Рідна мова – доля народу

Мовознавчу гру «Рідна мова – доля народу» провели в бібліотеці №2 для учнів професійного будівельного ліцею. Переглянули відео сюжет «Цікаві факти про українську мову», оглянули тематичну книжкову виставку «Солов’їна, барвінкова, українська рідна мова». Учасники змагалися у конкурсах «Мовне асорті», «Редактор», «Вгадай фразеологізм», «Скажи без затримки», «Відгадайко», «І чужого навчайтесь, й свого не цурайтесь». Лейтмотивом заходу стали слова Олеся Гончара «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її».

Поборемо лихослів’я!

Звідки з’явилося лихослів’я та як із ним боротися? Дівчата з клубу «Наталка» центральної бібліотеки на Попова знають!

У підлітковому віці проблема нецензурної лексики особливо гостра. Діти вважають що лихослів’я – це прояв незалежності, символ дорослості. Але мало хто здогадується, що лихослів’я, як і хамство, - зброя невпевнених у собі людей. Дівчата виконували цікаві пізнавальні завдання, розшифровували ребуси, демонстрували знання приказок та свій рівень грамотності.

Слогани лідерів мовознавчого батлу Олени та Кіри стануть гарними мотиваторами для однолітків:

«Ми не владні над мовою інших, але наша мова нам підвладна». «Дбаймо про чисте мовне середовище. Це – наше майбутнє».

Знайомство з Лесею

Поетичний струмочок «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я» провели в бібліотеці №12 для другокласників школи «Вікторія-П». Діти охоче слухали вірші Лесі Українки про пори року, про чарівний світ природи. Дізналися багато фактів про життя та творчість поетеси. Хлопчиків та дівчаток цікавило, якою була Леся в дитячі роки, коли і де написала перший вірш, чому взяла псевдонім Українка, як боролася з важкою недугою. Потім послухали казку «Біда навчить» у виконанні Анни Тараненко. Учасники заходу отримали солодощі.

 

Наше місто. – 2021. – 4 березня. – с.4.