Марія Мороз, голова первинної профорганізації Кропивницької міської централізованої бібліотечної системи:

- Наша профспілкова організація специфічна, оскільки ми працюємо в 20 різних бібліотеках-філіях. (У зв’язку з воєнним станом 1 бібліотека не функціонує через використання її приміщення для військових цілей, а працівники перерозподілені в інші філії).

Трудовою основою колективу є колективний договір. Через колдоговірну роботу врегульовуються норми умов та оплати праці, режиму роботи, робочого часу і часу відпочинку, надання щорічних і додаткових відпусток, встановлення доплат, надбавок тощо. Згідно положень колдоговору профспілковий комітет активно співпрацює з адміністрацією закладу щодо всіх важливих питань. Війна змусила переглянути свої пріоритети. 2022 рік став справжнім випробуванням для українців, і саме культурна сфера стала однією з основ, яка згуртувала наш народ. Бібліотеки держави зазнавали обстрілів, руйнувань, знищення книжкових фондів. Але це не зупинило культурне життя країни. Бібліотеки МЦБС максимально швидко адаптувалися до ефективного функціонування в умовах воєнного стану. Через обстріли, перебої енергопостачання на спільному засіданні профкому та адміністрації було прийняте рішення про зміну годин роботи бібліотечної системи. Працівники бібліотек провели усне опитування користувачів щодо зручного графіку роботи книгозбірень та вибрали оптимальний варіант.

Хочу зазначити, що бібліотечні фонди зазнали якісних та кількісних змін. Бібліотекарі продовжують активно вилучати книги російських та іноземних авторів, які підтримали військову агресію російської федерації. Натомість фонди потрохи поповнюються україномовною літературою, яка користується значним попитом серед користувачів.

Змінилася пріоритетність бібліотечних послуг. Посилилися роль книгозбірень як інформаційних центрів. Найбільше потребували інформаційної підтримки внутрішньо переміщені особи. У книгозбірнях можна було підключатися до онлайн-навчання, працювати дистанційно, отримати необхідні консультації щодо оформлення довідок, гуманітарної допомоги, пошуку житла…За підсумками 1 кварталу у бібліотеках МЦБС обслуговується 428 читачів ВПО. Читачів-переселенців залучаємо до всіх бібліотечних заходів.

До основних функцій бібліотек додалась також волонтерська. Книгозбірні оголошували збір необхідних речей для ВПО та воїнів ЗСУ. Зібрані речі та продукти передавали волонтерам та благодійним організаціям. Разом з речами маленькі читачі приносили листи, малюнки та обереги для захисників.

Щодня до гуманітарного центру «Територія успіху» зверталися сотні переселенців, часто стояли в довгих чергах, щоб отримати необхідну допомогу, батьки були з маленькими дітьми. Щоби відволікти та розважити дітей, бібліотекарі МЦБС проводили різноманітні настільні та рухливі ігри, майстер-класи, вікторини, конкурси. Тричі на тиждень працівники бібліотек системи до гуманітарного центру приносили дитячі книги та журнали, розмальовки, пазли, а також запрошували дорослих та дітей до книгозбірень.

Крім того, працівники МЦБС та користувачі збирали іграшки, різноманітні канцтовари, набори для творчості, настільні ігри та інше для дітей внутрішньо переміщених осіб, які приходили до Гуманітарного центру та проживали у гуртожитку Кропивницького музичного фахового коледжу.

Протягом минулого року бібліотеки співпрацювали з благодійним фондом «Планета». Передали до фонду більше 60 кольорових дитячих видань від читачів. Солодощі, книжки, іграшки, які дарували читачі, стали головними дарунками святкової лотереї. А працівники бібліотеки-філії №16 організували зустріч старшокласників з волонтерами цього фонду Оксаною Шевченко, Данилом Дряшкабою та Віктором Тупіковим.

Бібліотека-філія №18 плідно співпрацює з волонтерською організацією «Разом ми сила» (керівниця – Тетяна Сила). Щотижня бібліотекарі разом з читачами відвідують волонтерів, приносять їм малюнки, поробки для захисників та готують міні-концерти. Діти малюють мир та роблять різні обереги для воїнів-захисників з побажаннями, складають вірші та на кожній дитячій роботі пишуть їх разом зі словами подяки та підтримки. В арт-студії «101 Хобі-Т», яка діє при бібліотеці №18, постійно проходять майстер-класи «Разом ми сила» з виготовлення оберегів для наших воїнів-захисників. Багато дітей покинули Україну і перебувають зараз за кордоном, але вони навчаються і передають нашу мову і культуру країнам, які їх прихистили. Бібліотекарі разом з читачами зібрали книги українською мовою та відправили їх для читання малятам-кропивничанам у Швецію. Відвезла їх волонтерка Юлія Мизь, яка висловила велику подяку бібліотекарям та усім причетним родинам за чудові книжки для українських дітей-біженців, які зараз вимушено проживають у Щвеції. Читачі та бібліотекарі МЦБС активно долучилися до збору смаколиків, ліків та книг для наших захисників, передали допомогу на передову через волонтерку Олену Корнілову. Бібліотекарі намагаються підтримати військовослужбовців. Наш працівник зараз знаходиться на фронті. За ініціативою профкому йому було надано допомогу та збиралися кошти на закупівлю дрона, автомобіля для його бригади.

Усі бібліотекарі системи протягом 2022 року долучалися до фасування гуманітарної допомоги, підтримували фінансово ЗСУ, різні фонди та організації, які збирають допомогу військовим. Восени бібліотекарі долучилися до збору коштів на автівки для ЗСУ, який ініціювала Кропивницька міська рада.

Для 69 бригади вдалося знайти та передати ноутбук, принтер, папір. Допомагали читачам, рідні яких служать в ЗСУ, знайти необхідні речі (генератор, медикаменти, аптечки, турнікети, лопати, сокири та багато іншого і важливого), звертаючись особисто у волонтерські центри та гуманітарні пункти. Бібліотекарі філії №19 розгорнули благочинну кампанію – збір коштів на авто для військової бригади. За 5 днів бібліотекарі, читачі, знайомі і незнайомці, патріоти дального зарубіжжя, меценати допомогли зібрати 165 тисяч гривень на автомобіль для 60-ї танкової бригади для виконання бойових завдань.

Цьогоріч продовжується волонтерська робота бібліотек. Це збір скляних банок та виготовлення окопних свічок в рамках акції «DIYTE», плетіння маскувальної сітки для фронту; участь у фасуванні сухих супів та борщів для військових в рамках діяльності Молодіжної кухні Кропивниччини. Проводилась благодійна акція «Зігріємо турботою», під час якої було зібрано читачами та відправлено бібліотекарями посилки солодощів, малюнків, листів для ЗСУ в Рівненську, Донецьку область та в Мар’їнку, читачі старшого віку плели та передали шкарпетки для захисників. Налагоджено зв’язки з Львівською громадською організацією «Піклуюсь». Оформлено замовлення (для бійців 69-ї, 79-ї та інших бригад) на отримання 12 буржуйок, ліків, теплого одягу, зимового взуття та аптечок, лопат та пилок, які відправилися в Донецьку, Херсонську, Миколаївську, Рівненську області. За підтримки наших давніх друзів – спільноти «Годуємо патріотів» отримано у них та відправлено посилки з сухими борщем та супами, кашами, солодощами в Донецьку область; також проходив збір книг для військових у наш шпиталь, Центральна міська бібліотека для дітей у партнерстві з волонтерами Товариства Червоного Хреста України щосуботи проводять заходи з психосоціальної підтримки дітей та їхніх батьків.

Адміністрація та профком МЦБС зібрали та відправили гуманітарний вантаж постраждалим від підриву росіянами Каховської ГЕС більше ніж на 6 тисяч гривень. Закуплено найнеобхідніше. Перш за все, питну воду. Також допомогли продуктами харчування довготривалого зберігання.

Під час війни ще більшого значення набув безпековий напрям роботи бібліотечної системи. Зокрема, продовжилася співпраця з україно-канадським без пековим проектом «Громадський хаб Амбосадори безпеки» в партнерстві з ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос». У рамках цього проекту книгозбірні регулярно проводять майстерні лікерів та ігрофікаційні заходи. Бібліотека-філія для дітей №21 втілила у співпраці з відділом зв’язків з громадськістю Управління поліції в області та КЗ «Балашівська гімназія» міні-проєкт «Школа безпеки для маленьких». Всі працівники МЦБС пройшли навчання «Мінна безпека» на освітній онлайн-платформі «Зрозуміло» та отримали сертифікати.

У полі зору профкому знаходиться і питання підвищення кваліфікації працівників. Основне своє завдання під час проведення атестації профком вбачає в тому, щоби не були порушені права працівників, атестація проходила гласно і відкрито. Цьогоріч відбувалася атестація всіх працівників системи. І на атестацію кожний працівник приніс електронний сертифікат про те, що пройшов тестування на національній онлайн-платформі Дія. Цифрова освіта. _Цифрограм для держслужбовців. До речі, бібліотеки МЦБС є хабами цифрової освіти за цим проектом і проводять консультації щодо використання додатку «Дія».

Профком спільно з адміністрацією ЦБС постійно працює над підвищенням іміджу бібліотек. Це естетичний вигляд приміщень; бібліотечні традиції; постійний пошук нового, прогресивного; співпраця з ЗМІ; заходи з залучення громади. Бібліотекарі МЦБС вкладають весь свій досвід та знання в підтримку і відродження української культури, у допомогу соціальній адаптації молоді, розвиток загальної ерудиції, творчих здібностей та обдарувань, формування екологічної культури, національно-патріотичне виховання, сприяння реалізації Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року.

Активна робота бібліотечної системи довела, що війна не зупинила життя в державі, а навпаки – згуртувала народ. Книгозбірні продовжують надавати бібліотечні послуги, впроваджувати інноваційні методи роботи, втілювати різноманітні проекти, займаються волонтерською діяльністю та максимально підтримують людей, особливо переселенців. Профком постійно стежить за дотриманням всіх зобов’язань адміністрації, записаних в колективному договорі. Зокрема, цьогоріч усім працівникам надали додатково оплачувану відпустку 7 календарних днів. Первинка домагається створення таких умов праці, за яких кожен працівник міг би працювати і розвиватися як особистість, знаючи, що його права і свободи будуть непорушними.

 

Народне слово. – 2023. – 24 серпня. – с.5.