати в університеті у місті Галле. У департаменті славістики Гарвардського університету на його честь названо кафедру української літератури. В Україні Національна академія наук запровадила Премію імені Чижевського за видатні роботи в галузі філософії.

Дмитро Чижевський – це один із тих українських авторів, який міг писати іншими мовами на інші теми і робити це на світовому рівні.