Водохреща на Кущівці

До бібліотеки-філії №5 міської централізованої бібліотечної системи, що на вулиці Водоп’янова, 60 (біля школи №30), на Водохреща разом з депутатом міської ради Сергієм Кріпаком завітали колядники.

Цього дня депутат і працівники книгозбірні організували для жителів Кущівки, передусім маленьких її мешканців, захід, який назвали фольклорними посиденьками «Святвечір Водохресний». Дітям і дорослим показали обрядове дійство «Маланка» та проспівали колядки учасники вокального гурту «Любисток» (під керівництвом Анатолія Чечеля) міського Будинку вчителя. Після цього присутні на святі поворожили, аби дізнатися про майбутній врожай, а також кусали калача.

Напередодні свята бібліотекарі оголосили конкурс малюнків «Читає навіть Сніговичок», тож до книгозбірні на гостину діти, її читачі, прийшли зі своїми витворами. Автори визнаних найкращими отримали від бібліотеки подарунки – блокнотики, альбоми для малювання та цукерки. Згодом же солодощами, які привіз малечі Сергій Кріпак, ласували вже не тільки вони, а й усі діти, що завітали до кумівської книгозбірні на свято Водохреща. Докладно про українську народну обрядовість їм розповів запрошений на фольклорні посиденьки кіровоградський краєзнавець Вадим Смотренко.

Слід додати, що для депутата міської ради Сергія Кріпака бібліотека-філія №5 стала вже рідною, адже він не лише разом з її працівниками проводить у ній різноманітні заходи (зокрема й ті, що прищеплюють дітям любов до українських народних звичаїв та обрядів), а й щовівторка (від 15:00 до 18:00) та щосуботи (від 11:00 до 14:00) приймає виборців свого округу. Вони мають змогу також зателефонувати на особистий номер мобільного телефону депутата, який записано у привітанні від нього з Новим Роком та Різдвом Христовим. Його разом з календарем на 2016 рік помічники депутата й квартальні рознесли по домівках кущівців.

Завдяки налагодженому зв’язку між депутатом і його виборцями Сергій Кріпак добре поінформований про їхні потреби й швидко реагує на запити людей. З його допомогою триває розчищення доріг округу, восени пройшло свято Кущівки за участі сотень місцевих жителів (тоді до них завітали міські мистецькі колективи, які подарували глядачам незабутні враження). Зведено один ігровий майданчик, а також триває підготовка до встановлення другого та освітлення як їх, так і навколишньої території.

 

Юрій Лісниченко

 

Вечірня газета. – 2016. – 22 січня. – с.12.