II. Організація бібліотечного обслуговування

У 2014 році діяльність бібліотек  Кіровоградської МЦБС була спрямована на реалізацію державних і регіональних програм розвитку культури і бібліотечної галузі, на задоволення духовних потреб користувачів, всебічний інформаційний і гармонійний розвиток особистості.

У 2014 році найвизначнішими подіями в Кіровоградській МЦБС були:

  • · Участь 6 бібліотек в  рамках проекту програми  «Бібліоміст» по створенню PR-офісу бібліотечної системи
  • · Акція "Намалюй оберіг для воїна". Результат – декілька сотен малюнків відправлено в зону АТО. Також зібрані речі, засоби гігієни та кошти.
  • · Робота центрів вільного доступу до Інтернет в рамках проектів "Чути тих, хто не чує" (ЦБ, філії №№8, 12, 16), «Пізнай Інтернет - керуй майбутнім» ( філії №№2, 11, 15, 18, 19)
  • · Бібліотечний бульвар у міському парку Ковалівський під час святкування Дня міста.  20 філій Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи розгорнули виставки, проводили майстер-класи з орігамі, квілінгу, бісероплетіння. Працював ляльковий театр книги "Буратіно". На любителів співу чекало караоке.  Видатному краєзнавцю Вадиму Смотренку була присвячена виставка "Металевий декор"
  • · Захід під назвою «Бібліотечна мозаїка» до Всеукраїнського Дня бібліотек.
  • · Конкурс на найкращу прибібліотечну територію, в якому переможцем стала бібліотека-філія № 15.
  • · Конкурс  на кращу рекламно-іміджеву продукцію (переможці Центральна міська бібліотека та філія № 15)
  • · Бібліотекою року стала філія № 19.

Велика увага була спрямована на організацію роботи бібліотеки з метою підвищення якості та комфортності обслуговування.

Центральна дитяча бібліотека долучилася до реалізації проекту «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами». Оформлено інформаційний куточок, де зібрана вся корисна інформація для соціальної адаптації переселенців з Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей. Діти-переселенці залучаються до участі в роботі клубів та запрошуються на масові заходи. Надаються безкоштовні послуги Інтернету, скайп-зв’язку.

В бібліотеці-філії №21 з’явилася нова послуга «Книга «Бібліотекар», яка передбачає можливість «замовити» бібліотекаря на визначений час для консультації по користуванню Інтернетом, створенню презентації, розробці сценарію, тощо.

Послуги надавались як на безплатній, так і на платній основі. Організовано нові послуги для користувачів бібліотеки: виготовлення буклетів, брошур, візитівок, створення мультимедійних слайдових презентацій.

 

2.1. Соціологічні дослідження

Бібліотекарі МЦБС постійно вивчають інтереси і запити читачів методами спостереження, бесід, обговоренням книг, бесід-консультацій, бесід-інтерв’ю, аналізами читацьких формулярів та ін. Проводилися різні соціологічні дослідження щодо виявлення місця і ролі книги в житті людини, динаміки читання та вивчення інтересів користувачів різних вікових категорій.

Бібліотека бере участь у моніторингах громадської думки, поглядів і очікувань місцевих жителів, постійно аналізує якість бібліотечних послуг, їх відповідність потребам користувачів, систематично виявляє і враховує претензії на свою адресу, пропозиції і зауваження читачів, інформує їх про результати роботи з незадоволеними запитами, пояснює причини відмов.

У лютому бібліотекарі брали участь в обласному соціологічному дослідженні, присвяченому 75-річчю утворення Кіровоградської області «Краща краєзнавча книга останнього десятиріччя: рейтинг популярності».

В обласному соціологічному дослідженні «Подружнє життя: сімейні цінності в уявленні молоді» взяли участь 122 респонденти віком від 14 до 36 років, читачі центральної міської бібліотеки та бібліотеки-філії №12. Метою дослідження було з’ясування ставлення користувачів до подружнього життя та роль бібліотек у сімейному вихованні підростаючого покоління; використання нових нетрадиційних форм роботи з молоддю.

У березні користувачі центральної міської бібліотеки та бібліотеки-філії №12 взяли участь у Всеукраїнському опитуванні, присвяченому 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка «…Знаю його, знаю!». В опитуванні взяли участь 110 респондентів віком від 14 до 35 років.

Узагальнивши результати Всеукраїнського опитування, можна стверджувати, що більшість користувачів бібліотек добре знайомі з творчістю Кобзаря.

У квітні користувачі центральної бібліотеки та бібліотеки-філії №12 взяли участь у Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Яку книгу шукає в Інтернеті молодий користувач? Як дізнатися про це бібліотекарю» (2 етап). В опитуванні взяли участь110 респондентів віком від 14 до 35 років.

Бесіди, анкетування, аналіз читацьких формулярів – методи вивчення користувачів, завдяки яким бібліотекарі аналізують і задовольняють читацькі запити.

Проводилося  опитування бібліотечних працівників щодо випуску книг за програмою "Українська книга" у 2009-2013 рр. бібліотек системи Міністерства культури України

В Кіровоградській  МЦБС протягом лютого 2014 року проводилось соціологічне дослідження “Краща краєзнавча книга останнього десятиріччя: рейтинг популярності” до 75-річчя утворення Кіровоградської області. У ньому взяли участь 20 бібліотекарів МЦБС. Проведене соціологічне дослідження дало можливість зробити певні висновки:

  • Краєзнавча література користується великим попитом
  • Переважна більшість респондентів читає літературу систематично
  • Більшість віддає перевагу історико-краєзнавчому жанру
  • Основним мотивом звернення до краєзнавчої літератури є цікавість до краєзнавства взагалі.

Вивчення  користувача  як суб’єкта обслуговування та його інформаційних потреб – це ще один з головних напрямків в роботі по організації інформаційного сервісу Центральної дитячої бібліотеки. Протягом  року бібліотека проводила  різноманітні  опитування, анкетування, інтерв’ювання на теми:

  • «Бібліотека у стилі ІТ: твоя думка»
  • «Чи читають восьмикласники літературу краєзнавчої тематики».
  • «Улюблені книги вашої сім’ї»

ЦДБ брала участь у соціологічних дослідженнях :

  • Всеукраїнське соціологічне дослідження «Краща книга року»
  • Всеукраїнський моніторинг ефективності заходів з популяризації Шевченкіани «Нас єднає Шевченкове слово»
  • Обласне соціологічне дослiдження «Читацькi цiнностi сучасноi сiм’ї в дзеркалi соцiологii».

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки.

Нові форми роботи - вуличні акції.

Свято вулиці Водоп'янова, якому цього року виповнилося б 115 років від дня народження, провела бібліотека-філія №5. З прекрасним концертом виступили учні школи №30. Діти взяли участь в конкурсі малюнків «Ми за мирне небо над головою». Всі переглянули слайд-презентацію про життя і подвиг льотчика Водоп'янова. Жителі мікрорайону змогли відпочити, поспілкуватися, познайомитися з виставками. Книжкова виставка–реквієм «Миттєвості війни» зацікавила всіх експонатами, артефактами часів Великої Вітчизняної війни.

9 травня 2014 року колектив бібліотеки-філії №10 провів вуличну акцію для жителів мікрорайону Завадівки - зустріч з ветеранами «День пам’яті та надії».

Захід проводився за сприяння квартального комітету №1, первинної ветеранської організації мікрорайону, депутатів. Були присутні учні ЗШ №12, самодіяльний аматорський гурт «Берегиня» та активістів бібліотеки. Гості знайомились з нагородами, фотоматеріалами та документами виставки «Тільки пам’ять не сивіє».

Свято вулиці П.Чубинського провели бібліотекарі філії №7.

Цього року бібліотекарі філії №16 провели вуличну акцію «Подаруй бібліотеці книгу», яка спрямована  на те, щоб поповнити фонд  бібліотеки для читачів. Під час акції учні ліцею №8 та бібліотекарі роздавали рекламні листівки і запрошували відвідати бібліотеку.

2.3. Робота Публічного центру регіональної інформації (ПЦРІ)

та Пункту доступу громадян до офіційної інформації(ПДГ)

Протягом року продовжувалася робота ПЦРІ. Отримано рішення Кіровоградської міської ради та Ленінської райради, а також документи від Української бібліотечної асоціації.

Електронні матеріали розсилалися до ПЦРІ у бібліотеках-філіях, видавалися користувачам разом з матеріалами на паперових носіях.

У цьому році відбулася презентація виставки «Кіровоградській області – 75 років» Протягом року відбувалися регулярні огляди виставки для відвідувачів бібліотеки, поповнювалася папка-досьє «Портрет регіону». Була підготовлена виставка «Документи влади», що дуже зацікавила наших користувачів, а також проходила виставка «Нові законодавчі акти, новини Верховної Ради». Регулярно діяла в центрі виставка нових надходжень до ПЦРІ, проводилися індивідуальні та групові бесіди з користувачами, огляди стендів та виставок.

В ПЦРІ Кіровоградської центральної міської бібліотеки оновлювалися стенди «Кіровоград: день за днем» та «Місто – влада». Бібліотеки, в яких діють Публічні центри регіональної інформації оформлювали регулярні книжкові виставки із суспільно важливих громадських питань, поповнювали папки суспільно важливою інформацією.

Протягом року проводились консультації з користувачами, надавалась консультативна допомога, в тому числі по роботі з блогами бібліотекарям філій, консультації по Інтернет-пошуку суспільно-важливої для користувачів інформації.

Відбувся також візит колег з області до Кіровоградської центральної міської бібліотеки, де вони були на екскурсії, що охопила і Публічний центр регіональної інформації. Більше за все зацікавила колег фотовиставка «Так працює Кіровська районна у місті Кіровограді рада».

При бібліотеці-філії № 8 діє Публічний центр регіонального інформування Ленінського району. Завдання  Публічного центру – задовольнити будь-який запит стосовно законотворчого процесу Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, місцевих органів влади, включаючи питання формування та використання бюджету, про  систему оподаткування та соціального захисту.

Про всі ці питання користувачі дізнавалися на таких масових заходах: цикл оглядів «Влада інформує: нові документи», корисну скарбничку «Пільги ветеранам Великої Вітчизняної війни», юридичний компас «Молодь, сім’я, діти», бесіду-інформацію «Превентивне виховання молоді», екологічний репортаж «Зелені території міста: проблеми та перспективи», огляд УБА «Україна і світ».

 

2.4 Робота Інформаційно-ресурсного центру (ІРЦ)

Публічні бібліотеки залишаються єдиним громадським інститутом, що дозволяє населенню оперативно й з мінімальними фінансовими затратами отримати доступ до актуальної інформації. Ця обставина робить особливо важливою їх участь у справі просування електронного уряду до населення, а населення – до послуг електронного уряду. Кожен користувач Кіровоградської МЦБС може через інформаційно-комунікаційні технології звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування для отримання необхідної інформації.

Користувачі ІРЦ при центральній міській бібліотеці найбільш активно користуються послугами з придбання квитків на залізничний транспорт, учні реєструються для участі в ЗНО або переглядають результати. Сплачують через інтернет послуги мобільних операторів та комунальні послуги. Останнім часом збільшується кількість користувачів, які звертаються до  інтернет-магазинів та відстежують придбаний товар.

Через скрутну економічну ситуацію в країні багато людей залишаються без роботи. Єдиний офіційний ресурс, на якому вони можуть отримати достовірну інформацію – портал Державно служби зайнятості "Труд". Так, у кінці листопада користувачка ІРЦ знайшла підходящу вакансію. До установи необхідно було надати правильно написане резюме. Працівники знайшли зразок і допомогли скласти документ.

Популярність цих послуг зростає. Пояснюється це, перш за все тим,  що користувач, не відходячи від комп’ютера, може здійснити будь-яку транзакцію з органом влади (зареєструвати юридичну особу, земельну ділянку, посвідчити договір купівлі-продажу, оренди тощо), витрачаючи при цьому якнайменше часу, не стоячи в чергах, та інших ресурсів.

Постійний моніторинг ресурсів інтернет надає можливість розширити перелік е-послуг. Так на наступний рік було запропоновано популяризувати послуги, які надає Всеукраїнська безкоштовна освітня мережа «Щоденник.ua». На сайті вчителі, учні та їх батьки можуть отримати інформацію про розклад уроків, домашні завдання, побачити електронний журнал та електронний щоденник. Бібліотекарі були ознайомлені з сайтом http://www.eway.in.ua/ua/cities/kirovohrad. Його мета - допомогти людині зорієнтуватись у незнайомому місті та підказати, який громадський транспорт обрати для свого пересування.

До позачергових виборів працівниками ІРЦ було підготовлено стенд "Пам'ятка виборцю 2014", на якому розміщувалися матеріали щодо прав виборців, порядку голосування та документи, які необхідні для голосування вимушено переселених громадян.

Останні події в країні вносять корективи в діяльність кожної організації, тому в рамках виставкового проекту "Правовий навігатор" було оформлено розділи на актуальні теми:

  • "Правовий статус військовослужбовців"
  • "На допомогу переселенцям"

На базі ІРЦ постійно проводяться практичні заняття "Сучасні ІТ-технології в роботі бібліотек", на яких всі бажаючі бібліотекарі МЦБС можуть отримати консультації та удосконалити навички роботи з ПК та різними прикладними програмами. В цьому році особливу увагу приділялось вивченню та практичному застосуванню програми для створення буклетів.

З кінця 2014 року започатковано он-лайн звітність та обмін інформацією між бібліотеками-філіямі та відділами МЦБС. На основі сервісу Google-документи створено он-лайн таблиці, до яких періодично вносяться дані, що стосуються масових заходів та інших даних щодо роботи бібліотеки. Така форма обміну дозволяє швидко і вчасно отримувати всі необхідні відомості та зменшує витрати часу.

 

2.5. Впровадження комп'ютерних технологій.

Розвиток електронних баз даних

Філії №№ 2,11,15,18,19 продовжували  роботу в рамках проекту «Пізнай Інтернет  – керуй майбутнім!», активно використовували  інформаційні ресурси та технології Інтернет для пошуку законодавчих документів, друку, копіювання на цифрові носії, Бібліотекарі філій проводили консультування з доступу до on-line сервісів підприємств, організацій, установ, вчили,  як знаходити і переглядати матеріали електронних ЗМІ, навчали  реєстрації та користуванню Skype. Працює WI-FI у бібліотеці.

Бібліотекарі допомагають користувачам похилого віку зареєструватись у соціальних мережах, знаходити родичів і однокласників, спілкуватись.

Сімейні суботи «В Інтернет – усією сім’єю» популярні серед родин мікрорайону. Проходять вони гамірно - навчання, пошук інформації, ігрова діяльність, інтелектуальне дозвілля бібліотекарі поєднують з залученням членів родин до майстер-класів мистецької студії.

«Наші інформаційні ресурси – шлях до вашого успіху» під таким девізом проходять навчання для всіх категорій користувачів філії №18. Основні теми навчань – пошук потрібної інформації, мультфільму, гри чи фільмів для родинного перегляду, консультації за допомогою яких програм і на яких сайтах можна завантажувати,  дивитись оnline чи скачувати інформацію на носії. Бібліотекарі вчать працювати з документами за допомогою програм Microsoft Office Word, Excel, створювати презентації в PowerPoint та фільми за допомогою програми Windows Live. Для вирішення труднощів, конфліктних ситуацій в родині чи у вихованні дітей бібліотекарі допомагають сім’ям, надаючи інформаційні консультації «Проблеми вирішуємо разом», організовують для родин Skype-конференції з психологом, лікарем, педагогом або знайомство з сайтами для батьків.

Центральна міська бібліотека, філії №№ 8, 12,  16 продовжували роботу Інтернет-пунктів в рамках проекту «Чути тих, хто не чує».

 

2.6. Робота піар-офісу

У лютому 2014 розпочалася робота піар-офісу Кіровоградської МЦБС, в складі якого 6 бібліотек системи. Наша команда потрапила в десятку переможців програми Бібліоміст серед команд з усієї України  Піар-офіс – це  проект програми «Бібліоміст», в результаті якого Кіровоградська МЦБС отримала ноутбук.

Метою піар-офісу є інформування засобів масової інформації про позитивні зміни у сучасних бібліотеках, про модернізацію бібліотек.

Під час участі у медіа-проекті з лютого по квітень піар-офісом Кіровоградської МЦБС було підготовлено понад 50 виходів у пресі, в онлайн-виданнях, на телебаченні та на радіо. В Кіровоградській МЦБС – 20 бібліотек, і за три квартали 2014 року по всій системі ми маємо – 160 виходів у пресі, 37 – в онлайн-виданнях, 43 виходи – на телебаченні та радіо. Всього – 240 виходів. До цього успіху доклали зусиль усі працівники Кіровоградської МЦБС.

Виконавши план проекту більше аніж на 100 відсотків, команда піар-офісу у повному складі була двічі запрошена до Києва: у червні на підсумковий семінар для піарників у «Пущу Лісову» та у липні на Бібліотечний ярмарок у НСК «Олімпійський».

Учасники піар-офісу отримали від програми «Бібліоміст» та «Центру Медіареформ» сертифікати зіркових піарників.

Завдяки роботі піар-офісу пожвавилися виходи про Кіровоградську МЦБС у засобах масової інформації міста, області та була навіть стаття у всеукраїнському виданні.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек.

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

 

Залучення місцевої громади до проблем  бібліотеки є обов'язком книгозбірень Кіровоградської  МЦБС.

З огляду на різноманітні культурно-просвітницькі заходи, що відбулися протягом 2014 року, слід зазначити, що вони позитивно впливають на популярність бібліотеки, удосконалюють її інформаційні, освітні та виховні можливості, розширюють коло соціальних партнерів.

Місцеві жителі здатні забезпечити підтримку бібліотеки, яка відображає їх інтереси і задовольняє їх запити, у вирішенні багатьох проблем: залученні коштів на комплектування, при переведенні в гірше приміщення, при закритті (ліквідації) бібліотеки Коли стало питання про закриття філії №1, місцеві жителі виступили проти. В результаті бібліотеку перевели в приміщення школи.

Бібліотека-філія №5 знайшла підтримку  у волонтерів з числа місцевого населення, використовуючи добровільну працю на благо бібліотеки і бібліотечного обслуговування, а також створивши товариство друзів бібліотеки

МЦБС формує свій позитивний образ, громадську думку, демонструє прозорість своєї діяльності. Для цього бібліотека і її співробітники сповіщають широку громадськість про цілі і завдання бібліотеки; інформують населення про режим роботи і бібліотечну діяльність, рекламують свої ресурси, послуги і можливості; своєчасно сповіщають про всі істотні зміни у бібліотечній сфері; повідомляють про кризові ситуації, їх причини і про дії щодо їх усунення; беруть участь у соціальних, культурних, освітніх проектах, які сприяють залученню різних груп населення до активної співпраці; відзначають підприємства, установи, організації і громадян, що підтримують бібліотеку.

Бібліотека проводить звіти перед місцевими жителями про свою роботу, особливо підкреслюючи участь конкретних людей в тому або іншому напрямку сприяння бібліотеці; щорічно готує звіт про свою діяльність і поширює його серед місцевого населення і місцевої влади.

З нагоди 200-річчя вшанування  пам'яті Великого Кобзаря,  Центральна бібліотека для дітей розробила  програму «Ми - нація Шевченка».

Стартом програми стали Шевченківські читання «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття». В рамках програми:

•   Бібліографічне ессе «Т.Г.Шевченко: людина, епоха, міф»

•   Презентація книжкової виставки «Шевченкові музи»

•   Престиж-зустріч «Тарас Шевченко: формула успіху»

•   Шевченківський день «Духовний символ України»

В організації останнього неоціненну допомогу надали  активісти бібліотеки. Вони проводили  інформаційні хвилинки «Незабутній Шевченко», розповідали цікаві факти з життя відомого митця, цитували вірші, читали прозу.

На відзначення знакової  дати театр книги «Буратіно» відгукнувся експериментальною творчою роботою, театралізованим дійством - виставою за уривком із повісті  Степана Васильченко «В бур’янах».

У звітному році актуальними стали заходи бібліотек Кіровоградської МЦБС, спрямовані на підтримку та розвиток української ідентичності та зменшення негативного впливу інформаційної пропаганди.Бібліотекарі проводять активну роботу серед читачів щодо роз’яснення історичної правди.

 

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

На засадах вітчизняних національних традицій, виховання духовних цінностей, почуття патріотизму, національної свідомості, любові до рідної землі, держави, українського народу, гордості за минуле і сучасне проходили в бібліотеці-філії №4 і масові заходи: історичний екскурс «Україна свята і єдина», година спілкування «Конституція – основа моєї держави», літературно-мистецька година «Україна – це моя країна!», турнір «Ми – козацького роду нащадки», «Пам’ять поколінь не згасає» та ін.

Цікаві заходи народознавчого спрямування проводить бібліотека-філія №10.

Сформувати розуміння того, що рідна мова – це скарб, без якого не може існувати ні народ, ні держава, розширити знання про красу і багатство української мови, пробудити почуття національної гідності допомогла читачам центральної міської бібліотеки філологічна гра «Пречиста мова, слово світанкове». Діти змагались у конкурсах, спрямованих на поглиблення знань з української мови, почерпнули для себе багато пізнавальної інформації, отримали максимум позитивних вражень.

Бібліотекарі філії №2 провели нову форму роботи – гравікон, присвячений Дню рідної мови.

У листопаді до Дня української мови та писемності бібліотекарі  відділу обслуговування ЦБ провели низку заходів для дітей: розповідь «Від ієрогліфів до літер»; слайд-презентацію «Тернистий шлях мови»,  учасники декламували вірші про українську мову, взяли участь у конкурсах, відгадували загадки та складали оповідання, в яких усі слова починаються з однієї літери.

Година доброти «Вчимося бути добрими людьми» пройшла у цікавій ігровій формі. Діти спілкувалися з бібліотекарями, переглядали мультфільми «День народження кота Леопольда» та «Крошка Єнот», брали участь у вправах: «Долоньки», «Павутиння дружби», «Мозковий штурм», «Казкова лікарня» (виявляючи негативні якості характеру казкових героїв, «лікували» їх за допомогою позитивних рис), пограли в гру «Семафор доброти» та трішечки подискутували.

Розвивати у користувачів прагнення бути свідомими громадянами України є одним з головних завдань бібліотеки і тому ми засобами книги, масовими заходами намагаємось показати читачам красу і велич Вітчизни. Так, до Дня незалежності України була проведена літературно-мистецька година «Моя Україна єдина і вільна».

Запорукою успіху бібліотек МЦБС  є постійний пошук нових, ефективних форм і методів популяризації книги. Масовий захід – одна з форм роботи, спрямована на глибоке і повне розкриття тієї чи іншої теми для певної категорії користувачів.

З метою протидії інформаційного впливу іноземних держав бібліотекарі Кіровоградської МЦБС проводять активну роботу серед читачів щодо роз’яснення історичної правди.

« Хай завжди буде мир» - таку назву мав тренінг, під час якого читачі філії № 21 висловлювали свої думки про необхідність збереження миру в нашій країні і у всьому світі. На заході звучали вірші  та висловлювання відомих людей про необхідність збереження миру, а гра  «Ланцюжок побажань» навчила дітей знаходити кращі риси у будь-якої людини та намагатися бути толерантними до думок інших людей. Кожен з учасників висловив  думку про те, який  вклад в справу миру може зробити кожен. А на завершення учасники створили спільний колаж «Ми за мир».

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Допомогти читачам ЦДБ  у виборі майбутньої професії мав за мету профорієнтаційний рейд «Обираємо маршрути успіху», під час якого не лише надавалась інформація про світ професій, учбові заклади, а й робились ґрунтовні повідомлення про сучасний стан ринку праці, про найбільш затребувані спеціальності, висвітлювались перспективи ділової кар'єри дипломованих випускників.

Профорієнтаційна робота з підлітками – один з напрямків роботи бібліотеки-філії №2. Для молоді був проведений інформаційно-ігровий урок «Ми обираємо».

У бібліотеці-філії №19 відбувся інформпортал «Світ юридичних професій», під час якого читачі могли  сформувати уявлення про різноманіття юридичних спеціальностей: слідчий, прокурор та адвокат, суддя, нотаріус та юристконсульт. Якими специфічними знаннями треба володіти правознавцю, де можна навчитися  юридичним професіям, що їх об’єднує, а що вирізняє – все це цікавило присутніх читачів на заході.

Для учнів ПТУ №8 у бібліотеці-філії №2 пройшов інфорейд «Шукаємо роботу». Пошук роботи вимагає не тільки професійних знань, але й загальних правил поведінки, вміння ефективно використовувати конкретні ситуації, що виникають на цьому етапі. Користувачі бібліотеки ознайомилися з законодавчими актами про зайнятість населення, переглянули відео «5 найефективніших способів знайти роботу», «7 помилок при проведенні співбесіди», слайд-презентацію «Азбука пошуку роботи», провели тестування «Чи вмієте ви підкорятись вказівкам?», прослухали лекції «Надання послуг міського центру зайнятості безробітній молоді» та «Методи пошуку роботи», огляд «Джерела вакансій в бібліотеці». Наголошувалось, що всі читачі бібліотеки мають можливість безкоштовного доступу до Інтернет і використання відповідних сайтів Інтрернету для пошуку роботи.

Робота з профілактики наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління серед молоді є частиною роботи бібліотек МЦБС з популяризації  здорового способу життя. У центральній дитячій бібліотеці було проведено гру-імітацію «Суд над пачкою сигарет». У грі брало участь 4 групи: звинувачення, захист, суд присяжних, громадськість. Учасникам пропонувалось розглянути заяву про засудження сигарети. Кожна з 4-х груп мала свої завдання:

·           Звинувачення: продумати аргументи для звинувачення;

·           Захист: продумати напрямки для захисту;

·           Суд присяжних: знайомитися з матеріалами справи; готувати вирок;

·           Громадськість: кожен з громадськості обирав собі роль свідка, готував історію пов’язану з сигаретою, продумував свою позицію.

Гра пройшла емоційно, а сигарету визнали винною і засудили до спалення.

З метою впровадження здорового способу життя бібліотекарі філії №2 провели годину протесту «Скажи наркотикам: ні». Присутні ознайомились з літературою відповідної тематики і отримали буклети «Обери здоровий спосіб життя» та «Знати правду про наркотики».

Бібліотеки МЦБС  надають  можливість спілкуватися людям з особливими потребами, адже вони теж прагнуть уваги, хочуть бути почутими. Для користувачів бібліотеки з особливими потребами працівники філії №18 провели душевну зустріч «Добро і милосердя об’єднує серця».

Корисною стала зустріч у філії №18  для родин, які мають дітей-інвалідів,  з педагогом ЛФК та реабілітологом. Батьки отримали корисну інформацію від спеціалістів, а діти вчились робити вправи, які допоможуть їм покращити самопочуття.

Бібліотека є центром соціальної підтримки населення. «Обмежені можливості – безмежні здібності», під такою назвою відбулася бесіда-діалог до Міжнародного дня інвалідів. Під час благодійної акції «Будьмо милосердними» бібліотекарі  допомагали інвалідам, ветеранам Великої Вітчизняної війни, солдатським вдовам, одиноким  людям похилого віку, дітям дитячого будинку.

Протягом року бібліотека-філія №8 продовжувала працювати  за програмою «Бібліоміст» «Чути тих,  хто не чує» з вихованцями СЗОШ №3. Використовуючи мультимедійну техніку та візуальну інформацію, колектив бібліотеки проводив різноманітні масові заходи, які спрямовані на розвиток розумових здібностей, формування всебічно розвиненої особистості, адаптації в соціумі, дозвілля. Для духовного та естетичного розвитку було проведено цикл пізнавальних годин «Цікаво дізнаватися»;  цикл інформаційних годин «Територія здоров’я» спонукав дітей вести здоровий спосіб життя; відео-презентація «Наше місто в роки війни» сприяла формуванню почуття патріотизму; візуальна вікторина «Бюро знахідок «З якої казки?» була проведена  з метою активного використання Інтернету.

Велику увагу бібліотека-філія №16 приділяє обслуговуванню людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями. Для цієї категорії користувачів бібліотекарі провели інформгодину  «Літній людині – інформаційну підтримку», свято «Жінка – одвічна загадка природи», зустріч з майстринею вишивки «Вишита мелодія душі».

Під час проведення святкового калейдоскопу «А ми не сумуємо!» (філія №18) за чашкою запашного чаю літні люди мали змогу поспілкуватися, згадати минуле, відволіктися від проблем.Щоб зробити життя трохи яскравішим, розрадити, залучити до творчості людей похилого віку, працівники бібліотеки-філії №4 провели святковий калейдоскоп «А ми не сумуємо!». Бібліотекарі привітали присутніх, знайшли багато теплих слів, щоб підбадьорити, додати настрою.  Молодші читачі бібліотеки підготували невеличкий концерт.

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

Особлива увага надається інформаційній підтримці освіти. Перед школою і бібліотекою стоять одні і ті ж завдання: виховання всебічно розвиненої особистості, інформаційної культури серед школярів, прищеплення любові до книжок, залучення учнів до самопізнання.

Протягом року у тісній співпраці з педагогами бібліотекарі філії № 4 провели ряд цікавих та пізнавальних масових заходів: країнознавчий калейдоскоп «Парад країн Європи», ерудит-конкурс «Перевір свої знання», гру-конкурс «Мова ця велична і проста», інтелектбол «Математичні віражі».На допомогу вивченню шкільних програм у центральній міській бібліотеці проводились огляди літератури, оформлювались тематичні полички, книжкові виставки.

«Мандрівку у часі» здійснили студенти факультету «Здоров’я людини» з Кіровоградського Інституту розвитку людини «Україна» під час екскурсу в історію Олімпійських ігор «Дистанція довжиною в тисячоліття». Присутні переглянули відеофільм «Олімпійські ігри» та слайд-презентацію. Інформація, отримана під час заходу, збагатила знання молоді стосовно сучасних зимових олімпійських ігор.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

Захід «А пам’ять – вічна, невмируща»  об’єднав тих, на чиєму дитинстві війна залишила болючі шрами – дітей війни, і тих, хто сьогодні ходить до школи – підлітків. Рідкісний краєзнавчий історичний матеріал «Наше місто  в роки Великої Вітчизняної війни», відеофільми «Німецький архів – окупація Кіровограда», «Звільнення міста», «Велика війна» показали бібліотекарі філії №21 під час заходу «Не забуваймо незабутнє». На фоні воєнних пісень звучало багато віршів у виконанні маленьких читачів.

До Дня Перемоги в бібліотеці-філії №4 було проведено годину мужності «Земний уклін тобі, солдате!». А до Дня Збройних сил України пройшов День кольору хакі, під час якого відвідувачі згадали героїчне козацьке минуле нашої держави та вшанували сучасних героїв, які виборюють нашу свободу та незалежність на сході України.

З метою виховання у дітей почуття гордості, поваги до старшого покоління, центральна дитяча бібліотека провела естафету пам’яті «Діти за мир»:

·           Реквієм слави і пам’яті «Війна у долі моєї сім'ї»  (7-8 класи)

·           Патріотична година «Діти за мир» (3-4 класи)

·           Година спогадів «Маленькі герої великої війни» (5 клас)

·           Урок мужності «Пам’ять серця»  (6 клас)

Щоб підтримати дух українських воїнів, які сьогодні знаходяться  в зоні АТО, юні читачі ЦДБ виготовляли обереги (акція «Оберіг для воїна») та власноруч плели маскувальну  сітку (акція «Замаскована турбота» за підтримки благодійного фонду Берегиня миру»).

Славетним сторінкам української історії, козацькій родині присвячено великомасштабне свято «Нащадки козацької слави». Захід розпочався молитвою за мир у всій Україні, яку прочитав священник Діонісій, голова молодіжного відділу Кіровоградської єпархії. У  програмі  свята силові конкурси та розваги,  показові виступи читачів Центральної бібліотеки для дітей, вихованців дитячо-юнацьких клубів «Мрія», «Зоряний» та дошкільного навчального закладу «Незабудка».

Захід «А пам’ять – вічна, невмируща» у філії №19 об’єднав тих, на чиєму дитинстві війна залишила болючі шрами – дітей війни, і тих, хто сьогодні ходить до школи – підлітків. Жіноче обличчя війни, яка змінила історію народів, розкрили бібліотекарі за допомогою відеофільмів «Обличчя тієї війни», «Синій платочок», слайд-презентації «Пам’ять, якій не знати забуття».

Перегортаючи сторінки історії, неможливо не згадати важкі роки війни на Кіровоградщині. Рідкісний краєзнавчий історичний матеріал «Наше місто  в роки Великої Вітчизняної війни», відеофільми «Німецький архів – окупація Кіровограда», «Звільнення міста», «Велика війна» показали бібліотекарі під час заходу «Не забуваймо незабутнє». На фоні воєнних пісень звучало багато віршів у виконанні маленьких читачів.

Протягом року в бібліотеках-філіях МЦБС проходили зустрічі з учасниками АТО.

Комплекс заходів з краєзнавства

Всі філії МЦБС активно працюють у цьому напрямку. Проводяться цікаві зустрічі, збирається оригінальний матеріал з історії мікрорайонів.

У міському парку Ковалівський під час святкування Дня міста з’явився Бібліотечний бульвар. 20 філій Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи розгорнули виставки, проводили майстер-класи з орігамі, квілінгу, бісероплетіння. Працював ляльковий театр книги "Буратіно". На любителів співу чекало караоке.

Видатному краєзнавцю Вадиму Смотренку була присвячена виставка "Металевий декор"

.

На Бібліотечному бульварі лунали виступи молодих кіровоградських поетів Кирила Поліщука та Артема Луценка. Бібліотека-філія №19 відкрила «Фотостудію». Найбільше бажаючих хотіли саме козацьке родинне фото із шаблею, вусами, намистом, у вінку та хустці, що свідчить про національне самоствердження та патріотичний дух жителів Кіровограда.

Знавці архітектури та історії міста могли взяти участь у різноманітних вікторинах.

Листівка побажань Кіровограду була заповнена вщент.  Всі бажали миру та процвітання.

Кожен відвідувач Бібліотечного бульвару отримував на згадку прапорець, де на звороті були адреси бібліотек-філій Кіровоградської МЦБС.

Місцеві телеканали виявили неабиякий інтерес до нашої діяльності . Директор і співробітники ледве встигали давати інтерв’ю. День міста на Бібліотечному бульварі пройшов чудово.

Захоплення краєзнавчими розвідками в філії №5 вилилося у створення краєзнавчо-пошукового клубу «Кущівські дослідники», який вивчає історію мікрорайону. Найактивніші члени клубу – молодь.

В січні 2014 року відбулася презентація авторської виставки фотохудожника, фотореставратора Василя Боднарчука «120 років Знаменській (Биковській) церкві міста Єлисаветграда». І дорослі, і діти з зацікавленістю розглядали у бібліотеці історію у фотографіях – живу, неординарну, сповнену величі втраченої святині. Бібліотеку відвідали нові люди, які стали постійними читачами. Була висунута пропозиція збирати відомості про нашу кущівську церкву Вознесіння, на місці якої розташоване приміщення бібліотеки.

З січня бібліотека розпочала поглиблений пошук інформації про мікрорайон кінця 19 - початку 20 сторіччя у рамках проекту «Старовинний район Єлисаветграду – Кущівка».  Для активізації пошукових робіт бібліотекарі запросили до читальної зали деяких старожилів мікрорайону та взяли у них інтерв’ю. У конкурсі «А що ти можеш розповісти про своїх предків?» активно брали  участь молоді користувачі, які збирали фото з сімейних архівів та записували розповіді представників старшого покоління.

Особливий національний колорит в бібліотеці створює народознавчий міні - музей «Кущівські знахідки». За цей рік експонатів музею побільшало, зараз представлено понад 90 експонатів, зібраних за допомогою користувачів.

Популяризації краєзнавчої літератури у філії № 6 сприяють заходи, де висвітлюються вивчення історії, культури і традицій рідного краю. Цій темі був посвячений арт-простір до Дня міста «Моє місто – моя доля». Виставка-розповідь «Мій любий край – це серця рідна пристань» та фотосвітлини «Рідне місто: погляд крізь роки» доповнили цікаву розповідь про видатних людей нашого міста.

Філія №10 останнім часом перетворилася на бібліотеку-музей. Розглядаючи бібліотечну виставку «Предмети побуту завадівців» , відвідувачі знайомляться з глиняним посудом, вишитими виробами. А в кутку стоять дві прядки, які по цей день у робочому стані, поруч гребні для розчісування вовни, веретено, макітра, казан, качалка для тіста, коромисло, на якому носили воду з криниці, рубель та інші предмети побуту кінця XIX  та XX століття.

Бібліотекарі філії №9 провели низку заходів з краєзнавства: «Місто пісня, місто сад, розквітай Кіровоград»(виставка- вікторина до Дня міста), «Я просто гордий своїм містом» (День краєзнавства), «Стара фотографія розповідає» (віртуальна подорож).

Для того, щоб усі жителі району могли більше дізнатись про земляків, оформлена папка-персоналія Стрільця Михайла Михайловича «Історія одного солдата». Цікаво пройшла бесіді за книгою Юрія Матіуса «Солдати слави не шукали» до 70-річчя визволення України від фашистів.

Комплекс заходів з правознавства

Одним із аспектів всебічного розвитку особистості є висока правова культура, усвідомлення людиною правил співжиття і вимог законів. Законослухняність формується під впливом правознавчих виховних заходів. Формування правової культури у молодого покоління є одним із найважливіших компонентів національного виховання.

З метою формування правової культури дітей та підлітків, поширення знань про їх права та обов’язки бібліотекарі філії №19 у 2014 році провели цікаві та змістовні заходи, спрямовані на підвищення правосвідомості юних користувачів, попередження правопорушень, знайомство з азами правознавства, серед яких комплексний захід День інформації «Закон і право». Підліткам бібліотекарі презентували книжкові новинки правової тематики «Закон, який захищає дитинство» та підготували пам’ятку з порадами «Як не стати жертвою злочину». Акцентували увагу читачів на проблемі «Відповідальність неповнолітніх» та ознайомили з діяльністю Кіровоградських служб, які надають правову допомогу підліткам. Наймолодші  школярі засвоювали правові ази в ігровій формі, змагаючись у вікторині «Пиріжки для Вовка?», обираючи оптимальні варіанти для співіснування усіх казкових персонажів, караючи та засуджуючи винних, обирали для них міри покарання.

Фотосвітлини читаючих родин філій №№ 2,5,10,11,12,15,17,18,19 були представлені у фотоконкурсі «Моя родина без насильства».

Вихованню правових знань та правової культури у користувачів сприяли заходи, які проходили в бібліотеці за участю юридичних фахівців, як то круглий стіл «Ти маєш право…»  та конкурс правознавців «Правам людини – належну увагу». В бібліотеці–філії № 6 було проведено годину правової невідкладної допомоги «Підліток і закон». Бібліотекар розповіла дітям про передумови, необхідність виникнення законів, їх роль в житті людини, зокрема підлітків.

В Центральній бібліотеці для дітей в рамках Всеукраїнського тижня права відбулась презентація книжкової виставки «Різні шляхи в безодню». З користувачами обговорили питання наркоманії, тютюнопаління, СНІДу. Провели профілактичну бесіду-застереження, під час якої наголосили, що наркоманія практично не виліковується і не варто заради хвилинного задоволення ризикувати власним здоров'ям.

До Дня захисту прав людини працівники бібліотеки-філії №4 запросили учнів навчально-виховного об’єднання №32 взяти участь у конкурсі правознавців «Правам людини – належну увагу». В бібліотеці-філії № 2 імені Тобілевича відбулася відверта розмова «Кому закон писаний». Читачі переглянули відео «Декларація прав людини – права та обов’язки кожного» і взяли активну участь у підсумковій вікторині „Знавці права”. Завершився захід оглядом книжкової виставки «Права. Гарантії. Захист»

Для користувачів Центральної міської бібліотеки була проведена бесіда з елементами гри «Правова культура», презентація книжкової виставки «Аз і буки правової науки».

«На паралельних дорогах: права і обов’язки» - під такою назвою відбувся правовий ринг у бібліотеці-філії №10. Колектив бібліотеки-філії №8, беручи участь у проведенні Всеукраїнського тижня права, підготував та провів низку масових заходів. Напередодні у бібліотеці була оформлена книжкова викладка «Закон понад усе».  Користувачам був представлений інформаційний дайджест «Лабіринтами права», відеоролик «Казкові герої в країні прав та обов’язків». Перевірити знання присутні змогли за допомогою літературно-правової вікторини «Чудесний острів Феміди» та конкурсу «Ситуації».

Важливим освітнім завданням дитячої бібліотеки-філії №12 є допомога маленьким читачам у вивченні правової культури. Так,  для користувачів в читальному залі була проведена інтернет-мозаїка “Права дитини в Україні та світі”. Мультимедійна презентація «Права у казках» привабила цікавим викладом статей Конвенції на прикладах ситуацій з мультфільмів. Присутні мали змогу ознайомитися з правознавчою літературою та телефоном довіри, представлених на перегляді «Діти мають право».

Екологічна просвіта населення

Щоб привернути увагу суспільства до проблем впливу діяльності людини на навколишнє середовище, показати, що поліпшення екологічного майбутнього нашої планети – відповідальність кожного, працівники бібліотеки провели для своїх користувачів.

В цьому році бібліотекарями філії №7 були підготовлені  і проведені:

·         екологічна прогулянка «Цілющі скарби України»

·         година екології «Горнись до природи, не матимеш пригоди»

·         акція «Чиста вулиця, чисте місто»

В рамках акції “За чисте довкілля” в Україні проводяться заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, озеленення, благоустрою та поширення екологічних знань. Працівники філії №12, яким небайдужа рідна природа, також не залишилися осторонь, провели екологічну мандрівку "Кіровограду - чисте довкілля". Діти познайомилися з давніми легендами та переказами про рідний край, з книгами, представленими на книжковій виставці "Мальовнича природа Кіровоградщини," переглянули презентацію "Мій рідний край, моя земля" та взяли участь у природознавчій вікторині.

«Загляни в природу» - так називався захід, який пройшов у бібліотеці №18. Користувачі філії продемонстрували власну мультимедійну слайдову презентацію «Червона книга Кіровоградщини». Закінчився захід на майданчику перед бібліотекою, де всі бажаючі могли висапати клумбу, посадити дерево, побілити бордюр чи подивитись, як інші творять красу.

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Гра-тренінг «У своїй родині найліпше дитині» пройшла в філії №18. Ігри, проведені в рамках тренінгу - «Зберіть свою родину», «Ласкаві слова», «Моя сім’я» -  сприяли розвитку уяви учасників, емпатії, згуртованості, емоційної активності, навичок самовираження,  уміння домовлятися та безконфліктно вирішувати різні ситуації. Цікавим став огляд предметно-книжкової виставки «Захоплення нашої родини» та перегляд фотокалейдоскопу заходів бібліотеки за  участю родин.

Сімейне свято «Світ батьків - світ дітей» складалося з 5 конкурсів:

·      «Розминка»  показала літературні вподобання родин

·      «Чи вірите ви, що?..»  став екзаменом з пізнання дітьми своїх батьків і навпаки

·      «Зрозумій мене» навчав порозумінню усіх членів родини

·      «Ти мені — я тобі» - кожна сімейна команда підготувала своїм суперникам по запитанню на тему труднощів у сімейному вихованні

·      «Родзинка сім'ї…» - звучали розповіді, демонструвались фото та презентації.

Захід пройшов у теплій атмосфері. Відбулось багато відкриттів для членів родин у пізнанні своїх близьких. Веселою ігровою програмою завершилось свято.

Усі родинні заходи та майстер-класи проходили в рамках дитячого розважального клубу «Веселка». Цього року вирішено завершити роботу  дитячого  клубу «Веселка», який проіснував 9 років. Замість клубу працюватиме студія «Веселка».

У філії № 15 пройшло свято до Дня матері, а також сімейне свято «З родини йде життя людини». Радість і мрія, любов і доброта огортали присутніх щастям та вдячністю. Конкурс «Хата на тата» визначив найкращого тата-господаря.

У грудні  пройшло сімейне свято «Родина, як зірка єдина». До цього заходу працівниками книгозбірні №15 була оформлена фотовиставка  «Щаслива родина» та книжкова виставка «Мама, тато, я і книга». Бібліотекарі провели конкурс «Родинна злагода», який продемонстрував всім присутнім, як добре діти та батьки знають інтереси та смаки один одного. В дружньому двобої дорослі і діти відповідали на питання вікторини «Чи знаєте ви казки?». Перемогла  дружба та хороший святковий настрій.

Організація дозвілля

Бібліотека – це не тільки заклад, що задовольняє інформаційні потреби користувачів, а й центр проведення змістовного дозвілля. Бібліотека – це те місце, куди діти приходять поспілкуватися, обмінятися думками, почитати, показати свої здібності, проявити свій талант, поділитися цікавими ідеями.

Поетичний серпантин «2014 секунд поезії» відбувся в центральній міській бібліотеці у травні. Рівно 2014 секунд звучали вірші читачів-поетів, різних за віком, освітою, фахом, але закоханих у Слово, що несе добро, чистоту, віру, надію та любов, яких так не вистачає у сучасному, часом жорстокому світі.

Перші вірші, які читали гості ,були присвячені Україні. Особливо вразили усіх присутніх зовсім недитячі вірші дванадцятирічної школярки, ім’я якій – Марійка Іванова.

Важливою складовою формування позитивного іміджу бібліотеки є її діяльність як дозвіллєвого центру. В цьому напрямку бібліотекарі філії №16 провели такі заходи:

·         «Вишита мелодія душі» (зустріч з майстринею вишивки);

·         «Під знаком Купідона (вечір-конкурс);

·         «Жінка – одвічна загадка природи» (свято).

Робота з молоддю

Щорічно 22 травня світова інтелігенція урочисто відзначає день перепоховання Тараса Григоровича Шевченка. Поціновувачі поетичного слова збираються разом, аби вшанувати Великого Кобзаря.

Центральна міська бібліотека долучилася до високого поетичного світу поета, запросивши на гостини творчий колектив Кіровоградського будівельного коледжу, який підготував до цієї дати театралізоване дійство «Моя любов, моя висока…», присвячене Тарасовим музам.

Воно перетворилося у справжню виставу, побудовану на інтерпретації творів Шевченка, цікавих фактах приватного життя поета.  У театралізованому дійстві гармонійно поєдналося мистецтво слова, пісні, музики, танцю.

Актори-студенти були щирими, виконуючи ролі Тараса Шевченка у різні періоди його життя та образи коханих жінок поета.

Робота з дітьми

В листопаді в Центральну бібліотеку для дітей на віртуальну подорож  «Театральна  Кіровоградщина» прийшли вихованці дошкільного навчального закладу №14. Діти мали змогу познайомитися з театральним життям краю під час слайд-презентації «Театри нашого міста», а також переглянути виставу-онлайн  «Червона шапочка про толерантність» від театру книги «Буратіно», що діє при бібліотеці.

Неможливо переоцінити роль лялькового театру у вихованні малечі. Саме завдяки казковим героям маленькі зацікавлені глядачі побачили, в які неприємності потрапляють неслухняні і невиховані персонажі і як добро завжди перемагає зло.  Діти не лише із задоволенням дивилися повчальну виставу,  а й   спробували себе в ролі  акторів, експромтом зігравши виставу «Колобок».

Для читачів Кіровоградської центральної міської бібліотеки, серед яких переважали учнів молодших класів,  відбулося справжнє чаклунство – зустріч з дитячими письменниками Іваном Андрусяком та Олегом Чаклуном. Як посковзнутися і не впасти? Хто така Чупакабра? Як скупатися у Фонтані казок? Іван Андрусяк спілкувався з дітьми весело та легко, презентував свої книжки, читав власні вірші.

Олег Чаклун питав дітей про улюблені іграшки, показував малюнки, презентуючи справжню чаклунську книжечку «Банка варення».

В читальному залі бібліотеки-філії №13 проходив День Інтернету. Бібліотекарі знайомили читачів учнів ЗОШ №14 з історією Інтернету, ресурсами всесвітньої мережі, біографіями творців Інтернету. Цікаво проходила інтелектуальна гра «Магістри Інтернету». Тут були: розминка, комп’ютерна навігація, конкурс вболівальників, пантоміма. Дуже сподобались вболівальникам загадки про комп’ютер,  Інтернет.

Розважальні програми, ігри, літературні вікторини, атракціон-шоу та ін. проводились у бібліотеках МЦБС і на літніх канікулах.

Особливо читачам філії №6 сподобався атракціон-шоу «Квідіч і таємна кімната». Для того, щоб брати участь у шоу та  «потрапити» в казкову країну Гогсвортс, треба було прочитати всі частини славнозвісного роману Дж. Ролінг про Гаррі Поттерра.  На тих, хто прочитав, чекала «Бібліотека Гогвортсу» з таємною кімнатою, «гра у квідіч», знайомство з балакучим чарівним капелюхом, пошук «філософського каменю»,  дегустація чудернацьких страв.

Виставкова робота

Виставки – перші сходинки у зацікавленості читача книгою, вони відіграють важливу роль  в умовах відкритого доступу. Їх зовнішній вигляд, форма, зміст і, звичайно, тема органічно поєднуються, утворюючи завершену композицію. Викликали інтерес та цікавість книжкові виставки: «Яблунева, солов’їна, в моїм серці Україна», «У кожного своя доля і свій шлях широкий», «Маленькі герої великої війни», «Ювілейна 10», «На землі, у небі, під водою».

У  бібліотеці-філії № 6 презентується  виставка «Там, де Ятрань круто в’ється…», присвячена 65-річчю створення заслуженого ансамблю народного танцю України «Ятрань». На виставці представлені унікальні  матеріали, фотографії, нагороди,  що розповідають про славетний колектив, його виступи в країні іі за кордоном.

На абонементі філії №1 оформлена книжкова виставка «Дегустуємо нові надходження»

Виставки-галереї у фойє бібліотеки-філії №9  вже стали доброю традицією. В цьому році таких виставок було вісім «Послухайте симфонію весни», «Літо, відпустка, пора читати», «Осіння рапсодія. Дарунки пані Осені», «Ваша величність зима» та інші.

Аби сучасна українська література стала більш читаюча, бібліотекарі цієї філії організували виставку «Читай українське! Будь у книжковому тренді!»,

«І книги теж справляють іменини» - це виставка-експозиція  художніх творів українських та зарубіжних письменників, які відзначають свій ювілей у 2014 році.  Окремий розділ присвячений дитячій літературі, діти,  вони із задоволенням рахують: «А скільки це книжечці років?»

Протягом року на абонементі філії №18 було оформлено цикл виставок книг-ювілярів  «Книжковий дощ» та цикл ювілейних виставок «Знамені дати». Виставка-бенефіс книг, які допомагають людям і розраджують у різні моменти життя «Помічники у роботі і в житті» привертала велику увагу читачів. Дітям  в читальному залі  була приваблива виставка-гра «Допоможемо Маші зібрати яблучка в корзинку», а дорослі і юнацтво зацікавлено переглядали інформлистки та книги з  виставок «Реальні небезпеки нереального світу: наркоманія, алкоголізм, куріння» та «Пізнай себе, виховай себе, зроби свою долю!»

Не проходили користувачі байдуже повз виставку-одкровення  «Любов - це серце всього» та виставки-роздуму «Старість наших батьків – це наша старість», на яких були представлені кольорові листівки з віршами сучасників і класиків та філософськими тематичними есе.

Бібліотекарі у читальному залі неординарно оформили і отримали багато схвальних відгуків за виставку-патріотизм «Державний прапор – прапор дивосвіт» та виставку-знайомство з творчими родинами мікрорайону «Таланти рідного краю».

Читачів філії №10 приваблює нова, унікальна виставка «В обличчі кожному історія своя».

Ця виставка місток між поколіннями, нагадування про минуле, де зібраний матеріал про земляків початку ХХ століття та кінця 50-х років. Жителі мікрорайону поділилися розповідями про історії своїх родин, сімейними фотоархівами з дорогими серцю особами, підписами на зворотах фотографій, пам'ятними речами і документами.

Зібрані документи на землю сім'ї Хоменків, свідоцтва про народження, свідоцтва про одруження сім'ї Завітренків 20-х років, страхові посвідчення заводу «Червона зірка» 30-х років, архівні довідки про вислання в Німеччину, листи из фронту, повідомлення про загибель красноармійців під час Великої Вітчизнянної війни та інші цінні  документи.

Виставка «Подвиг. Пам’ять. Вдячність» була створена бібліотекарями центральної міської бібліотеки  ветеранам та жителям міста в обласному театрі на честь святкування Дня Перемоги. Книги про Кіровоград у часи окупації, про те, як страшна війна пройшлась долями тисяч сімей, були доповнені безцінними реліквіями: пожовтілими фотографіями, трикутниками солдатських листів, особистими речами, нагородами учасників війни, артефактами воєнного часу.

Робота клубів

На базі бібліотеки-філії №4 успішно працює клуб на підтримку творчо обдарованих дітей та молоді «Світ захоплень».

Під час засідань клубу, його члени не тільки отримують інформацію чи обмінюються досвідом, а й цікаво проводять своє дозвілля.

Члени клубу – активні учасники масових заходів, які проводить бібліотека. Кожен захід, який проводиться з ними, неодмінно супроводжується проведенням майстер-класів, творчих акцій, показом нових робіт за участю місцевих майстринь та керівників гуртків міської станції юних техніків.

Протягом року за активної участі гуртківців були проведені години творчого дозвілля «Цікаве хоббі», конкурси рукодільниць «Чарівний клубочок». Разом ми проводжали зиму та зазивали весну на етнографічному дійстві «Ось і зимонька проходить», розважалися на святі «В гостях у літа».

Цікавими були зустрічі з учасниками  жіночого клубу за інтересом, який працює в бібліотеці-філії №9 вже третій рік: «Ікона – духовний феномен України?» (диспут), «А мода на здоров’я вічна» (книжкова виставка-презентація),  «Жар птицю випустіть на волю» (майстер-клас), «Послухайте. Почуйте. Відгукніться» (бесіда-діалог до міжнародного Дня інвалідів), «Парад бутербродів» (конкурс веселих господарок).

У бібліотеці-філії №8 проходять зустрічі клубу за інтересами «Клуб цікавих зустрічей» для жінок, девіз якого «Щастя життя шукайте в спілкуванні». Засідання клубу проходять в невимушеній, теплій обстановці за чашечкою чаю та пробуджують інтерес до спілкування й обміну думками та враженнями. Цікавими та змістовними були такі масові заходи: літературно-музична імпреза «Душа співає про кохання», сімейна ігротека «Острів Радості – Сім’я», де зустрілися декілька поколінь.

Творча майстерня «Вироби, що зберігають тепло людських рук» проходила за допомогою Скайп-звязку з художницею-керамістом Фірсовою Н.Ф. та закінчилася майстер-класом. Коли життя іде на схил, самі прості радощі стають дорожчими. Бесіда за чашкою чаю, теплі слова, спогади… Для  створення позитивного настрою був проведений  ліричний круїз «Музика осені».

Клуб «КЛюЧ» (юнацький клуб любителів читання) діє при бібліотеці-філії №2.  Перше засідання відбулося 22 січня. Члени клубу, молоді люди віком від 15 до 21 року, взяли участь у конкурсній програмі «Сторінками улюблених книг».  Програма включала цікаві питання до обраних літературних творів і складалася з 5 турів. Серед них: розминка «Казки в питаннях і відповідях»;  літературні верифікатори (скажіть : «Чи вірите ви, чи ні...»); відгадай героя;  задзеркалля (у назві відомих творів всі слова були замінені на протилежні їм за змістом, завданням учасників було відновлення зашифрованих справжніх назв); склади ілюстрацію (хто швидше збере картинку-пазл, назве твір і автора).

Співпраця з Кіровоградською міською організацією Української Спілки ветеранів Афганістану дала можливість провести в бібліотеці відеоурок пам’яті «Двадцять п’ять років без Афганської війни». Члени клубу  зустрілися з учасником бойових дій в Афганістані Олександром Лесків.

Одне з засідань клубу було присвячене 200-річчю від Дня народження Т. Г. Шевченка. Члени клубу взяли участь в КВК «Світ Тараса Шевченка». Запропонований інтелектуальний конкурс містив цікаві завдання про життєвий і творчий шлях Т. Г. Шевченка. Блоки питань були присвячені біографії поета, народній творчості, в якій була втілена пошана і любов до поета, знанню поезій Тараса Шевченка, Шевченку-художнику. У блоці «Зв’язки» учасники засідання за портретами відомих особистостей, відповідали на питання, яку роль ці люди зіграли в його житті. Блок «Вшанування пам’яті» дав можливість згадати пам’ятники Т. Шевченку, навчальні заклади, які носять його ім’я. Завершив КВК бліц-турнір. Шевченкознавці мали нагоду ознайомитись з літературою про різні періоди життя Т. Шевченка, прослухавши огляд книжкової виставки «Слово про Кобзаря».

В серпні члени молодіжного клубу любителів читання «КЛюЧ» здійснили відеоподорож «Зоря українського театру Марія Заньковецька» присвячену 160-річчю від дня народження акторки. Бібліотекарі підготували огляд книжкової виставки «Заручена зі сценою» та бібліографічну пам’ятку «Зірка Марії Заньковецької».

IV. Формування, вивчення та використання

книжкового фонду

Протягом 2014 року книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався довідковою, науково-популярною, учбовою та художньою літературою, періодичними виданнями. 67,8% нових надходжень складає художня література, яка поповнила комерційний фонд бібліотечної системи. Галузеві відділи  поповнилися в основному за рахунок надходжень через книжкові магазини, а також періодичними виданнями.

Комплектування бібліотечного фонду проводилося як за платні послуги - 11937 гривень, так і за рахунок бюджетних коштів, які склали  в звітному році 14800 гривень.

Аналіз надходження до книжкового фонду показав, що для поповнення фонду бібліотечної системи в 2014  році використовувалися різні джерела комплектування. Це книжкові магазини, обмінно-резервні фонди обласних бібліотек, подарунки від читачів та організацій, книги, отримані від користувачів взамін загублених . Протягом 2014 року до бібліотек міста надійшло 5303 примірники видань.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів до комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, благодійні фонди, редакції місцевих газет. В бібліотеках-філіях продовжує працювати благодійна акція «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця робота в бібліотеках №№ 11, 17, 18.

Крім того, до фонду системи надійшли книги від авторів окремих видань. В даному випадку це автори А.П.Карпов, Г.Маковій, Г.Михеєв, Д.Литвинюк. Книги краєзнавчого характеру надійшли через відділ культури міської ради в кількості 65 примірників.

Складовою частиною бібліотечних фондів є періодичні видання, які надають користувачам необхідну оперативну та актуальну інформацію. Бюджетні кошти на передплату періодичних видань в звітному році не виділялися. На 1 півріччя 2015 року бібліотеки залишилися без газет і журналів в звязку з відсутності коштів. Доводилося використовувати періодичні видання, отримані в рамках благодійної акції. Через редакції газет «Діалог», «Наше місто»,«21 Канал», «Украина-центр», «Вечірня газета», «Трудоустройство», «Утренний город», «Первая городская газета», «Народне слово» книжковий фонд бібліотечної системи поповнився краєзнавчими  часописами.

Згідно перспективного плану вивчення книжкового фонду в 2014 році проводилося вивчення розділу 85 Мистецтво. В результаті  вивчення фонду була списана застаріла література та книги, які погано використовувалися, намічені заходи по популяризації незаслужено забутої літератури, складені списки книг, які необхідно придбати в фонд системи.

Протягом  року була проведена велика робота по очищенню книжкового фонду від застарілих видань, зношеної літератури, книг, які були загублені читачами.

Продовжувалася робота над  створенням електронного каталогу. Занесено до бази даних всього 9954 назви нових надходжень, з них в 2014 році –892 назви.

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне

обслуговування.

Останнім часом велика увага приділяється інформаційній підготовці, яка зводиться не лише до навчання основ бібліотечно-бібліографічних знань та прийомів раціональної роботи з книгою, а й навчанню алгоритмам інформаційного пошуку, ліквідації комп'ютерної безграмотності, засвоєнню гіпертекстових, мультимедійних та інших інформаційно-комунікаційних технологій.

Не залишаються осторонь і працівники наших філій. В інформаційній діяльності бібліотек системи в 2014 році  активно використовувались комп'ютерні та Інтернет-технології, розвивались веб-ресурси. Реалізуючи проект «Пізнай Інтернет - керуй майбутнім», цільовою групою якого є учні ПТУ, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, філія №2 проводила цикл заходів «Віртуальні музеї та виставки».

Важливою ланкою роботи центральної дитячої бібліотеки залишається інформаційне забезпечення користувачів. Впровадження новітніх інформаційних технологій призвело до позитивних змін у процесах бібліографічної діяльності та розширило  спектр інформаційних послуг. Для виконання різних видів бібліографічних довідок, складання тематичних списків використовуються як традиційні, так і електронні інформаційні ресурси. Особливо це стосується складних тем :

•      «Філософська медитація» (Т.Г.Шевченко)

•      «Засудження війни у творчості українських та російських письменників»

•      «Патріархат і папство. Великий церковний розкол».

З найцікавішими комп’ютерними іграми, як для хлопчиків, так і дівчаток, познайомили бібліотекарі філії №19 під час відеогіду «Розваги в мережі». Учні 8 та 10 класів школи-гімназії №31 дізналися історію винайдення відеоігор, познайомилися з різноманіттям їх  видів, а найцікавіші з них були презентовані їхніми друзями.

Популяризація бібліотечно-бібліографічних знань в бібліотеці №10 проводиться диференційовано з урахуванням рівня підготовки відвідувачів. Актуальними були бібліотечний вернісаж «Книги - бібліотечні скарби» та цикл уроків бібліотечно-бібліографічної грамотності. Для закріплення знань по користуванню довідковим апаратом учні змагалися в ерудиції, знаннях літератури та особливих термінах, пов‘язаних з бібліотекою. Значимою для бібліотечної роботи філії  є співпраця з ЗШ №12. У цьому контексті відбувся День бібліографії «Подорож до країни Бібліографії». Учні практично ознайомились з організацією абеткового і систематичного каталогів,  бібліографічним описом каталожних карток, призначенням довідково-інформаційного фонду, здобули початкові навички роботи з бібліотечно-бібліографічною програмою «Ірбіс» та зі складання бібліографічних списків та покажчиків. Проведені цікаві конкурси, бібліовікторини, консультації, як за допомогою покажчиків, рекомендаційних списків, пам'яток користуватися допоміжною літературою, вибрати потрібну книгу.

Насичений та змістовний день бібліографії «Коли ще не було Internet» пройшов в бібліотеці №19. Наймолодші читачі під час екскурсії «Книжковою країною» відвідали основні відділи бібліотеки та переглянули сучасні дитячі новинки: книжки-розкладушки та книжки-іграшки. Також познайомилися з «книжковим спорядженням»: палітуркою, анотацією, суперобкладинкою, змістом, ілюстраціями. Здивували школярів дизайнерські книжкові шедеври: книги з дірками, тунельні книги, книга-нічник, книга-приправа, куховарська книга та цікаві факти, про які бібліотекарі зібрали в топ десять «Супер-книги 21 століття». Учні 5-а школи-гімназії №31 змагалися за титул «Магістр інформаційного пошуку», демонструючи знання та уміння самостійно працювати з довідковою літературою, логіку, інтуїцію, спритність, точність в інтелектуальних конкурсах: «А як правильно?», «Хто ми і звідки?», «Словограй», «Мовний експеримент». Для учнів старших класів бібліотекарі підготували добірку буктрейлерів «Літературні хіти року».

Довідково-бібліографічне обслуговування в філії №18 було пов’язане з організацією надання довідково-інформаційних послуг на основі широкого застосування комп’ютерних технологій. Використання можливостей надати інформацію читачеві завдяки мережі Інтернет  полегшило виконання читацьких запитів та складних довідок.

Уже декілька років як бібліотеки системи перейшли від бібліографічних картотек на паперових носіях до роботи в інформаційно-пошуковій системі Ірбіс. На звітний рік бібліотеки мають можливість імпортувати в свої електронні бази документи з корпоративного електронного каталогу статей, створеного при центральній міській бібліотеці.

Одним із важливих напрямків бібліографічної діяльності є створення бібліографічної продукції, яка повинна бути яскравою і привертати увагу користувачів. Бібліографічні посібники, створені центральною міською бібліотекою, орієнтують читачів не тільки на освітню, а й самоосвітню діяльність. Вони популяризують найкращі книги видатних письменників, полегшують пошукові зусилля, підвищують інформаційну культуру користувачів. До 115-річчя від дня народження нашого земляка Ю.Олеші було випущено ліфлет «Юрій Олеша – король метафор» із 10 закладками.

Філія № 2 випустила  веб-довідник «Електронні бібліотеки» У цьому веб-довіднику пропонуються посилання на найкорисніші та найцікавіші сайти мережі Інтернет: універсальні електронні бібліотеки; науково-технічні; гуманітарні; художні; електронні енциклопедії та словники. А вітальна бібліографічна листівка «Февронька» - знак любові і вірності»(вітальна листівка з описом свята і списком літератури та матеріалами сайтів), створена до православного свята 8 липня – дня пам'яті святих Петра і Февронії Муромських, роздавалася молодим читачам  під час проведення дня сімейного відпочинку «Всією сім’єю до бібліотеки»

.

VI. Науково - виробнича діяльність.

Організаційно - методична робота

Діяльність відділу інноваційно-методичної роботи у звітному році була спрямована на:

  • Аналіз та узагальнення роботи філій
  • Удосконалення технологічних процесів.
  • Вивчення та впровадження передового досвіду і новітніх інформаційних технологій.
  • Організацію підвищення кваліфікації співробітників.

Проаналізована діяльність філій №4,8,12,17,18. Всюди, крім філії №18, працюють нові завідуючі. Вивчення показало позитивні зміни в роботі книгозбірень.

Перевірялось виконання зауважень у філіях №№2,6,9,10.

Проведено семінар–практикум «Медіа та інформаційна грамотність», на якому розглядалися важливі питання:

G  Інформаційна культура - вимога часу

G  Інформаційна культура - вимога часу

G  Образ медіамайбутнього

G  Медіаманіпуляції

G  Базові журналістські стандарти подання інформації

G  Кібер- булінг та як від нього захиститися

Крім того, проведено мозковий штурм «Сучасна бібліотека – це», бліц – опитування «Чим сучасна моя бібліотека», робота в групах          «Запобігання маніпуляціям».

Тренінг «Бібліографічне видання як інформаційно - рекламний бренд бібліотеки» включав

v  Мозковий штурм

v  Консалтинг-огляд «Бібліографічні видання бібліотеки як засіб інформаційної культури»

v  Роботу по колу

v  Панораму-орієнтир «Буклет - мистецтво розповісти…»

v  Профі-поради «5 кроків: багаторівнева рекламна продукція»

v  Практичні заняття «Створення орігамі-буклету»

v  Презентацію форми «Бібліотрансформер»

 

Цікаво пройшла лабораторія досвіду «Обслуговування юнацтва: нові форми візуальної культури»на базі бібліотеки – філії №17  Ключовими темами були :Тиждень молодіжної книги, молодіжні вуличні флешмоби, комплексні форми роботи з юнацтвом. В форматі печа-куча пройшли виступи представників філій №16, 18, 19, 21, 2 та  ЦБ «Реклама як частина візуальної культури». Всі учасники взяли участь у настінному  експрес – опитуванні «Як цікаво провести час без Інтернету», інтерактивному кардмейкінгу, в оформленні виставки «Молодіжні субкультури: бунт тинейджерів». Закінчився захід смайл-голосуванням.

 

 

Для підвищення кваліфікації співробітників проведено  практикум «Робота в офісних програмах пакету Microsoft Office», ділову гра «Методика складання та порядок надання інформаційних матеріалів на сайт ЦБ», годину професійних порад «Як підвищити відвідуваність в бібліотеці?».

Відбувся семінар-практикум для завідуючих філій  «Плануємо роботу бібліотеки». Працівники відділу інноваційно-методичної роботи спланували навчання так, щоб процес планування пройшов творчо та  неформально. Доповіді, повідомлення, презентації, інформації в режимі «запитання – відповідь», творчі дискусії  та методичні поради націлювали колег на креативний підхід до складання планів.

Проведено атестацію шкільних бібліотекарів.

Для молодих бібліотекарів Кіровоградської МЦБС пройшли практичні заняття за результатами анкетування «Рівень володіння ПК та інтернетом», на яких працівники книгозбірень вчилися створювати. таблиці, діаграми, малюнки  та презентації.

Підведені підсумки професійних конкурсів «Краще робоче місце» і «Краще портфоліо рекламно-іміджевої продукції»

В обласному вебінарі «Бібліотека і сім’я: досвід, ідеї, творчість» взяла участь завідуюча бібліотеки сімейного читання-філії №18 Кіровоградської МЦБС В.Резніченко.

Вперше запроваджено взаємоперевірки, які виявилися дуже корисними. Бібліотекарі знайомилися з роботою своїх колег, вивчали передовий досвід, вказували на недоліки.

У грудні 2014 відбулася крос-презентація, на яку всі бібліотеки-філії підготували слайди та відео найкращих масових заходів.

Видавнича діяльність

Бібліотеки сьогодні не лише накопичують документи та інформаційні ресурси, а й створюють власні інформаційні продукти

Видання бібліотекою-філією№2 різноманітних інформаційно-бібліографічних матеріалів та участь у  загальноміських заходах сприяли підвищенню її позитивного іміджу. Були видані візитні карточки, рекламний буклет «Твоя бібліотек@», бібліографічна пам’ятка «Його іменем названа наша бібліотека» та рекламний міні-буклет «Молодіжний клуб любителів читання «КЛюЧ» 2014.

Бібліотека-філія №9 підготувала такі видання:

·         буклети «6 причин для повернення до старих,добрих, паперових книг»; «Рукодільниця»- з досвіду роботи клубу за інтересом;

·         інформаційну листівку «Книга як засіб пересування – насолоджуйтесь читанням в дорозі»;

·         інформаційний список «Цікаві історичні факти Лелеківщини».

Підвищенню популярності бібліотеки-філії №19 серед громади мікрорайону, росту попиту на нові ресурси і послуги допомагала й рекламна продукція, яку створили та розповсюдили волонтери та бібліотекарі: рекламні буклети «Бібліотека без меж», цикл закладок та пам’яток «З Інтернетом на «ти»», рекомендаційний  покажчик  для батьків «Читаємо разом з дітьми» та плакат «Читач: перезавантаження».

З метою популяризації сімейного читання бібліотекарями філії №18 розроблені буклети «Як стати гарними батьками», «Дитяча книга в родині». Складено порадники та пам'ятки «Поради батькам», «Для тих, хто не любить читати», «Правила сім’ї», «Як виховувати своїх дітей» та дайджест  «Література для дітей у сучасному читанні сім’ї». Випущено рекомендаційні списки літератури  в допомогу родинам «Дитяче читання»,  «Дозвілля родини», складено веб-списки «Література для читання родини», та тематичні списки для дітей різного віку.

Користуються великим попитом і привертають увагу батьків і дітей ілюстровані «Правила Інтернет-Безпеки та Інтернет-Етикету для батьків і дітей» і рекламна листівка «Бібліотека-філія №18 сімейного читання запрошує!»

Серія буклетів «Правовий порадник» включає наступні брошури з рекомендаціями і порадами для батьків і дітей «Кримінальна відповідальність за правопорушення», «Адміністративна відповідальність батьків», «Права і обов’язки підлітків у контактах з органами правопорядку», «Навіщо потрібен юрист і де отримати правову допомогу?».

Рекламно-іміджева продукція бібліотеки постійно надається користувачам та використовується як роздатковий матеріал при проведенні бібліотекарями вуличних акцій.

Бібліотека філія №5 видала чотири пам’ятки читачам «Права та обов’язки дітей», «Здорове харчування», «Толерантність», «Правила користування бібліотекою»; буклети «Загадки, прислів’я, приказки й вірші про грушу», «З досвіду роботи краєзнавчо-пошукового клубу «Кущівські дослідники»; дайджест «Що таке біорізноманіття ООН»; рекомендаційні списки літератури «Шевченкова слава», «Славетні кіровоградці», «Я – громадянин України».

З метою  популяризації літератури та закладу, центральна дитяча бібліотека активно працювала над створенням масиву власних інтелектуальних ресурсів. Серед них буклети, рекламні плакати, рекомендаційні покажчики, бібліографічні списки, пам’ятки, присвячені вагомим історичним подіям, відомим письменникам, пропагують здоровий спосіб життя, презентують нові надходження до бібліотеки, тощо. У 2014 році видано 17 назв  видавничої продукції загальною кількістю 354  примірники.

VII. Менеджмент. Маркетинг.

7.1. Заходи з удосконалення управління бібліотеками

Проведено 12 Днів завідуючих з питань управління бібліотеками; керівники філій знайомилися з чинними нормативними документами бібліотечної галузі.

На Раді при директорі розглядались наступні питання:

·         Інформатизація бібліотек: досягнення, проблеми, перспективи

·         Бібліотечний внесок у культурне життя громади

·         Інноваційні зміни в бібліотеках міста

·         Аналіз роботи книгозбірень по реалізації проекту програми "Бібліоміст"

На засідання міжвідомчої ради, крім головних спеціалістів МЦБС, запрошувалися завідуючі бібліотеками технікумів, коледжів, училищ. Розглянута тема «Бібліотечно-інформаційні ресурси та їх використання».

7.2. Реклама бібліотечної діяльності

Всеукраїнський День бібліотек поступово перетворюється з професійного свята на загальнонародне. 30 вересня 2014 року всі 20 бібліотек Кіровоградської МЦБС організували День відкритих дверей.

Програма центральної міської бібліотеки:

·         екскурсії «Бібліотека знайома і незнайома»

·         реклама бібліотечних послуг «Портфоліо бібліотеки»

·         презентації та перегляд виставок

·         експрес-інформація «Новинки літератури»

·         огляд передплатних видань «Преса з ароматом кави»

·         спілкування за філіжанкою кави «Кавовий настрій»

·         краєзнавча вікторина «Впізнай рідне місто»

·         акція «Бібліотекар на годину»

·         акція «Стань читачем сьогодні»

·         акція пробачення бібліотечних гріхів

·         акція «Подаруй собі книгу»

·         міні-опитування «Бібліотека для мене – це:..»

Центральна дитяча бібліотека підготувала:

·         книжкові виставки та перегляди

·         літературні конкурси

·         ігрові вікторини

·         цікаві екскурсії по бібліотеці

·         акцію «Прощення боргів»

·         міні-анкетування «Бібліотека очима читачів»

·         флешмоб "Зупинись, почитай!"

Філія 19

·         екскурсію «Разом з книгою відкриваємо світ»

·         святковий флешмоб, створивши біля стін бібліотеки синьо-жовтий тризуб

·         флешмоб з членами клубу «Веселих Пізнайок та допитливих Чомучок», присвячений улюбленій книгозбірні «Бібліотека – це ми!!!».

·         виставку нових надходжень «Фешн читання: будь в тренді»

·         «Яблуньку побажань», де кожен охочий міг залишити найщиріші слова бібліотеці

·         літературний фотосалон «Створи книжковий образ»

Лібмоб "Чи знаєте ви про нові послуги бібліотеки?" став рекламою інноваційних послуг бібліотеки № 8.

Жителі мікрорайону отримали креативну рекламно-іміджеву продукцію, яку  виготовив колектив філії. Також проведено:

·         Флеш-моб "Читати - круто", проведений на території ЗОШ №16 з учнями школи, привернув увагу до бібліотеки та читання

·         Дублер-шоу допомогло користувачам побути в ролі бібліотекаря та зрозуміти, що ця професія цікава, креативна та корисна

·         Протягом року проводилися дні нової книги "Дивосвіт нової книги", які рекламували нові надходження до бібліотеки.

Флешмоб «Танці між полицями» підготував колектив бібліотеки-філії №21.

Бібліотеки-філії Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи брали участь у конкурсі на кращу прибібліотечну територію.

Бібліотекарі МЦБС висадили на клумбах чудові квіти, додаючи книгозбірням естетичного вигляду, провели ремонт фасадів. Бібліотекарям філії №9 довелося, залучаючи актив бібліотеки, самим ремонтувати бордюри.

Філія №12 провела читацький марафон «Зробимо привабливою бібліотеку разом».

Працівники філії №5 разом з читачами прибрали вулицю біля бібліотеки, розробили дизайн клумб, придбали та висадили квіти.

Зробити бібліотеку сучасною та привабливою - кредо бібліотекарів Центральної бібліотеки для дітей. Працівники прибирали подвір’я біля книгозбірні, насаджували квіти. Як результат, гарна клумба милує око читачів та мешканців мікрорайону «Космонавтів».

Бібліотекарі філії №18 разом зі своїми читачами саджають дерева, прибирають територію, висаджують квіти на клумбах. Однак найбільша гордість бібліотекарів – дитячий майданчик, який зроблено бібліотекарями разом з читачами на місці колишнього пустиря перед книгозбірнею.

Колектив бібліотеки – філії №15 переміг у цьому конкурсі.

Бібліотеки Кіровоградської  МЦБС  працюють над створенням власного іміджу, шукають нові шляхи для самореклами через збільшення кількості та покращення якості друкованої рекламної продукції.

Привернути увагу користувачів до бібліотечної рекламної інформації досить складно, і тому треба робити її такою, щоб вона мала для користувача особливу значимість, пропонувала ефективні форми задоволення інформаційних потреб.

Необхідно інноваційно підходити  до просування традиційних послуг. Наприклад, створити портфоліо власної реклами. З цією метою був оголошений конкурс на краще портфоліо рекламної продукції серед бібліотек-філій Кіровоградської МЦБС.

Стандартів для портфоліо не існує. Це на власному прикладі продемонстрували бібліотекарі Кіровоградської МЦБС.

У ролі портфоліо виступали органайзери, валізи, сумочки, кошики, картини тощо.

Щоб продемонструвати ці напрацювання бібліотечному загалу, працівники відділу інноваційно-методичної роботи підготували  рекламний показ «Бібліотечна мозаїка». Вирішили провести його на площі перед бібліотекою, але сильний вітер та дощ внесли свої корективи. Довелося відкривати експозицію в читальній залі центральної міської бібліотеки. Працівники філії №6 підготували рекламний колаж «Бібліотека у просторі і часі».

Філія №8 зробила так звану дорожню валізу, в якій розмістилися різноманітні рекламні матеріали в єдиному кольоровому вирішенні. Цікавою рекламною продукцією у вигляді будиночків та скриньок, а також традиційними буклетами та альбомами порадувала філія №11. Портфоліо бібліотеки-філії №10 - прекрасна сумочка, виготовлена руками бібліотекарів, наповнена буклетами, закладками, оголошеннями. Незвичну форму для свого портфоліо вигадали бібліотекарі філії №2. Більшість рекламно-іміджевої продукції філії №14 присвячена клубу при бібліотеці «Юний спортсмен». Для членів клубу були виготовлені  чашки, магніти та інша сувенірна продукція.

Яскравою, цікавою за формою та змістом виявилась реклама  дитячої бібліотеки – філії №12. Кожному малюку схочеться взяти до рук чудовий метелик або гарну книжечку корисних порад «Якщо вдома ти один», виготовлену бібліотекарями. В українському стилі виготовлено портфоліо філії №17 (селище Нове). Запрошення, інформаційні буклети, оголошення, візитки, закладки вдало розміщені на невеликому просторі картини-портфоліо. «Здійсни мрію – стань героєм улюбленої книги», - закликає стенд дитячої бібліотеки-філії №19. Він має назву «Читач: Перезавантаження». Фото кращих читачів бібліотеки з’явилося на обкладинках золотої колекції пригодницької літератури. Крім цього, бібліотека надала іншу рекламну продукцію, яка вирізнялась чудовою поліграфією і містила персонажі улюблених дитячих книг. Поруч на стенді розмістилася реклама бібліотек-філій №№ 9 та 13.

Різнокольоровими метеликами прикрашені рекламні листівки філії №16. Ця оригінальна форма подачі викликає зацікавленість користувачів.

Строго, лаконічно і стримано виглядає портфоліо рекламно-іміджевої продукції філії № 4. Буклети, закладки, запрошення і візитки об’єднані єдиним стильовим рішенням.

Портфоліо відділу обслуговування Кіровоградської центральної міської бібліотеки розміщене в спеціальному органайзері.

Складається з

•   запрошень (до бібліотеки, на масові заходи, наприклад, на театралізоване дійство «Тарасові музи»)

•   календариків

•   сувенірної продукції (ручок з логотипом бібліотеки)

•   буклетів «Ти в цьому світі не один» (робота з людьми, що мають вади слуху за проектом «Чути тих, хто не чує»), «Любко Дереш – лідер нового літературного покоління»,       «Юрій Олеша. Кумир метафор», «Книга твій друг – бережи її»

•   розкладки «Бібліотека вічна, безмежна, безкінечна»

•   вебліографічного путівника «Оригінальні музеї України»

•   пам’яток «10 порад з виховання маленького читача», «Як вибрати книгу для читання» тощо

•   альбомів «Виставки-інсталяції», «Час читати», «Організація книжкових виставок. Методичні поради», «Використання мережі Інтернет»

•   листівки «Як пройти до бібліотеки?»

•  краєзнавчого літературного покажчика «Кіровоградські письменники – дітям»

Інформаційний кошик рекламно-іміджевої продукції виготовила бібліотека – філія №15. Його наповненням були рекомендаційні списки літератури, буклети, закладки, листівки. Увагу маленьких користувачів привертав «Інформаційний вітрячок нових надходжень для малечі».

VIII. Фінансово–економічна та господарська діяльність

Протягом звітного періоду поліпшувалися умови праці для бібліотечних працівників та створювалися комфортні умови для користувачів. Проводилися заходи з забезпечення комфорту та затишку у бібліотеці.

Вжито всіх заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду. Проводилися навчання та інструктажі з працівниками бібліотеки з питань охорони праці та протипожежної безпеки. Згідно вимог пожежної інспекції, куточок протипожежної безпеки було переоформлено новими плакатами. Колектив бібліотеки пройшов медико-профілактичний огляд згідно плану.

Загальні висновки:

Діяльність МЦБС у 2014 році здійснювалася планово та цілеспрямовано. Всі намічені плани переважно реалізовані

Основні статистичні показники виконано

Успішно реалізуються проекти МЦБС, проте відсутність фінансування на оплату Інтернету в ряді філій погіршує якісні показники роботи.

Успішно розвиваються сайти та блоги.

Забезпечується своєчасне підвищення кваліфікації.

У належному стані комп’ютерний парк.


Додаток №1

Бібліотеки МЦБС в пресі

1. "І знову у мандри запрошують книги" // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Літературна мандрівка в філії №8

2.  "Інформаційний ерудит"  // Наше місто . - 2014. - 13 листопада. - C. 14

Анотація: Бібліографічний турнір в бібліотеці №4

3.  "Бібліотек@ - світ нових можливостей" // Наше місто . - 2014. - 4 грудня. - C. 3

Анотація: Інформаційна робота філії №8

4.  "Бібліотечний бульвар" організувала бібліотека №4 // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

5.    "Віват, читач, віват!"  // Наше місто . - 2014. - 27 березня. - C. 14

Анотація: Змагання ерудитів в філії №19

6.   "Від папірусу до електронної книги" // Наше місто . - 2014. - 20 лютого. - C. 4

Анотація: Віртуальна мандрівка в філії №19

7.    "Володарів неба"  // Наше місто . - 2014. - 10 квітня. - C. 3

Анотація: Міжнародний день птахів в філії №1

8.   "Вони наближали Перемогу..."  // Вечірня газета. - 2014. - 16 травня. - C. 6

Анотація: Презентація книжкової виставки в бібліотеці-філії №9, присвяченої діячам культури, письменникам і поетам України

9.   "Зона уваги : чиста вода" // Наше місто . - 2014. - 1 травня. - C. 3

Анотація: Екологічне виховання в філії №5

10.   "Кіровограду - чисте довкілля" // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Екологічна мандрівка в філії №12

11.  "Коли ще не було Internetу" // Наше місто . - 2014. - 17 квітня. - C. 3

Анотація: День бібліографії в філії №19

12.  "Мій ідеал. Хто він?" // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Ігровий діалог для третьокласників школи №31 пройшов в центральній міській бібліотеці

13. "Минуле України на книжкових сторінках" // Наше місто . - 2014. - 4 вересня. - C. 4

Анотація: День бібліографії в центральній дитячій бібліотеці

14.   "Музика осені"  // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Ліричний круїз організувала бібліотека №8 на засіданні жіночого клубу цікавих зустрічей

15.  "На Чорнобиль журавлі летіли" // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Година пам"яті в філії №19

16.   "Не дамо згасити свічу пам’яті" // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: Презентація інформаційно-книжкової викладки до роковин Голодомору в філії №9

17. "Повертайтеся живими"  // Наше місто . - 2014. - 21 серпня. - C. 4

Анотація: Участь міських бібліотек-філій №№4,7,15,19 в акції "Намалюй оберіг для воїна!"

18.   "Право на щасливе дитинство" // Наше місто . - 2014. - 5 червня. - C. 3

Анотація: Свято приурочене Міжнародному дню захисту дітей пройшло в філії №13

19.   "Різні дороги в безодню" // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Презентація книжкової виставки-попередження у філії №8

20.  "Цілюща криниця душі - рідна мова" // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: Літературна вітальня в філії №18

21.  "Чудака, їй-Богу"  // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: Презентація ілюстровано-книжкової викладки "Остап Вишня. Країна веселої мудрості", присвяченої 125-річному ювілею письменника, в бібліотеці №17

22.  "Шевченко в моїй оселі" // Наше місто . - 2014. - 6 листопада. - C. 14

Анотація: Акція присвячена Кобзарю пройшла в бібліотеці №19

23. "Шляхетні панянки"  // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Робота клубу в філії №12

24.  "Що значить для тебе особисто бути патріотом України?" // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: Правове виховання в філії №15

25."Я так її, я так люблю!" // Наше місто . - 2014. - 6 березня. - C. 4

Анотація: Літературна година в філії №8

26.  Cьомого травня в бібліотеці-філії №8 // Вечірня газета. - 2014. - 16 травня. - C. 6

Анотація: Година пам"яті "Тих днів не змовкне слава" до 69-річчя перемоги над окупантами

27.  WI-FI призьба  // Наше місто . - 2014. - 21 серпня. - C. 4

Анотація: Конкурс із оновлення фасаду провели в філії №15

28.  Її величність казка  // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Масова робота з дітьми філії №19

29.  Інтернет : Що? Де? Коли? // Наше місто . - 2014. - 6 листопада. - C. 14

Анотація: Віртуальна подорож для молодших користувачів в філії №12

30.   Інформаційний вісник "З ювілеєм, дорога Кіровоградщино!" // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Краєзнавча робота філії №1

31.   Інформаційний вернісаж до 75-річчя області // Наше місто . - 2014. - 6 лютого. - C. 4

Анотація: Краєзнавча  робота філії №12

32.   Інформаційний стенд "Хоробрі серця" // Наше місто . - 2014. - 6 листопада. - C. 14

Анотація: Патріотичне виховання в філії №9

33.   А ми не сумуємо! // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Калейдоскоп на таку тему провела філія №4 для своїх читачів похилого віку

34.   А у бібліотеці №19... // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Урок комп"ютерної грамотності в філії №19

35.  Абрамова І. "Віддамо цей світ дитині"/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Літературно-мистецька акція в філії №4

36.   Абрамова І. "Україна - це моя країна"/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 4 вересня. - C. 4

Анотація: Літературно-музична година в філії №4

37. Абрамова І. Відкрити Європу/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Масова робота філії №4

38.    Абрамова І. Відповідальність перед майбутнім/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: День інформації в філії №4

39.  Абрамова І. Вечір-зустріч "Цікавий світ професій"/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 9 січня. - C. 4

Анотація: Масова робота філії №4

40.  Абрамова І. Зустріч із Марією Майданюк/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 30 січня. - C. 3

Анотація: Патріотичне виховання в філії №4

41.   Абрамова І. Про свої права/ І. Абрамова // Наше місто . - 2014. - 22 травня. - C. 3

Анотація: Правове виховання в філії №4

42.  Акція "Аптека і бібліотека" // Наше місто . - 2014. - 7 серпня. - C. 3

Анотація: Популяризація здорового способу життя в філії №21

43.  Анісімова Н. Дембельські альбоми/ Н. Анісімова // Народне слово. - 2014. - 6 лютого. - C. 9

Анотація: Патріотичне виховання в філії №10

44.   Анісімова Н. На струнах Кобзаревої душі/ Н. Анісімова // Освітянське слово. - 2014. - № 3, березень. - C. 2

Анотація: Літературно-мистецьке свято до 200 річчя з дня народження Т. Шевченка

45.  Арт-терапію влаштувала бібліотека №18 // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: Маленькі читачі створювали колажі

46.   Бібліотечна планета  // Вечірня газета. - 2014. - 16 травня. - C. 6

Анотація: Патріотичне виховання в філіях №№ 8,9,19

47. Бардакова Україно моя! Я для тебе на світі живу!/ Лариса Бардакова // Наше місто . - 2014. - 3 липня. - C. 4

Анотація: Історичний вечір провели бібліотекарі філії №7

48.   Благоустрій території біля центральної дитячої бібліотеки // Наше місто . - 2014. - 8 травня. - C. 4

49.   В гостях у літа // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: В гостях у бібліотеці-філії №4 побували учні школи №32

50. Від дружби у спорті - до миру на землі // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Спортивне свято в філії №14

51.  Вік першого кохання  // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Пізнавально-розважальна програма в бібліотеці №17

52.  Вінні-Пух та П’ятачок  // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Виховна робота серед дітей дошкільного віку філії №12

53.    Віртуальну мандрівку країнами Європейського Союзу // Наше місто . - 2014. - 17 квітня. - C. 3

Анотація: Масова робота філії №4

54.    Верозуб Н. Безкоштовний доступ до Інтернету/ Н. Верозуб // Наше місто . - 2014. - 9 січня. - C. 4

Анотація: Презентація нових бібліотечних послуг в філії №2

55.  Верозуб Н. Від роману до екрану/ Н. Верозуб // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Тематичний День бібліографії в філії №2

56.   Верозуб Н. До сумної річниці Чорнобильської катастрофи/ Н. Верозуб // Наше місто . - 2014. - 1 травня. - C. 3

Анотація: Масова робота філії №2

57.    Вогонь - не іграшка // Наше місто . - 2014. - 30 жовтня. - C. 14

Анотація: Робота філії №12 з дошкільними закладами мікрорайону

58.    Вперше до бібліотеки  // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Співпраця бібліотеки №4 з користувачами-дошкільнятами

59.    Вчимося розуміти і поважати інших // Наше місто . - 2014. - 4 грудня. - C. 3

Анотація: Тренінг в бібліотеці №5

60.   Героями не народжуються - ними стають // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №7

61.    Годину пам’яті "Пам’ятаємо, шануємо, вклоняємося"... // Наше місто . - 2014. - 30 січня. - C. 3

Анотація: Патріотичне виховання в філії №1

62.    Дворецька Книжковий хіт-парад "Ностальжі"/ Олена Дворецька // Наше місто . - 2014. - 3 липня. - C. 4

Анотація: В бібліотеці-філії №9 створено виставку, присвячену забутим книжкам.

63.   Дворецька О. "Кулінарні фіглі-міглі"/ О. Дворецька // Наше місто . - 2014. - 4 грудня. - C. 3

Анотація: Робота жіночого клубу в бібліотеці №9

64.    Дворецька О. Українськими символами та квітами/ О. Дворецька // Наше місто . - 2014. - 21 серпня. - C. 4

Анотація: Благоустрій фасаду філії №9

65.  Дворецька О. Цукровий діабет - прикра хвороба, але не смертельна/ О. Дворецька // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Зустріч з лікарем-ендокринологом в філії №9

66.    Дворецька О. Ялинка з книжок прикрасила бібліотеку №9/ О. Дворецька // Наше місто . - 2014. - 18 грудня. - C. 4

Анотація: Арт-дизайн в філії №9

67.   День інформації "Мій край - моя історія жива" // Наше місто . - 2014. - 16 січня. - C. 3

Анотація: Інформаційно-бібліографічна робота центральної дитячої бібліотеки

68.  День відкритих дверей провели у Центральній бібліотеці для дітей // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

69.  День дитячого садка  // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Співпраця філії №9 з дитячим садком "Явір" ,що на Лелеківці

70.   День кольору хакі "На варті нашої безпеки" // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Військово-патріотичне виховання в філії №4

71.  День краєзнавства  // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Краєзнавча робота філії №5

72.    День краєзнавства  // Наше місто . - 2014. - 30 жовтня. - C. 14

Анотація: Краєзнавча робота філії №4

73.   День мистецтв  // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Масова робота філії №21

74.    Дитячі змагання  // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Популяризація здорового способу життя філією №14

75.   Дитяча письменниця Антоніна Царук // Наше місто . - 2014. - 30 жовтня. - C. 14

Анотація: Презентація книги Антоніни Царук "Проліскові дзвони" в бібліотеці №13

76.   Дитячий письменник Анатолій Черниш // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Зустріч з письменником у рамках тижня дитячого читання в філії №5

77.   До першокласників школи "Мрія" // Наше місто . - 2014. - 10 квітня. - C. 3

Анотація: Співпраця філії №12 з школою "Мрія"

78.  Душа співала про кохання // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Святкування дня закоханих в філії №8

79. Еко-подорож "Спостерігай, люби і зай!" // Наше місто . - 2014. - 6 березня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в філії №19

80.  Екскурсія "Запрошує місто Казкове" // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Співпраця філії №19 з вихованцями дитсадка

81.   За 90 днів навколо світу // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: До бібліотеки-філії №13 завітали учні школи №20

82.  Закон і я  // Наше місто . - 2014. - 3 липня. - C. 4

Анотація: Правову абетку провели бібліотекарі філії №19

83. Засідання клубу "Ключ"  // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Робота клубу в філії №2

84. Захід "А пам’ять - вічна, невмируща" // Вечірня газета. - 2014. - 16 травня. - C. 6

Анотація: Патріотичне виховання в філії №19

85. Звичаїв багато, а Україна одна // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Презентація виставки предметів домашнього вжитку з різних регіонів нашої країни в філії №17

86. Знайомство з електронними ресурсами // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Електронні ресурси в філії №16

87.  Знання і таємниці на книжковій полиці // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Інформаційно-довідкова робота філії №19

88.    Зустріч із гумористом Анатолієм Курганським // Наше місто . - 2014. - 4 грудня. - C. 3

Анотація: Творча зустріч в філії №17

89.   Зустріч із поетесою  // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Зустріч з поетесою Наталією Ситник в філії №7

90.    Кізілова В. Правову абетку/ В. Кізілова // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Правове виховання в філії №8

91.  Казкове царство, мудре государство // Наше місто . - 2014. - 17 липня. - C. 4

Анотація: Казкове царство у філії №9 - тут відвідувачі можуть більше дізнатися про казки

92.  Кизілова В. Візуальну вікторину "Бюро знахідок : з якої казки?"/ В. Кизілова // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Робота з учнями з вадами слуху в філії №8

93.  Кизілова В. Марафон дружби "Поспішайте робити добро"/ В. Кизілова // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Робота філії №8 з дітьми з особливими потребами

94.   Кизілова В. Свічку пам’яті/ В. Кизілова // Наше місто . - 2014. - 23 січня. - C. 4

Анотація: Інформаційна година з нагоди річниці визволення Кіровограда в філії №8

95.  Книга викликала на двобій комп’ютер // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Інтелектуальний ринг в філії №17

96. Книгомандри "Хто? Де? Як?" // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Масова робота бібліотеки №17

97.    Козацькі забави  // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Патріотичне виховання в філії №13

98.  Козловська О. "Валізу добра"/ О. Козловська // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Благодійна акція філії №16

99.    Комп’ютерну азбуку  // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Робота філії №12 з дітьми школи №8, які відпочивають у шкільному літньому оздоровчому таборі

100. Конкурс ерудитів "Мандруємо книжковим містом" // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Масова робота філії №12

101.   Котлярова Літні читання - розваги на свіжому повітрі/ Світлана Котлярова // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: Співпраця філії№5 з табором літнього відпочинку "Барвінок"

102.   Котлярова С. "Ластівка - символ весни"/ С. Котлярова // Наше місто . - 2014. - 10 квітня. - C. 3

Анотація: Презентація книжкової виставки-інсталяції до Міжнародного дня птахів в філії №5

103.  Котлярова С. Зустріч із кіровоградською поетесою Ларисою Кокіною/ С. Котлярова // Наше місто . - 2014. - 9 січня. - C. 4

Анотація: Зустріч з поетом в філії №5

104. Котлярова С. Фольклорні посиденьки/ С. Котлярова // Наше місто . - 2014. - 6 лютого. - C. 4

Анотація: Популяризація народознавства в філії №5

105.  Лісниченко Ю. Бібліотечна планета/ Ю. Лісниченко // Вечірня газета. - 2014. - 31 січня. - C. 6

Анотація: Масова робота філій №№9,15,19 та центральної дитячої бібліотеки

106.   Лісниченко Ю. Операцію "порятунок" успішно завершено!/ Ю. Лісниченко // Вечірня газета. - 2014. - 10 жовтня. - C. 4

Анотація: Завдяки співпраці міських відділу культури і туризму та управління освіти кіровоградці не втратили одну з місцевих книгозбірень - філію №1

107.   Літературний салон "Поезії мереживо тонке" // Наше місто . - 2014. - 20 лютого. - C. 4

Анотація: Вечір пушкінської поезії в філії №21

108.   Літературно-мистецький вернісаж  // Наше місто . - 2014. - 13 листопада. - C. 14

Анотація: Масова робота філії №21

109. Літературну ікебану для своїх читачів провела бібліотека №12 // Наше місто . - 2014. - 6 березня. - C. 4

110.   Літо з бібліотекою  // Наше місто . - 2014. - 5 червня. - C. 3

Анотація: Масова робота з дітьми в літній період філії №19

111.    М’які слова і камінь крушать // Наше місто . - 2014. - 20 лютого. - C. 4

Анотація: Літературний салон "Поезії мереживо тонке" зібрав в філії №21 любителів пушкінської поезії

112.   Мандрували корисними Інтернет-сайтами  // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Навчання правилам пошуку різноманітної інформації в філії №19

113.    Масовий захід до 200-річчя Кобзаря // Наше місто . - 2014. - 13 березня. - C. 3

Анотація: Масова робота філії №16

114. Мистецтво бути читачем  // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: День бібліографії в філії №12

115.    Мистецько-краєзнавчий турнір  // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Масова робота філії №4

116. Молоді поети про рідне місто // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Творча зустріч молодих кіровоградських поетів з читачами філії №19

117.  Мороз М. Заповідні місця Кіровоградщини/ М. Мороз // Наше місто . - 2014. - 6 лютого. - C. 4

Анотація: Краєзнавча робота в філії №12

118.   Музично-поетичну композицію...  // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: Святкування 200-річчя від дня народження  Т. Шевченка в філії №19

119.    Мультзал "Промінець"  // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: Бібліотека-філія №19 запрошує на перегляд улюблених мультфільмів

120.  На Гірничому  // Наше місто . - 2014. - 23 січня. - C. 4

Анотація: Захід приурочений до 75-річчя утворення Кіровоградської області в філії №15

121.   На конкурс" Знавців Пушкінських казок" // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Робота філії №21 з вихованцями табору відпочинку "Зоряний" при школі №19

122. Напередодні Дня Перемоги  // Вечірня газета. - 2014. - 16 травня. - C. 6

Анотація: Патріотичне виховання в філії №19

123.    Наполегливо вивчати Правила дорожнього руху // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Робота філії №12 з вихованцями літнього оздоровчого табору при школі "Мрія"

124.  Натальченко К. Тиждень творчості пройшов у бібліотеці №15/ К. Натальченко // Наше місто . - 2014. - C. 9 жовтня

125.    Наше право - щасливе дитинство // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: Правознавчі сходинки у філії №12 для першокласників школи №8

126.  Не залежить доброта від зросту! // Наше місто . - 2014. - 31 липня. - C. 3

Анотація: Робота клубу "Веселих Пізнайок та допитливих Чомучок" в філії №19

127.    Осадча С. З воїнами-афганцями зустрілися.../ С. Осадча // Наше місто . - 2014. - 20 лютого. - C. 4

Анотація: Зустріч з учасником бойових дій в Афганістані Олександром Лесківом в філії №2

128.   Пам’яті героїв-визволителів  // Народне слово. - 2014. - 16 січня. - C. 7

Анотація: Участь працівників центральної міської бібліотеки в загальноміських заходах присвячених 70-річчю визволення Кіровограда від фашистських загарбників

129.   Патріотична бесіда  // Наше місто . - 2014. - 4 вересня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №8

130.  Переможцями дитячих змагань на велосипедах // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Популяризація здорового способу життя в філії №14

131.  Пишаюся тобою, рідний краю // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Історико-пізнавальна інформіна до Дня міста в філії №8

132.   Побачення з родичами  // Наше місто . - 2014. - 23 січня. - C. 4

Анотація: Інтернет-марафон "Увесь світ із вами, якщо ви з нами" в філії №18

133.    Подарунок для матусь...  // Наше місто . - 2014. - 8 травня. - C. 1

Анотація: Свято до Дня матері в філії №15

134. Понад 30 воїнів-інтернаціоналістів...  // Наше місто . - 2014. - 20 лютого. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №17

135.    Пономаренко А. Дітям про Тараса Шевченка/ А. Пономаренко // Наше місто . - 2014. - 30 січня. - C. 3

Анотація: Літературно-поетична година у бібліотеці №12

136.    Попрощалися з букварем і стали читачами // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Співпраця філії №12 з школою "Мрія"

137.   Порсєва Л. Тепла дружня зустріч/ Л. Порсєва // Новенський вісник. - 2014. - № 2/92, травень. - C. 4

Анотація: Творча зустріч з поетами і письменниками-земляками  в філії №17

138.    Посвята в читачі "Книжкової країни" // Наше місто . - 2014. - 10 квітня. - C. 3

Анотація: Масові заходи в рамках тижня дитячого читання в центральній дитячій бібліотеці

139.   Потяг країною Мрій  // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Екскурсії для дітей в філії №19

140.    Правила мобільного етикету  // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Тренінг в філії №9

141. Презентація-виставка "Гарі Потер"  // Наше місто . - 2014. - 17 липня. - C. 4

Анотація: Філія №5 підготувала виставку, присвячену улюбленому літературномугерою сучасних дітей

142.  Привітати працівників бібліотеки №12 // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Привітання бібліотекарів філії №12 читачами в зв'язку з професійним святом

143.    Про безпечний Інтернет  // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Заняття з інформаційної грамотності в центральній дитячій бібліотеці

144.    Про великодні символи  // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Масова робота філії №19

145.    Про вибір професії  // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Дні інформації в філіях №№4,8 і 17

146.   Про козацьке військо та його ватажків // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Військово-патріотичне виховання в філії №9

147.   Про шкідливість куріння  // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Популяризація здорового способу життя в філії №1

148.   Про щасливе материнство  // Наше місто . - 2014. - 18 грудня. - C. 4

Анотація: Зустріч зі спеціалістом в галузі репродуктивного здоров'я в бібліотеці №2

149.  Разом з книгою відкривали світ // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Робота клубу Веселих Пізнайок та допитливих Чомучок в бібліотеці №19

150.   Резніченко В. "Заглянь у природу"/ В. Резніченко // Наше місто . - 2014. - 24 квітня. - C. 14

Анотація: Екологічне виховання в філії №18

151.  Резніченко В. "Хто я?"/ В. Резніченко // Наше місто . - 2014. - 31 липня. - C. 3

Анотація: Гра-тренінг в філії №18

152. Резніченко В. Патріотичний калейдоскоп "Для всіх одна - Україна!"/ В. Резніченко // Наше місто . - 2014. - 21 серпня. - C. 4

Анотація: Масова робота філії №18

153.  Родина - як зірка єдина // Наше місто . - 2014. - 11 грудня. - C. 14

Анотація: Сімейне свято в бібліотеці №15

154.  Розваги в Мережі  // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Ознайомлення користувачів філії №19 з ресурсами Інтернет

155.   Сімейне дозвілля  // Наше місто . - 2014. - 7 серпня. - C. 3

Анотація: Сімейне виховання в центральній міській бібліотеці

156.    Салтан К. "Я люблю свою бібліотеку"/ К. Салтан // Наше місто . - 2014. - 29 травня. - C. 3

Анотація: Залучення молоді до читання книжок в філії №17

157.    Салтан К. Відчути національний колорит усіх куточків України/ К. Салтан // Вечірня газета. - 2014. - 10 жовтня. - C. 4

Анотація: Філія №17 презентувала виставку предметів домашнього вжитку з різних регіонів нашої країни

158.    Салтан К. По досвід - на околицю міста/ К. Салтан // Вечірня газета. - 2014. - 30 травня. - C. 5

Анотація: В бібліотеці №17  пройшов захід з обміну досвідом серед керівників книгозбірень міської централізованої бібліотечної системи під назвою "Обслуговування юнацтва: нові форми візуальної культури"

159.   Саржевський А. "Я знаю, що душі потрібно"/ А. Саржевський // Сільське життя плюс. - 2014. - 5 червня. - C. 2

Анотація: Творча зустріч читачів з поетом Сергієм Ткаченком в центральній міській бібліотеці

160.  Своїми руками, разом з читачами // Наше місто . - 2014. - 17 квітня. - C. 2

Анотація: Участь філій №№12 і 18 у загальноміських суботниках

161.   Свято в Ковалівському парку // Наше місто . - 2014. - 5 червня. - C. 3

Анотація: Участь міських бібліотек в святі до Дня захисту дітей

162.   Свято вулиці Чубинського  // Вечірня газета. - 2014. - 31 січня. - C. 2

Анотація: Участь бібліотеки №7 в організації свята вулиць мікрорайону Арнаутове

163. Свято дитинства  // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Робота філії №15 з учнями школи №22

164.  Сеанс книготерапії  // Наше місто . - 2014. - 1 травня. - C. 3

Анотація: Співпраця філії №19 з дошкільними закладами міста

165.   Семененко В. Бібліотека - не завжди означає читальня/ В. Семененко // Кіровоградська правда. - 2014. - 30 вересня. - C. 4

Анотація: Філія №10 як осередок культурного життя на Завадівці

166.  Ситник Н. Вечір-спомин "Дитинство, обпалене війною"/ Н. Ситник // Наше місто . - 2014. - 23 січня. - C. 4

Анотація: Патріотичне виховання в філії №15

167. Ситник Н. Голка, нитка, комп’ютер і книгозбірня/ Н. Ситник // Вечірня газета. - 2014. - 1 травня. - C. 12

Анотація: Презентація виставки вишивки майстрині Єлисаветградського узвозу Віри Залізняк в філії №15

168.   Ситник Н. Літературно-музичний серпантин/ Н. Ситник // Наше місто . - 2014. - 6 березня. - C. 4

Анотація: Літературно-музичний серпантин присвячений творчості Т. Шевченка в філії №15

169.  Смілянець А. Чути тих, хто не чує/ А. Смілянець // Народне слово. - 2014. - 27 березня. - C. 18

Анотація: Робота філії №8 з дітьми з вадами слуху

170.   Спілкуймося українською  // Наше місто . - 2014. - 27 лютого. - C. 4

Анотація: В філії №2 пройшов гравіккон присвячений Міжнародному дню рідної мови

171.  Стежками рідного міста  // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Краєзнавчий квест в філії №8

172.  Танці між полицями  // Наше місто . - 2014. - 22 травня. - C. 3

Анотація: Масова робота філії №21

173.  Тарас Шевченко : формула успіху // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Престиж-зустріч в центральній дитячій бібліотеці

174. Твори Кобзаря  // Наше місто . - 2014. - 23 січня. - C. 4

Анотація: Свято поезії в філії №19

175. Творчий звіт  // Наше місто . - 2014. - 27 березня. - C. 14

Анотація: Естетичне виховання в філії №21

176. Тиждень біології пройшов у бібліотеці №16 // Наше місто . - 2014. - 4 грудня. - C. 3

177.    Тиждень безпеки дорожнього руху // Наше місто . - 2014. - 30 жовтня. - C. 14

Анотація: Масова робота філії №21

178.    Тиждень дитячого читання  // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Тиждень дитячого читання в філії №12

179.  Тиждень правових знань пройшов у бібліотеках міста // Наше місто . - 2014. - 18 грудня. - C. 4

Анотація: Правове виховання в філіях №№2,4,8,19

180.  Традиції сімейного читання  // Наше місто . - 2014. - 4 вересня. - C. 4

Анотація: День сімейного читання "З мамою і татом до бібліотеки" в філії №12

181.   Тренінг "Навчальні заклади міста запрошують" // Наше місто . - 2014. - 17 квітня. - C. 3

Анотація: Співпраця філії №12 з гімназією №9

182. Турнір знавців природи  // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в філії №12

183.  Турнір знавців творчості Шевченка // Наше місто . - 2014. - 27 березня. - C. 14

Анотація: Масова робота філії №4

184.  У гостях у пожежників // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Профорієнтаційна робота в філії №19

185. У Кіровограді триває акція "Намалюй оберіг для воїна" // Вечірня газета. - 2014. - 22 серпня

Анотація: Участь Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи в акції "Намалюй оберіг для воїна!"

186.   У рамках програми "Україна читає дітям" // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Зустріч з поетесою Антоніною Царук в філії №15

187.  У рамках тижня правових знань // Наше місто . - 2014. - 9 січня. - C. 4

Анотація: Правове виховання в філії №15

188.   У світ кіноновинок  // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Організація дитячого дозвілля в філії №19

189. У селищі Новому  // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Робота клубу дозвілля "Сусіди" в філії №17

190. У хоробрі козаки будем гратись залюбки! // Наше місто . - 2014. - 23 жовтня. - C. 14

Анотація: Турнір "Ми - козацького роду нащадки!" в філії №4

191.   Уже стало традицією бібліотеки-філії №7 // Народне слово. - 2014. - 30 січня. - C. 12

Анотація: Участь філії №7 в організації свята вулиці Чубинського

192.  Україно, ти для мене - диво! // Вечірня газета. - 2014. - 21 листопада. - C. 12.

Анотація: В кіровоградській музичній школі №3 пройшла зустріч учнів оркестрового відділу із завідувачем бібліотеки-філії 13 ім. Зої Космодем'янської Раїсою Мартиненко

193. Усмішка як надія  // Наше місто . - 2014. - 27 листопада. - C. 4

Анотація: Викладка літератури до 125-річчя з дня народження Остапа Вишні у бібліотеці №13

194.   Усний журнал "Слово Великого Кобзаря" // Наше місто . - 2014. - 13 березня. - C. 3

Анотація: Масова робота філії №1

195. Ушацька Т. Шевченківські читання/ Т. Ушацька // Наше місто . - 2014. - 30 січня. - C. 3

Анотація: Шевченківські читання "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття" в центральній дитячій бібліотеці

196.  Федорова Н. БібліАптека для душі/ Н. Федорова // Рідне село. - 2014. - 9 липня. - C. 4

Анотація: Філія №10 як культурний осередок мікрорайону Завадівка

197.   Франчук В. Бібліокав’ярня відкрилася/ В. Франчук // Наше місто . - 2014. - 16 січня. - C. 3

Анотація: Організація дозвілля в філії №12

198.   Франчук В. Стежками Київської Русі/ В. Франчук // Наше місто . - 2014. - 6 лютого. - C. 4

Анотація: Презентація теми "Київська Русь. Перші князі" в філії №12

199.  Хірурга знайшли в бібліотеці // Наше місто . - 2014. - 6 березня. - C. 3

Анотація: Історія успіху філії №19

200.  Хай щастю дитини не буде кінця // Наше місто . - 2014. - 26 червня. - C. 4

Анотація: Свято для дітей мікрорайону від бібліотеки-філії №8

201.  Холоденко О. Hand made із пляшок/ О. Холоденко // Наше місто . - 2014. - 31 липня. - C. 3

Анотація: Робота жіночого клубу в філії №8

202.   Хоменко І. "Медіа та інформаційна грамотність"/ І. Хоменко // Наше місто . - 2014. - 27 березня. - C. 14

Анотація: Семінар-практикум в центральній міській бібліотеці

203.    Хоменко І. Мовою жестів/ І. Хоменко // Наше місто . - 2014. - 27 березня. - C. 14

Анотація: Робота з дітьми з вадами слуху в філії №8

204.   Хоменко І. Робота над проектом/ І. Хоменко // Наше місто . - 2014. - 6 лютого. - C. 4

Анотація: Робота над проектом "Старовинне передмістя Єлисаветграда-Кущівка" в філії №5

205. Хоменко І. Чупакабра і Чаклун/ І. Хоменко // Наше місто . - 2014. - 4 грудня. - C. 3

Анотація: Творча зустріч з дитячими письменниками Іваном Андрусяком та Олегом Чаклуном в центральній міській бібліотеці

206.   Хранитель історії Єлисаветграда  // Освітянське слово. - 2014. - №4-5. - C. 6

Анотація: Краєзнавча робота філії №5

207.  Це пекуче слово - Афганістан // Освітянське слово. - 2014. - № 2. - C. 3

Анотація: Пошукова робота філії №10

208.  Чернявська Н. Зустріч-діалог "Екологія - глобальна проблема сучасності"/ Н. Чернявська // Наше місто . - 2014. - 17 квітня. - C. 3

Анотація: Екологічне виховання в філії №16

209. Читати круто!  // Наше місто . - 2014. - 9 жовтня. - C. 14

Анотація: Екскурсія в бібліотеці №8

210. Чорнобильський квітень  // Наше місто . - 2014. - 1 травня. - C. 3

Анотація: Година памяті в філії №17

211.  Шевченкові вірші, пісні  // Наше місто . - 2014. - 3 квітня. - C. 14

Анотація: Літературний вечір в філії №7

212. Штаб святого Миколая розташувався в бібліотеці №9 // Наше місто . - 2014. - 18 грудня. - C. 4

Анотація: Благодійна робота в філії №9

213. Щедру осінь зустрічали  // Наше місто . - 2014. - 25 вересня. - C. 4

Анотація: Свято осені в філії №17

214.Юрченко Г. Духовна вітальня/ Г. Юрченко // Наше місто . - 2014. - 1 травня. - C. 3

Анотація: Християнська освіта в філії №8

215.   Юрченко Г. Святкова мозаїка/ Г. Юрченко // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Робота філії №8 з учнями початкових класів оздоровчого табору "Сонечко"

216. Я маю право жити на Землі // Наше місто . - 2014. - 12 червня. - C. 4

Анотація: Правове виховання в філії №12

217.   Який птах найкрасивіший  // Наше місто . - 2014. - 19 червня. - C. 4

Анотація: Екологічне виховання в філії №12

Додаток №2

Бібліотеки МЦБС на телебаченні

1.         Подвиг. Пам’ять. Вдячність: Презентація виставки центральної міської бібліотеки в театрі ім. М. Кропивницького // Обласне телебачення. – 2014. – 8 січня.

2.         70-річчя визволення Кіровоградщини від німецько-фашистських загарбників: Презентація виставки центральної міської бібліотеки в театрі ім. М. Кропивницького // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 8 січня.

3.         Майстри рідного краю: Презентація виставки в філії №15 // Обласне телебачення. – У народному стилі. - 2014. – 2 лютого.

4.         Масляниця йде, млинець та мед несе: Свято в філії №10 // Обласне телебачення. - В народному стилі. – 2014. – 15 березня.

5.         Життєрадісні сюжети картин кіровоградських майстрів у бібліотеці філії №15 // Обласне телебачення. – 2014. – 29 березня.

6.         «Душу лікує добро  і слово»: Сеанс книготерапії в бібліотеці № 19 // ТТV.- 2014.- 24 квітня.

7.         Проектна діяльність МЦБС: Інтерв’ю з директором Кіровоградської центральної бібліотечної системи Тимків С.І. // TTV. – Від першої особи. – 2014. – 25 квітня.

8.         Металевий декор: Презентація книжкової виставки в філії №5 // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 29 квітня.

9.         Ми пишаємось його іменем: Свято вулиці Водоп’янова в філії №5 // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 10 травня.

10.       У рідному краї серце співає: Зустріч з заслуженим діячем мистецтв України Б. Притулою в філії №10 // Обласне телебачення. – 2014. – 17 травня.

11.       Лабораторія досвіду в філії №17 // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 21 травня.

12.       Хай щастю дитини не буде кінця: Святкування Дня захисту дітей в центральній дитячій бібліотеці // Телеканал «112 Україна». – Новини культури. – 2014. – 1 червня.

13.       Святкове дійство у бібліотеці № 19 // ТТV.- 2014.- 6 червня.

14.       РоверОК: Дитячо-спортивні вело змагання до Дня захисту дітей в філії №14 // Обласне телебачення. – 2014. – 8 червня.

15.       Олімпійський день бігу: Популяризація здорового способу життя в філії №17 // TTV. – 2014. – 23 червня.

16.       Козацька фотостудія: Інтерв'ю бібліотекаря філії № 19 Нетребенко В.О. під час Дня міста // TTV. - Акценти дня. - 2014.- 20 вересня.Бібліотечний бульвар: Участь міських бібліотек в святкуванні Дня міста // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 22 вересня.

17.       Інтерв’ю директора МЦБС про роботу системи // TTV. – Від першої особи. – 2014. – 25 вересня.

18.       Роверок: Участь клубу «Юний спортсмен», який діє при філії №14, в міських вело змаганнях // TTV. – Новини. – 2014. – 28 вересня.

19.       Бібліотека відома і невідома: День відкритих дверей в центральній міській бібліотеці // TTV. – Новини. – 2014. - 30 вересня.

20.       Бібліотечна мозаїка: Святкування бібліотекарями МЦБС Всеукраїнського Дня бібліотек // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 1 жовтня.

21.       Робота Кіровоградського піар-офісу: Інтерв'ю завідуючої філії № 19 // ТТV.- 2014.- 1 жовтня.

22.       Бібліотека – територія творчості : День відкритих дверей в філії №15 // Обласне телебачення.–  У народному стилі . - 2014. –11жовтня.

23.       Ювілей на селищі Гірничому. Мистецька алея: Творчість користувачів філії №15 //TTV.– Новини. -  2014. - 21жовтня.

24.       Нащадки козацького роду: Козацьке свято в філії №6 // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 22 жовтня.

25.       Переваги здорового способу життя: Зустріч читачів та бібліотекарів з представниками нетрадиційної медицини в центральній міській бібліотеці //Обласне телебачення. – Наше здоров’я. – 2014. – 7 грудня.

26.       Підліток і закон: Правова невідкладна допомога в філії №6 // TTV. – Акценти дня. – 2014. – 17 грудня.

27.       Звернення бібліотекарів філії №5 до мешканців міста // Обласне телебачення. – День за днем. – 2014. – 26 грудня.

Додаток №3

Бібліотеки МЦБС на радіо

1.         Відлуння афганських гір: Година пам’яті в філії №21 // Обласне радіо. – 2014. – 14 лютого.

2.         Відбулася музично-поетична композиція у бібліотеці-філії № 19 // Обласне радіо.- 2014.- 26 лютого.

3.         Бібліотечний пошук став запорукою успіху: Інтерв'ю з завідуючою бібліотеки-філії № 19 // Обласне радіо.- 2014.- 27 лютого.

4.         Бібліотекарі філії № 19 запросили читачів у еко-подорож // Обласне радіо.- 2014.-28 лютого.

5.         Книга вчить, як на світі жить: Година спілкування в філії №21 // Обласне радіо. – 2014. – 28 лютого.

6.         Крокуємо в світ інформації // Обласне радіо .- Новини. – 2014. -1 березня.

7.         З якої казки?: Візуальна вікторина в філії №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – 2014. – 14 березня.

8.         Багата талантами наша земля: Ювілейний концерт С. Щербини в філії №21 // Обласне радіо. – 2014. – 18 березня.

9.         Любителів книги та читання зібрали бібліотекарі філії № 19 // Обласне радіо.- 2014.- 21 березня.

10.       В народному стилі: Свято до  масляної в філії №10 // Обласне радіо. – 2014. – 23 березня.

11.       Тарас Шевченко: формула успіху // Обласне радіо .- Новини. – 2014. -28 березня.

12.       Про бібліотеку філію № 19 на радіохвилях // Обласне радіо .- 2014.- 22 квітня.

13.       Діти за мир: Святкування Дня перемоги в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2014. – 8 травня.

14.       У світі музики: Зустріч з заслуженим діячем мистецтв України Б. Притулою в філії №10 // Обласне радіо. – 2014. – 18 травня.

15.       Країна дитячих мрій: День захисту дітей в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 2014. – 30 травня.

16.       Свято Казки для дітей провели бібліотекарі філії № 19 // Обласне радіо.- 2014.- 3 червня.

17.       Увійди в природу другом: День природи в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. –  2014.- 17 липня.

18.       На книжковій алеї: Літній читальний зал в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. –  2014.- 29 липня.

19.       Сімейне дозвілля в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо .- Новини. - 2014.- 6 серпня.

20.       Оберіг для воїна: Участь в акції філії №18 // Українське радіо. – Новини. – 2014. – 8 серпня.

21.       Минуле України на книжкових сторінках: Свято до  Дня незалежності в центральній міській бібліотеці // Обласне радіо. - Новини. - 2014.- 22 серпня

22.         Голосую за професію: Година профорієнтації в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. -  2014. – 18 вересня.

23.       Пишаюся тобою, рідний край!: Інформіна в філії №8 // Обласне радіо «Скіфія-центр». – Новини культури. – 2014. – 19 вересня.

24.       Бібліотека – територія творчості : День відкритих дверей в філії №15 // Обласне телебачення.–  У народному стилі .2014. –11жовтня.

25.       Нащадки козацької слави: Конкурсно-пізнавальна програма в центральній дитячій бібліотеці // Обласне радіо. – Новини. – 16 жовтня.

26.       Ювілей на селищі Гірничому. Мистецька алея: Творчість користувачів філії №15 // TTV.– Новини. -  2014. - 21жовтня.

27.       Оберіг для воїна: Участь філії №18 в акції // Українське радіо. – Новини. – 2014. – 8 листопада.

28.       Поспішайте робити добро: Марафон дружби в бібліотеці №8 // Обласне радіо «Скіфія –центр». – 2014. – 3 грудня.

29.       Кому закон писаний: День прав людини в філії №2 // Обласне радіо. – 2014. – 8 грудня.

30.       Ви теж можете допомогти армії: Участь центральної дитячої бібліотеки в акції «Замаскована турбота» // Обласне радіо. – Новини. – 2014. – 16 грудня.

31.       Крапелька добра: Центральна дитяча бібліотека завітала до будинку дитини з подарунками // Обласне радіо. – Новини. – 2014. – 18 грудня.

Додаток №4

Бібліотеки МЦБС в інтернеті

1. (ф12)В Кіровограді для дітей протягом канікул відкрили незвичайне кафе//Факти Єлисаветграду.-2014.-3 січня http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/3883-v-kirovohradi-dlia-ditei-protiahom-kanikul-vidkryly-nezvychaine-kafe

2. (ф12)Кафе для дітей відкрили у Кіровограді// Правдоруб.-2014.-3 січняhttp://www.pravdorub.kr.ua/society/culture/kafe-dlya-ditej-vidkrili-u-kirovogradi.html

3. (ф12)На період канікул для дітей відкрили незвичайне кафе// Бізнесобласть.-2014.-4 січняhttp://kr.biznesoblast.com/kr/3757/

4. (ф12)Кафе для дітей відкрили у Кіровограді//« Метановини».-2014.-4 січняhttp://news.meta.ua/ua/search/

5. (ф18)«Честь і слава Кіровоградщини» історико-літературний екскурс провели для своїх користувачів бібліотекарі філії №18.// В розділі «Новини» на сайті Кіровоградської міської ради. 14 січня.  http://kr-rada.gov.ua/news

6.(ф 19)Шевченківські дні відбулися в бібліотеці-філії № 19// Кіровоградська міська рада.- 2014.- 16 січня //www.kr-rada.gov.ua/new/

7. (ф 5) Кіровоград: що ти знаєш про Кущівку? //Онлайн-видання «Акула» . – 2014. -  05 лютого. -  http://akulamedia.com/kirovograd-scho-ti-znaesh-pro-kuschivku

8. (ф5) Пам’ятаймо втрачені святині! // Онлайн-видання «Весь Кіровоград» . – 2014. -  05 лютого http://www.kirovograd.net/science_culture/2014/2/5/pamjataimo_vtracheni_svjatini.htm

9. PR-офіс Кіровоградської МЦБС переміг у проекті «Бібліомосту»  // Сайт Кіровоградської міської ради . – 2014. – 11 лютого. -  http://www.kr-rada.gov.ua/news/pr-ofis-kirovogradskoyi-mcbs-per.html

10. Кіровоград: архаїчні книгосховища перетворюють на сучасні інфоцентри // Кіровоградський медіапортал «Акула» . – 2014. – 03 березня. - http://akulamedia.com/kirovograd-arhaichni-knigoshovischa-peretvorjujut-na-suchasni-infotsentri

11. (ф10)Кіровоград: вулична акція на Завадівці // Кировоградские новости на «Fotoinform». – 2014. – 5 березня. - http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-vulichna-aktsiya-na-zavadivtsi.html#axzz2v5OHpj8t

12. (ф19)Кіровоград: життя людині врятували … бібліотекарі // Кіровоградський медіапортал «Акула». – 2014. – 5 березня. -http://akulamedia.com/kirovograd-zhittja-ljudini-vrjatuvali-bibliotekari

13. Нюанси медіаграмотності від сучасної бібліотеки //Кировоградские новости на “Fotoinform”. – 2014. – 7 березня. -

http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-nyuansi-mediagramotnosti-vid-suchasnoyi-biblioteki.html#axzz2vG1BKWVs

14. (ф8)Кіровоград: бібліотечний Skype допомагає спілкуватись мовою жестів //Кіровоградський медіапортал «Акула». – 2014. – 12 березня. - http://akulamedia.com/kirovograd-bibliotechnii-skype-dopomagae-spilkuvatis-movoju-zhestiv-foto

15.(ф18)«Бібліотечна планета: Є в Шевченка народження дата». Філія №18 приєдналась до святкування 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря. // В розділі «Новини» на сайті Кіровоградської міської ради. 12 березня 2014.  http://kr-rada.gov.ua/news

16. (ф18)«Ми – нащадки Кобзаря» під такою назвою філія №18 провела 16 січня творчий конкурс, присвячений 200-річному ювілею Тараса Шевченка. // Розділ «Новини» на сайті Кіровоградської міської ради.- 12 березня, 2014.  http://kr-rada.gov.ua/news

17. (ф8)Кіровоград: Людям з особливими потребами на допомогу приходить – сучасна бібліотека! // Кировоградские новости на Fotoinform. – 2014. – 18 березня. -  http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-lyudyam-z-osoblivimi-potrebami-na-dopomogu-prihodit-suchasna-biblioteka.html#axzz2wJUWPo13

18. (ф 19)Бібліотечний Інтернет-пошук став запорукою вдалої операції  //головний інформаційний ресурс регіону  «Весь Кіровоград». – 2014. – 19 березня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/3/19/bibliotechnii_internetposhuk_stav_zaporukoyu_vdaloyi_operaciyi.htm

19. (ф12)У Кіровограді стартував марафон читацьких ініціатив//Факти Єлисаветграду.-2014.-21 березняhttp://fakel.kr.ua/index.php/kultura/5457-u-kirovohradi-startuvav-marafon-chytatskykh-initsiatyv

20. (ф12)У Кіровограді стартував марафон читацьких ініціатив//«Метановини».-2014.-21 березня http://news.meta.ua/ua/archive/21.03.14/cluster:35330954-U-Kiroovgradi-startuvav-marafon-chitatskikh-initsiativ/

21. (ф 8)Візуальна вікторина для дітей з вадами слуху: «Бюро знахідок» // головний інформаційний ресурс регіону  «Весь Кіровоград» . – 2014. – 24 березня. -http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/3/24/vizualna_viktorina_dlja_ditei_z_vadami_sluhu_byuro_znahidok.htm

22. (ф 15) Хоменко І. Вишивка та Інтернет поєдналися в бібліотеці // Весь Кіровоград – головний  інформаційний ресурс регіону. – 2014. – 8 квітня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/4/8/vishivka_ta_internet_poyednalisja_v_biblioteci.htm

23. (ф12)Бібліотечна планета: за чистий Кіровоград! // Кіровоградська міська рада.-2014.-9 квітняhttp://kr-rada.gov.ua/news/bibliotechna-planeta9414.html?page=18

24. (ф5)Хоменко І. Комп`ютерна грамотність і сучасна бібліотека // Весь Кіровоград – головний  інформаційний ресурс регіону. – 2014. – 11 квітня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/4/11/kompyuterna_gramotnist_i_suchasna_biblioteka.htm

25. (ф 5)Народна школа з виходом у Всесвіт // Кіровоградський медіапортал Акула. – 2014. -  13 квітня. - http://akulamedia.com/narodna-shkola-z-vihodom-u-vsesvit-foto

26. (ф 5)Котлярова С. Хоменко І. Кіровоград: народна школа навчає комп`ютерній грамотності // Fotoinform. – 2014. – 16 квітня. - http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-narodna-shkola-navcha-kompyuterniy-gramotnosti.html#axzz2z3Cf5acn

27. (19) Більченко О. Хоменко І. Спілкування без кордонів завдяки сучасній бібліотеці // Весь Кіровоград – головний  інформаційний ресурс регіону. – 2014. – 17 квітня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/4/17/spilkuvannja_bez_kordoniv_zavdjaki_suchasnii_biblioteci_.htm

28. (ф8)Профбутік «Моя професія – це цікаво». – 2014. – 17квітня. - www.fotoinform.net

29. (ф19) Більченко О. Хоменко І. Кіровоград: сучасна бібліотека і спілкування без кордонів// Fotoinform. – 2014. –  22 квітня. -  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-suchasna-biblioteka-i-spilkuvannya-bez-kordoniv.html#axzz2zbntZmCd

30.(ф 19) Більченко О. Хоменко І. Кіровоград: сучасна бібліотека і спілкування без кордонів// Ukr.net. – 2014. –  22 квітня 12:31

31. (ф 8)Духовна вітальня «Христос воскрес-радійте люди!».- 2014. – 22 квітня. - www.fotoinform.net

32. (ф19) Нетребенко В. Відродимо місто разом: частинка Дендропарку з`явилась біля бібліотеки //Кіровоградський медіапортал Акула. – 2014. – 25 квітня. - http://akulamedia.com/vidrodimo-misto-razom-chastinka-dendroparku-z-javilas-bilja-biblioteki-foto

33. (ф.18) «В Кировограде библиотекари учили семейному взаимодействию» від 07.05 2014 о 15:30 // Стаття в інтернет-виданні  газети «Утренний город». Новости Кировограда  http://www.ugorod.kr.ua/news/2014-05-07-37150.html

34. (ф8)Сімейна ігротека «Острів радості – Сім’я». – 2014. – 15. - www.fotoinform.net

35. (ф13)Бібліотечна планета: віртуальна подорож країнами Євросоюзу // Кіровоградська міська рада Виконавчий комітет щоденна експрес-інформація прес-служби. – 2014. – 20 травня.-http://www.kr-rada.gov.ua/files/document/ua-document-2517.pdf

36. (ф19)Кіровоград: голова міського «УДАРу» Лариса Онул подарувала свято юним книголюбам // //Кіровоградський медіа портал Акула .- 2014.-3 червня // akulamedia.com/Kirovograd

37. (ф4) У Кіровоградській бібліотеці відбулась літературно-мистецька акція (електронний ресурс): сайт інформаційно-аналітичного дайджесту «Факел».- Режим доступу: www.fakel.kr.ua.- Дата публікації 04.06.2014

38. (ф10) БібліАптека для душі //Рідне село Україна. – 2014. – 7 липня. - http://www.ridneselo.com/sites/default/files/13-ridneselo-2014-07-07i.pdf

39. У Кіровограді стартувала акція “Оберіг для воїна”//Акула. – 2014. – 8 серпня. - http://akulamedia.com/u-kirovogradi-startuvala-aktsija-oberig-dlja-voina

40. Кіровоградська міська централізована бібліотечна система розпочала акцію «Намалюй Оберіг для воїна!»// Весь Кіровоград. – 2014. – 12 серпня. - http://www.kirovograd.net/shortly/2014/8/12/kirovogradska_miska_centralizovana_bibliotechna_sistema.htm?print

41. Кіровоград: Акція «Оберіг для воїна»// Фотоинформ. – 2014. – 13 серпня. - http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-aktsiya-oberig-dlya-voyina.html#axzz3ALGWQhQp

42. Кіровоград: Акція «Оберіг для воїна»// Фотоинформ. – 2014. – 19 серпня. - http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd1-aktsiya-oberig-dlya-voyina.html#axzz3ApC2Qfpq

43. (філія № 8)  В моїм серці – Україна // Весь Кіровоград. – 2014. – 26 серпня. - http://www.kirovograd.net/science_culture/2014/8/26/v_moyim_serci__ukrayina.htm

44. (філія №10) Кіровоградка стала героєм соціального проекту // Фотоинформ. – 2014. – 27 серпня. - http://www.fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovogradka-stala-gerom-sotsialnogo-proektu.html#axzz3Bgo3SfCG

45. (філія №10) Бібліотекарка з Кіровоградщини стала героїнею соцпроекту Кока-кола // Гречка. – 2014. – 27 серпня. - http://gre4ka.info/suspilstvo/12682-bibliotekarka-z-kirovohradshchyny-stala-heroineiu-sotsproektu-coca-cola

46. Оберегі, створені кіровоградськими дітьми для українських воїнів поїхали в зону АТО // Акула. – 2014. – 27 серпня. - http://akulamedia.com/oberegi-stvoreni-kirovogradskimi-ditmi-dlja-ukrainskih-voiniv-poihali-v-zonu-ato-foto

47. Обереги для воїнів полинули на фронт // Весь Кіровоград. – 2014. – 27 серпня. - http://www.kirovograd.net/society/2014/8/27/oberegi_dlja_voyiniv_polinuli_na_front.htm

48. (ф 10)В акции от Coca-Cola участвует библиотекарь из Кировограда // Утренний город. – 2014. – 28 серпня. - http://www.ugorod.kr.ua/news/2014-08-28-41092.html

49. Обереги для Воїнів // сайт Кіровоградської міської ради. – 2014. – 28 серпня. - http://www.kr-rada.gov.ua/news/dityachi-oberegi-dlya-28814.html

50. (філія №4)Квітни, рідне місто, на добро і злагоду! // Весь Кіровоград. – 2014. – 25 вересня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/9/25/kvitni_ridne_misto_na_dobro_i_zlagodu.htm

51. (Ф19)До відзначення 260-ї річниці Кіровограда долучились нацменшини та американці// Кіровоград: коментарі.- 2014.- 16 вересня // Kirovograd.comments.ua/news/2014/09/06/180001/html

52. (ф19)До відзначення 260-ї річниці Кіровограда долучились нацменшини та американці // Рідний Кіровоград.- 2014.- 16 вересня //rk.kr.ua/do-vidznachennja-260-i-richnitsi-kirovograda-doluchilis

53. (ф19)Молоді поети про рідне місто// Наше місто.- 2014.- 19 вересня // http://nashemisto.kr.ua/about_news/

54. Стежками рідного міста // Весь Кіровоград. – 2014. – 22 вересня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/9/22/stezhkami_ridnogo_mista.htm

55. (ф19)Бібліотечна фотостудія «Я ─ кіровоградець!» // Наше місто.-2014.- 23 вересня // http://nashemisto.kr.ua/about_news

56. (філія № 10)Бібліотека – не завжди означає читальня // сайт газети Кіровоградська правда. – 2014. – 30 вересня. - http://www.pravda-kr.com.ua/sotsium/1771-biblioteka-ne-zavzhdi-oznachae-chitalnya-e-j-taki-de-spivayut-pechut-mlintsi-liplyat-vareniki-ta-jizdyat-gurtom-na-veloprogulyanki.html

57. (філія №8) Кіровоград: ліричний круїз «Музика осені» // Фотоінформ. – 2014. – 3 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-lirichniy-kruyiz-muzika-oseni.html#axzz3F4JMjqb5  - + посилання на сайті www.ukr.net в новинах Кіровограда за 03.10.14

58. (філія №8)Музика осені – ліричний круїз  // Весь Кіровоград. – 2014. – 3 жовтня. http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/10/3/muzika_oseni__lirichnii_kruyiz.htm

59. Кіровоград: подорож у країну мудрості (філія №8 про День бібліотек) // Фотоінформ. – 2014. – 3 жовтня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-podorozh-u-krayinu-mudrosti.html#axzz3F5JTkjhN

60. (ф4) Абрамова І. Щоб осінь була золота // Весь Кіровоград. – 2014. – 8 жовтня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/10/8/shob_osin_bula_zolota.htm

61. (ф4) Відкрий для себе рідне місто// Весь Кіровоград. – 2014. – 28 жовтня. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/10/28/vidkrii_dlja_sebe_ridne_misto.htm

62. (ф4) У Кіровограді відбувся «Бібліотечний бульвар» // Повінь зміна системи. – 2014. – 2 жовтня. -  http://povin.com.ua/u-kirovogradi-vidbuvsya-bibliotechnij-bulvar-103018/

63 (ф19)Мультафіша 2015 року // Наше місто.-2014.- 20 жовтня //http://nashemisto.kr.ua/about_news/519

64. (ф5) Відбулася зустріч з поетесою Іриною Хоменко // Весь Кіровоград. – 2014. – 7 листопада. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/11/7/vidbulasja_zustrich_z_poetesoyu_irinoyu_homenko_mii_shljah.htm

65. Кіровоград: у міській раді вітали кращих працівників галузі культури// «Fotoinform». -  Ноябрь 07, 2014 - Новости. http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-u-miskiy-radi-vitali-krashih-pratsivnikiv-galuzi-kulturi-foto.html#axzz3KHKfR0W3

66. (ф4) Свято рідної мови // Весь Кіровоград. – 2014. – 10 листопада. - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/11/10/svjato_ridnoyi_movi.htm

67. (ф18)У кіровоградському дитсадочку відбувся флешмоб до Дня української мови // Факел. – 2014. – 10 листопада. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/10735-u-kirovohradskomu-dytsadochku-vidbuvsia-fleshmob-do-dnia-ukrainskoi-movy

68. (ф.18) «Рідна мова – чиста, мов роса» // Кіровоградська міська рада.- 2014 -11 листопада.   http://kr-rada.gov.ua/news/ridna-mova-ch111114.html?page=4

69. (ф 9) У Кіровограді відбувся конкурс веселих господарок «Парад бутербродів» - // Факел. – 2014. – 12 листопада. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/10810-u-kirovohradi-vidbuvsia-konkurs-veselykh-hospodarok-parad-buterbrodiv

70. (ф 13) Усмішка, як надія – маленьких кіровоградців знайомили з творчістю Остапа Вишні // Факел. – 2014. – 13 листопада. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/10852-usmishka-iak-nadiia-malenkykh-kirovohradtsiv-znaiomyly-z-tvorchistiu-ostapa-vyshni

71. (ф 5) Кіровоградських підлітків вчили толерантності // Факел. – 2014. – 16 листопада. -http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/10912-kirovohradskykh-pidlitkiv-vchyly-tolerantnosti

72. (ф 12) Кіровоградці беруть участь в конкурсі «Моя родина без насильства» // Факел. – 2014. -  19 листопада. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11021-kirovohradtsi-berut-uchast-v-konkursi-moia-rodyna-bez-nasylstva

73. (ф 19)On-line подорож // Наше місто.-2014.- 21 листопада //http://nashemisto.kr.ua/about_news/670

74. (ф19)Корабель дружби // Наше місто.-2014.- 21 листопада  http://nashemisto.kr.ua/about_news/679

75. (ф 5) Кіровоградські учні концертом зустріли учасника АТО // Факел. – 2014. – 24 листопада. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11135-kirovohradski-uchni-kontsetom-zustrily-uchasnyka-ato

76. (ЦБ) Зустріч зі справжніми чаклунами // Фотоінформ. – 2014. – 27 листопада. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-zustrich-zi-spravzhnimi-chaklunami.html#axzz3KH1IQMNy

77. (ЦБ) Чупакабра Івана Андрусяка та чаклунство Олега Чаклуна // Весь Кіровоград. – 2014. – 28 листопада http://www.kirovograd.net/society/2014/11/28/chupakabra_ivana_andrusjaka_ta_chaklunstvo_olega_chakluna.htm

78. (ф 14) Кіровоградські учні збирали «Золоті зерна народної мудрості» // Факел. – 2014. – 28 листопада. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11237-kirovohradski-uchni-zbyraly-zoloti-zerna-narodnoi-mudrosti

79. (ф8)"Не дай СНІДу шанс" // Весь Кіровоград. – 2014. – 3 грудня http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/12/3/ne_dai_snidu_shans.htm

80. (ф4) Вперше в бібліотеці // Факел. – 2014. – 3 грудня. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11343-vpershe-v-bibliotetsi

81. (ф8) Марафон дружби "Поспішайте робити добро". – 2014. – 5 грудня. - www.fotoinform.net.

82. (ф 8) Відбувся марафон дружби «Поспішайте робити добро» // Весь Кіровоград. – 2014. – 5 грудня . - http://www.kirovograd.net/sport_ease/2014/12/5/vidbuvsja_marafon_druzhbi_pospishaite_robiti_dobro.htm

83. (ф 8) У Кіровограді відбувся марафон дружби «Поспішайте робити добро» // Факел. – 2014. – 7 грудня. - http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11425-u-kirovohradi-vidbuvsia-marafon-druzhby-pospishaite-robyty-dobro

84. (ф 9) У Кіровограді з`явилася незвичайна новорічна ялинка // Правдоруб. – 2014. – 10 грудня. - http://www.pravdorub.kr.ua/news/kirovohrad/u-kirovogradi-z-yavilas-nezvichayna-novorichna-yalinka-foto.html

85. (ф 9)У Кіровограді з`явилася незвичайна новорічна ялинка // Факел. – 2014. – 10 грудня. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11502-u-kirovohradi-z-iavylas-nezvychaina-novorichna-ialynka

86. (ф4) Абрамова І. Відбувся конкурс правознавців // Фотоінформ. – 2014. – 11 грудня. -  http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-vidbuvsya-konkurs-pravoznavtsiv.html#axzz3LaXNZ6JX

87.(ф19)Закон на захисті дитинства (ф19) //Наше місто.- 2014.- 13 грудня. - http://nashemisto.kr.ua/about_news/739

88. (ф19)Покотилась Чорнобильська зірка// Наше місто.-2014.-17 грудня. - nashemisto.kr.ua/about_news/746

89. (ф 5) З кіровоградської бібліотеки вкрали оргтехніку на суму понад 12 тисяч гривень  // Весь Кіровоград. – 2014. – 25 грудня. - http://www.kirovograd.net/shortly/2014/12/25/z_kirovogradskoyi_biblioteki_vikrali_orgtehniku_na_sumu_ponad_12_tisjach_griven__.htm

90. (ф 5) Кіровоград: на Кущівці обікрали бібліотеку // Фотоінформ. – 2014. – 25 грудня. - http://fotoinform.net/news/novosti-na-ukrainskom-yazike/kirovograd-na-kushivtsi-obikrali-biblioteku.html#axzz3MuhYtdcf

91. (ЦБ / ф 19)Кіровоградські бібліотекарі створюють оригінальні новорічні ялинки // Факел. – 2014. – 27 грудня. -  http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/11859-kirovohradski-bibliotekari-stvoriuiut-oryhinalni-novorichni-ialynky

92. (ЦБ) «Розумну ялинку» створили у Кіровоградській центральній міській бібліотеці // Весь Кіровоград . – 2014. – 29 грудня. - http://www.kirovograd.net/shortly/2014/12/29/rozumnu_jalinku_stvorili_u_kirovogradskii_centralnii_miskii_biblioteci_foto_.htm

Статті про роботу бібліотеки-філії № 11 на сайті Кіровоградської міської ради

http://www.kr-rada.gov.ua/

93. (ф.11) Бібліотечна планета: хай буде дитинство щасливим! http://www.kr-rada.gov.ua/news/bibliotechna-planeta3614.html?page=40

94. (ф.11) За чистий Кіровоград: хто підтримує чистоту біля будинку, той дбатиме і про порядок у країні   http://www.kr-rada.gov.ua/news/za-chistiy-kirovograd-7514.html?page=47

95. (ф.11) “Мій край – моя історія жива!”                                                             http://www.kr-rada.gov.ua/news/miy-kray-moya-istoriya-jiva.html?page=68

96. (ф.11) Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!                                      http://www.kr-rada.gov.ua/news/mi-chumo-tebe-kobz17114.html?page=67

97. (ф.11) Бібліотечна планета: добрий світ улюблених книг   http://www.kr-rada.gov.ua/news/bibliotechna-planeta-3414.html?page=54

98.(ф.11) У кіровоградських ДЮКАХ пройшло козацьке свято        http://www.kr-rada.gov.ua/news/u-kirovogradskih-d211014.html?page=10

Статті про роботу бібліотеки-філії № 19 на сайті Кіровоградської міської ради

http://www.kr-rada.gov.ua/

99. 11 квітня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС відбувся день бібліографії «Коли ще не було Internet». Під час заходу проведено екскурсію бібліотекою, конкурси. В заході взяли участь учні 5-а класу ЗОШ № 31.

100. 07 травня працівниками бібліотеки-філії № 19 МЦБС спільно з помічником депутата міської ради Онул Л.А. Деркаченко Ю.О проведено акцію «Привітай ветерана», під час якої привітали учасників бойових дій Коваль Катерину Захарівну, Жадан Єфросинію Микитівну, Куріщенко Марію Максимівну.

101. 07 травня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено захід «А пам’ять – вічна, невмируща». Під час заходу відбувся показ відеофільму «Обличчя тієї війни», слайд-презентація «Пам’ять, якій не знати забуття». В заході взяли участь учні 8-б класу ЗОШ № 31, помічник депутата міської ради Онул Л.А. Деркаченко Ю.О., свідок війни Болт Н.Я.

102. 22 травня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено інформаційний захід «Інтернет з користю для навчання». Під час заходу проведено майстер-класи, конкурси, вікторини. В заході взяли участь учні 7-а класу ЗОШ № 31.

103. 22 травня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено незвичні екскурсії «Потяг країною Мрій». Під час заходу відбулися конкурси, вікторини. В заході взяли участь учні 2-б та 2-е класів ЗОШ № 18.

104. 29 травня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС для учнів ЗОШ № 18 проведено екскурсію по бібліотеці «Казка збирає друзів».

105. 15 квітня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено майстер-клас «Пасхальна веселка». Під час заходу присутніх вчили виготовляти різноманітні вітальні листівки – курчатка, аплікації-витинанки та пасхальних зайченят з тканини. В заході взяли участь учні 6-б класу ЗОШ № 31.

106. 03 червня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС відбулося святкове шоу «Її величність Казка запрошує на іменини». Працівники бібліотеки провели театралізоване дійство, вікторини, конкурси.

107. 11 червня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС відбувся відеогід «Розваги в мережі. Розвиваємося граючи». Під час заходу проведено майстер-клас, розвиваючі он-лайн ігри. В заході взяли участь учні 8-х, 10-х класів ЗОШ № 32.

108. 14 серпня молодші читачі бібліотеки – філії № 19 МЦБС, приєднавшись до акції «Оберіг для воїна», малювали учасникам АТО малюнки підтримки.

109. 24 жовтня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено відкриття книжкової виставки «Солдати безсмертя: герої-земляки».

110. 20 листопада в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено медіа-мандрівку «Всесвіт on-line». Під час заходу відбулися практичні заняття, панорамні екскурсії.

111. 10 грудня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено інформпортал «Світ юридичних професій». Під час заходу проведено лекцію та слайд-презентацію.

112. 12 грудня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС відбувся день інформації «Закон і право». Під час заходу проведено книжкову виставку, ігри, вікторини

113. 13 грудня в бібліотеці – філії № 19 МЦБС проведено годину пам’яті «Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль». Під час заходу відбувся відеопоказ, лекція, бесіда.

Статті про роботу бібліотеки-філії № 21 на сайті Кіровоградської міської ради

http://www.kr-rada.gov.ua/

114. 17 січня в бібліотеці - філії № 21 МЦБС в рамках декади «Час читати Гайдара» проведено голосні читання. Під час заходу проведено літературну годину, книжкову виставку. В заході взяли участь учні 1-3-х класів ЗОШ № 19.

115. 2 лютого в бібліотеці - філії № 21 МЦБС проведено мистецьку годину «Поезія, що стала народною піснею», присвячену 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. Під час заходу відбулася лекція, виставка. В заході взяли участь учні 4-б класу ЗОШ № 19.

116. 12 лютого в бібліотеці - філії № 21 МЦБС проведено літературну годину «Ой, ця чудо казка». Під час заходу відбувся конкурс на знання казок. В заході взяли участь учні 3-а класу ЗОШ № 19.

117. 19 лютого в бібліотеці-філії № 21 МЦБС проведено урок «Спілкуємося українською». Під час заходу представлено історичну довідку, проведено відеопоказ, заповнення історичного календаря, огляд книжкової виставки. В заході взяли участь студенти першого курсу коледжу статистики.

118. 14 березня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС проведено поетичний калейдоскоп «Ці кумедні тваринки». Під час заходу відбулася зустріч з письменницею Іриною Хоменко. В заході взяли участь учні 1-го класу ЗОШ № 19.

119. 18 березня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС проведено творчу зустріч «З піснею до людяності, до творчості». Під час заходу відбувся творчий звіт поетеси, композитора Щербини Світлани Миколаївни. В заході взяли участь учні 5-б класу ЗОШ № 19. Загальна кількість учасників 30 осіб.

120. 02 квітня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбулася гра-конкурс «Цей невмирущий світ Г.Х.Андерсена». Під час заходу проведено ігри, конкурси, показ мультфільмів. В заході взяли участь учні 3-х, 4-х класів ЗОШ № 19.

121. 02 квітня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбувся конкурс «Будуємо велику книжкову башту». Під час заходу проведено інтелектуальні вікторини, конкурси.

122. 16 квітня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС проведено детектив-шоу «На Бейкер-стріт». Під час заходу відбувся конкурс ерудитів, присвячений творчості А. Конан Дойла. В заході взяли участь учні ЗОШ № 19.

123. 29 травня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбувся бібліотечний квест «Великі козацькі пригоди маленьких читачів». Під час заходу проведено ігри, вікторини. В заході взяли участь учні 4-х, 7-х класів ЗОШ № 19.

124. 05 червня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбувся конкурс «Знавці Пушкінських казок». Під час заходу проведено конкурси, літературне лото. В заході взяли участь учні дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням «Зоряний».

125. 11 червня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбувся тренінг «Хай завжди буде мир». Під час заходу проведено тренінг, конкурси, ігри. В заході взяли участь вихованці дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням «Зоряний».

126. 06 листопада в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбувся літературно-мистецький вернісаж «О мово, рідна! Золота колиска». Під час заходу проведено лекцію, а також прозвучали авторські вірші Колєснік Вікторії та пісні у виконанні Гриценко Катерини й Воробйова Микити. В заході брали участь учні 8-а класу ЗОШ № 35.

127. 14 листопада в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відбулася літературна гра «Індіанськими стежками Фенімора Купера». Під час заходу проведено ігри, конкурси, вікторини. В заході брали участь учні 8-х класів ЗОШ № 19.

128. 24 грудня в бібліотеці – філії № 21 МЦБС відкрилася майстерня Святого Миколая. Під час заходу присутні виготовляли вітальні листівки для близьких та учасників АТО.