ЗВІТ

про роботу бібліотек МЦБС

міста Кропивницького

за 2022 рік

 

II. Організація бібліотечного обслуговування

Бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького – це місця сили, єднання та підтримки громади, центри забезпечення інформаційних та культурних потреб під час війни для кропивничан та внутрішньо переміщених осіб. У 2022 році до постійних напрямків роботи (національно-патріотичного, краєзнавчого, дозвіллєвого, екологічного та ін.) додалися напрямки, безпосередньо пов’язані з війною, –робота з внутрішньо переміщеними особами та волонтерська діяльність.

Робота бібліотек у 2022 році була спрямована на покращення емоційного та психологічного стану, підняття морального духу всіх, хто відвідує бібліотеки, поширенню достовірної та актуальної інформації, розвитку української культури та збереженню національної пам'яті.

Бібліотеки під час війни продовжують надавати різноманітні інформаційні та культурні послуги. Потреби користувачів змінюються, до категорій читачів додаються внутрішньо-переміщені особи. Книгозбірні швидко реагують на зміни та виклики, які перед ними ставить війна, підлаштовуються під часто екстремальні умови, щоб залишатися інформаційними центрами мікрорайонів.

2.1. Соціологічні дослідження

Бібліотеки МЦБС міста Кропивницького у 2022 році брали участь у загальнодержавних та обласних дослідженнях, анкетуваннях, усних опитуваннях, вивченні читацьких думок, моніторингу читацьких уподобань тощо.

У 2022 році працівники бібліотеки продовжували вивчати читацькі вподобання різних категорій користувачів, їх читацькі пріоритети, роль книги у житті людини. З цією метою проводилися анкетування, усні опитування, соціологічні дослідження.

З метою визначення ролі бібліотеки у розвитку місцевої громади у бібліотеках МЦБС було проведено обласне соціологічне дослідження «Роль бібліотеки в соціокультурному середовищі місцевої громади», яке ініціювала Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського. За аналізом соціологічного дослідження майже всіх респондентів влаштовує графік роботи бібліотек та їхнє місце розташування. Бібліотека в громаді відіграє роль центру інформації та центру культурно-мистецького життя громади.

Бібліотеки системи протягом року брали участь у моніторингу «Стан діяльності бібліотек з популяризації та вивчення української мови» (ВГО Українська бібліотечна асоціація), онлайн-опитуванні «Стан фондів публічних бібліотек» (Національна бібліотека ім. Ярослава Мудрого), моніторингу Національної бібліотеки для дітей «Орієнтовний список незадоволеного читацького попиту на вітчизняні україномовні книжкові видання для дітей», Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Сучасний стан краєзнавчої діяльності спеціалізованих бібліотек для дітей».

З метою визначення цифрових меж перебування у соціальних мережах користувачів бібліотека-філія №17 провела соціологічне дослідження «Місце соціальних мереж у вашому житті».

На дитячому відділі бібліотеки-філії №5 було проведено моніторинг читання «Що читають школярі 5 класів». З дослідження формулярів виявили послідовні зміни читацького інтересу пов’язаних з потребами юних читачів під час зростання. Для цього бібліотекарі створювали книжкові виставки, рекомендували літературу, вчили користуватися вебсписками та працювати з книгою самостійно.

Дослідження «Проблеми екології та роль бібліотеки у формуванні екологічного світогляду молоді», яке проводила бібліотека-філія №10, було спрямоване за допомогою Google Forms з’ясувати, які екологічні проблеми є актуальними, дослідити екологічний стан громади, визначити, які методи покращення екологічної ситуації молодь вважає дієвими. В анкетуванні брали участь читачі бібліотеки від 12 до 35 років.

2.2. Інноваційна діяльність бібліотек

Навіть під час війни бібліотеки продовжують впроваджувати інноваційні методи та підходи до своєї роботи, тим самим розширюють коло користувачів, беруть участь у всеукраїнських та міжнародних проєктах та започатковують власні.

В межах проєкту «Програма з адвокації громадської безпеки під час війни для лідерів громад» у бібліотеці-філії №17 спільно з Анною Ліщиною організовано і проведено блог-кав’ярню «Мистецтво арт захисту «Як створити медійні проєкти мистецького супротиву». Під час блог-кав’ярні дізналися більше про те, як мистецтво посилює рух громадянського спротиву та допомагає ставати гучнішим у боротьбі з російською пропагандою та отримали можливість створення авторської екоторбини в техніці вибійки по тканині.

Соціальна взаємодія з Анною Ліщиною, ігрофікаторкою і фасилітаторкою програми «Активні громадяни» в ігровій формі допомогла читачам бібліотеки засвоїти такі складні теми, як: боротьба проти гендерних стереотипів та дискримінації жінок, підвищення рівня обізнаності дітей та учнівської молоді щодо вчинення домашнього насильства, булінгу та жорстокого поводження в підлітковому середовищі, розвиток у дітей і дорослих критичного мислення, вміння опиратися маніпуляціям, відрізняти факти від фейків.

Протягом року бібліотека-філія для дітей №21 втілювала проєкт «Школа безпеки для маленьких». Війна внесла зміни в реалізацію проєкту, важливими стали безліч питань, на які потрібно було дати відповідь. Також значно розширилося і коло користувачів, на яких спрямовано проєкт. На сторінці бібліотеки у фейсбук з’явилася віртуальна дошка порад: #Допомога_поруч та #Інформація_читачу. Було створено кілька порадників на актуальні теми: «Як подати заявку про пошкоджене майно під час війни: для тих у кого немає «Дії» в телефоні», «Як отримати статус внутрішньо переміщеної особи та довідку переселенця», «Хто може вивезти дитину за кордон під час війни», про платформи та чат-боти з розшуку дітей та інші актуальні нині питання. Бібліотекарі також інформували читачів про центри надання адміністративної та матеріальної допомоги доступні для внутрішньо-переміщених осіб в нашому місті #переселенцям_у_Кропивницькому. У рамках проекту було створено порадники про мінну небезпеку, психологічну допомогу при виникненні страху повітряних тривог, про способи очищення води в домашніх умовах. Створено відеоролик про першу допомогу при кровотечах, уміння розрізняти венозні та артеріальні кровотечі та способи зупинки. Спільно з Відділом зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Кіровоградській області було відзнято відеоролики про «Запобігання булінгу» та «Міфи про наркотики».

У 2022 році бібліотечна система у партнерстві з ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос» започаткувала проєкт «Інкубатор». Це освітня платформа з фінансової грамотності для дітей, підлітків та молоді. Через цікаві фінансові ігри учасники та учасниці знайомляться з основами фінансової грамотності, розвивають підприємницькі якості та лідерство, навчаються працювати в команді. У рамках проєкту в бібліотеках проводилися ігри-тренінги «Лісові комерсанти», «Життєвий капітал», «Життя як проєкт» та «Країна гідності».

Продовженням проєкту стало екологічне просвітництво через гру «Еко-Мемо». Бібліотеки МЦБС отримали 20 примірників гри від її розробниці Наталії Стегній. Окрім цього, пані Наталя взяла участь в онлайновому Екологічному пікніку, який організовував відділ ІМР бібліотечної системи.

«Еко-Мемо» – цікава настільна гра, яка дозволяє прокачати вміння сортувати відходи. В ігровій формі діти під час гри дізналися про те, як сортувати сміття, які відходи підлягають переробці, як маркуються контейнери для вторсировини.

Восени 2022 року МЦБС міста Кропивницького долучилася до проєкту Громадський хаб «Амбасадори безпеки», в рамках якого було передбачено проведення навчальних ігор: «Коло безпеки», «Бути жінкою», «Критикотики», «Країна гідності». Усі бібліотеки системи отримали примірники корисних ігор та протягом жовтня-грудня проводили неформальні освітні заходи.

«Коло безпеки» – профілактична гра, що має на меті формувати систему уявлень та знань щодо насильства, форм та методів його подолання, стала найкращим варіантом просвітницької роботи бібліотеки з метою профілактики та попередження насильства серед дітей і підлітків. Настільна антидискримінаційна гра «Бути жінкою» має на меті привернути увагу до боротьби проти ґендерних стереотипів та дискримінації жінок. Гра «Критикотики» створена у форматі відкритої вікторини, під час якої учасники розвивають навички критичного мислення та інформаційної гігієни. «Країна гідності» – це карткова гра, у якій гравців як членів парламенту вигаданої однойменної країни просять прийняти рішення про соціальну політику щодо соціальних прав у рамках плану розвитку на найближчі п’ять років.

Коворкінг «Запасний вихід»

У 2022 році робота коворкінгу «Запасний вихід» при Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка була направлена на забезпечення освітніх запитів читачів, зокрема вивчення іноземних мов дорослих користувачів та внутрішньо переміщених осіб.

Протягом року в коворкінгу працювали студії: «Веселий олівець» (спрямована на розвиток дитячої творчості), «Маленькі англомани» (індивідуальні консультації), «Дорослі англомани»: «Англійська з 0» та «Англійська базового рівня», «Студія французької мови».

У студії «Веселий олівець» працювали за темою «Колір має значення». Кожне заняття було присвячене певному кольору. Говорили про значення кольору та робили книжкові огляди творів Наталії Гуменюк, Сирени Баско, Джека Лондона, Андрія Кокотюхи, Юлії Черніньки, Лесі Ворони, Тетяни Горицвіт та Братів Грімм.

На заняттях студії «Маленькі англомани» проходили індивідуальні консультації з англійської мови для маленьких відвідувачів. Також відбувся цикл заходів «Голосні читання», які були присвячені творчості Григорія Сковороди та 300-річчю з Дня його народження.

Влітку у коворкінгу «Запасний вихід» розпочали вивчати французьку мову. Заняття проводила Вероніка Романова, викладачка англійської та французької мов, яка переїхала з Маріуполя. Відвідувачі студії почали вивчення мови із знайомства з алфавітом та особливостями читання та вимови. Ознайомились з темами: числа, дні тижня, місяці, пори року, кольори та відтінки, сім’я, риси характеру. Вчились будувати речення, висловлюватись з вищезазначених тем французькою мовою.

Англійську мову разом з Веронікою вивчали у двох групах – «Англійська з 0», «Англійська базовий рівень»(граматика). З групою «Англійська з 0» вивчення мови почали з повторення правил читання. Після цього почалось активне вивчення граматики і нової лексики. Протягом роботи курсів разом із нашими учнями опрацювали такі теми: Артикль (означений, неозначений); Іменник (однина і множина іменників, присвійний відмінок іменників); Займенник (вказівні займенники, особові займенникаи, присвійні займенники); дієслово «to be» у теперішньому часі (стверджувальна, заперечна і питальна форми, короткі відповіді на питання); Прикметник (ступені порівняння); Теперішній неозначений час ( стверджувальна, заперечні і питальна форми речень), спеціальні запитання в теперішньому неозначеному часі, дієслова «to have I to have got» у простому теперішньому часі; Теперішній тривалий час (утворення; стверджувальна, заперечна і питальна форми речень), спеціальні запитання у теперішньому тривалому часі; Минулий неозначений час (утворення; стверджувальна, заперечна і питальна форми речень), правильні і неправильні дієслова в минулому часі; Майбутній неозначений час (утворення, використання дієслова «will», спеціальні запитання у формі майбутнього часу); Модальні дієслова «can, must, may, ought»; Прийменник (прийменники місця, напрямку і руху, часу).

Вивчення всіх цих граматичних тем супроводжувалось вивченням нових лексичних одиниць, граматичних правил, виконанням різноманітних вправ на засвоєння і закріплення навчального матеріалу. Також розвивались і удосконалювались навички читання, аудіювання і письма англійською мовою. Із серпня заняття проводила Анна Литовченко, викладачка англійської мови, яка переїхала до Кропивницького з Херсонської області.

У вересні 2022 року розпочала свою роботу розмовна студія з англійської мови «English speaking club» у бібліотечному коворкінгу «Запасний вихід». На заняттях клубу практикували і розвивали навички говоріння англійською. Спілкувались за темами «About myself, Professions, Family, Hobbies, Books, Films, Favorite film actors, Travelling». На зустрічах вчили нові слова і фрази для спілкування іноземною мовою. Учасники клубу брали активну участь у роботі. Обговорювали запропоновані теми, висловлювали свої власні думки, були щирими і відкритими. Складали розповіді за тематико занять, ділились своїм досвідом та враженнями. За час роботи студії якість розмовної англійської в учнів покращилась.

На сторінці коворкінгу у Фейсбуці протягом року висвітлювали заходи, заняття з англійської мови. Також на сторінці можна знайти багато корисного і пізнавального матеріалу для вивчення іноземної мови.

У рамках проєкту «Програма адвокації з громадської безпеки для лідерів громад під час війни» під хештегом #ДбаюПроГромадськуБезпеку на стронці коворкінгу у Фейсбуці було опубліковано ряд дописів англійською мовою на тематику психологічної допомоги і підтримки під час війни: «Психологічна підтримка в умовах війни», «Як впоратися з панікою», «Як подолати апатію», «Як допомогти тим, хто паралізований тривогою», «Як впоратись із почуттям провини».

2.3. Впровадження комп'ютерних технологій

Три роки бібліотеки МЦБС є хабами цифрової грамотності в рамках проєкту «Дія. Цифрова освіта» та навчають користувачів на національній онлайн-платформі, надають консультації щодо роботи застосунку «Дія» та інших державних послуг. У бібліотеках оформлені інформаційні стенди, на яких можна детальніше ознайомитися з проєктом, дізнатися про переваги та переглянути успіхи користувачів.

Під час повномасштабного вторгнення багато українців були змушені покинути свої домівки, багато обрали Кропивницький та область своїм тимчасовим прихистком. Для допомоги внутрішньо переміщеним особам було створено «Базу допомоги», в якій розміщено інформації щодо пошуку житла, гуманітарної допомоги, безкоштовного харчування, медичних послуг та ін. Усі бібліотеки надають консультації щодо реєстрації, отримання довідок, фінансової допомоги, компенсації втраченого житла, пошуку рідних, встановлення необхідних застосунків на телефон, месенджерів для спілкування з рідними за кордоном, запису до лікаря та інші актуальна питання.

Фейкова інформація про перебіг військової агресії росії проти України заполонила віртуальний простір. Неправдиві новини ширяться та розповсюджуються різноманітними каналами. Розпізнавати вигадану інформацію та опанувати навички елементарної медійної грамотності вчилися користувачі бібліотеки-філії для дітей №19 під час медіауроку «Як відрізнити фейк». Читачі дізналися про види фейків та канали їх розповсюдження, вчилися перевіряти та спростовувати брехню.

Бібліотеки системи долучилися до Тижня цифрової освіти, який ініціювало Міністерство цифрової трансформації. Протягом тижня у книгозбірнях проходили уроки з цифрової грамотності, користувачі переглядали освітні серіали на порталі «Дія. Цифова освіта», бібліотекарі створювали інформаційну продукцію, відеоролики та розробляли матеріали для сторінок у соцмережах: «Правила інформаційної безпеки під час війни» (бібліотека-філія №15), «Як розпізнати діпфейк» (бібліотека-філія №6 імені Л.Куценка), «Цифрова гігієна під час війни» (бібліотека-філія №10), «Правила фактчекінгу» (Центральна міська бібліотека для дітей), «Як розпізнати фейкові новини» (Центральна міська бібліотека імені В.Панченка).

У бібліотеці-філії для дітей №13 протягом року діяв безкоштовний курс комп'ютерної грамотності для дорослих «Основи комп’ютерної та інтернет грамотності». Цією послугою може скористатися кожен відвідувач бібліотеки. У 2022 році пройшли курс 12 активних користувачів бібліотеки віком від 40 років до 65 років. Для дітей у бібліотеці було проведено інтелектуальну гру «Інтернет – Що? Де? Коли?». Користувачі дізналися про небезпеки користування Інтернетом, наприклад, про хворобливу залежність від мережі, кібербулінг, розповсюдження віртуального шахрайства тощо.

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

Задля популяризації бібліотечних ресурсів та читання у бібліотеках МЦБС протягом року проводились Дні відкритих дверей, зустрічі з письменниками, презентації книг, екскурсії та різноманітні акції. «70 років разом з дітьми» – таку назву мав День відкритих дверей у Центральній міській бібліотеці для дітей, з нагоди її ювілею. Пам’ятні дні і затишні миттєвості були яскраво представлені у відеоролику «70 миттєвостей бібліотеки», який презентували читачам – тим, хто з нами на протязі багатьох років, і тим хто тільки приєднався до нашої громади. Імпровізована стіна побажань «Тобі, моя бібліотеко!» заповнилася поздоровленнями, побажаннями від дітей і від дорослих. Працівники книгозбірні підготували цікаві пізнавальні та інформативні майданчики, книжкові виставки, вікторини, пройшла інтерактивна вистава «Казкове асорті».  PR-зона «Велике серце» знайомила відвідувачів із незабутніми миттєвостями з життя бібліотеки та її читачів. Багато хто впізнавав на світлинах себе і своїх друзів.

Веселий експрес «Гайда з нами за скарбами!» рушив зі станції Бібліотечної у філії для дітей №19. Мандрівників чекали зупинки на станціях: європейська «Сильні разом!», архітектурна «Відбудуємо Україну» та загадкова «Якщо мудрий відгадай!». Бібліотекарі-провідники приготували різноманітні завдання для дітей, на швидкість та кмітливість, логіку та рівновагу. Читачі складали пазл «Країни Європи», закріпивши знання кордонів європейських країн; продемонстрували чудеса інженерії, склавши грандіозну книжкову вежу; прокачали мозок відповідаючи на хитромудрі питання за сюжетами відомих казок. Кількість отриманих солодощів кожною командою визначила переможця.

Бібліотеки системи протягом року брали участь у різноманітних конкурсах: Всеукраїнському конкурсі «Лідер читання», Міжнародному конкурсі дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!», Всеукраїнському дитячому літературному конкурс «Творчі канікули», Всеукраїнському конкурсі фото та відеоробіт в рамках Національного проєкту «Безпечна країна», а також другому всеукраїнському Національному тижні читання. Читачка бібліотеки-філії для дітей №12 Крістіна Почтар зайняла друге місце в обласному турі конкурсу «Дітям світу – сонце й мир!» (малюнок фарбами «Мрії дітей України»).

У Центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка протягом року відбулося декілька презентацій книг, які вийшли вже під час війни. Так, влітку відбулась презентація антології віршів «Поезія без укриття», в якій представлені 202 вірші 70 українських поетів, серед яких багато наших земляків. Це – перше видання про нинішню війну, це твори цивільних і військових, професійних письменників і авторів-початківців, різних за віком, життєвим досвідом, поетичним стилем. Представила і aнтологiю, і авторів упорядниця книги та авторка ідеї – письменниця, літературознавиця, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України – Надія Гармазій. Свої вірші прочитали Оксана Буянова, Надія Гармазій, Сергій Гейко, Роман Любарський, Ольга Могильда, Валентина Саєнко, Павло Чорний.

У бібліотеці письменниця Вікторія Семененко презентувала збірку історій «Назавжди». Це четверта книга письменниці, яка мала вийти у березні та друкувалася під обстрілами. У книзі представлено 36 історій «про людей, які з нами залишаються на все життя, яких ми втрачаємо і знаходимо, щоб залишитися з ними назавжди. Книга про місця, в яких нам затишно і тепло, як вдома, до яких ми повертаємося назавжди». На презентації авторка прочитала історію «Сорочка на війну», яка була написана ще до повномасштабного вторгнення, але яка стала ще більш актуальною зараз. Під час презентації Вікторія розповідала про попередні свої книги,  про дитячі мрії стати письменницею та шлях, який вона подолала і долає досі, щоб мрії здійснилися, про журналістику, благодійність, волонтерство та поділилася творчими планами на майбутнє.

У липні Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького в межах обласної акції «Літо-2022: разом до Перемоги!» до Дня Української Державності провела Відеоконкурс читців поезії серед читачів бібліотек-філій. Користувачі записували на відео декламації віршів українських авторів та публікували на сторінках бібліотек у Фейсбуці. До конкурсу також долучилися читачі, які перебували за кордоном. Конкурс проводився у двох вікових категоріях: 7-11 років та 12-16 років. Переможницями стали: Емілія (читачка бібліотеки-філії №9) та Вероніка (читачка бібліотеки-філії №2). 28 липня у Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка відбулося урочисте нагородження переможців. Усі відеодекламації можна переглянути у Фейсбуці за гештегом #ЧитанняПеремоги.

Також у липні відбулась зустріч з поетесою за покликанням, вчителькою української мови та літератури за освітою, Ольгою Могильдою. Вона є учасницею літературного конкурсу ім. В. Гончаренка (2017 р.), літературного конкурсу «Гранослов» (2018 р.), поетичного конкурсу «Рими на колесах» (2019 р.), срібною призеркою «Поетичного батлу» («Чута-фест-2019»), лауреаткою літературної премії видавництва книг «Лілія» у номінації «Автор місяця» (вересень 2020 р.). Під час зустрічі пані Ольга розповіла про свою творчість, про її книги «Ілюзія польоту» (2018 р.), «Місія Герди» (2019 р) та третю збірку «Третя ластівка». Підтримати свою талановиту матусю прийшов її 8-річний син Макар, який зворушливо продекламував антивоєнні вірші «Маріуполь» та «Херсону».

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності українських земель. Це свято має історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави. Ідея Соборності України є прикметною рисою у численних творах українських поетів. У бібліотеці-філії №10 до цієї дати відбувся літературний мікс «Поети про Соборність». Під час заходу звучали вірші Олександра Олеся, Уляни Кравченко, Василя Симоненка, Івана Франка, Миколи Вороного, Лесі Храпливої–Щур та інші. До цієї дати в бібліотеці організована тематична викладка літератури «Соборність духу, розуму і серця», на якій представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови і причини об’єднавчого процесу.

Вишиванка є символом нескореності, сучасною зброєю та нерозривним зв’язком поколінь. Саме захоплення вишивкою стало основною причиною виїзду з Луганська дослідниці народних мистецтв східного Поділля Інни Єрмакової – читачки бібліотеки-філії №2. Несприйняття вона відчула на собі: від образливих слів до комічних легенд про те, що вона з Івано-Франківщини, хоча родом дослідниця з Донеччини. Її друзі потрапили до розстрільних списків. Буквально в один день сорочка стала ідентифікатором: свій-чужий. До Дня вишиванки у бібліотеці відбулася презентація виставки вишитих рушників та вишиванок пані Інни.

З нагоди Дня Незалежності бібліотекарі філії №16 провели святкову акцію «Привітай свою країну», під час якої читачі писали побажання Україні та прикріплювали їх до тематичної фотозони. Також у бібліотеці оформили книжкову виставку «Моя земля − це незалежна Україна», матеріали якої висвітлюють тривалий шлях, пройдений нашою державою в боротьбі за незалежність. Для дітей провели майстер-клас з виготовлення патріотичних флікерів «З Україною в серці».

Бібліотека-філія №17 долучилась до вшанування зимових традицій, передаючи їх красу, символи та фантастичну атмосферу. На гостинні посиденьки «Дивосвіт зимових свят» завітали дівчата 9-а класу ЗОШ №10. Народознавча ілюстрована вікторина «Зимові свята: народні традиції» перевірила, як добре підлітки знають традиції українського народу. Дуже важливо, що гості книгозбірні познайомилися з особливостями святкування у різних куточках України. Ці знання не тільки корисні, цікаві, але й дають можливість відчувати себе як вдома, в яку б місцевість нашої дивовижної країни не закинула їх доля.

У День Конституції України співробітники бібліотеки-філії №4 запропонували мешканцям прилеглих мікрорайонів відзначити одне з головних державних свят України, взявши участь в історичній ретроспективі «Конституція моєї Батьківщини», яка пройшла у двох локаціях – на прибібліотечному майданчику та у читальній залі. Бібліотекарі розповіли учасникам заходу про Основний Закон держави, про те, як «народжуються» закони, пояснили, що Конституція надає українцям рівні права, закріплює право кожного на повагу до його гідності та з’ясували, як у одній книжці можуть враховуватися усі сфери життєдіяльності держави і людини. Охочі взяли участь у бліц-вікторині «Моя країна – Україна!», питання якої були сховані у пелюстках соняху, та пограли у настільну гру «Подорожуємо Україною».

 

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Робота з ВПО та волонтерська діяльність

У 2022 році бібліотеки МЦБС стали центрами підтримки для внутрішньо переміщених осіб. У книгозбірнях можна було підключатися до онлайн-навчання, працювати дистанційно, отримати необхідні консультації щодо оформлення довідок, гуманітарної допомоги, пошуку житла та інших запитів.

Бібліотеки МЦБС після повномасштабного вторгнення сконцентрували свою роботу на допомогу та підтримку людей, якій змушені були покинути свої домівки, проводили арттерапевтичні заходи та майстер-класи, знайомили з містом, збирали необхідні речі та продукти для дітей та дорослих, а також збирали допомогу військовим. Для допомоги внутрішньо переміщеним особам працівники відділу інноваційно-методичної роботи створили «Базу допомоги», в якій розміщено інформацію щодо пошуку житла, гуманітарної допомоги, безкоштовного харчування, медичних послуг та ін.

Щодня до Гуманітарного центру «Територія успіху» зверталися сотні переселенців, часто в довгих чергах, щоб отримати необхідну допомогу, батьки стояли з маленькими дітьми. Щоб відволікти та розважити дітей, бібліотекарі МЦБС проводили різноманітні настільні та рухливі ігри, майстер-класи, вікторини, конкурси. Тричі на тиждень протягом квітня-травня працівники бібліотек системи до гуманітарного центру приносили дитячі книги та журнали, розмальовки, пазли, а також запрошували дорослих та дітей до книгозбірень.

Також у квітні та травні бібліотекарі та користувачі збирали іграшки, різноманітні канцтовари, набори для творчості, настільні ігри та ін. для дітей внутрішньо переміщених осіб, які приходили до Гуманітарного центру та проживали у гуртожитку Кропивницького музичного фахового коледжу. Продукти, одяг та засоби гігієни – це першочергові потреби людей, які покинули свої домівки, однак дітям необхідно адаптуватися до нового місця, отримати психологічну підтримку, відчуття безпеки, а цьому сприяють ігри та творчість.

Протягом року бібліотеки також співпрацювали з благодійним фондом «Планета». Бібліотекарі філії для дітей №19 влітку передали до фонду більше 60 кольорових дитячих видань від читачів. А напередодні зимових свят провели благочинну акцію «З нетерпінням я чекаю – нині свято Миколая». Солодощі, книжки, іграшки, які дарували читачі, стали головними дарунками святкової лотереї. Розіграш якої відбувся для дітей-переселенців. Окрім цього, для емоційної розрядки дітей, полегшення їх душевного стану, зняття стресу та покращення настрою бібліотекарі філії №19 провели: уроки арттерапії «Сонце в дитячих долонях», рольові ігри на зниження стресу «Спокій понад усе», сеанси психокорекційної казкотерапії для маленьких читачів «Історії Хоробриків», влаштували флешмоб «Україна в тренді!».

Бути волонтером − це не тільки поклик душі, а й насущна вимога сьогодення. Тож, працівники бібліотеки-філії №16 організували зустріч старшокласників з волонтерами благодійного фонду «Планета» Оксаною Шевченко, Данилом Дряшкабою та Віктором Тупіковим. Гості заходу розповіли про роботу та потреби фонду. Оксана Шевченко розповіла про досвід волонтерської співпраці з німецькими колегами, які допомагають реабілітації тварин, постраждалих внаслідок бойових дій. Учні переглянули слайдову презентацію «Волонтери − люди доброї волі», яку підготували бібліотекарі, відповіли на питання тесту «Волонтерство − поклик серця чи запит сучасності», де кожен особисто зміг визначитися, наскільки він готовий приєднатися до цієї благородної справи.

Учні Гімназії новітніх технологій навчання, з якою тісно співпрацює бібліотека-філія №16, взяли участь в акції «Оберіг для воїна». Діти дуже старалися, бо готові вироби поїхали на передову до наших воїнів. Малеча вклала все тепло своїх рук, всю позитивну енергетику, щоб маленькі ляльки-мотанки служили міцним захистом нашим бійцям. Віримо, що жовто-блакитні обереги, зроблені дитячими руками, збережуть життя, створять гарний настрій та викличуть щирі посмішки на обличчях наших захисників.

Бібліотека-філія №18 плідно співпрацює з волонтерською організацією «Разом ми сила» (керівниця – Тетяна Сила). Щотижня бібліотекарі разом з читачами відвідують волонтерів, приносять їм малюнки, поробки для захисників та готують мініконцерти – пісні та декламації віршів. Діти малюють мир та роблять різні обереги для воїнів-захисників з побажаннями, складають вірші та на кожній дитячій роботі пишуть їх разом зі словами подяки та підтримки. В артстудії «101 Хобі-Т», яка діє при бібліотеці №18, постійно проходять майстер-класи «Разом ми сила» з виготовлення оберегів для наших воїнів-захисників. Це паперові жовто-сині сердечка з побажаннями від малечі, ляльки-мотанки, малюнки зі словами подяки і скорішої Перемоги, янголи-обереги.

Багато дітей покинуло Україну і перебуває зараз за кордоном, але вони навчаються і передають нашу мову і культуру країнам, які їх прихистили. Бібліотекарі разом з читачами зібрали книги українською мовою та відправили їх для читання малятам-кропивничанам у Швецію. Відвезла їх волонтерка Юлія Мизь, яка виразила велику подяку бібліотекарям та усім причетним родинам за чудові книжки для українських дітей-біженців, які зараз вимушено проживають у Швеції. Також протягом року для внутрішньо переміщених осіб у читальному залі бібліотеки №18 проходили інформативно-ігрові години, арттерапії «Читаємо та творимо», антистресові ігри та творчі години «Малюємо і граємось».

Протягом літа бібліотека-філія №15 працювала в рамках соціальної акції «Пам’ятаємо. Підтримуємо. Допомагаємо» (заходи для внутрішньо переміщених осіб). Аби допомогти з вибором потрібної книги для читання та трохи розважити, людей, які покинули свої домівки під час війни, бібліотекарі спільно з музичною школою №4, провели бібліодесант «Книжкові новинки для літнього читання». Присутні мали можливість ознайомитися з книжковими новинками, висловити своє ставлення до різних літературних жанрів, окремих книг та авторів. Для дітей зроблено огляд літератури «Краще, дитяче, сучасне». Кожен учасник заходу отримав інформаційну листівку «Пам’ятка переселенцям».

У рамках святкування Дня слов'янської культури та писемності для внутрішньо переміщених осіб була проведена година корисних порад «Буду я навчатись мови золотої». Впродовж заходу користувачі філії №15 мали змогу отримати інформацію про засновників слов'янської писемності Кирила і Мефодія, а також взяти участь у грі «Чи правильно ми говоримо?». На свято були запрошені гості – письменниця Ольга Полєвіна та Олександр Олефіренко, поет переселенець з Лисичанська, які ознайомили присутніх зі своєю творчістю.

Для внутрішньо-переміщених осіб на сторінці у Фейсбуці бібліотеки-філії для дітей №21 подається інформація про центри надання адміністративної та матеріальної допомоги (#переселенцям_у_Кропивницькому). Частина читачів бібліотеки виїхала за кордон або ж в інший регіон України. На допомогу їм бібліотекарі започаткували нову рубрику в подкасті – «Дванадцять балів». Вона покликана допомогти дітям-переселенцям та діткам, що вимушені були виїхати за кордон освоїти програму з української та зарубіжної літератури. Познайомитися з рубрикою бібліотечного подкасту можна за посиланням  https://youtu.be/ki-rqsEUufc. Також у бібліотеці  створено інтерактивну карту «Бібліотека - територія єдності», на якій переселенці можуть відзначити територію, звідки вони прибули до нашого міста. Мета створення такої карти показати , що Україна єдина в своїх прагненнях до незалежності і свободи, готовності допомагати своїм громадянам в скрутних умовах, в які вони потрапили з початком повномасштабного вторгнення.

У першій половині грудня у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка тривав збір смаколиків, ліків та книг для наших захисників та захисниць. Читачі та бібліотекарі МЦБС активно долучилися до збору, а працівники центральної книгозбірні передали допомогу на передову через волонтерку Олену Корнілову. Бібліотекарі намагаються підтримати військовослужбовців, аби вони змогли відчути доброту та турботу людей.

Усі бібліотекарі системи протягом 2022 року долучалися до фасування гуманітарної допомоги, підтримували фінансово Збройні Сили України, різні фонди та організації, які збирають допомогу військовим. Восени бібліотекарі долучилися до збору коштів на автівки для ЗСУ, який ініціювала Кропивницька міська рада. До Дня міста було придбано три автомобілі, які відправилися допомагати нашим військовим захищати Україну.

Для 69 бригади вдалося знайти та передати ноутбук, принтер, папір. Допомагали читачам, рідні яких служать в ЗСУ, знайти необхідні речі (генератор, медикаменти, аптечки, турнікети, лопати, сокири та багато іншого і важливого), звертаючись особисто в волонтерські центри та гуманітарні пункти.

У грудні бібліотекарі філії №19 розгорнули благочинну компанію – збір коштів на авто для військової бригади. За 5 днів бібліотекарі, читачі, знайомі і незнайомці, патріоти дальнього зарубіжжя, меценати допомогли зібрати 165 тис. грн. на автомобіль для 60 танкової бригади для виконання бойових завдань. Особлива подяка директорці ТОВ «Три Стар», яка додала на рахунок найбільшу суму.

 

 

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

Працівники бібліотеки-філії №17 долучились до серії шкільних занять по інтегрованому курсу «Драматургія і театр». Бібліотекарі запропонували відвідувачам захопливу вікторину «Чарівний світ мистецтва», книжково-ілюстративну виставку «Незвичайні пам'ятники України та світу», рольову гру «Дзеркало емоцій». Живе спілкування допомогло дітям об'єднатися, отримати задоволення від тісної комунікації та наповнитися новими знаннями. Діти ознайомилися з різними видами мистецтва, удосконалили логічні операції з мистецькими термінами, вчилися розрізняти емоції людей.

Користувачі бібліотеки-філії №5 долучилися до святкування 150-річного ювілею надзвичайно обдарованої оперної співачки Соломії Крушельницької. Під час відеоперегляду «Золотий голос України» присутні вперше в житті почули голос Крушельницької. Хоча її виступи записувалися в ті часи, коли техніка звукозапису була примітивна і спотворювала звук, все ж присутні відчули магію її чарівного голосу та артистичної манери виконання. Література з книжкової виставки «10 фактів про Соломію Крушельницьку» детальніше розкрила образ талановитої і прекрасної жінки. Дехто одразу ж обрав собі для читання спогади про цю яскраву особистість.

Працівники книгозбірні №9 організували для своїх читачів День Європи. Захід проводився з метою виховання поваги до національних, духовних, культурних надбань європейських народів, формування пізнавальної, інтелектуальної, творчої активності. У цей день було презентовано книжкову виставку «HELLO, Європа!». Присутні здійснили подорож по країнах Європейського Союзу, та побували в Англії, Іспанії, Франції, Італії, Греції, ознайомились з видатними пам'ятками культури, а також взяли участь у тест-драйві «Що ми знаємо про Європу», для дітей підготовили виставку-інсталяцію «Казки мандрують Європою»

Літературно-краєзнавче перехрестя «Євген Маланюк – ідеолог української готики» відбулося у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка. Бібліотекарі знайомили користувачів з цікавими історичними фактами про Євгена Филимоновича, про його життя у нашому місті, яке тоді називалося Єлисаветградом. Для шанувальників поетичного слова провели огляд книг з виставки «Євген Маланюк – співець степової Еллади». Також протягом дня читачі бібліотеки приєднались до челенджу до 125-річчя з дня народження поета.

 

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

У День захисників та захисниць України та День козацтва було запрошено до бібліотеки-філії №4 усіх, хто цікавиться історією виникнення українського козацтва, прагне дізнатися більше про видатних представників козацької доби, побут, звичаї та військові традиції славного війська Запорозького, відвідати героїко-патріотичну локацію «Від козаків до наших днів». Бібліотекарі презентували створену до визначної дати віртуальну патріотичну стежину «З глибин сторіч козацький клич» https://youtu.be/ffg7ugEAG8A, перегляд якої сприяв більш поглибленому висвітленню бойового мистецтва козаків-характерників, пластунів, а також нагадав глядачам про звитягу предків, які упродовж віків здобували й відстоювали українську свободу і незалежність.

Дні Гідності і Свободи бібліотека-філія №5 відзначила днем пам’яті Дмитра Придатка «Щасливчик я в тебе». Дмитро був читачем Кущівської бібліотеки. У березні 2014 року він пішов добровольцем на схід, а 29-го серпня у віці 26 років Дмитро загинув в пекельному Іловайському котлі. Дмитру Придатку, герою України, а колись простому хлопцю, ніколи не зникнути назавжди. Цікаво розказував багато фронтових історій, з любов’ю говорив про фронтових товаришів. Побратими були для Дмитра справжньою другою родиною. А ще розказував, як у п’ятьох поверталися із завдання до табору через поле, яке, як потім виявилося, було заміноване. «Пронесло. Щасливчик я в тебе», – казав він своїй Насті.

До Дня Українського козацтва у бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка було проведено ігри патріотів «Лицарі. Воїни. Захисники». Бібліотекарі влаштували для користувачів змагання на кращого знавця історії українського козацтва у вікторині «Ми нащадки козаків». Для відвідувачів відбувся майстер-клас з виготовлення янголів-оберегів та листівок з побажанням для підтримки бойового духу.

З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України у бібліотеці-філії №10 відбувся майстер-клас «Живі, поки пам’ятаємо» з виготовлення соняшника – символу пам’яті загиблих захисників. Також було організовано книжкову виставку «Тихі зорі пам’яті», приурочену вшануванню пам’яті захисників України, які своїм прикладом показали силу та незламність українського духу.

Калейдоскоп заходів до Дня українського козацтва «Про славу козацьку згадаємо» відбувся в бібліотеці-філії №17. Діти слухали повідомлення «Покрова – берегиня роду», залюбки брали участь в конкурсній програмі «Козаки – лицарі духу», відповідали на питання історичної вікторини «Про життя та побут козаків» та дізнавались про козацьке самоврядування на Запорізькій Січі. Приємно, що дітки цікавляться історичним минулим, шанують героїчне сьогодення, висловлюють вдячність захисникам України.

Знайшли козацький скарб у бібліотеці-філії №18 міста Кропивницького читачі, які долучилися до гри-бродилки «Козацький скарб». Бібліотекарі розповідали про те, що українці завжди цінували здоров’я, загартованість та спритність. Про винахідливість козаків ходить слава, бо українці люблять проявляти свою кмітливість, особливо у змаганнях та іграх. Тож познайомившись з правилами гри, діти об'єдналися в чотири команди та помандрували кожна власним маршрутом за спеціальною картою. Шлях до вирішення та розгадки завдань був захоплюючим і пізнавальним, адже кожна із зупинок містила цікаві задачі. Дітей чекали такі станції: «Історія Запорізької Січі», «Козацькі клейноди», «Козацька кухня», «Герої Запорізької Січі», «Мова козаків». Поблукавши бібліотекою, юні козачата віднаходили вказану на мапі зупинку та виконували умови конкурсів. Найлегшим, та одночасно найбажанішим, було завдання для кожної команди – зробити фото у національних костюмах. Кінцеве завдання – склеїти карту Запорізької Січі, яку кожна команда отримала по шматочкам, виконуючи завдання станцій. Підказка на даній карті і вказала на знаходження скарбу. Скарб було віднайдено командою «Козачата», проте всі учасники отримали задоволення від змагання та цікавих конкурсів.

До дня захисників і захисниць України юні актори КнигоТеатру Центральної міської бібліотеки для дітей підготували героїко-патріотичну виставу «Як Грицько Україну рятував». Герої вистави запевнили глядачів, що тільки гуртом можна перемогти ворога і що добро завжди перемагає зло. По завершенню вистави діти спілкувалися на тему «Що я можу зробити для Перемоги» та долучилися до козацьких розваг. Задовольнити підвищений інтерес відвідувачів до історії України та українського козацтва сприяла організована в бібліотеці книжкова виставка «Україна в моїм серці».

Комплекс заходів з краєзнавства

До 268-ї річниці міста Кропивницького у бібліотеці-філії №6 ім. Л. Куценка відбувся день краєзнавства «Місто зі змістом». Протягом дня відвідувачів знайомили з книжковою виставкою «Відкрий для себе рідне місто», на якій представлена література про історію міста та творчість місцевих письменників. Гостей запросили переглянути відеоподорож «Краєзнавчі прогулянки вулицями рідного міста» та взяти участь у краєзнавчій лотереї «Від Єлисаветграда до Кропивницького». У бібліотеці було оформлено краєзнавчий куток-виставку «Мій рідний край – найкраще місце на землі».

Працівники бібліотеки-філії №1 підготували для своїх відвідувачів багато цікавинок до Дня краєзнавства «Наше місто – мій любий край!». Читачі познайомилися з однойменною книжковою виставкою, де представлені видання про історію рідного краю, про події, що тут відбувалися, про людей, які залишили добрий слід на нашій землі. Також бібліотекарі знайомили з літературним дивосвітом письменників-земляків у краєзнавчо-літературному куточку «Письменники рідного краю дарують нам творів розмай». Справжньою перлиною свята стало відкриття персональної виставки рушників ручної роботи від майстрині народного мистецтва Тетяни Чумаченко під назвою «Майстри родинного тепла». Незважаючи на свій поважний вік, вона й до цього часу вишиває рушники українськими національними орнаментами.

До 120-річчя від дня народження Євгена Маланюка у бібліотеці-філії №2 проведений усний журнал «Єлисаветградщина в житті Євгена Маланюка». Учасники мали змогу переглянути відео: «Євген Маланюк «Уривок з поеми» та «Варязька балада». Звучали вірші: «Стилет чи Стилос?», «Напис на книзі віршів», «Під чужим небом» та вірш «Один вечір», присвячений поетесі Наталії Лівицькій-Холодній. Завершився захід оглядом книжкової виставки «На хресті слова розіп’ятий».

Під назвою «Тобі, рідний краю, і честь, і любов!» пройшов день краєзнавства у бібліотеці-філії №8, присвячений Дню міста Кропивницького. Захід проводився у двох локаціях: в приміщенні бібліотеки та за її межами. З краєзнавчою літературою цього дня знайомила книжкова виставка «Рідне місто моє, ти наснагу даєш…». Інформаційна пам’ятка «Кропивницький музейний» зацікавила музейних поціновувачів. Відеопрогулянка «Вулиці Кіровограда: Велика Перспективна», стала цікавою екскурсією архітектурними перлинами вулиці, яка бере свій початок від фортеці Святої Єлисавети. Індивідуальні консультації біля каталогів та картотек бібліотеки на тему «Як знайти літературу по краєзнавству» задовольняли найвимогливіших користувачів. Краєзнавчий мікс «Любіть своє місто», який пройшов на свіжому повітрі, довів, що наші діти люблять і знають край, в якому живуть.

До Дня Міста бібліотекарі філії для дітей №13 разом з читачами здійснили уявну подорож мальовничою Кіровоградщиною, переглядаючи слайди презентації «10 чудес Кіровоградщини». Діти дізнались про найцікавіші куточки нашого чудового краю, звідки виникла назва найзагадковішого лісу в Україні – Чорного лісу, про рідкісні рослини та тварин, які населяють цей ліс. Згадали історію заснування дендропарку «Веселі Боковенькі». Віртуально відвідали унікальний куточок природи – Монастирище, високі скелясті береги якого формують неповторний ландшафт, подібного до якого в Україні більше немає. Підсумком краєзнавчої віртуальної подорожі стало ознайомлення читачів з книжковою виставкою «Яскраві барви мого міста».

Поетична сторінка «Про рідне місто поетичними рядками» була проведена до Дня міста у бібліотеці-філії №14. Учасники заходу дізнались багато цікавого про рідне місто. Завдяки відеофільму про Кіровоградщину діти подорожували просторами рідного краю, милувалися природою, чудовими ландшафтами. Юні читачі виконували цікаві завдання, брали участь у вікторинах: «Було колись у Кропивницькому», «Чи знаєш ти свій рідний край?». Захід супроводжували вірші, які читали користувачі бібліотеки. Родзинкою свята стала книжкова виставка «Батьківщина моя Кіровоградщина», яка презентувала літературу про відомі місця нашого краю.

Літературно-мистецький променад «Відомий і невідомий мистецький Кропивницький» було проведено у бібліотеці-філії №15. Бібліотекарі познайомили дітей з історичною довідкою про Кропивницький, розповіли про письменників, провели вікторину-подорож «Вулицями нашого міста», акцентували увагу присутніх на визначних архітектурних пам’ятках. На заході також презентували виставку робіт члена Національної спілки народних майстрів України, художника-аматора Віктора Луганщука. У своїх картинах митець зображав минуле українців: побут, одяг, традиції, щоб люди пам’ятали, хто вони і де їх коріння.

Комплекс заходів з правознавства

У 2022 році продовжилася плідна співпраця Міської централізованої бібліотечної системи та україно-канадського проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки» у партнерстві з громадською організацією «Агенцією сталого розвитку «Хмарочос». Мета даного проєкту підвищувати безпекову культуру учасників дорожнього руху, а одним із дієвих інструментів цього є наявність флікерів – світловідбивних елементів – на одязі, рюкзаках, сумках, велосипедах тощо.

Перебої електропостачання, економія електроенергії і, як наслідок, відсутність вуличного освітлення посилюють рівень небезпеки на дорозі для пішоходів та велосипедистів в темний час доби. Протягом року бібліотеки системи проводили просвітницькі безпекові заходи та майстерні з виготовлення флікерів, а також навчали нових «амбасадорів». З червня бібліотекарями було проведено близько 80 майстерень та виготовлено майже 1400 флікерів, які дозволяють водієві побачити пішохода з відстані більш як за 100 м та попередити наїзд. Лідеркою зі створення найбільшої кількості флікерів за раз стала бібліотека-філія №18, де юні учасники артстудії «101 Хобі-Т» власноруч виготовили 75 світловідбивних котиків.

Разом з партнерами проєкту – Ювенальною превенцією Кіровоградської області – у Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка було проведено майстерню зі створення флікерів у формі яблука та гербу для читачів книгозбірні та учнів Школи щасливих дітей «Мозаїка». Учасники та учасниці дізналися про необхідність свіловідбивних елементів на пішоходах та велосипедистах, яку функцію виконують флікери та що потрібно для їхнього виготовлення. До заходу зокрема долучилися журналісти Суспільне Кропивницький та телеканалу «Інтер», які медійно підтримують проєкт та висвітлюють тему видимості для всієї України.

Також у рамках проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки» у бібліотеках МЦБС проходили ігрофікаційні заходи, мета яких – розвиток критичного мислення, долання гендерних стереотипів та насильства. Бібліотеки МЦБС отримали по одному примірнику антидискримінаційної гри «Бути жінкою», освітньої гри на розвиток критичного мислення «Критикотики» та навчальної гри «Створюй коло безпеки». Протягом року книгозбірні регулярно проводили освітні ігри безпосередньо в бібліотеках для користувачів та за їх межами в школах та коледжах.

Зокрема, МЦБС міста Кропивницького разом з Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» та Молодіжною радою при виконавчому комітеті Кропивницької міської ради стала ініціаторкою гри-тренінгу про гендерну рівність «Бути жінкою», під час якої учасники могли висловити свої думку та ставлення до ратифікації Стамбульської Конвенції. До гри-тренінгу долучилися Ірина Ткаченко, тренерка з питань Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», майстриня гри «Бути жінкою», Микола Сульжук, капітан поліції, представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Вікторія Поліщук, завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького, майстриня гри «Бути жінкою», та Анна Ліщина, майстриня гри.

У Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка студенти Кропивницького будівельного фахового коледжу стали учасниками брейнстормінгу «Як протистояти булінгу». Для закріплення знань була проведена карткова навчальна гра «Створюй коло безпеки», яка формує систему уявлень щодо явищ насильства, булінгу, форм та методів їх попередження і подолання, а також звернення за допомогою у ситуації ризику насильства або безпосереднього його випадку.

Екологічна просвіта населення

Міська централізована бібліотечна система організувала та провела онлайновий екопікнік, спікерками якого були: Наталія Стегній, розробниця настільної екологічної гри «ЕКО-МЕМО», Вікторія Талашкевич, директорка «Гончаренко центр Кропивницький» (проєкт «Кольорове сортування»), та Євгенія Ткаченко, засновниця руху «Ти ж екоактивіст». На екологічному пікніку говорили про те, як виховувати звичку сортування сміття у дітей (і не тільки), чому важливо не забувати про екологію в умовах війни, які екоініціативи є в Кропивницькому, як до них долучитися та як втілювати екологічні проєкти у своєму закладі/будинку/місті. Бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького отримали 20 примірників гри «Еко-мемо» від розробниці гри Наталії Стегній та Агенції сталого розвитку «Хмарочос». Книгозбірні не гаяли часу та незабаром почали проводити настільну гру для своїх користувачів.

Екологічну гру «Сортуй сміття – врятуй життя» для учнів Лелеківської гімназії провели працівники бібліотеки-філії №9. Сортування відходів разом з героями улюбленого мультика: Квадриком, Трикутею та Кружком – у форматі настільної гри «ЕКО-МЕМО» провели з таборівкою Лелеківської гімназії. Дізналися багато корисної інформації: що пластик має сім видів і сортувати його потрібно окремо, що є пластик, який не переробляється, не кожен папір підійде для макулатури. Також отримали більше інформації про те, що відбувається з відходами після сортування.

Працівники бібліотеки-філії №16 запропонували малечі пограти в екологічну гру «ЕКО-МЕМО», яка в доступній для дитячого сприйняття формі пояснює, як зберігати сміття і як воно може стати ресурсом. Гра не лише захоплює, а й сприяє розвитку пам'яті. Кожен з учасників прагне перемогти, але в цій грі всі переможці, тому що вчаться рятувати свою країну, а з нею і всю планету від забруднення. Тему раціонального природокористування продовжило екологічне лото «Знай, люби, бережи», яке включало: загадки, вікторини, ребуси та різноманітні конкурси, пов'язані з рослинним та тваринним світом нашої планети.

Протягом літа працівники бібліотеки-філії №5 проводили акцію «Кришечки збери – довкілля збережи!» по збору та сортуванню ПЕТ-кришок. Бібліотекарі розповідали, що різнокольорові кришки від пляшок можуть отримати друге життя. У вересні всі разом сортували кришки у окремі пакети за кольорами та передали на переробне підприємство. Користувачам також нагадали, як пластик впливає на водойми і прибережні території. А це вже реальна допомога довкіллю.

Талановиті актори з літературного театру «КІД» при бібліотеці-філії для дітей №21, записали для слухачів повчальну екологічну аудіовиставу «Підводна експедиція». І хоча не завжди все вдавалося, але всім дуже сподобався процес створення вистави: запис монологів, підбір музичних заставок, монтаж. Адже тут можна було проявити свої здібності, кмітливість, ініціативу. До процесу створення п’єси залучили і дітей-переселенців, які стали активними читачами бібліотеки.

Читачі бібліотеки-філії для дітей №13 вчились сортувати відходи, виконуючи завдання екологічної гри «ЕКО-МЕМО», спілкувались про важливе: як максимально зменшити свій негативний вплив на довкілля, яке сміття придатне до переробки, куди можна здати відпрацьовані

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Провести разом День родини у бібліотеці запропонували працівниці філії №4 своїм користувачам. Читаючі родини охоче відгукнулися на пропозицію і переконалися, що читання, то дійсно – справа сімейна. Працівники книгозбірні підготували для учасників дня низку цікавих і пізнавальних заходів: презентації книг, які неодмінно сподобаються і дорослим, і малим, участь у вікторині «Читаємо ти і я, читає уся наша сім’я» та годині сімейного читання «Добра родина – славна Україна». Для прихильників шахових баталій бібліотекарі влаштували шаховий турнір «Мудрі шахи», а найменші читайлики залюбки ознайомилися з добіркою цікавих дитячих книжечок, відвідали творчу майстерню та відеосалон «Весела мультляндія».

Чергове засідання клубу «Світана» підтвердило те, що бібліотека-філія №17 – ідеальне місце для приємних зустрічей і найтепліших розмов. Атмосфері щирого спілкування посприяли бібліотекарі, які підготували повідомлення-екскурс «Жіночий силует на тлі історії». Героїнями розмови стали українські жінки з часів скіфських амазонок ІІІ-І тисячоліття до н.е. (вони ж Косачі, Косачки, Козачки), відомих князівен – доньок князів Руси, які ставали європейськими королевами та сприяли тому, що Київська Русь знаходилась в об'єктиві європейської політики. Та завжди незмінним залишався характер української жінки – мужній, сильний, незламний, іноді навіть войовничий. Немало видатних жінок були не лише хорошими матерями й господинями, але й воювали на рівних з чоловіками за свою волю та свободу для своєї країни. Бачимо чіткі історичні паралелі із сьогоднішнім часом, захоплюємось нашими жінками-військовими.

Церемонія нагородження кращих читачів «Бібліо-Оскар 2022» традиційно зібрала на гостину активні та читаючі родини 101-го мікрорайону. Цього року бібліотека-філія №18 запросила 21 найактивнішу читаючу родину, які протягом року ставили рекорди у кількості прочитаних книг, брали активну участь у заходах і майстер-класах артстудії, а головне – активно відвідували усією сім’єю бібліотеку та були волонтерами і учасниками акцій і зборів ГО «Разом ми сила» для ЗСУ.

На фотоколаж «Читаюча родина» завітали активні відвідувачі бібліотеки-філії №6 ім. Леоніда Куценка. Гостям було запропоновано взяти участь у літературному змаганні, в якому вони показали свою ерудицію та кмітливість, а також мали можливість поділитися своїми знаннями та дізнатись щось нове. Учасники весело провели сімейне дозвілля у книгозбірні.

На потребу часу у бібліотеці-філії №18 впроваджували індивідуально для кожної родити антистресові майстер-класи для дітей і батьків, долучившись до яких родини малювали, робили поробки, читали та спілкувалися. Книгозбірня відкрита для кожного, бібліотекарі постійно готові допомогти відволіктись від проблем, навчити і розрадити. Люди повинні відчувати себе у безпеці, для цього було створено тихі зони, де можна провести з користю час та поспілкуватись у тісній компанії однодумців. А роботи, які створені на таких майстер-класах, поповнюють виставку читачів на абонементі бібліотеки.

Робота з дітьми

У червні стартувала ініційована обласною військовою адміністрацією акція «Літо-2022: разом до Перемоги!», яка тривала протягом трьох місяців. Метою акції було забезпечення змістовного дозвілля та розвитку дітей шкільного віку під час літніх канікул в умовах війни. До акції долучилися всі бібліотеки системи, які працюють з дітьми. Загалом було проведено більше 200-та заходів, в яких взяло участь майже чотири тисячі дітей, зокрема і з числа внутрішньо переміщених осіб. У межах акції «Літо-2022: разом до Перемоги!» активно організовувала заходи бібліотека-філія для дітей №19.

Фоточелендж «Моя BOOKсимпатія» зібрав світлини улюблених українських книг року, які читачі завантажували на бібліотечні сторінки. День настільних ігор «До перемоги!» пройшов весело, гамірно, та під музичні акорди. Розуміючи, що багато чинників впливають на самопочуття дітей – тривоги та перебування в укриттях, хвилювання за рідних, сумні новини, пристосування до умов війни, бібліотекарі запропонували позбавлятися стресу йогою. Ранкова бібліотечна гімнастика об’єднала усіх охочих. Дихальні вправи та базові асани для початківців – найкращий початок сонячного дня. Найкмітливіші та найшустріші змагалися в настільних іграх «Дженга» та «Лото». Завзято заспівували сучасні патріотичні хіти під гітару разом з запрошеним гостем Сергієм Чорноіваном.

«Якщо народ сміється, то значить, в нім здорове серце б`ється» – під таким девізом почали липень читачі бібліотеки №19. Діти завітали в гості на сміхочастування «Хай день розпочнеться з усмішки». Користувачі охоче відгадували веселі  загадки, змагались в читанні жартівливих скоромовок та віршів, придумували рими до слів під гучний сміх. Наостанок, приємним бонусом для гостей став перегляд сучасного українського 5D мультфільму «Микита Кожум`яка» у кіноклубі «Промінець», який працює в бібліотеці. Літня лялькова прем’єра, яку влаштували бібліотекарі, зібрала багато глядачів. Діти дивилися виставу «Весела думка – запорука здоров’я». Майстерне виконання акторів-бібліотекарів та незвичний образ диво-лікарів викликали сміх та оплески дітвори. Дивувало лікування Злокуліста, Зубодера, Бруда, Скаліоза, Мікробіуса та Лежибока, які вони пропонували для хворого Короля. Після перегляду усі охочі залюбки малювали з закритими очима мікробів та легко відгадували загадки «Щоб здоров’я добре мати…».

Влітку бібліотека-філія для дітей №12 працювала за програмою «Літо без нудьги». В рамках цієї програми на подвір’ї бібліотеки відкрився літній дворик «Додай читання у свої канікули». Юні користувачі мали змогу на свіжому повітрі під розлогою квітучою шипшиною поринути в захоплюючі мандри сторінками улюблених книг та яскравих дитячих журналів. А ще можна було поспілкуватися з друзями, послухати літературні поради та пограти у веселі ігри. У читальному залі користувачам запропонували помандрувати слідами захоплюючої літератури разом з відомими авторами до Польщі.

Кожен день тижня впродовж літа у Центральній міській бібліотеці для дітей був тематичним: Драйв читання «У колі читаючих дітей » (щовівторка), КІНО-ТЕАТР запрошують (за участі «Буратіно») (щосереди), Школа здоров’я «БУДЬМО ЗДОРОВІ» (щочетверга), Естет студія «Креатив» (щоп’ятниці), Ігротека «Time for games» (щосуботи). Всі проведені заходи сприяли самореалізації кожної особистості, дружньому спілкуванню у комфортному середовищі та покращували навички читання у дітей.

День захисту дітей – це свято є символом дитячої щирої радості та надії на майбутнє. З нагоди свята в бібліотеці-філії для дітей №13 відбулась дитяча ігротека на свіжому повітрі «Радість дзвінкого дитинства». На подвір`ї біля бібліотеки маленькі користувачі мали можливість прочитати нові цікаві книги, пограти в ігри та помалювати, сфотографуватись біля креативної фотозони. Під час майстер-класу з виготовлення патріотичних браслетів, діти так захопилися, що виготовили собі й патріотичне намисто. Бібліотекарі ознайомили читачів з аплікацією в техніці торцювання, робота не складна, але кропітка. Вона вимагає від юних умільців не тільки посидючості, але й акуратності, уваги й певної спритності. Чудова квітка – маківка в техніці торцювання, вийшла у кожного неповторна й особлива.

До Дня захисту дітей працівники бібліотеки-філії для дітей №19 підготували кілька локацій, які розгорнули на території Ліцею «Науковий». Школярі третіх класів створювали патріотичні флікери «У серці Україна» у синьо-жовтих кольорах, як символ миру та надії. Найменші крейдою на асфальті малювали свої мрії, які у більшості дітей були дуже схожі – сонце, мир та Перемога рідної України, щасливі родини, повернення додому. Непосидьки та дзиґи змагалися в швидкості та спритності у спортивній локації «Веселий м’яч», демонструючи вправність з м’ячем, скакалкою та кеглями у різних командних конкурсах. Усі охочі, а таких виявилося дуже багато, отримали на згадку акватату, які майстерно наносили читачі бібліотеки. Найпопулярнішими символами дня у дітей були національний прапор та тризуб, голуби та серця.

До Дня захисту дітей у бібліотеці-філії для дітей №21 відвідувачів чекало перехрестя веселих забав « Пізнаємо у забаві світ веселий і цікавий». Діти могли взяти участь в іграх, конкурсах, руханках, показати свої таланти в карооке «Таланти в нас на кожнім кроці» чи в малюнку на асфальті «Ми – разом, ми – друзі», створити акварельну аплікацію за допомогою пластикових трубочок чи виготовити букет троянд зі звичайних паперових серветок. Та найбільше зацікавила дітей участь в грі-імітації «Впізнай героя казки».

Організовуючи святкування Дня захисту дітей, Центральна міська бібліотека для дітей підготувала програму, яка максимально була спрямована на психологічну підтримку маленьких українців та створення у них гарного настрою в умовах воєнного стану. Вікторини, ігри, творчі конкурси та майстер-класи «Дерево дружби» та «Квітка добра» дали можливість дітям максимально проявити свої таланти та емоції. Гімн України та патріотичні пісні наймолодші українці виконували за покликом душі. Свої мрії маленькі кропивничани яскраво виразили в ході марафону дитячого малюнку «Мир дітям планети Земля». З патріотичними браслетами, жовто-блакитними кульками і прапорцями діти стали учасниками флешмобу «Ми – Україна».

Робота з юнацтвом

До Дня молоді в бібліотеці-філії №2 було проведене засідання юнацького клубу «КЛюЧ». Уперше молодь України відзначає цей день разом з усім світом – 12 серпня, у відповідності з указом Президента, в Міжнародний день молоді. Члени клубу ознайомилися з теорією поколінь та її розробниками. За допомогою інфографіки дізналися, до якого покоління вони відносяться, та які риси є притаманними для них. Присутні познайомились з книжковою виставкою-мікс «Молодіжний формат ХХІ століття», на якій були представлені твори Ягелло Й., Грьонтведта Н.Е., Гридіна С., в яких іде мова саме про покоління сучасності, про їх стиль життя та цінності. Захід закінчився сольним виступом Люлюкіної Анни, яка виконала пісню JERRY HEIL «Гімн молоді».

До Дня молоді бібліотекарі філії №16 провели рекламну акцію «Сучасна молодь читає!». Вітальні листівки, які отримали всі учасники акції, мали за мету не лише запросити до користування бібліотекою якомога більше користувачів, а й познайомити молодь з новим поколінням талановитих письменників та їхніми творами. А в грудні до Всеукраїнського тижня права для старшокласників провели правовий тест-драйв «Молодь і закон». Також була запропонована гра «Рецепт демократії», у процесі якої учні намагалися знайти свій рецепт створення демократичної держави.

У бібліотеці-філії №17 старшокласники стали учасниками інформаційного провідника «Світ професій і горизонти покликань». Бібліотекарі звернули увагу на типи професій та запропонували випускникам визначити своє ставлення до різного роду професійної діяльності. Під час конкурсу «Відгадай професію» отримали завдання – прослухати опис та визначити, про яку професію йдеться. Із захопленням школярі визначали рейтинги професій: найпопулярніші, найнебезпечніші, незвичайні та рідкісні. На прикладі слайд-презентації «Професії наших батьків» спостерігали швидкоплинність часу та розширення професійних можливостей для сучасної молоді.

Працівниці Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка для студентів та студенток 2-го курсу Кропивницького будівельного фахового коледжу провели навчальну правову гру «Країна гідності». Фасилітаторка гри, завідувачка відділу інноваційно-методичної роботи МЦБС – Вікторія Поліщук, запросила учасників уявити себе у ролі членів парламенту Країни Гідності. Три команди обговорювали пріоритетні напрями та узгоджували спільні бачення реалізації державної політики щодо забезпечення соціальних прав й шляхи вирішення існуючих державних проблем у країні. Кожна команда представляла свою стратегію розвитку країни та після об’єднання в єдиний парламент визначала найбільш ефективну стратегію у цьому напрямку.

Міська централізована бібліотечна система спільно з Молодіжною радою Кропивницького та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» у червні провели гру для молоді «Будуємо Країну гідності» у просторі Атмосфера МИР2.0. Дискусії виявилися жвавими, як окремо в комітетах, так і в загальному прийнятті рішень, адже учасники мають різні погляди щодо розвитку не лише вигаданою країни, а й майбутнього своєї держави. Гравці-парламентарі вклалися в умовний бюджет Країни гідності, хоча й не знали скільки балів, за яке рішення вони отримують. Саме в такій неформальній ігровій формі молодь має змогу більше дізнатися про соціальні права (право на житло, освіту, працю, захист від бідності та ін.) та їхні зв’язки з соціальною політикою. Наприкінці кожен учасник отримав приємний подаруночок від організаторів у вигляді пряника із зображенням пса Патрона та кота Інжира.

Спеціалістки відділу інноваційно-методичної роботи бібліотечної системи у громадському просторі «Krop:hub» разом з  курсантами Донецького державного університету внутрішніх справ будували стратегію розвитку Країни Гідності на 5 років. Хоча країна вигадана, але парламентарі виважено та обдумано підходили до рішень, обґрунтовуючи кожну обрану картку. Саме від цього залежало, як будуть реалізовуватися соціальні права громадян. Найбільше та найгарячіше молодь обговорювала оплату праці, соціальні виплати при народженні дитини та безкоштовну освіту.

Робота з людьми похилого віку

До Міжнародного дня людей похилого віку працівники бібліотеки-філії №4 провели інформаційний вектор «Вік – життю не завада». Впродовж дня люди поважного віку мали змогу відпочити у бібліотеці, поспілкуватися, переглянути книжкові виставки, ознайомитися з новими періодичними виданнями. Бібліотекарка читального залу нагадала про можливість скористатися матеріалами тематичних тек та картотек «Соціальний захист населення», «Здоровий спосіб життя», «Вам – дачники» та ін. Найбільше багатство літніх людей – їхній досвід, мудрість і безцінні знання, а бібліотека є тим місцем, де літні люди можуть провести своє дозвілля у цікавий і корисний спосіб.

Бібліотека-філія №5 до Міжнародного дня людей похилого віку зібрала своїх поважних читачів за круглим столом. Зустріч пройшла у форматі відкритого мікрофону «Дожити до ста!». Бібліотекарі брали імпровізоване інтерв’ю, під час якого присутні розповіли, що їм допомагають яскраво жити улюблені заняття, серед яких на першому місці читання. Так, Кленова Олена розповіла, як вона допомагає дочці і онучці, користуючись порадами з періодичних видань «Діло хазяйське», «Хазяїн», «Істинне здоров’я». Тих, хто відвідав цього дня бібліотеку, чекав огляд періодичних видань «Що робити на пенсії?».

Повага до інших – гарний привід, щоб поважати самого себе. Для користувачів похилого віку в бібліотеці-філії №9 пройшов захід «Із шаною до мудрості». Протягом дня на відвідувачів чекали приємні сюрпризи: книжкова виставка «Книги вашої молодості», презентація фотоальбому «По той бік об’єктиву», літературно-гумористична вікторина та солодкі побажання.

Вечір відпочинку «Осінь моєї душі» відбувся в бібліотеці-філії №17. На теплу зустріч бібліотекарі запросили тих, про кого можна сказати «старше, мудре покоління». Для багатьох з них основним заняттям сьогодні є виховання онуків, а ще – осмислення свого життя через спогади. Цього дня кожен із запрошених прийшов до книгозбірні із найціннішим, що залишилось від дитинства та молодості – світлинами, які зберігають спомини. Молодші учасники заходу дивувались оптимізму та мудрості, життєвому досвіду та терпінню своїх старших наставників. Запашна кава та щемливі вірші від улюблених поетів Валентини Саєнко та Миколи Ільїна створювали теплу душевну атмосферу для спілкування.

Працівники Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка приділяють увагу людям похилого віку, створюючи майданчики для навчання основам комп’ютерної грамотності, вивчення англійської мови. Люди старшого віку крім того, що багато читають, відвідують заходи та виставки, які організовує бібліотека. Так, у жовтні в книгозбірні відбулись бібліотечні посиденьки «Зрілість – юність з мудрими очима», під час яких розмовляли про історію свята, знайомились з книгами про дідусів та бабусь, розповідали про своїх рідних, причому розмова йшла як українською, так і англійською мовами.

Виставкова робота

Бібліотеки системи приділяють багато уваги популяризації книг та розкриттю бібліотечного фонду через виставкову роботу. Тут є місце креативу, яскравим барвам та серйозним темам, адже саме виставки та різного року інсталяції дозволяють розкрити будь-яку тему.

Вишита сорочка – яскраве і самобутнє явище нашої культури. Цей неперевершений витвір мистецтва сягає глибини віків. У різні часи вишивка супроводжувала людину від народження і протягом усього її життя. Багатовікова історія не зробила вишивку «пережитком минулого». Про історію виникнення вишиванки та значення її символів можна було дізнатись з книг, які представлені на книжковій виставці «Вишиванка – духовна броня українців» у відділі абонементу Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка. Один з розділів виставки присвячений народній майстрині Зінаїді Андреяшевській, яка є читачкою та великим другом бібліотеки. Ми захистимо своє, повернемо втрачене, відбудуємо зруйноване та одягнемо вишиванку на святкування перемоги України.

Також у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка була представлена книжкова виставка «Квиток на потяг «Читайлик», яка знайомила малечу з літературними новинками від Українського інституту книги. Кольорові вагончики потяга доставляли дітлахів у країну казок, цікавих пригод та історій.

Презентуючи стенд «Смачна країна – Україна», бібліотекарі філії для дітей №19 розповіли про унікальні страви кожного регіону країни. Діти дізналися, що улюбленою стравою центральної України є вареники, а на півночі більше готують деруни. Південь – край овочів та риби, отож зазвичай полюбляють тут рибний форшмак та бекмес із кавуна. Західна Україна відома своїм неймовірно багатим набором кулінарних рецептів і традицій, більш популярний тут є банош. Край східної України – шахтарі, які полюбляють млинці та гречаники. Також присутні дізналися про львівські струдлі, закарпатський банош, тернопільську мачанку.

У читальному залі бібліотеки-філії №2 була презентована книжкова виставка «Ювілейний літературний календар», на якій розміщені книги українських письменників-ювілярів. У 2022 році була представлена інформацію про ювілярів: журналістку, письменницю, сценаристку Ірен Роздобудько (60 років), журналістку та письменницю Валентину Мастєрову (65 років), наших земляків Володимира Яворівського та Анатолія Погрібного (80 років), Володимира Базилевського (85 років), прозаїків Ірину Вільде, Івана Логвиненко, Анатолія Дімарова та поета-гумориста Павла Глазового (100 років), українського прозаїка, поета, драматурга Михайла Стельмаха та поета Андрія Малишка (110 років), громадського діяча Олега Ольжича (115 років), письменника Юрія Яновського (120 років), поета Євгена Маланюка та прозаїка, драматурга Івана Микитенка (125 років), драматурга Миколу Куліша (130 років), прозаїків Архипа Тесленка (140 років) та Гната Хоткевича (145 років), прозаїка Богдана Лепкого (150 років) та Євгена Гребінку (210 р.), українського поета, філософа Григорія Сковороду (300 років)

Привернула увагу мешканців мікрорайону Кущівка вулична виставка-хобі народної майстрині Ольги Тимофієвої «Літній настрій», яку підготувала бібліотека-філія №5. Пані Ольга багато часу, зусиль і любові вкладає у кожен свій шедевр. Порадувала своїм новим триптихом «Трояндовий настрій 18 сторіччя». Багатьох одразу ж зацікавила ця тема у художній літературі, тому бібліотекарі рекомендували для читання романи Філіппи Грегорі, Вікторії Холт та інших. Картини були незвичайно розташовані. Це шокувало відвідувачів. На зеленій клумбі, наче квіти, сяяли під сонцем багатобарвні, романтичні сюжети і образи.

Найбільшою популярністю у бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка користувалась виставка-альманах «І є держава Україна, і є її нескорений народ». Книги на виставці розкривають історію державних змін на теренах нашої країни від прадавніх часів до сьогодення. Складається виставка з 6 розділів, кожен з яких доповнюється аксесуарами, виготовленими користувачами бібліотеки під час проведення різноманітних майстер-класів.

Робота клубів

У 2022 році у бібліотеці-філії для дітей №19 розпочав свою роботу новий фешн-клуб «Естет» для підлітків. Тематику та формат зустрічей завжди обирають самі дівчатка, бо клуб – об’єднання добровільне. Підтримується і заохочується будь-яка ініціатива, тільки сприяння, співпраця, співтворчість панують в клубі. Читачки разом долали стрес, використовуючи техніки, яким їх навчили бібліотекарі під час зустрічі «Психологічна підтримка під час війни». Ділилися досвідом та порадами з догляду за волоссям та нігтями (експрес-поради «Здорове волосся й нігті»), дізналися про види телефонних шахрайств під час заходу «Стильний та мобільний». Створили для себе та рідних світловідбивні флікери (майстер-клас «Корисно та естетично»).

Членкині клубу і не тільки, отримали масу емоцій під час Геловінської фотосесії. «Жахлива» фотозона та величезна колекція костюмів викликали небувалий ажіотаж серед читачів. Утворилося велика черга у костюмерну, щоб перевтілитися в обраних героїв. Незабутні враження та дивовижні фото та відео на пам’ять стали гарним подарунком до свята. Також в рамках заходів клубу учасниці зі смаком та вишуканістю прикрашали новорічні подарунки у сувенірній крамниці «Декоруємо й фантазуємо», яку розгорнули бібліотекарі до новорічних та різдвяних свят.

При бібліотеці-філії для дітей №21 працює гурток з комп’ютерної грамотності «Смайлик». Основний склад гуртка – діти молодшого шкільного віку, так, як саме в цьому віці згідно соціологічних опитувань діти починають користуватися мережею інтернет для отримання інформації. Завдання гуртка – не лише навчити дітей працювати в різних програмах (текстових та графічних редакторах, монтувати відео, знаходити потрібну інформацію у мережі), а й навчити перевіряти факти та джерела інформації.

Так, правилам безпечної комунікації в месенджерах і в соціальних мережах було присвячене заняття "Правила онлайн-безпеки з Черепашкою Хаппі" (за книгою І. Бови «Хаппі та її суперсила»). Для закріплення навичок були використані різні вправи, ігри (наприклад, вправа «Правда чи неправда»). І як результат заняття: діти знають, що про друзів, навіть віртуальних, повинні знати дорослі, обов’язково батьки. На практичному занятті «Як працювати з комп’ютерною презентацією» читачі отримали базові знання про програму Power Point та її можливості. Зважаючи на карантинні обмеження, бібліотекарі пропонують учасникам гуртка, як заняття невеликими групами так і індивідуальні заняття.

Протягом року гуртківцям надавалися консультації щодо проєкту «Дія». Що таке насправді штучний інтелект, яку користь він приносить та які ризики пов’язані з використанням технологій - про це читачі дізналися на консультації  «Штучний інтелект для школярів». Метою заходу було, з одного боку, наблизити тему штучного інтелекту для читачів бібліотеки, а з іншого – популяризувати цифрові навички. Також після успішного перегляду освітнього серіалу «Штучний інтелект для школярів» на цифровій платформі «Дія», учасники заходу пройшли фінальне тестування, де кожен отримав електронний сертифікат. Окрім цього, проводилися і відеозаняття: «Тік-ток, Інстаграм, Фейсбук: як залишатися в тренді», "Як стати YouTube-блогером", «Про кібер-булінг для підлітків».

Основною метою жіночого клубу «Світана», який діє при бібліотеці-філії №17 на селищі Новомузгуртування соціально активних жінок селища для задоволення їхніх творчих, культурних та інших інтересів. До роботи клубу бібліотекарі також залучають самотніх жінок похилого віку. На засідання клубу періодично навідуються чоловіки членкинь, тож клуб набуває сімейного формату. З моменту появи в селищі внутрішньо переміщених осіб на засідання клубу були запрошені жінки із соціального гуртожитку. Заплановані заходи в рамках засідання клубу відображають такі напрямки роботи, як просвітницьку роботу з основ культури гендерної рівності, сферу сімейних відносин, популяризацію української культури та історії. Особливе місце займають зустрічі з відомими земляками митцями літератури та мистецтва.

Одним із таких засідань клубу був фантастичний вечір спогадів «Моя історія кохання». На чергове засідання жіночого клубу «Світана» завітали дорогі гості: прихильники книги, громадські активісти, небайдужі мешканці селища Нового. Приємним сюрпризом для присутніх стала зустріч з відомими літераторками Кропивницького Антоніною Корінь та Елеонорою Бельською. Натхненно і майстерно читали свої поетичні та прозові твори письменниці. Прочитані рядки про духовне та вічне, про радість і печаль спонукали замислитись та поринути в роздуми про минулі часи юності та молодості. Тепле, душевне спілкування за чашкою запашного чаю надовго запам'ятались читачам бібліотеки та запрошеним гостям, а подаровані книги для книгозбірні вже зайняли свої місця на книжкових полицях.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності українських земель. Це свято має історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави. Ідея Соборності України є прикметною рисою у численних творах українських поетів. У бібліотеці-філії №10 до цієї дати відбувся літературний мікс «Поети про Соборність». Під час заходу звучали вірші Олександра Олеся, Уляни Кравченко, Василя Симоненка, Івана Франка, Миколи Вороного, Лесі Храпливої–Щур та інші. До цієї дати в бібліотеці організована тематична викладка літератури «Соборність духу, розуму і серця», на якій представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови і причини об’єднавчого процесу.

Вишиванка є символом нескореності, сучасною зброєю та нерозривним зв’язком поколінь. Саме захоплення вишивкою стало основною причиною виїзду з Луганська дослідниці народних мистецтв східного Поділля Інни Єрмакової – читачки бібліотеки-філії №2. Несприйняття вона відчула на собі: від образливих слів до комічних легенд про те, що вона з Івано-Франківщини, хоча родом дослідниця з Донеччини. Її друзі потрапили до розстрільних списків. Буквально в один день сорочка стала ідентифікатором: свій-чужий. До Дня вишиванки у бібліотеці відбулася презентація виставки вишитих рушників та вишиванок пані Інни.

З нагоди Дня Незалежності бібліотекарі філії №16 провели святкову акцію «Привітай свою країну», під час якої читачі писали побажання Україні та прикріплювали їх до тематичної фотозони. Також у бібліотеці оформили книжкову виставку «Моя земля − це незалежна Україна», матеріали якої висвітлюють тривалий шлях, пройдений нашою державою в боротьбі за незалежність. Для дітей провели майстер-клас з виготовлення патріотичних флікерів «З Україною в серці».

Бібліотека-філія №17 долучилась до вшанування зимових традицій, передаючи їх красу, символи та фантастичну атмосферу. На гостинні посиденьки «Дивосвіт зимових свят» завітали дівчата 9-а класу ЗОШ №10. Народознавча ілюстрована вікторина «Зимові свята: народні традиції» перевірила, як добре підлітки знають традиції українського народу. Дуже важливо, що гості книгозбірні познайомилися з особливостями святкування у різних куточках України. Ці знання не тільки корисні, цікаві, але й дають можливість відчувати себе як вдома, в яку б місцевість нашої дивовижної країни не закинула їх доля.

У День Конституції України співробітники бібліотеки-філії №4 запропонували мешканцям прилеглих мікрорайонів відзначити одне з головних державних свят України, взявши участь в історичній ретроспективі «Конституція моєї Батьківщини», яка пройшла у двох локаціях – на прибібліотечному майданчику та у читальній залі. Бібліотекарі розповіли учасникам заходу про Основний Закон держави, про те, як «народжуються» закони, пояснили, що Конституція надає українцям рівні права, закріплює право кожного на повагу до його гідності та з’ясували, як у одній книжці можуть враховуватися усі сфери життєдіяльності держави і людини. Охочі взяли участь у бліц-вікторині «Моя країна – Україна!», питання якої були сховані у пелюстках соняху, та пограли у настільну гру «Подорожуємо Україною».

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Робота з ВПО та волонтерська діяльність

У 2022 році бібліотеки МЦБС стали центрами підтримки для внутрішньо переміщених осіб. У книгозбірнях можна було підключатися до онлайн-навчання, працювати дистанційно, отримати необхідні консультації щодо оформлення довідок, гуманітарної допомоги, пошуку житла та інших запитів.

Бібліотеки МЦБС після повномасштабного вторгнення сконцентрували свою роботу на допомогу та підтримку людей, якій змушені були покинути свої домівки, проводили арттерапевтичні заходи та майстер-класи, знайомили з містом, збирали необхідні речі та продукти для дітей та дорослих, а також збирали допомогу військовим. Для допомоги внутрішньо переміщеним особам працівники відділу інноваційно-методичної роботи створили «Базу допомоги», в якій розміщено інформацію щодо пошуку житла, гуманітарної допомоги, безкоштовного харчування, медичних послуг та ін.

Щодня до Гуманітарного центру «Територія успіху» зверталися сотні переселенців, часто в довгих чергах, щоб отримати необхідну допомогу, батьки стояли з маленькими дітьми. Щоб відволікти та розважити дітей, бібліотекарі МЦБС проводили різноманітні настільні та рухливі ігри, майстер-класи, вікторини, конкурси. Тричі на тиждень протягом квітня-травня працівники бібліотек системи до гуманітарного центру приносили дитячі книги та журнали, розмальовки, пазли, а також запрошували дорослих та дітей до книгозбірень.

Також у квітні та травні бібліотекарі та користувачі збирали іграшки, різноманітні канцтовари, набори для творчості, настільні ігри та ін. для дітей внутрішньо переміщених осіб, які приходили до Гуманітарного центру та проживали у гуртожитку Кропивницького музичного фахового коледжу. Продукти, одяг та засоби гігієни – це першочергові потреби людей, які покинули свої домівки, однак дітям необхідно адаптуватися до нового місця, отримати психологічну підтримку, відчуття безпеки, а цьому сприяють ігри та творчість.

Протягом року бібліотеки також співпрацювали з благодійним фондом «Планета». Бібліотекарі філії для дітей №19 влітку передали до фонду більше 60 кольорових дитячих видань від читачів. А напередодні зимових свят провели благочинну акцію «З нетерпінням я чекаю – нині свято Миколая». Солодощі, книжки, іграшки, які дарували читачі, стали головними дарунками святкової лотереї. Розіграш якої відбувся для дітей-переселенців. Окрім цього, для емоційної розрядки дітей, полегшення їх душевного стану, зняття стресу та покращення настрою бібліотекарі філії №19 провели: уроки арттерапії «Сонце в дитячих долонях», рольові ігри на зниження стресу «Спокій понад усе», сеанси психокорекційної казкотерапії для маленьких читачів «Історії Хоробриків», влаштували флешмоб «Україна в тренді!».

Бути волонтером − це не тільки поклик душі, а й насущна вимога сьогодення. Тож, працівники бібліотеки-філії №16 організували зустріч старшокласників з волонтерами благодійного фонду «Планета» Оксаною Шевченко, Данилом Дряшкабою та Віктором Тупіковим. Гості заходу розповіли про роботу та потреби фонду. Оксана Шевченко розповіла про досвід волонтерської співпраці з німецькими колегами, які допомагають реабілітації тварин, постраждалих внаслідок бойових дій. Учні переглянули слайдову презентацію «Волонтери − люди доброї волі», яку підготували бібліотекарі, відповіли на питання тесту «Волонтерство − поклик серця чи запит сучасності», де кожен особисто зміг визначитися, наскільки він готовий приєднатися до цієї благородної справи.

Учні Гімназії новітніх технологій навчання, з якою тісно співпрацює бібліотека-філія №16, взяли участь в акції «Оберіг для воїна». Діти дуже старалися, бо готові вироби поїхали на передову до наших воїнів. Малеча вклала все тепло своїх рук, всю позитивну енергетику, щоб маленькі ляльки-мотанки служили міцним захистом нашим бійцям. Віримо, що жовто-блакитні обереги, зроблені дитячими руками, збережуть життя, створять гарний настрій та викличуть щирі посмішки на обличчях наших захисників.

Бібліотека-філія №18 плідно співпрацює з волонтерською організацією «Разом ми сила» (керівниця – Тетяна Сила). Щотижня бібліотекарі разом з читачами відвідують волонтерів, приносять їм малюнки, поробки для захисників та готують мініконцерти – пісні та декламації віршів. Діти малюють мир та роблять різні обереги для воїнів-захисників з побажаннями, складають вірші та на кожній дитячій роботі пишуть їх разом зі словами подяки та підтримки. В артстудії «101 Хобі-Т», яка діє при бібліотеці №18, постійно проходять майстер-класи «Разом ми сила» з виготовлення оберегів для наших воїнів-захисників. Це паперові жовто-сині сердечка з побажаннями від малечі, ляльки-мотанки, малюнки зі словами подяки і скорішої Перемоги, янголи-обереги.

Багато дітей покинуло Україну і перебуває зараз за кордоном, але вони навчаються і передають нашу мову і культуру країнам, які їх прихистили. Бібліотекарі разом з читачами зібрали книги українською мовою та відправили їх для читання малятам-кропивничанам у Швецію. Відвезла їх волонтерка Юлія Мизь, яка виразила велику подяку бібліотекарям та усім причетним родинам за чудові книжки для українських дітей-біженців, які зараз вимушено проживають у Швеції. Також протягом року для внутрішньо переміщених осіб у читальному залі бібліотеки №18 проходили інформативно-ігрові години, арттерапії «Читаємо та творимо», антистресові ігри та творчі години «Малюємо і граємось».

Протягом літа бібліотека-філія №15 працювала в рамках соціальної акції «Пам’ятаємо. Підтримуємо. Допомагаємо» (заходи для внутрішньо переміщених осіб). Аби допомогти з вибором потрібної книги для читання та трохи розважити, людей, які покинули свої домівки під час війни, бібліотекарі спільно з музичною школою №4, провели бібліодесант «Книжкові новинки для літнього читання». Присутні мали можливість ознайомитися з книжковими новинками, висловити своє ставлення до різних літературних жанрів, окремих книг та авторів. Для дітей зроблено огляд літератури «Краще, дитяче, сучасне». Кожен учасник заходу отримав інформаційну листівку «Пам’ятка переселенцям».

У рамках святкування Дня слов'янської культури та писемності для внутрішньо переміщених осіб була проведена година корисних порад «Буду я навчатись мови золотої». Впродовж заходу користувачі філії №15 мали змогу отримати інформацію про засновників слов'янської писемності Кирила і Мефодія, а також взяти участь у грі «Чи правильно ми говоримо?». На свято були запрошені гості – письменниця Ольга Полєвіна та Олександр Олефіренко, поет переселенець з Лисичанська, які ознайомили присутніх зі своєю творчістю.

Для внутрішньо-переміщених осіб на сторінці у Фейсбуці бібліотеки-філії для дітей №21 подається інформація про центри надання адміністративної та матеріальної допомоги (#переселенцям_у_Кропивницькому). Частина читачів бібліотеки виїхала за кордон або ж в інший регіон України. На допомогу їм бібліотекарі започаткували нову рубрику в подкасті – «Дванадцять балів». Вона покликана допомогти дітям-переселенцям та діткам, що вимушені були виїхати за кордон освоїти програму з української та зарубіжної літератури. Познайомитися з рубрикою бібліотечного подкасту можна за посиланням  https://youtu.be/ki-rqsEUufc. Також у бібліотеці  створено інтерактивну карту «Бібліотека - територія єдності», на якій переселенці можуть відзначити територію, звідки вони прибули до нашого міста. Мета створення такої карти показати , що Україна єдина в своїх прагненнях до незалежності і свободи, готовності допомагати своїм громадянам в скрутних умовах, в які вони потрапили з початком повномасштабного вторгнення.

У першій половині грудня у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка тривав збір смаколиків, ліків та книг для наших захисників та захисниць. Читачі та бібліотекарі МЦБС активно долучилися до збору, а працівники центральної книгозбірні передали допомогу на передову через волонтерку Олену Корнілову. Бібліотекарі намагаються підтримати військовослужбовців, аби вони змогли відчути доброту та турботу людей.

Усі бібліотекарі системи протягом 2022 року долучалися до фасування гуманітарної допомоги, підтримували фінансово Збройні Сили України, різні фонди та організації, які збирають допомогу військовим. Восени бібліотекарі долучилися до збору коштів на автівки для ЗСУ, який ініціювала Кропивницька міська рада. До Дня міста було придбано три автомобілі, які відправилися допомагати нашим військовим захищати Україну.

Для 69 бригади вдалося знайти та передати ноутбук, принтер, папір. Допомагали читачам, рідні яких служать в ЗСУ, знайти необхідні речі (генератор, медикаменти, аптечки, турнікети, лопати, сокири та багато іншого і важливого), звертаючись особисто в волонтерські центри та гуманітарні пункти.

У грудні бібліотекарі філії №19 розгорнули благочинну компанію – збір коштів на авто для військової бригади. За 5 днів бібліотекарі, читачі, знайомі і незнайомці, патріоти дальнього зарубіжжя, меценати допомогли зібрати 165 тис. грн. на автомобіль для 60 танкової бригади для виконання бойових завдань. Особлива подяка директорці ТОВ «Три Стар», яка додала на рахунок найбільшу суму.

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

Працівники бібліотеки-філії №17 долучились до серії шкільних занять по інтегрованому курсу «Драматургія і театр». Бібліотекарі запропонували відвідувачам захопливу вікторину «Чарівний світ мистецтва», книжково-ілюстративну виставку «Незвичайні пам'ятники України та світу», рольову гру «Дзеркало емоцій». Живе спілкування допомогло дітям об'єднатися, отримати задоволення від тісної комунікації та наповнитися новими знаннями. Діти ознайомилися з різними видами мистецтва, удосконалили логічні операції з мистецькими термінами, вчилися розрізняти емоції людей.

Користувачі бібліотеки-філії №5 долучилися до святкування 150-річного ювілею надзвичайно обдарованої оперної співачки Соломії Крушельницької. Під час відеоперегляду «Золотий голос України» присутні вперше в житті почули голос Крушельницької. Хоча її виступи записувалися в ті часи, коли техніка звукозапису була примітивна і спотворювала звук, все ж присутні відчули магію її чарівного голосу та артистичної манери виконання. Література з книжкової виставки «10 фактів про Соломію Крушельницьку» детальніше розкрила образ талановитої і прекрасної жінки. Дехто одразу ж обрав собі для читання спогади про цю яскраву особистість.

Працівники книгозбірні №9 організували для своїх читачів День Європи. Захід проводився з метою виховання поваги до національних, духовних, культурних надбань європейських народів, формування пізнавальної, інтелектуальної, творчої активності. У цей день було презентовано книжкову виставку «HELLO, Європа!». Присутні здійснили подорож по країнах Європейського Союзу, та побували в Англії, Іспанії, Франції, Італії, Греції, ознайомились з видатними пам'ятками культури, а також взяли участь у тест-драйві «Що ми знаємо про Європу», для дітей підготовили виставку-інсталяцію «Казки мандрують Європою»

Літературно-краєзнавче перехрестя «Євген Маланюк – ідеолог української готики» відбулося у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка. Бібліотекарі знайомили користувачів з цікавими історичними фактами про Євгена Филимоновича, про його життя у нашому місті, яке тоді називалося Єлисаветградом. Для шанувальників поетичного слова провели огляд книг з виставки «Євген Маланюк – співець степової Еллади». Також протягом дня читачі бібліотеки приєднались до челенджу до 125-річчя з дня народження поета.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

У День захисників та захисниць України та День козацтва було запрошено до бібліотеки-філії №4 усіх, хто цікавиться історією виникнення українського козацтва, прагне дізнатися більше про видатних представників козацької доби, побут, звичаї та військові традиції славного війська Запорозького, відвідати героїко-патріотичну локацію «Від козаків до наших днів». Бібліотекарі презентували створену до визначної дати віртуальну патріотичну стежину «З глибин сторіч козацький клич» https://youtu.be/ffg7ugEAG8A, перегляд якої сприяв більш поглибленому висвітленню бойового мистецтва козаків-характерників, пластунів, а також нагадав глядачам про звитягу предків, які упродовж віків здобували й відстоювали українську свободу і незалежність.

Дні Гідності і Свободи бібліотека-філія №5 відзначила днем пам’яті Дмитра Придатка «Щасливчик я в тебе». Дмитро був читачем Кущівської бібліотеки. У березні 2014 року він пішов добровольцем на схід, а 29-го серпня у віці 26 років Дмитро загинув в пекельному Іловайському котлі. Дмитру Придатку, герою України, а колись простому хлопцю, ніколи не зникнути назавжди. Цікаво розказував багато фронтових історій, з любов’ю говорив про фронтових товаришів. Побратими були для Дмитра справжньою другою родиною. А ще розказував, як у п’ятьох поверталися із завдання до табору через поле, яке, як потім виявилося, було заміноване. «Пронесло. Щасливчик я в тебе», – казав він своїй Насті.

До Дня Українського козацтва у бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка було проведено ігри патріотів «Лицарі. Воїни. Захисники». Бібліотекарі влаштували для користувачів змагання на кращого знавця історії українського козацтва у вікторині «Ми нащадки козаків». Для відвідувачів відбувся майстер-клас з виготовлення янголів-оберегів та листівок з побажанням для підтримки бойового духу.

З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України у бібліотеці-філії №10 відбувся майстер-клас «Живі, поки пам’ятаємо» з виготовлення соняшника – символу пам’яті загиблих захисників. Також було організовано книжкову виставку «Тихі зорі пам’яті», приурочену вшануванню пам’яті захисників України, які своїм прикладом показали силу та незламність українського духу.

Калейдоскоп заходів до Дня українського козацтва «Про славу козацьку згадаємо» відбувся в бібліотеці-філії №17. Діти слухали повідомлення «Покрова – берегиня роду», залюбки брали участь в конкурсній програмі «Козаки – лицарі духу», відповідали на питання історичної вікторини «Про життя та побут козаків» та дізнавались про козацьке самоврядування на Запорізькій Січі. Приємно, що дітки цікавляться історичним минулим, шанують героїчне сьогодення, висловлюють вдячність захисникам України.

Знайшли козацький скарб у бібліотеці-філії №18 міста Кропивницького читачі, які долучилися до гри-бродилки «Козацький скарб». Бібліотекарі розповідали про те, що українці завжди цінували здоров’я, загартованість та спритність. Про винахідливість козаків ходить слава, бо українці люблять проявляти свою кмітливість, особливо у змаганнях та іграх. Тож познайомившись з правилами гри, діти об'єдналися в чотири команди та помандрували кожна власним маршрутом за спеціальною картою. Шлях до вирішення та розгадки завдань був захоплюючим і пізнавальним, адже кожна із зупинок містила цікаві задачі. Дітей чекали такі станції: «Історія Запорізької Січі», «Козацькі клейноди», «Козацька кухня», «Герої Запорізької Січі», «Мова козаків». Поблукавши бібліотекою, юні козачата віднаходили вказану на мапі зупинку та виконували умови конкурсів. Найлегшим, та одночасно найбажанішим, було завдання для кожної команди – зробити фото у національних костюмах. Кінцеве завдання – склеїти карту Запорізької Січі, яку кожна команда отримала по шматочкам, виконуючи завдання станцій. Підказка на даній карті і вказала на знаходження скарбу. Скарб було віднайдено командою «Козачата», проте всі учасники отримали задоволення від змагання та цікавих конкурсів.

До дня захисників і захисниць України юні актори КнигоТеатру Центральної міської бібліотеки для дітей підготували героїко-патріотичну виставу «Як Грицько Україну рятував». Герої вистави запевнили глядачів, що тільки гуртом можна перемогти ворога і що добро завжди перемагає зло. По завершенню вистави діти спілкувалися на тему «Що я можу зробити для Перемоги» та долучилися до козацьких розваг. Задовольнити підвищений інтерес відвідувачів до історії України та українського козацтва сприяла організована в бібліотеці книжкова виставка «Україна в моїм серці».

Комплекс заходів з краєзнавства

До 268-ї річниці міста Кропивницького у бібліотеці-філії №6 ім. Л. Куценка відбувся день краєзнавства «Місто зі змістом». Протягом дня відвідувачів знайомили з книжковою виставкою «Відкрий для себе рідне місто», на якій представлена література про історію міста та творчість місцевих письменників. Гостей запросили переглянути відеоподорож «Краєзнавчі прогулянки вулицями рідного міста» та взяти участь у краєзнавчій лотереї «Від Єлисаветграда до Кропивницького». У бібліотеці було оформлено краєзнавчий куток-виставку «Мій рідний край – найкраще місце на землі».

Працівники бібліотеки-філії №1 підготували для своїх відвідувачів багато цікавинок до Дня краєзнавства «Наше місто – мій любий край!». Читачі познайомилися з однойменною книжковою виставкою, де представлені видання про історію рідного краю, про події, що тут відбувалися, про людей, які залишили добрий слід на нашій землі. Також бібліотекарі знайомили з літературним дивосвітом письменників-земляків у краєзнавчо-літературному куточку «Письменники рідного краю дарують нам творів розмай». Справжньою перлиною свята стало відкриття персональної виставки рушників ручної роботи від майстрині народного мистецтва Тетяни Чумаченко під назвою «Майстри родинного тепла». Незважаючи на свій поважний вік, вона й до цього часу вишиває рушники українськими національними орнаментами.

До 120-річчя від дня народження Євгена Маланюка у бібліотеці-філії №2 проведений усний журнал «Єлисаветградщина в житті Євгена Маланюка». Учасники мали змогу переглянути відео: «Євген Маланюк «Уривок з поеми» та «Варязька балада». Звучали вірші: «Стилет чи Стилос?», «Напис на книзі віршів», «Під чужим небом» та вірш «Один вечір», присвячений поетесі Наталії Лівицькій-Холодній. Завершився захід оглядом книжкової виставки «На хресті слова розіп’ятий».

Під назвою «Тобі, рідний краю, і честь, і любов!» пройшов день краєзнавства у бібліотеці-філії №8, присвячений Дню міста Кропивницького. Захід проводився у двох локаціях: в приміщенні бібліотеки та за її межами. З краєзнавчою літературою цього дня знайомила книжкова виставка «Рідне місто моє, ти наснагу даєш…». Інформаційна пам’ятка «Кропивницький музейний» зацікавила музейних поціновувачів. Відеопрогулянка «Вулиці Кіровограда: Велика Перспективна», стала цікавою екскурсією архітектурними перлинами вулиці, яка бере свій початок від фортеці Святої Єлисавети. Індивідуальні консультації біля каталогів та картотек бібліотеки на тему «Як знайти літературу по краєзнавству» задовольняли найвимогливіших користувачів. Краєзнавчий мікс «Любіть своє місто», який пройшов на свіжому повітрі, довів, що наші діти люблять і знають край, в якому живуть.

До Дня Міста бібліотекарі філії для дітей №13 разом з читачами здійснили уявну подорож мальовничою Кіровоградщиною, переглядаючи слайди презентації «10 чудес Кіровоградщини». Діти дізнались про найцікавіші куточки нашого чудового краю, звідки виникла назва найзагадковішого лісу в Україні – Чорного лісу, про рідкісні рослини та тварин, які населяють цей ліс. Згадали історію заснування дендропарку «Веселі Боковенькі». Віртуально відвідали унікальний куточок природи – Монастирище, високі скелясті береги якого формують неповторний ландшафт, подібного до якого в Україні більше немає. Підсумком краєзнавчої віртуальної подорожі стало ознайомлення читачів з книжковою виставкою «Яскраві барви мого міста».

Поетична сторінка «Про рідне місто поетичними рядками» була проведена до Дня міста у бібліотеці-філії №14. Учасники заходу дізнались багато цікавого про рідне місто. Завдяки відеофільму про Кіровоградщину діти подорожували просторами рідного краю, милувалися природою, чудовими ландшафтами. Юні читачі виконували цікаві завдання, брали участь у вікторинах: «Було колись у Кропивницькому», «Чи знаєш ти свій рідний край?». Захід супроводжували вірші, які читали користувачі бібліотеки. Родзинкою свята стала книжкова виставка «Батьківщина моя Кіровоградщина», яка презентувала літературу про відомі місця нашого краю.

Літературно-мистецький променад «Відомий і невідомий мистецький Кропивницький» було проведено у бібліотеці-філії №15. Бібліотекарі познайомили дітей з історичною довідкою про Кропивницький, розповіли про письменників, провели вікторину-подорож «Вулицями нашого міста», акцентували увагу присутніх на визначних архітектурних пам’ятках. На заході також презентували виставку робіт члена Національної спілки народних майстрів України, художника-аматора Віктора Луганщука. У своїх картинах митець зображав минуле українців: побут, одяг, традиції, щоб люди пам’ятали, хто вони і де їх коріння.

Комплекс заходів з правознавства

У 2022 році продовжилася плідна співпраця Міської централізованої бібліотечної системи та україно-канадського проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки» у партнерстві з громадською організацією «Агенцією сталого розвитку «Хмарочос». Мета даного проєкту підвищувати безпекову культуру учасників дорожнього руху, а одним із дієвих інструментів цього є наявність флікерів – світловідбивних елементів – на одязі, рюкзаках, сумках, велосипедах тощо.

Перебої електропостачання, економія електроенергії і, як наслідок, відсутність вуличного освітлення посилюють рівень небезпеки на дорозі для пішоходів та велосипедистів в темний час доби. Протягом року бібліотеки системи проводили просвітницькі безпекові заходи та майстерні з виготовлення флікерів, а також навчали нових «амбасадорів». З червня бібліотекарями було проведено близько 80 майстерень та виготовлено майже 1400 флікерів, які дозволяють водієві побачити пішохода з відстані більш як за 100 м та попередити наїзд. Лідеркою зі створення найбільшої кількості флікерів за раз стала бібліотека-філія №18, де юні учасники артстудії «101 Хобі-Т» власноруч виготовили 75 світловідбивних котиків.

Разом з партнерами проєкту – Ювенальною превенцією Кіровоградської області – у Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка було проведено майстерню зі створення флікерів у формі яблука та гербу для читачів книгозбірні та учнів Школи щасливих дітей «Мозаїка». Учасники та учасниці дізналися про необхідність свіловідбивних елементів на пішоходах та велосипедистах, яку функцію виконують флікери та що потрібно для їхнього виготовлення. До заходу зокрема долучилися журналісти Суспільне Кропивницький та телеканалу «Інтер», які медійно підтримують проєкт та висвітлюють тему видимості для всієї України.

Також у рамках проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки» у бібліотеках МЦБС проходили ігрофікаційні заходи, мета яких – розвиток критичного мислення, долання гендерних стереотипів та насильства. Бібліотеки МЦБС отримали по одному примірнику антидискримінаційної гри «Бути жінкою», освітньої гри на розвиток критичного мислення «Критикотики» та навчальної гри «Створюй коло безпеки». Протягом року книгозбірні регулярно проводили освітні ігри безпосередньо в бібліотеках для користувачів та за їх межами в школах та коледжах.

Зокрема, МЦБС міста Кропивницького разом з Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» та Молодіжною радою при виконавчому комітеті Кропивницької міської ради стала ініціаторкою гри-тренінгу про гендерну рівність «Бути жінкою», під час якої учасники могли висловити свої думку та ставлення до ратифікації Стамбульської Конвенції. До гри-тренінгу долучилися Ірина Ткаченко, тренерка з питань Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», майстриня гри «Бути жінкою», Микола Сульжук, капітан поліції, представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Вікторія Поліщук, завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького, майстриня гри «Бути жінкою», та Анна Ліщина, майстриня гри.

У Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка студенти Кропивницького будівельного фахового коледжу стали учасниками брейнстормінгу «Як протистояти булінгу». Для закріплення знань була проведена карткова навчальна гра «Створюй коло безпеки», яка формує систему уявлень щодо явищ насильства, булінгу, форм та методів їх попередження і подолання, а також звернення за допомогою у ситуації ризику насильства або безпосереднього його випадку.

Екологічна просвіта населення

Міська централізована бібліотечна система організувала та провела онлайновий екопікнік, спікерками якого були: Наталія Стегній, розробниця настільної екологічної гри «ЕКО-МЕМО», Вікторія Талашкевич, директорка «Гончаренко центр Кропивницький» (проєкт «Кольорове сортування»), та Євгенія Ткаченко, засновниця руху «Ти ж екоактивіст». На екологічному пікніку говорили про те, як виховувати звичку сортування сміття у дітей (і не тільки), чому важливо не забувати про екологію в умовах війни, які екоініціативи є в Кропивницькому, як до них долучитися та як втілювати екологічні проєкти у своєму закладі/будинку/місті. Бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького отримали 20 примірників гри «Еко-мемо» від розробниці гри Наталії Стегній та Агенції сталого розвитку «Хмарочос». Книгозбірні не гаяли часу та незабаром почали проводити настільну гру для своїх користувачів.

Екологічну гру «Сортуй сміття – врятуй життя» для учнів Лелеківської гімназії провели працівники бібліотеки-філії №9. Сортування відходів разом з героями улюбленого мультика: Квадриком, Трикутею та Кружком – у форматі настільної гри «ЕКО-МЕМО» провели з таборівкою Лелеківської гімназії. Дізналися багато корисної інформації: що пластик має сім видів і сортувати його потрібно окремо, що є пластик, який не переробляється, не кожен папір підійде для макулатури. Також отримали більше інформації про те, що відбувається з відходами після сортування.

Працівники бібліотеки-філії №16 запропонували малечі пограти в екологічну гру «ЕКО-МЕМО», яка в доступній для дитячого сприйняття формі пояснює, як зберігати сміття і як воно може стати ресурсом. Гра не лише захоплює, а й сприяє розвитку пам'яті. Кожен з учасників прагне перемогти, але в цій грі всі переможці, тому що вчаться рятувати свою країну, а з нею і всю планету від забруднення. Тему раціонального природокористування продовжило екологічне лото «Знай, люби, бережи», яке включало: загадки, вікторини, ребуси та різноманітні конкурси, пов'язані з рослинним та тваринним світом нашої планети.

Протягом літа працівники бібліотеки-філії №5 проводили акцію «Кришечки збери – довкілля збережи!» по збору та сортуванню ПЕТ-кришок. Бібліотекарі розповідали, що різнокольорові кришки від пляшок можуть отримати друге життя. У вересні всі разом сортували кришки у окремі пакети за кольорами та передали на переробне підприємство. Користувачам також нагадали, як пластик впливає на водойми і прибережні території. А це вже реальна допомога довкіллю.

Талановиті актори з літературного театру «КІД» при бібліотеці-філії для дітей №21, записали для слухачів повчальну екологічну аудіовиставу «Підводна експедиція». І хоча не завжди все вдавалося, але всім дуже сподобався процес створення вистави: запис монологів, підбір музичних заставок, монтаж. Адже тут можна було проявити свої здібності, кмітливість, ініціативу. До процесу створення п’єси залучили і дітей-переселенців, які стали активними читачами бібліотеки.

Читачі бібліотеки-філії для дітей №13 вчились сортувати відходи, виконуючи завдання екологічної гри «ЕКО-МЕМО», спілкувались про важливе: як максимально зменшити свій негативний вплив на довкілля, яке сміття придатне до переробки, куди можна здати відпрацьовані

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Провести разом День родини у бібліотеці запропонували працівниці філії №4 своїм користувачам. Читаючі родини охоче відгукнулися на пропозицію і переконалися, що читання, то дійсно – справа сімейна. Працівники книгозбірні підготували для учасників дня низку цікавих і пізнавальних заходів: презентації книг, які неодмінно сподобаються і дорослим, і малим, участь у вікторині «Читаємо ти і я, читає уся наша сім’я» та годині сімейного читання «Добра родина – славна Україна». Для прихильників шахових баталій бібліотекарі влаштували шаховий турнір «Мудрі шахи», а найменші читайлики залюбки ознайомилися з добіркою цікавих дитячих книжечок, відвідали творчу майстерню та відеосалон «Весела мультляндія».

Чергове засідання клубу «Світана» підтвердило те, що бібліотека-філія №17 – ідеальне місце для приємних зустрічей і найтепліших розмов. Атмосфері щирого спілкування посприяли бібліотекарі, які підготували повідомлення-екскурс «Жіночий силует на тлі історії». Героїнями розмови стали українські жінки з часів скіфських амазонок ІІІ-І тисячоліття до н.е. (вони ж Косачі, Косачки, Козачки), відомих князівен – доньок князів Руси, які ставали європейськими королевами та сприяли тому, що Київська Русь знаходилась в об'єктиві європейської політики. Та завжди незмінним залишався характер української жінки – мужній, сильний, незламний, іноді навіть войовничий. Немало видатних жінок були не лише хорошими матерями й господинями, але й воювали на рівних з чоловіками за свою волю та свободу для своєї країни. Бачимо чіткі історичні паралелі із сьогоднішнім часом, захоплюємось нашими жінками-військовими.

Церемонія нагородження кращих читачів «Бібліо-Оскар 2022» традиційно зібрала на гостину активні та читаючі родини 101-го мікрорайону. Цього року бібліотека-філія №18 запросила 21 найактивнішу читаючу родину, які протягом року ставили рекорди у кількості прочитаних книг, брали активну участь у заходах і майстер-класах артстудії, а головне – активно відвідували усією сім’єю бібліотеку та були волонтерами і учасниками акцій і зборів ГО «Разом ми сила» для ЗСУ.

На фотоколаж «Читаюча родина» завітали активні відвідувачі бібліотеки-філії №6 ім. Леоніда Куценка. Гостям було запропоновано взяти участь у літературному змаганні, в якому вони показали свою ерудицію та кмітливість, а також мали можливість поділитися своїми знаннями та дізнатись щось нове. Учасники весело провели сімейне дозвілля у книгозбірні.

На потребу часу у бібліотеці-філії №18 впроваджували індивідуально для кожної родити антистресові майстер-класи для дітей і батьків, долучившись до яких родини малювали, робили поробки, читали та спілкувалися. Книгозбірня відкрита для кожного, бібліотекарі постійно готові допомогти відволіктись від проблем, навчити і розрадити. Люди повинні відчувати себе у безпеці, для цього було створено тихі зони, де можна провести з користю час та поспілкуватись у тісній компанії однодумців. А роботи, які створені на таких майстер-класах, поповнюють виставку читачів на абонементі бібліотеки.

Робота з дітьми

У червні стартувала ініційована обласною військовою адміністрацією акція «Літо-2022: разом до Перемоги!», яка тривала протягом трьох місяців. Метою акції було забезпечення змістовного дозвілля та розвитку дітей шкільного віку під час літніх канікул в умовах війни. До акції долучилися всі бібліотеки системи, які працюють з дітьми. Загалом було проведено більше 200-та заходів, в яких взяло участь майже чотири тисячі дітей, зокрема і з числа внутрішньо переміщених осіб. У межах акції «Літо-2022: разом до Перемоги!» активно організовувала заходи бібліотека-філія для дітей №19.

Фоточелендж «Моя BOOKсимпатія» зібрав світлини улюблених українських книг року, які читачі завантажували на бібліотечні сторінки. День настільних ігор «До перемоги!» пройшов весело, гамірно, та під музичні акорди. Розуміючи, що багато чинників впливають на самопочуття дітей – тривоги та перебування в укриттях, хвилювання за рідних, сумні новини, пристосування до умов війни, бібліотекарі запропонували позбавлятися стресу йогою. Ранкова бібліотечна гімнастика об’єднала усіх охочих. Дихальні вправи та базові асани для початківців – найкращий початок сонячного дня. Найкмітливіші та найшустріші змагалися в настільних іграх «Дженга» та «Лото». Завзято заспівували сучасні патріотичні хіти під гітару разом з запрошеним гостем Сергієм Чорноіваном.

«Якщо народ сміється, то значить, в нім здорове серце б`ється» – під таким девізом почали липень читачі бібліотеки №19. Діти завітали в гості на сміхочастування «Хай день розпочнеться з усмішки». Користувачі охоче відгадували веселі  загадки, змагались в читанні жартівливих скоромовок та віршів, придумували рими до слів під гучний сміх. Наостанок, приємним бонусом для гостей став перегляд сучасного українського 5D мультфільму «Микита Кожум`яка» у кіноклубі «Промінець», який працює в бібліотеці. Літня лялькова прем’єра, яку влаштували бібліотекарі, зібрала багато глядачів. Діти дивилися виставу «Весела думка – запорука здоров’я». Майстерне виконання акторів-бібліотекарів та незвичний образ диво-лікарів викликали сміх та оплески дітвори. Дивувало лікування Злокуліста, Зубодера, Бруда, Скаліоза, Мікробіуса та Лежибока, які вони пропонували для хворого Короля. Після перегляду усі охочі залюбки малювали з закритими очима мікробів та легко відгадували загадки «Щоб здоров’я добре мати…».

Влітку бібліотека-філія для дітей №12 працювала за програмою «Літо без нудьги». В рамках цієї програми на подвір’ї бібліотеки відкрився літній дворик «Додай читання у свої канікули». Юні користувачі мали змогу на свіжому повітрі під розлогою квітучою шипшиною поринути в захоплюючі мандри сторінками улюблених книг та яскравих дитячих журналів. А ще можна було поспілкуватися з друзями, послухати літературні поради та пограти у веселі ігри. У читальному залі користувачам запропонували помандрувати слідами захоплюючої літератури разом з відомими авторами до Польщі.

Кожен день тижня впродовж літа у Центральній міській бібліотеці для дітей був тематичним: Драйв читання «У колі читаючих дітей » (щовівторка), КІНО-ТЕАТР запрошують (за участі «Буратіно») (щосереди), Школа здоров’я «БУДЬМО ЗДОРОВІ» (щочетверга), Естет студія «Креатив» (щоп’ятниці), Ігротека «Time for games» (щосуботи). Всі проведені заходи сприяли самореалізації кожної особистості, дружньому спілкуванню у комфортному середовищі та покращували навички читання у дітей.

День захисту дітей – це свято є символом дитячої щирої радості та надії на майбутнє. З нагоди свята в бібліотеці-філії для дітей №13 відбулась дитяча ігротека на свіжому повітрі «Радість дзвінкого дитинства». На подвір`ї біля бібліотеки маленькі користувачі мали можливість прочитати нові цікаві книги, пограти в ігри та помалювати, сфотографуватись біля креативної фотозони. Під час майстер-класу з виготовлення патріотичних браслетів, діти так захопилися, що виготовили собі й патріотичне намисто. Бібліотекарі ознайомили читачів з аплікацією в техніці торцювання, робота не складна, але кропітка. Вона вимагає від юних умільців не тільки посидючості, але й акуратності, уваги й певної спритності. Чудова квітка – маківка в техніці торцювання, вийшла у кожного неповторна й особлива.

До Дня захисту дітей працівники бібліотеки-філії для дітей №19 підготували кілька локацій, які розгорнули на території Ліцею «Науковий». Школярі третіх класів створювали патріотичні флікери «У серці Україна» у синьо-жовтих кольорах, як символ миру та надії. Найменші крейдою на асфальті малювали свої мрії, які у більшості дітей були дуже схожі – сонце, мир та Перемога рідної України, щасливі родини, повернення додому. Непосидьки та дзиґи змагалися в швидкості та спритності у спортивній локації «Веселий м’яч», демонструючи вправність з м’ячем, скакалкою та кеглями у різних командних конкурсах. Усі охочі, а таких виявилося дуже багато, отримали на згадку акватату, які майстерно наносили читачі бібліотеки. Найпопулярнішими символами дня у дітей були національний прапор та тризуб, голуби та серця.

До Дня захисту дітей у бібліотеці-філії для дітей №21 відвідувачів чекало перехрестя веселих забав « Пізнаємо у забаві світ веселий і цікавий». Діти могли взяти участь в іграх, конкурсах, руханках, показати свої таланти в карооке «Таланти в нас на кожнім кроці» чи в малюнку на асфальті «Ми – разом, ми – друзі», створити акварельну аплікацію за допомогою пластикових трубочок чи виготовити букет троянд зі звичайних паперових серветок. Та найбільше зацікавила дітей участь в грі-імітації «Впізнай героя казки».

Організовуючи святкування Дня захисту дітей, Центральна міська бібліотека для дітей підготувала програму, яка максимально була спрямована на психологічну підтримку маленьких українців та створення у них гарного настрою в умовах воєнного стану. Вікторини, ігри, творчі конкурси та майстер-класи «Дерево дружби» та «Квітка добра» дали можливість дітям максимально проявити свої таланти та емоції. Гімн України та патріотичні пісні наймолодші українці виконували за покликом душі. Свої мрії маленькі кропивничани яскраво виразили в ході марафону дитячого малюнку «Мир дітям планети Земля». З патріотичними браслетами, жовто-блакитними кульками і прапорцями діти стали учасниками флешмобу «Ми – Україна».

Робота з юнацтвом

До Дня молоді в бібліотеці-філії №2 було проведене засідання юнацького клубу «КЛюЧ». Уперше молодь України відзначає цей день разом з усім світом – 12 серпня, у відповідності з указом Президента, в Міжнародний день молоді. Члени клубу ознайомилися з теорією поколінь та її розробниками. За допомогою інфографіки дізналися, до якого покоління вони відносяться, та які риси є притаманними для них. Присутні познайомились з книжковою виставкою-мікс «Молодіжний формат ХХІ століття», на якій були представлені твори Ягелло Й., Грьонтведта Н.Е., Гридіна С., в яких іде мова саме про покоління сучасності, про їх стиль життя та цінності. Захід закінчився сольним виступом Люлюкіної Анни, яка виконала пісню JERRY HEIL «Гімн молоді».

До Дня молоді бібліотекарі філії №16 провели рекламну акцію «Сучасна молодь читає!». Вітальні листівки, які отримали всі учасники акції, мали за мету не лише запросити до користування бібліотекою якомога більше користувачів, а й познайомити молодь з новим поколінням талановитих письменників та їхніми творами. А в грудні до Всеукраїнського тижня права для старшокласників провели правовий тест-драйв «Молодь і закон». Також була запропонована гра «Рецепт демократії», у процесі якої учні намагалися знайти свій рецепт створення демократичної держави.

У бібліотеці-філії №17 старшокласники стали учасниками інформаційного провідника «Світ професій і горизонти покликань». Бібліотекарі звернули увагу на типи професій та запропонували випускникам визначити своє ставлення до різного роду професійної діяльності. Під час конкурсу «Відгадай професію» отримали завдання – прослухати опис та визначити, про яку професію йдеться. Із захопленням школярі визначали рейтинги професій: найпопулярніші, найнебезпечніші, незвичайні та рідкісні. На прикладі слайд-презентації «Професії наших батьків» спостерігали швидкоплинність часу та розширення професійних можливостей для сучасної молоді.

Працівниці Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка для студентів та студенток 2-го курсу Кропивницького будівельного фахового коледжу провели навчальну правову гру «Країна гідності». Фасилітаторка гри, завідувачка відділу інноваційно-методичної роботи МЦБС – Вікторія Поліщук, запросила учасників уявити себе у ролі членів парламенту Країни Гідності. Три команди обговорювали пріоритетні напрями та узгоджували спільні бачення реалізації державної політики щодо забезпечення соціальних прав й шляхи вирішення існуючих державних проблем у країні. Кожна команда представляла свою стратегію розвитку країни та після об’єднання в єдиний парламент визначала найбільш ефективну стратегію у цьому напрямку.

Міська централізована бібліотечна система спільно з Молодіжною радою Кропивницького та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» у червні провели гру для молоді «Будуємо Країну гідності» у просторі Атмосфера МИР2.0. Дискусії виявилися жвавими, як окремо в комітетах, так і в загальному прийнятті рішень, адже учасники мають різні погляди щодо розвитку не лише вигаданою країни, а й майбутнього своєї держави. Гравці-парламентарі вклалися в умовний бюджет Країни гідності, хоча й не знали скільки балів, за яке рішення вони отримують. Саме в такій неформальній ігровій формі молодь має змогу більше дізнатися про соціальні права (право на житло, освіту, працю, захист від бідності та ін.) та їхні зв’язки з соціальною політикою. Наприкінці кожен учасник отримав приємний подаруночок від організаторів у вигляді пряника із зображенням пса Патрона та кота Інжира.

Спеціалістки відділу інноваційно-методичної роботи бібліотечної системи у громадському просторі «Krop:hub» разом з  курсантами Донецького державного університету внутрішніх справ будували стратегію розвитку Країни Гідності на 5 років. Хоча країна вигадана, але парламентарі виважено та обдумано підходили до рішень, обґрунтовуючи кожну обрану картку. Саме від цього залежало, як будуть реалізовуватися соціальні права громадян. Найбільше та найгарячіше молодь обговорювала оплату праці, соціальні виплати при народженні дитини та безкоштовну освіту.

Робота з людьми похилого віку

До Міжнародного дня людей похилого віку працівники бібліотеки-філії №4 провели інформаційний вектор «Вік – життю не завада». Впродовж дня люди поважного віку мали змогу відпочити у бібліотеці, поспілкуватися, переглянути книжкові виставки, ознайомитися з новими періодичними виданнями. Бібліотекарка читального залу нагадала про можливість скористатися матеріалами тематичних тек та картотек «Соціальний захист населення», «Здоровий спосіб життя», «Вам – дачники» та ін. Найбільше багатство літніх людей – їхній досвід, мудрість і безцінні знання, а бібліотека є тим місцем, де літні люди можуть провести своє дозвілля у цікавий і корисний спосіб.

Бібліотека-філія №5 до Міжнародного дня людей похилого віку зібрала своїх поважних читачів за круглим столом. Зустріч пройшла у форматі відкритого мікрофону «Дожити до ста!». Бібліотекарі брали імпровізоване інтерв’ю, під час якого присутні розповіли, що їм допомагають яскраво жити улюблені заняття, серед яких на першому місці читання. Так, Кленова Олена розповіла, як вона допомагає дочці і онучці, користуючись порадами з періодичних видань «Діло хазяйське», «Хазяїн», «Істинне здоров’я». Тих, хто відвідав цього дня бібліотеку, чекав огляд періодичних видань «Що робити на пенсії?».

Повага до інших – гарний привід, щоб поважати самого себе. Для користувачів похилого віку в бібліотеці-філії №9 пройшов захід «Із шаною до мудрості». Протягом дня на відвідувачів чекали приємні сюрпризи: книжкова виставка «Книги вашої молодості», презентація фотоальбому «По той бік об’єктиву», літературно-гумористична вікторина та солодкі побажання.

Вечір відпочинку «Осінь моєї душі» відбувся в бібліотеці-філії №17. На теплу зустріч бібліотекарі запросили тих, про кого можна сказати «старше, мудре покоління». Для багатьох з них основним заняттям сьогодні є виховання онуків, а ще – осмислення свого життя через спогади. Цього дня кожен із запрошених прийшов до книгозбірні із найціннішим, що залишилось від дитинства та молодості – світлинами, які зберігають спомини. Молодші учасники заходу дивувались оптимізму та мудрості, життєвому досвіду та терпінню своїх старших наставників. Запашна кава та щемливі вірші від улюблених поетів Валентини Саєнко та Миколи Ільїна створювали теплу душевну атмосферу для спілкування.

Працівники Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка приділяють увагу людям похилого віку, створюючи майданчики для навчання основам комп’ютерної грамотності, вивчення англійської мови. Люди старшого віку крім того, що багато читають, відвідують заходи та виставки, які організовує бібліотека. Так, у жовтні в книгозбірні відбулись бібліотечні посиденьки «Зрілість – юність з мудрими очима», під час яких розмовляли про історію свята, знайомились з книгами про дідусів та бабусь, розповідали про своїх рідних, причому розмова йшла як українською, так і англійською мовами.

Виставкова робота

Бібліотеки системи приділяють багато уваги популяризації книг та розкриттю бібліотечного фонду через виставкову роботу. Тут є місце креативу, яскравим барвам та серйозним темам, адже саме виставки та різного року інсталяції дозволяють розкрити будь-яку тему.

Вишита сорочка – яскраве і самобутнє явище нашої культури. Цей неперевершений витвір мистецтва сягає глибини віків. У різні часи вишивка супроводжувала людину від народження і протягом усього її життя. Багатовікова історія не зробила вишивку «пережитком минулого». Про історію виникнення вишиванки та значення її символів можна було дізнатись з книг, які представлені на книжковій виставці «Вишиванка – духовна броня українців» у відділі абонементу Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка. Один з розділів виставки присвячений народній майстрині Зінаїді Андреяшевській, яка є читачкою та великим другом бібліотеки. Ми захистимо своє, повернемо втрачене, відбудуємо зруйноване та одягнемо вишиванку на святкування перемоги України.

Також у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка була представлена книжкова виставка «Квиток на потяг «Читайлик», яка знайомила малечу з літературними новинками від Українського інституту книги. Кольорові вагончики потяга доставляли дітлахів у країну казок, цікавих пригод та історій.

Презентуючи стенд «Смачна країна – Україна», бібліотекарі філії для дітей №19 розповіли про унікальні страви кожного регіону країни. Діти дізналися, що улюбленою стравою центральної України є вареники, а на півночі більше готують деруни. Південь – край овочів та риби, отож зазвичай полюбляють тут рибний форшмак та бекмес із кавуна. Західна Україна відома своїм неймовірно багатим набором кулінарних рецептів і традицій, більш популярний тут є банош. Край східної України – шахтарі, які полюбляють млинці та гречаники. Також присутні дізналися про львівські струдлі, закарпатський банош, тернопільську мачанку.

У читальному залі бібліотеки-філії №2 була презентована книжкова виставка «Ювілейний літературний календар», на якій розміщені книги українських письменників-ювілярів. У 2022 році була представлена інформацію про ювілярів: журналістку, письменницю, сценаристку Ірен Роздобудько (60 років), журналістку та письменницю Валентину Мастєрову (65 років), наших земляків Володимира Яворівського та Анатолія Погрібного (80 років), Володимира Базилевського (85 років), прозаїків Ірину Вільде, Івана Логвиненко, Анатолія Дімарова та поета-гумориста Павла Глазового (100 років), українського прозаїка, поета, драматурга Михайла Стельмаха та поета Андрія Малишка (110 років), громадського діяча Олега Ольжича (115 років), письменника Юрія Яновського (120 років), поета Євгена Маланюка та прозаїка, драматурга Івана Микитенка (125 років), драматурга Миколу Куліша (130 років), прозаїків Архипа Тесленка (140 років) та Гната Хоткевича (145 років), прозаїка Богдана Лепкого (150 років) та Євгена Гребінку (210 р.), українського поета, філософа Григорія Сковороду (300 років)

Привернула увагу мешканців мікрорайону Кущівка вулична виставка-хобі народної майстрині Ольги Тимофієвої «Літній настрій», яку підготувала бібліотека-філія №5. Пані Ольга багато часу, зусиль і любові вкладає у кожен свій шедевр. Порадувала своїм новим триптихом «Трояндовий настрій 18 сторіччя». Багатьох одразу ж зацікавила ця тема у художній літературі, тому бібліотекарі рекомендували для читання романи Філіппи Грегорі, Вікторії Холт та інших. Картини були незвичайно розташовані. Це шокувало відвідувачів. На зеленій клумбі, наче квіти, сяяли під сонцем багатобарвні, романтичні сюжети і образи.

Найбільшою популярністю у бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка користувалась виставка-альманах «І є держава Україна, і є її нескорений народ». Книги на виставці розкривають історію державних змін на теренах нашої країни від прадавніх часів до сьогодення. Складається виставка з 6 розділів, кожен з яких доповнюється аксесуарами, виготовленими користувачами бібліотеки під час проведення різноманітних майстер-класів.

Робота клубів

У 2022 році у бібліотеці-філії для дітей №19 розпочав свою роботу новий фешн-клуб «Естет» для підлітків. Тематику та формат зустрічей завжди обирають самі дівчатка, бо клуб – об’єднання добровільне. Підтримується і заохочується будь-яка ініціатива, тільки сприяння, співпраця, співтворчість панують в клубі. Читачки разом долали стрес, використовуючи техніки, яким їх навчили бібліотекарі під час зустрічі «Психологічна підтримка під час війни». Ділилися досвідом та порадами з догляду за волоссям та нігтями (експрес-поради «Здорове волосся й нігті»), дізналися про види телефонних шахрайств під час заходу «Стильний та мобільний». Створили для себе та рідних світловідбивні флікери (майстер-клас «Корисно та естетично»).

Членкині клубу і не тільки, отримали масу емоцій під час Геловінської фотосесії. «Жахлива» фотозона та величезна колекція костюмів викликали небувалий ажіотаж серед читачів. Утворилося велика черга у костюмерну, щоб перевтілитися в обраних героїв. Незабутні враження та дивовижні фото та відео на пам’ять стали гарним подарунком до свята. Також в рамках заходів клубу учасниці зі смаком та вишуканістю прикрашали новорічні подарунки у сувенірній крамниці «Декоруємо й фантазуємо», яку розгорнули бібліотекарі до новорічних та різдвяних свят.

При бібліотеці-філії для дітей №21 працює гурток з комп’ютерної грамотності «Смайлик». Основний склад гуртка – діти молодшого шкільного віку, так, як саме в цьому віці згідно соціологічних опитувань діти починають користуватися мережею інтернет для отримання інформації. Завдання гуртка – не лише навчити дітей працювати в різних програмах (текстових та графічних редакторах, монтувати відео, знаходити потрібну інформацію у мережі), а й навчити перевіряти факти та джерела інформації.

Так, правилам безпечної комунікації в месенджерах і в соціальних мережах було присвячене заняття "Правила онлайн-безпеки з Черепашкою Хаппі" (за книгою І. Бови «Хаппі та її суперсила»). Для закріплення навичок були використані різні вправи, ігри (наприклад, вправа «Правда чи неправда»). І як результат заняття: діти знають, що про друзів, навіть віртуальних, повинні знати дорослі, обов’язково батьки. На практичному занятті «Як працювати з комп’ютерною презентацією» читачі отримали базові знання про програму Power Point та її можливості. Зважаючи на карантинні обмеження, бібліотекарі пропонують учасникам гуртка, як заняття невеликими групами так і індивідуальні заняття.

Протягом року гуртківцям надавалися консультації щодо проєкту «Дія». Що таке насправді штучний інтелект, яку користь він приносить та які ризики пов’язані з використанням технологій - про це читачі дізналися на консультації  «Штучний інтелект для школярів». Метою заходу було, з одного боку, наблизити тему штучного інтелекту для читачів бібліотеки, а з іншого – популяризувати цифрові навички. Також після успішного перегляду освітнього серіалу «Штучний інтелект для школярів» на цифровій платформі «Дія», учасники заходу пройшли фінальне тестування, де кожен отримав електронний сертифікат. Окрім цього, проводилися і відеозаняття: «Тік-ток, Інстаграм, Фейсбук: як залишатися в тренді», "Як стати YouTube-блогером", «Про кібер-булінг для підлітків».

Основною метою жіночого клубу «Світана», який діє при бібліотеці-філії №17 на селищі Новомузгуртування соціально активних жінок селища для задоволення їхніх творчих, культурних та інших інтересів. До роботи клубу бібліотекарі також залучають самотніх жінок похилого віку. На засідання клубу періодично навідуються чоловіки членкинь, тож клуб набуває сімейного формату. З моменту появи в селищі внутрішньо переміщених осіб на засідання клубу були запрошені жінки із соціального гуртожитку. Заплановані заходи в рамках засідання клубу відображають такі напрямки роботи, як просвітницьку роботу з основ культури гендерної рівності, сферу сімейних відносин, популяризацію української культури та історії. Особливе місце займають зустрічі з відомими земляками митцями літератури та мистецтва.

Одним із таких засідань клубу був фантастичний вечір спогадів «Моя історія кохання». На чергове засідання жіночого клубу «Світана» завітали дорогі гості: прихильники книги, громадські активісти, небайдужі мешканці селища Нового. Приємним сюрпризом для присутніх стала зустріч з відомими літераторками Кропивницького Антоніною Корінь та Елеонорою Бельською. Натхненно і майстерно читали свої поетичні та прозові твори письменниці. Прочитані рядки про духовне та вічне, про радість і печаль спонукали замислитись та поринути в роздуми про минулі часи юності та молодості. Тепле, душевне спілкування за чашкою запашного чаю надовго запам'ятались читачам бібліотеки та запрошеним гостям, а подаровані книги для книгозбірні вже зайняли свої місця на книжкових полицях.

IV. Формування, вивчення та використання книжкового фонду

Книжковий фонд МЦБС на останній день 2022 року становить 331896 примірників видань та матеріалів. В порівнянні з показником минулого року обсяг фонду скоротився на 29023 екземпляри. За видами видань бібліотечний фонд поділяється на:

  • книги – 320941 примірників (96,7%),
  • брошури - 8837 примірників (2,66%)
  • періодичні видання – 2025 примірників (0,61 %),
  • електронні видання – 91 примірники (0,03%).

За змістом 90748 примірників галузевої літератури або 27,34%, художньої літератури – 241148 або 72,66%.

Бібліотечний фонд за мовами розподіляється:

  • державною мовою – 158992 примірників (47,9%),
  • російською мовою – 172782 екземпляр (52,07%),
  • іншомовні видання – 122 примірників (0,03%).

Книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався галузевою та художньою літературою, періодичними виданнями, 72,66% нових надходжень складає художня література, галузеві відділи поповнилися на 27,34%. Поповнення бібліотечного фонду у 2022 році можна поділити на два періоди – до повномасштабного вторгнення й після. До 24 лютого 2022 року було отримано значну кількість літератури. Основні джерела надходження:

-     Державна Програма поповнення фондів публічних бібліотек, яку реалізує Український інститут книги.

-     Подарунки від автора.

-     Обласна програма «Підтримка книговидання на 2021 р.».

-     Подарунок від Інституту пам'яті.

Також комплектування бібліотечного фонду проводилося за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг.

Після 24 лютого надходження були тільки від авторів й від читачів у якості подарунків, або взамін загублених.

Загальна сума поповнення – 214755,07 грн. Кошти на комплектування розподілилися наступним чином:

- бюджетні (державні та обласні програми, обмінно-резервний фонд ОУНБ ім. Дмитра Чижевського) – 65600,94 грн. (30,55%);

- придбано за кошти спецрахунку (фахова література) – 1000 грн. (0,47%);

- подарунки від авторів та читачів – 102255,27 грн. (47,61%);

- взамін загублених – 45898,86 грн. (21,37%).

Протягом 2022 року до бібліотек міста надійшло 2675 примірників видань, в тому числі до фонду центральної бібліотеки 384 екземпляри, з яких 138 примірники надійшло за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек, яку реалізує Український інститут книги, до фондів бібліотек-філіалів 2291 примірників. Зокрема, до фондів дитячих бібліотек і дитячих відділів – 491 екземпляри.

За видами видань – надійшло:

  • книг – 2487 примірник або 93%;
  • періодичних видань - 187 примірника або 7%;
  • також отримали одну настільну гру.

Бібліотеки системи продовжували працювати в напрямку надання читачам платних послуг. Сума виручених коштів складає 80700,5 гривень. В 2021 році – 85267,7 гривень.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів для комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, редакції місцевих газет. Бібліотеки-філії активно працювали за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця робота в багатьох філіях, найбільше подарунків отримали бібліотеки-філії №№ 2, 5, 7, 12, 17, 18. Таким чином, завдяки активній роботі в цьому напрямку надійшло до фонду системи 1512 примірників видань (56,5%) на суму 102255,27 гривень – більше половини загальної кількості.

Поповнення книжкового фонду (кількість примірників)

Складовою частиною бібліотечних фондів є періодичні видання, які надають користувачам необхідну оперативну та актуальну інформацію. Бюджетні кошти на передплату у 2022 не виділялися. Поповнення відбулося за рахунок благодійних видань на суму – 26104,08 грн. через редакції газет «Наше місто», «21канал», «Кропивницький вечірній», «Працевлаштування», «Народне слово». Всього за цим джерелом надійшло 187 примірників газет й журналів.

Протягом року проводилася активна робота по очищенню книжкового фонду. В 2022 році списано 31698 видань і матеріалів. Найбільшу частину складають примірники списанні згідно Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України. В результаті було списано 24202 примірників російськомовної літератури, що склало майже 76,35% від загальної кількості списаних видань.

У 2022 році також було прийнято рішення приділити значну увагу очищенню фонду від застарілих та зношених брошур. Проводилась робота й із застарілими і зношеними книгами, а також тими, які були загублені читачами.

Серед вилучених документів: книги – 18155 примірників або (57,27%); брошури - 12609 примірників або (39,78%); періодичні видання – 933 примірників (2,95%) .

За змістом: галузевої літератури списано 9315 примірників або 29,4%. Художньої літератури 22383 примірники або 70,6%.

Списання становить 8,8% від загального обсягу книжкового фонду.

Списано за мовами: українською мовою – 7496 або 23,65%, російською мовою – 24202 або 76,35%.

Списано за причинами

Проводилися планові переобліки бібліотечного фонду в бібліотеках-філіалах №№ 6, 10, 14. Списані видання своєчасно вилучалися з усіх облікових форм.

Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2021 роком книжковий фонд зменшився на 29023 примірники. У зв'язку із воєнним станом в країні та відсутністю фінансування вибуття перевищує надходження в 13 раз. Книжковий фонд в звітному році майже не оновився.

До бази даних електронного каталогу занесено всього 24653 назв нових надходжень. В 2022 році база даних поповнилася на 1077 назви.

Надавалася практична допомога філіям з очищення книжкового фонду від застарілої та зношеної літератури. Бібліотекам №№ 6, 10, 14 була надана практична допомога по проведенню переобліку книжкового фонду.

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

Сучасні інформаційні технології вимагають уміння орієнтуватися у безмежному морі інформації, тому бібліотекарі філій докладають максимум зусиль, аби прищепити користувачам основні навички інформаційної культури.

З метою розкриття фонду періодичних видань та ознайомлення з найбільш популярними журналами працівники бібліотеки №4 провели для любителів читання прес-кліпінг «З улюбленим журналом щодня». Бібліотекарі звернули увагу учасників заходу на те, що поряд з книгами у книгозбірні є не менш захоплюючі видання – журнали на усі смаки.

Бібліотекарі філії 18 намагались забезпечували інформацією свою громаду, надаючи доступ до мережі Інтернет усім бажаючим, консультації та індивідуальні тренінги, навчання для дозвілля і роботи. День інформації «Правовий кругозір» розширив світогляд читачів, надав змогу ознайомитись з правами людини в Україні, відповідними статтями Конституції і Конвенцією захисту прав людини та основоположних свобод. Бібліотекарі протягом дня надавали відвідувачам інформацію на правознавчу тему біля виставки «Права знаю – себе поважаю!», використовуючи різні джерела інформації. Бібліографічний огляд «Конвенція про захист прав людини» та інформаційна бесіда «Які права є у людини в Україні?» стали у нагоді тим, хто дбає про свої права і цікавиться щодо їх дотримання. Кожна людина має знати свої права і обов’язки, поважати інших людей і не порушувати чужі кордони. На завершення Дня бібліотекарі відвідали вихованців ДЮК «СКІФ» та провели з ними настільну гру «Коло безпеки» в рамках просвітницько-профілактичної програми щодо попередження насилля, створюючи ситуативні завдання та навчаючись їх попереджувати і вирішувати складнощі.

А бібліотекарі Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка під час інформдайджесту «Письменники, які відкривають світу Україну» розповідали читачам про українських письменників, книги яких перекладені багатьма мовами, і які нині є нашим голосом, зокрема й за кордоном. Зріс інтерес не лише до творчості «метрів» – В. Шкляра, Ю. Винничука, Ю. Андруховича, а й до нового покоління письменників, послідовний вихід яких на літературну арену спостерігається в останні роки. Мультимедійна презентація допомогла краще зорієнтуватись у сучасних тенденціях української літератури. Книжкова виставка «Їх читає весь світ» представила добірку видань сучасних українських авторів, популярних за кордоном.

Багато часу в бібліотеках системи приділялося індивідуальній роботі з читачами, зокрема індивідуальній інформації. З користувачами проводились опитування та анкетування, що дало змогу більш чітко вивчити їхні потреби.

Популяризація бібліотечно-бібліографічних знань в бібліотеках проводилась диференційовано з урахуванням рівня підготовки відвідувачів. Під час вебекспедиції «Розшукується модна книга» у Центральній міській дитячій бібліотеці, читачі отримали професійну допомогу бібліотекарів щодо безпечного пошуку книжкових новинок у віртуальному просторі. Це стало особливо актуальним в наші складні і наповнені тривогами дні, коли читач не завжди має змогу прийти до бібліотеки. У бібліотеці №2 відбувся День бібліографії «Нитка Аріадни». Саме такий фразеологізм використовують, коли говорять про бібліографію. Чому саме він? Тому що бібліографія і є для всіх нас тією самою ниткою, способом, який допомагає орієнтуватись в великому світі книг. А бібліотекарка юнацької кафедри цієї ж книгозбірні провела для відвідувачів мікс «Бібліотурне в історію книги», розповівши про шлях книги від давнини до сучасності та найдивовижніші книги світу. Під час проведення нею гри-конкурсу бібліотечних ерудитів «Уважні і начитані» присутні відповідали на питання, мандруючи країною незвичайних книг.

А от дитяча бібліотека №21 до Дня української писемності і мови провела День бібліографії «О, мово моя, як спів солов’я». Напередодні свята бібліотека разом з Балашівською гімназією розпочала поетичний флешмоб. З інтелектуальною грою-вікториною «Мово українська – мово солов’їна» бібліотекарі завітали до учнів школи №23. На змаганнях учасники заходу змогли показати свої знання та кмітливість в різних мовних конкурсах: «Слово у підсумку»(за книгою Січовика «Словограй»), послання предків, перекладач, мовні заморочки, веселі переплутанки. Протягом дня читачі бібліотеки отримали консультації з користування каталогами та довідковим фондом бібліотеки. «Вам, поліглоти» – інтелектуальний спринт в бібліотеці №8, за допомогою якого учні змогли перевірити свої знання на практиці. Ця гра не вимагала енциклопедичних знань, але вимагала азарту, логіки, вміння знаходити інформацію скрізь: у довідниках, бібліотечних каталогах, Інтернеті.

Для молодших школярів бібліотекарі філії №19 провели бібліографічну головоломку «Маленькі секрети великих словників». Ознайомили дітей зі словниками, як одним із видів довідкової літератури. Діти перекладали слова, з’ясовували значення іншомовних слів, через головоломки розшукували потрібні слова. Закріпили знання грою «Мікрофон», читачі міркували про те, як словник може їм допомогти під час навчання. Закінчився захід вивченням пам’ятки «Як користуватися словниками».

Кожна бібліотека має довідково-бібліографічний апарат, за допомогою якого користувачі отримують інформацію про документи, які є у фонді книгозбірні. З метою розширення кругозору користувачів, набуття ними навичок доступу до інформаційних ресурсів, для читачів бібліотеки №15 був проведений бібліотечний урок «ДБА – помічник у виборі джерел інформації». Присутні познайомилися з будовою алфавітного та систематичного каталогів, з тематичними картотеками, принципом розміщення карток та алгоритмами пошуку інформації в них. На завершення уроку його учасники, використовуючи ДБА бібліотеки навчилися самостійно знаходити потрібну їм інформацію.

Ведуться тематичні картотеки на паперових носіях на допомогу політичному, професійному та естетичному самовираженню і розвитку читачів.

Імпорт документів в свої електронні бази даних відбувався регулярно в кожній книгозбірні з корпоративного електронного каталогу статей, створеного при Центральній міській бібліотеці. Документи активно використовувались в бібліотечній роботі: на книжкових виставках, в індивідуальному інформуванні, в задоволені запиту для зошита довідок.

Книжкові виставки доповнювались зверненнями до читачів та відсилками до каталогу і електронних баз даних. До виставок готувались вебсписки з QR-кодами.

У звітному році була приділена увага створенню яскравої і якісної бібліографічної продукції. З кращими книгами-ювілярами 2022 року відвідувачів бібліотеки №21 познайомив інформаційний дайджест «Книги-ювіляри 2022року». Також було створено цілий ряд іншої бібліографічної продукції: літературна візитівка «В байках і ліриці живе його душа» (до 195 р. з дня народження Л. Глібова); інформдосьє «Соломія Крушельницька. Українська примадонна»; бібліографічне досьє «Велетень не лиш духом, а й тілом…» (Є. Маланюк). Бібліотекарі філії №19 створили оригінальні та цікаві рекомендаційні списки літератури «Для тих, хто не любить читати», «Книжки, що роблять дітей щасливими», «Читаючи відпочивай!», «Усе моє, все зветься Україна», «Невідоме про відомих» та web-списки «Я в серці маю те, що не вмирає…», «Спекотний аудіо-топ», «Україна – це ти!», «Казка з татом», «Магія кольорів у нашому житті».

VI. Науково-виробнича діяльність. Організаційно-методична робота

У 2022 році бібліотекарі системи навчалися онлайн, брали участь у Всеукраїнських та обласних семінарах, розширювали коло своїх компетенцій та навичок завдяки загальносистемним підвищенням кваліфікації. Повномасштабне вторгнення дещо змінило акценти навчань, зокрема, бібліотекарі навчалися надавати першу домедичну допомогу, психологічну підтримку та проводити арттерапевтичні заходи.

Гострим питанням стало обслуговування користувачів в умовах повномасштабної війни, як вберегти себе та користувачів, як забезпечити ефективне надання бібліотечних послуг та розширити їхній спектр, враховуючи можливі ризики та запити. Саме тому для бібліотекарів МЦБС міста Кропивницького працівники відділу Інноваційно-методичної роботи підготували рекомендації на тему «Як ефективно організувати роботу бібліотеки під час війни». З методичними рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням http://surl.li/efbil. Також регулярно бібліотеки системи отримують рекомендаційні матеріали «Бібліотека – центр підтримки громадян під час війни», які можуть допомогти внутрішньо переміщеним особам, людям, які втратили роботу, родинам військових. Це переліки актуальних номерів, посилання на достовірні ЗМІ, телеграм-канали з психологічною підтримкою, державні послуги тощо.

У сьогоднішньому інформаційному просторі майже ніхто не читає довгі тексти, навіть якщо там мегакорисна та потрібна інформація. Ми швидко гортаємо стрічки соціальних мереж та телеграм-каналів, щоб охопити максимум новин. Захопити увагу аудиторії в цьому інформаційному потоці можна креативним дизайном в поєднанні з інформацією, яка актуальна прямо зараз. Створити будь-який дизайн легко та безкоштовно можна в редакторі Canva, адже фейсбук, інстаграм, ютуб-канал, подкаст чи блог – все вимагає якісного візуального оформлення. Про цей формат дописів та як їх можна створити дізнавалися бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького під час блог-кав'ярні «Створюй візуальний стиль з Canva». Учасниці познайомилися з платформою графічного дизайну «Canva», переглянули сучасні приклади візуалізованих історій, ознайомилися з основними правилами подання інформації у графічному вигляді, об'єднавшись у групи, створювали та презентували власні візуалізовані історії.

Бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького в межах програми «Підтримка молоді Кіровоградської області» взяли участь в онлайн-тренінгу «Психологічна підтримка під час воєнного стану». Програма розрахована на спеціалістів, задіяних у процеси залучення дітей та молоді в активну діяльність громад, координаторів освітньої роботи з дітьми та молоддю. Під час навчання учасники та учасниці дізналися про різні вправи для подолання стресу, паніки та тривоги у дітей та дорослих, отримали корисні рекомендації щодо ефективної підтримки дітей, які мають травматичний досвід.

Бібліотеки системи вже два роки є амбасадорами безпеки та просувають важливість використання світловідбивних брелоків серед користувачів, проводять просвітницькі заходи щодо правил дорожнього руху, поведінці в різних небезпечних ситуаціях та співпрацюють з патрульною поліцією поліцією.

Чи потрібні інформаційні кампанії бібліотекам? Якщо необхідно залучити ширшу аудиторію, ефективно співпрацювати з партнерами, влучно розповідати про свої ідеї і, звісно, просувати безпекові теми, то без хорошої інформаційної кампанії ніяк. Тому у вересні представниці бібліотек МЦБС (Вікторія Поліщук, Тетяна Рощик, Данова Ольга та Алла Корнієць) взяли участь у дводенному семінарі «Як розробити інформаційну кампанію з громадської безпеки: креативні та медійні рецепти». Протягом двох днів генерували ідеї для безпекових інфокампаній, навчалися складати план та розбиралися, як не розгубити важливі елементи, як сформувати ключові повідомлення для цільової аудиторії, якими каналами до неї стукатися, а також як налагодити комунікацію та проводити акції прямої дії.

У сучасних реаліях населення країни переживає сильний стрес, справитися з яким їм зокрема допоможе арт-терапія. Саме її основи опановували бібліотекарі системи наприкінці вересня у дводенному семінарі-тренінгу з арттерапії. Організаторами заходу виступили ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» та Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського в рамках проєкту «Мир у цифровий час». Зараз бібліотекарі, крім культурного та освітнього фронтів, опановують ще й психологічний, адже робота з людьми передбачає й емоційну та психологічну підтримку. Саме методики арттерапії є дієвими та ненав’язливими, допомагають виразити свої емоції через творчість, навіть якщо людина ніколи до цього не опановувала мистецтво. Книготерапія, казкотерапія, драматерапія, кінотерапія та різноманітні види образотворчого мистецтва можуть допомогти покращити самопочуття та зменшити стрес.

«Один день бомбардування однієї позиції може прирівнюватися до місяця роботи найбільшого заводу» – зауважила Євгенія Ткаченко, засновниця руху «Ти ж екоактивіст», на онлайновому «Екопікніку», який організував відділ інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького. Тому маємо говорити та діяти вже зараз, щоб зберегти планету та життя. Євгенія порадила почати з простих, але важливих, кроків, які може робити кожен вже сьогодні. Про сортування говорили більше з Наталією Стегній, розробницею настільної екологічної гри «ЕКО-МЕМО». Саме завдяки цій грі можна осягнути всі тонкощі сортування та ще й більше дізнатися про речі, виготовлені з вторсировини. Для заходу Вікторія Талашкевич, директорка «Гончаренко центр Кропивницький», записала надихаюче відео про проєкт «Кольорове сортування». Збирати кришечки від пляшок, приносити в Гончаренко центр, долучатися до сортування кришечок по кольору, започатковувати таку ж та інші екоініціативи у своїх закладах закликала Вікторія у своєму звернені до учасників.

У листопаді працівники бібліотечної системи Кропивницького провели круглий стіл «Бібліотека – орієнтир в інформаційному полі сучасного користувача», під час якого говорили про досвід книгозбірень міста у наданні інформаційних послуг під час війни, роботи з внутрішньо переміщеними особами, поширення соціально важливих та безпекових тем в соцмережах. Вікторія Поліщук, завідувачка відділом ІМР, наголосила на тому, що бібліотеки є інформаційними та комунікаційними майданчиками як для містян, так і для переселенців, а також на тому, як важливо використовувати соціальні мережі для інформування ВПО. Тетяна Рощик, спеціалістка відділу ІМР, акцентувала увагу на тому, що бібліотеки міста є хабами цифрової освіти, та порадила освітні серіали з порталу «Дія. Цифрова освіта», які можна пропонувати для навчання користувачам бібліотек. Алла П’янусова, бібліотекарка філії №18, ділилася досвідом книгозбірні щодо надання користувачам індивідуальних консультацій на порталі «Дія». Ірина Абрамова, завідувачка бібліотекою №4, пояснила навіщо створювати контент-план при веденні соцмереж та як правильно вести рубрикацію за хештегом. Вікторія Пічкуренко, завідувачка бібліотеки для дітей №21, поділилася досвідом з втілення безпекового проєкту #Школа_безпеки_для_маленьких. Марія Комишан, бібліотекарка філії для дітей №19, розкрила секрети ведення сторінки у ТікТок та наповненням її відеоконтентом.

Бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького пройшли тренінг з надання першої домедичної допомоги. Навчалися накладати джгути та турнікети при кровотечах, накладати пов’язки, визначати ознаки клінічної смерті, робити серцево-легеневу реанімацію, звільняти верхні дихальні шляхи. Також вивчали порядок дій надання допомоги під час ракетної загрози та обстрілів, адже у сьогоденних загрозах необхідно бути підготовленим до будь-яких ситуацій. Окрім цього розглянули різницю надання домедичної допомоги дітям та дорослим, оскільки бібліотекарі працюють з різновіковою аудиторією. Тренінг проводили викладачі та студенти Кіровоградського медичного фахового коледжу імені Є.Й.Мухіна.

Також у 2022 році бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького брали участь у симуляційній грі «Рецепт Демократії», воркшопі «Буктрейлери та відеопоезія: секрети відеомонтажу», практикумі «Безпечні месенджери. «Як захистити особисті дані та не стати інформатором ворога», семінарі «Ефективне планування роботи бібліотеки на 2023 рік», які організовував відділ Інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького.

Окрім цього, працівники книгозбірень долучалися до онлайн-заходів: «Психологічна підтримка для бібліотекарів в умовах воєнного стану», «Українські бібліотеки у воєнний час», «Бібліотека і війна: тримаємо стрій» та «Сучасний стан українських бібліотек та бібліотекарів: співпраця, кооперація, підтримка» від Української бібліотечної асоціації, «Вуличні акції. З досвіду роботи відділів ОУНБ ім. Д.І.Чижевського», «Всеукраїнська онлайн-школа для бібліотекарів громад Кіровоградської області», «Діяльність публічної бібліотеки в територіальній громаді», «Розташування бібліографічних записів у каталогах публічних бібліотек за Універсальною десятковою класифікацією», «Бібліотека – спільнодія нашої мрії» та інші від обласних бібліотек.

VII. Менеджмент. Маркетинг

Реклама бібліотечної діяльності

Бібліотеки МЦБС протягом року активно популяризували свою роботу та рекламували бібліотечні послуги у соціальних мережах, займалися наповненням сайтів та блогів. Бібліотекарі створювали актуальні списки літератури, різноманітні рубрики за хештегами, відеоролики та сюжету. Активно висвітлювали роботу бібліотечної системи на хвилях Українського радіо Кропивницький та в ефірі UA Суспільне Кропивницький. Записували програми «Радіодень», «Про книги», «Актуальні можливості», «Вечірня студія».

Так, у програмі «Радіодень» говорили про роботу бібліотек в умовах війни. Бібліотеки-філії системи з 1-го квітня повернулися до обслуговування користувачів. Про пріоритетні напрями роботи, бібліотечні послуги, масові заходи та інше розповіла завідувачка відділу Інноваційно-методичної роботи Вікторія Поліщук.

Влітку в ефірі «Радіодня» розповідали про організацію дозвілля для дітей під час літніх канікул у бібліотеках Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького. Літо завжди у бібліотеках насичене на події, бібліотекарі готують цікаві та корисні заходи, підбірки літератури для читання влітку, вуличні акції, співпрацюють з пришкільними таборами та дитячо-юнацькими клубами. Також влітку книгозбірні проводили заходи в раках обласної акції «Літо-2022: разом до Перемоги!».

На хвилях Українського радіо Кропивницький Вікторія Поліщук (завідувачка відділом Інноваційно-методичної роботи) та Ірина Ткаченко (директорка Агенції сталого розвитку «Хмарочос») говорили про проєкт, який започаткували у партнерстві Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького та громадська організація. «ІНКУБАТОР» – це освітня платформа з фінансової грамотності для дітей, підлітків та молоді. Під час ефіру говорили про настільні ігри, які є в арсеналі команди, проведені ігрофікаційні сесії в Альтернативній школі «КрОК», бібліотеці-філії для дітей №19 та проанонсували наступні заходи.

У рубриці «Актуальні можливості» на Українському радіо Кропивницький розповідали про курси іноземних мов, які стартують у Центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка. Анонсували заняття з англійської та французької мов для початківців. Продовжуємо популяризувати книги українських письменників, які є в Центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка Українському радіо Кропивницький. У рубриці «Про книги» говорили про видання, які надійшли до фондів бібліотеки завдяки Програмі поповненню бібліотечних фондів від Українського інституту книги.

Про реалізацію канадсько-українського проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки», який втілює Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького, та заплановані в рамках проєкту заходи – майстерні флікерів та навчальні ігри, говорили у програмі «Радіодень» з менеджеркою проєкту Іриною Ткаченко та координаторкою бібліотек Вікторією Поліщук.

Протягом року бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького популяризували безпекові теми, зокрема правила дорожнього руху та попередження аварій за участі пішоходів та велосипедистів. В ефірі каналу TTV у програмі «Акценти дня» бібліотекарі Центральної міської бібліотека імені В. Панченка показували як зробити світловідбивний елемент-флікер, яка його функція та дальність відбиття автомобільних фар. Для телемарафону «Єдині новини» журналісти каналу «Інтер» відзняли сюжет про флікери, які створюють бібліотекарі разом з користувачами, адже саме ці світловідбивні брелоки можуть врятувати життя, коли вулиці міст майже не освітлюються через постійні обстріли росії енергетичних об’єктів.

Влітку напередодні Дня Незалежності України бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького отримали чудовий подарунок від журналу для дітей «Джміль», а саме новенький номер видання, присвячений цій визначній даті для українського народу. А восени бібліотеки системи взяли участь у круглому столі «Бібліотеки і умовах воєнного часу» від журналу, під час якого обговорили актуальні проблеми бібліотечної діяльності в умовах воєнного часу. Журнал «Джміль» та Видавничий Дім «ШКОЛА» підготували для бібліотекарів приємні сюрпризи та під час ефіру розіграли примірники журналів та книг. Бібліотека-філія для дітей №13 та бібліотека-філія №17 під час розіграшу виграли 10 журналів та 10 книг, які вже із задоволенням читають користувачі книгозбірень.

У 2022 році про роботу бібліотек МЦБС було 679 публікацій в онлайн-виданнях, з них 285 на сайті Кропивницької міської ради, а також 107 статей в пресі. Виходів на радіо було – 20, сюжетів на телебаченні – 8.

VIII. Фінансово-економічна та господарська діяльність

У зв’язку з повномасштабним вторгненням та відсутністю фінансування на ремонти, матеріально-технічне забезпечення, у бібліотеках МЦБС майже не проводилася господарська діяльність.

У 2022 році для бібліотек було придбано канцелярію, зокрема папір, проводилася заправка картриджів для принтерів, заправка вогнегасників, а також було придбано енергозберігаючі лампи (у бібліотеці-філії №10 повністю замінене освітлення). Також було здійснено ремонт покрівлі у бібліотеці-філії №9, а у книгозбірні №17 встановлено електроопалення.