Солоні картини Олени

Уже кілька місяців у бібліотеці №6 Кіровограда вражає неймовірною красою, філігранною витонченістю та неповторністю виставка-хобі під назвою «Біокераміка» завідувачки книгозбірні Олени Шовенко. Унікальність картин у тому, що вони виготовлені із солоного тіста. В картинах цієї дивовижної майстрині переважають сюжети за типом венеційських масок, а також єгипетські мотиви.

Ідея створення цих масок прийшла до Олени Анатоліївни випадково. Цьому в значній мірі сприяв приїзд із Ізраїлю подруги її дитинства Сіми Фішман, яка створювала фігурки із солоного тіста. Захопившись ідеєю, наша майстриня захотіла спробувати себе в цій техніці. Знайшла в мережі Інтернет рецепт і почала створювати свої унікальні маски із солоного тіста.

Спочатку майстриня виліплює саму маску. Коли вона застигає, фарбує її, потім покриває лаком. За основу майбутньої картини бере різні тканини. Оздоблює їх різноманітною фурнітурою, біжутерією та предметами власного вжитку. Рамки для своїх картин Олена Анатоліївна купує або також виготовляє із солоного тіста.

Сюжети для власних робіт майстриня придумує сама. Має неабияку фантазію та гарний естетичний смак, який закладався ще в дитинстві, коли вона навчалася в художній школі.

Картини Олени Анатоліївни самобутні й загадкові водночас. На них немовби оживають таємниці Давнього Єгипту з численними залишками гробниць померлих фараонів, міські краєвиди Парижу з його сакральною Ейфелевою вежею, лаштунки бразильських карнавалів, а також морські фрегати.

Українську тематику можна побачити на картині, де зображена маска україночки з відповідною державною символікою. Також на картині національні символи України- соняшник, калина, рушник.

У конкурсі «Бібліотекар+» центральної бібліотечної системи Олена Анатоліївна посіла почесне друге місце серед талановитих бібліотекарів Кіровограда. У майстрині вже з’явилося чимало замовлень на виготовлення картин із солоного тіста. Вона завжди має багато творчих задумів і поступово втілює їх у життя.

Картини Олени Шовенко можна побачити, завітавши в бібліотеку №6. Або на сайті цієї бібліотеки в розділі «Галерея».

Тож бажаємо Олені Анатоліївні творчого натхнення і невичерпної енергії для створення неперевершених картин.

 

Світлана Ніколаєвська

 

Наше місто. – 2016. – 25 лютого. – с.4.