ЗВІТ

про роботу бібліотек МЦБС

міста Кропивницького

за 2023 рік

 

II. Організація бібліотечного обслуговування

У 2023 році посилилася роль бібліотек Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького як місць згуртування та єднання громади заради перемоги: різноманітні акції та збори на допомогу Збройним силам України та внутрішньо переміщеним особам, створення оберегів та листівок для військових, плетіння маскувальних сіток тощо. Не залишилися поза увагою й інформаційна підтримка та культурна просвіта населення Кропивницького: створювали та поширювали інформаційні буклети з центрами гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб, розвінчували міфи, нав’язані росією, вшановували героїв, які віддали своє життя за незалежність України, поринали в правдиву історію та давні традиції українського народу.

Майже два роки населення країни живе у величезному стресі, що має негативні наслідки для психоемоційного стану. Для підтримки жителів громади та внутрішньо переміщених осіб працівниці бібліотек міста організовують арттерапевтичні заходи: книготерапія, а для найменших – казкотерапія, драматерапія, терапія різними методами малювання, ігрова терапія тощо.

З часу повномасштабного вторгнення книгозбірні міста продовжують надавати своїм користувачам різноманітні інформаційні та культурні послуги. Бібліотекарі здійснюють постійний моніторинг потреб читачів, до яких додалася й категорія внутрішньо переміщених осіб, адаптують надання послуг та бібліотечний простір до вимог воєнного часу та роблять все можливе, аби й надалі залишатися інформаційними, освітніми та культурними центрами життя громад.

2.1. Соціологічні дослідження

У 2023 році бібліотеки МЦБС міста Кропивницького взяли участь у значній кількості обласних дослідженнях, анкетуваннях, усних опитуваннях, вивченні читацьких думок, моніторингу читацьких уподобань тощо.

На початку року долучилися до соціологічного дослідження «Вивчення книжкових вподобань користувачів публічних бібліотек Кіровоградської області у період воєнного часу», яке організувала ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. Аналіз анкет виявив, що українці й надалі читають, але в цей непростий час дещо змінилася мотивація до читання: змістився фокус з простого дозвілля на покращення психоемоційного стану – книготерапію. Більшість читачів користується порадою бібліотекарів чи знайомих при виборі книги. Іноді надають перевагу відгукам в Інтернеті або підбіркам літератури на різних сайтах. В основному опитані читають україномовні книги, але значна кількість й досі вибирає російськомовні книги та книги російських авторів.

З метою вивчення реального стану обслуговування та підтримки внутрішньо переміщених осіб публічними бібліотеками області у період воєнного часу та визначення шляхів його вдосконалення бібліотеки МЦБС взяли участь в соціологічному дослідженні «Бібліотека як центр підтримки внутрішньо переміщених осіб», яке проводила ОУНБ ім. Д. І. Чижевського.

Книгозбірні МЦБС долучилися до обласного соціологічного дослідження «Ольга Кобилянська: актуальність поглядів і творчості» (до 160-річчя від дня народження), яке орнганізувала Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка.

З метою вивчення книжкових вподобань бібліотекарів публічних бібліотек області у період воєнного часу, визначення тематики найбільш запитуваної літератури ОУНБ ім. Д. І. Чижевського проводила соціологічне дослідження на тему «Читання як терапія для бібліотекарів під час війни».

Бібліотеки системи протягом року брали участь у Всеукраїнському соціологічному опитуванні «Геноцид української нації: правда та поінформованість» та онлайн-опитування до Дня молоді (Державна бібліотека України для юнацтва), соціологічному дослідженні «Читання під час війни: інтереси, потреби, можливості» (Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого), опитування щодо нового освітнього серіалу «Базові цифрові навички для людей елегантного віку» від Міністерства цифрової трансформації України та з Програми розвитку ООН в Україні (ВГО Українська бібліотечна асоціація), Всеукраїнському соціологічному онлайн-дослідженні «Національно-патріотичне виховання користувачів-дітей у бібліотеках для дітей України» та Всеукраїнське соціологічне онлайн-дослідження «Формування та розвиток медіакомпетентностей користувачів у спеціалізованих бібліотеках України для дітей» (Національна бібліотека України для дітей), спільному опитуванні U-Report та Департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА «Мова (не) на часі?».

У листопаді-грудні 2023 року користувачі бібліотеки-філії №5 взяли участь у Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Книга року 2023». Опитано 128 користувачів. Все більшу популярність завойовують твори українських письменників.

З метою вивчення потреб читачів бібліотека-філія №9 провела опитування «Сервісні послуги бібліотеки: про що мріє користувач?».

Дослідження бібліотеки-філії №10 «Вплив історико-патріотичної літератури на наше життя» було орієнтоване на молодь та покликане з’ясувати, як змінилися книжкові уподобання з початку російсько-української війни. Анкетування здійснювалося на базі Сoogle Forms.

З метою визначення викликів, які постали перед жінками під час війни та тих цінностей, які допомагають ці виклики долати, в бібліотеці-філії №17 відбулось соціологічне опитування «Лідерство українських жінок під час війни». Респонденти відзначили, що саме перед жінками в умовах війни виникає багато викликів. Це і необхідність переміщення в небезпечне місце, це і облаштування повноцінного життя сім’ї в новій громаді, це і вирішення гендерної нерівності. У багатьох випадках жінкам доводиться брати на себе додаткову відповідальність, українки сміливо йдуть до війська, волонтерять, тримають інформаційний фронт, відбудовують бізнес, працюють та залишаються турботливими мамами, люблячими дружинами.

2.2. Інноваційна діяльність бібліотек

Впровадження інновацій – це необхідна умова успішного функціонування бібліотек у всьому світі. Книгозбірні МЦБС міста Кропивницького пройшли випробування пандемією коронавірусу, а тепер ще й повномасштабним вторгненням, але це не стало на заваді їх бажанню впроваджувати нові форми роботи, адаптувати їх до сучасних реалій та комбінувати з традиційними напрацюваннями.

Бібліотеки МЦБС взяли участь у пілотному проєкті «Польська полиця в Україні», який ініціювали Міністерство культури та національної спадщини Польщі (далі – МКіНС РП) і Міністерство культури та інформаційної політики України. Проєкт реалізовувався Інститутом книги в Польщі на кошти, виділені на цю мету МКіНС РП, у співпраці з Українським інститутом книги. З 20-ти бібліотек, які подали заявки, було обрано 7 філій, які отримали книги в рамках проєкту «Польська полиця в Україні».

З 24 по 31 жовтня 2023 року у книгозбірнях міста була презентована для користувачів XR-виставка «Справжні причини війни, або як працює російська пропаганда». Ця унікальна та інноваційна виставка розроблена спеціально для протидії російській пропаганді, з метою підвищити рівень обізнаності та медіаграмотності у суспільстві. Виставка поєднує знайомий всім формат постерів з новітніми технологіями. Завдяки додатку edAR всі переваги 3D, AR та VR-досвіду можуть бути доступні без спеціальної техніки. При наведенні смартфона на плакат мобільний додаток edAR активує та «оживляє» плакати. Глядач побачить 3D моделі, аудіо, відео та VR-портали, що спонукають його до поглибленого дослідження, занурення у тему та кращого запам’ятовування даних та фактів. XR-виставка докладно пояснює, як побудована система російської пропаганди, розвінчує відомі фейки та маніпуляції, що роками працюють проти України, і головне – показує, до чого це може привести на прикладах війни.

Навчально-розвиткові заняття в рамках проєкту «EOP.Kids.Ukraine» для малюків віком 4-6 років проводяться двічі на тиждень в інноваційному форматі Element of Play, який розробили фахівці американської благодійної організації WWO. Методика спрямована на розвиток критичного мислення, навчання комунікації, перехід від індивідуальної діяльності до групової взаємодії, що сприяє адаптації дітей до нових життєвих обставин. На базі Центральної міської бібліотеки для дітей дошкільнята навчаються в ігровій формі зі співами, руханками, читанням тематичних книжок та з корисними перекусами. Тьюторами проєкту є бібліотекарки 4-ох філій МЦБС (ЦМДБ, ЦБ, філії №№6, 18), всі вони пройшли попередньо спеціальне навчання.

Протягом 2023 року працівники бібліотеки-філії для дітей №12 брали участь у довготривалому партнерському проєкті «Inclusion в бібліотеці» у співпраці з Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. Влітку працівники бібліотеки завітали до Центру на пізнавальний захід – опен-ейр – з метою формування у дітей свідомого ставлення до відродження народних ігор та забав, любові до навколишнього світу. Вихованці з Центру також завітали до книгозбірні на бібліотечний інтенсив «BOOK SUMMER», під час якого хлопчики з захопленням знайомились з книжковими новинками.

У рамках проєкту «Діємо гуртом» голова ГО «Агенція сталого розвитку «Хмарочос» Aнна Ліщина в бібліотеці-філії №17 для запрошених користувачів розкривала особливості якісного споживання інформації та важливості розвитку критичного мислення у людей поважного віку. Саме ця категорія людей беззахисна перед потужним інформаційним потоком, який несе із собою фейки та викривлену інформацію.

Знаменитий чарівник Гаррі Поттер має багато фанатів серед читачів бібліотеки-філії для дітей №19. Цього року в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання «Непереможна та єдина читацька Україна» відбувся чаклунський шаховий турнір «Зіграй з Гаррі Поттером!». Онлайн-змагання зібрало 22 учасника: це учнів 3-11 класів. Усі учасники отримали Гогвортську нагороду.

В 2023 році бібліотека-філія для дітей №21 розпочала роботу над новим проєктом «Терпкі історії». Мета проєкту: інтеграція переселенців в громаду міста, проведення спільних активностей, спілкування читачів-переселенців з жителями мікрорайону-читачами бібліотеки; реалізація потреб, пізнавальних інтересів читачів, розвиток творчого потенціалу, боротьба з негативними емоціями, думками, відчуттями шляхом арттерапії. ВПО запрошували на різноманітні заходи. Так, було проведено ряд арттерапевтичних занять «Дерево життя», «Моє місто… яким воно буде після війни», етнографічна акція «Пливи, пливи віночку…», креатив-майстерка «Маки пам’яті». Заходи проводилися за сприяння Виробничого об’єднання «Бон-Буассон».

Щосуботи бібліотекарі Центральної міської бібліотеки для дітей у партнерстві з волонтерами Товариства Червоного Хреста України проводять заходи з психосоціальної підтримки. Ці заходи мають на меті допомогти учасникам (вікова категорія: 1-9 класи) зняти емоційну напругу, відчути себе у безпеці та корисно провести час з друзями. Часто учасниками заходів стають і батьки наших читачів із числа ВПО.

Коворкінг «Запасний вихід»

У 2023 році робота коворкінгу «Запасний вихід» при Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка була направлена на забезпечення освітніх запитів читачів, зокрема вивчення іноземних мов дорослих користувачів та внутрішньо переміщених осіб.

Протягом року в Коворкінгу працювали студії англійської мови «Our English World» та розмовний клуб «English Speaking Club».

На заняттях студії «Our English World» працювало дві групи студентів – базового рівня та ті, хто мали початковий рівень знань. Вивчалась граматика англійської мови, правила читання, говоріння, правильної побудови речень іноземною мовою. Зокрема розглядались такі теми: Майбутній неозначений час (стверджувальні, питальні і заперечні речення), Прикметник, Прислівник, Дієслово (правильна і неправильна форма дієслів в англійській мові), Теперішній неозначений час (стверджувальні, питальні, заперечні речення, спеціальні запитання в теперішньому неозначеному часі), Модальні дієслова, Теперішній тривалий час (стверджувальні, заперечні та питальні речення), Прийменники місця, напрямку і руху, часу, Способи вираження майбутнього часу в англійській мові, Правила вживання займенників some i any, Структура «to be going to», Минулий неозначений час (стверджувальні речення, загальні і спеціальні запитання, заперечні речення), Теперішній доконано тривалий час, Порівняння часів, відмінності у вживанні часів, Минулий доконаний час, Теперішній доконано-тривалий час, Активний і пасивний стан дієслів у реченнях, Пряма і непряма мова, Артикль та Іменник.

На заняттях «English Speaking Club» говорили про важливі речі англійською мовою. Розвивали навички говоріння іноземною мовою. Поглибили знання з таких тем: The wеather, The climate of Ukraine, Climate of Ukraine and Great Britain, The Earth, The history of tea, Health, Debating veganism, Booking a table, Internet. Також на заняттях клубу переглядали фільми студії BBC англійською мовою «Earth. From Pole to Pole», «Language», «Life after people».

Було організовано читання творів англійською мовою – Брати Грімм «Білосніжка», «Гноми і Чоботар», Редьярд Кіплінг «Ріккі-тікі-таві». Проведено цикл заходів про свята і традиції англомовних країн (День Святого Валентина, Великдень, Різдво, Новий Рік).

Також знайомились з біографіями і творчим доробком англійських письменників у рамках «Літературного глобусу» – Вільяма Шекспіра, Редьярда Кіплінга, Оскара Уальйда, Артура Конан Дойла, Даніеля Дефо.

На Фейсбук-сторінці Бібліотечний Коворкінг «Запасний вихід» (https://www.facebook.com/groups/229681757582891/) проведено цикл дописів на тему безбар’єрності: «Що таке безбар’єрність?», «Правила безбар’єрного спілкування», «Толерантність», «Фемінітиви»).

Також було організовано книжкові виставки «Країни Європейського Союзу», «Осіння поличка», «Джордж Орвелл – 120 років від дня народження».

2.3. Впровадження комп'ютерних технологій

У 2020 році бібліотеки-філії МЦБС доєдналися до проєкту тоді ще «Дія.Цифрова освіта» та вже чотири роки виконують роль хабів цифрової освіти. «Дія.Освіта» – це наступний етап еволюції проєкту «Дія.Цифрова освіта», який був зосереджений виключно на цифровій грамотності та цифрових навичках. Мета оновленої «Дія.Освіта» – зробити прорив не тільки у цифрових знаннях, а й загалом у навичках та вміннях, актуальних у сучасному світі.

Бібліотека міста постійно консультують користувачів у додатку і на порталі «Дія». Бібліотекарі мають досвід надання користувачам доступу до офіційної інформації, вчать ефективно та безпечно використовувати сучасні цифрові технології в навчанні чи роботі, в особистісному та професійному розвитку. У книгозбірнях оформлені інформаційні стенди, на яких представлені найбільш актуальні та популярні освітні серіали платформи та роз’яснюються позитивні наслідки від опанування цифровими навичками.

Війна змусила багатьох людей покинути власні домівки і для облаштування на новому місці їм потрібна допомога. З метою підтримки внутрішньо переміщених осіб на початку 2022 року спеціалістками відділу інноваційно-методичної роботи було створено «Базу допомоги», в якій розміщено інформацію про центри гуманітарної, медичної та правової допомоги, ресурси з пошуку житла та працевлаштування тощо. Бібліотеки міста продовжують надавати інформаційну підтримку внутрішньо переміщеним особам: консультації щодо реєстрації, отримання довідок, фінансової допомоги, компенсації втраченого житла, встановлення необхідних застосунків на телефон, месенджерів для спілкування з рідними за кордоном, запису до лікаря тощо.

Цьогоріч бібліотекарі системи та користувачі долучилися до Глобального тижня інформаційної та медійної грамотності на тему «Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі». В рамках Тижня можна було долучилися до онлайнового тесту з медіаграмотності та ознайомитися з матеріалами національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» для підвищення свого рівня медійної освіти.

В Інтернет-пункті бібліотеки-філії для дітей №12 проводилися заняття з комп’ютерної грамотності: консультації «Робота з текстовим редактором»», «Створення електронної пошти», «Пошук в Інтернеті», «Безпечна поведінка в Інтернеті», «Пошукові системи та нетикет». Мікси корисних порад: Як створити й зберегти документ? Як завантажувати потрібні файли та шукати інформацію в Інтернеті? Як взаємодіяти з соціальними мережами і месенджерами? Як швидко та безкоштовно надіслати листа та обмінятися фото з близькими.

У День безпечного Інтернету, який проходив під гаслом «Разом для найкращого Інтернету», в бібліотеці-філії для дітей №13 відбувся Інтернет-драйв «Комп'ютерні занімашки». Протягом дня для користувачів було підготовлено для перегляду відеоуроки «Інтернет – користь чи прихована небезпека» з метою ознайомлення читачів з правилами поведінки в Інтернеті. Молодші читачі, переглядаючи мультфільми про безпечне користування Інтернетом «Нові корисні підказки. Увага! Інтернет!», «Безпечний Інтернет. Найжахливіший тиждень Петрика», дізналися більше про Інтернет-культуру, пригадали правила Інтернет-спілкування та дали обіцянки їх дотримуватись, а також познайомилися з цікавими, а головне, безпечними Інтернет-ресурсами.

З метою навчити учнів розпізнавати фейкову інформацію та усвідомлювати її негативні наслідки бібліотекарі філії для дітей №19 провели інформфільтр «Маніпуляції в медіапросторі». Читачі дізналися, що таке фейки, хто і навіщо їх розповсюджує та як вберегтися від хейтів. Знання закріпили грою «Факт чи фейк про Інтернет» та вправою «Вірю – не вірю». Переглянули відео «Як розпізнати фейк?». Спробували виконати вправа «Створи новину», вигадуючи фейкові новини.

При бібліотеці-філія для дітей №21 діє гурток з комп’ютерної грамотності «Смайлик». Учасники навчилися зберігати інформацію з мережі Інтернет, створювати безкоштовну поштову скриньку, надсилати листи. На кількох заняттях читачі знайомилися з додатками пакету програм Microsoft Office: дізналися про можливості програми Point, на практичних заняттях навчилися редагувати фото в додатку Picture Manager. Найбільше гуртківців зацікавили теми: «Комп’ютерні пазли» та «Сервіси для створення ребусів». Така творча діяльність сприяла розвитку уваги, пам'яті та логіки в дітей, акуратності та посидючості. На занятті за темою «Платформа графічного дизайну Canva» читачі дізналися про історію та переваги сервісу Canva, навчилися створювати презентації, працювати з онлайн-фоторедактором зображень та познайомилися з інструментами надання спільного доступу до роботи над проєктами.

Четвертий рік поспіль Центральна міська бібліотека для дітей проводить заняття «Твій особистий тренер – освітня онлайн платформа «Дія. Цифрова освіта». В звітному році з користувачами різних вікових категорій опрацьовували освітні серіали, які вчили впевнено почуватися у віртуальному просторі та вміло користуватися онлайновими сервісами і інструментами. Найпопулярнішими серед підлітків стали: «Мобільний фотограф» та «Режисер монтажу». Дорослу аудиторію, в тому числі ВПО, зацікавили: «Цифрові навички для людей елегантного віку», «Кризові комунікації», «Базові принципи працевлаштування та фінансової грамотності». Цій категорії користувачів систематично надавались консультації щодо окремих можливостей та послуг Дії.

Як стати блогером – такою була тема розмови студентів Кіровоградського медичного фахового коледжу ім. Є. Й. Мухіна з відеомейкером Костянтином Матушевським у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка. Молодь зараз живе не лише в реальному, а й у віртуальному світі, де поруч з корисними відеоблогами є й шкідливі. Костянтин розповів про себе, свою роботу, запропонував поділитися своїми знаннями як з присутніми, так і з усіма бажаючими. Сучасна техніка зробила крок далеко вперед і зйомка на телефон часто не поступається професійній зйомці на камеру. Як навчитися знімати гарне та якісне відео для себе, для публікацій в соцмережах – ці та інші поради дав Костянтин. А головна порада – робити все з любов'ю і зі смаком.

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

Бібліотека-філія №5 втілює проєкт «Non-stop зустрічі в бібліотеці», у рамках якого було організовано серію зустрічей з успішними та талановитими людьми міста: В. Левицьким, В. Карповим, О. Затокою, М. Теніченко, С. Новицьким та іншими. Спілкування під час таких творчих перерв позитивно впливає на психологічний стан всіх присутніх. Відбувається обговорення новин літературного життя, читачі обмінюються думками і знаходять нових друзів. Часті гості на цих зустрічах – внутрішньо переміщені особи.

Вуличні акції «Читання «вмикає» мозок» та «Читай українською!», організовані бібліотекою-філією №8, проходили в громадських місцях та сприяли спілкуванню на мікрорайоні з людьми різних соціальних та вікових груп. Листівка «Створи своє майбутнє – приходь до бібліотеки» дала можливість більше розповісти про бібліотечні ресурси та сервіси. Потенційні користувачі отримували рекламну продукцію з адресою бібліотеки та посиланням на блог й сторінку в соцмережі Фейсбук.

Бібліотеки системи протягом року брали участь у різноманітних конкурсах: Всеукраїнському конкурсі із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих», Всеукраїнському екологічному конкурсі дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках!», Всеукраїнському конкурсі «Лідер читання», в обласному турі Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2023» у номінації «Природа – джерело натхнення та краси» (вікова категорія 14-18 років) призове місце здобув читач бібліотеки-філія для дітей №12 Богдан Шаботін. Крім цього юні користувачі бібліотек долучилися до акції «Читай-компанія мандрує регіоном» (до Всеукраїнського дня бібліотек), яку проводила Кіровоградська обласна бібліотека для дітей  ім. Т. Г. Шевченка. У Всеукраїнському конкурсі стартапів «Моя нова бібліотека» читачка бібліотеки-філії для дітей №21 Чебанова Дар’я виборола перше місце в обласному етапі конкурсу.

Під час відеозабавлянок «Що буває, коли книга оживає» читачі бібліотеки-філії для дітей №13 дізнались, що першим анімаційним мультфільмом незалежної України називають стрічку зняту за мотивами казки Івана Франка «Лис Микита». А знятий за мотивами драми-феєрії Лесі Українки фільм «Мавка. Лісова пісня» розкриває не лише чарівний світ української міфології, а й привертає увагу глядачів до екологічного питання – проблеми зникнення українських лісів.

Напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек пройшла позитив-акція «Я люблю бібліотеку». Бібліотекарі філії №16 підготували приємний сюрприз для своїх читачів − книжковий вернісаж новинок. Для відвідувачів, які вперше завітали до бібліотеки, були організовані оглядові екскурсії, знайомство з відділами бібліотеки, її послугами, інформаційними зонами. Діти охоче брали участь в конкурсах і вікторинах. Всі бажаючі взяли участь у святковому флешмобі «А ми читаємо!».

Дітки дозвільно-оздоровчого табору ЗОШ №10 брали участь в пошуковій експедиції «80 хвилин навколо бібліотеки», яку підготували та провели працівниці бібліотеки-філії №17. Інтелектуально-пізнавальні локації «Мовознавчий калейдоскоп», «Гра слів», «Морський бій», «Ребуси. Країна Хімляндія», «Ілюстрована географічна вікторина» зацікавили пошуковців та дозволили проявити свої знання, вміння та кмітливість. А під час спортивних конкурсів на свіжому повітрі діти показали свою спритність та командну єдність.

Весняний Тиждень дитячого читання 2023 року стартував в бібліотеці-філії для дітей №19 під назвою «Непереможна та єдина читацька Україна». Усі заходи до свята книги були розроблені з метою допомогти дітям та їхнім батькам впоратися з емоційними навантаженнями, відволіктися, приємно і з користю провести час. Серед таких заходів: арт-терапія «Я малюю радість», book-рефлексія «Ліки від позіхання», чаклунські шахи «Зіграй з Гаррі Поттером!», святковий розіграш «Читаміни для дитини».  Розуміючи важливість книги та читання для покращення емоційного стану дітей, бібліотекарі запропонували незвичайні вітаміни-читаміни своїм користувачам. Читаміни на будь-які випадки: від хандри та нудьги, безсоння та тривоги але з певними рекомендаціями. «Лікувальні пігулки» активно розійшлися під час святкового розіграшу «Читаміни для дитини».

Бібліотекарі філії для дітей №21 організували ряд зустрічей читачів з письменниками Кропивницького. Так журналіст, письменник, радіоведучий Василь Левицький презентував маленьким читачам дві збірки: «Маленькі шуканчики» та «Маленькі дивунчики». Веселі віршики, лічилки, і загадки сподобалися балашівським читайликам. І хоч зла «Пані Тривога» намагалася завадити зустрічі , їй це не вдалося, бо віршики та лічилки  звучали і в бомбосховищі.

У Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка відбулася низка презентацій книг кропивницьких авторів та авторок. У лютому презентувала дебютний роман кропивницька письменниця та журналістка Вікторія Шкабой «Солодко, токсично, туманно». Ця книга є першим романом з вже написаної трилогії. Під час презентації письменниця розповіла про історію написання творів, які засновані на реальних подіях, відповіла на питання присутніх. Зустріч закінчилась автограф-сесією, а приємним подарунком від авторки стали книжкові вишиті закладки.

У травні у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка відбулась презентація третьої прозової книги Кирила Поліщука під назвою «Вполювати пересмішника». Це вже не перша творча зустріч з Кирилом – поетом і прозаїком, музикантом, науковцем, перекладачем, журналістом, ведучим теле- і радіопрограм, автором подкастів, редактором Українського радіо Кропивницького. Розпочала зустріч бібліотекар Катерина Богдашова, а потім Кирило розповів про себе, свою творчість та плани на майбутнє. У теплій дружній співбесіді було багато різних запитань, на які автор відкрито відповідав. На завершення заходу кожен мав можливість отримати автограф на свіженькій книзі. Зараз Кирило вступив до лав Збройних сил України та захищає південний кордон держави.

Влітку у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка відбулась творча зустріч із письменницею та волонтеркою Людмилою Охріменко. Пані Людмила презентувала у бібліотеці три книги з 6 виданих, серед яких роман «Оскар», що став переможцем міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2021» у номінації «Найкращий твір на воєнну тематику». Авторка легко знайшла потрібні слова, зуміла зацікавити присутніх не тільки книгами, а й життєвими історіями. Спілкування виявилося справді цікавим, легким, понад півтори години промайнули, мов одна мить, усі відзначили приємну атмосферу, яка панувала у залі. Завершилась зустріч традиційно – фото- та автографсесією і взаємними побажаннями Перемоги, миру і добра.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

Під час історіографічної подорожі «Ми – нащадки Київської Русі» читачі бібліотеки-філії №1 поринули у сиву давнину більш ніж тисячолітньої історії України-Руси, коли князь Володимир Великий, прийнявши християнство, хрестив тодішню Київську Русь. Переглянувши фільм «Вся історія України», відвідувачі з’ясували, що український народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та сталевий характер. А символи Української Держави діти закарбували у малюнках, які стали прикрасою бібліотеки.

День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. З метою вшанування в бібліотеці-філії №4 відбувся вечір пам’яті «Холодний подих згаслої свічі». Бібліотечні фахівці  мали на меті сприяти поглибленню знань читачів про трагічні події українського народу та показати, що це була цілеспрямована політика з метою ліквідації проявів українізації, позбавлення українців історичної пам’яті. Користувачам було презентовано тематичну книжкову виставку-інсталяцію, на якій представлена література про одну з найтрагічніших сторінок історії України. Поміж книг знаходилися знакові речі того безжального періоду: п’ять колосків (як нагадування про звірячий закон, який передбачав за кілька колосків, які перезимували під снігом на полі, розстріл на місці); тарілка зі шматочком хліба, мохом, листям та корою дерев (тогочасною їжею змучених голодом українців) та лампадка (як символ вічної пам’яті про померлих голодною смертю українців). Особливу увагу бібліотекарі звернули на перший в українській літературі твір про насильницьку колективізацію та Голодомор 1932-1933 років – роман Уласа Самчука «Марі́я». Натомість читачі поділитися родинними спогадами-переказами про ті страшні часи. Учасники заходу мали можливість обрати літературу з виставки для домашнього читання.

22 січня наша країна вже вкотре святкувала День соборності, нагадуючи всьому світу про єдність українського народу. Долучилася до свята й бібліотека-філія №9, підготувавши інформреліз «Ти у мене єдина». Бібліотека запросила своїх користувачів переглянути виставку, приурочену до Дня Соборності України «В єдності дій і соборності душ», присвячену єдності українців та історії нашої державності, а також взяти участь в грі «Батьківщино моя сонцелика», завданням якої було розташувати у форматі пазла на карті України усі її області.

З метою ознайомити учасників з поняттям «гендер», «гендерна рівність», надати інформацію про досягнення жінок в науці у бібліотеці-філії №17 відбулось засідання клубу «Світана» на тему «10 українок, відкриття яких змінили світ». Молоде міжнародне свято започатковано для повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки. Неймовірні відкриття талановитих українських дослідниць дозволяють передбачати реальний світ, боротися з хворобами ХХІ століття, робити зміни, які будуть відчувати наступні покоління. Запрошені гості захоплювались поєднанням молодості, краси і розуму молодих жінок-науковиць.

Історичний калейдоскоп «Нам заповідана мужність» у бібліотеці-філії №18 розпочався з огляду сучасних джерел інформації про події в Україні та світі. Присвячений він Дню Незалежності України. Бібліотекарі знайомили читачів з книгами про становлення незалежності біля виставки «Усе моє, все зветься – Україна» та навчали учасників як користуватися бібліографічною довідкою. Долучившись до історичного калейдоскопу «Нам заповідана мужність», читачі знайомилися з Героями нашого часу – нашими земляками – захисниками України. Читачі-ВПО розповідали свої історії та про своїх героїчних людей і цивільних і військових ЗСУ.

21 лютого працівниці Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка для студентів Кропивницького будівельного фахового коледжу. провели Віче пам’яті «Небесна сотня: пам’ять і сльоза», присвячене вшануванню героїв Небесної Сотні. За допомогою відеороликів відтворили в пам’яті учасників заходу ті скорботні дні в житті нашої країни. Говорили і про Майдан у нашому місті взимку 2014-ого, згадали нашого Героя Небесної Сотні – Віктора Чміленка. Світлій пам'яті Героїв Небесної Сотні  була присвячена книжкова виставка, огляд якої зробили бібліотекарі. Насамкінець усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих героїв Майдану.

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Робота з ВПО та волонтерська діяльність

Робота бібліотек МЦБС міста Кропивницького у 2023 році була спрямована на інтеграцію внутрішньо переміщених осіб в громаду, надання інформаційної допомоги переселенцям та підтримки психоемоційної стану населення в умовах воєнного стану. Книгозбірні продовжують активно підтримувати Збройні сили України, ініціюючи благодійні збори, акції, створення оберегів, листівок та малюнків для наших захисників.

Бібліотеки МЦБС після повномасштабного вторгнення сконцентрували свою роботу на допомозі та підтримці людей, якій змушені були покинути свої домівки, проводили арттерапевтичні заходи та майстер-класи, знайомили з містом, збирали необхідні речі та продукти для дітей та дорослих, а також збирали допомогу військовим. Для допомоги внутрішньо переміщеним особам працівники відділу інноваційно-методичної роботи створили «Базу допомоги», в якій розміщено інформацію щодо пошуку житла, гуманітарної допомоги, безкоштовного харчування, медичних послуг та ін.

Протягом року було організовано два збори літератури для мешканців села Милове Бериславського району Херсонської області звідки родом одна із працівниць МЦБС міста Кропивницького. Загалом було зібрано більше 200 книг для дорослих та дітей.

Протягом року діти і юнацтво долучалися до акції «Що я скажу Солдату Перемоги», малюючи малюнки, складаючи листи нашим воїнам-захисникам – справжнім героям. Діти писали свої привітання та побажання, щоб підняти бойовий дух нашим захисникам.

Навесні бібліотеки МЦБС доєдналися до акції зі збору дитячої літератури для передачі в бібліотеки Польщі, де їх зможуть читати українські діти, які вимушено виїхали за кордон через війну. Акцію зі збору книжок ініціювала обласна військова адміністрація після того, як до них звернулись партнери з Польщі.

У вересні книгозбірні міста долучилися до челенджу «КВІТИ ДЛЯ ЗСУ». Креативні бібліотекарки створили декілька квіткових композицій, найкраща з яких була представлена для продажу на благодійній виставці, приуроченій до Дня міста. Усі зібрані кошти були направлені на допомогу ЗСУ.

Бібліотеки МЦБС доєдналися до збору коштів на авто для одного з відділень 71 бригади, якими керує наш колега Ігор Підвалихата. Спільними зусиллями зібрали кошти на пікап, який у подальшому врятував життя наших захисників.

У бібліотеці-філії №2 відбулось заняття з елементами тренінгу «Ліки від тривожності». Присутні вчилися регулювати рівень стресу у межах своєї можливості витримувати його. Користувачі ознайомилися з оглядом літератури, рекомендаціями психологів, які допоможуть знижувати вплив стресу та відновлюватися, а також з декількома техніками подолання тривоги та вибирали кілька, які їм найбільше відгукнулися. Серед них такі техніки: «Метод Фортеця» від Світлани Соловей, дихальні техніки від Марії Міхліної, техніка «Трамвай» Катерини Катеринчук та деякі інші. Також присутні подивились відео цих технік і спробували їх виконати. Найбільше сподобалась учасникам заняття техніка прогресивної релаксації Джейкобсона та техніка для заспокоєння «Дихання 4-7-8».

Волонтери разом з бібліотекарями філії №5 брали участь у акції «DIYTE», у зборі скляних баночок для консервації, у виготовленні окопних свічок. Протягом року підтримали акцію з плетіння маскувальної сітки для фронту. Після закінчення роботи над черговою сіткою, волонтери відвозять її на передову. Сіток потрібна необмежена кількість, тому що, за словами військових – це розхідний матеріал.

У бібліотеці-філії №10 відбулася благодійна музично-літературна зустріч «І мирний день настане!» зі співаком, композитором, поетом, членом Національної спілки журналістів України, блогером, координатором клубу «Баштанські барди», володарем 4 пісенних «Гран-прі», члена Всеукраїнської асоціації пісні та співаної поезії, члена Кропивницького творчого об’єднання «Вітрила» ВПО Віктором Коваленко з міста Баштанки Миколаївської області. «І мирний день настане!» – це назва не випадкова. За нею стоїть ціла історія людини, яка через воєнні дії була змушена виїхати з рідної Миколаївщини, історія творчої особистості, яка продовжує співати і творити не зважаючи ні на що. Під час заходу збирали жерстяні банки для окопних свічок. А кошти від заходу пішли на закупівлю капронових ниток, за допомогою яких майстриня з Кропивницького Тетяна Зайцева плете на замовлення бійців ЗСУ основу для маскувальних сіток.

Протягом грудня місяця в бібліотеці-філії №15 проходила акція «Подаруємо свято захисникам». Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але саме війна дала поштовх розвитку волонтерства у нашій країні, яке з поодиноких випадків переросло в потужний громадянський рух. Колектив та користувачі бібліотеки-філії №15 підтримали волонтерський рух. Зібрали та відправили смаколики для наших захисників на Херсонський напрямок.

Впродовж року бібліотекарі філії №16 продовжували працювати з внутрішньо переміщеними особами, активно залучали їх до участі у заходах, які організовує бібліотека. Зокрема в рамках кіноклубу Docudays UA відбувся показ документального фільму «Крим SOS». На захід були запрошені внутрішньо переміщені особи та користувачі бібліотеки. Фільм розповідає про діяльність організації, яка спрямована на висвітлення незаконності окупації Криму, права та iнтepecи внутрiшньо перемiщених осiб (ВПО) й інших людей, котрі постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході України та в Криму. На заході були присутні юристки Громадської організації «Десяте квітня» Наталія Цуцман і Єлизавета Рослік, які детально розповіли про послуги, що надає організація: юридичну та психологічну допомогу, соціальний супровід маломобільних/вразливих категорій, підтримку громадам/колективним центрам у створенні комфортніших умов для проживання та залучення різних видів гуманітарної допомоги.

У 2023 році бібліотекарі філії для дітей №19 ініціювали безстрокову акцію «Російську макулатуру конвертуємо в донати для ЗСУ!». Дякуючи маленьким та дорослим читачам та школярам «Ліцею «Науковий», бібліотекарі здали два рази макулатуру. 1010 грн. перерахували на DJI Mavic 3 для 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 3-ому парашутно-десантному батальйону. А 680 грн. задонатили в благодійний фонд Сергія Притули на збір «Рій Помсти 2.0».

Війна вносить в життя дітей невизначеність, активізує страх та тривогу. Адже тепер ігри і навчання чергуються з повітряними тривогами та переховуванням в укриттях. Діти втрачають звичну повсякденність та ритм життя. Для того щоб відволікти дітей від тривог та організувати цікаве дозвілля, бібліотекарі філії для дітей №21 розробили цикл заходів, спрямованих на адаптацію до реалій сьогодення. Під час цих заходів діти діляться позитивними враженнями та проявляють себе через творчість та гру. Проведена бібліотекою артмайстерка «Твоє місто…яким воно буде» спонукала дітей проявити свій внутрішній світ через фарби, кольори та сюжети. Діти спробували себе в ролі майбутніх конструкторів, архітекторів та ландшафтних дизайнерів. Саме про таке післявоєнне красиве і безпечне місто мріють наші юні читайлики.

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

Серед видатних постатей, які прославляють українську культуру чільне місце займає Ольга Кобилянська. Цьогоріч українство відзначає 160-ту річницю від дня народження нашої видатної письменниці, публіцистки, перекладачки, яка внесла чималий внесок у розвиток українського слова, традицій, культурного надбання. З цієї нагоди працівники бібліотеки-філії №1 разом з учнями Новомиколаївської гімназії здійснили літературну мандрівку «Доля чи воля Ольги Кобилянської». Переглянувши відеофільм про життєвий і творчий шлях пані Ольги та ознайомившись з книжковою викладкою письменницького надбання мисткині, гості книгозбірні з’ясували, що незважаючи на тогочасне підневільне становище українських жінок письменницький паросток Ольги Кобилянської розрісся до світових літературних висот. Вагомим внеском письменниці у розробку, зокрема, теми землі у світовій літературі є повість «Земля». «Факти, що спонукали мене написати «Землю», правдиві. Особи майже всі … із життя взяті. Я просто фізично терпіла під з'явиськом тих фактів, і коли писала, ох, як хвилями ридала!..», – згадує Кобилянська в одному з автобіографічних нарисів. Саме це дало підстави ще одному видатному українцеві – Івану Франку назвати «Землю» твором, який, крім художньої цінності, «матиме тривале значення ще й як документ способу мислення нашого народу в час теперішнього тяжкого лихоліття».

Одним із важливих, ба навіть ключових, елементів повномасштабної війни росії в Україні є інформаційний фронт. Як працює російська дезінформація в Україні й світі та як від неї врятуватись — розповідали бібліотекарі філії №9 на медіауроці «Захист від дезінформацій та пропаганди» старшокласникам Лелеківської гімназії. Працівники книгозбірні провели бесіду-вікторину «Як не потрапити до інформаційної бульбашки?», гімназисти прослухали цікаві факти про популярну платформу TikTok та обговорили, як можна соціальні мережі застосовувати у навчанні. В ігровій та візуалізованій формі розглянули вправу «Курка і яйце», мета якої – узагальнити знання щодо різних видів викривлення інформації та убезпечити себе від токсичного контенту та шкідливих інформаційних впливів.

В бібліотеці-філії №17, що в селищі Новому, відбулись літературні частування «Енеїда» – перша ластівка українського відродження». Вшанували ювілей геніального твору Івана Котляревського 225 років з того часу, коли перші друковані частини поеми побачили світ. Креативні та допитливі десятикласники взяли участь в захопливій ілюстрованій вікторині «Кулінарний спадок Енея». Адже не так легко під дивними назвами давніх українських страв путря, шулики, пундики, крохналь, кав'яр, тетеря, шпундра, лемішка, книш та ін. розпізнати кулінарні шедеври, якими славилися гостинні українці.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з національно-патріотичного виховання

21 листопада в Україні відзначають День Гідності і Свободи – одне зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революцій, які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках. Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору. З нагоди свята бібліотека-філія №4 підготувала для своїх відвідувачів відкритий перегляд літератури «Гідність і Свобода – найвищі цінності народу». Читачам пропонувалася до перегляду література, яка розповідає про шлях українського народу за роки незалежності до свободи, суверенності, європейського вибору. На сторінках книг закарбований надзвичайно важливий період України і це допомагає всім нам згадати, побачити наскільки той час був епохальним кроком до зміни свідомості Української нації.

Усіх, хто цікавиться історією, бібліотекарі бібліотеки-філії №6 імені Леоніда Куценка запросили відвідати історичний екскурс «Шляхами української державності». Під час заходу відвідувачі переглянули відео «Історія України за 15 хвилин» та прослухали інформацію про формування та становлення української державності протягом багатовікової історії. Бібліотекарі провели огляд виставки-панорами «Держави славна назва – Україна», що відображає різні сторінки історії нашої країни. А наймолодшим користувачам запропонували переглянути пізнавальну відеовікторину «Моя Україна». Присутні з задоволенням взяли участь у майстер-класі «Голуб миру», де змайстрували своїми руками символ миру на жовто-блакитних кольорах.

З нагоди Дня Української Державності в бібліотеці-філії для дітей №13 відбувся майстер-клас з патріотичного виховання «Віримо в майбутнє України» з елементами арттерапії, в якому взяли участь читачі нашої бібліотеки. Маленьким користувачам бібліотеки розповіли про цінність свята, про те як важливо знати історію та культуру свого народу та не дозволяти іншій країні присвоювати наші історичні здобутки. Крок за кроком, діти створили оригінальні яскраві жовто-блакитні сердечки-флікери, які будуть носити із задоволенням на своїх рюкзачках.

1 жовтня відзначається День захисника України. Свято символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України. Працівники бібліотеки-філії №15 з нагоди свята підготували годину мужності «Мужність відвага крізь покоління». Бібліотекарі провели читачів сходинками від першовитоків військового мистецтва захисників України до сучасності. Учасники заходу переглянули відео «День захисників та захисниць України», а також мали можливість ознайомитись з книжковою викладкою.

Для старшокласників бібліотекарі філії №16 провели захід «Україна − країна нескорених». Учнів запросили у відеоекскурс в недалеке минуле, де українському народу доводилось виборювати свою свободу, свою незалежність. Переглянули цікавий відеоматеріал про військову звитягу, мужність та бойовий дух, який воїни підтримують українською піснею. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих на цій війні.

День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, відбувся біля виставки «Слава Героям!» у бібліотеці-філії №18. Учасники долучилися до бесіди-вшанування про Героїв, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Приємним і корисним стало спілкування з родиною воїна ЗСУ, дружина якого підтримує його і постійно допомагає, а донька і вся родина чекає татуся з Перемогою. Читачі, знайомлячись з книгами про війну, читаючи історії та подвиги Героїв України, спілкуючись з воїнами, вшановують їх пам’ять та долучаються до допомоги ЗСУ.

Бібліотекарі філії для дітей №19 разом з учнями 2-А класу гімназії «Інтелект» провели День Захисника «Україна є, Україна буде!». Щоб стати надійним оборонцем рідної землі, потрібно готуватися заздалегідь. Адже воїн має бути дужим, спритним, кмітливим, розумним, винахідливим, одним словом, таким, як наші незламні. Виконуючи різноманітні завдання, школярі долали перешкоди, допомагали побратимам, змагались на швидкість та вправність в конкурсах: «Переправа», «Готові до супротиву», «Влучні стрільці», «Плече до плеча».

До Дня захисників і захисниць України на черговому засіданні у клубі «Наталка» при Центральній міській бібліотеці для дітей був представлений відеопроєкт «Жінки, які загинули за Україну», започаткований Жіночим ветеранським рухом за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Кожен мініфільм – це історія звичайної української жінки з двох сторін – мирне життя та війна. Після перегляду дівчата дискутували на тему «Місце жінки на війні». З шаною розповідали наталківці про своїх знайомих і близьких, які зробили такий же вибір – пішли захищати свій дім, свій народ, свою країну.

29 серпня – День пам'яті усіх захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року. У цей час на полях поспіли соняхи, але їх урожай так і не зібрали у 2014 році, адже там тривали бої. Тому сонях – символ скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами. Бібліотекарі Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка підготували книжкову виставку, на якій представлені книги, що описують Іловайську трагедію. Крім книг на виставці представлені інформаційні матеріали про наших земляків, які віддали своє життя за незалежність України. Серед воїнів, які виходили «зеленим коридором путіна» і загинули, були воїни окремого полку спеціального призначення ім. князя Святослава Хороброго. Нам є ким пишатися і, на жаль, є за ким сумувати. Найвищою нагородою тих, хто уцілів, є життя, а для загиблих – пам'ять.

Комплекс заходів з краєзнавства

У 2023 році виповнилося 70 років від дня народження видатного літературознавця та нашого земляка Леоніда Куценка. З цієї нагоди в бібліотеці-філії №2 відбувся вечір-портрет «Закоханий у світ». Читачі дізналися про життєвий шлях Леоніда Васильовича, про самовіддану роботу літературознавця, але найбільше уваги приділили його науковим відкриттям про митців нашого краю. Саме завдяки його працям для українського читача розпочалося відкриття Євгена Маланюка не лише як поета, а й мислителя! Присутні ознайомилися з книжковою викладкою «Відкривач літературних Атлантид», на якій багато робіт були присвячені саме Маланюку. Переглянувши відеофільм «Леонід Куценко: ностальгія за справжністю», читачі поринули в науково-творчий шлях вченого, та дійшли висновку, що в ньому чудово поєдналися історик та літературознавець.

До Дня міста в бібліотеці-філії №5 відбувся День краєзнавства «Відчуй, що це земля твоя». Гість заходу письменник і краєзнавець Карпов Валентин Євгенович поділився маловідомими цікавими фактами з історії міста. Нам пощастило жити у місті, яке має давню і цікаву історію, де були і пригоди, і подорожі, і пошуки скарбів, і незвичайні особистості. Ми можемо гордитися унікальною фортецею, яка дала змогу побудувати тут багате купецьке місто. Це місто стало спочатку притулком, а потім і рідною домівкою сотням тисяч людей різних національностей, різного віросповідування, різного статку, що пустили тут своє коріння. Присутні зацікавилися розповіддю краєзнавця та задали йому багато запитань, на які він охоче відповідав. Читачі ознайомилися з краєзнавчою експозицією «Кущівські знахідки» та краєзнавчою фотовиставкою «Відкрий для себе рідне місто».

День народження міста - це ще одна можливість зізнатися в любові до рідного краю, згадати, за що ми його цінуємо і пишаємося ним. 15 вересня в бібліотеці-філії для дітей №13 до Дня нашого міста відбулись краєзнавчі орієнтири «Родзинки рідного краю». Цього дня читачі віртуально мандрували стежками природної перлини Кіровоградщини дендрологічним парком «Веселі Боковенькі». Великим здивуванням для користувачів було те, що колись серед посушливого південного степу не було жодного деревця. Мандруючи парком користувачі переглянули неповторну красу паркових пейзажів, дізнались про сріблясте озеро «Кит» та озеро «Золота рибка».

Вже стало традицією влітку організовувати зустрічі користувачів бібліотеки-філії №16 з місцевими поетами та письменниками. Тож, цього разу на зустріч з читачами завітав молодий поет Станіслав Новицький, в добірці якого чимало поетичних видань. Зустріч перетворилася на справжній діалог, де присутні не лише познайомилися з талановитою людиною, її поглядами на минуле та сучасне, відчули його світосприйняття, а й кожен розповів про своє бачення того, що відбувається в сучасному світі і в Україні, зокрема, про свої вподобання і розуміння художнього твору, як поетичного так і прозового, згадали наших відомих поетів-земляків, яких, на жаль, немає вже поруч. Закінчилася зустріч на оптимістичній ноті твердої віри в нашу Перемогу.

У мандрівку «Кохаю тебе, моє рідне місто» запросили бібліотекарі філії для дітей №19 вихованців ДНЗ №67 «Дельфін». Діти прослухали сторінки історії: де, коли і чому з’явився Кропивницький, скільки разів перейменовувся. «Пробіглися» вулицями, скверами, парками міста. «Заглянули» до краєзнавчого та художнього музеїв. «Завітали» на заводи і фабрики. Пограли в Гру «Що зайве?». А під час гри «Зростай громадянином!» дали обіцянку: любити, піклуватися, не смітити, вивчати минуле та цікавитися сучасним життям свого рідного міста.

До Дня міста читачі бібліотеки-філії для дітей №21 провели цікаву аудіорозвідку «Як звучить рідне місто?». Користувачі відправилися у віртуальну екскурсію Кропивницьким, доповнену звучанням визначних місць: залізничного вокзалу, виробничих об’єктів, шумом очікування театральної вистави в глядацькій залі Театру Корифеїв, звуком спокійного плину вод Інгулу та переливами церковних дзвонів. Заходу передувала експедиційна робота читачів, які разом з бібліотекарями досліджували та робили аудіозаписи «звуків міста» на різних локаціях. Так цікаво і креативно читачі пізнавали рідне місто за допомогою звуків.

Бібліотекарі Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка знайомили своїх користувачів з творчістю Юлія Сергійовича Мейтуса - видатного українського композитора ХХ століття, уродженця міста нашого міста, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, фундатора української опери ХХ століття. До ювілею музиканта бібліотекарі підготували слайд-презентацію, де докладно розповіли про дитячі та юнацькі роки Юлія Мейтуса, навчання та бурхливе життя у Харкові, співпрацю із театром Леся Курбаса «Березіль», творчий доробок композитора, який складається із 17-ти різноманітних за жанрами опер та майже 300 вокальних, хорових, симфонічних, камерно-інструментальних творів.

Комплекс заходів з правознавства

У 2023 році продовжилася плідна співпраця Міської централізованої бібліотечної системи та україно-канадського проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки» у партнерстві з громадською організацією «Агенцією сталого розвитку «Хмарочос». Мета даного проєкту підвищувати безпекову культуру учасників дорожнього руху, а одним із дієвих інструментів цього є наявність флікерів – світловідбивних елементів – на одязі, рюкзаках, сумках, велосипедах тощо.

Протягом 2023 року бібліотеками МЦБС було проведено 52 майстерні з виготовлення флікерів. Учасниками стали 778 дітлахів та дорослих, які загалом виготовили 914 світловідбивачів, убезпечивши таким чином себе у темну пору доби.

У рамках Тижня безпеки дорожнього руху, який проходив з 13 по 19 листопада, бібліотеки системи організували для читачів різноманітні активності, зокрема було проведено 8 майстерень з виготовлення флікерів, учасники яких власноруч створили 129 світловідбивачів.

На початку 2023 року Міська централізована бібліотечна система долучилася до програми «DOCU ДІЄ 2.0», у рамках якої при МЦБС було створено клуб документального кіно з правового просвітництва. За цей час було проведено 16 кінопоказів, метою яких було поширення за допомогою фільмів та дискусій знань про права людини та про методи їх захисту, формування в українському суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності, розвиток громадянського активізму та формування активного громадянського суспільства.

До Всеукраїнської акції 16 днів проти насильства в бібліотеці-філії №2 пройшов діалог «Запобігання та протидія проявам насильства», учасниками заходу були учні Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі. З метою формування в учасників системи уявлень та знань щодо явища насильства, форм та методів його попередження та подолання, а також особливостей звернення по допомогу у разі ризику ситуації насильства або безпосереднього випадку, бібліотекарі запропонували ліцеїстам переглянути соціальні ролики: «Вийди із кола насильства», «Домашнє насильство: відповіді на поширені запитання» та пограти в настільну карткову гру «Коло безпеки». Маємо надію, що учасники гри підвищили рівень знань щодо проблем, пов’язаних з насильством. Також присутні ознайомились з книжковою викладкою «Скажемо насиллю STOP».

У бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка відбувся захисний саквояж «STOP БУЛІНГ». Бібліотекарі провели з користувачами бесіду «Зупинимо булінг разом» та кожен із учасників навів приклади цькування у суспільстві. За допомогою прикладів з відеопрезентації «Що таке булінг? Яким він буває та як спробувати його позбутися?» підлітки виявили шляхи подолання та методи запобігання булінгу. Учасники заходу грали в освітню гру «Правове коло» та розглядали різні приклади порушення прав людини, аналізували поведінку постраждалого та порушника.

У рамках акції «16 днів проти насильства» працівниці бібліотеки-філії №9 провели з учнями Лелеківської гімназії правовий компас «Знаю права і змінюю світ». За допомогою рольових ігор «Хто першим вітається» та «Знайди вихід із ситуації» розбирали різні моделі ситуацій, які можуть мати місце в житті неповнолітніх, разом шукали шляхи подолання та виходу зі складних життєвих обставин. Презентували пам’ятку «Ти і закон», яку учні отримали на згадку.

Правознавчі сходинки «Нехай панує на землі закон» – захід з такою назвою відбувся у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка. Про основні права і свободи, закріплені в Конституції, за які українці зараз воюють і гинуть на фронті, йшла мова з користувачами. Під час війни Конституція стає опорою та гарантією того, що Україна є незалежною, недоторканою та цілісною країною, але ворог відбирає у нас та наших дітей право на життя, освіту, свободу. Конституція сама по собі не може захистити ані від ворожих куль, ані від ракет. Захист суверенітету і територіальної цілісності згідно статті 17-ї покладається на ЗСУ, які підтримує народ України. Присутні переглянули відеоекскурс про Пилипа Орлика та історію Конституції, ознайомилися з матеріалами тематичної книжкової виставки. І діти, і дорослі взяли участь у конкурсах «Знайди правильну відповідь», «Яке з цих тверджень істинне?», «Постав правильно літери», «Мудрість народна», «Юридичний словничок», під час яких активно відповідали на запитання.

Екологічна просвіта населення

Навесні 2023 року бібліотеки МЦБС долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля». Не зважаючи на буремний воєнний час, колектив книгозбірень та читачі зібралися для впорядкування прибібліотечних майданчиків. Було прибрано сухі гілки та сміття, пофарбовано бордюри, просапано клумби та висаджено весняні квіти, які принесли читачі.

Всесвітній день охорони навколишнього середовища є прекрасною нагодою зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля. У рамках відзначення цього дня працівники бібліотеки-філії №4 провели екоорієнтири «Природи лик натхненний». Учасниками заходу стали діти молодших класів табору з денним перебуванням «Зелена планета» з КЗ «Фортечна гімназія Кропивницької міської ради». Ведуча заходу звернула увагу дітей на екологічні проблеми сьогодення, сприяння кожного з нас у їх розв’язанні. Вихованці літнього табору продемонстрували свої знання про явища природи, тварин і рослин, згадували літературні твори, казки та загадки про природу, активно брали участь у обговорені «екологічних ситуацій».

Екогодину «Чиста енергія – чисте майбутнє» провела бібліотека-філія №5 для своїх користувачів про відновлювальні джерела енергії. Кожну родину цікавить, як менше платити за комунальні послуги, як стати енергонезалежним. Відповідь є – завдяки «чистим» джерелам енергії та енергоефективності. Використовуючи відновлювані джерела енергії, родини можуть повністю забезпечити свої потреби в електроенергії, тепловій енергії та гарячій воді. Це надійне енергозабезпечення, незалежність від енергопостачальників і, звичайно, економія сімейного бюджету. І найголовніше: «зелена» енергія подарована природою. Вона екологічно чиста, відновлювана та дешевша в довгостроковій перспективі. При цьому, за останні 10 років вартість «чистих» технологій у світі значно скоротилася і продовжить зменшуватися. Бібліотекарі ознайомили читачів з літературою по екології, яка привертає увагу до сучасних екологічних проблем суспільства. Під час огляду літератури з книжкової викладки «Піклуючись про природу – рятуєш себе» присутніх зацікавила книга знаного норвезького вченого-антрополога Томаса Гілланда Еріксена «Сміття і люди. Зворотний бік споживання».

Бібліотекарі філії для дітей №13 для пришкільного табору ЗОШ №20 підготували та провели годину «Екологія крізь краплю води». Як ніколи проблема водних ресурсів є вкрай актуальною в Україні. На жаль, була підірвана Каховська ГЕС, що призвело до екоциду та незворотних наслідків: сотні тисяч людей залишилися без нормального доступу до питної води. У ході заходу діти дізналися про те, навіщо людині потрібна вода, як правильно її пити, якими цілющими властивостями вона володіє. З ентузіазмом школярі відповідали на запитання екологічної вікторини та поділилися власними знаннями про найцінніший дар природи – воду. Нагадуванням про екогодину будуть флікери у вигляді крапельки води, що діти виготовили власноруч.

Турбота про пухнастих, які колись були домашніми, а через людську недбалість опинилися на вулиці безпритульними – основна тематика заходу «Пухнасті проти напасті». Найменші читачі бібліотеки-філії для дітей №19 дізнавалися, що люблять котики та годували їх під час рольової гри «Нагодуй котика». Після знайомства з непосидючою героїнею книжки Романа Росіцького «Киця-мандрівниця», діти створили оберіг на рюкзачок «Котофлікер».

У Всесвітній День Землі Центральна міська бібліотека для дітей презентувала своїм відвідувачам екоказку «Нехай земля квітує всюди». Герої вистави навчали юних глядачів сортувати сміття, дбати за братів наших менших і просто бути добрими та відповідальними до довкілля. Гра «Що загрожує екології» закріпила навички учасників заходу правильно утилізувати відходи та підтримувати чистоту й порядок у рідному місті. Привернула увагу і книжкова виставка «Живи у злагоді з природою», яка розкрила неосяжну красу флори і фауни світу. А ще цього дня були й корисні справи. Діти разом з бібліотекарями посіяли на клумбі волошки та чорнобривці, які стали окрасою території перед книгозбірнею.

До Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка завітали вихованці літнього оздоровчого табору «Веселка», щоб просто і цікаво навчитися сортуванню відходів. Під час ЕСОгодини «Сміття сортуй – майбутнє рятуй!» дітям розповідали про різні види відходів та їх сортування. Екологічна література та інфографіка навчила розібратися, для чого потрібне сортування сміття. Присутні переглянули відеоролик «Як правильно сортувати сміття», а узагальнили свої знання завдяки настільній грі «Еко-Мемо».

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Які книги читати в сімейному колі? Відповіді на ці та інші запитання читачі бібліотеки-філії №18 дізнавалися протягом дня, залучившись до онлайн-порадника «Для захоплюючого сімейного читання». До уваги користувачів бібліотекарі склали рекомендаційний бібліографічний покажчик та онлайн-порадник для сімейного читання і спільного дозвілля. Читання книг у сім’ї – одне з важливих джерел формування особистості людини. Особливу роль у цій справі відіграють батьки. Саме вони власним прикладом і своїм ставленням до книги повинні розвивати у дитини інтерес до читання, сприяти її духовному розвитку. Бібліотекар познайомила читачів з книгами, які лікують душу, запропонувавши асорті «Книги – ліки для душі». Кожен бажаючий міг переглянути слайдову презентацію «Людські цінності» та долучитись до вікторини «Тисяча мудрих сторінок» і книжкового калейдоскопу «Скарби української літератури».

Студенти Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського доєдналися до кінопоказу документальної стрічки «Таткова донечка», який проходив у бібліотеці-філії №2 та організований в рамках кіноклубу Docudays UA при МЦБС міста Кропивницького. Головна героїня та режисерка фільму Меліса Унері розповідає свою історію дорослішання та виходу з під гіперопіки власного батька. Їхні стосунки руйнуються, коли Меліса переїздить на батьківщину тата, аби почати самостійне життя. Нездатність чоловіка змиритися з тим, що його донька вирвалася на свободу, призводить до того, що вона віддаляється від батька. А він, у свою чергу, після того, як декілька років уникав візитів до Туреччини та своєї владної матері, заради зустрічі з Мелісою їде в Стамбул Учасники кінопоказу дізналися що таке сепарація, її етапи та за яких умов вона відбулася успішно. Також студенти об'єдналися у дві команди та давала поради батькам і дітям, як легше пережити сепарацію.

Сентиментальні історії «Зіркові пари в історії кіно» у бібліотеці-філії №17 були присвячені зірковим парам українського кіно. У когось кохання зародилось на знімальному майданчику, у когось в День Святого Валентина, хтось закохався у свого викладача… Цікаві факти з життя відомих акторів, сімейні трагедії, зради, зворушливі історії родинного щастя захопили увагу присутніх. Яскраві розповіді бібліотекарів занурили гостей в роздуми та спогади, тепле спілкування подарувало гарний настрій. Поезія від улюбленої Валентини Саєнко надихала до осмислення суті людського життя на землі.

Церемонія нагородження кращих читачів року «Бібліо-Оскар 2023» зібрала на гостину до бібліотеки-філії №18 найактивніші і найбільш читаючі родини 101-го мікрорайону, які цього року ставили рекорди у кількості прочитаних книг, брали активну участь у заходах і майстер-класах артстудії, а головне – активно відвідували усією сім’єю книгозбірню. Бібліотекарі подякували родинам, які чекають з війни своїх рідних – захисників ЗСУ, але життя триває і ми розуміємо, що потрібно допомагати один одному і всім разом підтримувати воїнів-захисників.

Робота з дітьми

Влітку бібліотека-філія для дітей №12 працювала за програмою «У дитячого читання канікул не буває!». В рамках цієї програми було проведено 16 заходів. Серед них:  інформаційне букс-занурення «Літечко зустрічай, нові книги обирай», веселка дитячого малюнка «Мрія в моєму малюнку», літературні жмурки «Почитаємо, пограємо, казки відгадаємо», майстерня флікерів «Я – видимий пішохід», букфлеш «Мої думки про книгу Олени Рижко «Ужалений зрадою», екскурсія до бібліотеки «Книга – мудрий друг і порадник», урок безпеки «Найважливіше – особиста безпека», літературний пінг-понг «Знайди пару літературному герою», день інформації «Територія класних книг», бібліотечний інтенсив «BOOK SUMMER», книжковий спіддейтінг з книгою Ольги Войтенко «У світлі світляків. На порозі ночі»,  поетичний нон-стоп з Антоніною Корінь та ін. Була продуктивна співпраця з пришкільними таборами «Вікторія-П» та «Пролісок» (НВО №8).

Під час відеозабавлянок «Що буває, коли книга оживає» читачі бібліотеки-філії для дітей №13 дізнались, що першим анімаційним мультфільмом незалежної України називають стрічку зняту за мотивами казки Івана Франка «Лис Микита». А знятий за мотивами драми-феєрії Лесі Українки фільм «Мавка. Лісова пісня» розкриває не лише чарівний світ української міфології, а й привертає увагу глядачів до екологічного питання – проблеми зникнення українських лісів.

Бібліотечна програма літніх читань «Драйвове літо без ліміту» філії для дітей №19 поєднувала читання з творчої та ігровою діяльністю, безпекові майстерки, обговорення книг з переглядами фільмів та мультфільмів. Будь-яка гра приносить задоволення, а настільні ігри «Тренуємо мозок» в колі друзів дарують драйв та азарт, в цьому упевнилися таборівці «Веселки» «Ліцею «Наукового». Діти складали «Слова з літер», розбиралися у філвордах «Відпочинок». А найбільш цікавою та веселою виявилась гра «Хто я?». Літній кінозал «Промінець» презентував захоплюючий мультфільм «Тото» для дітлахів двох загонів табору «ДЗ відпочинку з денним перебуванням «Веселка» «Ліцею «Наукового». Глядачі пізнавали Україну разом з песиком Тото і його друзями. У 9-серійному проєкті безліч кумедних ситуацій, ігор та запальних пісень. Підлітків любителів детективного жанру бібліотекарі запросили допомогти у віртуальному розслідуванні злочинів «Шерлок Холмс і всі, всі, всі…».

«Одягнути» улюблену книжку в дизайнерський «одяг» читачі бібліотеки-філії для дітей №21 змогли при проведенні бук-фешену «Причепури книгу по-модньому». Проявили свої творчі здібності відвідувачі бібліотеки і на «Літературних «жмурках». Тут потрібно було не тільки проявити знання народних та літературних казок, а й проявити неабиякі акторські здібності. Діти створили нову версію української народної казки «Ріпка». Кожен хто хотів міг виконати роль в новоствореному спектаклі. Кожного року бібліотека організовує літні читання для дітей мікрорайону. За доброю традицією вони розпочинаються з Дня захисту дітей. Разом з Балашівською гімназією бібліотекарі провели в цей день літературний вікенд «Веселись, грай – книжки читай». Під час заходу маленькі читачі подорожували по імпровізованих островах та відшукували книжкові скарби. Винахідливість і кмітливість допомогли здолати всі перешкоди. А сприяли перемозі знання отримані із книг Роберта Стівенсона, Туве Янсон та Жюля Верна. Діти визначили вірний шлях до мети і зайшли Великий книжковий скарб.

Кожен день тижня впродовж літа у Центральній міській бібліотеці для дітей був тематичним: книжковий драйв читання «У колі друзів» (щовівторка), КІНО-ТЕАТР запрошують (за участі «Буратіно») (щосереди), школа безпеки «Супергерої безпеки!» (щочетверга), естет-студія «Креатив» (щоп’ятниці), ігротека «Розважаємось та розвиваємось» (щосуботи). Всі проведені заходи сприяли самореалізації кожної особистості, дружньому спілкуванню у комфортному середовищі та покращували навички читання у дітей.

Робота з юнацтвом

Колоритна молодіжна бібліотусовка «Книжкове чаювання з…» відбулася в бібліотеці-філії №2 з членами читацького клубу «Ключ». У Конкурсі «Читай книгу! Дивись фільм!» читачі говорили про яскраві українські літературні твори, які були екранізовані і залишили незабутні враження від перегляду. Присутні переглянули буктрейлер на захопливий роман Василя Тибеля «Бурштин», який брав участь в обласному конкурсі «Збережемо довкілля для майбутніх поколінь». Родзинкою заходу була презентація літературних смаколиків «Молодь рекомендує молоді». Учасники клубу з захватом розповідали про улюблену прочитану книгу. Завершилася бібліотусовка оглядом книжкової викладки «Читай українською!».

До Дня молоді у бібліотеці-філії №4 було проведено молодіжну тусовку «Бібліотека об’єднує молодь», учасники якої дізналися про найяскравіший вид сучасного танцю, що має безліч шанувальників у світі, – джаз-фанк. Новий приголомшливий стиль jazz-funk дозволить виділитися на будь-якому танцювальному майданчику, чого так прагнуть сучасні хлопці і дівчата. Юні учасниці заходу залюбки підхопили запальний та емоційний стиль танцю, а також дізналися більше про історію його виникнення, особливості виконання, стиль одягу тощо. Бібліотекарі презентували «тусовщицям» добірку цікавих творів сучасних авторів, які пишуть для підлітків і молоді, запропонували переглянути щойно отримані журнали та закцентували, що сучасна бібліотека – це не тільки сховище книг, а дружній хаб, який об’єднує творчих людей, дає змогу реалізувати власні ідеї, сприяє розвитку різноманітних талантів та креативних навичок.

Вулична акція «Драйвуй! Запалюй! Живи!» була проведена в двох локація: в бібліотеці-філії №8 та за її межами. Для популяризації сучасної української літератури, працівники, вітаючи молодь на вулиці, роздавали листівки з зображенням цікавої книги та QR-кода для швидкого переходу на онлайн-видання та візитівки з солодощами для підняття настрою. Особливу увагу сьогодні приділили молоді, яка приїхала до нашого міста у зв’язку з подіями в нашій країні. Працівник абонемента створила інформаційний стенд, де можна ознайомитись, як долучитися до освітнього процесу на Кіровоградщині. Також корисна інформація про секції, гуртки міста та їх контакти. А щоб хоч трішки відволікти, колектив організував перегляд цікавих, веселих та пізнавальних роликів. Цікаво пройшла гра-бібліодрайв «Для молодих, активних, креативних!». У читальному залі для молодого покоління було оформлена виставка «Молоді про молодь», на якій було запропоновано літературу, що буде цікавою сучасній молоді і всім, хто відчуває себе молодим.

Відзначаючи День вишиванки, колектив бібліотеки-філії №10 долучився до святкової етнофотосесії «Вишивана моя Україна». Адже у вишивці, як і в народній пісні, відображаються заповітні мрії на краще майбутнє, прагнення до краси, добробуту, а головне миру на нашій українській землі. Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. До свята в бібліотеці була оформлена виставка-інсталяція «Бережи українське – носи вишиванку», де відвідувачі познайомилися з вишитими виробами початку ХІХ століття.

До Міжнародного Дня молоді бібліотекарі філії №16 провели вуличну акцію «Українська молодь читає». Бліц-опитування «Book-симпатія», яке проходило в мікрорайоні, виявило читацькі пріоритети та вподобання, а запропонований рекламний буклет «Сучасна молодь читає» і вітальні листівки, які отримали всі учасники акції, мали за мету запросити до користування бібліотекою якомога більше користувачів і познайомити молодь з новим поколінням талановитих письменників та їхніми творами.

У переддень Дня Святого Валентина в бібліотеці-філії №17 відбулась зустріч з ароматом романтичного настрою «І знову про кохання!». Десятикласники не лише приємно спілкувались, а й під час творчого завдання виявляли рівень володіння словами-компліментами для коханої людини. Літературна гра «Найромантичніші пари світової літератури» спонукала згадати художні твори зі шкільної програми та визначила найкращого читача серед присутніх.

12 серпня весь світ, а вдруге і Україна, відзначали День молоді. Українська молодь проводить це свято по-різному: хтось робить це онлайн, хтось з друзями, а багато — із побратимами на фронті. Центральна міська бібліотека ім. В. Панченка запропонувала молодим користувачам долучитися до читацької спільноти. Головною ідеєю цьогорічного Дня молоді став слоган «Загартовуємо не лише дух, а й тіло». Як саме треба піклуватись про здоров`я, як підтримувати себе у гарній формі можна було дізнатись, переглянувши презентацію «Здоровим бути модно і престижно». Позитивні емоції в поєднанні з фізичною активністю допомагають подовжити молодість та красу. Арттерапевт Світлана Скоморохова з Центру арттерапевтичної допомоги «Ресурс» провела цікаве і корисне заняття, яке дуже сподобалось молоді.

Робота з людьми похилого віку

Усім добре відомо, що бібліотеку з давних-давен називають аптекою для душі. І не випадково, адже книга лікує душу, дає слушну пораду, розважає та допомагає відволіктися від буденних проблем. Бібліотекарі філії №4 запросили своїх читачів на книготерапевтичний вояж «Книжка замість ліків» та презентували виставку-рецепт «Література як мікстура». Учасникам книжкової терапії було прописано наступні «рецепти» – «Класична мікстура від усіх хвороб», «Сміхомікстура», «Любовна мікстура» та «Мікстура гумору». Запропоновані «ліки» від вітчизняного та іноземного виробників, допомагають уже з першої прийнятої дози. В «рецептах» міститься величезна доза знань, натхнення, любовного зілля та гумору. Протипоказань немає. Зафіксовано побічні ефекти – корисні знання, гарний настрій та задоволення від зустрічі. Асистували бібліотекарям лікувати душу ліричною поезією та піснями місцеві поетеси Світлана та Ірина Ніколаєвські.

До Дня людей похилого віку працівники бібліотеки-філії №5 провели компас здоров’я «Вік життю не завада». Літніх користувачів цього дня привітали, ознайомили з літературою про здоровий спосіб життя з книжкової викладки «На довгий вік». Також їх чекали відвідини бібліобару «Літературний гурман» і година поезії «Осіннє осяяння». Присутні зазначали, що для багатьох немолодих людей бібліотека є центром спілкування і можливістю отримати необхідну інформацію.

У жовтня в бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка пройшла година спілкування «У срібнім сяйві прожитих років», на яку завітали користувачі бібліотеки, що пройшли великий віковий і життєвий шлях. Присутні поділилися своїм життєвим досвідом, а бібліотекарі запропонували взяти участь у веселій вікторині «Відгадай, з якої пісні рядки?» та загадки про музичні інструменти. Зустріч прикрасили музичним супроводом Ірина Кінша та Михайло Радкевич – учасники ГО «Творчі аматори Кропивницького».

До бібліотеки-філії №17 на бібліотечні посиденьки «Хай теплою буде осінь життя» завітали найшанованіші читачки, найбільшим багатством яких є досвід, знання, уміння, мудрість. Переглянули виставку-інсталяцію «Таємниця еліксиру молодості». Обговорили поради по лікуванню народними методами, поділились досягненнями у вирощуванні квітів. Знайомились та спілкувались, за довірливими й неспішними бесідами минув час, який залишив позитивні емоції, а це і є найкращими ліками для літніх людей.

Виставка мистецьких виробів читачів поважного віку «Осінь душі моєї» відкрилася у вересні до Дня людей похилого віку у бібліотеці-філії №18. Художня творчість надихає людей і допомагає мандрувати світом мистецтва та фантазії. Роботи, створені читачами поважного віку, наповнюють душі людей світлом, добрими надіями та викликають у відвідувачів неабиякий інтерес та естетичне задоволення, тим самим постійно розширюючи коло читачів та друзів бібліотеки. І багато хто для себе робив висновок, що вік не вирок, якщо ви творча людина і маєте бажання створювати красу.

Виставкова робота

Бібліотеки системи приділяють багато уваги популяризації книг та розкриттю бібліотечного фонду через виставкову роботу. Тут є місце креативу, яскравим барвам та серйозним думкам, адже саме виставки та різного року інсталяції дозволяють розкрити будь-яку тему.

Для українців вишиванка – не просто вбрання, це символ, який зберігає історичну пам’ять про національне коріння, ідентичність, розуміння себе, символ, який єднає усіх нас. Бібліотекарі філії №2 до Дня вишиванки підготували книжкову виставку «Вишиванка єднає українців». Для користувачів проводились народознавчі хвилинки «Вишивана моя Україна» та перегляд відеоролика «Традиції вишиванки». Бібліотекарі пропонували користувачам зробити фото у вишиванці та поширити його на своїй сторінці у facebook. Першою до бібліотекарів долучилась наша читачка Тетяна Прибора.

Представлена у бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка краєзнавча виставка «Мій рідний край, моя земля, де маю щастя жити і творити» дає змогу читачам самостійно переглянути необхідні видання з історії нашого краю, познайомитися з їхнім змістом, підібрати необхідну книгу. Складається виставка з 4 розділів: «Мій край прадавній і сучасний», «Вулиці міста розповідають», «Квітне талантами рідна земля», «Поетичні голоси нашого краю». Наприкінці виставки є вебсписок літератури, який допоможе додатково дізнатися про славну історію нашої краю, його героїчне минуле.

Працюючи за проєктом «Бібліотека – місток між поколіннями» колектив бібліотеки-філії №10 зібрав матеріал про свій мікрорайон, родини завадівців та їх сімейні традиції, вчительські сімейні династії, героїзм завадівців оформлений у виставках, які постійно поповнюються та оновлюються: «Нащадки козака Завади» та «В обличчі кожному – історія своя…».

Книжкова виставка-огляд «Літературний фуршет» у бібліотеці-філії №15 створена, щоб розкрити книжковий фонд книгозбірні, привернути увагу користувачів до різножанрової художньої та пізнавальної літератури, показати книгу оригінально, щоб зацікавити читачів. Книжкові матеріали представлені за підрубриками: «Романтичний вінегрет», «Історичний салат», «Фантастичний пудинг», «Поетичний десерт», «Пізнавальний гарнір», «Пригодницький коктейль», «Асорті казок». Виставка-огляд перетворилася на подорож у країну смаків. Своєю яскравістю, креативністю і наповненням привернула до себе увагу читачів і дала упевненість, що жителі мікрорайону люблять книгу, постійно цікавляться літературними новинками і з задоволенням користуються послугами бібліотеки.

Виставкова робота допомагає розкривати бібліотечні фонди, популяризувати українські свята, традиції, вчасно реагувати на ті чи інші історичні події. Для користувачів книгозбірні бібліотекарі філії №17 підготували книжкову виставку-інсталяцію «Допоки плекаємо свій оберіг». Розділи «Хатні обереги українців», «Обереги – символи любові й незрадливості», «Рослини-обереги, які захищають від бід та нещастя» розповідають про родинні обереги. Вони виконують роль зв’язку поколінь, вони є носіями духовності, завдяки їм народ зберіг свою родовідну пам'ять, історію, культуру. Виставка пропонує ознайомитися з літературою, що стосується сім’ї , роду, родоводу . Також це книги про звичаї, традиції української родини, про її обереги. Оздоблена виставка такими оберегами як: лялька-мотанка, родинний рушник, підкова на щастя, дівочим намистом, виробами із жита, пшениці та інших рослин-оберегів.

Ім’я Івана Котляревського як засновника нової української літератури пов’язують, у першу чергу, з його поемою «Енеїда». Це була перша друкована українська книга написана народною мовою, перша національна поема. Саме цій книзі присвячена виставка «Книга, яка надихнула», яку розгорнули в бібліотеці №19. На ній представлені видання поеми різних років: від 1953 до 2018. Народна кухня України широко представлена у поемі І. Котляревського «Енеїда». Показати характер і вдачу українців без їх ставлення до народної кухні просто неможливо, тому у окремий розділ виділено «Страви від Енея».

«Шляхи війни – історії Перемог!» під такою назвою відкрито книжково-предметну виставку у бібліотеці-філії №18. До створення виставки долучилися родини-читачі, які створили картини-історії «Пес Патрон», «Зустріч мами і немовлятка», «Тримаймося заради наших горошинок», «Молитва за Україну», «Ми – сила, ми – міць!» та ін. В кожній роботі – цікава пронизлива розповідь про сучасні події в Україні. Книги, представлені на виставці – висвітлюють війну та її розвиток, доповнюють їх історичні і творчі експерименти письменників та поетів. Особлива увага до творів поетів-краян – Новицького С., авторів збірки «Поезія без укриття», серії книг Валентина Карпова «Вільні від народження», «Нескорені», «Нація сталевих людей» та книги Ольги Кирилюк «Іду на на мир».

Літо! Безтурботна пора законно дозволеного байдикування! А якщо бути точними: 92 дні або 2208 годин або ж 132480 хвилин повного релаксу! Останні півтора роки всім нам майже не вдається прожити без поганих новин. Інколи від негативного інформаційного «передозу» стає настільки нестерпно, що хочеться назавжди утекти від актуальної інформації. Звісно, зовсім від реальності сховатися не вдасться, однак забути про неї на деякий час все ж можна спробувати, узявши до рук цікаву книгу і зануритись в так званий магічний портал, який здатен віднести нас у чарівні світи кожної хвилини. Отже, якщо ви є палким прихильником атмосферного читання, то що почитати влітку вам «порадить» книжкова виставка «Літній книжковий релакс» відділу абонементу Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка. Тут для себе знайдуть книги і найменші читайлики, і підлітки. А для покращення своєї англійської для охочих виділено окрему поличку виставки з казками та історіями. Цікаві твори з яскравими ілюстраціями розкажуть вам про любов та добро, про довіру і віру у краще, зможуть подарувати вам кохання усього життя, карколомні мандрівки і захоплюючі пригоди.

Робота клубів

У бібліотеці-філії №4 п’ятий рік поспіль успішно працює клуб мандрівників «Вояж». Щомісяця учасники клубу збираються разом, аби здійснити віртуальну мандрівку до якоїсь країни світу, поспілкуватися з однодумцями, поділитися нової цікавою інформацією тощо. Цього року «вояжівці» відвідали Мікронезію, побували у Балтійському круїзі, подорожували польськими замками, пізнавали Словенію та Словаччину, Болгарію і Молдову та інші країни.

Під час Балтійського круїзу «Магія бурштинових берегів» учасники клубу побували у Латвії, Литві і Естонії. Подорож розпочалася з розповіді бібліотекаря про офіційні символи та історію країн Балтії. «Вояжівців» зацікавила інформація про менталітет, культуру, архітектуру, традиції, свята і кулінарні уподобання балтійців.

Бібліотекарі запросили усіх охочих здійснити круїз дивовижними країнами Балтії, щоб насолодитися атмосферою магічних піщаних берегів, недоторканою природою, чистим повітрям, барвистими пейзажами, історичними та архітектурними пам’ятками, прогулятися затишними тихими вуличками, відчути стиль та неповторний колорит дивовижних балтійських краєвидів, які ніби створені для того, щоб ними захоплювалися і поверталися знову і знову.

Вже десять років працює при бібліотеці-філії №5 краєзнавчо-пошуковий клубу «Кущівські дослідники». Його мета – популяризація краєзнавчої літератури, стимулювання читацької та пізнавальної діяльності. В 2023 році були проведені презентації книг, поетичні перфоманси, творчі зустрічі з цікавими людьми нашого міста, з поетами та письменниками. Проводилися дні краєзнавства, пізнавальні експедиції та краєзнавчі екскурсії. Відвідини мінімузею бібліотеки сприяли спілкуванню користувачів та посилювали інтерес до історії краю. Всі члени клубу – активні читачі різного віку, але найбільшу активність виявляє молодь. Члени бібліотечного клубу «Кущівські дослідники» здійснили пізнавальну експедицію вулицями мікрорайону Кущівка. Взяти участь у екскурсії виявили бажання користувачі різного віку, які цікавляться історією і краєзнавством. Подорожуючи вулицями, екскурсанти дізналися про історичні місця мікрорайону – вулицю Богадільну, Вознесенську церкву, колишній шовковичний сад і палату Шевякова. Всім цікаво було уявити, який вигляд мала територія Кущівки у 18-му та 19-му сторіччях, чим займалися її мешканці, кому Кущівка завдячувала своїм добробутом. Обговорюючи подорож, присутні висловили свою гордість за наше місто, своє захоплення його краєвидами, його славетним минулим.

При бібліотеці-філії №15 функціонує дитячий клуб «Запитайко» основна мета якого: сприяти формуванню читацьких інтересів, прищеплювати любов до книги та читання, виховувати у дітей патріотичні почуття зацікавленість навколишнім світом, бажання вчитися, розвивати творчу уяву та здібності, викликати бажання творити добро, спонукати до людяності, чемності, милосердя.

На бібліотечну гостину «Чарівна краса вишиванки» до бібліотеки завітали малі «запитайчики». Діти дізналися про історію вишивки, про одвічні символи українського народу – вишиванку та рушник. Бібліотекар запропонувала юним читачам скласти прислів’я про вишиванку та ознайомила з книжковою викладкою «Вишиванка, сім’я та родина – моя квітуча Україна», на якій можна ознайомитися з книгами, журналами, схемами та візерунками вишивок. Окрім цього, учасники могли на власні очі побачити старовинні вишиті рушники та сорочки, які розміщенні на абонементі бібліотеки.

Основна мета жіночого клубу «Світана» при бібліотеці-філії №17 – згуртування соціально активних жінок селища Нового для задоволення їх творчих, культурних та інших інтересів. До роботи клубу також залучаємо самотніх жінок похилого віку для задоволення їх інтересів. На засідання клубу періодично навідуються чоловіки наших членкинь, тож клуб набуває формату сімейного клубу. З моменту появи в селищі внутрішньо переміщених осіб на засідання клубу були запрошені жінки із соціального гуртожитку. Заплановані заходи в рамках засідання клубу відображають такі напрямки роботи, як просвітницьку роботу з основ культури гендерної рівності, сферу сімейних відносин, популяризація української культури та історії. Особливе місце займають зустрічі з відомими земляками – митцями літератури та мистецтва.

Членів клубу «Світана» запросили бібліотекарі на бібліотечні посиденьки «Бабусині рецепти краси». Прослухали повідомлення про те, як наші бабусі примудрялися гарно виглядати, зберігати вроду та здоров’я на довгі роки життя та які засоби для цього вони використовували. Із цікавістю переглянули виставку періодики «Сім правил розкішної зовнішності», спілкувались та обговорювали рецепти своїх бабусь та з власного досвіду. А родзинкою заходу стали сюрпризи з передбаченнями.

IV. Формування, вивчення та використання книжкового фонду

Книжковий фонд МЦБС  на останній день 2023 року становить 308177 примірників видань та матеріалів. В порівнянні з показником минулого року обсяг фонду скоротився на 29986 екземплярів. За видами видань бібліотечний фонд поділяється на:

  • книги – 300520 примірників (97,51%),
  • брошури - 5474 примірників (1,78%)
  • періодичні видання – 2098 примірників (0,68 %),
  • електронні видання – 83 примірники (0,03%).

За змістом 83597 примірників галузевої літератури або 27,13%, художньої літератури – 224580 бо 72,87%.

Бібліотечний фонд за мовами розподіляється:

  • державною мовою – 158951 примірників (51,58%),
  • російською мовою – 149092 екземпляр (48,38%),
  • іншомовні видання – 134 примірників (0,04%).

Книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався галузевою та художньою літературою, періодичними виданнями, 69,44% нових надходжень складає художня література, галузеві відділи поповнилися на 30,56%. Всього надійшло 6267 примірників. Основні джерела надходження:

-     Місцевий бюджет (спеціальний фонд (бюджет  розвитку) Кропивницької територіальної громади).

-     Подарунки від автора.

-     Придбання за кошти спеціального рахунку, який поповнюється завдяки платним послугам, що надають бібліотеки-філії.

-     Подарунки від громадських організацій та користувачів бібліотек.

Також комплектування бібліотечного фонду проводилося за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг.

Загальна сума поповнення – 848719,57грн. Кошти на комплектування розподілилися наступним чином:

- Бюджетні (державні та обласні програми, обмінно-резервний фонд ОУНБ ім. Дмитра Чижевського) – 558783,42 грн. (65,84%);

- Придбано за кошти спецрахунку – 110377,00 грн. (13,00%)

- Подарунки від авторів та читачів – 140432,05 грн. (16,55%);

- Взамін загублених – 39127,10 грн. (4,61%).

Протягом 2023 року до бібліотек міста надійшло 6267 примірників видань, в тому числі до фонду центральної бібліотеки 422 екземпляри, з яких 172 примірники надійшло за кошти спеціального фонду (бюджет розвитку) Кропивницької територіальної громади, до фондів бібліотек-філіалів 5845 примірників. Зокрема, до фондів дитячих бібліотек і дитячих відділів – 1563 екземпляри.

За видами видань – надійшло: книг – 5274 примірник або 84,15%; періодичних видань – 993 примірника або 15,84%.

Бібліотеки системи продовжували працювати в напрямку надання читачам платних послуг. Сума виручених коштів складає 86367,50 гривень, які витрачалися на придбання літератури.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів для комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, редакції місцевих газет. Бібліотеки-філії активно працювали за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця робота в багатьох філіях, найбільше подарунків отримали бібліотеки-філії №№5,9,12,14,17,18,19. Таким чином, завдяки активній роботі в цьому напрямку надійшло до фонду системи 1997 примірників видань (31,86%) на суму 140432,05 гривень.

Поповнення книжкового фонду за всіма джерелами (примірників)

Складовою частиною бібліотечних фондів є періодичні видання, які надають користувачам необхідну оперативну та актуальну інформацію. На передплату у 2023 були виділені кошти з місцевого бюджету – 49989,51 грн. На жаль, не вийшов журнал «Пізнайко», кошти були повернуто, тому сума підписки становить – 48388,23 грн., кількість – 725 прим. Поповнення також відбулося за рахунок благодійних видань на суму – 37814,88 грн. через редакції газет «Наше місто», «21-й канал», «Кропивницький вечірній», «Працевлаштування», «Народне слово». Всього за цим джерелом надійшло 268 примірників газет й журналів.

Надходження (оновлення) становить 1,9%.

Протягом року проводилася активна робота по очищенню книжкового фонду. В 2023 році списано 29986 видань і матеріалів. Найбільшу частину складають примірники списанні згідно Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України та інші твори російських письменників. В результаті було списано 23983 примірники російськомовної літератури, що склало майже 80% від загальної кількості списаних видань.

У 2023 році також було прийнято рішення приділити значну увагу очищенню фонду від застарілих та зношених брошур. Проводилась робота й з застарілими і зношеними книгами, а також тими, які були загублені читачами.

Серед вилучених документів: книги та брошури – 29058 примірників або (96,91%); періодичні видання – 920 примірників (3,07%) .

За змістом: галузевої літератури списано 9066 примірників або 30,23%. Художньої літератури 20920 примірників або 69,77%.

Списання становить 9,03% від загального обсягу книжкового фонду.

Списано за мовами: українською мовою – 6003 прим. або 20,02%, російською мовою – 23983 прим. або 79,98%.

Списано за причинами

Проводилися планові та позапланові переобліки бібліотечного фонду в бібліотеках-філіях №№7,11,14,16,18. Списані видання своєчасно вилучалися з усіх облікових форм.

Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2022 роком книжковий фонд зменшився на 23719 примірники. У зв'язку із воєнним станом в країні та відсутністю державного фінансування вибуття перевищує надходження в 4,8 рази. Книжковий фонд в звітному році майже не оновився.

Надавалася практична допомога філіям з очищення книжкового фонду від застарілої та зношеної літератури. Бібліотекам №7,11,14,16,18 була надана практична допомога по проведенню переобліку книжкового фонду.

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

Сучасні інформаційні технології вимагають уміння орієнтуватися у безмежному морі інформації, тому бібліотекарі філій докладають максимум зусиль, аби прищепити користувачам основні навички інформаційної культури. Для інформування користувачів-дітей в Центральній міській бібліотеці для дітей про нові надходження в режимі on/of застосовувались такі форми роботи, як День нової книги «Книги для всієї родини», книжкова карусель «Презентуємо новинки!», інформаційний подіум «Читай першим». Звертала на себе увагу полиця «Книга з акцентом», на якій впродовж року демонструвались популярні і цікаві видання (Мацуда Джюко «Привид Києва», Сергій Жуков «Україна» та інші.).

Дню Європи, який в Україні вперше святкували разом з міжнародною спільнотою, був присвячений День інформації «Європа без бар’єрів». Інформаційні локації і активності чекали відвідувачів у кожному відділі бібліотеки. Старшокласникам було цікаво стати учасниками WEB-розвідки «Сучасна освіта за кордоном»; книжкова вистава «Йдемо в Європу, щоб бути Україною» дала вичерпну інформацію про країни, які стали для українців близькими друзями і помічниками у боротьбі за свободу, а для багатьох прихистком від російської агресії. Молодші користувачі дізналися, чим цікавляться і як відпочивають їх однолітки під час мініподорожі «Діти європейської родини». Інноваційна форма роботи – інтерактивний стенд «Книга в кишені», впродовж року доводила свою ефективність, допомагала покрити прогалини у комплектуванні фонду за шкільною програмою. І батьки, і діти часто зверталися до фотокопій титулок книг з QR-кодами, при зчитуванні яких, спрямовувалися на безкоштовний інтернет-ресурс. А прочитати онлайн чи завантажити твір на телефон вирішували вже самі.

Інформаційний калейдоскоп «Вони прославляли у світі Україну» в Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка довів, що бути українцем сьогодні — це рухатися вперед, бути активним і цілеспрямованим, прагнути відбудовувати і боронити рідну країну, вивчати українську мову і бажати нею розмовляти, мати інтерес до культурної спадщини України, її історії та традицій. А ще — остаточно позбуватися комплексу меншовартості, адже Україна, яка насправді ніколи і не була на світовому узбіччі, подарувала людству не одне відоме ім'я. Серед них – видатні вчені, винахідники, Нобелівські лауреати, герої війни, громадські діячі, письменники, музиканти, обдаровані лікарі та спортсмени. На допомогу самоосвіті проводили: Європейський інформпровідник «Вивчай Європу – змінюй Україну», під час проведення якого користувачам була представлена відеопрезентація інформаційного коктейлю «ЄС – історія і сучасність» з короткими відомостями про ЄС. Цікавими були думки молоді про основні європейські цінності і необхідність їхнього впровадження в Україні. Дискусія продемонструвала, що найбільш затребуваними цінностями є верховенство права та права людини.

День інформації «Нові родзинки книжкового світу» у філії №2 включав знайомство з книжковими виставками та новими книгами, годину корисних порад «Стратегія спокійного життя в буремні часи» за книгою Джулі Сміт, прес-репортаж «Про цікаве і пізнавальне у газетах та журналах почитай», бібліографічний огляд «Цікаві таємниці у книжковій скарбниці», вікторину «Авторське право», презентацію діяльності бібліотеки в мережі Інтернет, відео на YouTube. Відвідувачі бібліотеки познайомились з книжковими виставками: «Відкрита книга», «Нові родзинки книжкового світу», «Літературний гурман». Присутні перегорнули сторінки нових книг сучасних українських та зарубіжних авторів таких як О. Забужко, В. Лиса, І. Роздобудько, С. Талан, А. Кокотюхи, а також книг наших земляків В. М’ятовича, В. Карпова, В. Семененко, збірки «Поезія без укриття», в якій представлено вірші 70 українських поетів. Молоді було запропоновано переглянути відеовиставку «Книга-бестселер – твій ровесник», буктрейлери створені бібліотекою.

«Періодика інформує, навчає, розважає» – така назва комплексного заходу, проведеного в стінах бібліотеки №9. День періодики – це своєрідний фестиваль новинок журнального та газетного світу. А подивитись, точніше, почитати є що! Впродовж 25-26 серпня різні категорії користувачів мали змогу ознайомитись з періодичними виданнями тематичного спрямування, які пропонувала книгозбірня. Також відбувся ретроспективний показ журналів та газет, які зберігаються в фондах бібліотеки. Найменші читачі за допомогою бібліотекарів мали змогу ближче познайомитися з дитячою пресою під час бесіди та огляду періодики «Що Поштарик нам приніс?», де читачі із захопленням подорожували сторінками різних журналів, таких як: «Розумашки», «Джміль», «Колобочок», залюбки відгадували кросворди і загадки. Протягом дня серед читачів було проведено бліц-опитування «Мій улюблений журнал і газета».

Онлайн-рекомендації «Історія України у сучасному викладенні» потребували читачі бібліотеки №18 різного віку, адже війна підштовхнула людей до зацікавленості власною історією, минулим та реальними джерелами та правдивими книгами про історію України.

Багато часу в бібліотеках системи приділялося індивідуальній роботі з читачами, зокрема індивідуальній інформації. З користувачами проводились опитування та анкетування, що дало змогу більш чітко вивчити їхні потреби.

Значне місце в роботі бібліотек займає популяризація бібліотечно-бібліографічних знань. Постійно надаються консультації користувачам щодо пошуку необхідної літератури за допомогою довідкових посібників. Пізнавальні видання – довідники і словники, енциклопедії, науково-популярні книги стають у нагоді усім, хто хоче поповнити знання та прагне самовдосконалення.

Під час проведення Дня бібліографії «Осінь – пора гарячого чаю та добрих книг» працівники бібліотеки №4 пропонували книги для читання «золотої» пори року. Бібліотекар читальної зали радила користувачам звернути увагу на рекомендаційний список літератури «Осіннє читання», провела для усіх охочих бібліографічний огляд «осінніх» книжок та роз’яснила яким чином бібліографічні бази даних у бібліотеці спрощують пошук потрібної інформації. Відвідувачам абонементу було запропоновано переглянути найатмосферніші книги для затишної осені, презентовані на книжковій виставці, продекламувати поезії про осінню пору, текст яких можна було дістати з осіннього кошику-сюрпризу, а також зробити світлину у фотозоні.

А на бібліоінформіні «На острові довідкових видань» в бібліотеці №15 користувачі здійснили цікаву мандрівку в чарівну країну запитань та відповідей. Бібліотекар ознайомила їх з універсальними та галузевими енциклопедіями, а також великою кількістю енциклопедичних видань, адресованих безпосередньо користувачам-дітям. Практичні завдання, виконані учасниками заходу, закріпили отриманні знання. Чомусики розділилися на групи і за допомогою різноманітних словників, енциклопедій та довідників відповідали на запитання бібліотекаря. Під час пошуку відповідей діти навчилися швидко знаходити інформацію, яка їх цікавить.

Для учнів в філії №16 провели бібліолото «Знавці бібліографії». В ході заходу бібліотекарі розповіли про історію виникнення перших енциклопедичних видань, які вони бувають і як ними користуватися. Присутнім запропонували закріпити свої вміння швидкого пошуку інформації в таких ігрових формах «Бібліографічне доміно» та «Конверт з секретом».

Бібліознайомство з електронною аудіобібліотечкою «Почитайко» чекало на дітей в онлайн-форматі в бібліотеці №18. Адже багато хто бажає читати онлайн, гратись і розгадувати вікторини або рухатися розумними лабіринтами. Тож бібліотекарі надають і таку можливість своїм користувачам. Знайомство відбулося з метою формування у читачів переконання, що читання і книга – джерело знань та умова розвитку людини. Бібліотекарі, роблячи огляди електронних бібліотек України, дали читачам розуміння, що сучасні джерела інформації не витісняють книгу, не замінюють, а треба навчитися поєднувати книгу, фільм і мережу Інтернет. Також для читачів створили список українських електронних бібліотек з аудіо записами казок, анімованих книжок, аудіо хрестоматіями для учнів, проектами «Почитайко», «Слухай» та «Читаємо другу», «Казка з татом» та ін.

Ланкою, яка з’єднує інформацію, споживача інформації та інформаційні запити є інформаційно-довідкове обслуговування. У режимі «запит-відповідь», на запити користувачів, бібліотеки виконували бібліографічні довідки різних видів (тематичні, адресні, уточнювальні, фактографічні, методичні). Подорож онлайн-проєктом «Віртуальна бібліографічна довідка: об'єднана довідкова служба бібліотек України» в бібліотеці №18 розширила бачення про надання і отримання онлайн-довідок. Для швидкого та оперативного знаходження потрібних центрів  (волонтерських, гуманітарних, навчальних для ВПО) у місті Кропивницькому бібліотекарі філії №19 створили та розповсюдили серед читачів-переселенців експрес-інформацію «Долучайся, допомагай, підтримай».

Імпорт документів в електронні бази даних відбувався регулярно з корпоративного електронного каталогу статей створеного при Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка. Документи активно використовувались в бібліотечній роботі: на книжкових виставках, в індивідуальному інформуванні, в задоволені запиту для зошита довідок. У Фейсбуці на бібліотечній сторінці та на блозі «Бібліотека для всіх» під хештегом #проЧитай постійно рекламуються нові бібліотечні надходження з бібліографічним описом.

Ведуться тематичні картотеки на паперових носіях на допомогу політичному, професійному та естетичному самовираженню і розвитку читачів.

Бібліотекарями складаються рекламно-інформаційні проспекти, закладки, рекомендаційні списки, експрес-інформації, буклети, пам’ятки та безліч різних видів посібників малих форм бібліографічної продукції. Наприклад, бібліотекою №2 створено книжкову закладку «99-та сторінка». Закладка-тест «99-та сторінка» була розміщена в художніх творах обсягом більше 100 сторінок. Суть тесту 99-ї сторінки полягає в тому, що коли людина не знає, чи сподобається їй великий за обсягом художній твір і чи починати його читати, вона може попередньо прочитати текст цього твору на 99-й сторінці. Велика вірогідність того, що твір буде цікавим читачеві, якщо його зацікавив уривок твору на 99-й сторінці.

VI. Науково-виробнича діяльність. Організаційно-методична робота

У 2023 році бібліотекарі системи навчалися онлайн, брали участь у Всеукраїнських та обласних семінарах, розширювали коло своїх компетенцій та навичок завдяки загальносистемним підвищенням кваліфікації. Повномасштабне вторгнення дещо змінило акценти навчань, зокрема, бібліотекарі навчалися надавати першу домедичну допомогу, психологічну підтримку та проводити арттерапевтичні заходи.

У Центральній міській бібліотеці ім. Володимира Панченка пройшла майстерня досвіду «Проєктна діяльність Львівської обласної бібліотеки по роботі з дітьми в умовах воєнного стану». Основною метою майстерні було знайомство працівників бібліотек системи з програмою міжнародної благодійної організації WWO, яка працює з дітьми, які зазнали травм з початку російського вторгнення. Бібліотекарки, які раніше проходили навчання за проєктом, Ольга Данова, Катерина Богдашова та Анастасія Полянська розповіли про досвід Львівської обласної бібліотеки, яка реалізує проєкт «Діти України», методологію проведення занять для дітей та адаптували програму під більш дорослу аудиторію. Учасниці спробували себе в ролі дітей та пройшли всі етапи заняття: знайомилися, малювали, будували та рухалися.

Сучасні технології дають змогу урізноманітнити роботу бібліотек та надавати послуги, комунікувати з читачами, проводити заходи поза межами самих книгозбірень. Саме про інноваційні підходи та онлайн-інструменти технології йшла мова на воркшопі «Онлайн-інструменти в роботі бібліотек». Говорили про бібліотечні послуги, які можна надавати за допомогою онлайн-інструментів, та про додатки, які дозволяють проводити масові заходи для користувачів в онлайновому форматі. Прогрес не стоїть на місці і бібліотеки стараються максимально ефективно адаптуватися до нових умов, впроваджуючи інноваційні форми роботи та опановуючи сучасні технології. Працівники книгозбірень завжди готові навчатися новому та впроваджувати його в свою роботу.

Психоемоційний стан людини – одна із важливих складових її здоров’я як фізичного, так і ментального. І саме арттерапія є дієвим способом проаналізувати свої емоції, екологічно їх прожити, звільнитися від негативу, усвідомити себе в моменті та скласти орієнтовний план дій  Усі ці позитивні зрушення відбуваються у процесі взаємодії людини та мистецтва, тобто залучення її до творчої діяльності, яка допомагає перетворити почуття та емоції з абстрактного на матеріальне, осяжне. Про можливість використання цього виду терапії в бібліотеках МЦБС міста Кропивницького говорили під час артлабораторії «Арттерапевтичні методи роботи з внутрішньо переміщеними особами». На заході працівниці відділу інноваційно-методичної роботи розповідали про поняття «арттерапія», історію її виникнення та методики, які можна адаптувати для бібліотек. Наприкінці всі учасниці створили свічку з натуральної вощини, що теж мало атртерапевтичний ефект – тактильні відчуття при катанні, вдихання аромату натуральної вощини, естетичне задоволення прикрашання свічки.

Працівниці МЦБС долучилися до VI Міжнародного форуму молодих бібліотекарів «Бібліотека: наш простір змін» від Української бібліотечної асоціації. Основною темою форуму була робота та інновації бібліотек в умовах воєнних дій. Українські бібліотекарі ділилися досвідом адаптації до реалій воєнного стану, зокрема щодо появи у бібліотек нових функцій та впровадження нових послуг у своїх книгозбірнях. У форумі також взяли участь закордонні партнери України з Північної Європи: Литва, Латвія та Естонія. Балтійські колеги розповідали про вплив війни та появи українських переселенців на організацію роботи місцевих бібліотек, зокрема про створення спеціальних інформаційних стендів, співпрацю з різними благодійними організаціями, залучення коштів для закупівлі україномовної літератури, впровадження мовних курсів та арттерапевтичних заходів тощо.

Важливу тему безбар'єрності та доступності бібліотек Кропивницького обговорили під час вебінару «Забезпечення рівних прав та можливостей для всіх людей у самореалізації, сервісах, спілкуванні, дозвіллі, розвитку на основі «Альбому безбар’єрних рішень». Ознайомили бібліотекарів з «Альбомом безбар'єрних рішень» – практичним посібником, який рекомендує та на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів. Згадали про ініціативу Доступно.UA, яка займається висвітленням життя людей з інвалідністю, дослідженням просторів на доступність та мапуванням населених пунків, де позначені локації, дружні до представників маломобільних груп населення (на період війни мапа не доступна). Ознайомилися з Довідником безбар'єрності, який створений за ініціативи Олени Зеленської «Без бар'єрів». Він є своєрідним гідом з толерантного спілкування та доповнений актуальними у воєнний час інструкціями та порадами.

Також бібліотекарі МЦБС долучилися до практикуму «Алфавітний каталог у бібліотеці: адаптація до умов сучасного інформаційного середовища», який провели працівниці відділу організації і використання бібліотечного фонду. Метою навчання було ознайомлення бібліотекарів з інноваційними підходами роботи з алфавітним каталогом, а також обмін досвідом його популяризації у бібліотеці. Під час практикуму працівниці книгозбірень прослухали мінілекцію про сучасні вимоги та можливості адаптації алфавітного каталогу до них. Також бібліотекарі практикувалися у розташуванні бібліографічних записів згідно українсько-російської абетки та розстановці творів одного автора, виданих різними мовами.

Під час семінар-практикуму «Пріоритети і тренди у роботі бібліотек для дітей в умовах воєнного стану», який проходив на базі Центральної міської бібліотеки для дітей, керівники книгозбірень обговорювали актуальні питання щодо функціонування бібліотек в умовах сьогодення, гуманітарні та волонтерські ініціативи. Учасники семінару долучилися до інформаційної сесії «Громаді про мінну безпеку» за участі групи з інформування Міжнародної гуманітарної організації MAG і « Стрес у дітей та турбота про себе», яку провели волонтери Товариства Червоного Хреста. Велася розмова про сприяння індивідуальної роботи в соціальній та психологічній адаптації читачів. Окремим пунктом виділили важливість родинного читання, про що зазначено в Стратегії розвитку читання на період до 2032 року схваленої Кабінетом Міністрів України. Посилену увагу було приділено медіаграмотності, інформаційній гігієні та безбар’єрності бібліотечного простору.

Бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького активно використовують ігрофікаційні інструменти для неформальної освіти - екологічна просвіта, права людини, безпека, розвиток громадянського суспільства, медіаграмотність та ін. В арсеналі бібліотек є чудова розробка - антидискримінаційна гра «Бути жінкою». Тетяна Рощик та Вікторія Поліщук, спеціалістки відділу інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького, проводили ігрофікаційну частину антидискримінаційної гри-тренінгу «Бути жінкою», яка відбулася 8-го травня у креативному просторі «KOWO». У заході взяли участь: заступниця голови Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова, завідувачка кафедри цивільного трудового права та права соціального забезпечення Донецького державного університету внутрішніх справ Тетяна Колєснік, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління дотримання прав людини Національної поліції України Микола Сульжук.

Окрім цього, працівники книгозбірень долучалися до обласних заходів: вебінари «Покращення діджитал-знань за допомогою сервісу «Дія», «Внутрішньо переміщені особи - нова категорія користувачів бібліотеки» та «Про нові цифрові послуг публічної бібліотеки» від ОУНБ імені Д. І. Чижевського, Скайп-школа актуальних знань і нового досвіду та семінар-практикум «Бібліотека і молодь - працюємо на майбутнє» від КОБЮ ім. Є. Маланюка, «Стратегія розвитку читання: точка зору бібліотекаря» від Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка.

VII. Менеджмент. Маркетинг

Реклама бібліотечної діяльності

Бібліотеки МЦБС протягом року активно популяризували свою роботу та рекламували бібліотечні послуги у соціальних мережах, займалися наповненням сайтів та блогів. Бібліотекарі створювали актуальні списки літератури, різноманітні рубрики за хештегами, відеоролики та сюжету. Активно висвітлювали роботу бібліотечної системи на хвилях Українського радіо Кропивницький та в ефірі UA Суспільне Кропивницький. Записували програми «Радіодень», «Про книги», «Актуальні можливості», «Вечірня студія».

Так, в ефірі програми «Радіодень» йшла мова про результати проєкту «Громадський хаб Амбасадори безпеки». Говорили про майстерні та ігрофікаційні заходи, які проходили у бібліотеках, та про партнерство з поліцією в рамках проєкту, залучення громад Кіровоградської області та постійне збільшення «амбасадорів безпеки» з усієї України.

У програмі «Радіодень» говорили про проєкт «Діти України», який стартував у Міській централізованій бібліотечній системі на початку 2023 року. На базі Центральної міської бібліотеки для дітей відбулося перше заняття для дітей 4-6 років, яке проводили Катерина Богдашова та Аліна Тимків. Загалом заплановано розглянути з дітками 10 тем, а це 30 занять, які включають книготерапію, майстерки на розвиток дрібної моторики, різноманітні ігрові активності, руханки тощо. Методологію розробила Львівська обласна бібліотека для дітей, яка з минулого року втілює проєкт за підтримки міжнародної благодійної організації Worldwide Orphans.

Про клуб документального кіно в Міській централізованій бібліотечній системі говорили в ефірі програми «Радіодень» на Українському радіо Кропивницький. З лютого кінопокази активно проходять у Центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка, а також за її межами, зокрема в навчальних закладах та інших книгозбірнях міста. Під час ефіру говорили про місію кіноклубу, як проходять кінопокази та як до них можна долучитися.

Навесні МЦБС міста Кропивницького спільно з Гончаренко центром оголосила збір книжок для бібліотек-філій системи. В ефірі Суспільне Кропивницький завідувачка відділу організації та використання бібліотечних фондів Світлана Барамба висвітлила плачевну ситуацію з наповненням книгозбірень міста новою україномовною літературою. Загалом бібліотеки отримали близько 300 примірників літератури.

Продовжилася співпраця з неймовірним дитячим журналом «Джміль». Бібліотеки МЦБС міста Кропивницького вже не вперше отримують в подарунок видання журналу, а це чудова підтримка для читачів бібліотек. Журнал розвиває творчі здібності у дітей, виховує ерудовану, активну і щасливу людину. Створений видавництвом «Світич» на основі перевірених практикою науково-обґрунтованих освітніх технологій, «Джміль» легко навчає, розвиває та виховує дошкільнят і молодших школярів.

У 2023 році про роботу бібліотек МЦБС було 767 публікацій в онлайн-виданнях, з них 333 на сайті Кропивницької міської ради, а також 40 статей в пресі. Виходів на радіо було – 3, сюжетів на телебаченні – 2.

VIII. Фінансово-економічна та господарська діяльність

У 2023 році МЦБС міста Кропивницького було виділено кошти з місцевого бюджету на поточні ремонти бібліотек-філій:

  • Проведено заміну вікон у філії №1; 16, 17, 18, 21, ЦМБ;
  • Оновлено фасади у філіях №№2, 5, 9, 10, 15, 16, 18, 21, ЦМБ;
  • Проведено внутрішні ремонтні роботи у філіях №№2, 5, 6, 8, 12, 13, 15, 19, 21, ЦМБ;
  • Оновлено систему опалення у філіях ЦМБД;
  • Закуплено нові книжкові стелажі для філії №13.

На жаль, не здійснювалося оновлення комп’ютерної техніки, яка вже безнадійно застаріла та потребує постійного ремонту.

У 2023 році для бібліотек було придбано канцелярію, зокрема папір, проводилася заправка картриджів для принтерів, заправка вогнегасників.