Територія біля бібліотеки святково прикрашена. Присутні працівники бібліотек, керівники міста, гості.

Звучить «Вальс» Й. Штрауса. Виходять ведучі і на фоні мелодії читають:

Вікторія: Коли у вересні кружля осінній лист

І ллється з неба сонячне проміння,

Вшановуєм бібліотечний хист,

Бібліотечну мудрість, працю, вміння.

Марина:

Бібліотечна праця – то любов.

Любов до книги, до знання, науки.

Щодня для читачів ви знов і знов

Берете мудрість вікову у руки.

 

Вікторія: У храмі книжному, у тиші віковій

Хати біляві і сади Шевченка,

Франкове слово – вічний буревій,

І зачарована Десна Довженка.

 

Марина: До вас, хранителі чудес книжкових,

Нехай приходять вдячні читачі.

Я зичу вам удачі і любові,

Хай тепло й затишно в Вас буде на душі.

 

Вікторія: Сьогодні, напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек, ми підводимо підсумки конкурсу ідей і проектів серед бібліотек-філій Кіровоградської МЦБС, який тривав з січня по вересень 2015 року.

Марина: Конкурс проводився з метою підвищення престижу бібліотек у суспільстві, ролі бібліотек у соціокультурному та інформаційному просторі; стимулювання творчої ініціативи бібліотек у наданні безперешкодного доступу до інформації.

Вікторія: В цей осінній погожий день бібліотекарі МЦБС звітують про свої досягнення у вигляді стендової презентації на Фестивалі ідей.

Марина: Крім того, 4 травня 2015 року стартував обласний конкурс інновацій «Формування громадянської позиції, національної свідомості, культури і духовності». У ньому взяли участь 6 бібліотек-філій нашої системи.

Вікторія: На фестивалі  присутні колеги з обласних бібліотек, і ми попросили їх визначити переможця міського етапу цього конкурсу.

Марина: А зараз про проекти, надані на конкурс. Розпочати я б хотіла з інновації, яка називається «Бібліолавочка і не тільки». Це ідея філії №18, в якій я працюю.( своїми словами, 2-3 речення)

Вікторія: Проект філії №10 називається «Завадівка – краплиночка на карті». Бібліотекарі створили групу за інтересами з тією ж назвою в соціальних мережах, досліджують старі будівлі мікрорайону, вивчають історію місцевого кладовища, організували виставку  унікальних документів і фотографій місцевих родин «В обличчі кожному - історія своя». Крім цього, збирають спогади, фотографії, документи дітей війни, проводять краєзнавчі квести.

Марина: Бібліотекарі філії №7 об’єднали громаду навколо своєї бібліотеки. У них в бібліотеці  лікарі ведуть прийом, насінням обмінюються садівники і городники,    проходять засідання квартального комітету, ветеранської організації, жіночої ради та збори жителів, зустрічі громади з керівниками міста.                Організована робота волонтерів, які відвідують людей поважного віку, інвалідів. Книгозбірня проводить захід «Бібліотекар на годину». Також бібліотека оголосила акцію «Чиста вулиця – чисте місто», проводить свята вулиць, названих на честь письменників та діячів культури.

Вікторія: «Кіровоград: що ти знаєш про Кущівку?» - так називається проект філії №5. Спільними зусиллями з читачами-волонтерами створений фільм про Вознесенську церкву. Проведені  дослідницькі екскурсії  «Вулиці, знайомі з дитинства», краєзнавчі екскурсії рідним містом «Легенди з вуст мого дідуся», «Ремесла старої Кущівки»,  «Кущівські ковалі». Бібліотекарі ведуть пошук корінних кущівських родин, які можуть мати відомості про мікрорайон у XIX – на початку XX-го сторіччя, вирішують  актуальні проблеми місцевої громади, залучають нових користувачів до роботи у краєзнавчо-пошуковому клубі «Кущівські дослідники».

Марина: Проект філії №15 отримав назву «Бібліотека в культурно-мистецькому просторі селища Гірничого». Тісна співпраця з творчою інтелігенцією міста, масові заходи за участю мешканців мікрорайону, створення Бібліотечної світлиці - такі основні напрямки реалізації проекту.

Вікторія: Бібліотека-філія №16 намагається максимально залучити до співпраці місцеву громаду. На заклик відгукнулося багато активістів. Склад волонтерського об'єднання "Прикрась життя добром" виявився досить різноманітним: лікарі та інженери - будівельники, інспектори податкової служби та працівники соціальних служб, правоохоронці, студентська та учнівська молодь. Результатом цієї роботи стали: проведення благодійних акцій; фізична допомога учнівської молоді у вирішенні побутових питань людям похилого віку; книгоношення та відвідування самотніх людей. Нововведення - щомісячний випуск газети "Бібліотечний вісник", який у яскравому форматі висвітлює роботу бібліотеки і містить цікаву та корисну інформацію для різних категорій користувачів.

Марина: Запрошуємо представника обласної бібліотеки…… для підведення підсумків міського етапу конкурсу інновацій «Формування громадянської позиції, національної свідомості, культури і духовності».

Вікторія: Дуже багато проектів присвячені дизайну бібліотек. Центральна міська бібліотека, філії №№1, 4, 9 придумали чимало цікавинок для оформлення інтер’єру. Бібліотека-філія №8, що на Шкільному мікрорайоні, вважає необхідним створювати зони комфорту для користувачів, надавати їм можливість проводити вільний час в оточенні книг. Оригінальною ідеєю було декорування стін читального залу метеликами, що додає приміщенню легкість і своєрідний шарм. Метелики, як і книги – несуть на своїх легких крильцях радість, здивування та щире захоплення, дарують море позитиву. Бібліотекарі філії №17 намагаються кожний захід, проведений в бібліотеці, оформлювати креативно та неординарно.

Марина: Дитячі бібліотеки нашої системи завжди працюють творчо та натхненно. Лідером у цій роботі виступає центральна бібліотека для дітей, яка разом з радіо «Скіфія-центр»   започаткувала цикл пізнавальних радіопередач «Читай, Кіровоград».  А бібліотека-філія №21 організовує дні народження в бібліотеці. Цікаво, що цього разу придумала філія №19, в якій працюєш ти, Вікторіє?

Вікторія: (розказати своїми словами, 2-3 речення)

Марина: Читачам бібліотеки-філії №13 було запропоновано взяти участь в проекті «WALL ART: Великий океан в маленькій бібліотеці». Діти й дорослі дізнавалися про мешканців океанських глибин в бібліотеці, втілюючи ідеї з книг, журналів та Інтернету в малюнках, виробах зі штучного або природного матеріалу. Всі роботи демонструвалися у формі WALL ART, тобто на стіні! А ще ця філія придумала проект БІБЛІОпікнік, завдяки якому користувачі не тільки організовано проводили дозвілля, а й грали в ігри англійською мовою.

Вікторія: Англійську удосконалювали в бібліотеці і читачі філії №14, а в дитячій книгозбірні №12 влаштували літературні перегони «З книгою в канікули – сумувати ніколи».

Марина: Бібліотекарі філії №2 організували інформаційно-бібліографічний календар «Пори року», а їхні колеги з філії №6 обладнали ретрокінозал.

Вікторія: Дуже багато цікавих ідей і проектів. Ми сподіваємося, що уже підведені підсумки, і журі готове оголосити свою думку. Надаємо слово Анні Федорівні Назарець.

(нагородження переможців)

Марина: Тісна співпраця повязує бібліотеки і музичні школи. Сьогодні на нашому святі присутня  учениця музичної школи №2 Вікторія Філімоненко. Зустрічаємо оплесками!

(виступ)

Вікторія: Як тільки не говорять про бібліотекарів: і нудні ми, і не цікаві, і не сучасні, і не креативні. Але людина, у якої є хобі, завжди цікава і собі, і іншим. Ось, до речі, Марина, чи є в тебе якесь захоплення?

Марина: У мене багато захоплень (розказати своїми словами, 2-3 речення).

Вікторія: А я про своє хобі розповіла декількома фотографіями (своїми словами, 2-3 речення).

Марина: Зараз ми розкриємо таємниці життя бібліотекарів, розглянувши виставку робіт і колекцій «Бібліотекар +».

Вікторія: Мою увагу привернули картини із солоного тіста, автором яких є завідуюча філією № 6 Олена Шовенко.  Особливо сподобалися серія картин, присвячена Єгипту. Як це правильно називається: 2 - диптих, 3 -  триптих, а якщо 6 - ?

Марина: Поліптих. Олена Анатоліївна свої картини дарує рідним і знайомим, хоча займається цим видом творчості зовсім недавно.  А зверніть увагу, які чудові картини вишивають бісером бібліотекарі філії №15 Катерина Натальченко та Галина Артеменко. Скільки у них картин, вони, мабуть, і самі не знають. На наше свято відібрали тільки вироби, присвячені квітам.

Вікторія: Оксана Монзалевська з центральної міської бібліотеки теж любить вишивати, вона знана в місті вишивальниця. Зібрання її картин (а їх понад сто) демонструвалися в музеях, театрі, філармонії. Крім того, Оксана Вікторівна збирає різноманітні колекції.

Марина:В центральній бібліотеці всі гарні майстрині. Подивіться, які чудові дерева топіарії виготовила Олена Федоренко. А її колега Лариса Астаф’єва неперевершений садівник і городник. На виставці  Лариса Іванівна демонструє вирощене на власній дачі. Завідуюча відділом обслуговування Ельвіра Малюк  виставляє сьогодні декілька власних колекцій:

Вікторія: Бібліотекарі нашої системи люблять створювати ляльки-мотанки та ляльки з капрону. Ви можете побачити вироби бібліотекарів філії №10 Наталі Анісімової та Наталі Усатенко. Ляльки Валентини Боцман, бібліотекаря філії №7, наскільки стильні і досконалі, та ще й виглядають, ніби живі. Браво, Валентино Федорівно!

Марина: Оксана Крутоус з філії №17 створює вироби  з використанням сучасних технік рукоділля - пейп-арту та мозаїки із яєчної шкаралупи. Роботи декоровані кольоровими скляними камінцями, бісером та іншими матеріалами, які, на перший погляд виглядають як домашній непотріб, але в умілих руках перетворюються на цікаві ідеї.

Вікторія: Бібліотекарі філій №№5 і 16 збирають колекції мінералів, а завідуюча філії №2 Наталя Верозуб захоплюється вирощуванням кімнатних рослин.

Марина:Тетяна Прісакар з філії №9 та Тетяна Відюк (філія №21) на виставці демонструють в’язані вироби. Вироби з бісеру надала ще одна Тетяна – Горова з бібліотеки-філії №8.

Вікторія: Милують око картини, виконані Іриною Абрамовою, завідуючою філії №4.  Одна з картин присвячена святій Ірині, самі розумієте, чому. Любить вишивати  бібліотекар філії №11 …

Марина: Ірина Хоменко пише книжки, Катерина Салтан веде авторську передачу на телебаченні, Світлана Барамба, крім занять вишивкою, в’язанням, вишиванням, підкорює нові гірські вершини, Ігор Подвалихата захоплюється рок-музикою і фотографуванням. Наші колеги розумні, начитані і талановиті! Вітаємо             з наступаючими святами: Днем міста та Днем бібліотек! Приймайте святковий дарунок від наших читачів – аматорського хореографічного колективу «Діти сонця».

(виступ)

Вікторія: А зараз визначаємо переможців глядацьких симпатій у номінації «Бібліотекар +». До слова запрошується директор Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи Світлана Тимків

(нагородження)

Марина: Ось і добігає кінця наше свято. Щиро вітаємо вас, бібліотечні працівники та шанувальники книги. Щастя, міцного здоров'я, невичерпного оптимізму Вам! Щоб вистачило наснаги, молодецького запалу для нових творчих здобутків і звершень!

Вікторія: До побачення! До нових зустрічей!