Таємниці людської душі

Вже кілька місяців у бібліотеці-філії №6 Кіровоградської МЦБС вражає своєю неймовірною красою, філігранною витонченістю та неповторністю виставка-хобі під назвою «Біокераміка» завідувача цієї бібліотеки, Шовенко Олени Анатоліївни. Унікальність цих картин полягає в тому, що вони виготовлені з солоного тіста. В картинах цієї дивовижної майстрині переважають сюжетні мотиви масок по типу венеціанських масок, а також єгипетські мотиви.

Сама ідея створення цих масок прийшла до Олени Анатоліївни випадково. Цьому в значній мірі сприяв приїзд з Ізраїлю її подруги дитинства Сіми Фішман, яка створювала фігурки з солоного тіста. Захопившись цією ідеєю, наша майстриня захотіла створювати подібні роботи, але вже не фігурки, а маски. Знайшовши в мережі Інтернет рецепт виготовлення подібних масок, вона теж почала створювати свої унікальні маски з солоного тіста.

Спочатку майстриня виліплює з солоного тіста безпосередньо саму маску, а коли вона застигає, фарбує її, а потім покриває всю поверхню маски лаком. За основу майбутньої картини може брати будь-які тканини, оздоблюючи їх при цьому різноманітною фурнітурою, біжутерією та предметами власного вжитку. Рамки для своїх картин Олена Анатоліївна купує чи також виготовляє з солоного тіста.

Сюжети для власних робіт майстриня створює сама, маючи неабияку фантазію та гарний естетичний смак, який закладався ще в дитинстві, коли вона навчалася в художній школі. Картини Олени Анатоліївни досить самобутні і загадкові водночас. На них наче оживають таємниці Давнього Єгипту з численними залишками гробниць померлих фараонів, міські краєвиди Парижу з його сакральною Ейфелевою вежею, лаштунки бразильських карнавалів, а також морські фрегати. Українську тематику можна побачити на картині, де зображена маска україночки з відповідною державною символікою, а також національними символами України, як то: соняшник, калина і рушник.

Нещодавно Олена Анатоліївна брала участь у конкурсі бібліотекарів «Бібліотекар+», що проходив у ЦБС, в якому вона посіла почесне друге місце серед талановитих бібліотекарів Кіровограда. У майстрині вже з’явилося чимало замовлень на виготовлення картин із солоного тіста. Вона завжди має багато творчих задумів, які поступово втілює в життя.

Картини Олени Шовенко можна побачити, завітавши в саму бібліотеку-філію №6, або на сайті цієї бібліотеки в розділі «Галерея».

Тож бажаємо Олені Анатоліївні творчого натхнення і невичерпальної енергії для створення власних неперевершених картин.

 

Світлана Ніколаєвська

 

Первая городская газета. – 2016. – 25 февраля. – с.19.