Ось так стають великими

У закладах культури Кропивницького відзначили 125-річчя з дня народження Євгена Маланюка. Найголовнішою ідеєю, що проймала його поезію і есеїстику, була ідея української державності.

Засідання клубу «КЛюЧ» у бібліотеці №2 присвятили знайомству з літературною творчістю поета-земляка. Євген Маланюк – самобутній митець української діаспори, наш земляк. Довгим був шлях його повернення на Батьківщину. І відбулося це завдяки нашому земляку літературознавцю Леоніду Куценку. Науковець спочатку відкрив поета для себе, а потім зрозумів, що повинен пройти його життєвими і творчими дорогами і відкрити його читачам. Учасники заходу дивилися відео, слухали вірші. Це допомогло збагнути велич постаті поета-емігранта.

Шлях емігранта. Творчість патріота. Відеопрезентація на таку тему в бібліотеці №16 ознайомила читачів з основними етапами життя та творчості поета. Творчість Євгена Маланюка замовчували, фальсифікували, називали його буржуазним націоналістом. Українська земля щедро обдарувала його талантами, та не дала талану-долі. Він сам збудував свою долю всупереч усім перешкодам. Саме так і стають великими. Саме таким був Євген Маланюк, поет глибокої думки, вольової напруги.

У бібліотеці на Балашівці відбувся цікавий і неординарний захід під назвою «Поет абстракцій і контрастів: Євген Маланюк». Молодь мікрорайону дізналася, наскільки феноменальною і багатогранною в українській літературі минулого й нинішнього століття постать Євгена Маланюка. Декламували поетичні твори літератора, дискутували щодо актуальності його поезій. Хоч би яка поезія Маланюка лунала цього дня у стінах бібліотеки, у кожному її рядку незримо присутня Україна, рідний степовий край, звучить віра у відродження нації і держави.

Учасники заходу отримали бібліографічну листівку «Євген Маланюк – поет абстракцій і контрастів», яку створили та презентували бібліотекарі.

Наше місто. – 2022. – 3 лютого. – с.3.

 

Заглядаємо за дзеркало

Напевно, немає в Україні людини, яка б не знала таких літературних персонажів, як Аліса, Чеширський Кіт, Білий Кролик, Королева Сердець, Капелюшник. Авторові дивовижної загадкової казки про пригоди дівчинки Аліси в Країні Див і в Задзеркаллі Льюїсу Керролу цього річ виповнюється 190 років з дня народження.

Атмосферу Задзеркалля створили для своїх відвідувачів у бібліотеці №1. Читачі більше дізналися про творчість Льюїса Керрола та витівки головних героїв. Активно взяли участь у вікторині «Вгадай казкового героя». Вже багато поколінь не перестають захоплюватися феноменом Льюїса Керрола – фантазера і дотепного жартівника, кращого друга дітей та короля нісенітниць.

Чудовий світ Керрола зачаровує і дорослих, і дітей. Зустріч із чарівною дівчинкою влаштували для дітей у центральній міській бібліотеці. Учасниками святкування стали учні четвертого класу інноваційної гімназії. Участь дітей у вікторині «Питання від Аліси» була театралізованою та захопливою. Приходьте і ви.

Наше місто. – 2022. – 3 лютого. – с.4