Хто за що, а ми – за незалежність

Свято єдності «Пригорнусь душею до Вкраїни, засміюсь, заплачу, помолюсь…» пройшло в бібліотеці №8 на Шкільному мікрорайоні. У бібліотеці була оформлена книжкова викладка «Книга єднає Україну». Історичний гід «Шлях до Незалежності» ознайомив присутніх зі славною історією нашої Батьківщини. Діти брали активну участь у патріотичній грі «В Україні я живу» та фото-вікторині «Знай гетьмана в обличчя», провели відео-мандрівку «Творці історії та нації».

Хто за що, а ми за незалежність. Свято на таку тему відбулося в бібліотеці №14. У святковому заході взяли участь читачі та жителі мікрорайону. Працівники книгозбірні переконані, що у кожного учасника свята в серці залишилась краплина любові до рідного краю. Коли живе культура, звичаї, традиції нашого народу, збагачуємось не лише ми, а цілий світ.

«Жовто-блакитний вимір». На патріотичне рандеву під такою назвою запросили містян працівники бібліотеки №4. Разом із читачами виготовили прапорці з патріотичними рядками відомих українських поетів. Під час акції дарували їх дітям. Бібліотекарі закликали усіх пам’ятати, якою дорогою ціною виборювалася впродовж віків і нині наша незалежність. Запропонували відповісти на питання історичної вікторини «Як добре ви знаєте Україну?» Учасники акції пригадували знаменні та пам’ятні дати та імена визначних державних діячів, називали відомі твори української літератури. На інтерактивному стенді перехожі залишали свої щирі вітання Україні.

Бібліотекарка Людмила Кошель запросила найменших учасників акції приєднатися до майстер-класу зі створення віночка миру. Залюбки долучилися не тільки діти, а й дорослі.

(Ірина Абрамова)

Година історичного календаря «Миті історії української незалежності» пройшла в бібліотеці №16. Юні читачі прослухали вірші та пісні, які з покоління в покоління передають історичну правду про свій народ, його стремління та заповіти. Яскраве вбрання бібліотеки національною символікою створювало патріотичні настрої у відвідувачів.

(Наталія Чернявська)

Під Франковою зорею

«Під Франковою зорею». Виставку-вшанування на таку тему розгорнули в бібліотеці №13. Для бібліотеки ювілей Каменяра – це нагода показати користувачам Івана Франка як ніжного лірика, глибокого філософа, захоплюючого казкаря й оповідача, щирого шанувальника і збирача народних пісень. У різних її розділах – біографічні матеріали, прозові та поетичні твори, казки.

Любов великих людей – завжди легенда. Тему кохання, жінок у долі Каменяра висвітлює розділ «Закохане серце». Статті та книги допоможуть читачам краще зрозуміти інтимну лірику, глибокі почуття й нерозділене кохання митця. Поетеса Антоніна Корінь у публікації «Хто примусить нас жити по-справжньому? (Франко у моєму житті)» ділиться роздумами, спогадами про перше знайомство з творчістю Франка.

Франкові читання пройшли в бібліотеці №1. Інформаційна вітрина «Борець за щастя і правду людини» та відеофільм «Дім, який збудував Франко» розповіли про яскраві сторінки життя і творчості видатного письменника. Шанувальники Франкового слова мали змогу доторкнутися до сторінок його поезії та найкраще збагнути велич постаті поета. Новими нотами прозвучали у виконанні читачів такі далекі за датою написання, але актуальні сьогодні рядки Франкових творів. Активну участь взяли маленькі читачі у вікторині «У світі Франкової казки».

Літературний фуршет у бібліотеці №15 познайомив юних користувачів з творчістю Івана Франка. Звучала інтимна лірика поета та вірші, в яких автор з великим запалом закликав народ до боротьби за свободу і правду, за щастя і гідність людини. Відеомандрівка життєвим та творчим шляхом, подорож за дитячими книгами Франка допомогла юним користувачам відповісти на запитання літературної вікторини «Великий Каменяр». Присутні на заході прийшли до висновку, що видатний письменник є нашим сучасником, соратником і прихильником у нашому повсякденному житті.

(Катерина Натальченко)

«Апостол духу і праці». День бібліографії на таку тему провели в бібліотеці №2 до 160-річчя від дня народження Івана Франка. Для користувачів бібліотекарі підготували бібліографічний огляд творів Франка, експрес-довідку про цікаві факти з його життя. Члени клубу «КЛюЧ» переглянули літературно-музичну композицію «Любов великих людей – завжди легенда», взяли участь у вікторині за творчістю Франка.

«Фарбованого лиса»показали дітям у бібліотеці №12. А також «Лиса Микиту». Ці мультфільми за казками Івана Франка продемонстрували під час літературної подорожі, присвяченої 160-річчю письменника. Діти із захопленням слухали казки великого митця, які їм читала бібліотекар, охоче й самі декламували вірші.

«Коли ще звірі говорили». З цією збіркою казок Івана Франка працівники бібліотеки №19 познайомили своїх юних читачів. Діти подивилися онлайн виставу Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка» «Підкова на щастя» за мотивами казки Франка «Вовк-старшина». Це – історія маленького Віслючка, який пішов від Діда та Баби шукати легкого життя. Після перегляду читачі ділилися думками і враженнями від побаченого, пропонували власний рецепт «легкого» життя.

(Олена Більченко)

 

Наше місто. – 2016.- 8 вересня. – с.4.