ЗВІТ

про роботу бібліотек МЦБС

міста Кропивницького

за 2021 рік

 

II. Організація бібліотечного обслуговування

Бібліотеки МЦБС – інформаційні центри, майданчики для освіти, інтелектуального розвитку, культурного відпочинку, реалізації проєктів для мешканців Кропивницького. Робота бібліотек охоплює різноманітні напрямки: краєзнавчий, героїко-патріотичний, народознавчий, безпековий, інклюзивний, організацію дозвілля та неформальної освіти. Бібліотеки системи – це вже давно не лише сховища книг, кожна з двадцяти філій є культурним та просвітницьким центром свого мікрорайону, де користувачі навчаються, отримують цифрові послуги та з користю проводять своє дозвілля.

У 2021 році в зв’язку з пандемією COVID-19 та карантинними обмеженнями, які діяли та продовжують діяти в Кропивницькому, бібліотеки системи стали центрами підтримки дистанційного навчання, розширили спектр онлайн-послуг, частково переформатували свою роботу для запобігання поширення хвороби та убезпечення користувачів від зараження.

2.1. Соціологічні дослідження

У 2021 році МЦБС міста Кропивницького брала участь у загальнодержавних та обласних дослідженнях, анкетуваннях, усних опитуваннях, вивченні читацьких думок, моніторингу читацьких уподобань тощо. Так, з метою виявлення обізнаності користувачів про життя і творчість геніальної української поетеси і гордості української нації Лесі Українки, у бібліотеках системи було проведено соціологічне опитування «Леся Українка – неосяжність особистості».

У травні філії бібліотечної системи долучилися до Всеукраїнського соціологічного дослідження, яке було спрямоване на виявлення ставлення молоді до важливих сфер життєдіяльності в умовах української незалежності, – «Сучасна молодь у стилі української незалежності». З’ясувалося, що переважна більшість респондентів пишається тим, що є громадянами України, історією своєї країни, її науково-технічними досягненнями, культурним стилем, проте зазначила недосконалість правової системи, освіти та соціального забезпечення населення.

Анкетування, ініційоване ОУНБ ім. Д. Чижевського «Обслуговування користувачів у бібліотеці – що б хотілося змінити?» та проведене у бібліотеках, довело, що більшість користувачів готова підтримати книгозбірні у відстоюванні права на їхнє існування, та, попри те, що їх задовольняє спектр сучасних бібліотечних послуг, вони розуміють, що заклади культури потребують модернізації, та мають надію, що сама роль бібліотек з часом зміниться на краще.

З метою вивчення рівня знань користувачів бібліотеки щодо сучасної української літератури у бібліотеці-філії №4 було проведено моніторинг читацьких уподобань «Інтерес до сучасної української книги». Анкетування «Вплив Інтернет на читання молоді» показало, що більшість опитаних використовує Інтернет задля пошуку інформації для професійної діяльності. З’ясували, що пошук інформації для хобі або навчання займає другу позицію, а використання Інтернет задля спілкування у соціальних мережах – третю.

Бібліотека-філія №10 провела дослідження «Карантин – крах усіх планів чи нові можливості» було спрямоване для залучення молоді до анкетування в Фейсбуці за допомогою Сoogle Forms  та для того, щоб з’ясувати: карантин – крах усіх планів чи нові можливості. В анкетуванні брала участь молодь від 12 до 35 років. Соціологічне дослідження допомогло визначити рівень знання проблем під час карантинних обмежень.

COVID-19 ускладнює наше життя і змушує переосмислювати усталені раніше методи та формати роботи книгозбірні.  А як же живуть під час пандемії, чим займаються та які труднощі долають читачі Центральної міської бібліотеки для дітей дізнавалися за допомогою анкетування «Карантинні  реалії  життя». Протягом березня-жовтня 2021 року на абонементі ділового читання та саморозвитку було опитано понад 200 респондентів 12–16 років.

У бібліотеках Міської централізованої бібліотечної системи з вересня до кінця листопада проходив третій етап всеукраїнської Книжкової Премії «Еспресо. Вибір читачів 2021». У трьох номінаціях: «Література для дітей», «Література для підлітків» та «Література для дорослих» користувачі бібліотек обирали кращу з трьох, відібраних у попередніх етапах, книгу. За правилами Премії остаточного переможця конкурсу визначають читачі з вересня по грудень у бібліотеках по всій Україні.

У номінації Література для дітей користувачі голосували за такі книги: «Олекса Довбуш. Таємниця Сили» Василь Карп'юк, «Загублені в таборі» Настя Музиченко, «Морськосвинський детектив» Іван Андрусяк. У номінації Література для підлітків читачі обирали одну з трьох книг: «Мандрівний цирк сріблястої пані» Наталія Довгопол, «Вітрова гора» Анна Багряна, «Заклятий меч, або Голос крові» Володимир Аренєв. У номінації Література для дорослих голосували за такі книги: «20+1, або Земля мертвих»  Павло Вольвач, поетична збірка «Псалом авіації» Сергій Жадан, «Радіо Ніч»  Юрій Андрухович. Завдяки участі у Книжковій Премії фонди бібліотечної системи поповнили близько 70 сучасних видань.

2.2. Інноваційна діяльність бібліотек

Головними інструментами інновацій, які впроваджуються в практику роботи Центральної міської бібліотеки для дітей, є покращення обслуговування користувачів, створення комфортних умов для якісного задоволення читацьких запитів, а також забезпечення розумного балансу між потребами інновацій та збереженням цінних бібліотечних традицій.

Працівники бібліотеки-філії №2 намагались використати інноваційні методи в рекламі книги та бібліотеки. У 2021 році було створено онлайн-гру «Палітра творчості Лесі Українки»; бібліотека пропонує перевірити свої знання творчості видатної українки, відповівши на питання онлайн-вікторини «Палітра творчості Лесі Українки» (до 150-річчя від дня народження Лесі Українки); інтерактивну літературну вікторину «Шевченко – видатний художник, поет, письменник» на сайті бібліотеки; буктрейлер до збірки творів Лесі Українки «Думи і мрії».

Влітку бібліотека-філія №17 Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького, яка знаходиться на селищі Новому, стала партнером проєкту «Облаштування відкритого громадського простору «На клумбі». Катерина Салтан, завідувачка бібліотекою, стала гостею одного з ефірів «Діалоги на клумбі», де говорили із авторкою проєкту про розвиток та можливості культури в селищі, заходи, які відбуваються у бібліотеці, про потенціал використання та залучення бібліотечного простору до життя селища та його мешканців. Проєкт реалізувався за підтримки проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні. В теплу пору року – в найкращий період для відпочинку на свіжому повітрі – на Лавандовій клумбі було втілено немало розважальних, пізнавальних, дозвілевих заходів як для сімейного відпочинку так і по залученню різних вікових категорій мешканців селища Нового.

Бібліотекарі філії №19 створили інтерактивні книги на платформі Book Creator, які в 2021 році знайшли своїх поціновувачів в соціальних мережах: «Україна», «Мальовнича Кіровоградщина» та «Володаркам книжкових полиць присвячується…». Інтерактивні ребуси та кросворди, створені за допомогою сервісу LearningApps, комікси на платформі Storyboard That, дозволили долучити більше онлайн-корисувачів до заходів. У цьому році, щоб об’єднати фанатів чарівних світів Наталії Щерби бібліотекарі розпочали дистанційні іспити в Школі Часодійства за сюжетом 1-ї книги фантастичної саги. 28 учнів мандрувало в часі та опановувало мистецтво чародійства разом з героями книг.

Центральна міська бібліотека для дітей та бібліотеки-філії  №12, №21 взяли участь у Міжнародному освітньому проєкті про Цілі сталого розвитку для працівників культурно-освітніх закладів України. Метою проєкту є заохочення бібліотекарів, педагогів, вихователів а також дітей дошкільного і молодшого шкільного віку до активних дій задля сталого розвитку. В рамках проєкту бібліотеки отримали методичні розробки, збірники ігор, експериментів та творчих праць для дітей про сталий розвиток.

У Центральній міській бібліотеці імені В. Панченка презентували Міжнародний Польсько-Український проєкт «Відеопоетичний діалог культур». Суть проєкту полягає у популяризації української та польської культур через жанр відеопоезії. Це особливий жанр, який поєднує в собі поезію, музику та мистецтво кінематографу. Автор проєкту письменник Кирило Поліщук розповів про різновиди відеопоезій, тривалість зйомок та шлях, який проходить відеопоезія від ідеї до монтажу. У рамках проєкту «Відеопоетичний діалог культур» було створено 11 відеопоетичних робіт, в основу яких покладені вірші 6 польських та 5 українських поетів у взаємних перекладах та із англійськими субтитрами.

Коворкінг «Запасний вихід»

Коворкінг «Запасний вихід» при Центральній міській бібліотеці імені
В. Панченка діє для популяризації читання, дитячої творчості та вивчення іноземних мов. При коворкінгу діють дві студії: «Веселий олівець» та «Маленькі англомани».

Задля популяризації дитячої творчості у студії «Веселий олівець» відбуваються різноманітні тематичні заняття. Малюнки дітей публікуються в блогах, в соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм. Яскрава презентація на базі творчої платформи Genially за темою «Риси обличчя людини» поєднала художні здібності маленьких читачів та їхні знання англійської мови, набуті під час уроків у студії «Маленькі англомани».

У коворкінгу протягом року проходив цикл бесід про біографії та творчість авторів «Письменник – творець світів» та «Світ дитячих письменників». У кожної казки є своя мораль, своє важливе зерно. І бібліотекар вчила дітей читати не лише заради розваги, а вчитися аналізувати прочитане, робити з нього важливі для себе висновки.

Бібліотекар коворкінгу регулярно проводила огляди нової дитячої літератури, що з’явилася в бібліотеці – «Книжці присвячується». Також було створено віртуальну презентацію «Книзі присвячується», присвячену віршам про книгу та літературу. Також в рамках заходів циклу «Книжці присвячується» проходили різноманітні голосні читання дитячої літератури.

У мовній студії «Маленькі англомани» коворкінгу «Запасний вихід» діти вивчають нові слова, створюють діалоги та власні розповіді англійською мовою. Учасники коворкінгу опанували такі теми з англійської мови: «Риси обличчя та будова тіла людини», «Продукти харчування» та «Моя сім’я». Відбувалися також голосні читання різноманітних казок  англійською  мовою. Діти створювали свої власні проєкти з використанням англійської мови.

Також у коворкінгу пройшов цикл освітніх заходів з англійської мови для дорослих та юнацтва під назвою «Англомани та англоманія». Спектр занять охоплював сприйняття англійської мови на слух, складання власного тексту англійською мовою, монолічне та діалогічне висловлювання, робота над граматикою та лексикою, аналіз ЗНО з англійської мови минулих років. Вивчення іноземної мови відкриває широкі можливості для подальшої успішної освіти, кар’єри, захоплюючих подорожей і бібліотека зі своїми великими ресурсами долучається до розвитку користувачів, до їхнього самовдосконалення та зростання. Також в коворкінгу «Запасний вихід» проходили освітні заходи з німецької та іспанської мов під назвою «Іноземні мови в бібліотеці» для студентів та дорослих користувачів.

У рамках послуги «Бібліоняня» відбулася серія майстер-класів по створенню флікерів – світловідбивних елементів, що роблять пішоходів видимими на дорогах міста. Чарівні лапки та безпекові метелики прикрасили одяг та рюкзаки чи сумки учасників коворкінгу. Бібліотекарі щиро піклуються про безпеку своїх користувачів.

У коворкінгу «Запасний вихід» була оформлена виставка-побажання користувачів бібліотеки до Нового року. Щирі побажання бібліотекарям та рідному місту зайняли свої почесні місця на креативній поличці разом з краєзнавчою літературою.

 

2.3. Впровадження комп'ютерних технологій

У 2020 року бібліотеки системи долучилися до проєкту «Дія. Цифрова освіта» та вже протягом двох років є хабами цифрової грамотності, де кожен може навчатись на національній онлайн-платформі та отримувати консультації щодо роботи мобільного застосунку «Дія». Бібліотекарі допомагають користувачам опанувати цифрові навички в онлайн-площині через сучасний формат – освітні серіали за участю експертів та українських зірок. У бібліотеках оформлені інформаційні стенди, на яких можна детальніше ознайомитися з проєктом, дізнатися про переваги та переглянути успіхи користувачів.

Завдяки послузі е-урядування користувачі бібліотек системи мають змогу отримати послуги на Єдиному порталі державних послуг «Дія», перевірити нарахування пенсій через Портал Електронних послуг Пенсійного фонду України. Завдяки бібліотекам читачі мають можливість уникнути довгих черг у приймальнях посадовців, і швидко, зручно та комфортно звернутися в онлайн режимі до влади, записатися на прийом до лікаря, знайти оголошення про вакансії на порталах по пошуку роботи, створити власний електронний кабінет, здійснити поштові перекази та платежі тощо.

Бібліотеки системи долучилися до проведення Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності «Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага». Тиждень  проходить щоосені відповідно до ініціативи Організації Об`єднаних Націй з питань освіти, науки та культури. Мета його проведення – можливість акцентувати увагу на питаннях медійної освіти, її покращення, а також вміння користуватися інформацією. Враховуючи потужну роль бібліотек у навчанні населення медіаграмотності та в рамках  Всесвітнього тижня – 2021,  у бібліотеці-філії №10 був організований перегляд відеоролику  «StopFake: будьте медіаграмотними!», а бібліотекарі філії для дітей №13 для своїх користувачів  провели медіазаняття «Довіряй, але перевіряй».

Віртуальний простір ‒ це не тільки джерело інформації, але й небезпеки. Бібліотекарі філії №19 провели медіазнайку «Інформаційна безпека та етика поведінки в мережі», щоб уникнути помилок користувачі, розібрали поняття таких слів: флейм, флуд, спам та інші. Переглянули презентацію «Безпека дітей в Інтернеті». Зійшлися у батлі «Інтернет: добро чи зло?». На останок, засвоїли заповіді мережевої моралі. Щоб зробити дійсно класні фото, бо сучасні підлітки багато часу витрачають саме на селфі, бібліотекарі провели медіамайстерню «Фотографія у мережі: жанри, види, інструменти для обробки». Розповіли читачам, які бувають жанри фотографій, дали поради «Як робити вдалі фото та відео».

У сучасному суспільстві людина майже безперервно перебуває в інформаційному полі. Тому важливо в наш час вміти відрізняти достовірну інформацію від фейків та не піддаватися інформаційним маніпуляціям, тобто бути медіаграмотним. Задля убезпечення своїх читачів від неправдивої та непідтвердженої інформації працівники Центральної міської бібліотеки імені Володимира Панченка підготували для них інфографіку «Способи маніпулювання інформацією».

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького долучилася до проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» в рамках Міжнародного фестивалю, який проходив у Києві, та відкрила посольства Книжкового Арсеналу. Протягом 23-25 червня у філіях системи проходили різноманітні заходи, залучаючи письменників, літературознавців, ілюстратораторів, краєзнавців, книжкових блогерів.

Книжковоарсенальний марафон, який проходив у Центральній міській бібліотеці ім. В.Панченка відкрив краєзнавець Борис Шевченко, який презентував книгу «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між червоною армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року». Книга присвячена малодослідженим подіям історії Кіровоградщини в роки Другої світової війни – звільненню радянськими військами її території від німецьких збройних сил у січні березні 1944 року.

Підхопив марафон Кирило Поліщук, який презентував збірку оповідань «Пташиний цинтар». Книга була на цьогорічному Книжковому Арсеналі у Києві разом з видавництвом «Laurus», а сам автор провів зустріч з читачами в рамках «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» у Кропивницькому в Центральній міській бібліотеці ім.В.Панченка.

У рамках проєкту говорили про роль соцмереж та книжкового блогерства у популяризації читання та просування нових імен. У дискусії вляла участь книжкова блогерка з Кропивницького – Яна Гребенюк, яка розповіла історію створення блогу, взаємодію з аудиторією та поділилася секретами залучення підписників. До заходу по відеозв'язку долучилася талановита графічна дизайнерка та ілюстраторка Ірина Крило з Полтави, яка готує до виходу свою першу дитячу книгу, яку ж сама ілюструє. Ірина розповіла про роль, яку відіграть соціальні мережі у просуванні власної творчості, та про особливий зв'язок зі своїми підписниками.

У рамках фестивалю в бібліотеці-філії №6 імені Леоніда Куценка відбулася зустріч – «Грані людської душі», присвячена спогадам про видатного літературознався Леоніда Куценка. Про свої спогади творчих та дружніх зустрічей з Леонідом Куценко розповів Бондар Василь Васильович, український письменник, громадський діяч, голова Обласної організації національної спілки.

У Центральній міській бібліотеці для дітей у рамках проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» відбулася презентація книги «Дівчинка, яка на місяць літала на Місяць» за участі автора Кирила Поліщука та ілюстраторки Ольги Краснопольської. Автор познайомив учасників заходу з історією написання та створення книги. У 2015 році рукопис отримав Корнійчуковську премію, а в 2019 видавництво «Імекс-ЛТД» взялося за видання книги. Талановита художниця Ольга Краснопольська розповіла про дворічну роботу над ілюструванням видання та продемонструвала величезну кількість ескізів. Присутнім цікаво було дізнатися, що образ головного героя, створений художницею, схожий на її автора.

Бібліотека-філія №17 також долучилася до заходів Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького в рамках проєкту та провела презентацію збірки поезії «Життя мого різноголосся» Валентини Саєнко, на яку зібралися читачі бібліотеки та поціновувачі віршів авторки. Зустріч відбувалася біля стін бібліотеки під липою. Пані Валентина читала поезію з нової збірки та спілкувалася з учасниками заходу.

Бібліотека-філія №5 стала однією з локацій промоції читання та популяризації книг у місті Кропивницький. У рамках проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» у книгозбірні провели дискусію «Перспективи книговидання Кропивницького» за участі письменників Валентина Карпова та Олени Надутенко. Валентин Євгенович презентував макет книги «Силуети крізь час». Це історія малої батьківщини, нашої Єлисаветградської землі. Автор брав відомості з місцевого архіву та від польських дослідників. Присутні довідалися про невідомі їм сторінки історії України: династію Ружинських, п’ять осіб з якої в різні часи були гетьманами та про створення Інгульської слободи. Олена Валентинівна, громадська діячка, письменниця, займалася редагуванням та коректурою цієї книги. Її розповідь також була надзвичайно цікавою.

У бібліотеці-філії для дітей №21 в рамках проєкту відбулася зустріч-інтерв’ю з письменницею Іриною Хоменко. На зустрічі звучали вірші присвячені Україні та її синам, що боронять незалежність на сході. Заслухалися діти і віршами про природу. Особливо зацікавила маленьких читачів казка «Цар звірів». Письменниця познайомила читачів зі своїми книгами, розповіла про давню дитячу мрію писати вірші.

У рамках проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» у Центральній міській бібліотеці ім. В.Панченка, окрім зустрічей з авторами та презентацій, проходила трансляція дорослої онлайн-сцени Міжнародного фестивалю. Читачі бібліотеки долучилися до відкриття Книжкового Арсеналу, переглядали дискусії, презентації, читання. Дитячу онлайн-програму можна було переглянути у Центральній міській бібілотеці для дітей. Юні читачі бібліотеки долучалися до інтерактивних читань, презентації українського анімаційного фільму та онлайн-дискусій для підлітків. Це була чудова можливість максимально відвідати програму Фестивалю тим, хто не може долучитися до живих заходів у Києві.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

Соціокультурна діяльність бібліотеки – це  організація раціонального і змістовного дозвілля користувачів, задоволення і розвиток їхніх культурних потреб, створення умов для самореалізації і самоосвіти кожного, розкриття здібностей та творчого потенціалу.

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

Бібліотека-філія №2 в онлайн-форматі провела годину спілкування «Під прапором волі», присвячену Дню Cоборності України. Учасниками заходу були юнаки та дівчата, користувачі бібліотеки. Для присутніх демонструвалися матеріали, які підтверджують історичні факти об’єднання західних та східних земель, а також відеосюжет про «живий ланцюг» від Києва до Львова 22 січня 1990 року, на згадку про проголошення Акту Соборності. Учасникам заходу було запропоновано творити історію української єдності разом, стати сьогодні у віртуальний ланцюг єдності між Києвом та Сімферополем (1058 км маршруту), до якого вже приєднався колектив бібліотеки.

Вуличне свято для мешканців мікрорайону підготувала бібліотека-філія №7. Перед стінами бібліотеки відбувся патріотичний бібліофест «Мрія одна – мирна незалежна Україна». Працівники бібліотеки влаштували конкурс малюнків на асфальті та патріотичну вікторину для дітей, аби залучити малечу до святкування великого державного свята. В рамках бібліофесту на літньому майданчику, під яскравими парасолями, на відвідувачів чекали майстер-класи: «Квітка Незалежності», «Намисто незалежності», «Майстерня патріотичних флікерів» та патріотичний боді-арт. Окрім цього, бібліотека організувала для своїх читачів книжкову виставку та перегляди літератури, матеріали яких висвітлюють тривалий шлях, пройдений нашою державою та перспективи розвитку України. Представлена література розкриває історію появи українського національного прапора, його використання в Україні у різні історичні періоди, ставлення до державної символіки в наш час.

Дивасики, Всезнайки, Розумники та Ерудити захоплено брали участь у мовному квесті «З українською веселіше!», який організовувала бібліотека-філія №17. На локаціях чекали їх мовні ребуси, філворди, пізнання різнобарвної рідної мови відбувалось через призму ігрових завдань. Дев'ятикласники навчались грамотно і доступно доносити свої думки, красиво висловлювати свої почуття. Під час виконання складних завдань колективно знаходили влучні відповіді, емоційно демонстрували небайдужість до милозвучної, співучої рідної мови.

З нагоди відзначення 30-річчя незалежності України, для формування високої громадянської свідомості у дітей і сприяння національно-патріотичному вихованню особистості Центральна міська бібліотека для дітей провела міський етап  Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Незалежна і єдина — моя Україна!».  На Конкурс надійшло 48 робіт від читачів-дітей бібліотек МЦБС за тематичними напрямами: історія України, її героїчне минуле і сьогодення; події і постаті у боротьбі за незалежність, національні традиції, державні символи. Всі індивідуальні та колективні роботи конкурсантів віком від 6 до 18 років знайшли своїх шанувальників, а 12 із них відзначені журі на місцевому та обласному рівнях.

 

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Бібліотеки МЦБС – це не лише книгозбірні, а й центри допомоги вразливим верствам населення: курси цифрової грамотності для людей старшого віку, проходять заходи, стають координаторами збору коштів для допомоги військовослужбовцям, а також розширюють спектр культурних заходів.

Працівники бібліотек-філій системи долучилися до участі у загальнонаціональній інформаційній кампанії щодо основних правил захисту та важливості вакцинації від COVID-19. Бібліотекарі радили переглянути відвідувачам аудіо- та відеоролики про важливість вакцинації, звертали увагу на деталі та особливості вакцинації серед вразливих категорій населення, перебіг вакцинальної кампанії в Україні, проводили роз’яснювальні бесіди щодо безпеки і здоров’я на роботі в умовах пандемії та багато іншого.

У бібліотеці-філії №9 відбулася фокус-тема «Викресли  булінг» для учнів старших класів Лелеківської гімназії. Актуальний на сьогодні формат, був  проведений 3 грудня. На виховній годині учні ознайомились з формами та ознаками булінгу. Чи може література стати панацеєю від тінейджерського цькування – розказали працівники книгозбірні під час літературного огляду «Дружити, а не бити: Книжки, які долають булінг». По завершенню заняття учні виробили власні правила безпечної поведінки та захисту у ситуаціях булінгу.

Бібліотерапію за творами Василя Сухомлинського провели бібліотекарі філії для дітей №12 для вихованців Центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю. Хлопчики та дівчатка уважно слухали «Усмішку», «Сороку-білобоку», «Котика і Їжачка». Маленькі слухачі з задоволенням доторкнулись до слова Василя Олександровича, до його веселкового казкового світу та вчилися знаходити і відновлювати власну Життєву Силу.

Серед читачів бібліотеки-філії №14 був проведений день здоров’я «Здоровий спосіб життя  ̶  хворобам нема вороття», з метою виховання у дітей цінного ставлення до власного здоров’я та бажання дбати про нього. Бібліотекарі читали прислів’я і приказки про здоров’я, провели спільну бесіду зі слухачами про те, що необхідно робити, аби зберегти своє здоров’я. Родзинкою заходу були ігри «Додай слово» та «Хто швидше».

Щороку у останній вівторок листопада люди у всьому світі об’єднуються навколо ініціативи Щедрий вівторок. Це день, який надихає мільйони людей робити добрі справи та популяризує культуру благодійності. Наприкінці листопада до бібліотеки-філії №15 завітали учні Гірничої гімназії на засідання клубу «Запитайко» – «Доброта зігріє серце». Діти розповідали про свої добрі вчинки, з задоволенням відповідали на питання вікторин, виконували завдання, обговорювали запропоновані ситуації. Всі учасники заходу дійшли висновку, що робити добрі справи не складно, потрібно тільки бажання.

З метою підвищення знань, уявлень та розуміння проблем, пов’язаних із торгівлею людьми та надання інформації про заходи по  убезпеченню себе та своїх близьких від небажаних наслідків поїздки за кордон для роботи бібліотека-філія №17 запросила своїх активних користувачів до участі в захопливій навчальній настільній грі «Рожеві окуляри». Запрошені читачі грали, навчаючись, обговорювали важливі та суперечливі питання, вчились прислухатись до партнера та приймати правильне рішення. В межах виховних заходів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» в книгозбірні обговорюються проблеми нелегальної міграції та торгівлі людьми, які останнім часом набули надзвичайного поширення.

 

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки у бібліотеці-філії №16 пройшли поетичні читання «Вітрила Лесиної долі». Учні гімназії №9 читали вірші Лесі Українки, переглянули відео «Життєві дороги Лесі Українки», «Леся Українка: цікаві факти з життя», прослухали розповідь про життєвий і творчий шлях поетеси, ознайомилися  з  книгами сучасних авторів, присвячених Лесі Українці.

Флеш-акція «Торкнись поезії Тараса» відбулась у бібліотеці-філії №18 до  дня народження Кобзаря. У читальному залі було оформлено книжково-ілюстративну виставку біля якої  протягом місяця проходила флеш-акція. Бібліотекар Букеєва Олександра зачитувала поезію Тараса Шевченка, а учасники відгадували назви творів. Читачі самі зачитували вірші Тараса Шевченка, декламували напам’ять та знімали відео для своїх сторінок у Інстаграм.

До Дня Європи бібліотекарі філії №4 запропонували своїм користувачам взяти  участь у грі «Галопом по Європах», під час якої «бібліотечні туристи» мандрували європейськими країнами. З відеоогляду учасники заходу дізналися про найвизначніші пам’ятки культури та архітектури країн Європи, видатних особистостей, страви національних кухонь тощо. Для розширення знань про європейські столиці бібліотекарі розмістили на фліпчарті фото столиць найбільших держав Європи, а відвідувачі мали змогу поєднати назву, світлину та славну пам’ятку країни. Бібліотекарі заохотили відвідувачів перевірити свої знання та ерудицію у бліц-вікторині «Велика та багатолика Європа», а відкритий перегляд літератури ознайомив з державним устроєм, природним середовищем, туристичними об’єктами і найцікавішими місцями Європи.

Чи є хтось в українській літературі, хто показав біль та страждання, горе та радість українського селянина краще за Василя Стефаника? Творчістю Василя Семеновича захоплювалися Франко, Кобилянська, Коцюбинський та інші відомі письменники тогочасної України. Життя нашого відомого співвітчизника почалося у травні 1871 року і у 2021 році вся Україна відзначала 150-ту річницю від дня народження В.Стефаника. Щоб перегорнути сторінки життєвого та творчого шляху видатного письменника, до Центральної міської бібліотеки завітали студенти будівельного коледжу. Молодь із захопленням слухала факти з життя В. Стефаника та долучалася до обговорення його творчої спадщини. На завершення студентам було запропоновано розгадати невеликий кросворд для перевірки своїх знань та переглянути книжкову викладку «Василь Стефаник – літописець долі народної».

Бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького з 1 березня по 15 серпня брали участь в обласному конкурсі з популяризації творчості Лесі Українки «Я в серці маю те, що не вмирає». Міський етап конкурсу проводився серед бібліотекарів системи у трьох номінаціях: «Власне есе за творчістю Лесі Українки», «Буктрейлер за творами Лесі Українки», «Відеопоезія за творами Лесі Українки». Роботи учасників публікувалися на сторінці МЦБС у Фейсбуці та сторінках бібліотек. Серед конкурсних робіт були обрані найкращі, які представили бібліотечну систему міста на обласному рівні. Працівниця бібліотеки-філії №5 Вікторія Соколова отримала 3-тє місце на обласному етапі конкурсу за твір «Читаючи оповідання Лесі Українки «Над морем» у номінації «Власне есе за творчістю Лесі Українки».

 

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

Напередодні Дня захисника України на патріотичну варту «З глибин сторіч козацький клич» зійшлися юні читачі бібліотеки №4 аби розважитися та позмагатися у спритності, силі і кмітливості. Козачата проявили справжній козацький дух, взаємодопомогу та винахідливість у конкурсах та естафеті на швидкість. Участь у заході підняла у присутніх патріотичний настрій та викликала гордість за своїх предків. До свята бібліотекарі оформили книжкову виставку-вшанування «Відвага творить переможців», що ознайомлювала з історією свята та допомагала пригадати традиції славного українського козацтва, було презентувано рекомендаційний бібліографічний список літератури «Герої, які творять сьогодення».

До Дня українського козацтва та Дня захисника та захисниці України були запрошені на посвяту в козаки «Їхали  козаки...» учні НВК № 26 до бібліотеки-філії №6 ім.Л.Куценка. Запрошений гість – Головний отаман Кіровоградської області Центрального козачого округу, генерал-полковник козацтва Валентин Євгенович Карпов цікаво розповів про витоки козацтва, козацькі округи на теренах Кіровоградщини. Валентин Євгенович урочисто посвятив учнів в джури справжньою козацькою шаблею та вручив їм Реєстрові грамоти. Бібліотекарі провели вікторину «Обереги козаків», де учні продемонстрували свої знання побуту і звичаїв козаків.

Для своїх користувачів бібліотекарі філії для дітей № 13 підготували інтерактивну онлайн-гру «Кращі з кращих – козаки!», під час якої читачі мали змогу перевірити свої знання з історії козацтва. В нагоді стала тематична книжкова викладка «Степ та воля – козацька доля» за допомогою представленої науково-пізнавальної, художньої літератури можна дізнатись про феномен такого явища, як українське козацтво, чому козаки отримали таку назву, як виникла Запорізька Січ, чим займались і як жили ці мужні воїни, що таке «козацькі чайки», хто такий характерник, що було гордістю козака, а що – ганьбою, а також козацькі закони, традиції, побут і багато іншого.

До Дня захисників України бібліотека-філія для дітей №21 започаткувала  аудіопроект «України захисники читають дітям казки». В озвученні казок взяли участь службовці військових частин міста, серед  них учасники бойових дій. Прослухати казки можна на сторінці бібліотеки в Фейсбук (Країна Читайликів. Бібліотека-філія для дітей №21 м.Кропивницького) та на подкастингах Castbox і Coundcloud. Також маленькі читачі бібліотеки виступили ініціаторами проведення майстер-класу з виготовлення сердечок-оберегів для воїнів. Це подарунок захисникам України до Дня захисників та захисниць. Посилка з оберегами, солодощами та листом-зверненням до воїнів була відправлена Новою поштою в Київ у військовий госпіталь.

 

Комплекс заходів з краєзнавства

Мета бібліотечного краєзнавства – виявити, зібрати і надати для користування матеріали, пов’язані з рідним краєм; за допомогою цікавих форм і методів популяризації краєзнавчої літератури  залучати різні верстви населення.

Архітектурний акорд «Художник архітектури Яків Паученко» у бібліотеці-філії №2 був присвячений 155-річчю від дня народження художника архітектури Якова Васильовича Паученка. Його роботи прикрашають історичний центр міста. Мешканці нашого міста народжуються, навчаються, лікуються, відпочивають та розважаються у приміщеннях, побудованих саме ним. Учні ЦВПУ ім. Миколи Федоровського переглянули слайдову презентацію: «Яків Паученко – архітектор міста Святої Єлисавети», відеосюжети «Вулицями Єлисаветграда – будинок Якова Паученка» та «Вулицями рідного міста» (Кропивницький). Присутні мали нагоду ознайомитись з книжковою викладкою «Яків Паученко – архітектор міста Святої Єлисавети».

Напередодні святкування Дня міста бібліотека-філія №5 провела День краєзнавства «Захоплюючі історії про місто». Наше місто має давню і цікаву історію, де були і пригоди, і подорожі, і пошуки скарбів, і незвичайні особистості. Письменник Валентин Карпов порадував слухачів новими пригодами наших предків, про які дізнався, шукаючи матеріал для своїх книг. Гість заходу розповів містичну історію про місцеві цвинтарі. А ще була цікава розповідь про підземні тунелі з фортеці святої Єлизавети, які і досі існують, але в аварійному стані.

У жовтні у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка зібрались читачі, письменники, літературознавці, щоб згадати та вшанувати пам’ять Володимира Панченка, якому цього року виповнилося б 67 років, але тяжка хвороба обірвала його життя передчасно. Із життєвим та творчим шляхом Володимира Євгеновича учасників заходу познайомили бібліотекарі, а слайд-презентація доповнила їхню розповідь. Перед присутніми виступили зі своїми спогадами Григорій Клочек, Валерій М’ятович, Василь Бондар, Микола Барабуля, Федір Шепель, Олена Надутенко.

Весело та гамірно святкували День Міста читачі бібліотеки-філії для дітей №19. Підлітки та дорослі охоче долучилися до акції «Бажаю тобі, рідне місто!». З вірою у мирне та стабільне майбутнє, бажали улюбленому Кропивницькому нових доріг, сучасних спортивних майданчиків, гарних парків та доглянутих скверів, грандіозних свят й великих перемог танцівникам. Школярі створювали диво-тварин з кольорових кульок під час майстер-класів, які тривали цілий день. А малюки залюбки обирали малюнки для аква-тату. Серед популярних – тварини, птахи, національна символіка та рослинні орнаменти.

Презентація виставки «Джутова фантазія Оксани Шарій» відбулася у бібліотеці-філії №17. Напрочуд дивовижні, вражаючі, неймовірні джутові картини та вироби відкрили свої чари для мешканців селища Нового. Перед відвідувачами бібліотеки ожила особлива, рукотворна казка.  А чарівниця цього джутового царства – головна художниця Кіровоградського академічного обласного театру ляльок Оксана Шарій. Чудові візерункові шкатулки, квіти, об’ємні картини виготовлені технікою декоративно-прикладного мистецтва – джутова філігрань. Талановита майстриня розповіла про любов до рукоділля, особливості свого захоплення, власне творче бачення та поділилась сміливими планами на майбутнє. Презентація виставки відбулася в співдружності музики, поетичного слова і художнього мистецтва.

 

Комплекс заходів з правознавства

У 2021 році Міська централізована бібліотечна система Кропивницького стала партнером надзвичайно актуального україно-канадського проєкту «Амбасадори безпеки». Усі бібліотеки системи та коворкінг «Запасний вихід» об’єдналися у п'ять команд та активно втілювали просвітницькі заходи, проводили майстерні флікерів та дослідження в рамках проєкту. Проєкт «Амбасадори безпеки» покликаний підвищувати безпекову культуру пішоходів, велосипедистів та інших вразливих категорій пішоходів. З березня бібліотеки системи проводили індивідуальні та групові майстерні флікерів, відвідували школи та садочки, навчали нових «амбасадорів», проводили дослідження, аналізували та шукали шляхи вирішення безпекових проблем. Менш як за рік лише в бібліотеках було проведено близько 80 майстерень та створено більше 1000 флікерів. Такий флікер дозволяє водієві побачити пішохода більш як за 100 метрів та вчасно зреагувати, щоб не здійснити наїзд. Адже в темряві пішохід без світловідбивних елементів стає невидимкою. Усі матеріали були надані в рамках проєкту безкоштовно.

У червні відомий інтернет-персонаж кіт Інжир та його авторка Олена Павлова завітали до Міської централізованої бібліотечної системи, розповіли про цікаве життя кота та його участь у різних проєктах, адже Інжир висаджує дерева, з'являється на закладинках, пише книги шрифтом Брайля, а з 2021 року є ще й обличчям безпекової кампанії. Саме до Кропивницького пані Олена привезла Інжира презентувати безпекову просвітницьку кампанію «Будьте котиками – носіть флікери» в рамках проєкту Амбасадори безпеки. Відтепер кіт популяризує тему видимості на дорогах та має власні флікери-обереги. У заході взяли участь бібліотекарі МЦБС міста Кропивницького, представниці Патрульної поліції Кіровоградської області, Агенція сталого розвитку «Хмарочос» та представники команди амбасадорів безпеки з Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Є. Маланюка.

Також бібліотекарі, представники команд проєкту Амбасадори безпеки, взяли участь у баркемпі «Успішні безпекові практики», метою якого було проговорити у форматі громадської консультативної групи про успіхи і результати діяльності, поділитися ідеями та досвідом в безпековій діяльності. У заході взяли участь: Ірина Ткаченко, координаторка проєкту «Амбасадори безпеки», директорка Агенції сталого розвитку «Хмарочос»; Оксана Білоброва, очільниця відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Кіровоградській області; Катерина Каймашнікова, керівник напряму взаємодії поліції та громади Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP) Alinea International; Тетяна Левінська, представниця команди від КОБЮ ім. Маланюка; Вікторія Поліщук, координаторка команд бібліотек МЦБС; а також представники ГУНП в Кіровоградській області та Управління молоді та спорту Кіровоградської ОДА.

Під час баркемпу говорили про інструменти підвищення безпеки руху та інструменти участі, ділилися досвідом вирішення локальних проблем всередині громад, обговорили як можна співпрацювати з владою та поліцією у розв'язанні питань безпеки, послухали про досвід громад-учасників проєкту з усієї України та поділилися результати участі в проєкті.

Напередодні Дня Конституції бібліотекарі Центральної міської бібліотеки
ім. В. Панченка
провели гру «Рецепт демократії». Перед початком гри учасники відповіли на питання стосовно основних розділів Конституції, загальних засад функціонування української держави, її територіального устрою, прав, свобод та обов’язків громадянина. Розділившись на дві групи, учасники ознайомились з правилами гри і почали створювати свої варіанти демократичні держави. Спочатку зібрали інгредієнти, що притаманні державному управлінню та побудували національну ідентичність, потім додали елементи демократії. У грі пропонуються погані інгредієнти, які заважають існуванню демократичної системи і учасники мали виробити шляхи, щоб побудована ними держава вистояла перед загрозами. На завершення гри кожна група у формі дискусії обґрунтовувала свій рецепт демократії. Ми сподіваємось, що покоління, яке сьогодні виростає, докладе усіх зусиль до того, щоб Україна відбулася у тому образі, який вони уявляють.

 

Екологічна просвіта населення

Екологічний напрямок роботи у бібліотеках з кожним роком стає все більш актуальним, адже збереження планети та її ресурсів є пріоритетною робою у багатьох розвинутих країнах, які піклуються про майбутнє.

Відвідувачі бібліотеки-філії для дітей №21 приєдналися до загальнодержавної  акції «Нагодуй птахів узимку», про яку дізналися в книгозбірні. Вони створили ініціативну групу, що виготовила з підручних матеріалів годівнички для птахів та розвісила їх в парку на березі Інгулу. Тепер у всіх бажаючих є можливість підгодовувати птахів частіше.

У День довкілля користувачі бібліотеки-філія №5 із задоволенням пограли в гру «Еко-мемо» та дізналися з книг про вплив людини на навколишнє середовище у часи науково-технічного прогресу. Діти навчилися розрізняти типи відходів та їх маркування; дізналися, що можна сортувати, а що – ні. Наприклад, є пластик, який не переробляється. І не кожен папір підійде для макулатури.  Гра заохотила дітей бути екологічно грамотними та дружніми до природи. Екологічна спрямованість гри змусила  замислитися.

Пограти в екологічну гру «Еко-мемо» бібліотекарі філії №16 запросили юних читачів бібліотеки. Ця настільна гра − чудовий розвиваючий тренажер пам'яті та звички сортування відходів. В процесі гри діти  дізналися:  що можна, а що не можна сортувати до контейнерів для паперу, пластику,  металу, скла, органіки;  які вироби виготовляються із вторсировини,  про її маркування .

Екологічна тематика є одним із трендів для країн світу, а отже і бібліотек системи, з огляду на затверджені самітом ООН Цілі Сталого Розвитку до 2030 року. В рамках Міжнародного польсько-українського освітнього проєкту «Цілі сталого розвитку: інтеграція європейського досвіду у культурно-освітні заклади України» для дітей молодшого шкільного віку у Центральній міській бібліотеці для дітей пройшла творча гра  «Що знаходиться у шлунку риби?». Використовуючи отримані в ході проєкту інтерактивні  матеріали,  бібліотекарі  наглядно продемонстрували небезпеку загрози пластикових відходів у річках, морях та океанах. На заході діти прийняли рішення – обов’язково поділитися отриманою інформацією з друзями, рідними та разом намагатися зменшувати кількість відходів. А це і буде головний внесок юних кропивничан  у реалізацію 12-ї Цілі сталого розвитку «Відповідальне споживання та виробництво».

До Дня Землі працівники бібліотеки-філії №1 підготували екогодину «Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. Тож збережемо її». Під час її проведення бібліотекарі розповідали своїм читачам про це весняне свято. Воно об’єднує цілі народи і нагадує, що кожна людина тісно пов’язана з природою та усіма її екосистемами. В результаті своєї життєдіяльності людство завдає значної шкоди планеті, тому метою заходу було привернути увагу до нашого спільного дому і вселити людям необхідність дбайливого ставлення до природи. Під час цього заходу читачі ознайомилися з книжками на екологічну тематику, переглянули тематичний фільм, розповідали про те, як саме вони дбають про нашу землю. У цей день ми повинні подякувати нашій планеті за своє життя, за можливість дихати й відчувати красу цього світу.

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

До Міжнародного дня сім'ї, який відзначається щороку 15 травня, працівники бібліотеки-філії №16 провели вуличну акцію «Сім’я в о'бєктиві». Пройшовши вулицями мікрорайону, заглянувши до дитячих майданчиків та двориків, бібліотекарі книгозбірні «зловили мить» родинного відпочинку та сфотографували щасливі обличчя. Чудовим доповненням до фотосесії став запропонований батькам  буклет «Золоті правила виховання щасливої дитини» та книги для їх малят. Сім’я – це не просто щось важливе у житті, це і є життя. Саме такий висновок зробили всі учасники акції.

Заходи у сфері сімейних відносин у бібліотеці-філії №17 в основному відбуваються у рамках клубу «Світана». Літературний пікнік «Ганс Християн Андерсен – великий, одинокий і дивний казкар», дискус-party «Видатні жінки, чию славу привласнили собі чоловіки» безпосередньо торкалися сімейних стосунків, давали відповіді на безліч питань у вирішенні родинних проблем. На засіданнях клубу часто присутні разом з батьками і діти. Спільна участь батьків і дітей у рольових іграх, тренінгах та творчих конкурсах неодмінно відбивається позитивними змінами у родині, зміцнює стосунки, створює прагнення до спільних інтересів та занять.

«Бібліо-Оскар» – церемонія нагородження кращих читачів бібліотеки-філії №18 у 2021 році проходила індивідуально для кожної родини. Кращі читаючі та найактивніші родини, а було – 15, отримали від бібліотекарів «Почесний читацький квиток», грамоту «Бібліо-Оскар 2021» та солодкі подарунки за рекорди у читанні, активність та вірність бібліотеці і книзі, а також отримали відзнаки: «Активні читачі бібліотеки», «Вірні друзі бібліотеки», «Активні і креативні», «Книжковий гурман», «За наполегливість і винахідливість», «Вірні читачі бібліотеки», «Креативні і винахідливі» ін.

Усіх, хто не уявляє своє життя без книги та читання, і стежить за новинками, бібліотекарі філії №18 запросили на День нової книги «Бібліотека. Сім’я. Інформація». Відвідувачі заходу познайомилися з новими виданнями різножанрової літератури, що відповідають усім смакам. Присутніх зацікавили твори українських авторів – захоплююче фентезі Ольги Мігель «Сновида», солодкі історії кохання та терпкого шоколаду, що трапилися у фантастичному місті Львові – у збірнику «Львів. Спогади. Кохання», казкові пригоди та таємниці Галини Вдовиченко, Олі Русіної, Валентини Гуріної, Юрія Ярмиша та інших. Також не оминули увагою і книги зарубіжних авторів: В. Бернарда Карлсон, Лінди Голд, Еймі Моллой, Юліанна Пресс і т.д. В них розкриті теми майбутнього материнства, сучасного виховання дітей, психології людини, цікаві факти про життя відомих людей, дитячі детективи та фантастичні оповідання. Кожен, хто переступав поріг бібліотеки, був вражений дивовижною інсталяцією «Читаюче рандеву». Молодші учасники заходу взяли участь у бліц-вікторині «Герої поспішають на допомогу», а дорослі – поділилися особистим хіт-парадом улюблених книг. У цей день кожен читач знайшов книгу до душі, це створило доброзичливу атмосферу і гарний настрій.

 

Робота з дітьми

Всеукраїнський тиждень дитячого читання-2021 був особливий у Центральній міській бібліотеці для дітей. Розпочався він з відеовітань кропивницьким дітям від письменників України, серед них і письменники-земляки. Протягом Тижня заходи проходили в онлайн та офлайн форматах. Безліч незабутніх вражень учасники отримали від літературного конкурсу «Читаю – багато знаю!», від дегустації новинок «Книга скрізь, а у нас найкраща»,  PR-акції «Книжковий експрес» та під час дискусії «Книжкова шафа покоління Z». Публікації наповнювали соціальні медіа YouTube, Facebook та сайт бібліотеки.

У Всесвітній день письменника, Центральна міська бібліотека для дітей дала старт онлайн-проєкту «Улюблені письменники кропивницьких дітей на карті світу». Протягом місяця більше ста дітей – читачів книгозбірень МЦБС та всі бажаючі діти розповідали про своїх улюблених письменників та відмічали  їх на карті світу (робота велася у Google Картах). Учасники працювали творчо та креативно: представляли цікаві факти з біографій авторів, фото, колажі, цитати. Знайомивши весь світ зі своїми вподобаннями,  діти відкривали для себе нові книги і нових авторів. В той же час познайомилися з чудовим онлайновим сервісом Google Maps. У проекті взяло участь 119 дітей віком від 8 до 18 років. Мітки наймолодших учасників на Google карті замайоріли завдяки допомозі батьків. Протягом проєкту бібліотекарі тримали зв'язок з учасниками, забезпечували їх інструкціями та посиланнями. Презентація карти «Найулюбленіші письменники кропивницьких дітей на карті світу» та вручення сертифікатів учасникам проєкту відбулися на фінальному святі з нагоди закриття Всеукраїнського тижня дитячого читання. Проєкт сприяв залученню дітей до читання та довів, що книга всіх єднає.

У бібліотеці-філії №19 другий рік триває бібліотечний проєкт «Почитай-но!», мета якого залучення дорослих до читання дітям. Цьогоріч в межах проекту відбулися театр вух «Візок добрих казок», BOOKtime для дітей «Казкові герої читають про себе», віртуальні виставки новинок та відеоогляди найцікавіших книг читачами. Активними партнерами в реалізації проєкту стали вихователі дошкільного дитячого садочку №62, які систематично читають кольорові сучасні оповідки малюкам і міняють їх у книгозбірні. 10 вихователів, 5 груп та майже 140 вихованців-слухачів гарний приклад для наслідування.

У Хелловін вся нечиста сила зібралася у салоні передбачень «Всевидюче око». Чаклували відомі віщунки вищої відьмацької категорії – бібліотекарі філії №19. За допомогою різноманітних магічно-чарівних способів можна було дізнатися майбутнє, перевірити ауру та очистити чакри. Маленькі вампіри, моторошні скелети, чарівні відьмочки та містичні кішки охоче крутили колесо долі «Посмішка вампіра», ворожили на ножі «Скелет пророкує», тягли солодкі передбачення з «Відьмацького капелюха». Від віщунок діти отримали захисні світловідбивні амулети у формі кращих хелловінських традицій – привидів та гарбузів. Містичний ритуал на здійснення бажання відьми-лиходійки провели для всіх охочих за певну «плату». Гучними оплесками вітали переможців у конкурсі костюмів «Я – містичний!».

Напередодні Дня захисту дітей до бібліотеки-філії для дітей №12 в рамках заходу «Екскурсія до бібліотеки – нові враження і нові друзі!» завітали учні 2 класу. Працівники бібліотеки радо зустріли дітлахів на порозі веселих літніх пригод. Відвідавши абонемент, діти дізналися про походження слова «Бібліотека», про цікаві книжки та журнали, які є в книгозбірні, про «Правила поводження з книгою», та як потрібно вести себе у бібліотеці, а чого не слід робити. Наступне знайомство було з українською світлицею, де зберігається багатий матеріал з народознавства. У читальній залі на дітей чекало знайомство з книжковими виставками та Пунктом вільного доступу до мережі Інтернет.

\Робота з юнацтвом

Краєзнавчий open-air «Кінний двір на Кущівці» відбувся у формі подорожі на свіжому повітрі. Молоді користувачі бібліотеки-філії №5 відвідали подвір’я родини Зубченків та познайомилися з їхніми домашніми улюбленцями – скаковими конями Техасом і Брукліном. На подвір’ї у Зубченків влаштований зразковий кінний двір, на стійлах коней є таблички з їхніми іменами, кожен має свої особливості, свій характер. Молодь побувала і в конюшні, і в амунічній кімнаті, годували коней яблуками з долоні. Господарі детально розповіли, чим годують своїх вихованців, як займаються з ними. Всі здивувалися, що догляд за кіньми вимагає стільки зусиль і часу. Наприклад, тільки годувати скакунів потрібно вісім раз на добу. А ще ж прибирати, тренувати, заготовляти корми. Та спілкування з конями дає величезне задоволення. Кожен зміг погодувати коней з долоні, погладити, помилуватися їх граціозними рухами. Учасники заходу були настільки зачаровані спілкуванням з розумними, грайливими тваринами, що не хотіли йти додому. Цього дня багато хто з відвідувачів обрав для читання художні твори, героями яких є коні.

Бібліотекарі філії №16 провели гру «Рецепт демократії» для старшокласників гімназії новітніх технологій навчання, гру, що розроблена норвезькою організацією «Фонд з прав людини». Це освітня гра, в якій немає чітких доконаних відповідей, оскільки не існує єдиного універсального рецепту побудови демократичного суспільства. Об'єднавшись в команди, учні намагалися знайти свій рецепт створення демократичної держави. Думки в командах розходились, тривали бурхливі обговорення, діти вчилися дослухатися один до одного, приймати спільні рішення. В процесі обговорення учасники гри дійшли висновку, що процес демократизації не може бути завершеним чи довершеним.

У лютому в бібліотеці-філії №2 члени юнацького клубу «КЛюЧ» взяли участь у жіночому діалозі «Про кохання українською». На заході з задоволенням читали поезії: «Зів'яле листя» Івана Франка; «Стояла я і слухала весну» Лесі Українки; «Панно Інно...», «Коли у твої очі дивлюся» П. Тичини; «На білу гречку впали роси» М. Рильського; «Так ніхто не любив», «Білі акації будуть цвісти» В. Сосюри; «У любові є будні, і свята» В. Симоненка; «Світлий сонет» Ліни Костенко. Всі ці поезії сповнені почуттям – безумовно, реальним, іноді світлим, іноді болючим, коли взаємним, а коли й нерозділеним. Проведено огляд прозових творів про кохання сучасних українських письменників – Люко Дашвар, Світлани Талан, Ніни Фіалко, Тетяни Брукс, Наталії Гурницької, та Софії Андрухович. Учасники жіночого діалогу переглянули відеосюжети: «Вірші про кохання. І все не те без тебе», «Зіркова історія Золотої письменниці України Люко Дашвар» та послухали пісні на слова Ліни Костенко «Очима ти сказав мені люблю».

Бібліотекарі філії №18 провели у червні День бібліографії  «Чарівна Європа: подорожуємо і вивчаємо», щоб розкрити найцікавіші історичні, культурні, пам’ятні та найвизначніші місця країн Європи. Мета – інформування молодих людей щодо спільних європейських цінностей, сприяння встановленню гарних стосунків з однолітками за кордоном та європейськими молодіжними неурядовими організаціями та підтримуючи курс України на інтеграцію в європейську спільноту. Протягом дня на читачів чекали мультимедійний безвіз «У гості до країн Європи» та інформ-колаж «Європа в об’єктиві», під час якого бажаючі здійснювали захопливі екскурсії європейським континентом та знайомились з традиціями країн ЄС. Великий інтерес викликали книжкові виставки «Європа багатолика!», матеріали якої висвітлили розвиток держав від стародавності до сьогодення та «Літературна Європа». Наприкінці заходу учасники приєднались до інформаційної панорами «Україна – європейська країна» та поміркували, який внесок вони можуть зробити у розвиток нашої держави, щоб піднести її до рівня найрозвиненіших країн Європи.

 

Робота з людьми похилого віку

В бібліотеці-філії №2 до Міжнародного жіночого дня 8 березня пройшов літературний вернісаж «Жінки у світі». Присутні переглянули слайдові презентації «Жінки в історії», «Жінки в світовій літературі» та відео «Славетні жінки України». Про великих жінок ходять легенди. Письменники досі створюють свої бестселери про їхнє життя, а сучасні режисери знімають кінострічки. Присутні з задоволенням слухали розповідь про Клеопатру, княгиню Ольгу, Жанну д'Арк, Індіру Ганді, Коко Шанель, Маргарет Тетчер. Присутніх зацікавила літературна творчість легендарних жінок, які лишили свій яскравий слід в українській літературі. Це – Марко Вовчок, Ольга Кобилянська, Олена Пчілка, Леся Українка. Учасники заходу слухали пісні на слова Ліни Костенко «Між іншим», «Коханій», які присвячені коханню, жінці, а також ознайомилися з літературною творчістю сучасних українських письменниць. Завершився захід оглядом книжкової викладки «Визначне жіноцтво світу».

Міжнародному дню людей поважного віку був присвячений вечір-комплімент «Зорепадом летять роки» у бібліотеці-філії №4. Діяльність бібліотеки з просування цифрової грамотності здебільшого була направлена на людей поважного віку і сприяла подоланню ними соціальної ізоляції. Під час практичних занять літні люди вчилися  друкувати текст, вставляти малюнки, робити таблиці, створювати папки, зберігати та видаляти файли, вести пошук в Інтернет, реєструватися та користуватися електронною поштою, програмою Скайп, Zoom та соціальними мережами. Поширенню життєво необхідної інформації серед людей похилого віку сприяли «зони ділової інформації», що містять тематичні папки з фактографічною інформацією «Соціальний захист населення» та «Правові орієнтири», а також картотеки, де зібрані відомості про ліки, лікарські рослини, рецепти народної медицини «Здоровий спосіб життя», «Вам, дачники».

День людей поважного віку «Роки людині до лиця» пройшов у бібліотеці-філії №15. Працівники підготували щирі вітання для користувачів цієї категорії, які завітали до бібліотеки в цей день. Презентували фото-колаж «Наше кредо – нести людям радість» та підготували викладку літератури «Таємниця еліксиру молодості». Адже кожна людина, роблячи добрі справи, повертає своє добро сторицею. Та побажали: хай теплою буде осінь життя, щоб кожен день додавав бадьорості, щоб сонячне проміння зігрівало серця, а слова подяки возвеличували.

Людей похилого віку у бібліотеці-філії №17 долучають до багатьох заходів, але найулюбленішим місцем зустрічі цієї категорії читачів є жіночий клуб «Світана». Вони приходять не лише для того, щоб отримати нові враження, а й віддати частинку свого досвіду та знань. На таких зустрічах вони сповнюються енергії, тепла та позитивних емоцій. Людей старшого віку приваблює атмосфера душевного спілкування, за чашкою теплого чаю або кави відбуваються відверті розмови про життя. Часто разом із собою вони приводять своїх онуків. Такі зустрічі, безумовно, лікують душі та тіла. А залучати людей похилого віку до книги немає необхідності – ця категорія найактивніша в читанні.

Виставкова робота

Бібліотеки системи приділяють багато уваги популяризації книг та розкриттю бібліотечного фонду через виставкову роботу. Тут є місце креативу, яскравим барвам та серйозним темам, адже саме виставки та різного року інсталяції дозволяють розкрити будь-яку тему.

У бібліотеці-філії №6
ім. Л.Куценка
найбільшою популярністю, особливо серед молоді, користувалась виставка-знайомство «Вікрий для себе Європу» та, як її доповнення – виставка-перегляд «Літературна Європа: читай найкраще». Виставка-знайомство «Вікрий для себе Європу» складає 4 підрозділи: «Безвіз з ЄС», «В Європу з Україною», «Освіта за кордоном» та «Подорож країнами Європи». Євпопа – це один із центрів сучасної науки, техніки і технологій, найцінніша скарбниця досягнень та пам’яток культури, багаторічна історія. Книжкова виставка-перегляд «Відкрий для себе Європу» знайомить з історією, структурою ЄС, напрямками діяльності, процесами інтеграції України з країнами ЄС. Також виставка містить інформацію про культуру країн Європи, можливість навчання, про традиції та відпочинок в Європі. На виставці розміщенні буклети та інформтеки «Навчання у Польщі», «Навчання у Німеччині».

Виставка-настрій «Неймовірні історії кохання» знайомила відвідувачів бібліотеки-філії №8 з літературою про кохання різних авторів. Твори сповнені різноманітних емоцій: радості і хвилювання, ніжності і смутку, віри і сподівання на краще. Кохання здатне творити чудеса та спопеляти душу, кохання романтичне чи болісне, кохання – саме те, до чого кожен з нас прагне все життя. Кожна історія кохання унікальна, сповнена особливих моментів, щирих зізнань та пристрасті. Творчість будь-якого поета чи прозаїка, це передусім історія його кохання, туги, зради  та надії. На виставці розміщено найкращі зразки світової та української літератури про кохання.

Літо – це довгоочікуваний відпочинок, гарний настрій і нескінченна радість. Справжній книголюб ні за що не відправиться у подорож, не захопивши із собою хоча б декілька книг, щоб годинку-другу присвятити читанню. Для тих, хто не уявляє себе без цього цікавого заняття, Центральна міська бібліотека ім. В. Панченка підготувала виставку «Книжкове літнє розмаїття». Представлені книги допоможуть наповнити літнє сонячне життя новими подіями, враженнями та емоціями.

Також у Центральній міській бібліотеці
для користувачів була оформлена виставка «Перлина в центрі Європи». Гортаючи сторінки видань, представлених на цій виставці, можна вирушити у віртуальну мандрівку заповідним світом; зануритись у блакить річок і морок таємничих печер; відвідати мальовничі міста України; насолодитися архітектурою; зацікавитися історією середньовічних замків. Крім книг виставка містила сувеніри з різних куточків нашої країни. Серед багатьох чудес України читач міг відкрити щось для себе, що неодмінно вразило б уяву і, можливо, стало метою нової подорожі.

Що робити взимку? Звичайно, читати! Впевнені бібліотекарі Центральної міської бібліотеки. Для тих, хто готовий провести цілий день вдома на самоті, поглядаючи на снігопад за вікном, і читати, бібліотекарі пропонують прийти до книгозбірні, повільно побродити між стелажами, зупинитися біля виставки і взяти уподобану книгу. Сюжети книг, представлених на виставці «Зимові історії з книжкової шафи», пов’язані з Новим роком, Різдвом і прекрасною зимовою порою.

 

Робота клубів

Клуби та об’єднання за інтересами – одна з найбільш важливих форм диференційованої роботи з різними групами читачів по задоволенню їхніх читацьких потреб. Тематика клубів надзвичайно широка, але обов’язково спрямована на конкретні вподобання читачів.

Клуб «Наталка» являється платформою єднання дівчат-підлітків у Центральній міській бібліотеці для дітей. Це зручний та доступний простір, який спонукає до неформального спілкування, творчості, соціальної взаємодії. Засідання в клубі направлені на засвоєння моральних цінностей, знання своїх прав і обов’язків та сприяють розкриттю самобутності кожної дівчини, допомагають пізнанню своїх ровесників, а через них –  кращому пізнанню самих себе.

У 2021 році в дружній колектив Наталківців прийшли новачки. Ближче познайомитись дівчатам допомогла психологічна  гра «У дзеркалі це  –  Я». Кожна з них, дивлячись в дзеркало, говорила, що їй подобається в своєму відображенні, а що хотілось би змінити. Мова йшла не тільки про зовнішність, а й про внутрішній стан, про риси характеру. Дівчата спочатку почували себе дещо розгублено у новому оточенні, а  відчувши підтримку, допомогу та розуміння, атмосфера спілкування стала позитивною та дружелюбною. Творча гра «Толерантність починається з посмішки» та тренінг комунікативних вмінь «Серед людей» навчали юнок вибудовувати стосунки з однолітками. В ігровій формі, за допомогою завдань та вправ  вчилися комунікативним навичкам: говорити про себе, про свої думки та почуття, слухати інших, емоційно підтримувати один одного.

Понад п’ять років при бібліотеці-філії №17 працює жіночий клуб «Світана». Кожне засідання відбувається цікаво, пізнавально та повчально. Клуб запрошує усіх, хто відчуває дефіцит спілкування, кого не влаштовує сидіння біля телеекрана або дисплея свого гаджета. Тепла затишна довірлива атмосфера, чаювання сприяють задушевним розмовам та цікавим бесідам. У піднесеному настрої відбуваються творчі дебати, рольові та інтелектуально-розважальні  ігри. Обов’язковою є поетична п’ятихвилинка, під час якої улюблена поетеса Валентина Саєнко читає свої свіжі поетичні новинки. Від її поезій всі присутні завжди знаходяться в прекрасному поетичному полоні фантазії, теплих образів дитинства, яскравого прояву любові до сім’ї, гармонії родини.

Також у бібліотеці-філії №17 працює і поетична студія для початківців «Світанок». Поетичну майстерню відвідують діти та підлітки, які бажають оволодіти поетичним мистецтвом, вийти за межі внутрішнього світу, заручитися підтримкою досвідченого наставника. Одне із таких занять відбулось на тему «З віршів плету душевний рай». З поетами-початківцями працювала Валентина Саєнко, талановита поетеса міста Кропивницького. Навчити дітей розуміти поезію, розвивати творчу уяву – справа не з легких. Але поети – це надзвичайні люди з багатогранним сприйняттям світу, очі і душа яких відкрита для всього прекрасного. Валентина Лазарівна направляє юних поетів на творчі пошуки, навчає відрізняти вдалі рядки від невдалих. Діти виконували вправу «Мій улюблений колір», під час якої серед кольорової гами обирали «свій» колір, насолоджувались ним, поринали в його ауру, відчували особливу енергетику, складали про нього вірш. Під час творчого завдання описували звуки природи, підбирали якомога більше епітетів до опису слів: зима, сніжинка, бурулька, заметіль. Слова підтримки допоможуть дітям подолати перші труднощі та невдачі, адже прекрасна муза Поезії відкривається лише для тих, хто за покликом серця служить цьому чарівному мистецтву.
Цікавою є робота арт-студії «101 Хобі-Т» при бібліотеці-філії №18, керівник студії Олександра Букеєва протягом 2021 року провела 22 майстер-класи. Кожен проходив для кожної сім’ї індивідуально: картина з гудзиків «Дерево», квілінг «Я в серці маю квітку вільну», зелена година «Квітка в домі», малювання «Осінь», скрапбукінг «Родинний альбом», книжкова лікарня «Книга посміхається» та серія зимових святкових м/к. У лютому відбувся майстер-клас з виготовлення сувеніру-підвіски «Ловець Сонця і Любові». Розвага була цікава дітям і дорослим, які здобули  нові творчі здібності і зробили оригінальну прикрасу для дому. Батьки мали можливість майструвати разом з дітьми, адже спільна творчість зближує. А сувенір радуватиме усю сім’ю, він ловитиме у свої тенета сонечко і випромінюватиме любов!

У грудні провели серію новорічних майстер-класів для родин 101-го мікрорайону. Бібліотекарі оформили святкову виставку «Зимові свята – родинна творчість, свято, доброта», прикрасивши її Сніговичком та Оленем, виготовленими з книг. Виставка відразу стала популярною фотозоною. Для майстер-класів керівник студії Олександра Букеєва підготувала 3-D сніжинки на ялинку з фоамірану та символ 2022 року – Тигрика з паперу, які щосуботи протягом грудня виготовляли родини. Родини Костових, Гота, Кріпак, Галла, Колесник, Лосянок, Швець, Ладигіних та Купчинських окремо кожна  виготовляли цікаві поробки та з радістю, отримавши солодкі подарунки, робили фото у фотозоні.

У серпні з нагоди святкування 30-річчя Незалежності України у Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка в рамках бібліотечного клубу «Три Д» відбулась творча презентація талановитої вишивальниці Зінаїди Андреяшевської «30 рушників до Дня Незалежності України». Зінаїда Володимирівна – активна читачка та член клубу «Три Д» нашої бібліотеки, учасниця клубу народних ремесел «Ниточка» та обласного творчого об’єднання «Дивосвіт». Голка і нитка – це звичайні, прості предмети, якими користується у повсякденному житті кожна людина. А які чудеса вони можуть творити в руках майстринь! А скільки душевної радості приносять вони тим людям, які вишивають ці хрестики! На виставці експонувались рушники, створені у різні роки, а малюнки для деяких з них вишивальниця придумала сама.

 

IV. Формування, вивчення та використання

книжкового фонду

Книжковий фонд МЦБС  на останній день 2021 року становить 360919 примірників видань та матеріалів. В порівнянні з показником минулого року обсяг фонду скоротився на 19768 екземплярів. За видами видань бібліотечний фонд поділяється на:

  • книги – 336609 примірників (93,26%),
  • брошури – 21446 примірників (5,94%)
  • періодичні видання – 2771 примірників (0,77 %),
  • електронні видання – 92 примірники (0,03%).

За змістом 103686 примірників галузевої літератури або 28,73%, художньої літератури – 257141 бо 71,27%.

Бібліотечний фонд за мовами розподіляється:

  • державною мовою – 164356 примірників (45,54%),
  • російською мовою – 196448 екземпляр (54,43%),
  • іншомовні видання – 115 примірників (0,03%).

 

Протягом 2021 року книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався довідковою, науково-популярною, учбовою та художньою літературою, періодичними виданнями (всього 6205 примірників). 67,98% нових надходжень складає художня література, галузеві відділи поповнилися на 32,02% за рахунок надходжень через книжкові магазини, книгами, виданими за державними програмами, а також через обмінно-резервний фонд обласної бібліотеки імені Чижевського.

Комплектування бібліотечного фонду проводилося за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг, на суму 78704,00 гривень. Бюджетні кошти на комплектування в звітному році виділялися в сумі 409203,55 гривень, за які було придбано 3445 примірників видань: Державна Програма поповнення фондів публічних бібліотек, яку реалізує Український інститут книги; обласні програми; обмінно-резервні фонди ОУНБ ім. Д. Чижевського, місцева програма «Забезпечення діяльності бібліотек», місцевий бюджет розвитку – (книги і передплата періодичних видань на ІІ півріччя 2021р).

Аналіз надходження до книжкового фонду показав, що для поповнення фонду бібліотечної системи в 2021 році використовувалися різні джерела комплектування. Це книжкові магазини, обмінно-резервні фонди обласних бібліотек, подарунки від читачів та організацій, книги, отримані від користувачів взамін загублених. За державним програмами отримано 1779 прим. (28,67%). Наступне джерело надходження 2312 прим. (37,26%) – книжкові магазини й періодичні видання, отриманні через Укрпошту. Оформлено літератури взамін загубленої користувачами 531 прим. (8,56%). Подарунки від читачів та організації складає 1583 прим. (25,51%).

Протягом 2021 року до бібліотек міста надійшло 6205 примірників видань, в тому числі до фонду центральної бібліотеки 1729 екземпляри, з яких1393 примірники надійшло за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек, яку реалізує Український інститут книги, до фондів бібліотек-філіалів 3202 примірників. Зокрема, до фондів дитячих бібліотек і дитячих відділів – 1274 екземпляри.

За видами видань – надійшло: книг – 5413 примірник або 87,23%; періодичних видань – 791 примірника або 12,75%,; електронні видання – 1 шт. або 0,02%

Бібліотеки системи продовжували працювати в напрямку надання читачам платних послуг. Сума виручених коштів складає 85267,7 гривень. В 2020 році – 65628,6 гривень.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів для комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, редакції місцевих газет. Бібліотеки- філії протягом звітного року активно працювали за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця робота в багатьох філіях, найбільше подарунків отримали бібліотеки-філії №№17,12,5,15 Таким чином, завдяки активній роботі в цьому напрямку надійшло до фонду системи 1575 примірник видань на суму 70504,85 гривень.

Складовою частиною бібліотечних фондів є періодичні видання, які надають користувачам необхідну оперативну та актуальну інформацію. Бюджетні кошти на передплату періодичних виділялися в сумі 20000,05 гривень.

Через редакції газет «Наше місто», «21канал», «Вечірня газета», «Трудоустройство», «Утренний город», «Первая городская газета», «Народне слово» книжковий фонд бібліотечної системи поповнився краєзнавчим часописами. Всього за цим джерелом надійшло 181 комплектів газет на суму 26971,00 гривень.

Протягом року проводилася робота по очищенню книжкового фонду від застарілих видань, зношеної літератури, книг, які були загублені читачами. В 2021 році списано 19768 примірників видань і матеріалів.

Серед вилучених документів: книги – 14616 примірників або (73,94%); брошури - 3810 примірників або (19,27%); періодичні видання – 1342 примірників (6,79%) .

За змістом: галузевої літератури списано 8300 примірників або 41,99%. Художньої літератури 11468 примірники або 58,01%.

У порівнянні з 2020 роком (вибуло 13937 прим.) показник вилучення з книжкового фонду збільшився на 41,84%.

Списання становить 5,48% від загального обсягу книжкового фонду.

Списано за мовами: українською мовою – 4827 або 24,42 %, російською мовою – 14936 або 75,56 %.

Проводилися планові переобліки бібліотечного фонду в бібліотеках-філіалах №№ЦБ,1,12. Списані видання своєчасно вилучалися з усіх облікових форм

Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2020 роком книжковий фонд зменшився на 13563 примірники. Вибуття до надходження перевищує в 3,19 рази. Книжковий фонд оновився в звітному році на 1,6%.

Занесені до бази даних електронного каталогу всього 23576 назв нових надходжень. В 2021 році база даних поповнилася на 3363 назви. Проводиться редакція записів – пересистематизація з ББК на УДК.

Надавалася практична допомога філіям з очищення книжкового фонду від застарілої та зношеної літератури. Бібліотекам №ЦБ,1,12 була надана практична допомога по проведенню переобліку книжкового фонду.

 

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

Розвиток інформаційної культури користувачів є одним з найважливіших напрямків роботи книгозбірень, бо нове покоління читачів повинно вміти ефективно здійснювати пошук необхідної літератури в усій сукупності інформаційних ресурсів, відбирати та оцінювати інформацію. Зробити бібліотеку максимально доступною для користувача, навчити орієнтуватися у потоці інформації мали на меті працівники філії №4 під час проведення Дня інформації «Бібліотека. Книга. Інтернет». Протягом дня відвідувачі взяли участь у опитуванні «Книга, яка мене вразила», книжковому дайвінгу «Три причини почитати: корисно, цікаво, потрібно!» та познайомилися з книжковими новинками. Бібліотекарі проводили для охочих заняття з інформаційної та медіаграмотності, приділивши особливу увагу питанням цифрової безпеки, заохочували до проходження навчальних онлайн курсів на популярних освітніх платформах. Користувачі дізналися як відрізнити достовірну інформацію від фейкової, як скористатися онлайновими адміністративними послугами на сайтах державних органів та спеціальних служб тощо. А ось чудовою  можливістю розкриття фонду періодичних видань стало проведення в бібліотеці-філії №10 Дня періодики «Світ преси 21». Основною метою його проведення було надання інформаційної допомоги користувачам бібліотеки у задоволенні їхніх потреб через газети та журнали, формування художнього смаку, культури читання. В рамках заходу був проведений короткий історичний екскурс «Створення газети на Україні» та оформлена виставка-пропозиція нових періодичних видань за поточний рік «Періодика інформує, ставить проблеми, розважає». Відвідувачі мали змогу оглянути виставку, практично ознайомитись з поняттями “примірник”, “комплект”, “рік видання”, “число журналу”. День періодики став своєрідним фестивалем і новинок журнального світу. Бібліотечні працівники зацікавили користувачів переглядом журналів за останній місяць «Журнали з друку, читачеві в руки» та ретроспективним переглядом «Видання з минулого». Присутні з цікавістю перегортали сторінки технічних, сільськогосподарських, науково-популярних журналів. Наприклад, журнал «Маловідома історія: далеке і близьке» знаходиться на окремій сходинці. Він у бібліотеці хоч і новачок, але дуже цікавий і серйозний. На сторінках нового журналу користувачі змогли дізнатися про життя видатних людей, про трагедії та тріумфи, відкриття та викриття. «Маловідома історія» відкриває світ таємниць і загадок. Тому він більше вподобався чоловікам.

А ось дітям під час навігаційного орієнтиру «Бібліосервіс» працівники бібліотеки №19 розповіли про традиційні та сучасні послуги, які надає книгозбірня. Діти дізналися де знайти інформацію про склад бібліотечних фондів та як відслідковувати новинки. Відвідали бібліотечні сторінки в соцмережах та отримали інформацію про конкурси, які тривають серед читачів. А на бібліотечній сторінці філії №2 у Фейсбук під хештегом #Бібліотечнановинка відбувалось знайомство користувачів з новинками літератури у формі Флешбуку (книжкового флешмобу в Інтернеті). Кожній новій книзі присвячувався пост на сторінці бібліотеки в Фейсбук з бібліографічним описом, наведенням цитат, ілюстрацій, особистих думок та запрошувалися до обговорення друзі і всі небайдужі любителі читання. 16 березня 2021 року був перший пост. Всього, протягом року, було запропоновано до обговорення 12 книг (12 постів).

Забезпечення якісного та сучасного інформаційно-бібліографічного обслуговування користувачів залишалось одним з головних завдань бібліотек. В філії №18 це здійснювалось через консультування користувачів завдяки бібліотечному консалтингу «Бібліографічне королівство» та бібліошопінгу «Бібліографічна мозаїка» влітку, де вдало «шопились» читачі та набирались гарних вражень. А користувачі філії №2 мали можливість висловити свою думку, скориставшись відкритим мікрофоном «Мій голос на захист планети Земля», ознайомитись з рекомендаційно-бібліографічним списком літератури «Природоохоронні та екологічні дати», отримати консультації щодо пошуку потрібної інформації в каталогах і картотеках, мережі Інтернет на Дні бібліографії «Земля у долонях», присвяченому Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища. Все-все-все про книгу в минулому, теперішньому та майбутньому дізнавалися читачі бібліотеки-філії №19 під час Дня бібліографії «Фішки сучасної книжки». Маленьких дітлахів бібліотекарі познайомили з «Велетнями та ліліпутами Книжкової країни», які чинно розмістилися на стелажах у книгозбірні. Показали слайд-презентацію «Як народжувалась книга», діти дізналися як виглядали перші спроби письма на камені, як змінювались і якими є сьогодні 3D видання. Для підлітків працівники підготували цікаві факти про книгу. Тим учням, кому здавати іспити, готуватися до ЗНО бібліотекарі презентували шпаргалку зі світової та української літератури «Аудіокнига українською». Виставка для батьків «КазкоТЕРАПІЯ» зібрала найкращі видання з терапевтичним ефектом і містила поради «Як читати сучасним дітям».

А як допомогти користувачам перевірити свої знання на практиці? Бліц-турнір «Хто це?» в бібліотеці №8 не вимагав енциклопедичних знань, але вимагав азарту, логіки, вміння знаходити інформацію скрізь: в довідниках, бібліотечних каталогах, Інтернеті. Популярність і активне використання QR-кодів у повсякденному житті спонукало працівників Центральної дитячої бібліотеки провести QR-квест «Бібліографія – ключ для усіх наук». Учасники заходу шукали відповіді на запитання квесту, використовуючи різні шляхи бібліографічного пошуку. Ефективним засобом пошуку інформації стали зашифровані у вигляді QR-коду повідомлення. Зчитуючи їх за допомогою смартфона, діти отримували посилання на сайт бібліотеки, її сторінку у Facebook, електронні довідково-бібліографічні ресурси інших бібліотек, знаходили там необхідну інформацію. Гра у такому форматі дала дітям змогу дізнатися яка інформація генерується у вигляді QR-коду, як її використовувати та сприяла удосконаленню навичок самостійного пошуку.

Імпорт документів в електронні бази даних бібліотек традиційно відбувався з корпоративного електронного каталогу статей, створеного при Центральній міській бібліотеці. Документи активно використовуються філіями в бібліотечній роботі: на книжкових виставках, в індивідуальному інформуванні, в задоволені запиту для зошита довідок. Ведуться тематичні картотеки на паперових носіях на допомогу політичному, професійному та естетичному самовираженню і розвитку читачів. Серед них: Банк даних «Вислухають, допоможуть, порадять»; «Професійні свята» ; «Літературна палітра краю»; «Картотека-інфотека», яка включає весь фонд «сірої літератури». Всі картотеки переведені в УДК.

Протягом року бібліотеками здійснювалася довідкова робота. Виконання різних видів довідок – одна з складових роботи бібліотек, як у режимі «запит-відповідь», так і у «Зошиті обліку бібліографічних довідок». Робота бібліотек в цьому напрямі була спрямована на довідково-інформаційне обслуговування користувачів, розширення інформаційного сервісу. Наприклад, в Центральній міській бібліотеці проводились заняття з основ медіаінформаційної грамотності, консультації для пенсіонерів «Корисний Інтернет», День безпечного Інтернету «Принади і небезпеки всесвітньої павутини», інформіна «Шукаємо скарби сучасного інфопростору». Довідково-бібліографічну роботу неможливо уявити без використання електронних ресурсів, впровадження інформаційних технологій, але традиційні методи обслуговування за допомогою алфавітного каталогу, а також довідкового фонду залишаються актуальними.

Дієвою формою популяризації літератури та методом формування інформаційної культури є створення бібліографічної продукції малих форм: рекомендаційних та інформаційних списків літератури, пам’яток, дайджестів. Інформаційний фотобуклет «Флікера безпечне світло» розповідає про справжню флікеріаду, яка тривала в бібліотеці №17 протягом року. Найактивніше безпекові заходи для усіх категорій читачів відбувались в період травень-вересень. За цей період 247 осіб стали учасниками заходів про збереження життя та здоров’я. 210 безпекових флікерів було виготовлено на майстер-класах. А буклет виготовлений тією ж філією у формі Кота Інжира, добре впізнаваного серед користувачів інтернета комікса-персонажа, надає інформацію про проведені заходи бібліотекою, про історію походження флікера, про безпеку дітей на дорозі, про світовий досвід у збереженні життя та здоров’я пішоходів. Яскраві фотографії учасників майстер-класу доповнюють розповіді та наглядно показують ефективність проведених заходів.

 

VI. Науково-виробнича діяльність. Організаційно-методична робота

У 2021 році бібліотекарі системи долучалися до Всеукраїнських та обласних форумів, семінарів, тренінгів онлайн, адже карантинні обмеження у зв’язку з пандемією продовжують діяти. Загальносистемні навчання також частково були переформатовані в онлайн задля зменшення ризиків поширення коронавірусної хвороби.

Рік був насиченим на незвичайні формати та теми. Так, у лютому Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького стала партнером «Winter Ideas online camp-2021», який проводився за підтримки Британської Ради в Україні в рамках програми «Активні громадяни». «Winter Ideas online camp-2021» – творчий простір онлайн, де протягом чотирьох днів координаторка табору, завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького Вікторія Поліщук та фасилітаторка програми «Активні громадяни» Ірина Ткаченко навчали опановувати нові онлайн-інструменти та допомагали створювати комфортний віртуальний простір. Табір зібрав активних громадян з усіх куточків України, які навчалися створювати проекти соціальної дії та використовувати потенціал своєї громади. Бібліотекарі МЦБС спільно з учасниками з інших куточків України в рамках зимового табору створили аудіодекламаційний проєкт, присвячений 150-річчю від дня народження Лесі Українки.

Під час карантинних обмежень бібліотекарі МЦБС почали опановувати різні онлайн-інструменти для заохочення читачів відвідувати бібліотечні сайти, блоги та сторінки соціальних мереж. І хоча зараз користувачі можуть відвідувати заходи, запит на віртуальні бібліотечні послуги не втрачає своєї актуальності.  Під час лабораторії досвіду «Онлайн-сервіси для створення інтерактивних виставок та презентацій» працівники МЦБС ділилися порадами та лайфхаками використання різних додатків та ресурсів.

Бібліотекарка Олена Вус знайомила учасників із сервісами для створення кросвордів та ребусів, які використовує бібліотека-філія №6 ім. Л. Куценка. Вікторія Пічкуренко, завідуюча бібліотеки-філії для дітей №21, розповіла про можливості програми «Learning.Apps», продемонструвала послідовну інструкцію створення навчальних ігор, а також познайомила з бібліотечним подкастом «Відкрита книга». Під час практичного заняття учасники навчалися створювати інтерактивні виставки за допомогою сервісу «Genially». За допомогою цього сервісу бібліотекарі філії для дітей № 19 створюють інтерактивні плакати, відеоанонси, літературні мапи, віртуальні виставки та вікторини. Олена Більченко, завідуюча бібліотеки, покроково показала шлях від реєстрації на сайті до завантаження виставки.

Бібліотечна система почала колекціонувати навчальні настільні ігри з 2020 року та активно використовувати їх для проведення заходів. Про неформальні методи освіти у бібліотеці, навчальні ігри як можливість налагодити партнерські зв’язки, ігри, які є в МЦБС дізнавалися бібліотекарі під час онлайн-майстерні «Використання симуляційних ігор у бібліотеці». Ірина Хоменко, бібліотекарка коворкінгу «Запасний вихід» познайомила з настільними іграми, які вона використовує під час занять англійською: навчально-розважальна гра «Happy paw» («Щаслива лапа») спрогнозує майбутнє, якщо з’явиться чотирилапий друг, а «Еко-мемо» навчить правильно сортувати відходи та підкаже, які бувають речі виготовлені з вторинної сировини. Завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи Вікторія Поліщук розповіла про те, як провести ігрофікацію онлайн. Говорили з бібліотекарями системи, як використовувати всі можливості навчальних та симуляційних ігор під час заходів, особливо в умовах карантинних обмежень. І навіть спробували провести ігрофікацію онлайн, адаптувавши деякі ігри для віртуальних дошок.

Бібліотека – це не лише видача книг, а й постійна робота над інформуванням користувачів. Бібліотекар – це і психолог, і порадник, це людина, яка вислухає та підтримає, а ще – надасть корисну інформацію. Саме про це в контексті індивідуального бібліотечного обслуговування йшлося на практикумі «Індивідуальна робота як основна форма бібліографічного інформування», що пройшов у Центральній міській бібліотеці ім. Володимира Панченка. Види індивідуальної роботи у діяльності бібліотекаря та нюанси індивідуального інформування були розкриті головним бібліографом Ліаною Дорошенко. Своїм досвідом роботи поділилася бібліотекар філії № 5 Вікторія Соколова. Вона надала рекомендації по формуванню тем індивідуального інформування, розповіла про власну бібліотечну діяльність та психологічний підхід до роботи. Про інновації в індивідуальній роботі з користувачами-дітьми  розповіла бібліотекар філії № 21 Людмила Чебанова.

У жовтні працівники бібліотек МЦБС міста Кропивницького вперше завітали до оновленої бібліотеки-філії №7, яка влітку цього року відкрила свої двері в мікрорайоні Нової Балашівки. На базі філії працівники відділу Інноваційно-методичної роботи провели «Толоку креативних ідей», де разом з учасниками шукали відповіді на питання: Чи можна навчитися креативності та чим вона відрізняється від творчості? Що таке дизайн-мислення і для чого воно в бібліотеці? Як якісно рекламувати послуги бібліотеки у новому мікрорайоні для залучення читачів?

Під час толоки учасники познайомилися з методологією «дизайн-мислення», її основними принципами та етапами, визначали як можна використовувати цю методологію для вирішення викликів, з якими зазвичай стикаються бібліотеки. У форматі світового кафе визначали, що необхідно для створення бібліотечного бренду в мікрорайоні. Працювали в трьох напрямках: креативні заходи, реклама бібліотеки та візуальна привабливість. Напрацювали довгий список ідей, які можна далі брати в роботу бібліотекам. Після короткої перерви учасники толоки одразу почали роботу в секціях. Працівники бібліотек розділилися на три групи, які працювали над дієвими методами залучення читача в бібліотеку, візуальною привабливістю бібліотеки через виставкову діяльність та бібліотечними заходами для різних категорій користувачів.  Це певне продовження світового кафе, адже для виконання практичного завдання учасники використовували попередні напрацювання. У кожній групі бібліотекарі працювали під кураторством досвідчених колег, які знайомили з власним досвідом та давали дієві поради. Результатом заходу стали: розроблена програма заходу, який бібліотека-філія №7 проведе у грудні 2021 року, патріотична виставка «Від козаків до кіборгів» та буклет з інформацією про послуги, які надає філія №7, «Бібліотека інформує».

Карантинні обмеження продовжують вносити корективи у роботу бібліотек, тому і планування на рік має бути не лише креативним, цікавим та інноваційним, а й гнучким. Бібліотекам доведеться трансформувати живі заходи в онлайн, комбінувати формати, демонструвати винахідливість у залученні нових користувачів та підтримці зацікавленості постійних. Аби спланувати роботу якісно для бібліотек-філій Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького спеціалісти методичного відділу організували онлайн-воркшоп по плануванню на 2022 рік. Під час заходу розглянули тенденції в роботі бібліотечної системи та окремо дитячих бібліотек, основні напрямки та Державні програми, за якими будуть працювати бібліотеки, отримали рекомендації щодо якісного формування та аналізу бібліотечних фондів, залученню молоді, використанню технічних можливостей бібліотек системи. Важливим акцентом планування роботи залишається впровадження сучасних інформаційних технологій в роботу та використання соціальних мереж не лише для висвітлення бібліотечного життя, а й для проведення інтерактивних заходів для різних категорій читачів.

Простір бібліотеки гнучкий та відкритий для кожного. Це «третє місце», де користувачі можуть почуватися вільно, проявляти свої таланти, використовувати простір бібліотеки для реалізації своїх задумів та творчості. Саме темі бібліотечного простору був присвячений круглий стіл у Міській централізованій бібліотечній системі міста Кропивницького. У зв’язку з карантинними обмеженнями та для запобігання скупченню людей, захід пройшов в онлайн-форматі.

До круглого столу «Простір бібліотеки. Креативний підхід» долучилися представники Управління культури та туризму Кропивницької міської ради, бібліотекарі МЦБС та запрошені спікери: Оксана Котова, завідувачка відділом інформаційних технологій та забезпечення Інтернет-доступу користувачам КОБД ім. Т.Шевченка, розповіла про бібліотечний онлайн-простір, який є одним з пріоритетних напрямків роботи бібліотеки, та про Інтернет-проєкт #Читаймо. У бібліотеці створено міні-студію для запису з двома локальними зонами, а також бібліотечний відеоблог «#Читаймо!» на каналі YouTube, на якому представлені  відеозаписи уривків з творів для дітей українських класиків та сучасних письменників України і Кіровоградщини. Літературні твори для наповнення контенту відеоблогу читають бібліотекарі та письменники. Тамара Ушацька, заступник директора МЦБС міста Кропивницького по роботі з дітьми, поділилася прикладами зонування Центральної міської бібліотеки для дітей, креативними виставками та стендами, а також організацією бібліотечного простору з урахуванням потреб різних категорій читачів. Анна Ліщина, менеджерка проєкту «На клумбі», розповіла про партнерство з бібліотекою-філієї №17 та спільну реалізацію ідей щодо оформлення простору лавандової клумби на селищі Новому, організацію толок та майстерень. Вікторія Поліщук, завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи МЦБС, розповіла про необхідність організації бібліотечного простору на принципах безбар’єрності, адже важливо, щоб бібліотека була місцем, де дотримуються прав людини, де немає фізичних бар’єрів, немає місця стереотипам, нетерпимості та дискримінації. Марина Пархоменко, головний бібліотекар відділу ІМР бібліотечної системи, поділилася досвідом оформлення креативних фасадів бібліотек України, створення оригінальних фотозон, інсталяцій та виставок. Наприкінці заходу учасники обговорили як ефективно організувати бібліотечний простір в умовах карантину та записали результати на віртуальній дошці Jamboard.

Протягом року працівники бібліотек, а також спеціалісти відділу Інноваційно-методичної роботи брали участь у навчаннях, які організовувала Українська бібліотечна асоціація.

У вересні долучилися до XIІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму, темою якого була «Бібліотека ‒ вимір незалежності». Під час Бібліофоруму говорили про бібліотечний внесок у незалежність України, зміну парадигми сучасної бібліотеки, адвокаційний досвід і можливості гри у правовому полі, як промоцію читання підняти на рівень шоу-бізнесу, організацію резонансних подій, розвиток спільноти зелених бібліотек та ін.

Бібліотеки-хаби цифрової грамотності долучилися до вебінару Міністерства цифрової трансформації України та Української бібліотечної асоціації «Чому бібліотеки це серце цифрової освіти, і як зробити їхню цінність для громади максимальною» у березні, а в листопаді взяли участь у вебінарі «Огляд популярних месенджерів для колективного спілкування».

Молоді спеціалісти бібліотечної системи, які є членами Молодіжної секції УБА, долучилися до дводенного V Міжнародного форуму молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації. Мета Форуму це зустріч молодих бібліотекарів для обговорення інноваційних напрямів діяльності. Це можливість відкрити для себе нові перспективи у професії, обмінятись ідеями та результатами бібліотечних ініціатив, познайомитись з колегами з України та світу, налагодити нові партнерства.

Також брали участь у ХІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека і книга в контексті часу», онлайн-семінарі «Зведений каталог: чи стане реальністю для українських бібліотек?», звітно-виборчій конференції УБА «Українська бібліотечна асоціація в екосистемі нової реальності».

Протягом року бібліотекарі брали участь в обласних навчаннях: «Робота бібліотек із соціально незахищеними верствами населення» (вебінар з досвіду роботи відділу абонемента комунального закладу «ОУНБ ім. Д.І.Чижевського»), «Інтернет ресурси для створення вікторин, опитувань і тестів з екологічної тематики» (онлайн-зустріч від ОУНБ ім. Д.Чижевського), «Шедеври української класики: вивчаємо, пізнаємо, популяризуємо» (професійне спілкування від ОУНБ ім. Д.Чижевського), «Публічні бібліотеки Кіровоградщини: умови, виклики та можливості» (Обласний семінар від ОУНБ ім. Д.Чижевського), «Державна статистична звітність бібліотек» (вебінар від ОУНБ ім. Д.Чижевського), «Трансформація діяльності бібліотек у реаліях сьогодення» (семінар-практикум від КОБЮ ім.Є.Маланюка) та ін.

 

VII. Менеджмент. Маркетинг

Реклама бібліотечної діяльності

У 2021 році бібліотеки МЦБС активно популяризували свою роботу та рекламували бібліотечні послуги у соціальних мережах, займалися наповненням сайтів та блогів, адже сучасний користувач потребує сучасного підходу. Бібліотекарі створювали списки літератури за темами, різноманітні рубрики за хештегами, анонсували заходи та розміщували фотографії після проведення, завантажували відеоролики та буктрейлери.

Активно говорили про роботу бібліотечної системи на хвилях Українського радіо Кропивницький та в ефірі UA Суспільне Кропивницький. Записували програми «Радіодень», «Про книги», «Актуальні можливості», «Вечірня студія»:

  • Про альтернативні джерела поповнення бібліотечних фондів, участь бібліотек МЦБС міста Кропивницького у грантових програмах Українського інституту книги, книжкових преміях та розіграшах. Простими словами, як бібліотекарі роблять все можливе та неможливе аби в бібліотеках з'являлися книжкові новинки.
  • Про підсумки Всеукраїнського тижня дитячого читання 2021 у радіоефірі програми «Радіодень». Говорили про заходи, які проходили в рамках Тижня у бібліотеках Міської централізованої бібліотечної системи, зокрема про проєкт Центральної міської бібліотеки для дітей «Улюблені письменники кропивницьких дітей на карті світу» та «Книжкові вибори», які проводила бібліотека-філія для дітей №21.
  • Як підвищувати свій професійний рівень бібліотекарям та про можливості, які пропонує Українська бібліотечна асоціація говорили у рубриці «Актуальні можливості».
  • Як долучитися до програми Книжкового Арсеналу та відкрити посольство одного з найбільших мистецьких фестивалів в Україні у своїй бібліотеці.
  • Про бібліотечний коворкінг «Запасний вихід», курси вивчення англійської та німецької мов, індивідуальні заняття з іспанської мови на базі коворкінгу.
  • Про заходи у Міській централізованій бібліотечній системі міста Кропивницького в рамках проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» та трансляцію онлайн-програми Фестивалю.
  • Про участь Міської централізованої бібліотечної системи у святкуваннях Дня Міста та заходи, які підготували філії до 267-річчя Кропивницького.
  • Про те, які заходи підготували бібліотекарі до Всеукраїнського дня бібліотек та відзначення ювілеїв бібліотек-філій №6 та №10.
  • Про третій етап голосування Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2021», який проходить у бібліотеках МЦБС міста Кропивницького.
  • Про книги письменників-земляків, які є в Центральній міській бібліотеці ім. Володимира Панченка міста Кропивницького у рубриці «Про книги».

Завідувачка бібліотеки-філії для дітей №21 Вікторія Пічкуренко разом з читачами створює подкаст «Відкрита книга». У 2021 році додали нові рубрики, а для бібліотекарів системи провели майстер-клас по створенню подкастів. Як виникла ідея бібліотечного подкасту, які є рубрики, з якими труднощами доводиться боротися і навіть як відбувається сам запис, розповіла Вікторія Пічкуренко в сюжеті телеканалу «Вітер».

Сьогодні читати українське стало модно, сформувалася нова субкультура. З’являються нові книгарні та видавництва, популярним стало книжкове блогерство, з’являються нові українські автори, книги стали суттєвою складовою івент-сфери. Та є й чимало складнощів – фінансових, культурних, ідеологічних. Про все це говорили у випуску ток-шоу «Просто – не просто» на телеканалі «Вітер». Гості програми: Яна Гребенюк, блогерка; Ольга Манойлова, викладачка кафедри української та зарубіжної літератури ЦДПУ ім. В. Винниченка, книжкова оглядачка; Вікторія Поліщук, завідувачка методвідділом МЦБС міста Кропивницького; Андрій Домаранський, директор з розвитку мережі «Книгарня “Є”».

Фонди Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка у 2021 році поповнилися літературою від Українського інституту книги. Бібліотека отримала понад 800 сучасних україномовних видань 2019-2020 років виходу в українських видавництвах. Про відбір бібліотек, розподіл літератури та коли новинки з’являться у бібліотеках розповідала директор МЦБС міста Кропивницького Світала Тимків для телеканалу TTV.

У 2021 році Вікторія Поліщук, завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького, пройшла конкурсний відбір та долучилася до складу Експертної ради з оцінювання літератури для дітей та юнацтва за програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги. 616 бібліотек України в рамках програми отримають 333 372 примірників книг, а це 689 назв книжкових видань для кожної відібраної книгозбірні. Серед бібліотек, фонди яких збільшаться на 689 україномовних видань, Центральна міська бібліотека ім.В. Панченка МЦБС міста Кропивницького.

Три роки бібліотеки МЦБС та їхні читачі беруть участь в третьому етапі голосування Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів», тим самим популяризуючи найкращих українських авторів. За успішну співпрацю організатори Премії вислали подяки бібліотекам, які долучилися та подарували примірники книги «Справа Василя Стуса». Також подяку отримала бібліотечна система за активну участь в проєкті «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці». Таким чином, Міська централізована бібліотечна система виходить на всеукраїнський рівень партнерства та розширює власні можливості.

VIII. Фінансово-економічна та господарська діяльність

У бібліотеках МЦБС протягом року проводилася господарська діяльність, а саме:

-        Зроблено капітальний ремонт входу та фасаду у бібліотеках №№8 та 17;

-        Проведено поточний ремонт філії №№ 7, 9, 10;

-        Придбано сейф у відділ комплектування;

-        Замінено котел у бібліотеці-філії №14;

-        Придбано меблі (стільці, столи, стелажі) у філії №№ 7, 10, 12, 17, 18, 21;

-        Замінено світильники у бібліотеках №№ 8, 17, 18;

-        Придбано принтер у філію №9, монітори у філії №№ 6, 16;

-        Замінено склопакети у бібліотеках №№ 12, 6;

-        Оновлено вентилятори у комп’ютерах у всіх філіях.

 

Директор МЦБС                                                                                        Світлана ТИМКІВ