Свято рідної мови

Заходи до Міжнародного дня рідної мови пройшли в книгозбірнях Кіровограда. Працівники бібліотеки №16 запросили семикласників ліцею №8 та влаштували конкурс «Поетичний талант». У бібліотеці №12 учні школи «Вікторія П» відповідали на запитання мовознавчої інтелект-вікторини та взяли участь у конкурсі скоромовок-спотиканок і поетичній п’ятихвилинці «Лунай, величне наше слово». Для семикласників школи №32 у бібліотеці №4 влаштували інтелектуальну гру «Мовознавство для допитливих». Засідання клубу «Запитайко» присвятили рідній мові в бібліотеці №15. А також запросили користувачів до мовознавчої кав’ярні «Словечко», де пригощали «фразеологічним коктейлем». У бібліотеці №21 відвідувачі взяли участь у конкурсах на знання правил українського правопису і мовленнєвих іграх, переглянули документальні фільми з історії української мови. Літературно-музичне свято «Золотого слова пектораль» влаштували в бібліотеці №8, на яке запросили учнів четвертих класів школи №16. Кіровоградський поет, член творчого об’єднання «Парус» Михайло Теніченко завітав на свято рідної мови до бібліотеки №5.

 

Пригоди суперіменинникам влаштували в бібліотеці №17, що в селищі Новому. Запросили до себе юних читачів, яким виповнилося 15 років. Для них звучали чудові і теплі слова привітання. Працівники книгозбірні підготували розважальну програму «Бібліотечні пригоди суперіменинників». Конкурс «Веселий павук» та гра «Близнюки» створювали святковий настрій.

(Катерина Салтан, завідувачка бібліотеки)

 

Хотіла б я піснею стати. Літературна година до 145-річчя від дня народження Лесі Українки зібрала в читальному залі бібліотеки №13 любителів поезії. Восьмикласниця школи №20 підготувала розповідь про життя поетеси. Про творчість Лесі розповів огляд її творів, презентований колективом бібліотеки. Учасники літературної години прочитали улюблені вірші поетеси. Усі разом передивились уривки з документальних фільмів, де розповідається про історію кохання до Сергія Мержинського та Климентія Квітки.

 

Рандеву з книгою «Читайте з нами українське». Такий масовий захід пройшов у бібліотеці №2. Користувачам запропонували умовне побачення з новинками книговидання. Рандеву включало слайд-презентацію «Сучасні українські письменники», книжкову викладку «Читайте з нами українське», огляд літератури «Стежками жіночих письменницьких доль», ознайомлення з інформаційною веб-сторінкою на сайті бібліотеки «Українське слово проситься до тебе». А також перегляд покажчиків «Люко Дашвар», «Осінні скарби Коронації слова» та сигнальної листівки «Український сюжет: найочікуваніша новинка». Завершився захід літературною вікториною.

Проблеми лідерства у дитячому колективі. Психологічний тренінг на таку тему провели в центральній бібліотеці для дітей, що на вулиці Попова. Його учасниками були читачі бібліотеки – шестикласники школи №35. Психолог Едуард Черига, студент університету сучасних знань, допоміг дітям розкрити свої лідерські здібності. В цікавій ігровій формі було розвінчано міф, нібито лідерами народжуються, а не стають. Вправа «Комплімент» дала можливість почути про себе багато нового та приємного від однолітків. Чого, на жаль, не відбувається у повсякденному житті. Психолог відкрив секрети згуртованості колективу та психологічного комфорту в ньому.

 

Наше місто. – 2016. – 3 березня. – с.4.