Рівність для всіх

Безбар’єрність – це рівність для всіх. Акцію на таку тему провела для користувачів бібліотека №1.

Розповіли про те, як в нашій державі створюється середовище, в якому має бути комфортно для всіх. Що існують такі поняття, як фізична, інформаційна, цифрова, суспільна, економічна безбар’єрність та методи їх впровадження щодо людей з обмеженими можливостями. А головною складовою безбар’єрності є доброта і милосердя – два крила на яких тримається суспільство.

Здібності – безмежні, можливості – обмежені. Працівники бібліотеки №8 завітали до спеціалізованої школи №3 для дітей з вадами слуху. Мета візиту – спілкування з дітьми, створення позитивного настрою та виготовлення маленьких сувенірів-флікерів. Незважаючи на свої фізичні вади, діти можуть бути такими ж активними, цікавими, талановитими, як і їхні однолітки.

 

Простір безпеки

«Критикотики» - нова гра, яка зацікавила молодших користувачів бібліотеки №8.

Вміння аналізувати інформацію, знаходити фейки та розуміти основи медіа грамотності та кібербезпеки – такі ключові навички отримують гравці. Спілкуючись та граючись, діти вчаться мислити критично, аналізувати ситуацію, відрізняти правду від вигадок та фейків.

Створюй коло безпеки. У бібліотеці №2 провели карткову гру «Створюй коло безпеки». Участь взяли учні училища імені Федоровського. Гра передбачає кілька блоків: «Насилля у сім’ї», «Насилля у мережі», «Дитина і булінг» та інші. Присутні поділилися на групи та самі обирали цікавий для себе блок. На картках написані тематичні питання, на які кожен мав дати свою відповідь та передати естафету наступному. Якщо усе правильно, то коло сходилося, а якщо ні, то шукали допущену помилку.

Говорили про те, що таке насилля та що кожен вкладає у це поняття. Під час розгляду теми учням були запропоновані запитання та суперечливі висловлювання, після яких виникла дискусія про розуміння молоддю особистого простору кожної людини та які дії можна вважати насиллям.

Ця тема надзвичайно актуальна та необхідна для молоді.

 

«Мені сопілка і вівця дорожчі царського вінця»

3 грудня 2022 року виповнилося 300 років від дня народження Григорія Савича Сковороди. Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають нашому народу.

У бібліотеках міста пройшли цікаві сковородинські заходи.

Бібліотека №1. Геніальне зерно Сковороди.

Разом з користувачами читали його твори, пізнавали високе слово, вивчали відгуки сучасників та нащадків. За словами відомого українського літературознавця Олександра Білецького, «творчість Сковороди була визначним явищем в українській культурі. Адже вона підготовляла шлях Котляревському, Квітці-Основ’яненку та іншим письменникам епохи становлення нової української літератури». Без жодних вагань і сумнівів слід підкреслити, що Григорій Савич випередив свій час. Його талантом захоплюються тисячі, а мудрість, яку він вкладав у свої твори, можна сміливо використовувати й у наш час.

Бібліотека №12 запропонувала користувачам байкотерапію. «Друже мій, не зневажай байок! Нема нічого смішнішого за розумний вигляд із порожнім нутром і нема нічого веселішого за смішне обличчя з прихованою серйозністю». Так писав мудрий український філософ Григорій Сковорода. Відвідувачі читали твори Сковороди, слухали аудіо-читання «Байки харківські». Звучали мудрі афоризми великого філософа.

Бібліотека №8 на Шкільному провела етюд для користувачів «Народний мудрець Григорій Сковорода». Книжкова виставка про мандрівного філософа «Націю творять особистості» запропонувала книги про життя та творчість талановитого українця, його твори та висловлювання. Ознайомилися із цікавими фактами з життя першого українського байкаря. Інформаційний буклет «Григорій Сковорода: учитель, філософ, письменник» містить інформацію про твори українського байкаря та посилання на вебресурси. Перегляд відеофільму «Правила життя Григорія Сковороди» допоміг узнати багато нового про видатного філософа, задуматися над сенсом свого життя, над поняттями дружби та любові в житті кожної людини.

Завадівська бібліотека №10 влаштувала поетичний батл «Він сіяв слово між людьми». Учні читали філософські поетичні твори, байки, афоризми Сковороди та пояснювали їхнє значення. Його слово та форми залишилися між людьми на багато тисячоліть і досі живуть серед нас. Радісно і почесно, що цей унікальний скарб є гордістю і взірцем для всього світу.

У бібліотеці №2 провели бесіду-діалог з учнями вищого профучилища імені Федоровського. Познайомилися з біографією народного філософа, переглянули відео, послухали мудрі вислови про щастя та життя, прослухали поезію «Всякому місту – звичай і права.

 

Побутувала легенда, нібито цариця Катерина, яка багато чула про Сковороду, передала йому запрошення на посаду придворного філософа. На це Сковорода, який сидів з флейтою на узбіччі дороги і пас вівцю господареві, в якого на той час проживав, начебто відповів: «Перекажіть, що я не покину вітчизни: мені сопілка і вівця дорожчі царського вінця».

Український філософ сповідував ідеї персональної свободи, які актуальні й сьогодні. Агресори знищили музей та пошкодили скульптуру Григорія Савича в селі Сковородинівка. Як висловився Сергій Жадан, «вони полюють за Сковородою, але спіймати не можуть».

 

Наше місто. – 2022. – 15 грудня. – с.3.