В гостях у діда-краєзнавця

Якщо ви спитаєте читачів Кущівської бібліотеки, чи люблять вони мандрувати стежками рідного краю, ви почуєте дружнє «Так!»

Бібліотекарі створили проект «Кіровоград: що ти знаєш про Кущівку?». При бібліотеці діє краєзнавчо-пошуковий клуб «Кущівські дослідники» Його члени влаштовують краєзнавчі екскурсії для вивчення історії. Відвідують відомі та невідомі куточки нашого міста. Ми ведемо пошук корінних кущівських родин, які можуть мати відомості про наш мікрорайон у 19-му – на початку 20-го сторіччя.

На зустріч «В гостях у діда-краєзнавця» до книгозбірні завітали краєзнавці різного віку – від поважних пані до хлопчиків-велосипедистів. На ганку бібліотеки прозвучала цікава історія про Воскресенську церкву та пам’ятний хрест на її честь, що стоїть неподалік. Відбулася презентація книжкової виставки-інсталяції «Неймовірні пригоди кущівських дослідників». Бібліотекарі розповіли легенду про заснування Кущівки, про мандрівки та краєзнавчі екскурсії. Проілюструвавши розповідь численними світлинами, на яких можна побачити хвилюючі моменти наших мандрів.

Краєзнавчу годину прикрасив своєю розповіддю відомий краєзнавець Вадим Смотренко. Усі з цікавістю розглядали експонати, знайдені на території Кущівки: цвяхи, праски, клямку, гирі, рогач, керосинову лампу та інші. Вадим Васильович розповів, як наші предки використовували ці предмети та як вони виготовлялися. Більшість металевих виробів можна було замовити у ливарній майстерні родини Акимових (нинішній провулок Акимівський) – одних із перших поселенців нашого міста. У майстерні біля річки по вулиці Вознесенській виготовляли різноманітні ковальські та столярні вироби. За словами Вадима Васильовича, ремісничі професії в той час дуже високо шанувалися і давали добрий заробіток.

Того дня всі мали можливість детальніше ознайомитися з визначними місцями та історичними подіями Кущівки. Юні читачі із задоволенням відповідали на запитання краєзнавчої вікторини «Що ви знаєте про наш край?».

Вадим Васильович уміє зацікавити всіх вивченням історії міста. Він своїм прикладом показує, як потрібно любити свою малу батьківщину. Дякуємо йому за це.

Світлана Котлярова.

Наше місто. – 2015. – 23 липня. – с.5.