Зустріч з волонтерами

Бути волонтером – не тільки поклик душі, а й насущна вимога сьогодення.

Бібліотекарі філії №16 Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького організували зустріч старшокласників гімназії нових технологій навчання з волонтерами благодійного фонду «Планета». Гості заходу розповіли про роботу та потреби фонду.

Волонтери Оксана Шевченко, Данило Дряшкаб та Віктор Тупіков розповіли про досвід волонтерської співпраці з німецькими колегами, які допомагають реабілітації тварин, постраждалих внаслідок бойових дій. Учні переглянули слайдову презентацію «Волонтери – люди доброї волі», яку підготували бібліотекарі. Відповідаючи на запитання тесту «Волонтерство – поклик серця чи запит сучасності», кожен особисто зміг визначитися, наскільки він готовий приєднатися до цієї благородної справи. Велике починається з малого.

Стежками Сковороди

2022 – рік відзначення 300-річного ювілею великого українського мислителя-мудреця, педагога, філософа, поета, композитора, культурно-освітнього подвижника Григорія Савича Сковороди.

З цієї нагоди бібліотека №5 провела для своїх користувачів літературний диліжанс «Мандрівний філософ». Ознайомилися з книжковою викладкою «Світ Сковороди», здійснили уявну подорож життєвими стежками видатного українця. На зупинці «Юність» присутні дізналися про освіту, яку отримав Грицько, про його здібності, що проявилися вже в ранньому віці, про роки навчання в Києво-Могилянській академії. На зупинці «Далекі краї» дізналися про його подорожі Європою. Зупинки «Поетична» і «Філософська» розповіли про різні грані його творчості.

Вічний мандрівник і безсрібник, Григорій Сковорода не лише залишив у спадок нащадкам свої твори та роздуми, але й дав рідкісний приклад людини, яка дозволила собі жити за покликом душі і навчала того ж інших.

Ім’я Лепкого

Цьогоріч українці відзначають 150-річчя від дня народження українського письменника, педагога, громадсько-культурного діяча, художника Богдана Лепкого.

До цієї дати працівники бібліотеки №1 влаштували для своїх користувачів історіографічну подорож під назвою «Чесне і талановите ім’я Богдана Лепкого». Наші відвідувачі ознайомилися з виставкою його поетичних і прозових творів, переглянули пізнавальний відеофільм «Вони прославили Україну – Богдан Лепкий», доторкнувшись таким чином до його життєвого і творчого шляху. Творча спадщина письменника складає понад 80 власних книг, у тому числі цикл романів «Мазепа», повісті, оповідання, казки. Богдан Сильвестрович став упорядником і видавцем 62 томів української класики. За кількістю написаного він поступається в українській літературі лише Іванові Франку. Загальна же бібліографія творів Богдана Лепкого становить близько тисячі позицій.

Гралися словечками

Літературно-мовний конкурс «Знай українську!» провели в бібліотеці №10.

Учасники брали участь у вправах «З якого це твору?», «Складіть розсипаночку» (про значущі події в житті і творчості Тараса Шевченка) та «Складіть фразеологізми», «Знайомтесь із діалектизмами». Весело пройшла хвилинка роздумів «Гостре словечко ранить сердечко». Активними учасниками були також внутрішньо переміщені особи.

Як протистояти боулінгу

Багато кому доводилося стикатися з боулінгом у школі або на роботі.

У центральній міській бібліотеці імені Панченка студенти Кропивницького будівельного фахового коледжу стали учасниками брейнстормінгу «Як протистояти боулінгу».

Спочатку бібліотекарі виявили, що присутні вже знають про це негативне явище. Разом виділили основні види боулінгу, проаналізували причини та наслідки цькування. Роздуми користувачів доповнив перегляд відео «Обережно, булінг» та огляд книжкової виставки.

Була проведена карткова навчальна гра «Створюй коло безпеки», яка формує систему уявлень щодо явищ насильства, боулінгу, як їх уникнути і подолати. Студенти стали більш обізнаними щодо засобів протидії цьому ганебному явищу.

Наше місто. – 2022. – 17 листопада. – с.2.