"Затверджую"

Начальник відділу культури і туризму

Кіровоградської міської ради

А. Назарець

12  січня 2016 року

І. Зміст

ІІ. Організація бібліотечного обслуговування

3

2.1. Соціологічні дослідження

3

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки

4

2.3. Робота ПЦРІ та ПДГ

5

2.4. Робота інформаційно-ресурсного центру

6

2.5. Впровадження комп'ютерних технологій. Розвиток електронних баз даних

7

2.6. Робота піар-офісу

8

ІІІ. Соціокультурна діяльність.

8

3.1. Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

9

3.2. Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

10

3.3. Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

12

3.4 Масові заходи, презентації

13

IV. Формування, вивчення та використання книжкового фонду

26

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

27

VІ. Науково-виробнича діяльність. Організаційно-методична робота

30

VІІ. Менеджмент. Маркетинг.

34

7.1. Заходи з удосконалення управління бібліотеками

34

7.2. Реклама бібліотечної діяльності

34

VІІІ. Фінансово-економічна та господарська діяльність

36

Додаток №1. Бібліотеки МЦБС в пресі

37

Додаток №2. Бібліотеки МЦБС на телебаченні

49

Додаток №3. Бібліотеки МЦБС на радіо

51

Додаток №4. Бібліотеки МЦБС в інтернеті

53

Таблиці до звіту

 

II. Організація бібліотечного обслуговування

У 2015 році бібліотечні заклади МЦБС спрямовували свою діяльність на забезпечення вільного та необмеженого доступу до інформації, впровадження сучасних інформаційних технологій, створення комфортних умов для відпочинку та дозвілля користувачів.

Відвідувачам бібліотеки надавались наступні види послуг:

інформаційні:

· доступ до каталогів та фонду бібліотеки

· бібліографічні консультації

· доступ до інформаційних ресурсів Інтернет

· доступ до сайтів і блогів Кіровоградської МЦБС

· доступ до публічного центру регіональної інформації

· екскурсії по бібліотеці

· індивідуальне інформування

· огляди книжкових і мистецьких виставок

· усні та телефонні довідки

комунікативні:

· проведення  масових заходів

· вуличні акції

· подвірні обходи

· книгоношення

· міні-інтерв'ю

· робота клубів, гуртків  та студій

сервісні:

· використання ПК для самостійної роботи користувачів

· ксерокопіювання, сканування

· пошук інформації за допомогою інтернет-ресурсів

· переклад за допомогою онлайн-словників

· запис на СD/DVD/флешку

· набір тексту

· Skype-зв’язок

· WI-FI

· скачування інформації/фільмів на різні носії

· роздрукування документів.

Наприклад, в полі зору колективу бібліотеки філії №7 завжди знаходяться користувачі з спеціальними потребами: це інваліди, діти війни, учасники бойових дій, люди поважного віку. Для них була організована «Служба взаємодопомоги», метою якої є проведення індивідуальних бесід про пільги інвалідам, форми надання субсидій та інше. Також в бібліотеці постійно проходить акція «Бібліотекар на годину»: відвідування працівником бібліотеки інвалідів, людей з обмеженим зором, проведення для них голосних читань газет, книг та обговорення прочитаного. В бібліотеці була організована виставка робіт людей з особливими потребами «Красу відчуєш серцем».

2.1. Соціологічні дослідження

Найбільш поширений спосіб проведення соціологічних досліджень в бібліотеках Кіровоградської МЦБС -  це  анкетування  та  експрес-опитування. Крім того, бібліотекарі беруть участь у республіканських соціологічних дослідженнях.

У квітні-травні 2015 року користувачі МЦБС віком від 14 до 35 років  взяли участь у Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Ставлення молоді до участі у волонтерській діяльності».

Метою дослідження було виявлення рівня поінформованості молоді про волонтерський рух, з’ясування їхнього ставлення до волонтерства та вмотивованості участі у ньому.

За результатами дослідження бібліотеки планують:

· організовувати зустрічі молоді з представниками волонтерських організацій;

· створити  прес-досьє «Все про волонтерський рух»;

· проводити роз’яснювальну роботу серед користувачів;

· активніше пропагувати волонтерську діяльність.

· проводити більше масових акцій з метою залучення якомога більше людей до участі в них.

У квітні-травні користувачі бібліотек-філій Кіровоградської МЦБС взяли участь в обласному соціологічному дослідженні «Місце бібліотек в житті мешканців регіону», метою якого було визначення місця і ролі бібліотеки в соціокультурному просторі регіону, усвідомлення її місії, функцій.

За результатами вивчення заплановано:

· розширювати інформаційні та сервісні послуги бібліотеки, активно рекламувати їх в ЗМІ;

· ефективніше співпрацювати з  різними гілками влади, установами та організаціями, що сприятиме підвищенню іміджу бібліотек серед інших установ соціокультурної сфери міста;

· постійно вдосконалювати  професійну майстерність бібліотечних працівників.

У липні–серпні проводилось обласне соціологічне дослідження «Про підвищення іміджу бібліотек через рекламу». Мета дослідження: виявлення рівня ефективності реклами центральної міської бібліотеки, ступеню сприйняття її користувачами та визначення перспектив використання і розвитку рекламної діяльності бібліотеки.

В опитуванні взяли участь користувачі віком від 13 до 67 років і 16 бібліотекарів.

Висновки:  імідж бібліотеки формують не тільки змістовна робота з користувачами, якісний бібліотечний фонд, а й тісна співпраця із засобами масової інформації, громадськістю, різними організаціями та установами.

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки.

Вуличні акції

У 2015 всі бібліотеки-філії Кіровоградської МЦБС взяли участь у конкурсі ідей і проектів  Про свої досягнення та неординарні ідеї розповідали бібліотекарі у вигляді стендової презентації.

Найкращою було визнано аж дві творчі ідеї бібліотеки-філії № 13. Бібліотекарі організували Wall-art – чарівну стіну для робіт своїх читачів, присвячених темі морських глибин. А ще – Бібліопікнік, на якому діти, граючися, навчалися англійській мові.

Вуличну акцію «Синьо-жовта моя Україна» проведено бібліотекою-філією  №18 на вулицях мікрорайону до Дня незалежності України. У ході акції було опитано 45 чоловік, які з радістю спілкувались і взяли участь у фотосесії з використанням патріотичної атрибутики.

Акцію у центрі 101 мікрорайону «Ви любите читати?» проведено у травні з метою популяризації читання та залучення нових користувачів до бібліотеки. Аби долучитися до акції, учасникам потрібно було розповісти про свої читацькі вподобання, порекомендувати книги для читання іншим користувачам бібліотеки. Усі бажаючі, а їх  було 62, з задоволенням рекламували кращу книгу на свій смак і мали змогу обрати книги для оформлення виставки «Книжкова торбина для всієї родини» на абонементі. На початку травня проведено акцію-поздоровлення ветеранів в День пам’яті і примирення. Бібліотекарі разом з дітьми-волонтерами обійшли з привітаннями усіх учасників війни свого мікрорайону.

Читачі бібліотеки-філії №19 разом з воїнами-земляками учасниками АТО  та волонтерами громадської організація  «Спільні сили» провели акцію «Мирне небо»,  запустивши  в повітря зелені ліхтарики як символ щирого почуття вдячності за мирне та чисте  небо і спокій на нашій кіровоградській землі.

 

2.3. Робота Публічного центру регіональної інформації (ПЦРІ)

та Пункту доступу громадян до офіційної інформації(ПДГ)

Публічні центри регіональної інформації при Кіровоградській МЦБС накопичують інформацію про регіон, забезпечують збір рішень та розпоряджень, прийнятих місцевою адміністрацією, надають їх у користування населенню. Публічним центром регіональної інформації при центральній міській бібліотеці отримано рішення Кіровоградської міської ради та Ленінської райради.  Електронні матеріали розсилалися до ПЦРІ у бібліотеках-філіях на електронні адреси бібліотек, видавалися користувачам разом з матеріалами на паперових носіях.

В ПЦРІ Кіровоградської центральної міської бібліотеки оновлювалися стенди «Кіровоград: день за днем» та «Місто – влада» новою, суспільно значущою інформацією, новинами міста.

Була оформлена виставка «Кіровоград: вчора, сьогодні, завтра», «Нові законодавчі акти, новини Верховної Ради».  Поповнювалися папки-досьє «Новини Верховної Ради України»,  «Влада для внутрішньо переміщених осіб». Для юних користувачів регулярно протягом року проходила презентація Урядового сайту для юних громадян та віртуальні екскурсії Будинком Уряду.

Бібліотеки, в яких діють Публічні центри регіональної інформації, оформлювали регулярні книжкові виставки із суспільно важливих громадських питань, поповнювали папки  значимою інформацією.

Робота Публічного центру регіональної інформації в цьому році проходила під гаслом: «Публічний центр регіональної інформації – для інформування громади». Тому в четвертому кварталі наголос робився на інформування населення за темою «Децентралізація». Цікаво налагоджена ця робота в бібліотеці-філії №16.

Отже, Публічними центрами регіональної інформації в бібліотеках Кіровоградської МЦБС проводилася велика робота з інформування населення на суспільно значущі теми.

 

2.4 Робота Інформаційно-ресурсного центру (ІРЦ)

Слідкуючи за останніми подіями в нашій країні, працівники ІРЦ швидко реагують і надають найбільш актуальну інформацію, з якою користувачі мали змогу ознайомитися на полицях виставкового проекту  "Правовий навігатор". Головними темами цього року стали:

· "Децентралізація";

· "Субсидії по-новому";

· Ініціатива "Партнерство "відкритий уряд".

На базі центру проводиться консультативне обслуговування бібліотекарів міста з питань впровадження сучасних інформаційних технологій у бібліотечну справу, вдосконалення системи обслуговування користувачів з використанням мережі Інтернет.

Постійно в індивідуальному та груповому режимі проводяться консультації по використанню електронної пошти, пошуку інформації в Інтернет, роботі з редакторами текстів, таблиць тощо.

2.5. Впровадження комп'ютерних технологій.

Розвиток електронних баз даних

Одним з найбільш перспективних напрямків бібліотечної роботи є  мережеві  технології  Веб 2.0. Потужне використання інформаційних технологій дало поштовх до створення власних віртуальних продуктів, зокрема блогів, які стали візитною карткою бібліотек. Наші блоги дозволяють використовувати більш неформальну манеру спілкування, а також залучати читачів до створення коментарів, отримуючи таким чином зворотний зв’язок.

«Бібліодиванчик» відкритий 16 січня 2013 року. Адреса блогу : http://bibliodivanchik.blogspot.com. Всього опубліковано 83 публікації  про  бібліотеки  Кіровоградської МЦБС, про її перемоги,  новини та виставлені оригінальні фото, що висвітлюють бібліотечну діяльність, блог знайшов 27 активних прихильників. За 2015 рік «Бібліодиванчик» продивилися понад 4 517 користувачів Інтернетом. Найактивніше блог читають в Україні. Дуже багато преглядів з США, Німеччини, Росії та Білорусії.

Блог «Бібліоновачок»  (адреса http://biblio-novichok.livejournal.com/ ) – перший з блогів Кіровоградської МЦБС, був створений у 2011 році.  Тут опубліковані теоретичні матеріали щодо того, як правильно писати прес-реліз за матеріалами тренінгу Бібліомосту, стаття про сторітелінг у бібліотечній діяльності, про критерії  оцінювання блогів. Зібрана у блозі майже вся інформація стосовно великої бібліотечної акції «Життя в стилі ВЕЛО».  Лічильник на блог вдалося встановити 19 червня 2014 року. З 1 січня 2015 року  Бібліоновачок переглянуло 6 012 користувачів.

У рамках проекту «Чути тих, хто не чує»  Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи 1 грудня 2011 відкритий блог «Світ без звуків». Адреса блогу:  http://nosoundsworld.blogspot.com/.. За  2015 рік його переглянуло  6 358  відвідувачів.  За весь період функціонування блогу було опубліковано 44 публікації  із життя нечуючих.  Серед країн, що найактивніше переглядають блог – США, Україна та Росія. Ще блог переглядають користувачі Інтернету з Німеччини, з Білорусі, Казахстану, Великої Британії та з інших країн світу.

Ідея поєднати бібліотеку та каву реалізувалася не лише на кавових заходах, а і у блозі «Бібліотечна кав’ярня запрошує». Адреса блогу: http://librarycafeinvites.blogspot.com/. Блог був створений 18 квітня 2012 року.  За 2015 рік його переглянуло понад 10 560 користувачів Інтернетом. Було опубліковано 46 публікацій, пов’язаних з кавою, бібліотекою, бібліотекарями, книгою. Оригінальні тексти та фотографії, зроблені самими бібліотекарями на кавову тематику, стали родзинками блогу. «Бібліотечна кав’ярня запрошує»  –  віртуальна  реклама бібліотеки у поєднанні з кавою, віршами, статтями та фото. Найактивніше блог читають на Україні, в США та в Росії.

Бібліотекарі  розміщують рекламу блогів у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер, Гугл плюс.

Блоги бібліотек-філій Кіровоградської МЦБС

Бібліотечна веселка, блог бібліотеки-філії № 1 http://bibliotekafilia01.blogspot.com/

Творчість і бібліотека, блог бібліотеки-філії № 4 http://bibliotekafilia4.blogspot.com/

Бібліотека – аптека для душі, блог бібліотеки-філії № 7 http://bibliotekafilia7.blogspot.com/

Блог бібліотеки-філії № 8 Кіровоградської МЦБС http://biblioteka8.blogspot.com/

Цей дивосвіт – бібліотека, блог бібліотеки-філії № 9 http://bibliotekafilia9.blogspot.com/

Бібліотека для всіх, блог бібліотеки-філії № 10 http://bibliotekafilia10.blogspot.com/

Юний спортсмен, блог бібліотеки-філії № 14 http://bibliotekafilia14.blogspot.com/

Бібліотечне життя, блог бібліотеки-філії № 17 http://librarylife17.blogspot.com/

Бібліотусовка, блог бібліотеки-філії № 18 http://biblioveronika.blogspot.com/

Бібліознайка, блог бібліотеки-філії № 19 http://biblioznayka.blogspot.com/

Країна Читайликів, блог бібліотеки-філії № 21 http://bibliotekafilia21.blogspot.com/.

Це ще не весь перелік використання комп’ютерних технологій в діяльності бібліотек МЦБС. Також вони використовуються для:

· підготовки документації і звітності про роботу;

· створення електронних баз даних;

· організації естетичного оформлення бібліотеки та наочної популяризації літератури (комп’ютерний дизайн книжкових виставок,  інформаційних стендів, тематичних полиць);

· підготовки інформаційних джерел щодо популяризації бібліотечного фонду та реклами бібліотеки (інформаційні бюлетені, буклети, рекомендаційні списки та огляди літератури, експрес-інформації, пам’ятки та інше).

Досвід роботи бібліотек із впровадження інформаційних технологій дозволяє зробити висновок, що основне – це розширення інформаційних, освітніх, дозвіллєвих функцій, застосування комп'ютера спрямоване на всебічний розвиток особистості і розкриття її творчих здібностей.

2.6. Робота піар-офісу

Піар-офіс Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи продовжує свою роботу і після закінчення дії проекту, що був організований програмою «Бібліоміст» та ГО «Центр Медіареформ». Тепер піар-офіс охоплює не 6, як було у проекті, а всі 20 бібліотек системи.

Своїми напрацюваннями, успіхами, досвідом учасники піар-офісу діляться з усією Україною! У третьому номері всеукраїнського журналу «Бібліотечна планета» (2015) була опублікована стаття керівника піар-офісу Ірини Хоменко у рубриці «З досвіду роботи. Піар-офіси сучасних бібліотек України». Також вийшла стаття І. Хоменко «Тонке мистецтво бібліотечної журналістики» у другому номері  журналу « Бібліотечний форум України» за  2015.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек.

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

На сучасному етапі розвитку суспільства вітчизняні і зарубіжні бібліотекознавці називають бібліотеку найважливішим соціально-культурним центром. Серед форм заходів, які проходять у бібліотеках, слід відзначити: презентації книг, зустрічі з видатними громадськими, політичними діячами, письменниками та митцями, літературно-музичні вечори, „круглі столи”, виставки літератури, виставки художніх творів, диспути, вікторини, конкурси, лекторії різноманітної тематики, клуби за інтересами. Активно впроваджуються в практику роботи бібліотек сучасні форми роботи: дефіле, бліц-інтерв’ю, дебати, тощо.

День нової книги «Літературний фреш – читання зі смаком» проведено у філії №18. Розпочався він з огляду виставок  «Сучасна українська література» та «Письменники-кіровоградці презентують», перегляду рекомендаційних списків «Читайте українською!» і «Література для сімейного читання».

Книжковий карнавал «Вибух наднової літератури» відкрився демонстрацією буктрейлерів відомих українських сучасних книг і продовжився знайомством з новими українськими авторами шляхом «смакування» - колективного прослуховування уривків творів у лайндж-зоні бібліотеки. Усі відвідувачі звертались до книжкової виставки-реклами  «Сам прочитав і Вам раджу!», книговидача якої цього дня становила 67 книг.

Грандіозна шахова феєрія зібрала близько чотирьохсот маленьких та дорослих читачів біля стін бібліотеки-філії №19, щоб вирішити суперечку двох королівств – Білого та Чорного. Творчі бібліотекарі зіграли Білу та Чорну Королев, а шахових фігур – юні читачі, які й змагалися між собою в різноманітних амплуа: в танцювальному, пісенному, акробатичному та артистичному турах. Феєричний вихід Королев супроводжували піддані – пішаки, офіцери, тури та інші шахові фігури, після чого розгорнулося казкове змагання. Чорно-біле шахове оформлення було витримано досконало  - від намальованої на асфальті величезної дошки до найменших деталей в одязі шахових фігур. Завершився турнір єднанням двох Королівств та пригощанням всіх присутніх солодощами.

 

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

Питання збереження культури, відродження духовності в сьогоднішніх умовах набувають особливої актуальності.

Є в історії України події, які не повинні канути в забуття, не повинні повторюватись, не мають права замовчуватись. Обов’язок бібліотекарів - донести до читача правду. З цією метою в центральній міській  бібліотеці було проведено усний журнал «Крути! Крути… Мужність і посвята», під час проведення якого молодь замислилась над питанням: «Чи готова сучасна молодь понести втрати за краще життя в майбутньому?»

До Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав у бібліотеці було оформлено викладку літератури «Ти вічний біль – Афганістан», а також відбулась зустріч студентів будівельного коледжу з воїном-афганцем капітаном Юрієм Вікторовичем Ковригою. Після перегляду мультимедійної презентації «Афганістаном зранена душа» Пам’ять усіх загиблих в Афганістані, у локальних війнах і в зоні проведення антитерористичної операції учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання та висловили свої сподівання на подальше встановлення миру в Україні.

Мова - це той інструмент, що об'єднує націю в єдине ціле. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі, своїх звичаях, традиціях, піснях і культурі. Під час проведення літературно-мистецького калейдоскопу «Мова – талісман людини і нації» прозвучали українські пісні, вірші Т. Шевченка, М. Рильського. Присутні почули історичні довідки про становлення української мови, писемності, створення сучасного алфавіту. Учасники заходу отримали велике задоволення від інтелектуальних ігор та конкурсів і зрозуміли, що наше головне завдання – берегти нашу мову, цей найцінніший скарб.

Бібліотека-філія № 10 представляла Кіровоградську міську централізовану бібліотечну систему в обласному конкурсі інновацій "Формування громадянської позиції, національної свідомості, культури і духовності". Бібліотекарі показали свої багаторічні напрацювання та інноваційну роботу. Працівники бібліотеки подали на конкурс аж сім інновацій! Премією обласної профспілки працівників культури нагородили завідуючу філією №10  Наталію Анісімову  та бібліотекаря Наталію Усатенко.

Виховуючи у дітей та підлітків національні почуття, формуючи у них риси громадянина України, поглиблюючи знання про своє історичне коріння, традиції, звичаї та обряди народу, бібліотекарі МЦБС провели  такі заходи:  «Україна Соборна – моя гордість і слава» (огляд тематичної книжкової виставки), «Тернистими шляхами долі» (огляд персональної книжкової виставки), акція «Мирне небо», кінофестиваль «І знову пам'ять оживає»,  бібліомарафон заходів «Ми пам'ятаємо», година-реквієм «Зоряний вінок пам'яті», відеохроніка подій «Стежками слави й мужності», День українського козацтва «Хай з козачка виросте козак!».

 

 

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

 

Вибір майбутньої професії - важливий крок у самостійне життя і варто прислухатися до порад фахівців вже сьогодні, щоб уникнути типових помилок під час вибору професії. Ці питання були головними під час проведення Дня майбутнього фахівця «Школа…А далі?» у центральній міській бібліотеці. Присутні переглянули профорієнтаційні презентації, фахівець з Центру зайнятості запропонував школярам ряд тестових питань, на основі яких можна було сформувати рекомендації з вибору професійного майбутнього.

Активна популяризація здорового способу життя, профілактика шкідливих звичок та наркотичної залежності є одним з основних напрямків роботи бібліотеки з юними читачами. Так під час проведення заходу «Блукає лихо по землі» обговорювались непрості питання: що можна назвати шкідливими звичками; як запобігти шкідливим звичкам, що негативно впливають на здоров’я підлітків; хто більше знає про згубний вплив алкоголю, тютюнопаління та наркотиків на організм людини. Дати відповіді на ці питання присутнім допомогла слайд-презентація, підготовлена  бібліотекарями.

Бібліотека–філія №5 протягом року підтримувала людей з обмеженими можливостями та літніх людей. В бібліотеці постійно працювала група волонтерів «Рука допомоги», що  об’єднувала читачів з особливими потребами, яким вік і хвороби не дозволяють відвідувати бібліотеку. Бібліотекарі разом волонтерами обслуговують цих читачів через книгоношення; не тільки приносять їм замовлену літературу, але й допомагають придбати необхідні продукти, ліки, виконують інші прохання. Бібліотека тісно співпрацювала з різними благодійними організаціями. Активісти волонтерського руху «Рука допомоги» взяли участь у благодійній акції до свята Великодня. На радість кущівських пенсіонерів у святковому кошику була велика, запашна паска. А бібліотекарі кожному подарували рецепти смачної великодньої випічки.

В теплій, щирій, відвертій атмосфері в бібліотеці-філії № 5 відбувся захід «Кодекс поважних людей». Прекрасно провела цей захід бібліотекар Соколова В.В. Ліричні вірші, сердечні слова чергувалися з музичними номерами та теплими привітаннями на адресу людей похилого віку. У вікторині «Бабуся знає все?» перемогла Ломакіна В.В. Оригінальні рецепти народної медицини з книжкової викладки «Чи є життя на пенсії?» дали присутнім впевненість, що вони зможуть залишатися здоровими ще багато років.

«Милосердя і доброта - людства два крила»,- так  бібліотекарі філії №12 назвали захід, присвячений Міжнародному дню інвалідів. З цього приводу працівники бібліотеки разом з членами молодіжного клубу "Ровесник", що діє при Будинку культури УТОГ, зустрілися суботнього вечора. Бібліотекарі постаралися зробити для своїх давніх друзів дійсно свято, тому підготували  цікаві вікторини, різноманітні конкурси та розваги.  Дуже  сподобалося  веселе гадання на майбутнє, а на пам'ять про зустріч всі присутні отримали рецепт щастя.

З нагоди Всесвітнього дня здоров’я в бібліотеці-філії №2 будували піраміду знань «Більше знаєш – менше ризикуєш». В основі піраміди -      книжково-ілюстративна виставка літератури «Я – моє життя - моє здоров’я». Щаблі піраміди: бесіда-застереження «Знати, щоб жити», перегляд відеороликів «Екологія впливає на здоров’я кожного», «Шкідливі звички: міраж і дійсність». А верхівкою піраміди був огляд - рекомендація книг «Візьми ці книги - відкриєш секрет».

Урок-застереження «SOS: тютюнопаління» у філії №2  був присвячений Всесвітньому дню боротьби з цією шкідливою звичкою. Юнаки та дівчата мали нагоду переглянути відеопрезентацію «Вплив куріння на організм людини», відео «Куріння та серце», «Правда про куріння», ознайомитись з літературою на книжковій викладці „Кишеньковий убивця: правда про тютюнопаління”.

Активна популяризація здорового способу життя, профілактика шкідливих звичок та наркотичної залежності є одним з основних напрямків роботи бібліотеки-філії №1 з  читачами. З цією метою були оформлені інформаційні вітрини: до Всесвітнього дня без тютюну – «Більше знаєш – менш ризикуєш»; до Всесвітнього дня боротьби проти раку – «Народжуватися, щоб жити»; до Міжнародного дня проти наркоманії – «Наркоманія – одна з глобальних проблем України».

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

 

На допомогу вивченню шкільних програм у бібліотеках проводились огляди літератури, оформлювались тематичні полички, книжкові виставки, проводились різноманітні заходи. Кожної весни на початку березня в нашій країні вшановують пам'ять Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка. В центральній бібліотеці вже стало доброю традицією відзначати шевченківські дні. Під час проведення літературно-музичної композиції «На струнах Кобзаревої душі» бібліотекарі створили невимушену, спокійну атмосферу, яка дала можливість учням поринути у ті далекі часи. Розповідь про Шевченка супроводжувалась піснями, віршами різного періоду життя поета.

У бібліотеці-філії №16 пройшов День географії, на який були запрошені учні ліцею №8 та гімназії новітніх технологій навчання.

Розпочався він знайомством з книжковою виставкою "Яка чудова в нас планета". Учні здійснили віртуальну мандрівку екологічно чистими країнами світу, взяли участь у "Географічному аукціоні" та "покатались" на географічному експресі. Кожна зупинка знайомила з цікавими фактами про нашу планету, вимагала логічного мислення, швидкого прийняття рішення, згуртованої роботи. Попереднє опитування показало, що географія - один з улюблених предметів багатьох дітей. Тож, молодь жваво сприймала нову та цікаву інформацію, брала активну участь у конкурсах.

 

 

Читачам бібліотеки-філії №13 було запропоновано взяти участь у проекті: «WALL ART: Великий океан в маленькій бібліотеці», озброївшись знаннями, фантазією й бажанням.

.

Діти мали змогу поглибити знання про природу, тваринний та рослинний світ океану, дізнатися про мешканців океанських глибин в бібліотеці, втілюючи ідеї з книг, журналів та Інтернету в малюнках, виробах зі штучного або природного матеріалу. Всі роботи та задуми учасниківможна побачити на абонементі у формі WALL ART, тобто на стіні! Не тільки бібліотекарі заохочували необхідними матеріалами й відповідною інформацією охочих, а й учасники клубу «Ерудит» активно допомагали в реалізації проекту.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

Патріотичне виховання сьогодні – це комплексна система, що включає в себе велику кількість напрямів. Патріотизму не вчать, його виховують. Заходи, які проводять бібліотекарі Кіровоградської МЦБС, мають за мету не лише виховання любові до рідного дому, сім’ї, дитячого садка, школи, але й виховання шанобливого ставлення до рідної землі, Вітчизни, державних символів, традицій держави.

До Дня Соборності колектив бібліотеки-філії №5 запросив мешканців мікрорайону на флешмоб «Україна соборна». Прикрасивши себе синьо-жовтими стрічками, флешмобівці дружно пройшли урочистою ходою  до психоневрологічного інтернату, а звідти по вулиці Водоп’янова повернулися до бібліотеки, даруючи зустрічним перехожим заздалегідь розроблені бібліотекарями інформаційні листівки і буклети «22 січня – День соборності України». Біля бібліотеки хода завершилася створенням «кола єдності».

14 жовтня з нагоди Дня захисника України на мікрорайоні «Шкільний» відбулося свято «Козацькому роду нема переводу», в якому активну участь взяла бібліотека-філія №8, розгорнувши свій BIBLIOмайданчик.

Мешканці та гості району із задоволенням стали учасниками  підготовленої бібліотекарями конкурсно-ігрової програми. Цікавою була візуальна вікторина «Знай гетьмана в обличчя», свою силу та спритність майбутні захисники проявили в змаганнях: армреслінг, надування кульок та піднімання гантелі.

Багато уваги привернув майстер-клас «Зроби оберіг для воїна», до якого не залишився байдужим жоден присутній. Янголів-охоронців, які були виготовленні власноруч, волонтери передадуть нашим воїнам.

Свої щирі побажання та подяку можна було висловити на інтерактивному стенді «Бажаємо захисникам…».

З нагоди свята захисників України бібліотекарі філії №19 провели День героя «Дякуємо за життя!», запросивши дійсно героїв нашого часу.  Ті розповіли молоді про свої бойові дороги та побратимів, ділилися враженнями від пережитого та побаченого, відповідали на численні питання читачів, які викликало аматорське відео, зняте на передовій.

Бібліотекарі отримали дорогоцінний подарунок – бойовий прапор з підписами бійців.

15 жовтня з нагоди свята Покрови Пресвятої бібліотека-філія №13 приймала гостей зі школи №20. Із підготовленого бібліотекарями відеоматеріалу читачі могли дізнатися про козаків-характерників: чому їх так називали, що особливого було в цих воїнах, та якими таємницями й секретами володіли.

Ну а щоб хлопці могли довести, що вони справжні козаки, була запропонована конкурсно-розважальна програма «За світ встали козаченьки».

До Дня Захисника України працівники біб ліотеки-філії №4 провели військово-патріотичний альманах «Я захищаю свій народ!». Захисники України поділилися своїми спогадами про військові дії на Сході України, а присутні ставили воякам безліч запитань про фронтові будні.

Герої війни отримали від усіх присутніх щирі слова подяки за їх героїзм та мужність, а бібліотекарі попросили передати на передову паперових янголят, створених дітьми під час акції «Оберіг для воїна».

Комплекс заходів з краєзнавства

 

Краєзнавство – не тільки історія рідних місць. Це всебічне, глибоке вивчення місцевості, де живеш, її природи, історії, економіки, культури. Бібліотекарі Центральної бібліотеки для дітей вийшли на вулицю з інформаційно-рекламними акціями «Фотопортрет з улюбленою книгою» та «Кіровоград, читай!». За кілька годин, бібліотекарі поспілкувалися з великою кількістю мешканців мікрорайону, небайдужих до книги, до історії краю.

В читальному залі інформаційної підтримки на зацікавлених чекала віртуальна подорож «Пішки в історію, або прогулянки рідним містом». В ході екскурсії вони розширили знання про Кіровоград, його своєрідність, визначні місця та архітектурні споруди. Для багатьох із присутніх відкрилися маловідомі історичні факти.

З молодими авторами-земляками познайомилися юні у відділі ділового читання та саморозвитку під час презентації «3+1».

Захоплення краєзнавчими розвідками вилилося у створення краєзнавчо-пошукового клубу «Кущівські дослідники». Його мета - вивчення історії нашого мікрорайону. Найактивніші члени клубу – молодь. В 2015 році було проведено ряд подорожей та екскурсій, які привернули до бібліотеки нових користувачів, а також заслужили схвальну оцінку всіх мешканців мікрорайону.

У конкурсі «А що ти можеш розповісти про своїх предків?» активно брали участь молоді користувачі. Вони збирали світлини з сімейних архівів та записували розповіді представників старшого покоління. Допоміг нам в цій роботі щоденник корінного мешканця Кущівки Малюка Федора Опанасовича. Автор написав його на схилі літ для своїх онуків. Зараз щоденник зберігається на почесному місці у краєзнавчому куточку.

Протягом діяльності проекту організовувалися краєзнавчі екскурсії до колишньої кущівської кузні, до колишнього цегельного заводу та вулицями мікрорайону. В процесі пошуків вивчали побут, ремесла, звичаї кущівських жителів і порівнювали минуле з сучасністю. Проводилися  акції, презентації, велася пошукова робота про знищену радянською владою Вознесенську церкву, розкривалися історії кущівських родин.

До Дня міста Кіровограда бібліотека-філія №4 провела День Відкритих дверей для мешканців мікрорайону Олексіївка. У програмі святкового дня: екскурсії бібліотекою, презентація краєзнавчої виставки «Квітни, рідне місто!», конкурс на кращого знавця історії Єлисаветграда-Кіровограда, гра «Кіровоград – місце сюрпризів», вікторини та розваги. Перехожі з цікавістю переглянули види старого міста Єлисаветграда, оформлені на стенді «Стара фотографія розповідає», молодь охоче взяла участь у грі на місцевості «Кіровоград – місце сюрпризів», малеча - у конкурсі малюнка на асфальті, а народний ансамбль пісні і танцю «Горлиця» подарував усім веселу українську пісню та гарний настрій.

До Дня міста в дитячий бібліотеці-філії №13 читачі  знайомились зі сторінками історії міста Кіровограда. З цікавістю передивились нові книги кіровоградських письменників, особливо зацікавились книгами Володимира Боська», Петра Кизименка, листівками міста. Справила враження на маленьких читачів віртуальна презентація кіровоградського митця «Міські легенди Андрія Ліпатова». Невеличка вікторина про наше місто стала підсумком зустрічі в бібліотеці.

 

Комплекс заходів з правознавства

 

Визначальною характеристикою громадської зрілості є розвинена правосвідомість – усвідомлення особою своїх прав, свобод, обов’язків, позитивне ставлення до закону, до держави. Тому одним із головних напрямків нашої бібліотеки  є правове виховання користувачів.

У бібліотеці-філії №7 проведено: зустріч з дільничним «Мову закону вивчати і знати», годину моралі і права «Сумління. Порядність. Відповідальність», годину міркування «Чи бувають права без обов’язків».

Колектив бібліотеки провів Тиждень права, в який було включено наступні заходи:

  • вікторина «Право дитини у світі казок»
  • тематична година «Подорож до країни правових знань»
  • зустріч з дільничним «Профілактика правопорушень серед неповнолітніх»
  • бесіда «Добро починається з казки».

 

З нагоди Дня Конституції у бібліотеці-філії №8 відбулася правова панорама «Закон і я в Україні» для дітей та юнацтва мікрорайону.

Протягом тижня в читальному залі діяла книжкова викладка «Конституція – оберіг держави».

Працівники бібліотеки підготували змістовне інформ-досьє «Історія української Конституції» та відкриту трибуну «Закон в моєму житті».

Бібліотекарі філії №18 провели інформ-порадник "Маємо право"  для проблемних родин.

Екологічна просвіта населення

В стінах бібліотеки-філії №19 зібралися читачі на захід «Відлуння Чорнобиля», щоб вшанувати  ліквідаторів аварії на ЧАЕС та всіх тих, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоров’я та життя. Про неоціненну роль медиків у перші дні вибуху реактора на Чорнобильській атомній станції дізналися користувачі під час відеоперегляду «ЧАЕС 29 років після…».

«Біль України – Чорнобиль» - так називалася веб-мандрівка у філії №12. Повернутися до тієї страшної  дати діти змогли, переглянувши презентацію-реквієм  «Тим, що згоріли в огні…» та фільм-нагадування «Чорнобиль». Але найтяжчий слід в душі дітей залишив сюжет про покинуте місто Прип’ять, його порожні вулиці та будинки, забуті дитячі іграшки в парку відпочинку.

Екологічне асорті «Екологія-це цікаво! Екологія-це красиво! Екологія-це корисно!» у філії №2 було присвячене Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища. Асорті включало відеомандрівку по щедрій квітучій українській землі та  екологічний марафон, що складався з 5 кіл. В перервах між колами присутнім запропонували екологічно-рекламні та екологічно-пісенні паузи. Завершилось екологічне асорті оглядом книжкової виставки «Що залишимо нащадкам?».

 

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

 

У бібліотеці філії № 15 пройшло Свято родини. Для всіх відвідувачів цього дня проведено опитування «Книга у вашій родині». Користувачі активно обговорювали презентовану виставку «Бути батьками – це відповідально». Бібліотекар читальної зали провела огляд літератури «Світ захоплень вашої родини», який доповнила презентацією виставки об’ємної вишивки майстрині В.І.Залізняк під назвою «І кожна вишивка -  частинка мого серця». Завершенням свята була концертна програма «Всьому початок -  отчий дім» аматорського колективу « Горицвіт». Лунали жарти, українські пісні, а ще панувала творча, тепла, сімейна атмосфера.

З нагоди Міжнародного дня сім'ї  для читачів філії №12 було організовано свято «Моя мама – наймиліша».  Хлопчики та дівчатка з почуттям захоплення розповідали про своїх матусь, читали вірші, познайомилися з книгами,  народними легендами та музичними творами про маму. А родзинкою свята стала конкурсна програма "Матусині помічники", під час якої діти складали букети для мам, готували продукти для борщу і  навіть чистили картоплю.

Комільфо-вечір у бібліотеці-філії №17 «Чарівні слова, які допомагають у подружньому житті» не тільки посприяв обміну думками і досвідом між усіма присутніми, у більшості з яких цей досвід великий, а й збагатив знання з психології сімейних стосунків, адже на цьому заході бібліотекар часто цитувала відомого психолога Дейла Карнегі. Подумати про вічне присутніх змусили притчі про подружнє життя.  Під час зустрічі «Гроші та кохання: вчора, сьогодні, завтра…» перед читачами філії №17  виступила психолог, яка розповіла, як фінансова криза впливає на стосунки у родині і дала поради, як зберегти сім’ю у цей нелегкий період. Щоб відволікти присутніх від серйозних і сумних розмов, бібліотекар провела кілька розважальних ігор та змагань, адже захід мав завершитися на веселій ноті.

Організація дозвілля

 

Культурно-дозвіллєва діяльність формує позитивні особисті якості молодої людини. Розгалужена мережа бібліотек нашої системи, їхні фонди, читальні зали, книжкові  виставки допомагають у формуванні позитивних особистісних якостей людини, спрямованих на всебічний і гармонійний її розвиток. Але бібліотека виступає не лише пасивним популяризатором культурного дозвілля молоді, а й активним організатором.

Організація дозвілля здійснювалася в ігрових, розважальних формах, які враховують інтерес дітей, допомагають долати напруження. Промо-акція «Читай місто!»,  яка проходила біля бібліотеки-філії №8, привернула увагу користувачів та  перехожих.

Бібліотекарі пропонували висловити свої побажання місту в письмовій формі на інтерактивному стенді «Кіровоград – місто моїх мрій»», ознайомитися з новинками літератури про наш край, звертали увагу на стенд «Професіоналізм + креативність, або бібліотечні фантазії», де була розміщена інформація  про нові креативні бібліотечні ідеї  на базі привабливого інтер’єру та комфортного обслуговування, проводили міні-опитування «Бібліотека XXI століття, яка вона?», надавали інформацію про інноваційні послуги у бібліотеці.

До бібліотеки-філії №19 Кіровоградської МЦБС завітали відомі українські дитячі письменники із Києва – Іван Андрусяк та Сашко Дерманський. На зустрічі із письменниками були юні користувачі, які вже знайомі із творчістю авторів, а також ті, які вперше почули їхні твори. Серед них була і дівчинка Аня, яка прочитала усі книжки Сашка Дерманського (як зазначила мама Ані – «Усі, які змогли знайти»), і вважає його своїм улюбленим письменником. Презентація-зустріч відбулася у теплій атмосфері. Письменники залишилися задоволені, радо роздавали автографи, спілкувалися після заходу із маленькими читачами та бібліотекарями, а також фотографувалися на згадку.

Робота з молоддю

 

Інформаційний турнір «БібліоIQ: полювання на ерудитів» пройшов в бібліотеці-філії №2. Молоді люди, користувачі бібліотеки, взяли участь у поєдинку ерудитів. Найбільш цікавими для присутніх були літературні вікторини та конкурси: «Ерудит», «Природа», «Народознавство», «Літературні лабіринти» та «Космос», в яких учні з великим задоволенням брали участь та мали чудову нагоду проявити знання, ерудицію, кмітливість, уміння змагатися в інтелектуальних іграх. Також переглянули відеоролик «Чари книг».

У бібліотеці-філії №2 імені Тобілевича пройшов мовний вернісаж «Рідної мови – чиста криниця», присвячений Дню української писемності і мови. Учасниками заходу були учні ВПУ №4, які випробували свої сили у різних мовних конкурсах та іграх. А на завершення вернісажу переглянули літературу з книжкової виставки «Писемність і культура».

Робота з дітьми

Щороку березень для бібліотеки філії №19 наповнений приємними клопотами, пов'язаними з відзначенням традиційного свята – Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги. У 2015 році бібліотекарі акцентували увагу на літературі певних країн, запросили читачів різного шкільного віку відвідати незвичні книжкові планети. На дітей чекали різні захопливі пригоди: вони здавали іспит на кмітливість «У незвичайній лісовій школі», пригадуючи твори В. Нестайка; мандрували слідами бременських музик; відгадували подарунки, які принесли казкові герої на День народження віслюку Іа («Подарунок другу на іменини» – заочна вікторина); приміряли костюми відомих героїв арабських казок у літературній фотостудії «Алі-баба і К◦». Остання планета здивувала масштабами та величчю Діснейпарку, який об’єднав багатьох улюблених мультгероїв малечі («Фабрика чудес» – інтернет-мандрівка).

Бібліоленд... Країна дитинства і книг... Так називалося яскраве свято для дітлахів, що було організовано Кіровоградською міською бібліотечною системою до Дня захисту дітей. «Кидай пустушку – бери книжку!» – під цим гаслом пройшла акція для малюків та їх батьків. Бібліотекарі вітали найменших жителів міста зі святом, вручали їм книжки-малятки, а батькам – буклети «Як привчити малятко до книжки», дарували закладки про користь сімейного читання, запрошення відвідати бібліотеки міста.

У Ковалівському парку в цей день було цікаво та весело: бібліотекарі організували галявину читайликів, казкове аква-тату, проходила фотовиставка «Читаючі діти – найрозумніші  у світі» та парад  літературних героїв на території парку під шумні барабани з кричалками-зазивалками. Відбулася також фабрика читацьких талантів «Крок до успіху».

У розважальному шоу «Щасливе дитинство» були і рухливі ігри, і танці, шоу мильних бульбашок та анімація. Мильні бульбашки розліталися і зачаровували дітлахів.

Відбулися анонси вистав театру книги «Буратіно». Вишикувалася нескінченна черга на караоке «Країна дитинства»

Бібліотекарі кіровоградських міських бібліотек провели Благодійну акцію «Діти –дітям», організували містечко чудо-майстрів:  майстер класи із виготовлення іграшок  для дітей  Кіровоградського обласного спеціалізованого будинку дитини та збір іграшок і книжок для малюків. Усі бажаючі змогли долучитися до створення колективної листівки «З Днем захисту дітей».

Бібліотекарі популяризували читання та книги під гаслом: «Ви ще не читаєте? Тоді ми йдемо до вас!»

Протягом  літа  проводилась промо-акція  «Мрієш бути кращим – стань нашим читачем!». З 2 червня в бібліотеці-філії №12 почалося книжкове літо. Щоб привернути увагу до книги та заохотити всіх дітей до читання влітку  був проведений флешмоб  «Хай книги читає завжди дітвора». Традиційно першими до бібліотеки поспішили вихованці пришкільного оздоровчого табору «Бригантина».  Кожного дня бібліотекарі готували різноманітні  заходи, щоб дітям було комфортно і цікаво проводити час.

Велику увагу приділяли бібліотекарі філії №21 розвитку  здібностей читачів. Так було проведено ряд вернісажів творчих робіт: «Казка на кінчику пензля» (до 210 річниці від дня народження Г.Х.Андерсена),  «Царство байки» (ілюстрації до байок І.Крилова), конкурс обкладинок-ілюстрацій до книжки В.Скота «Айвенго». За результатами фанфікшину «Легенди про квіти»  випущена брошура. Свої творчі здібності читачі могли виявити під час проведення ряду майстер-класів: з виготовлення листівок до Дня Незалежності, листівок-привітань з Новим роком для воїнів АТО.

Виставкова робота

 

Важливою складовою роботи бібліотеки є виставкова діяльність, яка сприяє інтелектуальному розвиткові читачів.

До Дня закоханих у читальному залі ЦБ була розроблена виставка «Мова кохання - мова чудова».

Напередодні свята Християнської Пасхи бібліотекарі підготували книжкову виставку «Великдень - воскресаюча весна», на якій представлено факти із життя Спасителя, традиції та звичаї святкування Великодня, історію писанки та кулінарні рецепти до святкового столу.

Для всіх шанувальників книги бібліотекарі оформили книжкову виставку «Бібліотеці з любов’ю», де представлені видання з пам’ятними написами щирих побажань відомих авторів. У бібліотеці колекція книг з автографами авторів почала формуватись з 1971 року і налічує понад 70 видань. За кожним із них своя історія, адже автограф у книзі – це приємний спогад про зустріч з її автором. Цінність цих видань є у тому, що кожен автор залишив свій автограф, який робить книгу ексклюзивною.

Протягом року читачам дарували  гарний настрій, створюючи книжкові інсталяції.

До Нового року - оригінальна ялинка з книжок.

До Дня Святого Валентина на абонементі бібліотекарі демонстрували серце з книг.

До свята 8 березня - яскрава вісімка з книжок.

«1 квітня – брехня всесвітня» - так кажуть у народі. В цей день заведено жартувати та розігрувати інших. Бібліотекарі до цього дня підготували чергову «цифрову» виставку та огляд творів українських письменників-сатириків.

З нагоди Всесвітнього дня авіації та космонавтики виставка–інсталяція із книг – цифра 12.

До Дня Перемоги - інсталяція з книг – цифра 9.

Напередодні Міжнародного дня захисту дітей і початку літніх канікул виставка-інсталяція із книг «Літо», що надихає дітей читати улюблену літературу про пригоди та мандрівки.

До Дня знань - незвична одиничка з книжок.

Бібліотека-філія №9 презентувала  книжкову виставку  «Козаки ─ найдивовижніша нація у світі», за назву якій слугує відомий вислів Вольтера.

На виставці представлені книги, які розповідають про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями.

Розділ «Сини Твоєї Батьківщини» зібрав галерею портретів найвідоміших козацьких обранців у дослідженнях різних авторів.

Відразу привертає увагу розділ  «Дух козацтва – український дух», присвячений сьогоденню. Цей розділ - про наших героїв.

Не залишить байдужим жодного любителя історичної прози розділ  «Козацтво - право на безсмертя», в якому велич і красу козацької звитяги розкриває Шевченко  в поемах «Іван Підкова», «Гамалія», «Тарасова ніч», «Гайдамаки»; Джордж Байрон у поемі «Мазепа»; Юрій Мушкетик у романі «Яса» та інші  твори вітчизняної і світової художньої літератури.

В бібліотеці-філії №14 існує постійно діюча виставка-панорама «Мрія перетворюється в реальність». На ній представлені нагороди, медалі читачів бібліотеки та багато цікавих, корисних поробок, які пов’язані з велосипедами різних часів.

Виставку об’ємної вишивки презентували в бібліотеці-філії №15. Це нова техніка, що поєднує в собі багато напрямків. Завітали на виставку не тільки мешканці Кіровограду, а й гості з Києва, які проводять зйомку телепередач про людей, що творять красу своїми руками.

Робота клубів

При бібліотеках Кіровоградської МЦБС працюють клуби, об’єднання, студії, на засіданнях яких використовуються інтерактивні форми: тижні літератури, літературні брейн-ринги, літературні посиденьки, поетичні альбоми, літературні портрети, виставки-вікторини, літературні марафони тощо.

У бібліотеці №18 (101-й мікрорайон) працює Мистецька студія «Веселка». Читацька арт-зона на абонементі готова для розміщення цікавих робіт: літературних, художніх, ужиткових. Наразі у філії є все для творчості і відпочинку:  лаундж-зона «Смакуй з книгами» за чаєм з печивом, фотовиставка, предметно-книжкова виставка «Світ захоплень», безкоштовний WI-FI  і приємна музика. В рамках Мистецької студії «Веселка» щомісяця проходять майстер-класи.

У формі літературних вікторин часто проходять засідання юнацького клубу «КЛюЧ» в бібліотеці-філії №2 імені Тобілевича. Це вікторини про життя найвідоміших письменників світу, про героїв романів, про цікаві захоплення поетів і вплив їхньої творчості на світове суспільство. Вони захоплюють присутніх з головою: когось змушують поламати голову над пошуками правильних відповідей, а когось веселять. Але, без сумніву, задоволення від літературних перегонів отримують всі!

До Дня міста  бібліотека-філія №5 зібрала членів клубу «Кущівські дослідники» на чергову краєзнавчу екскурсію. Був розроблений маршрут прямування  з вулиці Водоп’янова до провулку Соснового. Мета екскурсії: розшукати на старому кущівському цвинтарі пам’ятник Морячці, який в народі назвали «пам’ятником вічному коханню». Це єдиний уцілілий надмогильний хрест на постаменті, де, крім напису, вирізьблено ще й якір. Пам’ятник простояв майже сто років і, на відміну від інших, практично не пошкоджений. Під ним покоїться прах молодої жінки, дружини моряка, що трагічно загинула у 35 років. Місцеві жителі розповідають: невтішний удівець, який дуже кохав дружину, замовив найдорожчий пам’ятник з суцільного каменю, сподіваючись, що він простоїть якнайдовше. Якір на постаменті означає, що серце чоловіка навіки кинуло якір тут, на Кущівці.

Коли екскурсанти дісталися до колишнього цвинтаря, то спочатку трошки заблукали, тому що зараз тут бузковий сад і майже ніщо не нагадує про сум і печаль. Нарешті хтось угледів верхівку хреста в оточенні непролазних хащів. Хлопці рішуче взялися розчищати стежку до пам’ятника. У процесі роботи трапилася цікава знахідка - керамічна фігурка песика біля постаменту. Здавалося, що пес ніби охороняє когось.

Екскурсія змусила краєзнавців замислитися над значенням духовних цінностей. Такі факти з минулого вчать молодь мати правильні орієнтири в скороминущому житті.

Бажаючих знайти друзів, поспілкуватися, весело і корисно провести час згуртовує клуб «Шляхетні панянки». Активно спілкуючись, члени клубу створюють для себе і довкола себе простір взаєморозуміння, взаємопідтримки та доброзичливості.

Надовго залишилося в пам’яті одне з найпрекрасніших свят - 8 Березня - свято чарівниць, чародійок.  В цей день до бібліотеки  завітали  активні читачки, щоб взяти участь у дівочій тусовці «Ти чарівна, немов троянда...». За чашкою чаю  бібліотекарі познайомили присутніх з історією виникнення свята  Восьмого березня, розповіли, як відзначають його в різних країнах світу. Дівчата показали себе справжніми господинями – продемонстрували, як можуть приготувати та оформити святковий стіл, розважити гостей співами й танцями,  а консультант компанії «Орифлейм» провела майстер-клас  «Як правильно панянкам користуватися косметикою». В  квітні на засідання клубу запросили  учнів школи «Мрія» на  етикет-клас «Хороші манери для маленьких непосидьок». У «Країну Ввічливості і Доброти» потрапили тільки ті учасники, котрі змогли пройти через всі етапи гри та успішно склали екзамен на ввічливість. Діти змагались у конкурсах: «Словничок ввічливої людини», «Скарбничка народної мудрості», «Чарівні загадки», «Звертання у моєму житті», потрапляли у «Містечко дивних ситуацій», а ще намотували «Клубочок чарівних слів».

«Що ховається за склянкою кави» - таку назву мав вечір критики та вихвалянь, який завершив цикл засідань клубу «Сусіди» при філії №17 у 2015 році. Присутні дізналися багато нового і цікавого про походження цього напою, історію поширення, магічні властивості, користь і шкоду для здоров’я, оригінальні рецепти кави, а також про те, хто з видатних людей був кавоманом і як цей напій впливав на їхнє життя і діяльність.

IV. Формування, вивчення та використання

книжкового фонду

 

Аналіз читацьких формулярів, анкетування, зошити незадоволеного попиту показали, що перевага надається читанню з метою навчання, задоволення професійних потреб, самоосвіти і відпочинку. Тому все це є підґрунтям, на якому базується комплектування, доукомплектування, щоб жодне нове видання не купувалося без ретельного вивчення  його необхідності читачеві.

Протягом 2015 року книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався довідковою, науково-популярною, учбовою та художньою літературою, періодичними виданнями. 70,8% нових надходжень складає художня література.

Комплектування бібліотечного фонду проводилося  за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг.

Бюджетні кошти на комплектування в звітному році не виділялися.

Для поповнення фонду бібліотечної системи в 2015  році використовувалися різні джерела комплектування. Це книжкові магазини, обмінно-резервні  фонди  обласних бібліотек, подарунки від читачів та організацій, книги, отримані від користувачів взамін загублених.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів до комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, благодійні фонди, редакції місцевих газет. В бібліотеках-філіях протягом звітного року активізувалася робота за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця діяльність в філіях №№2,6,10,11,18.

Згідно перспективного плану вивчення книжкового фонду, в 2015 році проводилося дослідження розділу 86 Релігієзнавство.  В результаті  цього була списана застаріла  література та книги, які погано використовувалися, намічені заходи по популяризації незаслужено забутої літератури, складені списки книг, які необхідно придбати в фонд системи.

Протягом  року була проведена велика робота по очищенню книжкового фонду від застарілих видань, зношеної літератури, книг, які були загублені читачами.

Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2014 роком книжковий фонд зменшився на 22737 примірників. Вибуття перевищує надходження в 4,7 рази. Книжковий фонд оновився в звітному році на 1,5%.

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування.

 

Як побудована енциклопедія, які бувають довідники, що вміють словники, дізнавалися читачі бібліотеки-філії №19 в ігровій формі під час заходу  «Хто про все нам розповість?». Знайомство з друкованим виданням бібліотекарі почали з «книжкового спорядження», закріплюючи свої знання, діти шукали суперобкладинку, колонтитул, франтиспис, колонлінійку під час різноманітних конкурсів: «Позмагаймося», «Відшукай», «З’ясуй».

Навички користування енциклопедичними виданнями читачі повторювали під час групових завдань «Подорож до словника», «Скажи одним словом», «Перевір орфограму», «Розтлумач слово».

Бібліотека-філія №5 провела День бібліографії на тему «Бібліографія покоління NEXT». В програмі Дня бібліографії - ціла низка заходів щодо самих різних напрямів бібліотечно-бібліографічної підготовки читачів. Присутні дізналися про історію книги і бібліотек, отримали навички самостійного пошуку інформації в алфавітному та систематичному каталогах. Тренуючись самостійно шукати необхідну літературу, всі на практиці зрозуміли особливості кожного каталогу, кожної картотеки.

Інформаційна культура - багатоаспектне поняття, це можливості і здібності людини орієнтуватися в інформаційному просторі, користуватися можливостями інформаційного оточення, уміти застосовувати інформаційні технології, володіння комп'ютерною грамотністю. Для наших бібліотек вже стало традиційним засвоювати сучасні ідеї, шукати і знаходити нове, цікаве для читачів.

Особливо значима програма школи інформаційного комфорту «Крокуємо у світ інформації» в центральній дитячій бібліотеці, за допомогою якої діти 3 рік поспіль освоюють сучасний інформаційний простір. За минулий рік були проведені

· Бібліонавігатор «Візьми ці книги - відкриєш секрет»

· Інформзнайомство «Таємнича павутина»

· Інформаційний всеобуч  «Віртуальне спілкування : Нетикет».

· Дублер-шоу «Бібліотекар на годину»

Ці заходи сприяли формуванню практичних навиків використання різних джерел інформації. А щоденні індивідуальні заняття  «Комп’ютерний геній» допомагали не тільки дітям, а й дорослим, від азів комп’ютерної грамотності  дійти до вмілого інтернет-користувача. Під час літніх канікул навчалися основам безпеки роботи в Інтернеті і знайомилися з дитячими сайтами, що містять позитивний контент. Відразу кілька значущих дат стали основою для розмови з юними читачами на Дні інформації «Україна! Ти в світі єдина»: 23 серпня - День прапора та 24 серпня - День незалежності. У програмі Дня:

· година спілкування   «Я українець і я цим пишаюсь»

· історичне дослідження «Кольори, що дають надію»

· конкурс-вікторина «Знай історію рідної держави»

· огляд виставки-події «Україна – держава свободи та єдності»

· онлайн мандрівка «Допоки світить праведна зоря — шануймо рідну Україну!».

До дня пам’яті і скорботи в бібліотеці №2 пройшов День інформації «Поезія 41-го року». Протягом дня юнаки та дівчата, користувачі бібліотеки, мали можливість: прослухати огляд книжкової виставки «В серцях і книгах – пам’ять про війну» та бібліографічний огляд «Слово в бою»; отримати рекомендаційний буклет «Кіровоградщина в роки війни 1941-1945»; переглянути відео «Фільм про поетів 1941 року»; взяти участь в літературному вечорі «Рядки, обпалені війною»; прослухати інформаційні повідомлення «22 червня. Перші чотири години війни між нацистською Німеччиною і Радянським Союзом»; взяти участь в літературно-музичному проекті «Пісні, народжені війною», адже пісні війни - це не тільки сторінка історії музичного і поетичного мистецтва, а й частина життя і долі покоління.

Надати найповнішу та найновішу інформацію покликане індивідуальне інформування користувачів, якому всі бібліотеки приділяють особливу увагу. З користувачами  проводяться опитування та анкетування, що дає змогу більш чітко вивчити їхні потреби.

Молоде покоління відчуває важливість знань у сучасному житті. Відкриттям для них стало те, наскільки важливо для отримання якісної освіти перш за все оволодіти наукою бібліографією.

В бібліотеці №2 пройшов день краєзнавчої вебліографії «Кіровоград в Інтернеті». Молодь мала нагоду здійснити веб-прогулянку «Інтернет-країна по імені «Кіровоград», взяти участь у веб-екскурсії сайтами бібліотек міста, прослухати веб-огляд «Преса в мережі Інтернет» та інформ-коктейль «Корисні ресурси Інтернет», познайомитися з віртуальною довідковою службою та віртуальними виставками, а також інформаційно-вебліографічним обслуговуванням користувачів бібліотеки: web-списками, покажчиками, сайтом бібліотеки ім. Тобілевича, інформаційними центрами, інтернет-центрами, сайтами учбових закладів, особистими сторінками (сайт Олександра Чуднова). Учасники Дня вебліографії прийшли до висновку, що віртуальна бібліографія вже стала одним з важливих напрямків роботи бібліотеки. Використання в інформаційній роботі віртуальних технологій надає користувачам бібліотеки необмежені можливості в отриманні актуальної та оперативної інформації.

Для найменших користувачів в бібліотеці №5 пройшла бібліографічна гра «Слоненя та Удав на стежці змагань». Родзинкою цього заходу стало те, що в грі змагалися команда дітей і «команда» вищеназваних іграшок. Діти, подорожуючи книжковими лабіринтами,  дізналися, з чого починається книга та чого вона боїться. Виконуючи завдання гри, присутні відвідали різні континенти нашої земної кулі, познайомилися з тваринками, яких вони раніше не знали. Все це стало їм відомо завдяки довідковій літературі з книжкової виставки «Не бійтесь заглядати у словник».

У бібліотеці-філії № 6 відбувся День бібліографії «Бібліографія – це цікаво!». Користувачам була запропонована гра «Бібліографічні розкопки». Обов’язковою умовою гри було знання  різновиду каталогів та вміння ними користуватися.  Не всі зразу  справилися із завданням, але отримали консультацію про використання ДБА для пошуку книг в бібліотеці. Веселою та цікавою виявилась «Бібліографічна олімпіада». Від користувачів вимагались мінімальні знання про книгу, її структуру і правила поводження з книгою. Найменших читачів зацікавило завдання: знайти героя, який загубив свою казку. Вони влучно відповідали на питання вікторини, за що отримували «солодкі» призи.  Користувачі активно брали участь у конкурсах і вікторинах: бібліографічна вікторина «Ці книжки варті читання», конкурс «Продовж прислів’я про книгу», «Відгадай загадки про книги».

Захоплюючі пригоди чекали на учасників у ситуативній грі  «За заявками читачів» в бібліотеці №18, де учасники орієнтувались у великому морі різноманітних словників і енциклопедій та вчились рекомендувати і рекламувати книги.

У web-гонках «Читачі проти бібліотекарів» в бібліотеці №19 брали участь дві команди гонщиків. Перша – «Ерудити», її представляли бібліотекарі міста. В команду «Навігаторів» увійшли читачі-підлітки – досвідчені мандрівники в Інтернет-павутині, які вміло оперують термінами, легко шукають потрібний матеріал, швидко маневрують в морі інформації. Гонщикам потрібно було подолати три  кола – це питання з літератури, краєзнавства та історії. Помічниками-маршалами гравців команди «Ерудитів» були їх давні знайомі – довідкові видання: енциклопедії, довідники та словники. А гонщики другої команди для пошуку відповідей на питання мали можливість користуватися сучасними винаходами людства − комп’ютерами, підключеними до всесвітньої мережі, планшетами, ноутбуками. Слідкував за перебігом гонок і нараховував бали за швидкість та точність відповідей почесний комісар. А «представник» «Книги рекордів Гіннеса» стежив за часом, поки гонщики шукали відповіді на запитання. Фінішувала з невеликим відривом команда бібліотекарів, яка була нагороджена шоколадними медалями. Було зафіксовано «бібліотечний рекорд» – найменший час, який знадобився для пошуку інформації – 1 секунда.

Довідково-бібліографічне обслуговування пов’язане з організацією надання довідково-інформаційних послуг на основі широкого застосування комп’ютерних технологій. Використання можливостей надати інформацію читачеві завдяки мережі Інтернет полегшило виконання читацьких запитів та складних довідок. Швидке і оперативне обслуговування користувачів у режимі «Експрес-довідка» в бібліотеці №18 - це телефонні та індивідуальні консультації з надання відомостей про наявність чи місцезнаходження документу, фактографічні довідки та інше.

Уже декілька років як бібліотеки системи перейшли від бібліографічних картотек на паперових носіях до роботи в інформаційно-пошуковій системі Ірбіс. На звітний рік бібліотеки мають можливість імпортувати в свої електронні бази документи з корпоративного електронного каталогу статей, створеного при центральній міській бібліотеці.

Одним із важливих напрямків бібліографічної діяльності є створення бібліографічної продукції, яка повинна бути яскравою і привертати увагу користувачів.

Протягом року в бібліотеці №2 працював проект «Чари книг» (інформаційно-бібліографічний календар «Пори року»). За допомогою інформаційно-бібліографічних інсталяцій бібліотекарі намагалися перетворити знайомство користувачів з книгою, бібліотекою та бібліографією на яскраве шоу.

Інформаційна підтримка змістовного дозвілля:

- інсталяція «Загадки зимових свят» включала рекомендаційний покажчик з новорічною добіркою книг для широкого кола читачів «Книги до Нового року та Різдва», які хочеться прочитати в домашньому затишку чарівної новорічної та різдвяної пори;

- інсталяція «Книга. Літо. Відпочинок» включала рекомендаційний буклет «Новинки 2015: книги у відпустку», який знайомив з книгами, що зможуть прикрасити будь-який відпочинок.

Інформаційна підтримка квітникарям, садівникам, городникам:

-  інсталяція «Дачникам на замітку»  включала розділи: «На допомогу садівникам», «Поради та хитрощі городників», «Початківцю квітникарю». Бажаючі мали можливість ознайомитись з літературою та вебліографічною пам’яткою «Чудо-город».

На допомогу самоосвіті: інсталяція «Осінні скарби» включала рекомендаційний покажчик «Осінні скарби Коронації слова», що знайомив з авторами та творами, які стали переможцями конкурсу «Гранд коронація слова – 2015», а також пропонував підбірку цікавих книжкових новинок сучасної української літератури, які є у фонді бібліотеки.

VI. Науково - виробнича діяльність.

Організаційно - методична робота

Завдання, що стоять перед відділом інноваційно-методичної роботи, постійно змінюються в залежності від викликів часу. У 2015 році основними напрямками діяльності відділу ІМР були:

·      Консультативно-методична, аналітична діяльність.

·      Участь у системі підвищення кваліфікації бібліотечних працівників.

·      Методичне забезпечення діяльності бібліотек.

Інноваційно-методичний відділ здійснював такі види діяльності:

·      Стажування нових бібліотечних співробітників.

·      Методичну, практичну допомогу з урахуванням пріоритетних напрямків діяльності бібліотек.

·      Участь у розробці проектів і програм бібліотек МЦБС.

·      Аналіз стану діяльності бібліотек системи, ознайомлення бібліотечних працівників з інноваційними формами і методами роботи бібліотек області, інших регіонів, що сприяють вирішенню професійних завдань.

·      Участь у складанні річних планів, звітів.

·      Розробку положень загальносистемних конкурсів та заходів.

Щомісяця проводились Дні завідуючих

Проведено семінар-рекомендація «Бібліотекар у медійній війні», на якому розглядалися важливі питання:

·      Медіаграмотність як життєва необхідність в сучасній Україні

·      Основні елементи інформаційно-медійної війни

·      Правила інформаційної гігієни

·      Оцінка достовірності цифрової інформації

·      StopFake.

·      Новинна грамотність

·      Як сьогодні просувати медіаграмотність у бібліотеці

Жваво пройшов методичний мікс «Бібліотечне обслуговування: як залучити і зберегти читача».

«Обслуговування – не прислуговування». Саме так називається творчий доробок працівників Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи. Автор ідеї – Лариса Залевська, втілення ідеї – Світлани Барамби. Були використані матеріали І. Цуріної, завідувачки відділу наукового аналізу та розвитку бібліотечної справи Національної парламентської бібліотеки.

Відбувся семінар-практикум для завідуючих філій  «Плануємо роботу бібліотеки». Працівники відділу інноваційно-методичної роботи спроектували навчання так, щоб процес планування пройшов творчо та  неформально. Доповіді, повідомлення, презентації, інформації в режимі «запитання – відповідь», творчі дискусії  та методичні поради націлювали колег на креативний підхід до складання планів.

Тренінг «Інформаційна гігієна: Як осідлати щоденний потік інформації», семінар-рекомендація «Бібліотекар у медійній війні» дуже актуальні зараз і викликали значний інтерес.

Пройшло 4 заняття креатив-лабораторії «Тонке мистецтво бібліотечної журналістики».

Відбулося стажування для молодих бібліотекарів.

Проведено майстер-клас «Удосконалення персональної діяльності», на якому було розглянуто такі теми: «Управління часом», «Правила виживання в жіночому колективі», «Синдром професійного вигорання», «Вміння слухати – мистецтво, якому можна навчитися»

Міський етап обласного конкурсу інновацій «Формування громадянської позиції, національної свідомості, культури і духовності» пройшов 17 вересня 2015 року. У ньому взяли участь 6 бібліотек-філій. Переміг проект філії №10 під назвою «Завадівка – краплиночка на карті».

Підведені підсумки професійних конкурсів ідей та проектів і  «Бібліотекар+»

Сьогодні не викликає  сумніву те, що бібліотекам потрібні фахівці іншого, вищого рівня професійної кваліфікації. Бурхливе входження у бібліотечну практику інформаційних технологій, модернізація структури та змісту роботи бібліотек вимагають регулярності відновлення професійних знань. Найважливіше завдання – безупинно підвищувати загальний рівень і кваліфікацію співробітників.

 

Видавнича діяльність

 

Видавнича діяльність бібліотек відрізняється від роботи звичайного видавництва. Свої інформаційні дослідження бібліотеки представляють у вигляді друкованої продукції за заданими напрямами. Найпоширеніший вид видавничої діяльності бібліотек – бібліографічні та інформаційні матеріали.

Видавнича продукція філії №12:

· Буклет «Я і моя сім’я: корисні поради». Буклет включає перелік сайтів, які допоможуть користувачам цінувати справжні сімейні цінності.

· Мікс-листівка «Нові ігри та іграшки: бавитись ніколи не пізно», яка включає перелік сайтів, а також опис деяких найцікавіших ігор в онлайн для дітей віком від 7 до 13 років.

· Рекомендаційний список літератури «Кращі бізнес-книги» запропонував користувачам найкращі книги для навчання і створення свого власного бізнесу. Автори цих книг – успішні підприємці, що заслужили світову славу і які бажають передати свій досвід підростаючому поколінню.

· Веб-список  «Мій рідний край» включає перелік сайтів Кіровоградщини, які користуються великим попитом серед користувачів.

· Веб-список  «Європейська освіта – це реально» включає перелік сайтів, які можуть бути цікавими для тих, хто бажає навчатися за кордоном.

· «Європейський Союз - Україна». Даний вебліографічний список включає перелік інтернет-ресурсів з питань інтеграційних процесів у Європі та їх вплив на економічну ситуацію України, вступу України в Європейський союз.

· Вебліографічний список «Людина і довкілля»  пропонує адреси інтернет-сайтів екологічних та природоохоронних організацій, електронних видань України, які будуть корисними широкому колу користувачів.

· Вебліографічний  список «Все для дівчат» пропонує перелік сайтів, що стануть в нагоді кожній дівчинці, яка хоче отримати відповіді на свої питання, прагне працювати над собою та мати успіх у всьому.

· «Краса та мода сьогодні». Цей вебліографічний список включає перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними та цікавими дітям та підліткам для навчання, розваг та відпочинку, а також вчителям та вихователям в організації навчання, дозвілля та виховання.

У 2015 році колектив філії № 8 створив рекламно-іміджеве портфоліо бібліотеки «Інновації у бібліотеці на «Шкільному», до якого входили буклети, календарі, візитки, запрошення.

Протягом року видані: путівник «Знайди свою професію», інформаційно-бібліографічна листівка «Іван Карпенко-Карий – талановитий драматург, актор»,  рекомендаційний список літератури «Знай свій рецепт здоров’я».

VII. Менеджмент. Маркетинг.

7.1. Заходи з удосконалення управління бібліотеками

 

Проведено 12 Днів завідуючих з питань управління бібліотеками; керівники філій знайомилися з чинними нормативними документами бібліотечної галузі.

На Раді при директорі розглядались наступні питання:

  • · Форми залучення читачів до бібліотеки
  • · Інноваційна діяльність бібліотек
  • · Формування та збереження бібліотечного фонду
  • · Краєзнавча робота в бібліотеці

7.2. Реклама бібліотечної діяльності

 

Робота бібліотеки була спрямована на створення серед громади мікрорайону образу бібліотечно-інформаційної установи, що займає своє місце в системі інформаційних послуг. Реклама бібліотеки здебільшого здійснювалася за рахунок культурно-просвітницької діяльності. Ці засоби сприяли формуванню іміджу бібліотеки в суспільстві.  Наша бібліотека – сучасний заклад, який надає нові послуги з використанням інформаційних технологій.  Протягом звітного періоду ми постійно організовували презентації цих послуг. Здійснювалася реклама шляхом організації виставок, розміщення рекламних плакатів, календарних планів проведення масових заходів, публікацій у пресі, виготовлення рекламної продукції – закладок, проспектів, буклетів, бібліографічних пам’яток та ін.

Під гаслом «Книга єднає»  біля будинку міської ради пройшло свято «Читай-фест», організатором якого виступила Кіровоградська міська централізована бібліотечна система.  Відбулася парад-хода читачів кіровоградських міських бібліотек з літературними та казковими героями.  Це було свято книги для всіх шанувальників читання! Бібліотеки вийшли в місто, рекламуючи книгу, читання та навчання. Читати – модно? Авжеж! На всіх присутніх чекала незабутня атмосфера книжкового свята – діти та дорослі поринули у казковий світ сучасного читання. Для всіх кіровоградців, шанувальників книги проходив «Читай-фест» не в приміщеннях бібліотек, а у самому центрі міста!

Конкурс ідей та проектів проходив у Кіровоградській міській централізованій бібліотечній системі напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек. Про свої досягнення та неординарні ідеї розповідали бібліотекарі у вигляді стендової презентації.

Найкращою було визнано аж дві творчі ідеї бібліотеки-філії № 13 (завідуюча – Раїса Мартиненко). Бібліотекарі організували Wall-art – чарівну стіну для робіт своїх читачів, присвячених темі морських глибин. А ще – Бібліопікнік, на якому діти, граючися, навчалися англійській мові.

Сучасний бібліотекар повинен володіти дизайнерським підходом до оформлення бібліотечного простору, що вимагає теперішній примхливий читач. Кожен куточок бібліотеки-філії №19 оформлено зі смаком та творчо, демонструючи найкращих читачів, роботу клубу та актив  книгозбірні.

Одним з найкреативніших рішень у висвітленні роботи бібліотек став незвичний стенд у вигляді дерева, який виготовили бібліотекарі власноруч – «З любов’ю до бібліотеки». Його прикрасили серця та фото найталановитіших читачів.

Важливою умовою для створення позитивного іміджу бібліотеки, формуванні громадської думки, яка сприяє залученню читачів до книги, є тісна співпраця із засобами масової інформації.

VIII. Фінансово–економічна та господарська діяльність

Впродовж звітного періоду поліпшувалися умови праці для бібліотечних працівників та створювалися комфортні умови для користувачів. Проводилися заходи з забезпечення комфорту та затишку у бібліотеці.

Вжито всіх заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду. Проводилися навчання та інструктажі з працівниками бібліотеки з питань охорони праці та протипожежної безпеки. Згідно вимог пожежної інспекції, куточок протипожежної безпеки було переоформлено новими плакатами. Колектив бібліотеки пройшов медико-профілактичний огляд згідно плану.

Загальні висновки:

·         Діяльність МЦБС у 2015 році здійснювалася планово та цілеспрямовано. Всі намічені плани переважно реалізовані

·         Основні статистичні показники виконано

·         Успішно реалізуються проекти МЦБС, проте відсутність фінансування на оплату Інтернету в ряді філій погіршує якісні показники роботи.

·         Успішно розвиваються сайти та блоги.

·         Забезпечується своєчасне підвищення кваліфікації.

·         У належному стані комп’ютерний парк.

·         Філії започаткували «Читай-фест при Кіровоградській МЦБС»

В умовах сьогодення на першому плані в діяльності бібліотеки входить забезпечення необмеженого вільного доступу до міжнародних та національних інформаційних ресурсів. Робота бібліотеки й надалі буде спрямована на виконання основних бібліотечних завдань, таких як: якісне обслуговування користувачів, інформатизація бібліотечних процесів, видачу літератури, виконання тематичних довідок та бібліографічних запитів, індивідуальне інформування, комплектування та збереження фондів, випуск бібліографічної продукції, організація книжкових виставок та проведення масових заходів, висвітлення діяльності бібліотеки в ЗМІ.

·         Встановлено, що бібліотека як культурно-інформаційний центр недостатньо задовольняла  інформаційні потреби місцевої громади.

·         Мало виділялося коштів для придбання нової літератури та підписку періодичних видань.

·         Не вистачало бібліотеці інформації про нові надходження в бібліотеки системи. Можливо, доречно  було б відновити випуски бюлетенів «Нові надходження в бібліотеки-філії МЦБС», які б використовувались на книжкових виставках  для інформації користувачів.


·       

Додаток №1

Бібліотеки МЦБС в пресі

1.  "І кожна вишивка - частинка мого серця" // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Популяризація декоративно-ужиткового мистецтва в бібліотеці №15

2.  "Бережи здоров’я замолоду"  // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Популяризація здорового способу життя в філії №7

3.  "Бути здоровим - здорово!" // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: День інформації в бібліотеці №19

4.  "В полоні ілюзій"  // Наше місто . - 2015. - 25 червня. - C. 4

Анотація: Диспут про шкідливі винаходи людства в філії №9

5.  "Війна без права забуття" // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №16

6.  "Веселі каруселі"  // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Інтелектуально-розважальна гра в бібліотеці №13

7.  "Дерево бажань"  // Наше місто . - 2015. - 7 травня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в бібліотеці №15

8.  "Дорожню грамоту"  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Урок безпеки в філії №9

9.  "З другом по життю" // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в філії №1

10.  "З мамою і татом до бібліотеки" // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Масова робота філії №12

11.  "З родини йде в життя людина" // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Свято сім'ї в бібліотеці №4

12.  "Зима весну зустрічає"  // Наше місто . - 2015. - 19 лютого. - C. 4

Анотація: Поетична мандрівка в філії №1

13.  "Казкова країна коротунчиків"  // Наше місто . - 2015. - 29 січня. - C. 3

Анотація: Літературний портрет присвячений півсторіччю виходу останньої книги трилогії Носова "Незнайко на Місяці" в бібліотеці №1

14.  "Книга пам’яті мого роду" // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №13

15.  "Книга пам’яті мого роду" // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Участь користувачів бібліотеки №19 в обласному турі конкурсу, оголошеному Національною бібліотекою України для дітей

16.  "Козацькими стежками"  // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №2

17.  "Людської пам’яті свіча хай запалає" // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Масовий захід по вшануванню пам'яті жертв голодомору в бібліотеці №16

18.  "Мій край - колиска слова і зерна" // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Краєзнавча робота філії №12

19.  "Мій край, прадавній і сучасний" // Наше місто . - 2015. - 17 грудня. - C. 4

Анотація: Краєзнавча робота філії №12

20.  "Місто моє, люблю я тебе" // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: День інформації в бібліотеці №1

21.  "Мак пам’яті"  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Майстер-клас по виготовленню патріотичного символа в бібліотеці №5

22.  "Мандрівку в країну Мультляндію" // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Мандрівку влаштувала філія №9 для вихованців літнього оздоровчого табору

23.  "На те ми і люди, щоб добро творити" // Наше місто . - 2015. - 26 лютого. - C. 4

Анотація: День спонтанного прояву доброти в бібліотеці №12

24.  "Обережність не завадить!"  // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: Навчання безпеці життєдіяльності дошкільнят в бібліотеці-філії №13

25.  "Пам’ятаємо героїв"  // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в дитячій філії №13

26.  "Перший раз ви завітали до нас" // Наше місто . - 2015. - 4 червня. - C. 4

Анотація: Співпраця філії №12 з школами мікрорайону

27.  "Природа і фантазія"  // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Екологічна освіта в бібліотеці №18

28.  "Про Цибулині сльози і веселий сміх" // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Літературна дегустація в бібліотеці №21

29.  "Рабство за власним бажанням" // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Популяризація здорового способу життя в центральній дитячій бібліотеці

30.  "Сам собі рятівник"  // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Місячник безпеки в бібліотеці №15

31.  "Світ живий та дивовижний" // Наше місто . - 2015. - 9 квітня. - C. 4

Анотація: Презентація книжкової виставки в бібліотеці №9

32.  "Сила. Мужність. Честь"  // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: День бібліографії в бібліотеці №12

33.  "Слава Україні! Кропивницькому слава!" // Наше місто . - 2015. - 4 червня. - C. 4

Анотація: Літературна вітальня в бібліотеці №1

34.  "Спинилось літо на дорозі" // Наше місто . - 2015. - 18 червня. - C. 4

Анотація: Аукціон літніх розваг в бібліотеці №8

35.  "Стороннім вхід дозволено!"  // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: День відкритих дверей у бібліотеці №8

36.  "Суд над неправдою"  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Військово-патріотичне виховання в бібліотеці №17

37.  "Тіні забутих предків"  // Наше місто . - 2015. - 27 серпня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №19

38.  "Та мова, що земля тобі дала" // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Літературна гра в центральній дитячій бібліотеці

39.  "У світі домашніх тварин" // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Виховна робота в бібліотеці №17

40.  "Українські козаки - наша слава на віки" // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: День інформації в бібліотеці №21

41.  "Хто малює ваші казки?" // Наше місто . - 2015. - 4 червня. - C. 4

Анотація: Бібліоекспрес в бібліотеці №12

42.  "Цікаві речі руками малечі" // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №4

43.  "Цілющі аромати природи"  // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Фітодень в бібліотеці №21

44.  "Шевченко і наш край" // Наше місто . - 2015. - 19 березня. - C. 4

Анотація: Участь бібліотеки №16 у Шевченківських читаннях

45.  "Я - громадянин, я - житель свого міста" // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Краєзнавча робота бібліотеки-філії №12

46.  "Якби красунь усіх віків зібрати..." // Наше місто . - 2015. - 19 березня. - C. 4

Анотація: Робота жіночого клубу "Рукодільниця" в бібліотеці №9

47.  29-й Чорнобильський квітень  // Наше місто . - 2015. - 30 квітня. - C. 4

Анотація: День інформації в центральній бібліотеці для дітей

48.  BIBLIOмайданчик "Мужні серця Батьківщини" // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №8

49.  І линули звуки чарівні // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Естетичне виховання в бібліотеці №13

50.  Іванова І.Іванова І. Рятувала солдат милосердям/ І. Іванова // Кіровоградська правда. - 2015. - 8 травня. - C. 8

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №1

51.  Із глибин сторіч долина козацький клич // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Конкурсна програма в бібліотеці-філії №17

52.  Із демобілізованим військовим Андрієм Скальком // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Військово-патріотичне виховання в філії №15

53.  Із добром у серці // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Масова робота бібліотеки №1

54.  Історія Акимівського  // Наше місто . - 2015. - 2 липня. - C. 4

Анотація: Робота краєзнавчо-пошукового клубу "Кущівські дослідники"  при бібліотеці №5

55.  Історія в мініатюрах  // Наше місто . - 2015. - 10 грудня. - C. 4

Анотація: Зустріч з цікавими людьми в бібліотеці №17

56.  Історичний диліжанс  // Наше місто . - 2015. - 27 серпня. - C. 4

Анотація: Робота жіночого клубу при бібліотеці №8

57.  Історичний калейдоскоп  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №1

58.  Абрамова І.Абрамова І. "Кіровоград - місто сюрпризів"/ І. Абрамова // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Краєзнавча робота бібліотеки №4

59.  Абрамова І.Абрамова І. "Світ захоплень"/ І. Абрамова // Наше місто . - 2015. - 30 липня. - C. 4

Анотація: Робота клубу для творчо обдарованих дітей при бібліотеці №4

60.  Абрамова І.Абрамова І. Вечір-реквієм "Майдан : Революція гідності"/ І. Абрамова // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №4

61.  Абрамова І.Абрамова І. Добрі свята/ І. Абрамова // Наше місто . - 2015. - 24 грудня. - C. 4

Анотація: Творча година в бібліотеці №4

62.  Абрамова І.Абрамова І. Сонце без миру не світить/ І. Абрамова // Наше місто . - 2015. - 24 вересня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №4

63.  Абрамова І.Абрамова І. Сучасність творить героїв/ І. Абрамова // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Військово-патріотичний альманах "Я захищаю свій народ" в бібліотеці №4

64.  Автостоп Книжковою Галактикою  // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Масова робота бібліотеки №19

65.  Анісімова Н.Анісімова Н. А ось і скарб!/ Наталія Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - червень. - C. 2

Анотація: Краєзнавчий квест "Вулицями Завадівки" в бібліотеці №10

66.  Анісімова Н.Анісімова Н. Буду я навчатися мови золотої/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - лютий. - C. 2

Анотація: Відзначення Міжнародного дня рідної мови в бібліотеці №10

67.  Анісімова Н.Анісімова Н. Вони помирали, щоб жила Україна/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - лютий, №2. - C. 4

Анотація: Вечір-реквієм, присвячений героям Небесної сотні, в бібліотеці №10

68.  Анісімова Н.Анісімова Н. День пам'яті та надії/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - квітень-травень. - C. 8

Анотація: Вулична акція, з нагоди Дня Перемоги, проведена філією №10

69.  Анісімова Н.Анісімова Н. Завадівка - краплиночка на карті/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - листопад-грудень. - C. 7

Анотація: Робота бібліотеки-філії №10, як єдиного закладу культури мікрорайону Завадівка

70.  Анісімова Н.Анісімова Н. Кіровоградщина - у дзеркалі часу/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - квітень-травень. - C. 6

Анотація: Зустріч з краєзнавцем Олександром Чудновим в бібліотеці №10

71.  Анісімова Н.Анісімова Н. Моє дитинство, вбите на війні/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - червень. - C. 7

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №10

72.  Анісімова Н.Анісімова Н. Мова - життя основа/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - листопад-грудень. - C. 2

Анотація: Інтелектуальний турнір в бібліотеці №10

73.  Анісімова Н.Анісімова Н. Під знаком Купідона/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - лютий. - C. 8

Анотація: Розважальна шоу-програма, присвячена Дню закоханих, в філії №10

74.  Анісімова Н.Анісімова Н. Поезія душі моєї/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - квітень-травень. - C. 6

Анотація: Бенефіс поетеси Ірини Хоменко в філії №10

75.  Анісімова Н.Анісімова Н. Терпіння і надії побажали кіровоградським матерям/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2015. - березень. - C. 2

Анотація: Літературно-музична вітальня до Міжнародного жіночого дня в бібліотеці №10

76.  Англійська - мова міжнародного спілкування // Наше місто . - 2015. - 7 травня. - C. 4

Анотація: День інформації в філії №14

77.  Бібліотечний Всесвіт  // Наше місто . - 2015. - 15 січня. - C. 4

Анотація: В філії №15 пройшов звіт перед населенням

78.  Безкоштовно отримати річний квиток // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Індивідуальна робота бібліотеки №2

79.  Бесіду про Михайла Вербицького // Наше місто . - 2015. - 9 квітня. - C. 4

Анотація: Естетичне виховання в бібліотеці №19

80.  Бигимоти - не медмеді! // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Презентація-зустріч з українськими дитячими письменниками в бібліотеці №19

81.  Благодійний концерт  // Наше місто . - 2015. - 4 червня. - C. 4

Анотація: Участь філії №5 у благодійному концерті для військовослужбовців із зони АТО, які перебувають на лікуванні в шпиталі

82.  Бойовий прапор для книгозбірні // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: День героя "Дякуємо за життя", з нагоди свята захисників України, в бібліотеці №19

83.  Будьмо знайомі - Європа // Наше місто . - 2015. - 26 лютого. - C. 4

Анотація: Ерудит-гра в філії №9

84.  Буква до букви  // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: День української писемності та мови в бібліотеці №12

85.  Віддамо цей світ дитині! // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Святковий калейдоскоп "Ми - майбутнє України", для вихованців літнього пришкільного оздоровчого табору, провела філія №4

86.  Військовий - професія героїчна // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Військово-патріотичне виховання в центральній  бібліотеці для дітей

87.  Військово-патріотична панорама  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №4

88.  Валентинки-обереги для воїнів  // Наше місто . - 2015. - 12 лютого. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в центральній дитячій бібліотеці

89.  Верозуб Н.. Пам’ять голоду, пам’ять серця/ Н. Верозуб // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Вшанування пам'яті жертв голодомору в бібліотеці №2

90.  Весела рольова гра  // Наше місто . - 2015. - 2 квітня. - C. 4

Анотація: Робота з дітьми в бібліотеці №5

91.  Веселий гурт наймолодших  // Наше місто . - 2015. - 22 січня. - C. 4

Анотація: Святкування Різдва філією №19

92.  Ветеран живе поруч  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Милосердя в філії №19

93.  Ветерана війни і праці // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Зустріч з ветераном в бібліотеці №13

94.  Волонтери в бібліотеці  // Наше місто . - 2015. - 17 грудня. - C. 4

Анотація: Волонтери в бібліотеці №9

95.  Всеволод Нестайко  // Наше місто . - 2015. - 5 лютого. - C. 3

Анотація: Відзначення 85-річного ювілею дитячого письменника Всеволода Нестайка в філії №17

96.  Гімн школи №22  // Наше місто . - 2015. - 2 квітня. - C. 4

Анотація: Свято поезії в бібліотеці №15

97.  Гамірно, весело  // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: Казковий марафон в філії №9

98.  Година державності  // Наше місто . - 2015. - 3 вересня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №2

99.  Година слави "І оживає дух козацький" // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №1

100.  Година спілкування "Пам’ятаємо героїв" // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №13

101.  Година-реквієм "Минуле стукає в наші серця" // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №21

102.  Годину мужності  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №15

103.  Грандіозним Читай-фестом  // Наше місто . - 2015. - 2 квітня. - C. 4

Анотація: Святом під назвою Читай-фест завершився Тиждень дитячого читання у бібліотеках міста

104.  Діти роблять уроки в бібліотеці // Наше місто . - 2015. - 24 вересня. - C. 4

Анотація: Інновації та креативний підхід до роботи в центральній міській бібліотеці

105.  Дворецька О. "Козаки - найдивовижніша нація у світі"/ О. Дворецька // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Презентація книжкової виставки в бібліотеці-філії №9

106.  Дворецька О.. Аптека душі/ О. Дворецька // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Святкування бібліотекою №9 свого 70-річчя

107.  Дворецька О.. Хлопці, читайте книги! : Бо дівчата не захочуть знайомитися/ О. Дворецька // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Виховання культури читання в бібліотеці №9

108.  Дегустація літературних новинок  // Наше місто . - 2015. - 19 березня. - C. 4

Анотація: Інформаційна робота в бібліотеці №12

109.  Дельфіни і слони мистецької стіни // Наше місто . - 2015. - 17 вересня. - C. 4

Анотація: Інноваційна робота дитячої бібліотеки №13

110.  День інформації "Україна! Ти в світі єдина" // Наше місто . - 2015. - 3 вересня. - C. 4

Анотація: Інформаційна робота в центральній дитячій бібліотеці

111.  День бібліографії на тему екології // Наше місто . - 2015. - 30 квітня. - C. 4

Анотація: Формування інформаційної компетентності користувачів в бібліотеці №8

112.  День народження в бібліотеці // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Нові послуги бібліотеки №21

113.  День нової книги  // Наше місто . - 2015. - 19 березня. - C. 4

Анотація: Бібліографічно-інформаційна робота філії №17

114.  День осінніх іменинників  // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в філії №17

115.  Дитячий гомін  // Наше місто . - 2015. - 24 грудня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №16

116.  До 85-річчя Ліни Костенко // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Масові заходи, присвячені 85-річчю з дня народження української поетеси, пройшли в філіях №№2,17

117.  До Міжнародного дня Землі // Наше місто . - 2015. - 30 квітня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в філії №1

118.  До сьомого коліна  // Наше місто . - 2015. - 5 листопада. - C. 4

Анотація: Робота клубу "Чарівний клубок" при бібліотеці №9

119.  Жити гідно  // Наше місто . - 2015. - 12 листопада. - C. 4

Анотація: Військово-патріотичне виховання в бібліотеці №17

120.  З книгою в канікули сумувати ніколи! // Наше місто . - 2015. - 13 серпня. - C. 4

Анотація: Літературні перегони у бібліотеці №12

121.  З нагоди Дня Соборності України // Наше місто . - 2015. - 29 січня. - C. 3

Анотація: Масові заходи в книгозбірнях №№ 4,8,12

122.  Загадкові шкарпетки  // Наше місто . - 2015. - 30 липня. - C. 4

Анотація: Робота креатив-лабораторії "Лялькових справ майстрині" в бібліотеці №19

123.  Засідання клубу "Ветеран"  // Наше місто . - 2015. - 24 грудня. - C. 4

Анотація: Клубна робота філії №16

124.  Захарова О.. День відкритих дверей пройшов у бібліотеці №16/ О. Захарова // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

125.  Заходи до свята закоханих // Наше місто . - 2015. - 19 лютого. - C. 4

Анотація: Заходи до дня закоханих в філіях №№5 і 19 та центральній міській бібліотеці

126.  Збережемо духовність  // Наше місто . - 2015. - 30 липня. - C. 14

Анотація: Духовне виховання користувачів в філії №4

127.  Зима, що нас змінила // Наше місто . - 2015. - 26 лютого. - C. 4

Анотація: Патріотична година присвячена героям Небесної сотні в бібліотеці №21

128.  Зустріч із молодими письменниками // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Популяризація сучасної літератури в бібліотеці №19

129.  Зустріч із поетесою Іриною Хоменко // Наше місто . - 2015. - 26 лютого. - C. 4

Анотація: Зустріч з поетесою в філії №5

130.  Зустріч овочівників та садоводів // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Робота філії №7

131.  Зустріч умілих рученят  // Наше місто . - 2015. - 18 червня. - C. 4

Анотація: Майстер-клас по виготовленню вітальних листівок, для вихованців табору при школі №32, пройшов в бібліотеці №4

132.  Казковий світ Андерсена  // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Робота з користувачами-дітьми в бібліотеці №1

133.  Казкотерапія  // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Робота з користувачами-дітьми в бібліотеці №1

134.  Коли і як виникла наша мова? // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: Історична мандрівка в бібліотеці-філії №21

135.  Коти і птахи  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Об'єднаний першоберезневий день кота та Міжнародний день птахів в бібліотеці №15

136.  Котлярова С.Котлярова С. "Кодекс поважних людей"/ С. Котлярова // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Робота з людьми похилого віку в бібліотеці №5

137.  Котлярова С.Котлярова С. 90-річний ювілей бібліотекарки/ С. Котлярова // Наше місто. - 2015 -18 червня. - C. 4

Анотація: Святкування 90-річного ювілею мешканки Кущівки Галини Солонько влаштували в бібліотеці №5

138.  Котлярова С.Котлярова С. В гостях у діда-краєзнавця/ С. Котлярова // Наше місто . - 2015. - 23 липня. - C. 5

Анотація: Робота краєзнавчо-пошукового клубу "Кущівські дослідники" при філії №5

139.  Котлярова С.Котлярова С. Гра-знайомство/ С. Котлярова // Наше місто . - 2015. - 17 грудня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №5

140.  Котлярова С.Котлярова С. Екскурсію до військової частини/ С. Котлярова // Наше місто. - 2015. - 3 грудня.-C. 4

Анотація: Військово-патріотичне виховання в філії №5

141.  Котлярова С.Котлярова С. Найкращого читача визначила бібліотека №5/ С. Котлярова // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Літературний конкурс в філії №5

142.  Котлярова С.Котлярова С. Патріотична година/ С. Котлярова // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №5

143.  Крокуємо разом у Європу // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Європейський урок в філії №14

144.  Кущівські ковалі  // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Робота краєзнавчо-пошукового клубу "Кущівські дослідники" при бібліотеці №5

145.  Літературний диліжанс  // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Популяризація дитячої літератури в центральній дитячій бібліотеці

146.  Літературно-музична імпреза  // Наше місто . - 2015. - 19 березня. - C. 4

Анотація: Участь філії №4 у Шевченківських читаннях

147.  Лялькове дефіле  // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Співпраця філії №12 з учнями школи "Вікторія-П"

148.  Місаєва Н.Місаєва Н. Година пам’яті жертв Голодомору/ Н. Місаєва // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Масовий захід в філії №4

149.  Місаєва Н.Місаєва Н. Дівич-вечір/ Н. Місаєва // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Святкування Міжнародного жіночого дня в філії №4

150.  Мама, матуся, мамулечка  // Наше місто . - 2015. - 21 травня. - C. 4

Анотація: Святкування Дня матері в філії №12

151.  Мандрівка в часі з книгою // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: День бібліографії в бібліотеці №19

152.  Марафон настільних ігор  // Наше місто . - 2015. - 30 липня. - C. 4

Анотація: Веселий ігровий день відбувся у бібліотеці №19 під девізом "Наповнимо Всесвіт радістю, щастям та добрими дивами"

153.  Ми - ваша бібліотека! // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Піар-акція "Приєднуйтесь до нас" в бібліотеці №4

154.  Ми живемо в Україні // Наше місто . - 2015. - 3 вересня. - C. 4

Анотація: Година державності в бібліотеці №12

155.  Ми з тобою - однієї крові! // Наше місто . - 2015. - 10 грудня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці-філії №21

156.  Милосердя і доброта - людства два крила // Наше місто . - 2015. - 10 грудня. - C. 4

Анотація: Бібліотерапевтична робота в бібліотеці №12

157.  Мир потрібен, як життя // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №17

158.  Мови рідної слова  // Наше місто . - 2015. - 26 лютого. - C. 4

Анотація: Заходи до Міжнародного дня рідної мови у філіях №№1,12,16,21

159.  Музеями Кіровоградщини  // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Мандрівка музеями в бібліотеці №12

160.  Музично-поетичний вогник  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Воєнно-патріотичне виховання в бібліотеці №19

161.  На дитяче свято  // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Співпраця бібліотеки №15 з оздоровчим табором "Барвінок" при школі №22

162.  На екскурсію до бібліотеки // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Масова робота бібліотеки №15

163.  На подіум виходить автор // Наше місто . - 2015. - 17 грудня. - C. 4

Анотація: Зустріч з поетесою Іриною Хоменко в філії №9

164.  На пошуки динозаврів  // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Он-лайн екскурсія "Всезнайки в країні Динозаврів" у бібліотеці №19

165.  На свято "Козакуйте, козаки!" // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Популяризація народознавства в центральній бібліотеці для дітей

166.  На Шевченківських читаннях  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Захід до 201-ї річниці з дня народження Кобзаря в філії №21

167.  Навіть коти читають  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Презентація креативної виставки-свята "Мій улюблений пухнастик, скільки він дарує щастя!" до всесвітнього дня кота в філії №8

168.  Найкращі друзі - читачі // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Масова робота бібліотеки №19

169.  Найпопулярніші книги  // Наше місто . - 2015. - 13 серпня. - C. 4

Анотація: Індивідуальна робота з користувачами в центральній дитячій бібліотеці

170.  Наш край - Кіровоградщина // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Година краєзнавства в бібліотеці №16

171.  Наше літо сонечком налито // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Співпраця філії №13 з оздоровчим табором  школи №20

172.  Не заблукати в павутинні // Наше місто . - 2015. - 24 вересня. - C. 4

Анотація: Інтернет-полювання в бібліотеці №19

173.  Пізнаємо Європу разом  // Наше місто . - 2015. - 21 травня. - C. 4

Анотація: День інформації в бібліотеці №4

174.  Пам’яті героїв Крут  // Наше місто . - 2015. - 5 лютого. - C. 3

Анотація: Патріотичне виховання в філіях №№2 і 8

175.  Пам’яті Небесної сотні  // Наше місто . - 2015. - 19 лютого. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №9

176.  Парад вітамінних шедеврів  // Наше місто . - 2015. - 25 червня. - C. 4

Анотація: Майстер-клас для майбутніх господинь в бібліотеці №21

177.  Патріотичний урок  // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №8

178.  Персональна виставка вишитих картин // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Популяризація декоративно-ужиткового мистецтва в філії №6

179.  Перші кроки до професії // Наше місто . - 2015. - 22 січня. - C. 4

Анотація: Профорієнтаційна робота в філії №17

180.  Перше знайомство з бібліотекою // Наше місто . - 2015. - 10 грудня. - C. 4

Анотація: Робота з дітьми дошкільного віку в бібліотеці №19

181.  Подорож прекрасними казками  // Наше місто . - 2015. - 2 квітня. - C. 4

Анотація: Робота з маленькими користувачами дитячих філій №№13 і 21

182.  Подорож у світ морських глибин // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Web-навігатор в бібліотеці №19

183.  Подорожуємо Європою  // Наше місто . - 2015. - 18 червня. - C. 4

Анотація: Бібліотека №21 запросила вихованців дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням "Зоряний" у заочну подорож країнами Євросоюзу

184.  Поетична година  // Наше місто . - 2015. - 5 лютого. - C. 3

Анотація: Масовий захід присвячений 80-річчю з дня народження Василя Симоненка в філії №13

185.  Поетичний акорд "У маленьких очах відкривається світ" // Наше місто . - 2015. - 22 січня. - C. 4

Анотація: Масовий захід до 80-річчя з дня народження Василя Симоненка в філії №19

186.  Попович Л.Попович Л. Колишні учні вітають учительку, яка залишила у їхньому серці слід на все життя/ Л. Попович // Кіровоградська правда. - 2015. - 17 липня. - C. 4

Анотація: Розповідь завідуючої філії №10 Наталії Анісімової про свою першу вчительку

187.  Призи - активним, ініціативним // Наше місто . - 2015. - 10 грудня. - C. 4

Анотація: Участь бібліотеки №10 в обласному ярмарку соціальних інновацій

188.  Про історію козацтва  // Наше місто . - 2015. - 22 жовтня. - C. 4

Анотація: Популяризація народознавства в бібліотеці №7

 

189.  Про гуцульське кохання  // Наше місто . - 2015. - 24 вересня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №1

190.  Про субсидії для населення // Наше місто . - 2015. - 30 квітня. - C. 4

Анотація: Масова робота бібліотеки №7

191.  Про таємничі символи  // Наше місто . - 2015. - 7 травня. - C. 4

Анотація: Майстер-клас по декоративно-ужитковому мистецтву в центральній дитячій бібліотеці

192.  Прочитала 22 книги про війну // Наше місто . - 2015. - 5 листопада. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеках-філіях №№1,8,12,13,15 та центральній книгозбірні для дітей

193.  Пташиний вернісаж  // Наше місто . - 2015. - 30 квітня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в філії №21

194.  Рідної мови чиста криниця // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: Мовний вернісаж в бібліотеці №2

195.  Резніченко І.Резніченко І. Ото здивували вчительку!/ І. Резніченко // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Квест "Рідна мова, рідний край" в бібліотеці №18

196.  Резніченко В.Резніченко В. Літературна розрада "Душа кричить словами вірша"/ В. Резніченко // Наше місто . - 2015. - 29 січня. - C. 3

Анотація: Знайомство з патріотичною поезією знаних українських поетів в філії №18

197.  Резніченко В.Резніченко В. Ти - людина, значить маєш права/ В. Резніченко // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Правове виховання в бібліотеці-філії №18

198.  Резниченко В.Резниченко В. Прекрасное своими руками/ В. Резниченко // Первая городская газета. - 2015. - 2 июля. - C. 10

Анотація: Калейдоскоп творчих поробок в бібліотеці №18

199.  Резниченко В.Резниченко В. Украине - мир и покой!/ В. Резниченко // Первая городская газета. - 2015. - 20 августа. - C. 2

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці-філії №18

200.  Рейд. Подвиг десантників  // Наше місто . - 2015. - 5 листопада. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №19

201.  Ретро-кінозал у бібліотеці  // Наше місто . - 2015. - 27 серпня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №6

202.  Ретро-кинозал в библиотеке  // Первая городская газета. - 2015. - 27 августа. - C. 10

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №6

203.  Родинне сонцеколо  // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Робота жіночого "Клубу цікавих зустрічей" у бібліотеці №8

204.  Салтан К.Салтан К. Україно! Честь і слава синам твоїм/ К. Салтан // Новенський вісник. - 2015. - №2, березень. - C. 8

Анотація: Патріотичне виховання в філії №17

205.  Сам прочитав - і вам раджу // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: День відкритих дверей в бібліотеці №12

206.  Сам прочитав і вам раджу // Наше місто . - 2015. - 28 травня. - C. 4

Анотація: Акція "Ви любите читати?" в бібліотеці №18

207.  Самонова В.Самонова В. Нагороджений двома Перемогами/ В. Самонова // Вечірня газета. - 2015. - 20 листопада. - C. 12

Анотація: Військово-патріотичне виховання в бібліотеці-філії №17

208.  Світ казковий, світ книжковий // Наше місто . - 2015. - 12 лютого. - C. 4

Анотація: Співпраця філії №12 з школами мікрорайону

209.  Свято вишиванки  // Наше місто . - 2015. - 4 червня. - C. 4

Анотація: Популяризація українознавства в філії №17

210.  Свято дружби "Ми разом з книгою" // Наше місто . - 2015. - 30 липня. - C. 4

Анотація: Масовий захід до Міжнародного дня дружби в бібліотеці №15

211.  Свято кульбабок  // Наше місто . - 2015. - 25 червня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в бібліотеці №12

212.  Сивина на скронях - мудрість в очах // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: Робота з людьми похилого віку в бібліотеці №15

213.  Сильні, дужі та кмітливі // Наше місто . - 2015. - 18 червня. - C. 4

Анотація: Участь філії №7 у спортивному святі, організованому в мікрорайоні Масляниківка

214.  Слідами Робінзона  // Наше місто . - 2015. - 7 травня. - C. 4

Анотація: Бліц-турнір по творчості Даніеля Дефо в бібліотеці №14

215.  Славетні постаті рідної землі // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Година цікавих фактів в бібліотеці №1

216.  Слово "мама"  // Наше місто . - 2015. - 21 травня. - C. 4

Анотація: Масовий захід до Дня матері в центральній дитячій бібліотеці

217.  Сорок п’ять сходинок пам’яті // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Виховна робота філії №17

218.  Співець душі народної  // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Вечір-портрет до 170-річчя І. Карпенка-Карого відбувся у бібліотеці №2

219.  Тільки родина як зірка єдина // Наше місто . - 2015. - 19 лютого. - C. 4

Анотація: Сімейне свято в бібліотеці №15

220.  Територія єдності  // Наше місто . - 2015. - 15 жовтня. - C. 4

Анотація: День відкритих дверей в центральній дитячій бібліотеці

221.  Тест на почуття гумору // Наше місто . - 2015. - 10 вересня. - C. 4

Анотація: Масова робота в філії №9

222.  Тимурівці третього тисячоліття  // Наше місто . - 2015. - 24 грудня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в центральній дитячій бібліотеці

223.  Турнір у шаховому королівстві // Наше місто . - 2015. - 11 червня. - C. 4

Анотація: Шахова феєрія в бібліотеці №19

224.  У бібліотеці №1  // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Читацькі заходи з учнями школи №29

225.  У боях за Незалежність // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Урок мужності в бібліотеці №8

226.  У рамках Національного проекту // Наше місто . - 2015. - 10 вересня. - C. 4

Анотація: Робота філії №12 в рамках проекту "Україна читає дітям"

227.  Україна - це ми // Наше місто . - 2015. - 3 вересня. - C. 4

Анотація: Тематичний вечір патріотичного напряму, організований філією №7, для жителів мікрорайону Масляниківка

228.  Українські сучасні письменники  // Наше місто . - 2015. - 27 серпня. - C. 4

Анотація: Робота юнацького клубу "КЛюЧ" при бібліотеці-філії №2

229.  Українцям - мир і спокій! // Наше місто . - 2015. - 27 серпня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №18

230.  Улюблене місце зустрічі - бібліотека // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: День відкритих дверей у книгозбірні №19

231.  Урок єдності "Вічна і єдина наша Україна" // Наше місто . - 2015. - 3 вересня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №8

232.  Урок пам’яті "Війна. Український рахунок" // Наше місто . - 2015. - 14 травня. - C. 4

Анотація: Військово-патріотичне виховання в бібліотеці №2

233.  Усе в твоїх руках // Наше місто . - 2015. - 17 грудня. - C. 4

Анотація: Виховна робота в бібліотеці №1

234.  Учасниками екологічної регати  // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в бібліотеці №4

 

235.  Учись у дружбі жити! // Наше місто . - 2015. - 25 червня. - C. 4

Анотація: Круглий стіл для вихованців оздоровчого табору "Веселка" в бібліотеці №1

236.  Ушацкая Т.Ушацкая Т. Читай, Кировоград!/ Т. Ушацкая // Первая городская газета. - 2015. - 6 августа. - C. 3

Анотація: Індивідуальна робота з дітьми в центральній міській бібліотеці

237.  Уявний борщ і реальні вареники // Наше місто . - 2015. - 29 жовтня. - C. 4

Анотація: Конкурсно-розважальна програма "Засвіт встали козаченьки" в бібліотеці №13

238.  Фітнес-бесіду  // Наше місто . - 2015. - 2 квітня. - C. 4

Анотація: Популяризація здорового способу життя в філії №12

239.  Фартушки для хазяєчок  // Наше місто . - 2015. - 1 жовтня. - C. 4

Анотація: Бібліотека №7, як центр громади

240.  Федоренко О.Федоренко О. Із автографами авторів/ О. Федоренко // Наше місто . - 2015. - 27 серпня. - C. 4

Анотація: Портретна галерея в центральній міській бібліотеці

241.  Фестиваль читання  // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Фестиваль читання в центральній дитячій бібліотеці

242.  Флешмоб "Дитячі голоси за мир" // Наше місто . - 2015. - 19 лютого. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці №21

243.  Фольклорна вітальня  // Наше місто . - 2015. - 22 січня. - C. 4

Анотація: Популяризація народознавства в філії №18

244.  Фразеологічна показуха  // Наше місто . - 2015. - 3 грудня. - C. 4

Анотація: Батл знавців української мови в філії №9

245.  Хай вогонь в серцях палає, а пожежі не буває! // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Навчання дошкільнят правилам пожежної безпеки в філії №12

246.  Хоменко І.Хоменко І. Конкурс ідей та проектів/ І. Хоменко // Наше місто . - 2015. - 24 вересня. - C. 4

Анотація: Конкурс ідей та проектів проходив у Кіровоградській міській централізованій бібліотечній системі напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек (30 вересня)

247.  Хоменко І.Хоменко І. Піар-офіси сучасних бібліотек України/ І. Хоменко // Бібліотечна планета. - 2015. - № 3. - C. 20-21

Анотація: Робота піар-офісу Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи

248.  Хоменко І.Хоменко І. Тонке мистецтво бібліотечної журналістики/ І. Хоменко // Бібліотечний форум України. - 2015. - № 2(48). - C. 38-40

Анотація: Піар-офіс Кіровоградської МЦБС

249.  Хоменко І.Хоменко І. Чаклун повертається!/ І. Хоменко // Наше місто . - 2015. - 26 листопада. - C. 4

Анотація: Зустріч з письменником Олегом Чаклуном в центральній міській бібліотеці

250.  Хороші манери  // Наше місто . - 2015. - 23 квітня. - C. 4

Анотація: Етикет-клас в філії №12 для учнів школи "Мрія"

251.  Чародій-вечір зібрав  // Наше місто . - 2015. - 22 січня. - C. 4

Анотація: Святкування Різдва учасниками клубу "Світ захоплень" при філії №4

252.  Час обирати професію  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Робота з профорієнтації в бібліотеці №16

253.  Чиста вулиця - чисте місто // Наше місто . - 2015. - 7 травня. - C. 4

Анотація: Акція по прибиранню території, організована бібліотекою №7, пройшла в районі Арнаутово

254.  Читацькі марафони  // Наше місто . - 2015. - 26 березня. - C. 4

Анотація: Масова робота бібліотеки №15

255.  Читачка №1  // Наше місто . - 2015. - 8 жовтня. - C. 4

Анотація: Індивідуальна робота в бібліотеці №1

256.  Шевченко мобілізує  // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Шевченківські читання до 201-ї річниці з дня народження Кобзаря пройшли в філіях №№1,12,13,21 та центральній дитячій бібліотеці

257.  Шейчук Н.Шейчук Н. Ілюзіон мовної словесності/ Н. Шейчук // Наше місто . - 2015. - 12 березня. - C. 4

Анотація: Масовий захід під назвою  "Плекатимеш мову - цвістимуть слова" в філії №4

258.  Шейчук Н.Шейчук Н. На літературний зорепад "Ти, рідна мово, - скарб від Бога"/ Н. Шейчук // Наше місто . - 2015. - 19 листопада. - C. 4

Анотація: Масовий захід в філії №4

259.  Шейчук Н.Шейчук Н. Поетично-музичну імпрезу/ Н. Шейчук // Наше місто . - 2015. - 3 вересня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в бібліотеці-філії №4

260.  Шейчук Н.Шейчук Н. Чайна симфонія насолоди та здоров’я/ Н. Шейчук // Наше місто . - 2015. - 24 грудня. - C. 4

Анотація: Організація дозвілля в бібліотеці №4

261.  Школа безпеки від інспектора ДАІ // Наше місто . - 2015. - 18 червня. - C. 4

Анотація: Екскурсію до музею дорожньо-патрульної служби для вихованців табору "Бригантина" при школі №31 організувала бібліотека №19

262.  Шовенко О.Шовенко О. Миссия библиотеки сегодня, завтра, всегда/ О. Шовенко // Первая городская газета. - 2015. - 9 апреля. - C. 6

Анотація: Сучасний підхід до роботи в  бібліотеці №6

263.  Ще нам, браття-українці, усміхнеться доля // Наше місто . - 2015. - 5 березня. - C. 4

Анотація: Заходи присвячені 200-річчю від дня народження українського композитора, автора гімну "Ще не вмерла Україна" М. Вербицького в філіях №№9,12 та центральній дитячій бібліотеці

264.  Що найбільше читають на Кущівці // Наше місто . - 2015. - 24 грудня. - C. 4

Анотація: Рейтинг книг "Книгоманія" провели працівники Кущівської бібліотеки №5

265.  Юрченко Г.Юрченко Г. Книжкову сміхотерапію/ Г. Юрченко // Наше місто . - 2015. - 9 квітня. - C. 4

Анотація: День сміху в філії №8

266.  Я маю право на любов і ласку // Наше місто . - 2015. - 17 грудня. - C. 4

Анотація: Правове виховання в бібліотеці №8

267.  Я народилася в Україні // Наше місто . - 2015. - 16 квітня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №12

268.  Янголи у терновому вінку // Наше місто . - 2015. - 26 лютого. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №4

269.  Ярмарок професій  // Наше місто . - 2015. - 19 лютого. - C. 4

Анотація: Профорієнтація молоді в філії №8

 

 

Додаток №2

Бібліотеки МЦБС на телебаченні

  1. Новорічний випуск: Ведуча проекту «Квартирник» бібліотекар філії №19 Нетребенко В.О. // TTV.- 2015. - 1 січня.
  2. Святкові пісні: Ведуча проекту «Квартирник» бібліотекар філії № 19  Нетребенко В.О. // TTV.- 2015.-  7 січня.
  3. Поети про зимові свята: Ведуча проекту «Квартирник» Нетребенко В.О., бібліотекар філії  № 19 // TTV .- 2015. - 10 січня.
  4. Читання дитячої зимової поезії: Проект «Квартирник» веде Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV.- 2015. - 13 січня.
  5. Олена Горобець та Оля Ткаченко (поезія та проза)  в гостях у «Квартирника» : Ведуча Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. - 17 січня.
  6. Гурт «Приходьте завтра» у «Квартирнику»: Автор проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV.- 2015.-  23 січня.
  7. Крадіжка в бібліотеці №5 // Обласне телебачення. – День за днем. – 2015. – 23 січня.
  8. Максим Несвітайлов та Антон Балаж  в гостях  у «Квартирника» : Автор проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV.- 2015.- 27 січня.
  9. Ганна Дудник про поезію в проекті «Квартирник» : Автор проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 3 лютого.

10. Дует Маша Моренко та Валерія Костюніна  в гостях у «Квартирника»: Автор та ведуча проекту  Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 10 лютого.

11. Вечір поезії та музики про кохання у філії № 19 //TTV.- В розрізі тижня. – 2015. - 14 лютого.

12. Кирило Поліщук та Артем Луценко – поетичний дует  у проекті «Квартирник» : Автор проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 17 лютого.

13. Анонс «Квартирника», присвяченого творчості Кузьми «Скрябіна» : Автор проекту бібліотекар філії №19 Нетребенко В.О. // TTV. - 2015. -  24 лютого.

14. Суд на неправдою : Фотомітинг в філії №17 // TTV. – Акценти  дня. – 2015. – 3 березня.

15. Новий сезон! Відкриття  проекту «Квартирник» : Автор ідеї Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. -10 березня.

16. Сергій Істомін про екзотичну музику в проекті «Квартирник»: Ведуча Нетребенко В.О. // TTV . - 2015. - 13 березня.

17. «Квартирник» пам’яті Андрія Кузьменка : Ведуча Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. - 14 березня.

18. Бібліотекарі філії №19 проти читачів // TTV. - Акценти дня. - 2015.- 16 березня.

19. Дует Аліни Шевченко та Олександра Тєплих  в гостях у «Квартирника» : Автор проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 17 березня.

20. Олександра Гонтар про прозу та поезію в проекті «Квартирник» : Ведуча Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. -  21 березня.

21. WEB-гонки у бібліотеці-філії № 19 // TTV.- В розрізі тижня. - 2015. - 21 березня.

22. Вуличні музиканти у «Квартирнику» : Автор проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. - 24 березня.

23. Дует Марії та Ільї Кожухар в проекті «Квартирник» : Автор ідеї Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. -  31 березня.

24. Літературні герої про Читай-фест : Інтерв'ю читачів бібліотеки-філії № 19 // КОДТРК. – 2015. - День за днем .- 2 квітня.

25. Свято «Читай – фест» у Кіровоградській МЦБС // Обласне телебачення. – 2015. – 2 квітня.

26. Книга єднає : Читай-фест у Кіровоградській МЦБС // TTV.- Акценти дня. – 2015. – 2 квітня.

27. Я прийшла підтримати учасників Читай-фесту: Інтерв'ю читача бібліотеки-філії № 19 // TTV .- В розрізі тижня. - 2015.- 2 квітня.

28. Поет Андрій Лаппа  в гостях у «Квартирника» : Ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 4 квітня.

29. Кіровоград – місто читаючих : Читай-фест у Кіровоградській МЦБС // TTV. – В розрізі тижня. - 2015. – 5 квітня.

30. Гурт «Ефір» кавери та авторські пісні в гостях у «Квартирника» : Автор та ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії № 19 // TTV. - 2015. - 7 квітня.

31. Поетеса Марія Сидорак в проекті «Квартирник» : Автор ідеї Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 11 квітня.

32. Музичний «Квартирник» з гуртом «Ефір» : Ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. -  14 квітня.

33. Поетеса та солістка гурту «Приходьте завтра»  Оля Алєксєєнко в гостях у «Квартирника» : Ведуча проекту Нетребенко В.О., ведуча філії №19 // TTV. - 2015. -  23 квітня.

34. Дует Жені Олійника та Руслана Боголюбова в проекті «Квартирник» : Ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. - 2 травня.

35. Олександр Любімов, Євген Скрипник та інші у музичному «Квартирнику» : Ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. - 7 травня.

36. Поетичний «Квартирник» : Ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 //  TTV . - 2015. - 14 травня.

37. Пісні гурту «Скрябін» у виконанні кіровоградських музикантів в проекті «Квартирник» : Ведуча  бібліотекар філії № 19 Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 21 травня.

38. Музичні поети» у програмі «Квартирник» : Автор та ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV. - 2015. - 28 травня.

39. Казкове аква-тату від бібліотеки- філії № 19 : Інтерв'ю бібліотекаря // КОДТРК. - День за днем. – 2015. - 2 червня.

40. Проект «Квартирник» -  закриття сезону! : Автор та ведуча проекту Нетребенко В.О., бібліотекар філії №19 // TTV . - 2015. - 2 червня.

41. Шахове королівство з'явилося під стінами бібліотеки №19 // TTV. - Акценти дня. - 2015. - 22 липня.

42. Бібліотекарі філії №19 провели змагання двох шахових королівств // TTV. - В  розрізі тижня. – 2015. - 26 липня.

43. Конкурс бібліотечних ідей : Стендова презентація ідей та проектів бібліотек Кіровоградської МЦБС // TTV. – Акценти  дня. – 2015. – 17 вересня.

44. Жити гідно – це як?: Історичний віраж в філії №17 // TTV. – Акценти дня. – 2015. – 4 листопада.

45. Анонс новорічного «Єлисаветградського книговира» в бібліотеці №19 // КОДТРК. – 2015. – 21 грудня.

46. Новорічний випуск «Єлисаветградського книговиру» №66 в бібліотеці №19 // КОДТРК. – 2015. – 26 грудня.

 



 

Додаток №3

Бібліотеки МЦБС на радіо

  1. Наша земля – Соборна Україна : Історико-літературна інформіна в філії №8 // Обласне радіо Скіфія-центр. – Новини культури. – 2015. – 22 січня.
  2. «Ти без мене – не ти…» : Свято закоханих у бібліотеці №19 // Обласне радіо. - 2015.- 11 лютого.
  3. Кохання наосліп : Презентація книжкової виставки до Дня закоханих в філії №2 // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 12 лютого.
  4. Обрано кращого читача року у бібліотеці-філії № 19 // Обласне радіо. - 2015. -14 лютого.
  5. І плаче росами земля : Презентація книги в бібліотеці №17 // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 3 березня.
  6. Хочу бути! : Профі-шоу в бібліотеці №4 // Обласне радіо. – Новини. -  2015. – 20 березня.
  7. Фестиваль читання в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 25 березня.
  8. Всеукраїнський тиждень дитячого читання триває. Приєднуйся! // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 27 березня.
  9. День здоров'я у бібліотеці № 19 // Обласне радіо. - 2015. - 16 квітня.

10. Цілющі аромати природи : Фіто день в бібліотеці №21 // Обласне радіо. – 2015. – 16 квітня.

11. Та мова, що земля тобі дала : Літературна гра в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. Новини. - 21 квітня.

12. Бібліотека – джерело екологічної інформації : День бібліографії в філії №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Новини. – 2015. – 22 квітня.

13. Птахи – це пісня, користь і політ : Декада птахів в філії №21 // Обласне радіо. – 2015. – 22 квітня.

14. Чорнобиль не має минулого часу : Година пам’яті в філії №17 // Обласне радіо. – 2015. – 23 квітня.

15. Чорнобильський квітень : День інформації в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 24 квітня.

16. А слава не згасне, а пам’ять нетлінна: Патріотичний урок в бібліотеці №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Новини Кіровоградщини. –  2015. - 7 травня.

17. Бібліотека – солдатові Перемоги : Патріотична акція в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 7 травня.

18. Бібліотекарі філії № 19 привітали ветеранів вдома // Обласне радіо. – 2015. - 8 травня.

19. Пам'ять повертає незабутнє : Музично-поетичний вогник у бібліотеці № 19 // Обласне радіо. - 2015.- 8 травня.

20. Шоколадна фантазія : Свято в бібліотеці №17 // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 14 травня.

21. Сім’я – світ задуманий Богом : Родинне сонце коло в бібліотеці №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Новини. – 2015. – 15 травня.

22. Із витоків скарбів словесних : День слов’янської писемності в бібліотеці №4 // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 20 травня.

23. Бібліоленд у Ковалівському парку : Святкування Міжнародного дня захисту дітей центральною дитячою бібліотекою // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 2 червня.

24. Шахове шоу у бібліотеці №19 // Обласне радіо.- 2015.- 3 червня.

25. Спинилось літо на дорозі : Аукціон літніх розваг в філії №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Новини. – 2015. – 9 червня.

26. Яким повинен бути справжній друг : Розмірковують читачі центральної дитячої бібліотеки // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Програма «Читай, Кіровоград». – 2015. – 14 червня.

27. Творчий вернісаж Оксани Крутоус запрошує : Виставка робіт у стилі пейп-арт в філії №17 // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 23 червня.

28. Закон і Я в Україні : Правова панорама в філії №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Новини. – 2015. – 26 червня.

29. Канікули : Правила відпочинку від центральної дитячої бібліотеки // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Програма «Читай, Кіровоград». –  2015.- 12 липня.

30. Читай Кіровоград! : Інформація про проект центральної дитячої бібліотеки // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 7 серпня.

31. Єднаймося навколо книги! : Акція в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. –  2015.- 14 серпня.

32. «Яскраві жіночі постаті нашої історії»: Історичний диліжанс в філії №8 // Обласне радіо. -  2015. - 20 серпня.

33. «Вічна і єдина наша Україна» : Урок єдності в бібліотеці №8 // Обласне радіо. – 2015. – 21 серпня.

34. .Україна! Ти в світі єдина : Святкування Дня Незалежності в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. –  2015. - 25 серпня.

35. Якщо ти новенька : Масовий захід в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Програма «Читай, Кіровоград». –  2015.- 18 вересня.

36. «Стороннім вхід дозволено!» : День відкритих дверей в книгозбірні №8 // Обласне радіо. – 2015. – 19 вересня.

37. Бібліотека – територія єдності : День відкритих дверей в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 3 жовтня.

38. Сучасність творить героїв : Героїко-патріотичний альманах у бібліотеці №4 // Обласне радіо. – 2015. – 16 жовтня.

39. Нагороджений двома Перемогами: Презентація буклету присвяченого ювілею В.С. Бодашка в філії №17 // Обласне радіо. – 2015. – 11 листопада.

40. Знай свої права : Правова орбіта у бібліотеці №4 // Обласне радіо. – 2015. – 19 листопада.

41. Схилимо голови в скорботі : Година історичної пам’яті у бібліотеці №4 // Обласне радіо. – 2015. – 20 листопада.

42. Військовий – професія героїчна : Патріотичне виховання в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2015. – 22 листопада.

43. Ми з тобою однієї крові : День домашніх тварин в філії №21 // Обласне радіо. – 2015. – 30 листопада.

44. Про відзначення в бібліотеці №21 Міжнародного дня права // Обласне радіо. – 2015. – 10 грудня.

45. Історія в мініатюрах Володимира Крутоуса : Зустріч із телеведучим в бібліотеці №17 // Обласне радіо. – 2015. – 11 грудня.

 

 

 

 

 

 

Додаток №4

Бібліотеки МЦБС в інтернеті

1. Кіровоградські діти обіграли виставу «Різдвяний вечір» (філія № 10) // Факел. – 2015. – 9 січня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11997-kirovohradski-dity-obihraly-vystavu-rizdvianyi-vechir

2. Маленькі кіровоградці взяли участь у Різдвяному вертепі (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 12 січня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12024-malenki-kirovohradtsi-vzialy-uchast-u-rizdvianomu-vertepi

3. Фольклорна вітальня «Світло Різдвяної  зірки» розважала дітей (філія18) // Факел. – 2015. – 12 січня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12027-folklorna-vitalnia-svitlo-rizdvianoi-zirky-rozvazhala-ditei

4. Різдвяний ангел завітав до бібліотеки: Фольклорна вітальня «Світло Різдвяної зірки» 10 січня зібрала дітей у філії №18 // Наше місто. – 2015. -  12 січня  // http://nashemisto.kr.ua/about_news/779

5. Зберігаємо традиції  (філія № 19)// Наше місто. – 2015. – 14 січня. - http://nashemisto.kr.ua/about_news/811

6. Бібліотека № 19 запрошує на захід, присвячений 80-річчю Симоненка (ф19) // Наше місто. – 2015. – 14 січня. - http://nashemisto.kr.ua/about_news/809

7. Кіровоградські діти колядували в бібліотеці (філія № 5) // Факел. – 2015. – 15 січня. -http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12104-kirovohradski-dity-koliaduvaly-u-bibliotetsi

+ Новина була проанансована на Всеукраїнському сайті  www.ukr.net

8. В Кіровограді діти ознайомилися зі звичаями та традиціями святкування різдвяних та новорічних свят (філія № 4) // Факел. – 2015. – 16 січня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12137-v-kirovohradi-dity-oznaiomylysia-zi-zvychaiamy-ta-tradytsiiamy-sviatkuvannia-rizdvianykh-ta-novorichnykh-sviat

9. Я хочу правді бути вічним другом (філія № 19) // Наше місто.-2015.-18 січня.- http://nashemisto.kr.ua/about_news/822

10. Відкрита меморіальна дошка на честь героя (філія № 5) //Факел.-2015.- 21 січня.-
http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/12255-vidkryta-memorialna-doshka-na-chest-heroia

11. Кіровоградські школяри взяли участь у «Святі української єдності» (філія № 4) // Факел. – 2015. – 22січня . - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12274-kirovohradski-shkoliari-vzialy-uchast-u-sviati-ukrainskoi-iednosti

12. Наша земля - Соборна Україна (філія № 8) // Весь Кіровоград. -  2015 року. - 22 січня http://www.kirovograd.net/society/2015/1/22/nasha_zemlja__soborna_ukrayina.htm

13. Вікторина «Соборна моя Україна» у кіровоградській бібліотеці (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 23 січня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/viktorina-soborna-moya-ukrayina-u-kirovogradskiy-bibliotetsi.html#axzz3Q7KB3JGE

14. В кіровоградській бібліотеці щедрували та ворожили (філія № 21) // Факел. –2015. –  23 січня. -http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12318-v-kirovohradskii-bibliotetsi-shchedruvaly-ta-vorozhyly

15. Вікторина «Соборна моя Україна» у кіровоградській бібліотеці (філія № 8) .- 2015. – 23 січня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/viktorina-soborna-moya-ukrayina-u-kirovogradskiy-bibliotetsi.html#axzz3nEXYnmjc

16. Вікторина «Соборна моя Україна» у кіровоградській бібліотеці (філія № 8) .- 2015. – 23 січня. - http://vsekommentarii.com/news/2015/01/23/11331766.htm

17. Вікторина «Соборна моя Україна» у кіровоградській бібліотеці (філія № 8) .- 2015. – 23 січня. - http://vsevesti.com/go/ru/article/id/1282102/viktorina-soborna-moja-ukraina-u-kirovogradsikij-bibliotetsi.html

18. Школярі взяли участь в бібліографічному огляді творів Василя Симоненка (філія № 6) // Факел. – 2015. – 28 січня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12429-shkoliari-vzialy-uchast-v-bibliohrafichnomu-ohliadi-tvoriv-vasylia-symonenka

19. В Кіровограді відбувся флешмоб «На п’єдесталі вічності герої Крут» (філія № 5) //Факел.- 2015.-29 січня.-
http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12464-v-kirovohradi-vidbuvsia-fleshmob-na-p-iedestali-vichnosti-her

+ Новина була проанансована на Всеукраїнському сайті www.ukr.net

20. Кіровоградські одинадцятикласники вшанували Василя Симоненка (філія № 13) // Факел.-2015.- 29 січня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12446-kirovohradski-odyniadtsiatyklasnyky-vshanuvaly-vasylia-symonenka

21. Згадати юність, що горіла в Крутах - урок незвичайної історії  (філія № 8) // Kirovograd24. – 2015. -  30 січня. - http://kirovograd24.com/society/2015/01/30/-zgadati-junist-scho-gorila-v-krutah-urok-nezvichainoi-istorii.htm

22. Згадати юність, що горіла в Крутах - урок незвичайної історії  (філія № 8) // Kirovograd24. – 2015. -  30 січня http://lenta.newsper.net/ua/article/region/3/theme/95?id=9306611&date=2015-01-30

23. Кіровоград: урок незвичайної історії (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. -http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-urok-nezvichaynoyi-istoriyi.html#ixzz3QIhrFhWN

24. Кіровоградські діти виготовляли валентинки для військових (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 5 лютого. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12609-kirovohradski-dity-vyhotovlialy-valentynky-dlia-viiskovykh

25. В Центральній дитячій бібліотеці пройшов патріотичний урок «Борці за єдність України» (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 5 лютого. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12603-v-tsentralnii-dytiachii-bibliotetsi-proishov-patriotychnyi-urok-bortsi-za-iednist-ukrainy

26. Бібліотека № 19 запрошує на захід "Ти без мене - не ти, я без тебе - не я" //Наше місто.- 2015.- 6 лютого.- //nashemisto.kr.ua/about_news/954

27. Кіровоград: колектив бібліотеки підготував та провів ярмарок професій (філія № 8) // Факел. – 2015. – 6 лютого. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12863-u-kirovohradi-vidbuvsia-romantychnyi-vernisazh-neimovirni-istorii-kokhannia

28. Кіровоградська молодь любить читати, але не вистачає часу (філія №5) // Факел. – 2015. – 9 лютого. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12673-kirovohradska-molod-liubyt-chytaty-ale-ne-vystachaie-chasu

29. Презентація книги «Лист бумаги» у бібліотеці (філія № 5) // Весь Кіровоград. – 2015. -  9 лютого. - http://www.kirovograd.net/science_culture/2015/2/9/prezentacija_knigi_list_bumagi_u_biblioteci.htm

30.До 160-ї річниці письменниці Ванди Василевської (філія № 7) // Наше місто. – 2015. – 9 лютого. - http://nashemisto.kr.ua/about_news/924

31. У Кіровограді підліткам допомагають правильно та свідомо обрати професію (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 9 лютого. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/2/9/u_kirovogradi_pidlitkam_dopomagayut_pravilno_ta_svidomo_obrati_profesiyu.htm

32. У Кіровоградській бібліотеці вивели формулу кохання (філія № 19) // Факел. – 2015. – 11 лютого. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12736-u-kirovohradskii-bibliotetsi-vyvely-formulu-kokhannia

33. День закоханих: ідея оформлення (філія № 19) // Наше місто. – 2015. – 11 лютого. - http://nashemisto.kr.ua/about_news/957

34. Формула кохання (філія № 19) // Наше місто.- 2015.- 11 лютого.- //
nashemisto.kr.ua/about_news/954

35. Бібліотека-філія № 19 запрошує на захід "Знайомих книг улюблені герої" у рамках проекту "Кращий читач року" // Наше місто.-2015.-12 лютого.- //nashemisto.kr.ua/about_news/959

36. Кіровоград: справжнє книжкове серце «пульсує» в бібліотеці (ЦБ) // Фотоінформ. – 2015. – 12 лютого. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-spravzhn-knizhkove-sertse-pulsu-v-bibliotetsi.html#axzz3RWdukDSf

37. І забилося книжкове серце (ЦБ) // Весь Кіровоград. – 2015. – 12 лютого. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/2/12/i_zabilosja_knizhkove_serce%E2%80%A6.htm

38. У Кіровограді відбувся флешмоб «Дитячі голоси за мир» (філія № 21) // Весь Кіровоград. – 2015. – 12 лютого. -http://www.kirovograd.net/shortly/2015/2/12/u_kirovogradi_vidbuvsja_fleshmob_ditjachi_golosi_za_mir_.htm

39. Вічна магія книги (філія № 19) // Наше місто.- 2015.- 14 лютого.- //nashemisto.kr.ua/about_news/960

40. У Кіровоградській бібліотеці обирали кращого читача (філія № 19) // ФактиЄлисаветграду.- 2015.- 15 лютого.- //fakel.kr.ua/index.php/kultura/12821-u-kirovohradskii-bibliotetsi-obyraly-krashchoho-chytacha

41. Кіровоградські діти робили валентинки з побутових відходів (філія №5) // Факел.-2015.-17 лютого.-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12868-kirovohradski-dity-robyly-valentynky-z-pobutovykh-vidkh

42. Любов з першого погляду (філія №12)// Факел.- 2015.- 17 лютого.- https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ICc2yUw9ittItVbeiZZJDqIOxdgClimRZB9VRujHIrE/edit?pli=1#gid=1806883943

43. Любов з першого погляду (філія №12)// Факел.- 2015.- 17 лютого.-

44. Бібліотека-філія № 19 Кіровоградської МЦБС запрошує на WEB-ГОНКИ! // Наше місто.- 2015.- 18 лютого.- nashemisto.kr.ua/about_news/962

45. У Кіровограді змагатимуться бібліотекарі з читачами (філія № 19) //Факти Єлисаветграду.- 2015.- 19 лютого.- //fakel.kr.ua/index.php/kultura/12920-u-kirovogradi-zmahatymutsia-bibliotekari-z-chytachamy

46. Чи вміємо користуватися рідною мовою? (філія № 21) // Весь Кіровоград. – 2015. – 19 лютого. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/2/19/chi_vmiyemo_koristuvatisja_ridnoyu_movoyu.htm

47. У Кіровограді відмовлялись від суржику з нагоди Міжнародного дня рідної мови // Факел. - 2015.-19 лютого. (філія № 21) - http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/12933-u-kirovohradi-vidmovlialys-vid-surzhyku-z-nahody-mizhnarodnoho-dnia-ridnoi-movy

48. У Кіровограді злодії обікрали бібліотеку (філія №5) // Гречка. – 2015. – 20 лютого. - http://gre4ka.info/nadzvychaini-podii/16691-u-kirovohradi-zlodii-obikraly-biblioteku-foto

49. У Кіровограді другий раз за два місяці пограбували бібліотеку (філія № 5) // Новини Кіровоградщини. – 2015. – 20 лютого. - http://novosti.kr.ua/news/u-kirovogradi-drugij-raz-za-dva-misyaci-pograbuvali-biblioteku-foto.html

50. У Кіровограді другий раз за два місяці обікрали бібліотеку (філія № 5) // Весь Кіровоград. – 2015. – 20 лютого. - http://www.kirovograd.net/shortly/2015/2/20/u_kirovogradi_drugii_raz_za_dva_misjaci_obikrali_biblioteku_.htm

51. Читачі бібліотеки зустрілись з волонтерами громадської організації «Серця матерів» (філія № 21) // Факел.-2015.-20 лютого.- http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo

52. Кіровоградські школярі зустрічали Масляну (філія № 13)// Факел.-2015.- 21 лютого.-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/12977-kirovohradski-shkoliari-zustrichaly-maslianu

53. Екскурсії у бібліотеці-філії № 19 // Наше місто.- 2015.- 23 лютого.- //nashemisto.kr.ua/about_news/965

54.У Кіровограді фінішували бібліотечні гонки (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 26 лютого.-

55. В дитячій бібліотеці виконали головну пісню українського народу (філія № 21) // Весь Кіровоград.-27лютого.- 2015.-

http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/2/27/v_ditjachii_biblioteci_vikonali_golovnu_pisnyu_ukrayinskogo_narodu.htm

56. Відбулися Шевченківські читання (філія № 21) // Весь Кіровоград.- 2015.-5 березня .- http://www.kirovograd.net/poster/2015/3/5/vidbulisja_shevchenkivski_chitannja_.htm

57. Шевченківські читання відбулися в Кіровограді. (філія № 21)- 2015.-5 березня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13231-shevchenkivski-chytannia-vidbulys-v-kirovohradi

58. Жінок Завадівки привітали з Міжнародним жіночим днем (філія № 10) // Кавун. Кіровоградське аматорське відео у новинах. – 2015. – 6 березня. - http://kavyn.kr.ua/zhinok-zavadivki-privitali-z-mizhnarodnim-zhinochim-dnem

59. Жінок Завадівки привітали з Міжнародним жіночим днем (філія № 10) // Мій Кіровоград. – 2015. – 6 березня. -   http://mykirov.com/zhinok-zavadivki-privitali-z-mizhnarodnim-zhinochim-dnem

60. У Кіровоградській бібліотеці триває Тиждень Шевченківських читань (філія №5)//Факел.-2015.- 6 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13257-u-kirovohradskii-bibliotetsi-tryvaie-tyzhden-shevchenkivskykh-chytan

61. Поетична хвиля «Тарасові слова то правда жива» (філія № 13) // Факел. – 2015. – 10 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13299-poetychna-khvylia-tarasovi-slova-to-pravda-zhyva

62. У Кіровограді провели вуличну акцію «Що в родині залежить від жінки?» (філія № 18) // Факел. – 2015. – 10 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13289-u-kirovohradi-provely-vulychnu-aktsiiu-shcho-v-rodyni-zalezhyt-vid-zhinky

63. У Кіровограді відбувся екологічний квест (філія № 21) // Факел. – 2015. – 12 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13344-u-kirovohradi-vidbuvsia-ekolohichnyi-kvest

64. Кіровоградські письменники – дітям (філія № 21) // Весь Кіровоград.-2015.-18 березня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/3/18/kirovogradski_pismenniki__ditjam.htm

65. У Кіровограді школярі зустрілися з поетесою Іриною Хоменко (філія № 13) // Факел. – 2015. -18 березня. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13495-u-kirovohradi-shkoliari-zustrilys-z-poetesoiu-irynoiu-khomenko

+ Новина була надрукована на Всеукраїнському сайті ukr.net/news/kirovograd.html 18 березня

66. Автостоп Книжковою Галактикою "Світ чудовий - світ казковий" :Анонс заходів до тижня дитячого читання у бібліотеці-філії № 19 //Наше місто.- 2015.- 18 березня.-//nashemisto.kr.ua/about_news/969

67. В Кіровограді вшановували Ліну Костенко(філія № 2) // Факел.-2015.-20 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13532-u-kirovohradi-vshanovuvaly-linu-kostenko

68. Веселі каруселі. Інтелектуально-розважальні ігри в бібліотеці (філія № 13) // Весь Кіровоград.-2015.-20 березня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/3/20/veseli_karuseli_intelektualnorozvazhalni_igri_v_biblioteci.htm

69. Бібліотекарі провели для кіровоградських учнів мульттерапію ( філія № 12) // Факел. – 2015. – 21 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13564-bibliotekari-provely-dlia-kirovohradskykh-uchniv-multterapiiu

70. Кіровоградські третьокласники – прихильники здорового способу життя (філія № 14) // Факел. – 2015. – 21 березня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13563-kirovohradski-tretoklasnyky-prykhylnyky-zdorovoho-sposobu-zhyttia

71. Тиждень шаленого читання (філія №5)//Весь Кіровоград.-2015.-23 березня.-http://www.kirovograd.net/science_culture/2015/3/23/tizhden_shalenogo_chitannja.htm

72.Тиждень шаленого читання (філія № 5) // Наше місто. – 2015. – 24 березня. - http://nashemisto.kr.ua/about_news/977

73. У Кіровограді триває Всеукраїнський тиждень дитячого читання (ЦДБ) // Факел. – 2015. -  27 березня http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13705-u-kirovohradi-tryvaie-vseukrainskyi-tyzhden-dytiachoho-chytannia

74. Свято «Читай-фест» у Кіровограді! (всі філії) // Фотоінформ. -2015. – 31 березня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/svyato-chitay-fest-u-kirovogradi.html#axzz3W9Ob5Uw6

75. Усмішка, як подарунок – книжкова сміхотерапія (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 2 квітня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/4/2/usmishka_jak_podarunok__knizhkova_smihoterapija.htm?print

76. Кіровоград: сміхотерапія у мікрорайоні «Шкільний»  (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 2 квітня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-smihoterapiya-u-mikrorayoni-shkilniy.html#axzz3W9Ob5Uw6

77. У Кіровограді відбувся "Читай-фест" (ЦДБ)// Факел. – 2015. – 02  квітня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13837-u-kirovohradi-vidbuvsia-chytai-fest

Наступні 5 посилань були і на Укр.нет:

78. У Кіровограді відзначили міжнародний день дитячої книги // Гречка. – 2015. – 2 квітня. - http://gre4ka.info/kultura/17695-u-kirovohradi-vidznachyly-mizhnarodnyi-den-dytiachoi-knyhy-foto

79.Кіровоградці пофестивалили під стінами міської ради // Перша електронна газета. – 2015. – 2 квітня. - http://persha.kr.ua/kirovogradci-pofestivalili-pid-stinami-miskradi-foto/

80. У Кіровограді відбувся «Читай-фест» // Перевесло. – 2015. – 2 квітня. - http://pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny/item/19233-u-kirovogradi-vidbuvsya-chytajfest.html

81. “Читай-фест–2015”  відбулося на площі перед міською радою // Весь Кіровоград.- 2015. – 2 квітня. - http://www.kirovograd.net/shortly/2015/4/2/chitaifest2015__vidbudetsja_na_ploshi_pered_miskoyu_radoyu.htm

82. 20 бібліотек міста закликали читати книги // Рідний Кіровоград. – 2015. – 2 квітня. - http://rk.kr.ua/20-bibliotek-mista-zaklikali-chitati-knigi-foto-video

83. Книга єднає кіровоградців // сайт Кіровоградської міської ради. – 2015. – 2 квітня. - http://www.kr-rada.gov.ua/news/kniga-dna-kirovo-2-04-15.html

84. Кіровоградські читачі фестивалили (відео-інтерв’ю читачів бібліотеки-філії №19) // Новости Кировограда.- 2-15.- 2 квітня.- //novosti.kr.ua/news/kirovogradski-chitachi-festivalili-vdeo.html

85. Кировоград: их всех объединила книга (всі філії) // Фотоинформ. – 2015. – 3 квітня. - http://fotoinform.net/news/News/kirovograd-ih-vseh-obedinila-kniga-video.html#axzz3XYTA7FSL

86. Автостопом Книжковою Галактикою пожорожували маленькі кіровоградці (філія № 19) // Факти Єлисаветграду (Факел).- 2-15.- 3 квітня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13849-avtostopom-knyzhkovoiu-halaktykoiu-podorozhuvaly-malenki-kirovohradtsi

87. У центрі Кіровограда гуляли мушкетери та розбійники (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 3 квітня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13858-u-tsentri-kirovohrada-hulialy-mushketery-ta-rozbiinyky

88.Фабрика читацьких талантів «Крок до успіху» (філія№5 С.Котлярова) // Весь Кіровоград-2015-6 квітня- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/4/6/fabrika_chitackih_talantiv_krok_do_uspihu.htm

89. Не лише словом, але й ділом (декілька слів про Сергія Жадана) (філія № 19) // Гречка.- 2015.- 7 квітня.- //gre4ka.info/blog/entry/ne-lyshe-slovom-ale-i-dilom-dekilka-sliv-pro-serhiia-zhadana-u-kirovohradi

90. Фабрика читацьких талантів «Крок до успіху»(філія№5 С.Котлярова) // Весь Кіровоград-2015-6 квітня-http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/4/6/fabrika_chitackih_talantiv_krok_do_uspihu.htm

91. Вихованці Кіровоградського ДЮК «Скіф» вчили писанкарству дітей і дорослих у бібліотеці-філії №18// Кіровоградська міська рада. – 2015. - 08 квітня. http://kr-rada.gov.ua/news/vihovanci-kirovogradskogo8-4-15.html

92. У Кіровограді стартував марафон пам'яті " Ми пам'ятаємо" (ф№12).- Факел.-2015.-9 квітня//http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/13963-u-kirovohradi-startuvav-marafon-pam-iati-my-pam-iataiemo

93. У Кіровограді стартував марафон пам'яті "Ми пам'ятаємо" (філія №12).-Мета.-2015.- 9 квітня//http://news.meta.ua/cluster:42222800-U-Krovograd-startuvav-Marafon-pamiat-Mi-pamiatamo/

94. У Кіровограді розкрили секрет смачної пасхи (філія№5) // Факел. – 2015. – 10 квітня-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/13975-u-kirovohradi-rozkryly-sekret-smachnoi-paskhy

95. Миссия библиотеки сегодня, завтра, всегда (філія № 6) // Первая городская газета. – 2015. –9 квітня. - http://gazzzeta.com/zine/?tcod=28229

96. Плекаємо творчу особистість читача (філія № 6) // Весь Кіровоград. – 2015. – 14 квітня. - http://www.kirovograd.net/science_culture/2015/4/14/plekayemo_tvorchu_osobistist_chitacha.htm

97. В кіровоградській бібліотеці відбувся фіто день (філія № 21) //Факел.-2015.-15квітня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura

98. Фітодень «Цілющі аромати природи» (філія №  21)// Наше місто-2015-16квітня-http://nashemisto.kr.ua/about_news/1127

99. Кіровоградські діти оспівували українську мову (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 16 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14101-kirovohradski-dity-ospivuvaly-ukrainsu-movu

100. Абрамова І.Вмійте природу любити (філія №4) // Весь Кіровоград. – 2015. – 16  квітня  http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/4/16/vmiite_prirodu_lyubiti.htm

101. День космонавтики відзначили в кіровоградській бібліотеці (філія №2) // Факел. – 2015. – 17 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14120-den-kosmonavtyky-vidznachyly-v-kirovohradskii-bibliotetsi

102. Пташиний вернісаж у бібліотеці (філія № 21) // Наше місто.-2015.- 21 квітня http://nashemisto.kr.ua/news/8

103. Пташиний вернісаж у бібліотеці (філія № 21) // Факел. – 2015. – 22 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14236-ptashynyi-vernisazh-u-bibliotetsi

104. Кіровоградські учні взяли участь в екологічному серфінгу (філія №8) // Факел. – 2015. – 23 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14254-kirovohradski-uchni-vzialy-uchast-v-ekolohichnomu-serfinhu

105. Кіровоград мікрорайон «Шкільний» - День бібліографії (філія № 8) . – 2015. – 23 квітня. - http://news.meta.ua/archive/23.04.15/cluster:42452437-Krovograd-mkroraion-Shklnii---Den-bblograf/

106. Кіровоград мікрорайон «Шкільний» - День бібліографії (філія № 8) // Фотоінформ . – 2015. – 23 квітня. -http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-mikrorayon-shkilniy-den-bibliografiyi.html#axzz3eYNYg3fv

107.  На День Землі завітала навіть морська свинка (філія№5 С.Котлярова) //Весь Кіровоград -2015-23 квітня- www.kirovograd.net/sport_ease/2015/4/23/na_den_zemli_zavitala_navit_morska_svinka.htm

108. У Кіровограді відзначили сумну дату (філія № 7) // Факел. – 2015. – 25 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14319-u-kirovohradi-vidznachyly-sumnu-datu

109. Кіровоградська  бібліотека провела для дітей етнографічну подорож (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 29 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14429-kirovohradska-biblioteka-provela-dlia-ditei-etnohrafichnu-podorozh

110. Кіровоградська бібліотека організувала феєрично-солодке свято «Шоколадна симфонія» (філія № 17) // Факел. – 2015. – 29 квітня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14411-kirovohradska-biblioteka-orhanizuvala-feierychno-solodke-sviato-shokoladna-symfoniia

111. Кіровоградські учні майстрували символи пам`яті про загиблих (філія №13) // Факел. – 2015. – 5 травня. –  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14522-kirovohradski-uchni-maistruvaly-symvoly-pam-iati-pro-zahyblykh

112. Бібліотекарі провели операцію «Ваш подвиг незабутній» (філія № 19) // Факел. – 2015. – 5 травня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14499-bibliotekari-provely-operatsiiu-vash-podvyh-nezabutnii

113. Кіровоград: активісти партії "Удар" привітали ветеранів з прийдешнім святом (філія № 19) //Акула.- 2015.-5 травня.- //akulamedia.com

114. Кіровоград: «Збережемо пам’ять про подвиг»(філія № 4)// Fotoinform.net.-2015.-06 травня.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-zberezhemo-pamyat-pro-podvig.html

115. Відбувся майстер-клас «Мак пам’яті» (філія №5 С. Котлярова) // Весь Кіровоград-2015-6 травня-http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/6/vidbuvsja_aisterklas_mak_pamjati.htm

116. Вистояли і перемогли (філія №4)//Весь Кіровоград .- 2015.- 07 травня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/7/vistojali_i_peremogli.htm

117. Вечір-спомин "Війна без права забуття" (філія № 16) // Факел.-2015.-7 травня

118. Вечір-спомин "Війна без права забуття" (філія № 16) // Весь Кіровоград. – 2015. – 7 травня

119. У Кіровограді відбувся сімейний конкурс до 70-ти річчя над нацизмом "Книга пам'яті мого роду" (філія № 13) // Факел.-2015.- 8 травня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14595-u-kirovohradi-vidbuvsia-simeinyi-konkurs-do-70-ty-richchia-peremohy-nad-natsyzmom-knyha-pam-iati-moho-rodu

120. Вихованці дитячого садка «Катеринка» привітали членів клубу «Ветеран» (філія № 16) // Факел. – 2015. – 10 травня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14636-vykhovantsi-dytiachoho-sadka-katerynka-pryvitaly-chleniv-klubu-veteran

121. У Кіровограді відбувся музично-поетичний вогник «Пам`ять  повертає незабутнє» (філія № 19) // Факел. – 2015. – 10 травня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14633-u-kirovohradi-vidbuvsia-muzychno-poetychnyi-vohnyk-pam-iat-povertaie-nezabutnie

122. Відбувся бібліомарафон «Ми пам’ятаємо» (філія №5 С. Котлярова) // Весь Кіровоград-2015-12 травня http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/12/vidbuvsja_bibliomarafon_mi_pamjatayemo.htm

123. Зібрати всі квіти землі і покласти їх до ніг ветеранів. (філія № 21) // Весь Кіровоград.-2015.- 12 травня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/12/zibrati_vsi_kviti_zemli_i_poklasti_yih_do_nig_veteraniv.htm

124. У Кіровограді відзначать день Бібліографії (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 13 травня.- //fakel.kr.ua/index.php/kultura/14691

125. Абрамова І. Кіровоград: масовий захід до Дня Європи у бібліотеці (філія №4) // http:// Fotoinform.net.-2015.-14 травня.-fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-masoviy-zahid-do-dnya-vropi-u-bibliotetsi.html#axzz3a7J0SrKf

126. Усіх небайдужих до читання запрошують на книжковий захід (філія № 19) // Рідний Кіровоград.-2015.- 14 травня.- //rk.kr.ua/usih-nebaiduzhih-do

127. Кіровоградців запрошують у подорож часом (філія № 19) // Акула.- 2015.- 14 травня.- // akulamedia.com

128. Кіровоградських читачів розважали в день бібліографії (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 16 травня .- //fakel.kr.ua/index.php/kultura/14742

129. Кіровоград: акція на 101-му мікрорайоні: акцію «Ви любите читати?» провели бібліотекарі філії №18. // Фотоінформ.-  2015. - 19 травня. -http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-aktsiya-na-101-mu-mikrorayoni.html

130. У Кіровограді відбулась акція "Ви любите читати?" (Акцію «Ви любите читати?» провели бібліотекарі філії №18 Кіровоградської міської бібліотечної системи, вийшовши на вулиці 101-го мікрорайону)// Факел Кировоград: fakel.kr.ua. – 2015. - 19 травня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14810-u-kirovohradi-vidbulas-aktsiia-vy-liubyte-chytaty

131. Віра Резніченко Сам прочитав і вам раджу (філія  №18) // Весь Кіровоград: інформаційний портал. – 2015. - 19 травня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/19/sam_prochitav_i_vam_radzhu.htm

132. Шейчук Н. У Кіровограді була проведена історико-літературна композиція (філія №4)// Fotoinform.net..-2015.-20 травня.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-bula-provedena-istoriko-literaturna-kompozitsiya.html#axzz3afvHXsPK

133. Віра Резніченко Кошик порад збирає родини на Бібліотусовку (філія №18) // Весь Кіровоград: інформаційний портал. -  2015. - 20 травня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/20/koshik_porad_zbiraye_rodini_na_bibliotusovku.htm

134. З нагоди свята до бібліотеки завітав протоієрей Євген Назаренко (філія № 5) //Факел. – 2015. – 21 травня- http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/14893-z-nahody-sviata-do-biblioteky-zavitav-protoiierei

135. Краєзнавча екскурсія «Кущівські ковалі» (філія № 5) // Весь Кіровоград-2015-21 травня-http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/5/21/krayeznavcha_ekrsja_kushivski_kovali.htm

136. С. Котлярова Кіровоградці беруть участь у Всеукраїнській акції «Українська молодь читає» (філія №5) // Факел. – 2015. - 26 травня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/14986-kirovohradtsi-berut-uchast-u-vseukrainskii-aktsii-ukrainska-molod-chytaie

137. Кіровоградський боєць написав вірш про війну (філія№5) // Кавун. – 2015. -26 травня-http://kavyn.kr.ua/kirovogradskii-boets-napisav-virsh-pro-viinu-vide

138. С. Котлярова Відбувся благодійний концерт для військовослужбовців(філія №5) // Весь Кіровоград-2015-27 травня-http://www.kirovograd.net/society/2015/5/27/vidbuvsja_blagodiinii_koncert_dlja_viiskovosluzhbovci

139. Для бійців АТО влаштували концерт(філія № 5)//Кавун-2015-27-05-http://kavyn.kr.ua/dlja-biitsiv-ato-vlashtuvali-kontsert-foto-video

140. Європа очима казкових героїв (філія № 21) // Факел.-2015.- 29 травня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15068-yevropa-ochyma-kazkovykh-heroiv

141. З 1 червня стартують літературні перегони "З книгою в канікули сумувати ніколи" (філія №12) //http://www.kirovograd.net/poster/2015/5/28/z_1_chervnja_startuyut_literaturni_peregoni_z_knigoyu_v_kanikuli_sumuvati_nikoli.htm

142. У Кіровограді відбулося лялько-паті (філія № 12) //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15135-u-kirovohradi-vidbulos-lialko-pati

143. У Кіровограді відбулося лялько-паті (філія № 12) //https://www.ukr.net/ua/news/kirovograd.html

144. У Кіровограді відбулося лялько-паті (філія № 12) //http://news.meta.ua/reg/kirovohrad/cluster:43151008-U-Krovograd-vdbulos-lialko-pat/

145. У Кіровограді захищали дітей (фоторепортаж) (філія № 19) // Точка доступу.- 2015.- 1 червня.- // dostyp.com/ua/novini/v-kirovogradi-zahy-shhaly-ditej

146. У Ковалівському парку діти створили колективну вітальну листівку (філія № 13) // Факел.-2015.- 2 червня.-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15129-u-kovalivskomu-parku-dity-stvoryly-kolektyvnu-vitalnu-lystivku

147. С. Котлярова У Кіровограді 1 червня відбувся «Читай-фест»(філія№5) // Факел-2015-3 червня-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15169-u-kirovohradi-1-chervnia-vidbuvsia-chytai-fest

148. Абрамова І. Кіровоград: святковий калейдоскоп у бібліотеці (філія №4)// Fotoinform.net.-2015.-03 червня.-http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-svyatkoviy-kaleydoskop-u-bibliotetsi.html#axzz3c07mR4mc

149. Казкове літо: за сприяння Лариси Онул у Кіровограді відбулося веселе дитяче свято. Фоторепортаж (філія № 19) // Кіровоградський медіапортал Акула.- 2015.- 3 червня.- // Akulamedia.com/cazkove-lito-za-sprijannja-larisi-onul-v-kirovogradi

150. У кіровоградській бібліотеці відбулося шахове шоу (філія № 19) // Гречка.- 2015.- 3 червня.- // gre4ka.info/kultura/19079-u-kirovogradskii-bibliotetsi-vidbulos-shaknove-sviato

151. Турнір у Шаховому королівстві (філія № 19) //Дошкільний навчальний заклад № 67 "Дельфін" комбінованого типу.- 2015.-3 червня.- //http://sadic.klasna.com/uk/site/news/view/id/42/

152. В Кіровограді відбулося шахове шоу (філія № 19) // Перевесло.-2015.-4 червня.- //pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny

153. У Кіровограді відбулась шахова феєрія (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 5 червня.- //fakel.kr.ua/index.php/kultura/15215

154. Турнір у Шаховому королівстві (філія № 19)// Кіровоград. Дошкільний навчальний заклад № 62 "Супутник" комбінованого типу.- 2015.- 8 червня.- //http://sputnik.klasna.com/uk/site/novini.html

155. Депутат міськради привітав 90-річну кіровоградку з ювілеєм (філія № 5)//Кавун-2015-9 червня-http://kavyn.kr.ua/deputat-miskradi-privitav-90-richnu-kirovogradku-z-juvileem-foto-video

156. Кіровоградка відсвяткувала 90-річний ювілей (філія№5 С. Котлярова)//Весь Кіровоград-2015-9 червня-http://www.kirovograd.net/society/2015/6/9/kirovogradka_vidsvjatkuvala_90richnii_yuvilei.htm

157. У Кіровограді на місці церкви збудували школу (філія № 5)//Кавун-2015-9 червня-http://kavyn.kr.ua/u-kirovogradi-na-mistsi-tserkvi-zbuduvali-shkolu-foto

158. Абрамова І. Кіровоград: майстер-клас «Зустріч вмілих рученят» (філія №4)// Fotoinform.net.- 2015.-09 червня.- http:// fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-mayster-klas-zustrich-vmilih-ruchenyat.html#axzz3cZq8KmKr

159. Маленькі кіровоградці заочно подорожують країнами Євросоюзу (філія № 21) // Факел. - 2015.- 9 червня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15281-malenki-kirovohradtsi-zaochno-podorozhuiut-krainamy-yevrosoiuzu

160. Кіровоград: аукціон літніх розваг на мікрорайоні «Шкільний»  (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 10 червня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-auktsion-litnih-rozvag-na-rayoni-shkilniy.html#axzz3eYHDGxLf

161. Маленькі кіровоградці взяли участь у БІБЛІОпікніку "Do you speak English?" (філія № 13) // Факел.-2015.-10 червня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15285-malenki-kirovohradtsi-vzialy-uchast-u-bibliopikniku-do-you-speak-english

162. У Кіровоградській бібліотеці створено зону відпочинку «Чай. Кава. Почитаємо?»  (філія № 8) // Факел. – 2015. – 12 червня. -http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15350-u-kirovohradskii-bibliotetsi-stvoreno-zonu-vidpochynku-chai-kava-pochytaiemo

163. Створюємо вітамінні шедеври (філія № 21) // Весь Кіровоград.-2015.- 12 червня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/12/stvoryuyemo_vitaminni_shedevri.htm

164. У Кіровограді відбулась краєзнавча екскурсія «Ремесла старої Кущівки (філія №5)// Факел Кіровоград-2015 - 13 червня- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15356-u-kirovohradi-vidbulas-kraieznavcha-ekskursiia-rem

165. Бібліотечні фантазії у Кіровограді(філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 13 червня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/bibliotechni-fantaziyi-u-kirovogradi.html#axzz3dKBtoRrk

166. Професіоналізм плюс креативність, або бібліотечні фантазії (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 15 червня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/15/profesionalizm_plyus_kreativnist_abo_bibliotechni_fantaziyi.htm

167. Абрамова І.В. Кіровоград: «У барвах сонячного літа» (філія №4)// Fotoinform.net.- 2015.-17 червня.-  http:// fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-u-barvah-sonyachnogo-lita.html#axzz3dIylKP6c

168. Абрамова І. Мій татусь найкращий в світі! (філія №4) // Весь Кіровоград.-2015.-17 червня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/17/mii_tatus_naikrashii_v_sviti.htm

169. Квітка з паперу своїми руками (філія № 21) // Весь Кіровоград .- 2015.-17червня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/17/kvitka_z_paperu_svoyimi_rukami.htm

170. Кіровоград: книжкова посмішка літа (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 17 червня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-knizhkova-posmishka-lita.html#axzz3dKBtoRrk

171. Кіровоград: книжкова посмішка літа (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 17 червня.-http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/18/knizhkova_posmishka_lita.htm

172. Вихованцям пришкільного табору розповіли про відповідальність за недотримання законів неповнолітніх (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 18 червня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/15449-vykhovantsiam-pryshkilnoho-taboru-rozpovily-pro-vidpovidalnist-za-nedotrymannia-zakoniv-nepovnolitnikh

173. Літературний сніданок із Всеволодом Нестайко (ЦДБ) // Факел. – 2015. - 18 червня. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15458-literaturnyi-snidanok-iz-vsevolodom-nestaiko

 

174. У кіровоградській бібліотеці дітей навчали лялькарству (ЦДБ) // Факел. – 2015. - 18 червня. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15459-u-kirovohradskii-bibliotetsi-ditei-navchaly-lialkarstvu

 

175. Інтернет-забави теж бувають корисними (ЦДБ) // Факел. – 2015. - 18 червня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15460-internet-zabavy-tezh-buvaiut-korysnymy

 

176. Котлярова С.В оздоровчому таборі "Барвінок" відбувся євроквест (філія №5) // Факел-2015-19 червня-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15480-v-ozdorovchomu-tabori-barvinok-vidbuvsia-ievrokvest

177. «Україна — моя Батьківщина і я пишаюсь тим, що я українець» (філія № 21) .- 2015.-22 червня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/22/ukrayina_—_moja_batkivshina_i_ja_pishayus_tim_sho_ja_ukrayinec.htm

178. Селфі з королевою… у бібліотеці!!! (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 25 червня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/25/selfi_z_korolevoyu%E2%80%A6_u_biblioteci.htm

180. Королева закликає читати маленьких кіровоградців (філія № 8) // Факел. – 2015. -  25 червня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15584-koroleva-zaklykaie-chytaty-malenkykh-kiroovhradtsiv

181. Закон і Я в Україні (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 26 червня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/6/26/pravova_panorama_zakon_i_ja_v_ukrayini.htm

182. Абрамова І.В. Кіровоград: у бібліотеці оформлена книжкова виставка (філія №4) // Fotoinform.net.- 2015.-26 червня.-  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-u-bibliotetsi-oformlena-knizhkova-vistavka.html#axzz3eWrc7csO

183. У Кіровограді пройшов вуличний захід «Бібліотека під відкритим небом» (ЦДБ) // Факел. – 2015. - 26 червня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15603-u-kirovohradi-proishov-vulychnyi-zakhid-biblioteka-pid-vidkrytym-nebom

184. Кіровоград: прекрасне свої руками (філія №18) // Фотоінформ. -  2015. – 30 червня. -  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-prekrasne-svoyi-rukami.html#axzz3ejq2fXNi

185. Резніченко В. Прекрасне свої руками (філія № 18) // Весь Кіровоград: інформаційний портал.- 1 липня 2015 року. Рубрика «Спорт і дозвілля». http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/7/1/prekrasne_svoyi_rukami.htm

186.Бібліотека на 101-му мікрорайоні запрошує своїх читачів ( філія №18) // Перша електронна газета. – 2015. – 1 липня. - http://persha.kr.ua/biblioteka-na-101-mu-mikrorajoni-zaproshuye-svo%D1%97x-chitachiv/

187.Резніченко В. Інноваційний проект – Бібліолавочка (філія №18)  //Весь Кіровоград. – 2015. – 3 липня   http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/7/3/innovaciinii_proekt__bibliolavochka.htm

188.101-й мікрорайон  долучився до конкурсу інноваційних проектів (філія № 18) // Перша електронна газета. – 2015. – 3 липня. - » http://persha.kr.ua/101-ij-mikrorajon-doluchivsya-do-konkursu-innovacijnix-proektiv/

189.У Кіровограді діє проект «Бібліолавочка» (філія № 18) // Факел. – 2015. – 3 липня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15759-u-kirovohradi-diie-proekt-bibliolavochka

190.Котлярова С. В гостях у діда-краєзнавця (філія № 5) // Весь Кіровоград. – 2015. – 8 липня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/7/8/v_gostjah_u_didakrayeznavcja.htm

191.У кіровоградській бібліотеці говорили про життя князя Володимира (філія № 19) //Усі новини Кіровоградщини.- 2015.- 9 липня.- //zlatopil.com.ua/life/item/5129

192.У Кіровограді дітям розповіли про велич князя Володимира (філія № 19) // Факел. – 2015. – 10 липня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15878-u-kirovohradi-ditiam-rozpovily-pro-velych-kniazia-volodymyra

193.У Кіровограді дітям розповілі про велич Князя Володимира (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 10 липня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/15878-u-kirovogradi

194.Абрамова І.В. У Кіровограді здійснили історичний екскурс (філія №4)// Fotoinform.net.- 2015.-16 липня.-  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-zdiysnili-istorichniy-ekskurs.html#axzz3gVVWxyuO

195.Канікули хенд-мейд у кіровоградській бібліотеці (філія № 19) // Усі новини Кіровоградщини.- 2015.- 16 липня.-//zlatopil.com.ua/life/item/5304

196.Канікули хенд-мейд у бібліотеці (філія № 19) // Факел. – 2015. – 17 липня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16005-kanikuly-khend-meid-u-bibliotetsi

197.Подорож урядовим сайтом «Великий князь Київський» (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 21 липня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16064-podorozh-uriadovym-saitom-velykyi-kniaz-kyivskyi

198.Абрамова І.В. Кіровоград: клуб для творчо обдарованих дітей і молоді (філія №4)// Fotoinform.net.- 2015.-22 липня.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-klub-dlya-tvorcho-obdarovanih-ditey-i-molodi.html#axzz3ghFt2loE

199. Марафон настільних ігор розважав маленьких кіровоградців під час канікул (філія № 19) // Факел. – 2015. – 23 липня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16124-marafon-nastilnykh-ihor-rozvazhav-malenkykh-kirovohradtsiv-pid-chas-kanikul

200. Кіровоградська бібліотека провела марафон настільних ігор (філія № 19) // Усі новини Кіровоградщини.-2015.-23 липня.-//zlatopil.com.ua/life/item/5460

201. У Кіровограді провели марафон настільних ігор (філія № 19) //Перевесло.- 2015.- 24 липня.- //pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny/item/21259-u-kirovohrdi

202. У бібліотеці юні кіровоградки святкували День народження улюбленої ляльки (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 31 липня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16285-u-bibliotetsi-iuni-kirovohradky-sviatkuvaly-den-narodzhennia-uliublenoi-lialky

203. У Кіровограді з`явились гуру з читання (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 3 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16317-u-kirovohradi-z-iavylys-huru-z-chytannia

204.Читай, Кіровоград! (ЦДБ) // Весь Кіровоград. – 2015. – 4 серпня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/8/4/chitai_kirovograd_.htm

205. Місаєва Н. Кіровоград: промо-акція на Олексіївці (філія №4)// Fotoinform.net.- 2015.-12 серпня.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-promo-aktsiya-na-oleksiyivtsi.html#axzz3lu5zZTdY

206.Бібліотечний кінозал показав «Тіні забутих предків» (філія № 19) // Факел. – 2015. – 13 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16538-bibliotechnyi-kinozal-pokazav-tini-zabutykh-predkiv

207. Юні читачі бібліотеки №19 відзначили ювілей фільму "Тіні забутих предків" // Перевесло.-2015.- 13 серпня.- //pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny/item/21444

208. У Кіровограді відбулась акція «Єднаймося навколо книги» (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 15 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16556-u-kirovohradi-vidbulas-aktsiia-yednaimosia-navkolo-knyhy

209. Вальс метеликів на «Шкільному» мікрорайоні (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. -  15 серпня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-vals-metelikiv-na-shkilnomu-mikrorayoni.html#axzz3itL5Jip6

210. Кизілова В. Бібліотечні фантазії: вальс метеликів (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 17 серпня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/8/17/bibliotechni_fantaziyi_vals_metelikiv.htm

211. Кіровоградців запрошують у бібліотеку (філія №1) // Факел. – 2015. – 18 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16628-kirovogradtsiv-zaproshuyut-u-biblioteku

212. Резніченко В. Українцям – мир і спокій! (філія № 18) // Весь Кіровоград. – 2015. – 19 серпня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/8/19/ukrayincjam__mir_i_spokii.htm

213. Украине – мир и покой! (Патриотический диалог с таким названием провели библиотекари филиала №18. Читатели общались на «Библиолавочке» на улице перед библиотекой и рассматривали вопросы мира и войны.// Утренний город . – 2015. - 19 августа. -  http://www.ugorod.kr.ua/news/2015-08-19-47120.html

214.Федоренко О.  У Кіровограді відкрито виставку книг з автографами авторів (ЦБ) // Факел. – 2015. – 20 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16690-u-kirovohradi-vidkryto-vystavku-knyh-z-avtohrafamy-avtoriv

215. Патріотичний діалог в Кіровограді: бібліотекарі філії №18 провели патріотичний діалог для читачів.// Фотоінформ. – 2015. – 20 серпня. -http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/patriotichniy-dialog-u-kirovogradi.html

216. Історичний диліжанс «Яскраві жіночі постаті нашої історії» (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 21 серпня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/8/21/istorichnii_dilizhans_jaskravi_zhinochi_postati_nashoyi_istoriyi.htm

217. Історичний диліжанс у Кіровограді (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. -  21 серпня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/istorichniy-dilizhans-u-kirovogradi.html#axzz3jRUG4IpP

218. У Кіровограді відбулась вулична акція (філія №18) // Фотоінформ. -  2015 – 22 серпня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-vidbulas-vulichna-aktsiya.html#axzz3joAUfXXL

219. Кіровоград: урок єдності (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. -  22 серпня. -http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-urok-dnosti.html#axzz3joHtHZyd

220. Кіровоград: урок єдності (філія № 8) // Факел. – 2015. -  22 серпня. -http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/15350-u-kirovohradskii-bibliotetsi-stvoreno-zonu-vidpochynku-chai-kava-pochytaiemo

221.Кировоградские библиотекари и читатели провели акцию «Сине-желтая моя Украина»(філія №18) - Утренний город . – 2015 – 24 серпня  (Новости Кировограда). http://www.ugorod.kr.ua/news/2015-08-24-47185.html

222.У Кіровограді для дітей пройшов день інформації «Україна – ти в світі єдина!» (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 24 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16732-u-kirovohradi-dlia-ditei-proishov-den-informatsii-ukraina-ty-v-sviti-iedyna

223.Квест у Кіровограді: у пошуках таємної точки (фото від філії № 19) // Перша електронна газета.- 2015.- 24 серпня.- //persha.kr/ua/kvest-u-kirovogradi

224Кировоград: необычная "хода" (фото играков команды библиотекарей от ф 19) // Фотоинформ.- 2015.- 24 августа.- // http://http://www.fotoinform.net/news/narodniy-reporter/kirovograd-neobichnaya-hoda-foto.html#axzz3juEy68ov

225.Бібліотекарі взяли участь у ХодаКвесті (філія № 19  та ЦБ) // Факел. – 2015. – 25 серпня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16760-bibliotekari-vzialy-uchast-u-khodakvesti

226. Урок єдності «Вічна і єдина наша Україна» (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. -  25 серпня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/8/25/urok_yednosti_vichna_i_yedina_nasha_ukrayina.htm

227.Читачі бібліотеки поспілкувались з головою міської організації ветеранів (філія № 7) // Факел. – 2015. – 27 серпня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/16820-chytachi-biblioteky-pospilkuvalys-z-holovoiu-miskoi-orhanizatsii-veteraniv

228. Ретро-кинозал у библиотеці (філія № 6) // Первая городская газета. –  2015. - 27 серпня. -http://gazzzeta.com/zine/?tcod=31260

229.WALL ART Великий океан в маленькій бібліотеці (філія № 13) // Факел. – 2015. – 9 вересня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17003-wall-art-velykyi-okean-v-malenkii-bibliotetsi

+ Новина була надрукована на всеукраїнському порталі новин Укрнет: https://www.ukr.net/news/kirovograd.html.- 9 вересня

230.Бібліотека взяла участь у конкурсі ідей та проектів (ЦБ) // Весь Кіровоград. – 2015. – 14 вересня http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/9/14/biblioteka_vzjala_uchast_u_konkursi_idei_ta_proektiv.htm

231. Абрамова І. Кіровоградські діти прийняли участь у вахті миру (філія №4)// Fotoinform.net.- 2015.-16 вересня.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovogradski-diti-priynyali-uchast-u-vahti-miru.html#axzz3m5Fq8LPA

232. Краєзнавча екскурсія «Духовна спадщина жителів Кущівки» (філія № 5) // Весь Кіровоград-2015.-  17 вересня.- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/9/17/krayeznavcha_ekskursija_duhovna_spadshina_zhiteliv_kushivki.htm

233.Хоменко І. Кіровоград: три конкурси напередодні свята (всі філії) // Фотоінформ. – 2015. – 17 вересня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-tri-konkursi-naperedodni-svyata-foto.html#axzz3m5HLfYMy

234.Бібліолавочка у Кіровограді (філія 18) // Фотоінформ. – 2015. – 18 вересня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/bibliolavochka-u-kirovogradi.html#axzz3m5HLfYMy

235. Хоменко І. Бібліотекарі розкрили свої секрети (всі філії) // ВесьКіровоград. – 2015. – 18 вересня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/9/18/bibliotekari_rozkrili_svoyi_sekreti.htm

236. Година краєзнавства "Наш край - Кіровоградщина" (філія № 16) //Факел.-2015.-19 вересня
237. День відкритих дверей (філія № 16) // Факел.- 2015.-19 вересня

238. Абрамова І. День відкритих дверей для мешканців мікрорайону Олексіївка (філія №4) Fotoinform.net.- 2015.-20 вересня.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/den-vidkritih-dverey-dlya-meshkantsiv-mikrorayonu-oleksiyivka-20-09-2015.html#axzz3mfSZWxAR

239. «Кіровоград: на «Шкільному» - стороннім вхід дозволено» (філія № 8). – 2015. – 21 вересня. -  http://vsevesti.com/go/ru/article/id/1338989/kirovograd-na-shkilinomu-storonnim-vhid-dozvoleno.html

240. «Кіровоград: на «Шкільному» - стороннім вхід дозволено» (філія № 8). – 2015. – 21 вересня. -  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-na-shkilnomu-storonnim-vhid-dozvoleno.html#axzz3mRwoFYaB

241. День відкритих дверей «Стороннім вхід дозволено!» (філія № 8). – 2015. – 21 вересня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/9/21/den_vidkritih_dverei_storonnim_vhid_dozvoleno.htm

242.  День відкритих дверей пройшов у бібліотеці (філія № 16) // Факел. – 2015. – 22 вересня. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17234-den-vidkrytykh-dverei-proishov-u-bibliotetsi

243. У Кіровограді письменники читатимуть для дітей (філія № 19) // Гречка.-2015.- 23 вересня.- //http://gre4ka.info/anonsy/21393-u-kirovohradi-pysmennyky-chytatymut-dlia-ditei

244. Кіровоградські письменники читали для дітей (філія №19) // Гречка.- 2015.- 23 вересня.- //http://gre4ka.info/kultura/21411-kirovohradski-pysmennyky-chytaly-dlia-ditei-foto

245. В Кіровограді відбулося творче спілкування дітей та поетів у філії № 19 //Перевесло.- 2015.-24 вересня.- // http://pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny/item/21809-v-kirovogradi-vidbulosya-tvorche-spilkuvannya-ditej-ta-poetiv.html

246.Кіровоградські діти стали бібліотекарями на цілу годину (філія № 19)// Перевесло.- 2015.-25 вересня.- //http://pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny/item/21807-kirovogradski-dity-staly-bibliotekaramy-na-cilu-godynu.html

247. Година спілкування. Пам'ятаємо героїв! (філія № 13) // Весь Кіровоград.-2015.-25 вересня.-http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/9/25/godina_spilkuvannja_pamjatayemo_geroyiv_.htm

248.У «Гімназії новітніх технологій навчання» вивчали рідний край (філія № 16) // Факел. – 2015. – 27 вересня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17320-uchni-himnazii-novitnikh-tekhnolohii-navchannia-vyvchaly-ridnyi-krai

249. Кіровоградці  відвідали бібліотеку у День відкритих дверей (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 3 жовтня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17443-kirovohradtsi-vidvidaly-biblioteku-u-den-vidkrytykh-dverei

250. Пенсіонери Кіровограда засвоїли "Кодекс поважних людей" (С.Котлярова філія № 5)// Факел.- 2015.- 05 жовтня - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17460-pensionery-kirovohrada-zasvoily-kodeks-povazhnykh-liudei

251. Завадівка в Інтернеті – сучасний підхід до популяризації краєзнавства (філія № 10) // Весь Кіровоград. – 2015. – 7 жовтня. -

http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/10/7/zavdivka_v_interneti__suchasnii_pidhid_do_populjarizaciyi_krayeznavstva.htm

252. Кіровоградські діти шукали динозаврів (філія № 19) // Перевесло.- 2015.- 9 жовтня.- // http://www.pereveslo.org.ua/index.php/kirovogradsky-novyny/item/21950-kirovogradski-dity-shukaly-dynozavriv.html

253. Молодші школяри Кіровограда вивчали динозаврів (філія № 19) //Фати Єлисаветграду.- 2015.- 9 жовтня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17545-molodshi-shkoliari-kirovohrada-vyvchaly-dynozavriv

254. Юні кіровоградці святкували Покрову по-козацькі (С.Котлярова філія № 5)// Факел.- 2015.- 09 жовтня - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17562-yuni-kirovohradtsi-sviatkuvaly-pokrovu-po-kozatski

255. Кіровоград: Завадівка в інтернеті (філія № 10) // Фотоінформ. – 2015. – 10 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-zavadivka-v-interneti.html#axzz3oKaYu8tf

256. У Кіровограді відзначать "День героя" (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 10 жовтня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/17571-u-kirovohradi-vidznachat-den-heroia

257. Учасники АТО розкажуть про свою роботу (філія № 19) // З перших уст.- 2015.-12 жовтня.- //http://zpu.kr.ua/podiyi-2/1221-uchasnyky-ato-rozkazhut-pro-svoiu-robotu

258. У Кіровограді відбулося свято «Козакуйте, козаки!» (ЦДБ)// Факел. – 2015. – 14 жовтня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17649-u-kirovohradi-vidbulos-sviato-kozakuite-kozaky

259. Кіровоград: «Для чесних і сміливих» (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 14 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-dlya-chesnih-i-smilivih.html#axzz3s0ybiG2A

260. «Для чесних і сміливих» - конкурсна програма (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 14 жовтня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/10/14/dlja_chesnih_i_smilivih__konkursna_programa.htm

261. У Кіровограді працював Biblio-майданчик (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 15 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-pratsyuvav-biblio-maydanchik.html#axzz3s0ybiG2A

262. Biblio-майданчик «Мужні серця Батьківщини» (філія № 8) // Весь Кіровоград. http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/10/15/bibliomaidanchik_muzhni_sercja_batkivshini.htm

263. Кіровоградській бібліотеці подарували бойовий прапор з підписами бійців, які побували в зоні АТО (філія № 19) // Рідний Кіровоград.- 2015.- 15 жовтня.- //http://rk.kr.ua/kirovogradskii-bibliotetsi-podaruvali-boiovii-prapor-z-pidpisami-biitsiv-jaki-pobuvali-v-zoni-ato-foto

264. У Кіровограді відбувся День героя "Дякуємо за життя!" (філія № 19) // Факти Элисаветграду.- 2015.- 15 жовтня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17668-u-kirovohradi-vidbuvsia-den-heroia-diakuiemo-za-zhyttia

265. Абрамова І. У Кіровограді провели військово-патріотичний альманах (філія №4) // Fotoinform.net..-2015.-16 жовтня.-http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-proveli-viyskovo-patriotichniy-almanah.html#axzz3oojQzYZ0

266. Школярі вивчали традиції українського козацтва(філія № 13) // Факел.-2015.-16 жовтня.-http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/17691-shkoliari-vyvchaly-tradytsii-ukrainskoho-kozatstva

267. Кіровоградець – ти людина, а значить маєш права: філія №18 провела інформ-порадник для родин «Маємо право»// Фотоінформ – 2015 – 17 жовтня http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovogradets-ti-lyudina-znachit-mash-prava.html#axzz3p5vtaTTA

268. Школярі у бібліотеці знайомились зі скрипкою (філія № 13) //Факел.-2015.-18 жовтня.-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17717-shkoliari-u-bibliotetsi-znaiomylys-zi-skrypkoiu

269. Ти – людина, значить маєш права: Кожен громадянин України повинен знати свої права та обоз'язки, лише тоді він буде справжнім членом суспільства. А знати їх потрібно і дітям і батькам. (філія №18) // Весь Кіровоград – 2015 - 19 жовтня http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/10/19/ti__lyudina_znachit_mayesh_prava.htm

270.  В Кировограде говорили о правах и обязанностях: Информ-руководство для семей «Имеем право» провели библиотекари филиала №18// Утренний город – 2015 – 19 октября http://www.ugorod.kr.ua/news/2015-10-19-48162.html

271. Покоління NEXT відзначило день бібліографії (філія№5)// Факел.- 2015.- 21 жовтня -http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17804-pokolinnia-next-vidznachylo-den-bibliohrafii

272. Свято входин після ремонту (С.Котлярова філія № 5)// Весь Кіровоград-2015.- 22 жовтня- http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/10/22/svjato_vhodin_pislja_remontu.htm

273. Читачі бібліотеки використовували "книжкове спорядження" (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.-2015.- 26 жовтня.- // http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17871-chytachi-biblioteky-vykorystovuvaly-knyzhkove-sporiadzhennia

274. У Кіровограді відбувся відео-перегляд «Україна в жорстоких обіймах війни» (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 27 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-vidbuvsya-video-pereglyad-ukrayina-v-zhorstokih-obiymah-viyni.html#axzz3s0ybiG2A

275. Маленькі читачі бібліотеки пройшли "Стежками слави і мужності" (ф19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 28 жовтня.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17921-malenki-chytachi-biblioteky-proishly-stezhkamy-slavy-i-muzhnosti

276. В Центральній бібліотеці для дітей відзначили День визволення України // Факел. – 2015. – 28 жовтня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17912-v-tsentralnii-bibliotetsi-dlia-ditei-vidznachyly-den-vyzvolennia-ukrainy

277.  У Кіровограді відбувся відео-перегляд «Україна в жорстоких обіймах війни» (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 28 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-vidbuvsya-video-pereglyad-ukrayina-v-zhorstokih-obiymah-viyni.html#axzz3pr8i3eeH

278. Україна в жорстоких обіймах війни (філія № 8) // Весь Кіровоград. - 2015. – 28 жовтня. .http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/10/28/ukrayina_v_zhorstokih_obiimah_viini.htm

279. У Кіровограді відбувся відео-перегляд «Україна в жорстоких обіймах війни» (філія № 8) // Усі вісті . – 2015. – 28 жовтня. -http://vsevesti.com/go/ru/article/id/1347488/u-kirovogradi-vidbuvsja-video-peregljad-ukraina-v-zhorstokih-obijmah-vijni.html

280. У Кіровограді відбувся відео-перегляд «Україна в жорстоких обіймах війни»(філія № 8) // Мета . – 2015. – 28 жовтня. -http://news.meta.ua/ua/metka

281. «Пантеон вічної слави» представили бібліотекарі відвідувачам (філія № 13) //Факел.- 2015.- 29 жовтня.- http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17931-panteon-vichnoi-slavy-predstavyly-bibliotekari-vidviduvacham

+ посилання на УКР.нет

282. Документальний фільм "Рейд" показали в кіровоградській бібліотеці (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.-1 листопада.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/17973-dokumentalnyi-film-reid-pokazaly-v-kirovohradskii-bibliotetsi#addcomment

283. Шейчук Н. У Кіровограді відбувся літературний зорепад (філія №4)// Fotoinform.net.-2015.-06 листопада.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-vidbuvsya-literaturniy-zorepad.html#axzz3qhjyCNdl

284. Кіровоградці скептично ставляться до децентралізації? (філія № 5)  // Факел. -2015. – 06 листопада http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/18081-kirovohradtsi-skeptychno-stavliatsia-do-detsentralizatsii

285. Відвідувачі бібліотеки здійснили "Подорож у світ морських глибин" (філія № 19) // Факти Єлисаветграду.-2015.- 12 листопада.- //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18185-vidviduvachi-biblioteky-zdiisnyly-podorozh-u-svit-morskykh-hlybyn

286. Резніченко В. У Кіровограді відбувся квест (філія № 18) // Фотоінформ. – 2015. – 13 листопада. -  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-vidbuvsya-kvest.html#axzz3s0ybiG2A

287. Кировоградская библиотека провела квест (філія № 18) // Утренний город. – 2015. - 13 ноября. -  http://www.ugorod.kr.ua/news/2015-11-13-48673.html

288. Третьокласники «подорожували» рідним краєм: квест для школярів влаштувала бібліотека №18 (Продовжується співпраця навчального закладу з міською бібліотекою-філією №18 сімейного читання)// Сайт «Kомунальний заклад «Навчально-виховне об'єднання "Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів, ліцей «Сокіл».  – 2015. - 13 листопада. -  http://school-internat.at.ua/news/tretoklasniki_podorozhuvali_ridnim_kraem/2015-11-13-3080

289. Кизілова В. Кіровоград: на «Шкільному»  відбувся день інформації (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. – 14 листопада. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-na-shkilnomu-vidbuvsya-den-informatsiyi.html#axzz3s0ybiG2A

290. День інформації «Бути здоровим – модно!» (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. – 15 листопада. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/11/15/den_informaciyi_buti_zdorovim__modno.htm

291. Кіровоградська бібліотека запрошує на зустріч з відомими дитячими письменниками (ф19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 17 листопада.- // http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18284-kirovohradska-biblioteka-zaproshuie-na-zustrich-z-vidomymy-dytiachymy-pysmennykamy

292. Дитячі письменники у кіровоградській бібліотеці (анонс) (ф19) // В курсі.- 2015.- 18 листопада.-//k-polishchuk.vkursi.com/8517

293. Дитячі письменники у бібліотеці (анонс) (ф19) //Гречка.-2015.- 18 листопада.- // gre4ka.info/blog/entry/

294. Абрамова І. У Кіровограді школярів запросили на правову орбіту (філія №4)// Fotoinform.net..-2015.-18 листопада.- http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-shkolyariv-zaprosili-na-pravovu-orbitu.html#axzz3rvG09UIH

295. Старшокласники у бібліотеці навчались толерантної поведінки (філія № 5) // Факел. – 2015. – 18 листопада. – http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18290-starshoklasnyky-u-bibliotetsi-navchalys-tolerantnoi-povedinky

296. Заочна туристична мандрівка відбулась у бібліотеці Кіровограда (філія № 13) // Факел.-2015.-18 листопада.-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18291-zaochna-turystychna-mandrivka-vidbulas-u-bibliotetsi-kirovohrada

297. Ліричні рядки кіровоградської поетеси (філія № 12)//www.kirovograd.net - 2015.- 19 листопада

298. Ліричні рядки кіровоградської поетеси (філія № 12) // http://www.kirovograd.net/science_culture/2015/11/19/lirichni_rjadki_kirovogradskoyi_poetesi_.htm?print

299. Ліричні рядки кіровоградської поетеси (філія № 12) //http://news.meta.ua/cluster:45975342-Lrichn-riadki-krovogradsko-poetesi/

300. Ліричні рядки кіровоградської поетеси (філія № 12) //http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18337-lirychni-riadky-kirovohradskoi-poetesy

301. Ліричні рядки кіровоградської поетеси (філія № 12) //http://ua.redtram.com/go/1747179434/

302. Відомі українські дитячі письменники спілкувалися із маленькими читачами (ф19) //Факти Єлисаветграду.- 2015.-19 листопада.-//http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18328-vidomi-ukrainski-dytiachi-pysmennyky-spilkuvalysia-iz-malenkymy-chytachamy

303. Літературні гастролі Івана Андрусяка та Сашка Дерманського в Кіровограді (ф19)// В курсі ком.- 2015.-19 листопада.- //k-polichuk.vkursi.com/8528.html

304. Хоменко І. Чаклун повертається у Кіровоград (ЦБ) // Фотоінформ. – 2015. – 19 листопада. http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/chaklun-povertatsya-u-kirovograd.html#axzz3s0ybiG2A

305. Проект "Україна читає дітям" у Кіровограді (філія №12)//www.kr-rada.gov.ua//.- 2015.- 20 листопада

306. Проект "Україна читає дітям" у Кіровограді (філія № 12)  http://mykirov.com/proekt-ukrayina-chitaie-dityam-v-kirovogradi

307. Проект «Україна читає дітям» (філія № 12) // Фотоінформ. – 2015. – 20 листопада. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/proekt-ukrayina-chita-dityam-u-kirovogradi.html#axzz3s0ybiG2A

308. Місаєва Н. Кіровоградці, схилимо голови в скорботі (філія № 4) // Фотоінформ. – 2015. – 20 листопада. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovogradtsi-shilimo-golovi-v-skorboti.html#axzz3s0ybiG2A

309. Дитячі письменники у дитячій бібліотеці (ф19) // Гречка.-2015.- 20 листопада.- //gre4ka.info/blog/entry/dytiachi-pysmennyky-u-dytiachii-bibliotetsi

310. Військовий – професія героїчна (ЦДБ) // Факел. – 2015. – 22 листопада. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18358-viiskovyi-profesiia-heroichna

311. Військовий – професія героїчна (ЦДБ) // Перша електронна газета. – 2015. – 22 листопада. -  http://persha.kr.ua/news/showbiz/59513-vijskovij-profesiya-geroyichna.html

312. Кіровоградські школярі побували у військовій частині (філія № 5) // Весь Кіровоград. – 2015. – 23 листопада. – http://www.kirovograd.net/society/2015/11/23/kirovogradski_shkoljari_pobuvali_u_viiskovoyi_chastini__.htm

313. Відзначені кращі бібліотечні інновації Кіровоградської області (філія № 10) // Златопіль. – 2015. – 27 листопада. - http://zlatopil.com.ua/life/item/8025-vidznacheni-krashchi-bibliotechni-innovatsii-kirovohradskoi-oblasti

314. Перше знайомство з бібліотекою відбулося у дошкільнят (ф19) // Факти Єлисаветграду.- 2015.- 28 листопада.- //akel.kr.ua/index.php/kultura/18492-pershe-znaiomstvo-z-bibliotekoiu-vidbulos-u-doshkilniat

315. Милосердя і доброта - людства два крила (філія № 12) // Весь Кіровоград.- 2015.- 1 грудня. – http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/12/1/miloserdja_i_dobrota__lyudstva_dva_krila.htm

316. Мій край, прадавній і сучасний (філія № 12) http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/12/4/mii_krai_pradavnii_i_suchasnii.htm

317. Мій край, прадавній і сучасний (філія №12) http://www.kr-rada.gov.ua/kultura.html

318. Маленькі кіровоградці змагались та грали у бібліографічну гру (філія № 5) // Факел. – 2015. – 5 грудня. - http://fakel.kr.ua/index.php/suspilstvo/18608-malenki-kirovohradi-zmahalys-ta-hraly-u-bibliohrafichnu-hru

319. Кіровоградських дівчат агітували стати волонтерами (ЦДБ) // Перша електронна газета. – 2015. – 10 грудня. - http://persha.kr.ua/news/life/61342-kirovogradskih-divchat-agituvali-stati-volonterami.html

320. Шейчук Н. Кіровоград: чайна симфонія насолоди та здоров’я (філія №4)// Fotoinform.net.-2015.-12 грудня.-http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-chayna-simfoniya-nasolodi-ta-zdorovya.html#axzz3uNUQHiUl

321. Абрамова І. У Кіровограді відбулась творча година (філія №4)// Fotoinform.net..-2015.-16 грудня.-http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/u-kirovogradi-vidbulas-tvorcha-godina.html#axzz3ufBAG7O6

322. У Кіровоградській бібліотеці провели рейтинг книг «Книгоманія» (філія№5)// Факел.- 2015.- 16 грудня http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18784-u-kirovohradskii-bibliotetsi-provely-reitynh-knyh-knyhomaniia

323. Бібліотекарі влаштували школярам веселе святкування Дня Святого Миколая//Факел.-2015.- 19 грудня.-http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/18832-bibliotekari-vlashtuvaly-shkoliaram-vesele-sviatkuvannia-dnia-sviatoho-mykolaia

324. Кіровоград: вечір історичної правди (філія № 8) // Фотоінформ . - 2015http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-vechir-istorichnoyi-pravdi.html#axzz3smC5DmBX

325. Кіровоград: урок мужності (філія №8) // Фотоінформ. – 2015. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-urok-muzhnosti.html#axzz3smC5DmBX

326. Кіровоград: урок мужності (філія № 8) http://myinforms.com/ru/a/12560768-krovograd-urok-muzhnost/

327. Я маю право на любов і ласку -  правовий орієнтир (філія № 8) // Весь Кіровоград. – 2015. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2015/12/10/ja_mayu_pravo_na_lyubov_i_lasku__pravovii_oriyentir.htm

328. Я маю право на любов і ласку -  правовий орієнтир (філія № 8) // Сайт Кіровоградської міської ради. – 2015. - http://www.kr-rada.gov.ua/news/ya-may-pravo-na101215.html

329. Я маю право на любов і ласку -  правовий орієнтир (філія № 8) // Усі вісті. – 2015. - http://vsevesti.com/go/ru/article/id/1357736/kirovograd-ja-maju-pravo-na-ljubov-i-lasku.html

330. Я маю право на любов і ласку -  правовий орієнтир (філія № 8) // Фотоінформ. – 2015. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-ya-mayu-pravo-na-lyubov-i-lasku.html#axzz3vFLcEYJP