Вічно живий голос Лесі

Лесине слово звучало в бібліотеках міста до 145-ї річниці з дня народження славетної української поетеси. У бібліотеці №19 відбувся конкурс декламаторів «Веселкою моя надія грала». Читачі готувалися до нього упродовж місяця, самі обирали вірші, знайомилися з життєвим та творчим шляхом Лесі Українки. Переможцями стали Андрій Камзолов та Інна Горбачова. У бібліотеці №1 прозвучав усний журнал «Хотіла б піснею я стати». З його сторінок для учнів школи №29 відкрився світ мудрого і красивого, доброго і мужнього слова Лесі. У бібліотеці №2 пройшов квест «Леся Українка – письменниця, перекладач, культурний діяч». Члени бібліотечного клубу «КЛюЧ» та учні ПТУ №8 переглянули документальний фільм про поетесу, взяли участь у вікторині на тему життя і творчості Лесі Українки. Колектив бібліотеки №1 підготував і провів конкурс малюнків до Лесиних віршів для третьокласників школи №29. Усний журнал «Вічно живий голос Лесі Українки» провели в бібліотеці №14 для учнів четвертих класів школи №21.

Знайдіть своє третє місце!

 

Клуб «Гарячі серця» при бібліотеці №9 об’єднує людей, які зуміли у свої зрілі роки зберегти молодість душі, завзяття, прагнення до активного життя. Наш клуб став заповітним куточком, де можна обговорити все, що хвилює. Поспівати, взяти участьу конкурсах. Поділитися враженнями від книги або фільму. Словом, знайти порятунок від самотності.

Полюбляють учасники клубу зустрічатися з талановитими земляками і знайомитися із їхньою творчістю. Цікавою та змістовною була зустріч із поетесою Ніною Чабаненко. Вона розповіла про літературне об’єднання «Парус», презентувала поетичну збірку «Реінкарнація». Все знаходило в аудиторії зацікавленість і жвавий відгук.

В світі наразі є популярний термін: третє місце. Рвуть його на себе театри, кінотеатри, кав’ярні, музеї… А може, саме бібліотека має бути тим третім місцем, куди людина спішить після роботи, де хоче побути замість чотирьох стін свого дому. Третє місце – де хочеться зустрічатися. Де затишно, цікаво, зручно.

Якщо вам самотньо, якщо виникло бажання поспілкуватися з людьми вашого віку, зайнятися чимось цікавим або поділитися своїми знаннями і досвідом, приходьте до бібліотеки №9. Там вам завжди будуть раді.

 

Торохтіла Солоха, як діжка з горохом

 

Детективну агенцію «Холмс і К» створили в бібліотеці №19. І запросили читачів позмагатися за титул «Кращий детектив 2016 року». Захід відбувся в рамках всеукраїнського проекту «Книгоманія», в ході якого книгозбірні обирають кращих читачів. Обрана бібліотекою оригінальна форма дуже сподобалася читачам-підліткам. Гравці-нишпорки змагалися в різних конкурсах, здійснюючи пошуково-слідчу діяльність. Оглядали місце злочину, аналізували докази. Опитували свідків «Торохтіла Солоха, як діжка з горохом». Складали фотороботи злочинців «Їх розшукують!» Розшукували тих, хто надсилав SMS-листи з погрозами. Солодкі жетони за кожну вірну відповідь – чудова нагорода за знання. Таких жетонів найбільше отримав Арсен Копотієнко. Він і отримав титул «Кращий детектив 2016 року».

Найкращого читача визначили в бібліотеці №5 серед учнів шостих-сьомих класів школи №30. Більше 40 конкурсантів взяли участь у «Літературному лототроні» та грі «Що? Де? Коли?». Під час індивідуального змагання «Моя улюблена книга» Юля Мухіна розповіла про книгу Саймона «Помста ляльки». Світлана Дубіна вподобала книгу Павленка «Русалонька із 7-В». Максимові Херсуну подобається книга Буличова «Дівчинка із Землі», він зробив до неї малюнок. Переможцем конкурсу стала Світлана Дубіна. Вона найкраще розкрила свої читацькі вподобання та проявила акторські здібності.

Оригінальні книжкові закладки своїми руками виготовляли в бібліотеці №21. Читачі зацікавилися історією виникнення незмінної супутниці книги – закладки. Вона може бути справжнім витвором мистецтва. В цьому присутні впевнилися, переглянувши експонати веб-музею книжкової закладки. Оригінальна закладка стане гарним подарунком або вітальною листівкою, шпаргалкою, навіть, іграшкою! Учасники вчилися виготовляти закладки з тканин та паперу, звичайних скріпок та фетру, поламаних дитячих іграшок.

Подарунок мамі своїми руками вчилися виготовляти юні читачі бібліотеки №14. Оксана Лісницька провела для них майстер-клас. Разом з учнями четвертих класів були зроблені цікаві поробки для привітання мам. Найбільше всім сподобалися яскраві паперові жіночі черевички.

«Лагідні бабусині руки» - таке свято влаштували у бібліотеці №12. Третьокласники школи «Вікторія-П» розповідали про своїх бабусь, вітали їх.. Діти дізналися, як шанують бабусь в інших країнах. Залюбки брали участь в іграх, вікторинах, конкурсах «Бабусині помічники» та «Бабусині казки». Дарували компліменти, лагідні слова та вірші для своїх рідненьких. Кожна бабуся, яка завітала цього дня до бібліотеки, отримала квіти та солодощі.

Бенефіс місцевого письменника Валентина Карпова пройшов у бібліотеці №5 на Кущівці. Валентин Євгенович – автор низки науково-популярних праць з історії. Філософії, психології, політології та навчальних посібників. Нещодавно він подарував бібліотеці свої книги. Під час творчого спілкування відбулася презентація найвідоміших творів письменника, зокрема «Подорож у часі», «Земляни», «В пошуках істини». Своїми книгами він відкриває таємниці історії України і нашого міста. Карпов пообіцяв здивувати читачів новою книгою «Кіровоградщина: читач як свідок», яка незабаром побачить світ.

(Світлана Котлярова, завідувачка бібліотеки)

 

Про що говорить жовта пика

Ви отримували листи з кумедними жовтими пичками? Це смайлики. Веселі та сімні, серйозні та саркастичні, сердиті та спантеличені, дивовижні, лукаві та з грайливою усмішкою! Зазвичай значення смайлика сприймають однаково люди різного віку в різних країнах. Адже ці кумедні пички промовляють усім зрозумілою мовою, яка називається «Емодзі». Відеобесіда про мову смайликів була представлена користувачам Інтернет-пункту бібліотеки №8 на Шкільному мікрорайоні. Відвідувачі ознайомилися з історією «Емодзі», переглянули відеоролик «День народження смайлика» та презентацію 2Смайли, смали – веселі картинки»

(Тетяна Сизранова)

День нової книги «Читайте із задоволенням» провели в бібліотеці №15. Книгозбірня отримала щедрий дарунок від мецената Поліни Олексієнко – 60 новеньких видань. Благодійниця вже вдруге дарує бібліотеці книги.

На фольклорні посиденьки запросила бібліотека №4 своїх читачів. Про давні традиції святкування розповіла присутнім ведуча заходу. Співали веснянки, ліпили жайворонків, янголят та інші фігурки із солоного тіста. Бібліотекарі радо запросили гостей до столу поласувати млинцями, оладками та варениками із сиром.

Чуня навчає доброті та чесності. Прем’єра лялькової вистави «Поросятко Чуня» відбулася в центральній бібліотеці для дітей на вулиці Попова. Маленькі глядачі та їхні батьки отримали велике задоволення від вистави.Її представили юні актори театру книги «Буратіно» Насті Махоніна, Настя Олексюк, Олена Поповкіна та Олександра Савченко. Діти взяли участь в інтерактивній вікторині «Кращий знавець казок».