ЗВІТ

про роботу бібліотек МЦБС

міста Кропивницького

за 2020 рік

 

 

 

 

II.Організація бібліотечного обслуговування

Міська централізована бібліотечна система налічує 20 бібліотек-філій, які розташовані у різних частинах міста та охоплюють практично всі мікрорайони, навіть найбільш віддалені. Це сучасні соціокультурні та просвітницькі центри, які забезпечують громадян різноманітними бібліотечними послугами. Бібліотеки МЦБС – інформаційні центри, майданчики для освіти, інтелектуального розвитку, культурного відпочинку, реалізації проєктів для мешканців Кропивницького.

Криза, спричинена пандемією COVID-19, не могла не позначитися на роботі бібліотек Кропивницького. У 2020 році в зв’язку з карантинними обмеженнями, які діяли та продовжують діяти в Кропивницькому, бібліотеки системи стали центрами підтримки дистанційного навчання, розширили спектр онлайн-послуг, частково переформатували свою роботу для запобігання поширення хвороби та убезпечення користувачів від зараження.

2.1. Соціологічні дослідження

Важливим інструментом аналізу сучасних тенденцій, суспільних проблем та інтересів користувачів є соціологічні дослідження. Метою досліджень є визначення популярності бібліотек у користувачів та розробка шляхів її підвищення;  вивчення думки користувачів про бібліотечно-інформаційні послуги; розширення уявлень про соціальні та професійні характеристики користувачів, мотиви їхніх звернень до бібліотеки.

Найбільш поширеніший спосіб проведення соціологічних досліджень в бібліотеках системи – це анкетування, маркетингові дослідження та експрес-опитування.

Протягом 2020 року бібліотеки системи брали участь у Всеукраїнських соціологічних дослідженнях «Покоління центеніалів: цінності та орієнтири» та «Молодь і книга», ініційованими Державною бібліотекою України для юнацтва. Дослідження були спрямовані на виявлення пріоритетних цінностей та орієнтирів, місця книги та у житті Z-молоді, читацьких уподобань та причин, які стають на заваді читанню. Аналіз анкет показав, що молоді люди вважають, що від читання книг залежить особистісний ріст, рівень освіти, спілкування з друзями.

З метою вивчення рівня обізнаності користувачів з гендерної культури  бібліотеки-філії МЦБС провели обласне соціологічне дослідження «Обізнаність населення Кіровоградської області з гендерної культури». Проаналізувавши анкети, можна зробити висновок, що чоловіки у більшій мірі дотримуються застарілих гендерних стереотипів, жінки ж демонструють більш прогресивні погляди та знають, що мають рівні можливості з чоловіками, однак погоджуються, що нерівність існує в усіх сферах життя. Можна говорити про необхідність гендерної освіти на всіх етапах становлення особистості, формування її гендерної компетентності.

Також, бібліотеки-філії для дітей у 2020 році брали участь у Всеукраїнському моніторингу «Незадоволений читацький попит на літературу для дітей у спеціалізованих бібліотеках України для дітей», Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Вивчення ресурсів бібліотек України для дітей у задоволенні запитів користувачів на періодичні видання».

Бібліотека-філія №4 провела маркетингове дослідження «Портрет читача», яке  допомогло чітко зрозуміти яка читацька категорія у нашій бібліотеці найактивніша, встановити вікові читацькі групи, інтенсивність читацьких практик, причини читання, з’ясувати вплив на вибір книжки, читацький тренд тощо.

Центральна міська бібліотека для дітей провела онлайн-опитування «Книга в твоєму розкладі», бібліотека-філія №8 опитувала дорослих користувачів на тему «Читання для душі…Яке воно?», бібліотека-філія №10 провела дослідження «Літературний портрет користувача» для молоді (15-28 років), яке допомогло вияснити літературні уподобання читачів.

Бібліотека-філія для дітей №19 провела онлайн-опитування «Які з послуг, що може надавати бібліотека, вам необхідні?» та «Чи є майбутнє у книжок?», під час останнього з’ясовували, яке місце займе паперова книга серед електронних пристроїв в майбутньому.

У бібліотеках Міської централізованої бібліотечної системи з вересня до кінця листопада проходив третій етап всеукраїнської Книжкової Премії «Еспресо. Вибір читачів 2020». У трьох номінаціях: «Література для дітей», «Література для підлітків» та «Література для дорослих» користувачі бібліотек обирали кращу з трьох, відібраних у попередніх етапах, книгу. За підрахунками анкет у бібліотечній системі переміг твір Тані Поставної «Коли я була лисицею» у дитячій номінації, підлітки обрали книгу «Шпигунки з притулку Артеміда» Наталії Довгопол, дорослі надали перевагу книзі Софії Андрухович «Амадока».

Соціологічні дослідження є незамінним джерелом інформації, що дозволяє врахувати освітні, інформаційні та культурні потреби користувачів, «вибудувати» взаємини з органами місцевого самоврядування, привернути увагу до роботи бібліотеки, визначити місце на ринку бібліотечно-інформаційних послуг.

2.2. Інноваційна діяльність бібліотек

Впровадження інноваційних форм та послуг у практику бібліотечної роботи підвищує інтерес користувачів, допомагає бібліотекарям виходити за межі традиційного та виводити професійну діяльність на новий рівень. Бібліотеки системи постійно знаходяться у пошуку, що сприяє підвищенню якості бібліотечного сервісу та налагодженню партнерських зв’язків.

Стрімкий розвиток глобального інформаційного простору та карантинні обмеження спонукали працівників книгозбірні не тільки впроваджувати сучасні технології, а й змінювати підходи до власної діяльності, по-новому моделювати та організовувати віртуальне бібліотечне середовище. Під час карантину бібліотеки системи активно працювали над наповненням сторінок в Facebook, створювали профілі в Іnstagram, розробляли дизайн, працювали на залучення нових читачів та підтримували зв'язок із постійними.

Однією з найпоказовіших під час карантину є робота бібліотеки-філії для дітей №21. Навесні бібліотекарі філії запропонували користувачам взяти участь в лібквесті «Це моя бібліотека». На сторінках в соціальних мережах розміщували  фотографії із зображеннями об'єктів інтер'єру різних бібліотек, серед них і бібліотеки-філії №21. Завдання користувачів – упізнати свою бібліотеку і повідомити про це в коментарях. Ролик «Книги на карантині», створений бібліотекарями покликаний підняти настрій, побороти відчуття ізольованості. Під час карантину бібліотека на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук відкрила нові рубрики: «Читаємо, читаємо! Часу не втрачаємо!». Цю рубрику веде читачка бібліотеки Чебанова Даша. Вона читає книги, або ж уривки з книг, які їй, як читачу найбільше сподобались і рекомендує їх для читання. Рубрика «Впізнай книгу» передбачає діалог з читачем. Завдання:  впізнати книгу чи героя по уривку із твору. В рубриці «Для розумників», завдяки сайту генерування ребусів, бібліотекарі створювали ребуси на літературну тематику і пропонували читачам їх відгадати. Рубрики можна переглянути на сторінці бібліотеки за хештегами.

Підвищенню читацької активності під час карантинних обмежень сприяли створені бібліотекарями філії для дітей №19 інтерактивні ігри − випускні іспити онлайн «Розчаклуй чарівника», онлан-вікторини «Впізнай книжку» та «Ретельно прибери Планету» (до 120-річчя від дня народження А. де Сент -Екзюпері), інтерактивна пригодницька вікторина «Книга джунглів» (до 155-річчя від дня народження Редьярда Кіплінга), словограй «Мова-чарівниця». Кількість набраних балів користувачі могли дізнатися одразу, або надіслати відповіді, які автоматично надходили на електронну пошту після їх заповнення, це залежало від умов та правил гри. Переможців оголошували на бібліотечних сторінках.

Працівники бібліотеки-філії №2 намагались використати інноваційні методи в  рекламі книги та бібліотеки. Так, в першому кварталі 2020 року було реалізовано проєкт щастя «Рецепт щастя. Протипоказань немає». Мотиваційні постери, книжкова виставка, хюге селфі-зона «Спіймайте Хюгестун», рекомендаційно-бібліографічний покажчик «Ковточок щастя, або все буде Хюге», захід для юнацтва «Хюге-вечірка у бібліотеці» та для користувачів старшого віку бібліотечний НЕформат «У стилі хюге».

Навесні 2020 року Міська централізована бібліотечна система пройшла конкурсний відбір та стала учасницею міжнародного проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», що реалізується Українською бібліотечною асоціацією за підтримки Європейського Союзу за програмою House of Europe. Працівники МЦБС пройшли сто годин навчань методиці «Дизайн-мислення у бібліотеці» від тренерів з Данії та України і в рамках проєкту почали реалізовувати інноваційну послугу. Спільно з партнерами студією фото та відеозйомки «FrameStudio» розробили безкоштовний онлайн-курс «Предметна зйомка для хобі та бізнесу». Онлайн-курс для початківців складався із 4-х модулів, присвячених предметній зйомці, обробці фотографій, просуванню продукту в соцмережах та створенню фотобоксів. Дистанційне навчання включало в себе прямі ефіри, навчальні матеріали, домашні завдання та ін. Також, в рамках проєкту, бібліотекарі впровадили ще одну інноваційну послугу «Фотолабораторія»: мініфотостудія, де за допомогою фотобоксів та фотоапарату/телефону бібліотекарі допомагають робити знімки handmade виробів майстрів. Бібліотекарі дають консультації щодо реєстрації у соцмережах, допомагають обробити фотографії та розміщувати їх у Instagram, Telegram та Facebook.

В цьому році бібліотека-філія №21 реалізувала аудіопроєкт «Відкрита книга». Подкаст – це прекрасний спосіб популяризації читання та реклама бібліотеки, тому що про бібліотеку може дізнатися велика кількість інтернет-користувачів, причому не лише в Україні, але і в світі. В подкасті започатковано кілька рубрик: «Читання перед сном», «Книги і кіно», «Театр перед мікрофоном», «Розмова з письменником» (всього вийшло 9 випусків подкасту). Можна послухати інтерв’ю з письменником Романом Зіненком, казки Наталі Забілої, Платона Воронька.

У рубриці «Кіно і книга» йдеться про екранізації літературних історій, їх види і чому фанати книг часто незадоволені перенесенням на екран улюбленого твору. Можна послухати про персонажа, якого подарувала література, однак звеличив кінематограф, а саме: про «Дракулу» Брема Стокера. У подкасті йдеться про прототипи Дракули, чому часто екранізації романтизують його образ і на які з фільмів варто звернути увагу.

Коворкінг «Запасний вихід»

У коворкінгу «Запасний вихід» активно проводиться робота з дітьми. Протягом року за виключенням періодів карантину працювали студії «Веселий олівець» та «Маленькі англомани». Під час уроків студії «Веселий олівець» діти знайомилися з основними правилами малювання, з поняттям пропорцій та правилами розташування зображень у просторі. У кабінеті регулярно оновлювалася виставка дитячих малюнків.

Під час роботи студії «Маленькі англомани» дітки опанували теми «Професії», «Пори року», «Місяці», «Дні тижня», «Кількісні та порядкові числівники», «Дати англійською мовою».

У коворкінгу «Запасний вихід» багато уваги приділяється поєднанню гри з навчанням, оскільки під час гри діти легше та швидше засвоюють навчальний матеріал. Гра приносить не лише задоволення, але й надає можливість повторювати вивчене в невимушеній обстановці. Отже, навчання поєднувалося з іграми «Крокодил», «Веселі англійські кульки», настільними іграми «ЕКО-МЕМО» та «Щаслива лапа».

Діти із задоволенням грають в гру «ЕКО-МЕМО»,  що подарувала бібліотеці Агенція сталого розвитку «Хмарочос». Навчаються сортувати сміття, одночасно вивчаючи нові слова англійською. Коли дитина витягає картки і визначається з типами відходів, тренуються фрази англійською мовою «It is right! It is wrong!» (Правильно – неправильно). Типи відходів на ігровому полі розфарбовані різними кольорами. Це надало можливість вчителю повторювати з дітками назви кольорів англійською мовою під час гри.

Використання цієї гри заохочує дітей свідомо ставитися до навколишнього середовища, бути екологічно грамотними та дружніми до природи. Її екологічна спрямованість  допомагає дітям замислитися над тим, що вони, хоча й малі, вже можуть зробити для своєї планети.

Учасники коворкінгу «Запасний вихід»  продовжують знайомитися з правилами догляду за домашніми улюбленцями, вивчаючи англійську мову. В цьому їм допомагає корисна настільна гра «Щаслива лапа» («Happy paw»). Граючись, кидаючи кубик та рухаючись по ігровому полю діти повторювали числівники англійською мовою. Одночасно бібліотечна вчителька говорила з учнями про тварин: яких домашніх тварин вони знають, як вони називаються іноземною мовою. Дітки розповіли, які тварини є у них вдома. Були проведені виховні бесіди про те, як важливо брати на себе відповідальність по догляду за своїм домашнім улюбленцем.

Бібліотекар також проводила з дітьми голосні читання, огляди нових надходжень, знайомство з дитячою літературою, що є в бібліотеці.

У коворкінгу в 2020 році проводилися, крім уроків англійської, ще індивідуальні заняття з німецької мови для юнацтва та навчання іспанській мові для людини з вадами зору (інвалідність першої групи). З іспанської мови учениця опанувала граматичні теми: «Займенники», «Дієслова в теперішньому часі», лексичні теми: «Пори року», «Місяці», «Дні тижня», розмовні теми: «Моя сім`я» та «Знайомство». Усі заняття з іноземних мов та малювання – безкоштовні для користувачів бібліотеки.

Також бібліотекар вела сторінку бібліотечної системи та групу коворкінгу «Запасний вихід» у Фейсбуці, де регулярно поповнювалися рубрики «Книзі присвячується» та «Бібліотечна англійська»,  створила відео-урок для вивчення англійської,  все це – з метою залучення читачів до читання та навчання.

У зв’язку із карантинними обмеженнями на проведення масових заходів у 2020 році коворкінг «Живи яскраво» припинив свою діяльність з користувачами, однак перепрофілював свою роботу в напрямку підвищення кваліфікації працівників МЦБС міста Кропивницького. Тут проводили онлайн-навчання для бібліотекарів, індивідуальні заняття, готували методичні матеріали, а також у приміщенні коворкінгу з лютого 2020 року знаходиться хаб цифрової освіти – місце, куди може завітати кожен громадянин, безкоштовно отримати доступ до сайту «Дія. Цифрова освіта» та пройти навчання з цифрової грамотності.

 

2.3. Впровадження комп'ютерних технологій

Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького приєдналася до національної кампанії з цифрової грамотності «Будь на часі!». Підтримавши проєкт «Дія. Цифрова освіта», двадцять бібліотек-філій ввійшли до мережі цифрових хабів, де кожен може навчатись на національній онлайн-платформі. Попередньо пройшовши відповідне навчання, підтверджене сертифікатами, бібліотекарі допомагають користувачам опанувати цифрові навички  в онлайн-площині через сучасний формат – освітні серіали за участю експертів та українських зірок. У бібліотеках оформлені інформаційні стенди, на яких можна детальніше ознайомитися з проєктом, дізнатися про переваги та переглянути успіхи користувачів.

У листопаді працівники бібліотечної системи взяли участь у Всеукраїнському флешмобі для бібліотекарів та працівників бібліотек, пройшли національний тест «#Цифрограм» на цифрову грамотність та отримали сертифікати із результатами, які були опубліковані на сторінці Facebook Міністерства цифрової трансформації України. Бібліотекарка Ольга Данова була обрана однією з переможниць флешмобу та отримала подарунки від Української бібліотечної асоціації та Міністерства.

Більшість користувачів бібліотеки-філії №5 мають  незначні доходи. Тому, коли  зросла вартість оплати комунальних послуг готівкою, до бібліотеки почали звертатися літні люди з проханням навчити їх сплачувати комуналку через Інтернет. Тепер, завдяки бібліотеці, вони зареєстровані у системах «Приват-24» і «Ощад-24». Знають, які дії слід виконати, щоб перевести гроші за комунальні послуги. Вони могли це зробити на бібліотечних комп’ютерах, а бібліотекарі завжди їм допомагали.

У жовтні бібліотека-філія №6 ім. Л. Куценка долучилася до Тижня медійно-інформаційної грамотності «Протидія дезінформації». Під час інформгодини «Інформація і Фейк» відвідувачам (всіх вікових категорій) розповідали як відрізнити достовірну інформацію від неправдивої. Користувачам запропонували переглянути відеоролик «Факт чи фейк: як відрізнити правду від брехні».

У бібліотеці-філії для дітей №12 проводилися заняття з комп’ютерної грамотності. «Веб-спілкування та нетикет» – так називався День безпечного інтернету, який пройшов у бібліотеці ще до введення карантину. Користувачі  Інтернет-центру мали змогу  дізнатися хто такі хробаки,  дропери та  грифери,  познайомитися з клавіатурним шпигуном і онлайн-хижаками. Юні відвідувачі переглянули мультфільм «Найжахливіший день Петрика» та пограли в гру «Відтвори емоцію смайлика». При підведенні підсумків бібліотекарі порадили  пам’ятати, що Інтернет – це лише інструмент, яким треба користуватись із розумом.

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

З метою створення та підтримки позитивного іміджу бібліотеки та залучення нових читачів, бібліотеки МЦБС протягом року брали участь у конкурсі-фестивалі «Читай-Фест», обласному етапі конкурсу дитячого читання «Книгоманія», Тижні дитячого читання «Запроси до серця книгу», міжнародному дитячому конкурсі-єднання «НА ОДНІЙ ХВИЛІ», проводили дні відкритих дверей, вуличні акції, екскурсії, бібліотечні десанти та багато іншого.

На бібліотечний пленер у філію №4 «Подорож сторінками улюблених книг» завітали юні читачі бібліотеки. Діти розповіли про свої літературні уподобання, ділилися враженнями, найцікавішими моментами з улюблених оповідань, радили прочитати їх своїм друзям. Мандрівники книжковим світом влучно відповідали на питання вікторини, виконували запропоновані конкурсні завдання та познайомилися з новинками дитячої літератури.

Кіт-бібліотекар Саньок – найкраща реклама бібліотеки-філії №8. Завдяки Саньку жителі «Шкільного» мікрорайону частіше відвідують нашу бібліотеку. Професія і посада  для кота була вигадана, тому і робочі обов’язки у нього незвичайні. Під час масових заходів, бере активну участь і майже завжди знаходиться у центрі уваги. У звичайні дні просто знаходиться у бібліотеці і радісно зустрічає відвідувачів, ніжачись у їхній увазі. Саньок-антистрес став зіркою на телеканалі Вітер та Суспільне Кропивницький.

Акція-навігація «Знайди дорогу в бібліотеку!» стартувала на передодні Дня бібліотек у філії для дітей №19. У різних куточках мікрорайону Космонавтів бібліотекарі роздали дітям та підліткам карту. Школярі повинні були за навігацією відшукати бібліотеку. Підказками для гравців служили відправна точка та маршрут. Квест за маршрутом впевнено подолали 15 школярів, яких бібліотекарі урочисто привітали.

Традиційно 30 вересня бібліотеки відзначають професійне свято та проводять у книгозбірнях День відкритих дверей. Запис та перереєстрація до бібліотеки в цей день безкоштовна, а читачів, які заборгували книги, «пробачають». Протягом дня бібліотекарі проводять різноманітні заходи, присвячені рекламі книги та бібліотеки.

Так, у бібліотеці-філії №10 День відкритих дверей пройшов під гаслом «Бібліотека@: все тут, всі тут!» Щоб потрапити до бібліотеки треба було спочатку відгадати загадку, а далі пройти деякі етапи: скласти слоган про бібліотеку, розгадати ребус, відповісти на питання літературної вікторини. Читачів приємно здивувала програма свята, подарунки та приємні сюрпризи. Гостям були запропоновані презентації, мультимедійні ігри, виставки, оглядові екскурсії, а також конкурси та вікторини. Окрасою Дня відкритих дверей стали творчі виставки: «Дитячі руки творять дива»; «Знайомтесь: таланти рідної Завадівки». Присутні розповіли про свої хобі та улюблені  прочитані книги, які надихнули їх на творчість.

До Всеукраїнського дня бібліотек у Міській централізованій бібліотечній системі відбулася «Арт-вечірка». Бібліотекарі поділилися своїми досягненнями (участю у міжнародних проєктах, навчаннями, інноваційними заходами) з гостями свята. Чарівну атмосферу музикою та поезією створювали Марина Єрмолаєва, Анастасія Хоуп та Лєна Радіо-Веселка.

Сергій та Ірина Ткаченки (Агенція сталого розвитку «Хмарочос») презентували гру «Рецепт демократій», яку подарували бібліотечній системі. А студія фото та відеозйомки «FrameStudio» показали відеоролик про роботу бібліотек МЦБС, відзнятий у філіях бібліотечної системи.

Завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи МЦБС Вікторія Поліщук, як представниця бібліотек України долучилася до експертного журі Літературного конкурсу видавництва «Наш Формат» (м. Київ) та протягом серпня-жовтня 2020 року писала відгуки та оцінювала рукописи. А також дала інтерв’ю для сайту видавництва, в якому поділилася своїми спостереженнями, порадами члена журі літературного конкурсу та розповіла про власні літературні уподобання.

 

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

Соціокультурна діяльність є одним із найважливіших чинників у бібліотечній  роботі. Це організація змістовного дозвілля для користувачів, створення комфортного середовища для спілкування, навчання, роботи, реалізації ідей, саморозвитку та самореалізації.

Бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи – це культурні осередки своїх мікрорайонів, громадські та інформаційні центри, які забезпечують рівні можливості доступу до інформації, знань та культурного надбання усім громадянам незалежно від їхнього місця знаходження та місцевості проживання, майнових статків, етнічної приналежності, політичних уподобань, віросповідання, віку.

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

Інтелектуальним боєм «Як це українською…» відзначили в бібліотеці-філії №2 День української писемності та мови. Бажаючі молоді люди перевірили свої знання з української мови. Бій проходив у вигляді спарингу між двома учасниками, які по черзі змінювалися. Запитання тематичні та нескладні, адже метою була популяризація рідної мови. Найкращим знавцям мови подарували книги українських авторів та переклади сучасної іноземної літератури українською мовою.

На фольк-свято «Ой, весела в нас зима!» у бібліотеку-філію №5 завітали не тільки талановиті діти з батьками, а й представники громади мікрорайону: депутати, голови квартальних комітетів, активісти. Колядники принесли до бібліотеки святковий настрій, веселий галас. Ряжені відтворили фольклорну сценку «Водіння кози», де співали величальні пісні-побажання присутнім. Вікторина «У січні вночі панують сови та сичі» надала можливість бажаючим продемонструвати свої знання народних звичаїв. За результатами проведення майстер-класу «Виготовлення новорічної гірлянди» автори найкращих новорічних прикрас отримали призи. Гучний сміх лунав під час гри «Макогон», коли юні сміливці намагалися розтерти крупу на борошно у ступці. Огляд літератури з новорічної книжкової інсталяції «Новорічний літературний джем» збагатив уявлення читачів про традиції святкування зимових свят.

До Дня Українського козацтва бібліотекарі філії №19 провели лицарський турнір «Доти буде Україна – поки будуть козаки!». Маленькі козаки та козачки Наукового ліцею охоче демонстрували силу, швидкість та спритність, змагаючись у різноманітних конкурсах: «Що комар, то сила», «Козак дружбу знає», «Слабий з дужим не борись», «Сила без голови шаленіє, а розум без сили мліє». В силових конкурсах випереджали дівчатка, а в стрибках в мішках та бігу з м’ячем − хлоп’ята. Веселий конкурс «Добрий борщ, та малий горщик» об’єднав усіх гравців, одні швидко носили воду, а інші шалено вболівали та весь час вимірювали принесене. Переможених не було, команди зіграли з честю та набрали рівну кількість балів, доводячи відоме прислів’я: «Козацькому роду нема переводу».

У серпні до Дня Незалежності України бібліотека-філія №17 запросила усіх бажаючих приєднатися до арт-акції  «Кольори, що дають надію». Всі необхідні матеріали для створення оригінальних об’ємних малюнків патріотичної тематики надала бібліотечна майстерня #BestЛайфхак. У цей день творчі та креативні мешканці селища Нового за допомогою клейового пістолета, кольорових блискіток та олівців створювали барвисті шедеври.

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України. З нагоди цих свят бібліотека-філія №1 провела літературно-музичну палітру під назвою «Славно твоя кобза грає, любий мій козаче, вона голосно співає, голосно ж і плаче». Читачам презентували книжкову викладку «Козаки – мужні лицарі-захисники України» присвячену найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні.

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Бібліотеки-філії долучаються до вирішення проблеми подолання бідності, допомагають підвищити життєстійкість соціально вразливих верств населення: внутрішньо переміщеним особам, літнім людям і людям з інвалідністю, дітям з багатодітних сімей, дітям-сиротам, надаючи доступ до інформації та безкоштовні послуги й ресурси для розвитку.

У рамках проекту «Щедрий вівторок – Всеукраїнський день добрих справ» бібліотекарі бібліотеки-філії №4 спільно з колегами бібліотеки-філії №8 провели благодійну акцію для вихованців спеціальної школи для дітей з вадами слуху. Діти дізналися від бібліотекарів про традиції святкування дня добрих справ, пограли у гру «Відгадай героя казки», охоче взяли участь у майстер-класі з виготовлення ялинкової прикраси «Паперовий янгол».

Бібліотечні працівники філії №7, ведучи роботу з питань профорієнтації, здійснюють просвітницьку, інформаційну та соціальну допомогу шляхом надання послуг про спектр професій та варіантами їх отримання. Вибір професії – один із відповідальних кроків в житті кожної людини. Бібліотека провела з учнями інформаційно-просвітницький захід «Пошук. Професія. Покликання», після якого діти зможуть обрати свою дорогу в житті. В цьому на допомогу були представлені книги та рекламні буклети про професії та учбові заклади.

Доля дітей з інвалідністю стала мотиватором для співпраці бібліотеки-філії №12 з Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Фортечної районної у місті Кропивницькому ради. В бібліотеці продовжувалася робота в довготривалому партнерському проєкті «Inclusion в бібліотеці». На довгий час у Центрі було введено карантин. Діти не мали змоги прийти до бібліотеки. А тому деяку кількість запланованих заходів не вдалося здійснити. Працівники бібліотеки в онлайн режимі познайомили наших друзів з виставкою інклюзивної літератури «Перемагають сильні духом». А у Всесвітній День доброти вихованці Центру завітали до бібліотеки. І не з порожніми руками, а подарували багато цікавих книг. Книжки обов’язково потраплять на полички і всі охочі зможуть їх почитати. Також працівники бібліотеки в День святого Миколая відвідали своїх друзів з подарунками.

З метою сформувати у підлітків уявлення про хворобу століття та виробити поведінкові мотивації до збереження свого здоров’я бібліотекарі філії №17 підготували та провели для восьмикласників ЗОШ №10 валеологічну інформину «СНІД: подумай про здоров'я, обери життя». Учні поглибили свої знання про таку небезпечну хворобу як СНІД та звернули увагу на масштабні трагедії, до яких призводить недотримання елементарних норм здорового способу життя.

У рамках Всеукраїнського дня добрих справ «#ЩедрийВівторок» у бібліотеках МЦБС проходила загальносистемна акція «Шукаю дім» спільно з громадською організацією «Щасливий Пес» та організацією захисту тварин «БІМ». Користувачі мали змогу переглянути світлини тварин, які шукають люблячих господарів, та дізнатися як можна взяти нового друга з притулку. Також у бібліотеках проходили «Уроки Доброти», присвячені популяризації різних благодійних ініціатив, організацій, фондів Кропивницького, до яких можна долучитися. А 1 грудня можна було записатися до будь-якої бібліотеки МЦБС безкоштовно.

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

Бібліотека-філія №2 долучилася до Всесвітнього тижня медійно-інформаційної грамотності за темою: «Протидія дезінфодемії: медійна та інформаційна грамотність кожного і для всіх». Бібліотекарями було запропоновано чимало заходів, щодо популяризації медійно-інформаційної грамотності серед користувачів бібліотеки.

Бібліотекарі інформували користувачів бібліотеки:

- про боротьбу з фейками в Україні, про канал StopFake. Також демонстрували плакат «Як розпізнати фейкові новини», підготовлений ІФЛА.

- про проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформполітики, що планують запустити в 2021 році. Який працюватиме в першу чергу в контексті протидії дезінформації, фейкам через запровадження нової програми медіаграмотності, яка зараз в процесі розробки. Відбулося знайомство з MediaSapiens – проєктом з підвищення медіаграмотності споживачів медійного контенту.

Нестандартний підхід виявили бібліотекарі філії для дітей №21 при проведенні Шевченківських днів. Цикл заходів «Квантовий стрибок Тараса Шевченка» включав: виставку «Квантовий стрибок Шевченка», яка покликана змінити уявлення про Тараса Григоровича, подивитись на нього та його творчість по-новому. Роботи створив київський ілюстратор Олександр Грехов, який зобразив Шевченка в образах реальних діячів та персонажів поп-культури. Автор хотів донести, що Шевченко «був не старим з вічно сумним поглядом, він був прогресивною людиною для свого часу». Виставка проводилася за сприяння Національного музею Шевченка; перегляд сучасного стильного мультика про Тараса Шевченка «Як Тарас Шевченко став зіркою»; майстер-класи з створення інфографіки «Лінія життя Тараса Шевченка» та створення ребусів за віршами поета з використанням сервісу створення ребусів та сервісу Canva; марафон #ДітиЧитаютьКобзаря_2020.

До Дня української писемності та мови працівники бібліотеки-філії №17 завітали до ЗОШ №10 та провели для восьмикласників Ерудит-шоу «Мовна звукоплетінка». Школярі виконували творчі завдання на свіжому повітрі, рухаючись, обговорювали та шукали оптимальні способи розв'язання поставлених завдань, а також в розумових розминках проявляли свою кмітливість та ерудицію. Гравці насолоджувались грою, кожна із команд демонструвала оригінальний флешмоб з книгою, пропагуючи читання, як пріоритет для кожної мислячої людини.

В рамках Дня безпечного Інтернету, що відзначається в більш ніж ста країнах, в бібліотеці-філії №13 відбулася бесіда «Безпечний інтернет для дітей». На початку заходу читачі пройшли тест Кимберлі Янга на виявлення рівня інтернет-залежності й за результатами тестування отримали рекомендації. Бібліотекарі розповіли про віруси, платні повідомлення, шахрайство, спам, нав'язливу рекламу. Серед загроз були названі втрата контролю часу, залежність, відхід від реальності.

З 3 по 19 жовтня у межах «Тижнів Німеччини в Україні» спільно з обласними бібліотеками реалізовано проєкт «Віртуально разом», участь в якому взяли читачі Центральної міської бібліотеки імені Володимира Панченка. Користувачі мали змогу сфотографуватися з віртуальним послом Німеччини.

Ініціаторами проєкту виступили Посольство Федеративної Республіки Німеччина спільно з німецькими та українськими партнерами.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

З нагоди річниці пам’яті Героїв Небесної Сотні у бібліотеці-філії №5 відбувся історичний реквієм «Шануймо подвиг Майдану». Під час заходу читачі вшанували хвилиною мовчання пам'ять Героїв Майдану, прослухали мелодію та текст гімну Майдану «Пливе Кача». Прочитавши поему-хроніку «Клич Майдану», дізналися про події тих днів. Ознайомилися з літературою з книжкової виставки «Небесні янголи», на яку поклали фігурки янголів, зроблені власноруч.

Напередодні Дня Захисника України, в бібліотеці-філії №15 проведено огляд-портрет «Учасники АТО ( ООС) із селища Гірничого». Працівники книгозбірні зібрали фото учасників, які були залучені до проведення антитерористичної операції,  відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, інформаційні матеріали  та оформили куточок «Українці – нація Героїв».

Година державності «Вірю в майбутнє твоє, Україно!» відбулась в січні у бібліотеці-філії №18. Що таке Соборність, розбирались разом діти і дорослі. Читачі розширили кругозір щодо виникнення та святкування дня Соборності. Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну. У тяжкі часи, які зараз переживає наша країна, дуже важливо знаходити порозуміння між людьми і вірити у щасливе спільне майбутнє нашої незалежної держави.

У січні в бібліотеці-філії №21 відбулась презентація книги Романа Зіненка «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії». Автор – доброволець батальйону «Дніпро-1» брав участь в боях за Іловайськ. Не дивлячись на широку освітленість теми війни в пресі та художній літературі, Роман Зіненко, один з небагатьох дослідників, які розкривають трагічні події боїв за Іловайськ. Автор книги ставить собі за мету відтворити точну хроніку, документуючи факти без оціночних суджень, тому «Війна, якої не було» має велику цінність з історичної точки зору. Виступ Романа Зіненка відбувався під супровід кадрів відео, зафільмованих в серпні 2014 року. Автор акцентував свою розповідь на героях його книги, бійцях, які захищали Україну тоді і продовжують її захищати зараз. На заході були присутні військові, які брали участь в боях за Іловайськ та з’явились на сторінках хроніки. До подяки автору та бійцям приєдналась Людмила Гуріна, представниця відділу Міністерства у справах ветеранів у Кіровоградській області.

Комплекс заходів з краєзнавства

Традиційно Міська централізована бібліотечна система на День міста створює святковий настрій для жителів та гостей Кропивницького. У 266 День народження у парку Ковалівський бібліотекарі презентували виставки книг та фотографій, присвячених перейменуванню Центральної міської бібліотеки та бібліотеки-філії №6. За сприяння міського голови Андрія Райковича книгозбірні тепер носять імена Володимира Панченка та Леоніда Куценка.

У цей день відвідувачі парку могли познайомитися з роботою бібліотек-філій під час карантину переглянувши фотовиставку «Бібліотека на карантині», отримати прапорці з картинами Андрія Ліпатова та ознайомитися із рекламною продукцією бібліотек. Бібліотечна система підготувала дві фотозони, де всі охочі могли сфотографуватися та безкоштовно отримати роздруковані світлини на пам’ять про свято. Також бібліотекарі підготували майстер-клас «Лялька-мотанка із серветок», у якому протягом дня брали участь і дорослі і діти. Великою популярністю серед малечі користувався художній розпис по тілу.

До Дня міста бібліотека-філія №8 запросила своїх гостей на етнографічний диліжанс «Легенди мого краю». До уваги відвідувачів була представлена книжкова виставка «Прекрасний край чудової краси», яка знайомила з краєзнавчою літературою, з творами наших земляків: поетів та письменників. Архітектурне рандеву «Пам`ятник, я тебе знаю» привернуло увагу до визначних пам`яток нашого міста: красиві будинки різних архітектурних стилів, історичні пам`ятки, чудові парки – дало можливість відкрити  для себе цікаві і незнайомі місця. Бажаючі мали змогу переглянути відеофільми та презентації про місто, та видатних земляків. Бібліотекарі презентували рекламну продукцію про бібліотеку жителям мікрорайону.

У серпні в бібліотеці-філії №17 відбулась онлайн-презентація книги «Зри в корінь». В день свого народження поетеса Антоніна Корінь власноруч передала в дарунок бібліотеці-філії №17 книгу «Зри в корінь», яка щойно побачила світ. Це перша спроба створення колективного творчого портрету знаменитої поетки. В збірці сотні публікацій про те, як Антоніна Михайлівна майже шість десятиліть засіває літературну ниву. Книга прибула в нашу книгозбірню з авторським підписом та найкращими побажаннями бібліотеці і нашим читачам.

Учні ЦВПУ ім. Федоровського здійснили подорож мистецько-краєзнавчим диліжансом у бібліотеці-філії №2 «Розкажу тобі про наше місто». Віртуальну мандрівку бібліотекар Світлана Осадча розпочала з архітектурної зупинки. Присутні переглянули відеосюжет «Вулицями Єлисаветграда. Велика Перспективна», фото архітектурних пам’яток міста, познайомились з літературою. Зупинка театральна була присвячена театру, Івану Карпенку-Карому, 175-річчя від дня народження якого ми святкуємо 29 вересня. Бібліотекарі запропонували взяти участь у вікторині, під час якої учні продемонстрували гарні знання з історії «театру корифеїв». На хореографічній зупинці подорожні знайомились з танцювальними колективами міста, переглянули відеосюжети та літературу про хореографічне мистецтво Кіровоградщини та відповіли на питання бібліотекарів. Поетична зупинка знайомила з літературним мистецтвом Кіровоградщини, творчістю поетів-земляків. Від віртуальної подорожі бібліотечний диліжанс попрямував у сьогодення, на презентацію творчості художниці і поетеси Галини Суржок. Галина Григорівна − бібліотекарка, має різноманітні захоплення: пише картини, вірші та займається квітникарством. Присутні мали змогу побачити та оцінити її художні роботи та почути поетичні твори у виконанні авторки.

25 лютого 2020 року у центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка відбулась презентація книги «Лузер» місцевої письменниці Наталії Смирнової. Ця книга є переможцем Міжнародного мультимистецького конкурсу «Молода КороНація»-2019 у номінації «Оповідання для середнього шкільного віку». Пані Наталія активно спілкувалась з гостями презентації, а присутні могли придбати книги і підписати їх у автора.

Комплекс заходів з правознавства

У лютому для бібліотекарів системи відбулася навчальна майстерня флікерів, яку проводили представниці Агенції сталого розвитку «Хмарочос». Головна мета – популяризація використання світловідбивних елементів серед вразливих категорій пішоходів та велосипедистів. Двадцять бібліотекарів двадцяти філій системи навчалися створювали флікери (світловідбивні брелки), щоб провести для своїх користувачів подібні майстерні. Бібліотекарі створювали "фірмові кропивницькі лапки", які можна прикріпити до сумки чи наплічника. Загалом планується виготовити разом з дітьми близько 600 флікерів.

Під час заходу Оксана Білоброва (начальник відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Кіровоградській області) розповіла про важливість світловідбивних елементів на одязі, що запобігають аварійним ситуаціям за участі пішоходів. Свій проєкт «Безпека для малюків» презентувала Обласна дитяча бібліотека ім.Т.Шевченка, який втілюється за підтримки Програми «Активні громадяни» Британської ради в Україні у партнерстві з Агенцією сталого розвитку «Хмарочос».

Результатом майстер-класу стала загальносистемна акція з виготовлення світловідбивних елементів. Двадцять бібліотек системи протягом трьох днів провели двадцять майстерень флікерів та разом з юними читачами виготовили близько 600 брелоків. Тепер кропивницькі школярі стали ще більш захищеними, адже їх оберігають світловідбивні метелики, смайли, сердечка та лапки. До речі, останні користувалися найбільшою популярністю.

Працівники відділу зв’язків з громадськістю обласного управління патрульної поліції Оксана Білоброва, Ольга Варіченко та Олексій Сухотін в листопаді провели настільну гру «Коло безпеки» для бібліотекарів Центральної міської бібліотеки
ім. В. Панченка.
Гра покликана сформувати в учасників систему уявлень та знань щодо явища насильства, форм та методів його попередження та подолання, ознайомитися із поняттям булінгу та насильства у школі, підвищити обізнаність про небезпеки в Інтернет-мережі, пов'язані з насильством, визначити особливості взаємодії з незнайомцями та способи попередження ризикових ситуацій на вулиці. Бібліотекарі разом з поліцейськими пройшли три кола, обговорили ключові моменти, можливі шляхи розвитку дій під час проведення гри, питання та дискусії, які можуть виникати в учасників.

Бібліотеки міської централізованої системи активно долучилися до Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху, який пройшов з 9 по 15 листопада у Кропивницькому. Читачі книгозбірень передавали фоточелендж «Правила дорожні знаю, знаки на ходу читаю!» з однієї бібліотеки до іншої. Охочі надсилали фото з дорожнім знаком, або фотографувалися в бібліотеці. Бібліотекарі таким чином, хотіли звернути увагу дітей, підлітків та дорослих на необхідність дотримання правил дорожнього руху та безпечної поведінки на дорозі. Наголосити, що відповідальність на дорозі залежить від кожного, а ціна нехтування та помилки – занадто висока. Розгорнуті книжкові виставки та тематичні полички, фотостенди та ігрові куточки, флешмоби та арт-заняття для різних вікових груп тривали протягом тижня у всіх куточках Кропивницького.

Екологічна просвіта населення

Всесвітній день кішок бібліотекарі філії №4 запропонували відсвяткувати, взявши участь у пізнавально-ігровій програмі «Мій вусатий й муркотливий менший друг». Цього дня відвідувачі філії пограли у веселу котолотерею «Він чи Вона?», поповнили «Клуб любителів милих пухнастиків», отримали позитивний настрій та неймовірні емоції.

Екологічний круїз «Земля квітучої краси» був присвячений проблемам стосунків між природою та людиною, які виникли із розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу. Присутні  переглянули слайдову презентацію «Збережемо життя на Землі», брали участь в конкурсах «Екологічний штурм», «Еко-профі», «Екологічна проблема». Цей захід допоміг усім присутнім вкотре переконатись, що ми повинні берегти довкілля, оскільки отримуємо від природи все необхідне для життя: енергію, продукти харчування, матеріали, черпаємо в ній емоційну та естетичну наснагу.

У бібліотеці-філії №6 пройшов індивідуальний екоквест «Світ в твоїх долонях» (всі вікові категорії). В квесті кожний учасник окремо пройшов маршрут на поставлений час з 9 екологічних станцій: «Екологічна розминка», «Хто це? Що це?», «Прохання природи», «Золоті розсипи смітників», «Лікарські рослини», «Охорона природи», «Екологічний кросворд», «Похідна». В ході проходження маршруту гравець отримував підказку в пошуку наступної станції та збирав елементи пазлу, виконував екологічні завдання про охорону та збереження природи, просуваючись від однієї екологічної станції до іншої. Кращий результат квесту за правильністю відповідей та коротший час показала Невідома Анастасія, учениця 8 класу.

До Дня захисту тварин в бібліотеці-філії №17 відбулась мотиваційна позитив-акція «Земля без тварин – що без хмар небеса». Бібліотекарі підготували пізнавальну розповідь про тваринне царство, познайомили з книгами, які дарують радість спілкування з живою природою. Восьмикласники жваво обговорювали проблему збереження диких тварин у природі та ділились прикладами відданості домашніх улюбленців. Під час майстер-класу «Повітряні звірята» діти отримали позитивні емоції та незабутні враження, адже виготовляли пухнастих друзів із фігурних кульок.

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Серед користувачів бібліотеки-філії №5 багато таких, у кого читають усі члени родини. Гра для закоханих «Чи розумієте ви один-одного привернула увагу молодих подружніх пар. З цікавістю вони взяли участь у психологічному тесті «Що любить друга половинка?» Тест наочно продемонстрував невисокий рівень інформованості про смаки свого обранця чи обраниці. Присутні навчилися виконувати вправу «Дублер». Якщо вони вдома не полінуються виконувати її щодня – за короткий час зможуть розвинути в собі здатність до емпатії. Ця гра сприяла більш міцним та близьким стосункам в їх родинах та спонукала прочитати книги з психології стосунків.

Впровадження  традицій сімейного читання є своєчасним і дуже потрібним. За сприяння бібліотеки-філії №7 батьки, використовуючи книгу, починають по справжньому займатися духовним розвитком своєї дитини, формуванням її особистості. «Почитаємо-пограємо», під такою назвою пройшов черговий суботній захід у бібліотеці. Впродовж заходу діти та батьки залюбки брали участь у ерудит-конкурсі «Почитаємо, пограємо, літературних героїв відгадаємо», відповідали на запитання, відгадували літературні загадки, проявляючи логічне мислення, пам'ять і кмітливість. А наостанок малеча переглянула уривки з мультфільмів.

Основне завдання заходів бібліотеки-філії №8 – створення платформи для родинного спілкування та відпочинку; зміцнення сімейних традицій; залучення до сімейного читання. Учасником BiblioLoveParty «Шури-мури серед літератури!», яке відбувалося у бібліотеці міг стати кожен бажаючий! Гості залюбки брали активну участь у майстер-класі «Валентинки для другої половинки». Крім того можна було пограти у ситуативну гру «РомантИк серед книг», відповісти на запитання вікторини «Література під знаком Амура». Для тих хто не міг стримувати почуття, був створений Love-чарт «Признайся у коханні…віршаМИ!». У бібліотеці вирувала романтична атмосфера та бурхливі емоції, якими заряджалися всі присутні!

У бібліотеці-філії №10 відбулася година цікавих повідомлень «Пам’ятаймо свій родовід!». Юні користувачі бібліотеки розповіли, що не загинув хороший звичай пам’ятати своїх пращурів від першого до сьомого коліна. Напевно, кожній сім’ї потрібно вести Дерево Роду. Готуючись  до заходу, діти цікавились історією свого роду, розпитували у своїх батьків, бабусь і дідусів про коріння і намалювали свої родовідні дерева. Тож, виставка-досье «Моє коріння і джерело моє» була доповнена пошуковими учнівськими роботами та портретами своїх родин. Під час гри «Знай свій рід!» учасники показали свої знання про родину та родинні стосунки.

Організація дозвілля

«Сузір'я симпатій або швидке знайомство» – шоу під такою назвою відбулося в День святого Валентина у бібліотеці для дітей №12. Присутні користувачі мали змогу познайомитися з легендами та повір'ями, що супроводжують День закоханих весь час, та гарно повеселитися. Бібліотекарі підготували цікаву розважальну програму – це і «Казкові історії кохання», «Питання на засипку», конкурси «Ласунчик», «Розбите серце», «Дружна пара», «Океан любові» та інше. Особливо сподобались всім розваги «Поворожи мені, Валентин!» та «Романтичний танок». Гарний настрій та заряд позитивних емоцій хлопчики та дівчатка отримали на весь день!

Талановиті читачі бібліотеки-філії для дітей № 13 долучились до Міжнародного дитячого конкурсу-єднання «НА ОДНІЙ ХВИЛІ». Метою Конкурсу – є формування у дітей та підлітків комунікативних умінь, толерантного ставлення до культур і традицій інших народів; виховання громадянської свідомості. Творча та яскрава робота «Майбутнє нашої планети» Харламової Марини, ніби говорить, що для життя на нашій планеті потрібно турбуватися про навколишнє середовище, про природу яка нас оточує. Федянь Людмила креативно описала власне бачення миру в категорії малюнків «Діти за мир!».

Бібліотека-філія №17 у 2020 році запрошувала мешканців селища Нового не лише для читання книг, а й для творчих пошуків. Для цього бібліотекарі започаткували бібліотечну майстерню #BestЛайфхак. У серпні книгозбірня запросила дорослих та дітей відвідати бібліотечну майстерню, яка тільки-но гостинно відкрила свої двері. Бібліотекарі надають чудову можливість навчитись працювати з клейовим пістолетом та завдяки йому виготовляти цікаві вироби із пластикових відходів. Хитрі корисні поради допоможуть вирішити невеличкі побутові проблеми, заощадити час та кошти. Вперше із механізмом роботи клейового пістолета ознайомилась активна читачка бібліотеки Тетянка. Вона своїми руками із пластикових відходів виготовила корисну річ у господарстві – підставку для чашки. Читачка Валерія із пластикової пляшки виготовила оригінальну підставку під шкільні приладдя. Працівники бібліотеки із задоволенням надають можливість навчитись новим технологіям рукоділля.

Другий рік поспіль працює у Центральній бібліотеці для дітей мовний гурток «Англійська з Beth Bowman» для користувачів 10-13 років. Кожне заняття Волонтер корпусу Миру Елізабед Боуман перетворює у захоплюючу подорож у світ цікавинок. Діти вивчають іноземну мову в англомовному середовищі, що сприяє кращому засвоєнню нових знань.

Робота з дітьми

On-line гра за Поттеріаною, яку започаткували бібліотекарі книгозбірні №19 4 роки тому, у цьому році набула всеукраїнського масштабу. Фанати книг Дж.Ролінг як з великих міст України, так і маленьких сіл змагалися за честь отримати Дипломи магічної школи (загалом 54 учня-чарівника). 26 хлопчиків і 28 дівчаток знають дуже добре усі пригоди Гаррі Поттера. Випускні онлайн-іспити містили 10 питань на знання історії Гоґвортса, чарівних предметів та магічних істот. Учні повинні були скласти власний рецепт крапель успіху та закріпити його дію заклинанням. Найоригінальніший рецепт викликав схвальну оцінку у членів журі. «Складові будь-якого успіху,  ̶  на думку випускника Гогвортської школи, ˗ трішки грошей, крапелька щастя та будь-яку справу потрібно робити з любов’ю і тоді успіх вам гарантовано!». 18 шанувальників фантастичного світу Дж.Ролінг отримали VIP-запрошення на урочистості з нагоди вручення Дипломів Гоґвортської школи магії та чарів у Кропивницькому. У бібліотеку-філію для дітей №19 вони приїхали з віддалених куточків міста разом з батьками. А 36 Дипломів відправилися у різні куточки України.

Літературний диліжанс «У пошуках скарбів» у бібліотеці-філії для дітей №21був присвячений 170-річному ювілею книги Р.Л.Стівенсона «Острів скарбів». Учасники заходу намагалися знайти заповітну скриню із скарбами. На цьому шляху  діти подолали купу перешкод: пройшли посвяту у пірати, змагалися у швидкості «підняття якоря», демонстрували знання морських термінів, вимірювали на око відстань у папугах. І ось довгоочікувана нагорода – скриня із «золотими»  монетами знайдена. А зберегти позитивні емоції допомогла фотозона і кадри, зроблені біля неї.

Конкурс дитячого читання «Найкращий читач – 2020» у бібліотеці-філії № 5 розпочався з веселої розминки, під час якої пограли в ігри «Вірю – не вірю!», «Упізнай мене!». Юні літературознавці продемонстрували гарні знання художніх творів. Захист улюбленого твору був цікавим, змістовним. Учасники обговорювали вчинки літературних героїв, переймалися проблемами, про які іде мова в книгах. До творів намалювали плакати з зображеннями улюблених героїв книг. Найкращим читачем стала Пересада Ліза.

Напередодні Дня святого Валентина, 13 лютого у бібліотеці-філії №6 відбувся майстер-клас з виготовлення «валентинок» для учнів 2-В класу НВК №11. Бібліотекарі  розповіли дітям  історію виникнення свята, та сучасні традиції святкування. А також усі разом  переглянули відео про Святого Валентина. В книгозбірні панувала творча атмосфера. Хлопчики та дівчатка із захопленням майстрували «валентинки» для своїх рідних, знайомих та друзів.

Робота з юнацтвом

До Міжнародного Дня рідної мови бібліотекарі філії №16 провели інтелектуальний спринт «Спілкуймося українською!». Мета заходу: поглибити й розширити знання учнів про українську мову. В програмі заходу були: конкурси «Розгадування криптограми», «Мовний ерудит»,  «Мовне лото», «Мовні заморочки», літературний бліц «Елементарно!».

У січні бібліотекарі ЦМБ ім. В. Панченка обговорювали зі студентами будівельного коледжу одну з трагічних сторінок історії України – Крути.

Молодь переглянула фільм «Крути – молода кров» про 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів, які прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Розповіли бібліотекарі і про долю нашого земляка, Володимира Шульгина, який під Крутами поклав своє життя за Батьківщину. Юнаки, які пожертвували своїм життям заради України, стали легендою для наступних поколінь борців за незалежність. Вони були такими ж завзятими тоді, у 1918-му, як й ті, кого ми назвали кіборгами у 2014-2015 рр. На завершення заходу присутні хвилиною мовчання вшанували як Героїв Крут, так і загиблих бійців ООС.

У лютому в бібліотеці-філії №2 пройшов бібліотечний калейдоскоп «Небесна сотня – історія нескорених». Учні Центральноукраїнського професійного будівельного ліцею згадали головні події Майдану 2013-2014рр., Кривавий День Соборності, 22 січня та загибель Небесної сотні – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Бібліотекарі підготували для присутніх інформаційний флешбек «Стояли за правду, стояли за віру, за наше майбутнє, за всю Україну». В бібліотеці звучали пісні: «Подай руку Україні», «Небачене побачено», на вірш Ліни Костенко «І все на світі треба пережити», демонструвались відео: «Небесна Сотня – хронологія подій 20 лютого», «Герої Небесної сотні. Віктор Чміленко».

Молоді люди переглянули уривки документально-музичного телефільму Руслана Ганущака «Майдан. Перезавантаження», створеного на основі відеоархівів військового репортера. Завершився захід оглядом книжкової виставки «І капля крові упала на Майдан».

Робота з людьми похилого віку

У бібліотеці-філії №2 відбувся захід, присвячений Міжнародному дню людей похилого віку гурман-вечір любителів яблук і поезії «Яблука доспілі, яблука червоні…». Бібліотекарі запросили присутніх в дивовижний світ осені, поезії та яблук, демонстрували відео та світлини, декламували поезію осіннього циклу. Про День яблук, який відмічають 21 жовтня, присутнім захоплююче розповідала Світлана Осадча, ілюструючи свою розповідь відео «Осінні яблука – Здорово жити», бувальщинами. Присутніх познайомили з книжками фіналістів книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2020» у номінації «Література для дорослих», які отримала бібліотека та запросила бажаючих взяти участь в третьому етапі голосування.

Колектив бібліотеки-філії № 7 вже багато років має партнерські відношення з головним лікарем КЗ «АЗП-ФМ» Васецькою Світланою Леонідівною. Зустріч з Світланою Леонідовною пройшла в приміщенні бібліотеки. Послухати головного лікаря прийшло багато читачів бібліотеки, також цей захід відвідав депутат Міської ради Дрига Вадим Вікторович, який теж говорив про медичну реформу. Світлана Леонідівна познайомила з роботою первинної ланки амбулаторії, відповіла на численні запитання присутніх. Вона пояснила роботу другої ланки медичної реформи.

У Центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка під час бібліотечних посиденьок «Таємниці еліксиру молодості» ветерани-читачі за чашкою чаю розповідали про своє життя, молоді роки, переглянули презентацію «Активне довголіття» і довели, що позитивний  настрій, добре ставлення до всього та невичерпний оптимізм тримають їх на плаву.

Забезпечуючи право громадян на отримання інформації і керуючись законодавством України, бібліотекарі пропонують своїм читачам доступ до світової мережі Інтернет в контексті культурних, інформаційних, дозвіллєвих, навчальних потреб користувачів. У жовтні бібліотека-філія №1 проводила бібліотечну акцію «Web-простір не має віку». Під час якої бібліотекарі знайомили з апаратною складовою ПК, розглядали етапи та тенденції розвитку світової мережі Інтернет, знайомили з інформаційним сервісом Інтернет, опановували професійні навички роботи з Інтернет-ресурсами та послугами.

Виставкова робота

У бібліотеці-філії №15 протягом року було створено ряд виставок: «Читай українське – не пожалкуєш» – виставка за рейтингом читачів; «Веселкові барви дитячої книги» – виставка-порада; «Культурна спадщина України» – виставка-вернісаж; «Мова – духовна святиня народу» – виставка-екскурс; «Все що душа довірила словам» – виставка одного жанру; «Квіти – посмішка природи» – виставка-ікебана; «Запах зілля з бабусиних долонь» – виставка-аптека та ін.

У бібліотеці-філії №17 на початку року та під час новорічних свят діяла виставка-калейдоскоп «Замріяна казка зими» привертала увагу як малечі, так і дорослих. Зима – така пора року, коли найбільше хочеться вмоститися в зручному кріслі біля камину і насолоджуватись читанням. Книжкова виставка для дітей та керівників дитячого читання «Тут вперше пізнається дивосвіт» приваблює яскравим оформленням, зацікавлює дітей та їх батьків новими надходженнями дитячої художньої та пізнавальної літератури. Велику насолоду отримали відвідувачі бібліотеки, відповідаючи на питання виставки-вікторини «Пам'ятними місцями рідного міста».

У бібліотеці-філії для дітей №19 стильні 3D стенди та бібліотечні експозиції розширюють та прикрашають візуальний простір книгозбірні, це − фотостенд «ТЕХНОevolution», інформаційний стенд «ЗНО-2020: в датах, цифрах, фактах», краєзнавчий фотоколаж «Рідне місто», інформаційний куточок «БібліоІНФО», 3D експозиція «Biblio Super Star», «Шукаю дім».

У Центральній міський бібліотеці ім. В. Панченка виставка «Велична рідна Україна» пропонувала ознайомитись з матеріалами, що розповідають про великий історичний шлях українського народу, про національних героїв, державні свята та символи, про сьогодення України. Що означає бути громадянином держави? Мати гордість за рідну землю? Знати її історію та звичаї? Дбати про її добробут? На ці та інші питання можна було знайти відповіді, познайомившись з правознавчою, історично-довідковою, художньою літературою на виставці.

Ріки, моря і океани, ліси і гори, блакитне небо і родючі ґрунти, колоритна флора і різноманітна фауна − про все це можна було прочитати в цікавих книгах, які були представлені на виставці відділу абонементу «Різнобарвна Планета». Чиста Планета, чиста країна починається з кожного з нас!

У читальному залі інформаційної підтримки Центральної міської бібліотеки для дітей оформлено куточок Європейського союзу «ЄС на книжковій полиці». Матеріали для якого  Центральна міська бібліотека для дітей отримала напередодні Дня Європи від Представництва Європейського Союзу в Україні.

 

Робота клубів

Клуб «Наталка» у Центральній міській бібліотеці для дітей – це комфортне, безпечне і довірливе середовище для спілкування і розвитку дівчат, в якому концентруються на вирішенні актуальних потреб і проблем підлітків. Обговорення цікавих та злободенних тем, дозволяє юнкам  ділитися й обмінюватися своїми думками, враженнями, невеликим досвідом та особистими історіями.

На комільфо-годині «Зробимо життя кращим» наталківці говорили про етикет і не тільки українською, адже до них завітала волонтерка Корпусу миру США в Україні – Елізабед Баумен. Вона розповіла про свою країну  де кожен має бути індивідуальним. Продемонструвала слайди із американського життя, сімейні фото. А ще присутні на заході дізналися, що етикет американців має певні обмеження при знайомстві з дівчиною. Наприклад, не варто знайомитися молодому чоловікові в ресторані, в крамниці, в метро чи просто на вулиці.

Спеціалісти Кіровоградського міського центру зайнятості, запрошені на тренінг «Хочу-Можу-Треба» сприяли соціальній активності  дівчат та підготовці до свідомого вибору професії.  В ході тренінгової  вправи «Мої професійні бажання»  дівчата зрозуміли ­– наскільки вірно вони виберуть свій життєвий шлях, залежить їхнє місце в суспільстві, задоволеність роботою  і, взагалі, задоволеність життям.

Дівчатам ніщо не стане на заваді бути красивими. COVID-19 вніс зміни в життя і роботу бібліотеки, але це не стосується засідань в клубі «Наталка». В естетичній студії «Європейський make-up» дівчата спілкувалися не в бібліотеці, а в груповому чаті мобільного додатку Viber. Для ознайомлення дівчатам були запропоновані корисні сайти про історію, про стилі макіяжу, про те, як правильно фарбуватися, про найефективніші засоби та косметику для макіяжу. Практичний інтерес представляли і майстер-класи від професіоналів. Спілкування було активним. Дівчата запитували і відповідали, коментували, ділилися лайфхаками.

На наступному засіданні (велнес-година «Здоровий відпочинок») дівчата чатились про стиль життя – wellness. Особливо активізувалось спілкування при обговоренні здорового відпочинку, якого під час карантину так не вистачає. Продовжили знайомство з філософією здорового стилю життя дівчата  разом з книгою Наталії Зотової «Настільна книга юної леді».

Засідання  «Поговоримо про це…» проходило в офлайн режимі, але в новому форматі: учасниці збиралися протягом дня невеликими групами, дотримуючись  умов адаптивного карантину. Найважливіші запитання дівчата  ставили собі самі, а відповіді знаходили в книгах,  які вчать розуміти і приймати оточуючий світ. Адже експертами на заході виступали письменники зі своїми творами для підлітків. Література була представлена  блоками за темами: «Школа – як подолати труднощі навчання», «Ти не такий як всі. Це робить тебе крутим!», «Коли спалахує іскра», «Поговоримо про моду і стиль…».

Наявність різних заходів в клубі «Наталка» дає можливість дівчатам-підліткам вибрати для себе справу до душі, розкрити свій творчий потенціал, знайти друзів, які підбадьорюють і змушують прагнути до самовдосконалення та самореалізації. Все це дає поштовх до  подальшого соціального розвитку.

Керівниця студії «101 Хобі-Т» при бібліотеці-філії №21 постійно на зв’язку зі своїми учасниками, а у період карантину  спілкувалася онлайн зі студійцями, створивши групи у Вайбері та Меседжері. Учасники надсилали один одному різноманітну корисну інформацію та багато цікавих ідей для дозвілля вдома. Креативно і творчо розпочалась серія майстер-класів у січні. Студійці виявили бажання виготовити цікаві рамочки для фотографій, адже у кожній родині є події, які залишаються на світлинах, і про які хочеться згадувати з теплом і любов'ю. Відбулось декілька занять з теми «Рамка для фото з картону», де діти працювали з гофрокартоном.  Вийшли гарні роботи і задоволені діти понесли їх додому, радувати батьків.

До Дня Валентина з кольорового картону та пластикових пляшок вийшли гарні скриньки у вигляді сердечок. Оздобили їх дівчата кольоровими стрічками та шпагатом. А до Маминого свята виготовляли квіткові композиції з фоамірану – настінне панно «Моя ріднесенька матуся». Усі були вражені красою власних робіт, а матусі приємно і несподівано здивовані.

Будучи на карантині, студія «101 Хобі-Т» продовжила працювати дистанційно. Бібліотекарі дуже дякують мамам, які підтримали своїх діточок та допомогли у створенні великодніх поробок, приєднавшись до майстер-класу «Великодній кошик добра» онлайн та робили диво-писанки вдома. Бібліотекарі і учасники ділились фото та відео з м/к вдома, та надихали один одного до творчості.  Кожен бажаючий читач міг приєднатись, ознайомитись з ідеями і досягненнями студійців та отримував змогу втілити власні вподобання і виготовити свій виріб.  Керівник студії Галина Суржок регулярно знайомила учасників арт-студії онлайн з рiзними видами прикрашення поробок: фарбування, аплiкацiя і пластилiнолiплення. Закликала також спілкуйтись батькам з дітками, проводити разом дозвілля, яке цього річ усі вимушені проводити вдома.

У квітні до Вербної неділі виготовляли композицію з фетру та природних матеріалів «Вербовий букет», робили поробки з паперу, стрічок і гудзиків «Птахи – провісники весни». Цікавою стала ідея виготовлення підставки під олівці задекорованої гілочками дерев. У червні до Дня родини учасники студії надсилали один одному святкові привітання.  З подачі керівниці студії відбулись вільні малювання в різних техніках та створення ляльок з підручних матеріалів і домашнього текстилю. У липні-серпні розпочались індивідуальні майстер-класи з виготовлення  «Будиночка Щастя» з паперових трубочок.

IV. Формування, вивчення та використання

книжкового фонду

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

Важливою   складовою   роботи   бібліотек  є   інформаційна діяльність.   Вона   спрямована   на   оперативне   задоволення   інформаційних   потреб користувачів, ефективне використання накопиченого документального потенціалу. Сьогодні інформаційно-бібліографічне обслуговування більш ніж будь-який інший вид бібліотечної діяльності відчуває потужний вплив цифрових технологій і тому під їх впливом  інтенсивно  змінює  свою  роботу.

Працівники бібліотеки-філії №21 для дітей намагаються створити комфортне інформаційне середовище для своїх читачів, як офлайн так і онлайн.  До ювілею українського письменника В.Нестайка в бібліотеці відбувся День інформації «Сонячний класик Всеволод Нестайко». Читачі змогли ознайомитись з творчим і життєвим шляхом відомого українського письменника. Бібліотекарі влаштували для відвідувачів справжнє казкове дійство: Королева Казок провела цікаву вікторину за творчістю автора, ляльковий театр представив інсценізацію уривку літературної казки «Дивовижні пригоди у лісовій школі». Діти переглянули фільм «Тореадори з Васюківки», а також познайомились детальніше з творчим доробком В. Нестайка через виставку «Книги з присмаком дитинства».  Чудовою  можливістю розкриття фонду періодичних видань стало проведення в бібліотеці-філії №10 Дня періодики «Щоб всі багато знали, є газети  та журнали!». Основною метою його проведення було надання інформаційної допомоги користувачам бібліотеки у задоволенні їхніх потреб через газети та журнали, формування художнього смаку, культури читання.  Захід включав короткий історичний екскурс «Історія створення газети» та презентував виставку нових газет за поточний рік «На хвилях періодики». Бібліотечні працівники зацікавили користувачів переглядом  журналів «Увага! А ми новенькі!» та ретроспективним переглядом «Видання минулих років». Присутні з цікавістю перегортали сторінки технічних, сільськогосподарських, науково-популярних журналів. Особливо зацікавили відвідувачів сільськогосподарські журнали, тому що більшість з них займаються садівництвом та вирощуванням городини. А до вподобань жіночої половини читачів періодичні видання: «Подружка», «Життя і жінка», які зацікавили жінок порадами  по догляду за собою, житлом, здоров’ю, кулінарії тощо.                                                                                                                                                                            Подорожуючи сторінками журналу «Колобочок», наймолодші користувачі дізналися багато цікавих та захоплюючих розповідей. Саме така інформація допомагає в навчанні, поповнює знання, навчає логічно мислити.  Участь у прес-тусовці «Журнали для покоління Z» допомогла юним читачам бібліотеки №4 ознайомитися з сучасними періодичними виданнями, що користуються найбільшою популярністю серед дітей та підлітків. Учасники заходу переглянули яскраві та цікаві журнали, сторінки яких наповнені пізнавальною інформацією та творами сучасних українських письменників. Особливу увагу бібліотекарі приділили огляду рубрик, за допомогою яких можна грати в ігри, розгадувати ребуси, кросворди, виготовляти саморобки тощо. А з метою патріотичного виховання  в бібліотеці №2 пройшов інформаційний серпантин «Люблю Україну мою», присвячений Дню Незалежності України. Користувачам пропонували взяти для читання кращі твори сучасних українських авторів, які люблять Україну – кожен свою і кожен по-своєму, і саме про цю любов вони пишуть. Деякі з авторів свою любов до України довели зі зброєю в руках на східному фронті.

Багато часу в бібліотеках системи приділялося індивідуальній роботі з читачами, зокрема індивідуальній інформації. З користувачами проводились опитування та анкетування, що дало змогу більш чітко вивчити їхні потреби.

Навчити орієнтуватися в потоці інформації та самостійно працювати з книгою покликані заняття бібліотечно-бібліографічної грамотності. Щоб не «потонути» у морі слів, а утриматися на «плаву» бібліотекарі філії №19 запросили підлітків на навчання «З книгою до країни знань». Школярі познайомилися з різними видами словників та їх структурою. З цікавістю грали в «Букви та слова», за допомогою вправи «Трансформер» вчились складати монологи. Виконуючи практичне завдання «Подорож до словника», перекладали слова, пояснювали фразеологізми, добирали антоніми та виправляли правопис слів. Щоб розібратися в призначенні словників бібліотекарі філії презентували для школярів бібліотечну шпаргалку «Читаю – все знаю!». Вона в сучасному форматі  познайомила дітей з популярними паперовими словниками та містила інтерактивні посилання, які відкривають електронні видання книжок. Шпаргалка дуже зручна у використанні під час будь-якого уроку, тому зацікавила школярів, які не розлучаються з гаджетами. Інформаційно-бібліографічне обслуговування відбувалося відповідно до пріоритетів користувачів інформації: виховання навичок роботи з інформацією, фондом, довідковим апаратом. Через запровадження карантину, зменшилась кількість проведення заходів з популяризації бібліотечно-бібліографічних знань та комп’ютерної грамотності. В зв’язку з карантином  робота велася в онлайн режимі. А колектив бібліотеки №10 запросив гостей відправитися до  віртуальної бібліоподорожі «До країни знань запрошують книги». Не гаючи ні хвилини, за допомогою машини часу помандрували у світ різнобарвної літератури. Гості із задоволенням брали участь у літературних вікторинах, що допомогло їм перевірити свої знання з літератури та отримати стимул для знайомства з новими літературними персонажами. Для відвідувачів заходу були підготовлені різноманітні літературні цікавинки – неймовірні факти про книги та читання,  історії з життя відомих письменників, найцікавіші книги, що розсмішили світ. Мандрівники побували в Швеції, Великобританії, Італії та не забули й про рідну Україну.

Бібліорегата «Як знаходити потрібну інформацію на сайтах, блогах, в ЕК?» відбулася у дитячій бібліотеці №12. Кожного, хто завітав в той день до інтернет-пункту, бібліотекар познайомила з електронним каталогом та  правилами пошуку потрібної літератури. Користувачі  мали змогу спробувати здобуті знання на практиці. А юні читачі бібліотеки №8 могли перевірити свої знання змагаючись в інтелектуальній квізі «Уважні та начитані». Ця гра не вимагала енциклопедичних знань, але вимагала азарту, логіки, вміння знаходити інформацію скрізь: в довідниках, бібліотечних каталогах, Інтернеті. Пристосувавшись до карантинних умов, бібліотека №17 підготувала та провела індивідуальну бібліографічну гру-пошук «Бібліотечна академія». Активна розвага була розрахована на допитливих та енергійних. Для них бібліотекарі підготували завдання «Юний бібліограф», в якому необхідно було скласти рекомендаційний список книг топ-10 кращих українських авторів для своїх однолітків. При цьому користуватись необхідно АК. Ще одна гра «Помічник бібліотекаря», під час якої читач повинен був розкидані книги різних авторів скласти в такому порядку, як вони повинні стояти на бібліотечних полицях. Гра-пошук постійно діюча та адаптована до вікових категорій від 8 до 18 років.

Сполучною ланкою між інформацією, споживачем інформації й інформаційних запитів є інформаційно-довідкове обслуговування. У режимі «запит-відповідь», на запити користувачів, бібліотеки виконували бібліографічні довідки різних видів (тематичні, адресні, уточнювальні, фактографічні), адже навіть у період строгого карантину бібліотекарі працювали онлайн і завжди були на зв’язку із користувачами. Важливою ділянкою роботи центральної дитячої бібліотеки в довідково-бібліографічному обслуговуванні читачів було надання довідок та консультацій. З аналізу виконаних довідок бібліотекарі зробити наступні висновки: тематика бібліографічних довідок відзначається різноманітністю, актуальністю, тісно пов’язана з проблемами сьогодення й минулого нашої країни. На першому місці – тематичні довідки: «Мотиви і образи українських народних пісень про кохання», «Волонтерський рух в Україні», «Цифрова ідентифікація: переваги інформаційного середовища» тощо. В філії №18 читачі мали можливість отримати різноманітну інформацію, просто відволіктись від щоденних турбот, познайомитись з різними сайтами чи переглянути майстер-класи онлайн або рекомендаційні списки фільмів чи книг з коментарями.

Вже протягом багатьох років працівниками Центральної міської бібліотеки ведуться і регулярно поповнюються тематичні папки газетних та журнальних вирізок, які є великою підмогою у виконанні запитів користувачів з історії та сьогодення країни, області та нашого міста, а також створюються нові: «Місто чудове, місто старовинне» (До 195-річчя Андрія Достоєвського), «Синій птах щастя Андрія Ліпатова» (до 60-річчя), «Володимир Панченко – сучасний пілігрим».

Уже декілька років як бібліотеки системи перейшли від бібліографічних картотек на паперових носіях до роботи в інформаційно-пошуковій системі Ірбіс. В 2020 році бібліотеки продовжували імпортувати в свої електронні бази документи з корпоративного електронного каталогу статей створеного при центральній міській бібліотеці.

Актуальними та насиченими інформацією були тематичні картотеки на паперових носіях в бібліотеці №5: «Новини для родини», «Вам допоможуть», «Домашній адвокат», «Інформаційний маклер», «Літопис рідного краю», картотека-іграшка «Веселі загадки». Ці картотеки користувалися великим попитом у користувачів.

Палітра форм та видів бібліографічної та рекламної продукції філії №19 дуже різнобарвна. Віртуозно створені, лаконічні та яскраві анонси, запрошення, фотоколажі, майже до кожного свята, активно переглядаються віртуальними користувачами на сайті, блозі «Бібліознайка» та Facebook. Під час PR-компаній та заходів поширено: рекомендаційний буклет «Спорт – це здорово!», пам’ятку «Безпечний Інтернет: ідеї для батьків», рекомендаційний список літератури «Мовчання іноді говорить більше, ніж слово…» (до 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка), запрошення «Знайди бібліотеку». А якщо вам цікаво знайти інформацію про людей, чиїми іменами названі вулиці нашого міста, бібліотека №17 пропонує інформаційний буклет «Мандруємо рідним містом». Він виконаний у формі кросівок, зі звисаючими шнурками, на яких нанизані «сліди» з інформацією про людей, чиїми іменами названі вулиці Кропивницького.

 

VI. Науково-виробнича діяльність. Організаційно-методична робота

Бібліотечна система Кропивницького поставила перед собою на 2020 рік грандіозну мету – стати брендом міста. Під час семінару «Бібліотечний ребрендиинг», який пройшов на базі Центральної міської бібліотеки у січні, розбиралися з поняттями «бренд» та «ребрендинг», їхніми складовими, та як це все стосується бібліотек. Участь у навчанні взяли завідуючі філій Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького. Обговорювали шляхи просування бренду, майданчики для комунікації з читачем та створення іміджу в інтернеті. Визначили основні помилки при створенні та ведені сторінок у соціальних мережах.

Важливою складовою будь-якого бренду є його візуальна складова, яка включає в себе логотип, колірну палітру, типографіку та корпоративний стиль. Чи може мати, а головне чи потрібна візуальна айдентика бібліотеці? Бібліотека, так само як будь-яка компанія, має бути впізнаваною та вирізнятися з-поміж інших. Відтак для успішної роботи, для залучення нових користувачів та партнерів, співпраці з журналістами бібліотеці потрібно мати свій унікальний стиль. Створити його не просто, особливо без необхідних навичок і знань дизайнера та маркетолога, однак можливо.

Бібліотекарі МЦБС у лютому освоювати непросту тему брендування під час лабораторії «Візуальна айдентика: створюємо фірмовий стиль». Не просто говорили про візуальну айдентику, а й спробували створити її елементи: логотипи, аватарки та обкладинки для бібліотечних сторінок у фейсбуці. Також освоювали безкоштовні графічні онлайн-редактори та програми для створення логотипів. Результатом навчань стали оновленні сторінки (аватарки та обкадинки) у соціальних мережах, які бібліотекарі створили самі.

Хоча офлайнові заходи були скасовані, бібліотекарі системи продовжували навчатися. В умовах віддаленої бібліотечної роботи бібліотекарі мали прекрасну можливість бути постійно на зв'язку, спілкуватися та навчатися. Працівники відділу інноваційно-методичної роботи проводили дистанційні заняття та записували відеоматеріали. Основна тематика була присвячена особливій ролі соціальних мереж в умовах карантину, адже завдяки ним, бібліотеки не зникають з поля зору користувачів.

Для покращення роботи бібліотекарів системи в умовах карантинних обмежень завідувачка відділу ІМР Вікторія Поліщук розробила методичні поради «Переформатування професійної роботи» та методичні рекомендації «Як організувати захід онлайн».

У травні для бібліотек МЦБС Агенція сталого розвитку «Хмарочос» провела онлайн-тренінг «Проєктний менеджмент» по підготовці проєктних заявок за програмою «Активні громадяни» від Британської Ради. Бібліотекарі навчалися оформлювати заявки за «теорією змін», вивчали SMART-аналіз як інструмент для написання проєктів та розглядали складні моменти, які можуть стати причиною відмови грантодавця. Отримали практичні рекомендації щодо планування часу та розподілу командних обов’язків під час реалізації проєктів, використовуючи діаграму або ж таблицю Ганта.

Навесні 2020 року Міська централізована бібліотечна система пройшла конкурсний відбір та стала учасницею міжнародного проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», що реалізується Українською бібліотечною асоціацією за підтримки Європейського Союзу за програмою House of Europe. Протягом літа працівники МЦБС пройшли сто годин навчань методиці «Дизайн-мислення у бібліотеці» від тренерів з Данії та України і в рамках проєкту почали реалізовувати інноваційну послугу.  Спільно з партнерами студією фото та відеозйомки «FrameStudio» розробили безкоштовний онлайн-курс «Предметна зйомка для хобі та бізнесу». Онлайн-курс для початківців складався із 4-х модулів, присвячених предметній зйомці, обробці фотографій, просуванню продукту в соцмережах та створенню фотобоксів. Дистанційне навчання включало в себе прямі ефіри, навчальні матеріали, домашні завдання та ін. Також, в рамках проєкту, бібліотекарі впровадили ще одну інноваційну послугу «Фотолабораторія»: мініфотостудія, де за допомогою фотобоксів та фотоапарату/телефону бібліотекарі допомагають робити знімки handmade виробів майстрів. Бібліотекарі дають консультації щодо реєстрації у соцмережах, допомагають обробити фотографії та розміщувати їх у Instagram, Telegram та Facebook.

Для учасників проєкту та членів УБА було розроблено додаткові курси з жовтня по грудень. Курс «Культурні та креативні індустрії для бібліотекарів» включав в себе чотири вебінари та цикл вебінарів на тему «Психологічні нюанси бібліотечної роботи».

Бібліотекарі системи взяли участь в онлайновій конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19» від Української бібліотечної асоціації та Українського інституту книги. В програмі конференції було три сесії: «Безпека користувачів та бібліотекарів: умови виходу з карантину», «Сервіси бібліотек у дистанційному режимі» та «Процедури відбору, придбання та розподілу книжкової».

Влітку бібліотекар коворкінгу «Запасний вихід» Ірина Хоменко взяла участь у ІІ Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Інтеграція освіти, науки та бізнесу в сучасному середовиші: літні диспути». В збірці конференції була опублікована її стаття «Роль гри у навчанні іноземних мов дітей у малих групах», де бібліотечна вчителька Ірина Хоменко ділилася своїм бібліотечно-педагогічним досвідом викладання  англійської мови та власними методичними напрацюваннями.

Також взяла участь у ІХ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасна наука: проблеми та інновації», що відбувалась онлайн з локацією у Стокгольмі, Швеція. В матеріалах конференції була опублікована стаття Ірини Хоменко «Дидактичні тематичні ігри для дітей у малих групах на заняттях з іноземних мов».

Наприкінці серпня бібліотекар коворкінгу навчалася у Х Всеукраїнській онлайн-школі бібліотечного журналіста за темою «Мультиплатформна бібліотечна журналістика. Інстаграм: базові навички», опанувала курс обсягом 56 годин (навчальні модулі, лекції, тести) та виконала практичне завдання, і отримала сертифікат. Результатом навчання у школі стало відкриття сторінки коворкінгу «Запасний вихід» у Інстаграмі та створення постійних рубрик: «Яскраві моменти бібліотеки», «Книга рулить!», «Бібліотечні англомани».

Молодіжна секція УБА 22 жовтня провела онлайнове мережування молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації. Говорили про роботу бібліотек в умовах карантинних обмежень. Під час першої сесії виступали молоді бібліотекарі, представники дружніх бібліотечних асоціацій Словенії, Литви, Польщі та Білорусі. Ділилися своїм досвідом роботи під час коронавірусної пандемії. Під час другої більш неформальної сесії «Україно, прийом! Друже, як справи?» бібліотекарі з усієї України говорили про виклики та можливості, які відкрилися перед бібліотечними фахівцями під час карантинних обмежень. Насамперед ділилися дистанційними бібліотечними послугами та онлайн-проєктами.

До онлайнового мережування долучилися молоді бібліотекарі Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького, які у другій сесії розповіли про власний досвід роботи під час карантину.

У бібліотечній системі Кропивницького провели онлайн-презентацію гри «Рецепт демократії» у співпраці з ГО «Громадськими ініціативами України». До заходу долучилилося близько тридцяти учасників, які детальніше познайомилися з елементами гри, її правилами, особливостями проведення.

Гра розроблена норвезькою організацією «Rafto Foundation for Human Rights» і широко використовується у багатьох країнах. Сенс гри полягає в тому, що потрібно створити «пиріг, або Cake англійською» демократичної держави. Спочатку зібрати інгредієнти, що притаманні державному управлінню та побудувати національну ідентичність. Потім додати елементи демократії. У МЦБС є два примірники гри, які бібліотеки будуть використовувати для проведення заходів, присвячених розвитку демократичного суспільства, лідерства, співпраці органів місцевого самоврядування та органами державної влади.

Працівники відділу інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького та бібліотекарі Центральної міської бібліотеки, філій 16 та 19 взяли участь в онлайн-академії за проєктом «МедіРеВізія» аби навчатися протидіяти фейкам, розвивати критичне мислення – власне і своєї громади, розпізнавати маніпуляції у соціальних мережах та ЗМІ, знайомитися з топовими експертами та крутими медіаосвітніми проєктами. Онлайн-академія проходила з 9-21 грудня та включала в себе п’ять двогодинних занять з відомими журналістами та медіатренерами, авторами/авторками молодіжних медіаосвітніх проєктів. Під час першого заняття Вікторія Талашкевич (координаторка ГО «Прес-клуб реформ» та медіаекспертка) говорила про прості кроки до медіаграмотності. Авторка ініціативи «Як не стати овочем» Оксана Мороз навчала інфогігієні у соціальних мережах під час другого заняття. Далі учасники навчалися новинній грамотності та верифікації контенту в журналіста Андрія Богдановича. Наступне заняття було присвячене викриттю фейків та маніпуляцій про коронавірус, на якому Альона Романюк познайомила учасників з інформаційною кампанією «По той бік новин». Останнє заняття було від журналістів «Телебачення Торонто» Олександри Гонтар та Анатолія Остапенка на тему «Як навчати медіаграмотності свою громаду: медіаосвітні рецепти». Після кожного ефіру учасники отримували домашнє завдання. Бонусом для учасників проєкту буде тренерська практика у своїй громаді у січні 2021 року та забезпечення сучасними дидактичними матеріалами, а також сертифікат (за умови проходження навчальної програми у онлайн-академії та проведення медіаосвітнього онлайн-заходу).

Заходи організовуються ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос» та Кафедрою журналістики в рамках проєкту «МедіаРеВізія» (проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси).

П’ять команд від 20 бібліотек-філій бібліотечної системи у грудні взяли участь у Форум-майстерні взаємодії громади, влади, поліції та бізнесу «Амбасадори безпеки». Тема першого дня – як розбудовувати діалог у громаді задля безпеки. Учасники розглянули питання взаємодії громади та поліції на засадах рівноправного партнерства, познайомилися з проєктами, які втілюється за філософією community policing. Дієві безпекові ініціативи – тема другого дня Форум-майстерні. Вікторія Поліщук – завідувачка відділом ІМР виступала на форумі та поділилася досвідом втілення ініціативи «600 флікерів». Ідея, що втілилися у партнерстві з проєктом «Безпека для малюків» та Програмою «Активні громадяни», Пластикс-Україна та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос».

Ця подія є стартом річної програми «Амбасадори безпеки», яку бібліотекарі системи будуть втілювати у 2021 році. Програма підтримана в рамках Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP) коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади. Мета програми: підвищувати безпекову свідомість жителів Кіровоградської області та міста Кропивницького, популяризувати використання світловідбивних елементів та активізувати людей задля посилення безпеки дорожнього руху у своїй громаді через ініціативи та інструменти участі.

Завідувачка відділом інноваційно-методичної роботи активно долучалася до конференцій та навчань від Української бібліотечної асоціації. На ІХ Львівському міжнародному бібліотечному форумі обговорювали дистанційні послуги бібліотек в умовах карантину. У форматі печа-куча представники різних українських бібліотек ділилися досвідом креативних дистанційних послуг, їх створенням, труднощами та досягненнями. Вікторія Поліщук розповідала про записи подкастів, використання сервісів для створення інтерактивних виставок, вікторин, ігор, мап та інших бібліотечних форм. Також долучилася до Щорічної конференції УБА «Українська бібліотечна асоціація – виклики, дії, рішення» та Онлайнової ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення».

Наприкінці року молоді працівники бібліотечної системи та учасники клубу молодого бібліотекаря «BOOKлідер» взяли участь в хакатоні ідей «Тиха вечірка в бібліотеці». У 2020 році Всеукраїнська акція «Тиха вечірка» була відмінена у зв’язку з пандемією коронавірусу, тому організатори (Луганська ОУНБ) вирішили зібрати бібліотечну молодь та всіх, хто проводив або хоче провести вечірку для обговорення майбутніх дій. Результатом онлайнового хакатону ідей стало рішення провести «Тиху вечірку» влітку 2021 року у «гібридному форматі з фішечкою», тобто одночасно онлайн та надворі просто неба з дотриманням карантинних умов. Бібліотечна система двічі проводила в себе вечірку, тому плануємо долучитися і наступного року.

Загалом протягом 2020 року бібліотекарі активно займалися самоосвітою. Більшість бібліотекарів системи пройшли навчання на платформі «Дія. Цифрова освіта» та склали тест на цифрову грамотність «#Цифрограм». Оскільки всі філії МЦБС працюють за державним проєктом та навчають користувачів цифрової грамотності, бібліотекарі постійно підвищують рівень своїх компетенцій та проходять освітні серіали. Брали участь у різноманітних вебінарах («Участь в екологічній акції The Great Global Cleanup», «Навички стресостійкості для бібліотекарів»), онлайн-майстернях («Створення stop motio video»), прямих ефірах («Як писати смачні анонси та релізи», «Осінні посиденьки з Наталією Стегній на тему неформальної освіти та ігрофікації»).

Також бібліотекарі навчалися на платформі «ВУМ», де розміщено два масштабних бібліотечних дистанційних курси «Бібліотека – відкритий публічний простір» та «Бібліотеки у досягненні цілей сталого розвитку», розроблені Українською бібліотечною асоціацією.

Протягом 2020 року бібліотеки долучалися до навчань, організованих ОУНБ
ім. Д. Чижевського:
вебінари «Інтернет-ресурси для створення вікторин, опитувань і тестів з екологічної тематики», «SMM для бібліотек досвід роботи в соціальних мережах», «Соціальні мережі в роботі бібліотекаря: теорія і практика», «Національно-патріотичне виховання користувачів: з досвіду роботи відділів ОУНБ ім.Д.І.Чижевського», обласний методичний семінар «Бібліотекар Кіровоградщини» за темою «Інновації в діяльності бібліотек», онлайн-конференція «Інновації у напрямку роботи з книгою». КОБЮ
ім. Є. Маланюка
проводила: вебінар «Чат-бот для бібліотечних сторінок», семінар-практикум «Трансформація діяльності бібліотек у реаліях сьогодення», обласну скайп-школу «Google-форми в роботі бібліотекаря».

 

VII. Менеджмент. Маркетинг

Реклама бібліотечної діяльності

У 2020 році бібліотеки МЦБС активно займалися наповненням сайтів, блогів та сторінок у соціальних мережах. Фейсбук-сторінки бібліотек оновили дизайн, завдяки створеним логотипам, обкладинкам та аватаркам, змінили підхід до спілкування з користувачами.

Оскільки масові заходи були скасовані, а пізніше обмежені, бібліотеки системи у 2020 році менше співпрацювали із засобами масової інформації, зокрема зменшилася кількість виходів в онлайн-виданнях.

Працівники відділу інноваційно-методичної роботи активно просували роботу МЦБС міста Кропивницького на радіо та телебаченні. Записували програми «Радіодень», «Радіодень вікенд», «Читанка для дорослих», «Актуальні можливості», виходили сюжети в ранковому шоу «Ранкова кава».

Про майстерню флікерів «Бібліотекарі – амбасадори безпеки», яка пройшла на базі Центральної міської бібліотеки, співпрацю з Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» та  Патрульною поліцією Кіровоградської області говорили у програмі «Радіодень вікенд» на Українському радіо: Кропивницький.

На телеканалі «Вітер» вийшов сюжет від CBN: Центральноукраїнського бюро новин про випускні іспити в Школі магії та чаклунства, які проводила бібліотека-філія для дітей №19. Щоб отримати сертифікат чарівника, потрібно було пройти онлайн-випробування.

На UA: Кропивницький у програмі «Радіодень» Вікторія Поліщук (завідувачка відділом ІМР) та Аліна Юрченко (бібліотекарка філії №21) говорили про національну кампанію з цифрової грамотності «Будь на часі!» та навчання на порталі «Дія. Цифрова освіта» у бібліотеках МЦБС міста Кропивницького. Бібліотекарі переглянули вебінари, які підготували Міністерство цифрової трансформації спільно з Українською бібліотечною асоціацією, та активно долучають до навчання своїх користувачів. Також розповідали про записи подкастів та диджиталізацію у бібліотеках Кропивницького.

У березні анонсували на UA: Кропивницький у ранковому шоу «Ранковій каві» ігрофікаційну майстерню «Бути жінкою», яка вже сьогодні відбудеться у Центральній міській бібліотеці о 13.00. Агенція сталого розвитку «Хмарочос» та майстри гри розказували про використання гейміфікації як неформального методу навчання та використання її у бібліотеці.

Про міжнародний проєкт «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», в якому бібліотечна система брала участь протягом 2020 року, методологію «Дизайн мислення для бібліотекарів», та як вона працює у бібліотеках Данії, ідею послуги, яку реалізовує Міська централізована бібліотечна система, та використання симуляційних ігор говорили у програмі «Радіодень».

Також завідувачка відділом ІМР Вікторія Поліщук розповідала про роботу бібліотек в умовах карантину. У програмі «Радіодень» обговорювали можливості для самоосвіти та онлайн-платформи для навчання. Зокрема про нові освітні серіали на національній платформі «Дія. Цифрова освіта» та бібліотеки, як перші хаби проєкту, які надають доступ до навчання усім охочим опанувати цифрові навички (у некарантинний час). Говорили про платформи, які будуть корисні для підвищення фахового рівня, вивчення іноземних мов, допоможуть розібратися в реформах, опанувати нові професії і не тільки.

Бібліотекарі МЦБС брали участь у конкурсі стипендій для культури та креативних індустрій від «House of Europe» – програми, що фінансується Європейським Союзом. Бібліотекарі Центральної міської бібліотеки, коворкінгу «Запасних вихід» та філії №19 виграли стипендії від фонду.

Про Всеукраїнський день бібліотек, заходи, які підготували бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи, та «Арт-вечірку», яка відбулася у Центральній міській бібліотеці, говорили в ефірі Українського радіо Кропивницький.  Також у програмі «Радіодень» говорили про результати Літературного конкурсу від видавництва «Наш Форма»" та участь Вікторії Поліщук (завідувачки методичного відділу МЦБС) у складі експертного журі. Хто переміг, про скандали та критику, а також анонс нового Казкового конкурсу дивіться за посиланням

Про бібліотеку-філію №8 та бібліотечного кота було знято два відеосюжети на каналах «Вітер» та «UA: Кропивницький». Кіт-бібліотекар Саньок – найкраща реклама бібліотеки. Завдяки Саньку жителі «Шкільного» мікрорайону частіше відвідують бібліотеку. Під час масових заходів, кіт бере активну участь і майже завжди знаходиться у центрі уваги. У звичайні дні просто знаходиться у бібліотеці і радісно зустрічає відвідувачів, ніжачись у їхній увазі.

VIII. Фінансово-економічна та господарська діяльність

У бібліотеках МЦБС протягом року була проведена господарська діяльність, а саме: у філіях №№ 8, 10, 16, 19 було проведено повну заміну старих вікон на металопластикові, у бібліотеках №№ 6, 7, 10, 12 замінено двері, бібліотеці-філії №5 замінено котел. Були проведені будівельні роботи та замінено лінолеум. У Центральній міській бібліотеці встановлено жалюзі. Також у бібліотеки-філії придбано нові меблі: столи, стільці, стелажі та кафедри. Замінено світильники та лампи, закуплено канцтовари.

Для модернізації роботи філій було придбано комп’ютерну техніку: принтери, роутери, навушники, колонки та мишки.

У всі бібліотеки закуплено протиепідемічні засоби: одноразові рукавички, антибактеріальні серветки та антисептики.

Директор МЦБС                                                                                        Світлана ТИМКІВ