Звіт про роботу бібліотек Кіровоградської МЦБС за 2016 рік

 

I. Організація бібліотечного обслуговування

 

Кіровоградська МЦБС є культурно-просвітницьким центром — комунікаційним майданчиком інтелектуального розвитку і культурного дозвілля населення міста.

Бібліотеки МЦБС надають користувачам професійну консультацію в навігації та виборі джерел інформації, впроваджують сучасні технології в обслуговування користувачів, активно працюють в соціальних мережах.

Бібліотеки не тільки зберігають, але і створюють, примножують культурну спадщину місцевого краєзнавчого характеру.

При обслуговуванні читачів постійно вивчаються їх інтереси та запити, в основному методами спостереження, бесід, обговорення книг, бесід-консультацій, бесід-інтерв’ю, аналізами читацьких формулярів.

Консалтингові, освітні послуги завжди затребувані читачами: консультування з питань бібліотечно-бібліографічної грамотності та інформаційної культури тощо.

Сервісні послуги, спрямовані на підвищення рівня комфортності обслуговування

користувачів (ксерокопіювання і сканування документів, перезапис на носії, доставка книг додому і т.д.), теж користуються попитом.

До послуг читачів: Інтернет, безоплатне консультування.

Для залучення нових читачів проводились промо-акції «Разом з другом – до бібліотеки», виступи в учбових закладах мікрорайону (центральна міська бібліотека).

Бібліотекарі постійно забезпечують переселенцям та воїнам АТО користування Інтернетом на безоплатній основі, надають консультативну допомогу. Члени переміщених родин спілкуються між собою за допомогою сервісу відеодзвінків Sкуре та у соціальних мережах.

2.1. Соціологічні дослідження

Вивчення інформаційних потреб читачів є найважливішою умовою успішної роботи бібліотеки. У 2016 році проводилося:

•             Регіональне соціологічне дослідження «Вивчення використання краєзнавчої літератури у бібліотеках області за 2013-2015 роки»

•             День анкетування «Інформаційно-бібліографічні послуги бібліотеки»

•             Бліц-опитування «Чому я читаю твори саме цього автора?», «Книга на вустах»

•             Міні-обговорення «Моя улюблена книга літа – це…»

•             Опитування «Недописана теза» (Я читаю для…)

З метою визначення ставлення підлітків до власної країни та рівня відданості своїй Батьківщині було проведено дослідження «Патріотизм – це…». Було опитано 160 респондентів, із них - 48,7% хлопців та 51.3% дівчат. За результатами дослідження стало зрозуміло, що у кожного із респондентів своє бачення поняття «патріотизм».

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки.

Процеси, що відбуваються в сучасному суспільстві, ставлять бібліотечних фахівців перед необхідністю постійного пошуку нових ідей, форм, засобів і методів роботи, управлінських дій, аналізу своєї діяльності, конкретизації її мети і завдань.

Переглядаються багато традиційних методів бібліотечної роботи. Так, бібліотекарі центральної міської бібліотеки креативно підходять до організації книжкових виставок.

Вони оформлюють виставки-інсталяції, на яких створюють з різних елементів просторові композиції, використовують «небібліотечні матеріали».

Цього року айс-стоперами на виставках стали географічні карти.Так, виставка-знайомство «Жіночі голоси української літератури» була доповнена мапою України з портретами письменниць, а читачі, написавшисвої улюблені твори на стікерах, створили літературний печворк.

Виставку-вшанування «Місто Якова Паученка», присвячену 150-річчю від дня народження талановитого художника-архітектора, доповнювала велика карта-план міста 1913 року зі світлинами будинків, які славлять свого творця. Дана інформація була цікавою для усіх користувачів бібліотеки.

Виставка-подорож «Відкрий для себе рідний край» розповідала про туристичні «родзинки» нашої області.Бібліотекарі хотіли нагадати про дивовижні перлини краю, бо усіх чомусь тягне за кордон – аби куди, лише б не вдома. А земля Кіровоградщини має купу принад, які можуть зацікавити і вибагливих мандрівників, і любителів тихого культурного відпочинку. Цю виставку також доповнювала велика карта області з назвами та фотографіями мальовничих місцин. Користувачі впізнавали знайомі перлини та укладали нові маршрути.

Вуличні акції

19 травня, у День вишиванки, була започаткована загальноміська акція «Рушник до Дня Незалежності України».

Перші хрестики на ньому зробили професійні майстрині, а продовжили вишивати в центральній бібліотеці читачі та мешканці міста.

А в День Незалежності України 25-метровий рушник, на якому небайдужі містяни вишили слова гімну України та традиційні символи краю, урочисто пронесли вулицями міста.

Вуличне свято «Книгоманія-2016» об’єднало любителів книги із двадцяти бібліотек міста. За умовами конкурсу читачі-переможці 1 туру повинні були презентувати улюблену книгу. Читачка філії №19 Чабаненко Діана обрала книгу Л.Керрола, а члени клубу, що діє при бібліотеці, творчо зіграли незвичних героїв – Кролика, який поспішає, забудькуватого Капелюшника, сонну Мишу, Чеширського Кота, Білу Шахову королеву. За артистизм та креативність усі актори отримали схвальні оплески численних глядачів.

«Ви ще не у нас – тоді ми йдемо до вас!» – саме під таким гаслом напередодні професійного свята бібліотекарі філії №19 провели вуличну PR-кампанію, щоб привернути увагу вчителів, батьків та дітей мікрорайону до сучасних послуг та можливостей бібліотеки, до нової книги та корисного читання. Кожен отримав яскравий флаєр-запрошення на День відкритих дверей до книгозбірні.

Патріотична акція «Подякуй героєві» не залишила байдужими читачів центральної бібліотеки для дітей. Сьогодні у Кіровоградському військовому госпіталі на лікуванні знаходиться багато поранених патріотів, і діти вирішили їх морально підтримати.Вони пишуть захисникам України вітальні листівки. а дехто навіть присвячує вірші.

2.3. Робота Публічного центру регіональної інформації (ПЦРІ) та Пункту доступу громадян до офіційної інформації (ПДГ).

Публічний центр регіональної інформації у бібліотеці – це центр, що акумулює інформаційні дані про місто, розкриває політичні та законодавчі новини, сприяє поінформованості населення у суспільно важливих питаннях.

У Публічному центрі регіональної інформації (ПЦРІ) у 2016 були оформлені виставки: «Електронне урядування в Україні», «Децентралізація – важливий крок для держави», «Моє місто – рідна моя земля» та виставка, присвячена Закону  «Про протидію торгівлі людьми».

Також оновлювалися стенди «Місто-влада» та «Кіровоград день за днем». Протягом року проводилися огляди виставок та стендів для користувачів ПЦРІ, відбувалися індивідуальні та групові бесіди з читачами. Був організований бібліофреш – віртуальна екскурсія Будинком Уряду для молодших користувачів.

Публічним центром регіональної інформації були отримані рішення Кіровоградської міської ради та Ленінської районної ради, що надавалися у відкритий доступ для відвідувачів центру.

Протягом року організовувалися виставки нових надходжень до Публічного центру регіональної інформації. Регулярно поповнювалися папки-досьє суспільно значущою інформацією, проводилися тематичні огляди, присвячені новим законодавчим актам, новинам Верховної Ради.

Публічні центри регіональної інформації працюють у Центральній міській бібліотеці, у бібліотеках-філіях № 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 17, 18.

2.4 Робота Інформаційно-ресурсного центру (ІРЦ)

Головна мета роботи ІРЦ - забезпечення доступу та надання найновішої інформації користувачам. Останній час характеризується активними державотворчими процесами. Вони стосуються життя кожного. Зміни відбуваються в різноманітних галузях законодавства, учбових процесах, питаннях соціального захисту та комунальної власності. Тому постає необхідність не тільки відслідковувати, а й мати і розуміти інформацію, кожному, не дивлячись на вік чи рівень знань.

У 2016 році користувачами центру стали більше ніж 750 мешканців міста. Найбільш активним було молоде покоління. Майже 80% зареєстрованих - користувачі, вік яких не перевищив 35 років. З кожним роком цей показник збільшується.

Не тільки молоде покоління, а люди старшого віку поступово розуміють необхідність вільного володіння Інтернетом. Вони найчастіше потребують консультацій, тому цей вид діяльності більш затребуваний. Консультативна робота проводиться постійно серед користувачів всіх вікових категорій. Основні напрями та тематика:

             оплата комунальних платежів за допомогою Інтернет;

             придбання та резервування квитків на пасажирський транспорт;

             пошук роботи на єдиному порталі державної служби зайнятості України «Труд»;

             реєстрація та роздруківка результатів участі в зовнішньому незалежному оцінюванні;

             калькулятор субсидій та ін.

Економічна ситуація в країні вимагає від людей активізації власної громадянської позиції, пошук шляхів економії власного бюджету. Тому збільшується відвідуваність відповідних ресурсів. Найбільш популярні сайти:

•             петиції Президенту України;

•             калькулятор для розрахунку субсидій;

•             інтернет-магазини;

•             українські та зарубіжні поштові перевізники.

В масовій роботі найбільша увага була приділена патріотичному вихованню, інформуванню щодо події на Сході України, вихованню політичної свідомості та розкриттю історичної правди. Тематика заходів:

•             Інформаційно-віртуальна година "Сила нації – в її єдності (до Дня Соборності України)";

•             Фактографічний е-екскурс "Чужа війна (до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав)";

•             Веб-знайомство "Культурна спадщина українського народу";

•             Інформаційний кіоск "Трансформація Основного закону";

•             Інфоколаж "Мова як маркер національної ідентифікації".

З метою ознайомлення користувачів з найбільш актуальною та необхідною інформацією, в ІРЦ продовжував роботу інформаційно-виставковий проект "Правовий навігатор". Головними темами у 2016 році були:

•             Децентралізація – шлях до Європейської демократії

•             Е-урядування – ефективна влада для українців

•             Національна ідентичність сучасних українців: здобутки і прорахунки

Ще одним важливим напрямком роботи ІРЦ є підвищення обізнаності працівників бібліотечної системи щодо використання комп'ютерів, прикладних програм та Інтернету в професійній діяльності. Виготовлення рекламної продукції, оповіщення користувачів про масові заходи, обмін професійною інформацією всередині колективу та ін. дає змогу модернізувати бібліотечні процеси, зробити роботу більш сучасною та швидше реагувати на зміни в суспільстві.

2.5. Впровадження комп'ютерних технологій.

Перетворення, пов’язані з використанням новітніх інформаційних технологій, дозволяють значно розширити межі традиційного бібліотечного обслуговування: створити умови для якісно нового комплексу послуг для всіх категорій користувачів, у тому числі і для віддалених, підвищити відвідування бібліотеки за рахунок віртуальних користувачів.

Електронні ресурси бібліотек складаються з електронних каталогів і повнотекстових баз даних.

Створення електронного каталогу, який повною мірою відображає зміст бібліотечного фонду - актуальне завдання для Кіровоградської МЦБС. На сьогоднішній день ЕК системи підвищує ефективність і комфортність праці співробітників, але ще не може в повній мірі задовольнити потреби читачів.

Для ефективного впровадження комп'ютерних технологій в МЦБС створено спеціальний відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів.

Працівники відділу здійснили понад сімдесят виїздів у структурні підрозділи МЦБС з метою налагодження роботи комп’ютерного парку, вводу в експлуатацію нового обладнання, надання консультацій.

У 2016 році в приміщенні центральної міської бібліотеки почали проводитися освітні заходи в рамках реалізації проекту Technology Nation у сфері розробки, апробації та здійснення тренінгів, семінарів, практикумів, курсів, круглих столів, конференцій тощо для поглиблення фахової підготовки ІТ-фахівців. Працівники відділу ІТ надавали безперешкодний доступ до користування комп’ютерною технікою та інтернетом учасникам Проекту.

Бібліотеки-філії МЦБС проводять уроки-практикуми «З Інтернетом на «ти». Бібліотекарі філії №15 допомагають людям поважного віку дізнатись про можливості Інтернет, як правильно, а головне безпечно ним користуватись; поради, щодо пошуку потрібної інформації, познайомились з сайтом бібліотеки, переглянули фото та відеоматеріали.

Бібліотекарі стають активними блогерами. Це пояснюється декількома чинниками. По-перше, публікуватися в інтернеті за допомогою блогів легко. По-друге, інформація, опублікована у блозі, є доступною для всіх. Окрім того, існують декілька безкоштовних систем блогування, де будь-хто може зареєструватися та вести свій блог, не докладаючи особливих зусиль та інше. Блоги мають соціальний характер, тому що навколо них формується група людей зі спільними інтересами, які цікавляться його тематикою, знайомі з автором.У 2016 році поповнювалися новими статтями блоги Кіровоградської МЦБС « Бібліодиванчик», «Бібліоновачок», «Бібліотечна кав`ярня запрошує» та «Світ без звуків».

У блозі «Бібліодиванчик» було надруковано 13 статей, в тому числі про зимові свята в бібліотеках та Дні енергії в бібліотеках. Статті «Зимові свята в бібліотеках» та «Конкурс соціального плакату» потрапили в розділ «Популярні публікації». У березні була опублікована стаття «Весняні бібліоластівки: про кіровоградські бібліотеки читає вся Україна».

У блозі «Бібліоновачок» було надруковано 12 статей, в тому числі про те, як висвітлюється тема «Децентралізація на Україні». До Всеукраїнського Дня бібліотек вийшла стаття «Досягнення Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи».

У блозі «Бібліотечна кав`ярня запрошує» розпочато новий кавово-літературний проект «Про каву – різними мовами світу», де розміщені публікації до Року англійської мови в Україні (2016) та до прийдешнього року німецької мови в Україні (2017). Блог популяризував книги та підвищував імідж Кіровоградської МЦБС.

Для нечуючих читачів продовжували поповнювати блог «Світ без звуків» новинами та цікавою для широкого кола читачів інформацією.

Бібліотекарі розміщують рекламу блогів у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер, Гугл плюс.

 

 

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек.

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

Співпраця бібліотеки із владними структурами - на загальнодержавному і регіональному рівнях полягає в наданні їм необхідних даних, у забезпеченні «прозорості» рішень влади, у створенні при бібліотеці центрів інформації з питань місцевого самоврядування. Бібліотеки МЦБС вбачають шлях до розв’язання проблем через співпрацю з органами влади, доведення значущості своєї діяльності.

Протягом багатьох років бібліотеки співпрацюють з громадськими організаціями, квартальними комітетами, ветеранськими організаціями тощо, які проводять в бібліотеці свої засідання, зустрічі з керівниками міста, беруть участь у проведенні масових заходів бібліотеки.

Добре працюють з депутатами бібліотекарі філії №7. Народні обранці проводять прийом виборців у приміщенні бібліотеки, матеріально підтримують книгозбірню, допомагають у підготовці та проведені масових заходів. Такі зустрічі, засідання колектив бібліотеки використовує для інформування про роботу бібліотеки в нових реаліях.

В рамках співпраці з громадою мікрорайону Кущівка в приміщенні бібліотеки-філії №5 розпочато прийом громадян депутатом Кіровоградської міської ради VII скликання Кріпаком С.В. Тепер до бібліотеки приходять не тільки за книжками, а й зі своїми проблемами та пропозиціями щодо поліпшення життя мікрорайону. Проводилася видача соціальних карток. Бібліотекарі взяли на себе зв’язок між населенням та виконавчою владою. Постійно до бібліотекарів звертаються мешканці Кущівки з різними скаргами, заявами тощо, адресованими депутатам. Ці документи реєструються та передаються помічникам депутатів у їх прийомні години. Бібліотекарі запрошують мешканців стати читачами бібліотеки і відвідувати заходи програми «Творча обідня перерва в бібліотеці».

Продовжує працювати у стінах бібліотеки і громадська приймальня депутата міської ради Шамардіна О. С. Два рази на тиждень громадяни звертаються до представника депутата зі своїми питаннями. Бібліотекарі також висловили свої пропозиції щодо зручності користування бібліотекою людям з обмеженими можливостями та забезпечення охорони бібліотеки у нічний час. Результатом такої співпраці стало оснащення приміщення бібліотеки охоронною сигналізацією, а вхід в книгозбірню - пандусом. Це сприяє збереженню майна і книжкового фонду та підвищенню іміджу бібліотеки.

 

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

Бібліотеки протягом року формували у своїх користувачів риси національної ідеї: розвінчання домінуючих стереотипів радянської системи; любов до Батьківщини та українського народу; турбота про своє та громадянське благо; сприяння становленню й утвердженню України, як суверенної, правової та демократичної держави.

Сприяння національному вихованню юного покоління – один із пріоритетних напрямів діяльності бібліотеки. Бібліотека-філія №19 спрямовує свою соціокультурну діяльність на формування у читачів почуття національної свідомості, людської гідності, патріотизму, любові до рідної землі, свого народу, утвердження принципів загальнолюдської моралі, художньо-естетичної культури, розвиток духовної культури особистості. Палітра бібліотечних заходів дуже різнопланова: відеоперегляд «Пам’яті юнаків-героїв, загиблих під Крутами», інформаційне досьє «Михайло Грушевський — історик і будівничий нації»,вечір-спогад «Хай буде пам’ять незгасима!», відеореквієм «Бабин Яр: Без права на забуття»,козацькі розваги «В єдності сила народу!», on-line мандрівка «Це моя Україна одяглась, мов калина» та багато інших.

Народні ремесла є джерелом духовності. Зберегти і передати нащадкам усі найкращі надбання національної культури, цій темі був присвячений захід «Свято українських ремесел», проведений в березні бібліотекарями філії №15. Присутні формували запас теоретичних та практичних навичок, слухали розповіді майстрів, відповідали на запитання, поринали в українську ідентичність, знайомились з відеоматеріалами та експозицією декоративно-ужиткового мистецтва, представлену майстрами Кіровоградщини, а ще слухали українські пісні та жарти.

З нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови у читальному залі центральної міської бібліотеки було організовано виставку-паркан «Щира розмова про рідну мову». Користувачі ділились своїми міркуваннями щодо значення рідної мови в житті кожної людини, писали про своє ставлення до мов світу, а особливо до української.

На ігри патріотів «Вчимося бути справжніми українцями» до центральної міської бібліотеки завітали студенти будівельного коледжу.

Пройшовши цікавий етап знайомства, розділившись на 2 команди, обравши поважне журі, учасники ігор розпочали перегони.

Свої відповіді на питання «Патріот – це…» студенти писали на стікерах,  які розмістили на фліпчарті. Цікавими для усіх виявились: вікторина «Що я знаю про тебе, моя Україно», географічне лото, мовознавчий, правовий та інші конкурси.

На завершення перегонів учасники створили модель патріотизму у вигляді будинку з фундаментом, стінами, вікнами і дахом.

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Бібліотеки Кіровоградської МЦБС є центрами спілкування соціально незахищених верств населення.

Бібліотека-філія №4, як центр соціальної сфери громади, організовує свою роботу так, щоб привернути увагу до потреб людей похилого віку, залучає їх до участі у роботі клубу «Світ захоплень» та до підготовки і проведення масових заходів.

На вечір відкритих сердець «Мудрості стигла пора» були запрошені сивочолі ветерани читання. Зусиллями бібліотекарів та читацького активу підготовлена розважально-пізнавальна програма, під час якої літні люди відпочивали, розважалися, давали життєві настанови молодим.

З нагоди Всесвітнього дня інвалідів працівники філії висадилися бібліотечним десантом з найщирішими вітаннями і словами підтримки у оселях наших читачів з обмеженими можливостями. Для цієї читацької категорії у бібліотеці традиційно організовано книгоношення.

З метою звернути увагу до проблем охорони здоров’я та популяризації здорового способу життя у бібліотеці відбувся День здоров’я, протягом якого серед відвідувачів проводилося міні-анкетування, а бібліотекарі пропонували скористатися порадами піраміди здоров’я.

Бібліотекарі МЦБС намагалися об’єднати громаду навколо вирішення таких соціально важливих проблем як алкоголізм, наркоманія, СНІД. Так, напередодні Всесвітнього дня без тютюну працівники бібліотеки-філії №4 закликали молодь взяти участь у фестивалі здоров’я «Геть паління – ми здорове покоління!», розповсюджували листівки та давали поради, як позбутися шкідливих звичок. Перехожі знайомилися з матеріалами виставки «Дихай вільно!», а тих, хто відмовився від пачки сигарет, пригощали чаєм з цукерками.

Учні зі спеціалізованої загальноосвітньої школи №3 з вадами слуху є постійними гостями філії № 8. Бібліотекарі таким гостям приділяють особливу увагу, оскільки вони мають дефіцит спілкування і прагнуть розширити круг своїх знайомих, тому колектив бібліотеки організовує для своїх особливих користувачів різноманітні заходи.

До Міжнародного Дня інвалідів у бібліотеці відбулося розважальне шоу «Для вас завжди відкриті наші душі і серця», де діти брали участь у цікавій, захоплюючій програмі. У затишній дружелюбній атмосфері, кожен міг відчути тепло та віддати частинку своєї доброти; відчути себе потрібним.

У програмі інтерактивної гри «Куди ведуть шляхи спокуси» (ЦБ):

Відеоролики про негативні наслідки шкідливих звичок

Життєві ситуації «Наркотики, навчіться казати «ні» «Палити чи не палити»

Дискусія про шкідливі звички

Презентація книжково-ілюстративної виставки «Шкідливі звички – шлях у безодню»

Тож, бібліотеки як центр громади взяли на себе місію бути місточком у питаннях соціального і життєвого характеру своєї громади.

 

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

 

Бібліотеки МЦБС як центри інформаційної підтримки освіти, сприяють юному поколінню в оволодінні навчальними програмами та створенні умов для розвитку індивідуальних здібностей. Допомога навчальним закладам багатоаспектна. Бібліотеки ретельно вивчають навчальні програми, слідкують за змінами, що відбуваються у навчальному процесі, плідно працюють з педагогічними колективами шкіл, технікумів, ПТУ.

Так, на допомогу новому шкільному курсу в бібліотеці-філії №9 відбулася година етичного спілкування «Батьківська порада». На заході в ігровій формі розглядалися різні життєві ситуації. Основним завданням зустрічі було розповісти дітям за допомогою книг про Добро, про добрі вчинки, виховувати у дітей любов до Батьківщини, матері, батька, рідної природи, краю та до братів наших менших.

У межах заходів до Року англійської мови в Україні в бібліотеці-філії № 9 пройшло інтерактивне заняття «Веселе АнглоЧитання». Разом з Лунтиком та іншими персонажами популярного мультфільму діти вивчали англійський алфавіт, цифри, пори року, місяці, дізналися назви багатьох тварин та квітів. Як подружитися з англійською, веселими віршами засвоїти граматику, здобути перші навички спілкування англійською - про все це дізналися діти. Захід подарував усім гарний настрій, зустріч з найкращими книгами та улюбленими літературними героями. Зацікавила юних користувачів книжкова виставка «Англійський коктейль».

В бібліотеці-філії №2, в рамках проекту «Пізнай Інтернет - керуй майбутнім», відбувся тренінг «Інтернет на допомогу навчанню». Вправа «Очікування» показала сподівання й очікування учасників тренінгу. Тренінг включав міні-лекцію «Інтернет освіта», аналітичний пошук «Знайди та охарактеризуй сайт свого учбового закладу», відбулося ознайомлення з сервісом «віртуальна бібліографічна довідка» та веб-довідником «Електронні бібліотеки» До Дня українського козацтва в бібліотеці був проведений інформаційний коктейль «Тієї слави козацької повік не забути» з учнями ПТУ№8. З метою ушанування пам’яті загиблих від Голодомору пройшов мультимедійний урок «Засвіти свічку Пам’яті». Учні профтехучилищ переглянули відео та прослухали огляд виставки-спомину «Збудуймо пам’яті негаснучий собор». Поглибили знання про Голодомор як геноцид Українського народу, його причини, перебіг і наслідки.

В листопаді в бібліотеці-філії №16 пройшов тиждень біології «Гармонія людини і природи». На заходи були запрошені учні середніх та старших класів. Книжкова виставка «Край степовий – Вкраїни серце» знайомила користувачів абонемента з заповідними куточками нашої маленької батьківщини. Протягом тижня було проведено: інформаційну годину «Екологічний стан рідних просторів», слайдову презентацію «Чудеса живої природи», пізнавальні ігри «Екологічний штурм», «Забруднювачі − довгожителі», «Вороги і друзі екології», конкурс «Екологія в прислів’ях», ігрову програму «Екологічний двобій», розважальну гру «Зоряний час».

До дня народження великого поета, генія українського народуТараса Григоровича Шевченка бібліотекарі філії №19 вирішили створити незвичайний відеомарафон «Маєш «Кобзар» – виходь в народ!». Учасники марафону – це читачі різного віку, різних поглядів та професій, але яким небайдуже слово Кобзаря. Знімали бібліотекарі поему «Кавказ» як на місцях роботи, так і в бібліотеці й просто на вулиці. Вихователі та вчителі, продавці та аптекарі, працівники пральні та галереї, бібліотекарі та музиканти, бухгалтери та журналісти, студенти та письменники, учні та дошкільнята, загалом 27 учасників та майже 300 глядачів зйомок.

Отже, бібліотеки МЦБС активізують роботу на допомогу шкільному процесу, підвищують свою роль у нових освітніх процесах та сприяють організації самоосвіти, ділового читання користувачів.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

Патріотизм поєднує в собі любов до України, до свого народу, гордість за її минуле і сьогодення, готовність до їх захисту. І хто, як не бібліотека, призначена, маючи всі доступи до інформації, донести і розповсюдити національно-патріотичну ідею.

Коментованим переглядом літератури «Слава визволителям України!» розпочався захід, який провели бібліотекарі філії №18 для своїх користувачів з метою розкрити зміст подій, пов'язаний з початком визвольної операції у Другій світовій війні. До бібліотеки завітали діти і педагоги ДЮК «СКІФ», які уважно прослухали розповідь про визвольну операцію 1944 року в Україні.

Напередодні Дня Захисника України колективом бібліотеки–філії №10 був проведений військово-патріотичний караван історій, присвячений героям-завадівцям , «Не зорі падають у небо, зірки ідуть у небеса». Гарним доповненням до заходу стала виставка «Тихі зорі пам’яті».

У бібліотеці-філії №16 пройшов День інформації "Україно! Це - твої сини." Послухати розповідь військового лікаря, учасника АТО, капітана Ігоря Андрейченка завітали учні ВПУ №9. Гість не лише відповів на численні питання молоді, а й практично, з використанням медичних засобів, навчав юнаків, як правильно надавати першу медичну допомогу.

 

 

Сьогодні, коли Україна ціною життя Героїв Небесної Сотні, зусиллями українських військових, добровольців, відстоює свободу і територіальну цілісність, тема національно-патріотичного виховання дітей важлива як ніколи. Готуючи виховні заходи, колектив Центральної бібліотеки для дітей добирає і поєднує різноманітні методи і форми патріотичного виховання, уникаючи формалізму й одноманітності, насичує їх патріотичними емоціями та переживаннями:

•             Сповідь біля виставки-ствердження «Я люблю Україну» (до Дня Соборності)

•             Літературний марафон «Прочитана книга про війну – твій подарунок до Дня Перемоги»

•             Година мужності «Діти на фронтах війни: пам'ятаймо!» (до Дня Перемоги)

•             День національної пам’яті «Хай буде Україна вільною» (до 25-річчя нашої державності)

•             Епістолярний репортаж «Непрочитані фронтові листи» до 72-ї річниці вигнання нацистів з України.

Під час осінніх канікул діти переглянули майже всі книги з фонду бібліотеки про Другу світову війну, подорожували в тенетах Інтернету, заходячи на сайти музеїв та архівів. 28 жовтня, у День вшанування загиблих воїнів, вони один за одним цитували листи, які найбільше бентежили їх юні серця.

Комплекс заходів з краєзнавства

Любов до малої Батьківщини та гордість за неї, знання свого роду, свого коріння, історії і культури рідного краю допомагають краще зрозуміти себе і виховують почуття патріотизму. Саме краєзнавство дає можливість відповісти на питання: Хто ми? Чиї діти? Яких батьків?

«Автографи історії на вулицях рідного міста» - назва Дня бібліографії, який пройшов у Центральній бібліотеці для дітей з нагоди 262-ї річниці міста. На «Бібліотечній алеї», що розташувалася біля стін книгозбірні, бібліотекарі спілкувалися з мешканцями мікрорайону, вітали зі святом, знайомили з історією міста та провели інформаційно-рекламний заклик «Рідне місто, читай!».

У межах закладу протягом дня один за одним проходили заходи, що у повній мірі розкривали унікальну краєзнавчу інформацію, якою володіє бібліотека:

•             Ділове спілкування біля виставки-ствердження «Моє місто – гордість моя!»

•             Поетична година «Краю мій, оспіваний в віршах»

•             Слайд-презентація «Його ім’я на карті міста»

•             Відео-огляд «Вуличками Кропивницького: від греків-переселенців до коханки молочника»

•             Історична екскурсія «В гості до Ельворті» (з нагоди 170-річчя Роберта Ельворті).

Аби краще дізнатися про культуру та традиції народів різних національностей, що проживають на території Кіровоградщини, змінити стереотипи, які існують щодо представників інших етнокультур, бібліотекарі центральної бібліотеки підготували етнографічну мозаїку «Кожному мила своя сторона».

Привернення уваги дітей та молоді до конкретних екологічних проблем нашого міста - мета інформаційного майдану "Земля захисту вимагає", який відбувся в читальному залі бібліотеки-філії №12. Поводження з твердими побутовими відходами, діяльність звалищ, захаращеність парків будівельним сміттям, забруднення повітря підприємствами - такі проблеми та шляхи їх вирішення турбують сьогодні не тільки дорослих, а молодь.

У вересні 2016 року напередодні Дня бібліотек в приміщенні центральної міської бібліотеки відбулося підведення підсумків конкурсу на кращу історію бібліотеки. Всі філії експонували чудові стенди, банери, скрапбуки.

Колектив бібліотеки-філії №5 підготував експозицію-ретроспективу «Бібліотека-легенда. Відчуй почуття епохи».

Ця експозиція відображує історію бібліотеки з 1935 року. В старих фото, розповідях очевидців, артефактах, знахідках показані різні періоди життя бібліотеки (чорнильниця, пера, лінза, підставка для олівців, гасова лампа; телефонний апарат, який прослужив бібліотеці з 1974 року; грамофон, грамплатівка та голки для нього).

Комплекс заходів з правознавства

Побудова правової держави розпочинається з виховання правової культури.

У Центральній бібліотеці для дітей уже два роки працює Школа громадянської освіти. На її заняттях ще зовсім юні школярі розглядають дуже поважні теми: «Що таке демократична держава», «Як можна взяти участь у прийнятті державних рішень». Звичайно, форма подачі матеріалів доступна дітям середнього шкільного віку. Онлайн-гра «Гілки влади» дала можливість з легкістю розібратися зі структурою державної влади в Україні. Наймолодші читачі вивчають права разом з театром книги «Буратіно». Їх улюблені вистави «Чарівний ключик закону» та «Країна прав».

В рамках Всеукраїнського тижня права відбулася зустріч «Моя нова поліція». Капітан поліції Дар'я розмовляла з читачами про правила поведінки на вулиці та у темну пору доби, правила поведінки з незнайомими людьми, закликала бути уважними на дорозі, та вказала на типові помилки у поведінці підлітків, які тягнуть за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Діти добре усвідомили, що поліція є каральним органом лише для тих, хто порушує закон, скоює злочин, а для законослухняних громадян правоохоронці є захисниками їх прав та інтересів.

Одним із основних завдань бібліотек Кіровоградської МЦБС на виконання Національної та обласної програми правової освіти населення є популяризація юридичної літератури серед різних читацьких груп дітей та надання допомоги користувачам в процесі реалізації конституційного права в доступі до джерел офіційної правової інформації та створення орієнтиру у світі права і закону.

В плані правового виховання в бібліотеці-філії №7 проведено:

             Вмій сказати – НІ - правовий бумеранг

             Юнь осягає закони - правова година

             Для читачів в бібліотеці провели Тиждень права, в який було включено наступні заходи:

             Третій сектор в Україні. Волонтерство - правознавча година

             Гендерна рівність. Сімейне право - година спілкування з юристом

             Великі права маленької людини - зустріч з дільничним інспектором

             Жити за законами держави - правовий діалог

Екологічна просвіта населення

Враховуючи важливість знань з екології, бібліотеки МЦБС приділяли багато уваги екологічній просвіті населення.

Вивченню екологічного становища природи краю, формуванню у користувачів належного естетичного та морального ставлення до природного середовища прислужився цикл екологічних знань «Природа не прощає помилок» в бібліотеці-філії №18. В його рамках цікавою була екологічна мозаїка «Земля - планета, на якій я живу», проведена на свіжому повітрі. Діти активно відгадували рухливі загадки про флору і фауну, з легкістю згадували прислів’я про природу, із задоволенням грали у гру-мандрівку «Веселкове дитинство» та у віршоване лото «Поміркуй і розгадай». В кінці заходу учасники отримали «Пам'ятку поведінки на природі».

Бібліотека-філія №17 Кіровоградської МЦБС влаштувала розважально-пізнавальне свято для своїх читачів-дітей. Літературно-екологічний квест "Зелені святки" був проведений на свіжому повітрі в парковій зоні селища Нового і включав низку завдань та ребусів, які потрібно було вирішувати поетапно. Захід мав лінійний формат, коли завдання видавалися послідовно і наступне випробування ставало доступним лише після виконання попереднього.

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Бібліотеки МЦБС пропагують загальнолюдські цінності, зосереджуючи значну увагу на проблемах сім’ї, пошуках шляхів співробітництва з родинами, вдосконаленні виховних можливостей батьків.

До Міжнародного дня сім'ї в бібліотеці-філії №2 пройшов круглий стіл «Сімейне читання як читацьке спілкування». Присутні прослухали міні-лекцію «Сімейне читання як спільна діяльність родини та бібліотеки», переглянули слайдову презентацію «Відроджуємо традиції сімейного читання». Читачка бібліотеки Наталія Полякова розповіла про цінності сімейного читання у своїй родині.

Молоді сім’ї мали нагоду ознайомитися з інформаційним стендом «Азбука для батьків» та переглянути відео «Від справжнього кохання до сімейного читання». Також учасники круглого столу взяли участь у обговоренні «Цінності сімейного читання – в чому вони?».

Завершився захід оглядом виставки-поради «Книжкові новинки для всієї сім’ї».

В бібліотеці-філії №18 пройшов День сім’ї «Поезія родинного оберегу», який розпочався з відкриття на дитячому майданчику перед бібліотекою «Кораблика мрії», котрий буде довго радувати дітей. Відвідувачі цього дня мали змогу переглянути у бібліотеці виставку «Родина. Дозвілля. Побут», поспілкуватись про сімейні цінності і традиції та переглянути слайдову презентацію «Виготовлення Домовичка з солоного тіста», під час якої бажаючі вибрали зразки для участі у спільній творчій майстерні. Майстер-клас «Домовичок», який провела бібліотекар Тетяна Княгницька, залучив родин до творчості: діти і батьки дізнались про символи, які можна використати у роботі, та їх значення. Кожен вибрав собі до смаку наповнення свого оберегу і зацікавлено виготовляв свою оригінальну іграшку. Презентація кожною родиною свого виробу завершила цей корисний і цікавий день.

Організація дозвілля

Робота з юнацтвом.

У молодому віці закладається базова філософія, ставлення до Батьківщини, держави, народу, сім’ї, влади, спосіб життя людини. Не останню роль у формуванні світогляду майбутнього покоління відіграють бібліотеки.

 

Бібліотека-філія №6 провела мікс-меседж «Молодь і мода». Кожний розділ назвали «Меседж», тому що саме серед молоді це слово є «модним». На заході використали таку форму роботи як диспут «Патріотизм – це мода чи природне почуття кожного громадянина?». «Книжкова мода: актуальні тенденції» ознайомила з сучасними українськими та іноземними творами. Через перегляд слайд-презентації «Найпопулярніші книги серед молоді» та рекламну продукцію бібліотекарі доводили, що читати – це модно і престижно. Ігровим моментом була гра «Підбери риму до слова «Мода». Найочікуванішим став майстер-клас «Про молодь, моду, красу і гарний смак», де гості – майстри манікюру і зачіски, демонстрували свою роботу, розповідали про модні тенденції. Бібліотекарі показали коментоване слайд-шоу про сучасні моделі в українському стилі.

Робота з дітьми

Бібліотеки МЦБС багато та успішно працювали в сфері організації доступу дітей та їх батьків до кращих зразків дитячої літератури, активно освоювали новий формат проведення заходів.

Були організовані яскраві масштабні події (міський етап Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія-2016», фестиваль читацьких талантів «Крок до успіху», Літні читання-2016, патріотична акція «Подякуй героєві»), що широко представили наші ресурси та послуги, «відкрили» бібліотеку багатьом городянам, які не відвідували її раніше. Бібліотеки взяли участь та отримали відзнаки у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд», обласному професійному конкурсі на кращу ідею із залучення дітей до читання «Тріумф ідей».

Справжнім загальноміським святом став фестиваль читацьких історій «Як я зустрів улюблену книгу». Таку назву мав фінальній тур ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія», який відбувся 8 квітня на площі біля міської ради.

Цьогорічний конкурс проводився у новому форматі. 20 найкращих читачів бібліотек Кіровоградської МЦБС вели наполегливу боротьбу за перемогу у трьох раундах:

перший – онлайн анкетування «Читацькі уподобання», в ході якого конкурсанти в повній мірі продемонстрували знання літератури,

другий - рецензія на прочитану книгу, який показав вміння дітей переосмислити та проаналізувати прочитане.

До третього етапу, який проводився у формі фестивалю дійшло 10 читачів. Використовуючи артистизм та креативність, фіналісти доводили всьому місту, що обрана ними книга справді найкраща в світі, а вони варті звання «Найкращий читач міста».

Традиційно в кінці лютого бібліотеки обирають кращих читачів року в рамках Всеукраїнського проекту «Книгоманія». Цього року бібліотекарі філії №19 вирішили відійти від сталих форм проведення змагань і відкрили детективну агенцію «Холмс і К◦» та запросили читачів позмагатися за титул «Кращий детектив 2016 року». Чому саме така форма? Тому що інтрига, незаперечна логіка, дивовижна спостережливість, притаманна детективам, так вабить сучасних читачів-підлітків і саме в цьому році видатному літературному персонажу – Шерлоку Холмсу виповнюється 125 років. Гравці-нишпорки, а таких виявилося дуже багато, змагалися в різних конкурсах, здійснюючи пошуково-слідчу діяльність: оглядали місце злочину «Стався злочин», аналізували докази, опитували свідків «Торохтіла Солоха, як діжка з горохом» та складали фотороботи злочинців «Їх розшукують!», розшукували тих, хто надсилав SMS-листи з погрозами. Солодкі жетони за кожну вірну відповідь – найкраща нагорода за знання. Переможець отримав титул «Кращий детектив 2016 року».

Письменник в бібліотеці – це завжди подія, а найулюбленіший – це вибух емоцій. Цього разу користувачів філії №19 чекала зустріч з командою сучасних дитячих письменників на чолі з видавцем Іваном Андрусяком, які презентували книжкові новинки «Фонтану казок». Традиційно зустріч пройшла у теплій атмосфері. Діти радо ставили запитання авторам, брали участь в інтерактивах, були жвавими й активними (літературне турне «Як потоваришувати з Чакалкою»).

 

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек в Центральній бібліотеці для дітей пройшов бібліотечний non-stop «Читай. Дивуйся. Пізнавай».

Читачі не витрачали часу даремно. Зупинитися, замислитися змушували їх запропоновані заходи:

•             Бюро добрих послуг «Щоб книга довше жила»

•             Віртуальна подорож бібліотеками світу

•             Літературний подіум «Знайомтесь: нові імена в українській літературі»

•             Акція «Бібліотека без боржників»

•             Персональні інформхвилинки «Як не розгубитися в інформаційному просторі».

Інтерактивна гра за книгою «Лейтенант Доброта» спонукала дітей відповідально ставитися до власної безпеки та закріпила знання щодо поведінки при надзвичайних обставинах.

Багато читачів цього дня виявили бажання заповнити листівку «Емоційна характеристика книги», тим самим висловивши своє ставлення до неї.

На особливу увагу відвідувачів заслуговувала золота полиця «Улюблені книги бібліотекарів».

Робота з людьми похилого віку

Допомогти людям похилого віку знайти нові мотивації у житті, зруйнувати бар’єри самотності - таку мету ставлять перед собою бібліотекарі Кіровоградської МЦБС.

В жовтні до Дня людей літнього віку в читальній залі бібліотеки-філії №5 відбувся вечір-елегія «І осінь життя буває золотою». Гостями були читачі групи «Милосердя» та ветерани праці. З привітанням «А життя, як те поле широке» до присутніх звернувся депутат міськради Сергій Кріпак. «В парку старому листопадить осінь…» – поезія про осінь звучала у виконанні учасників зустрічі. З огляду літератури, представленої на книжковій викладці «Радість життя», користувачі бібліотеки дізналися, як зберегти здоров’я; як використати вільний час, щоб отримати і користь, і задоволення. Всі розвеселилися, хором відповідаючи на питання вікторини за текстами естрадних пісень 80-х років «Згадаймо молодість». Переможцем вікторини стала команда, якою керувала бойова пенсіонерка Дика К.Г.

В бібліотеці-філії №10 людям похилого віку відведена належна увага. Відбулася конкурсна програма «Супер-бабуся». Захід пройшов на високій емоційній ноті. Дорослі і діти активно брали участь у цікавих конкурсах.

Колектив бібліотеки-філії №7 завжди тримає в полі зору читачів поважного віку. Для них організовують роботу волонтерів. Також бібліотекар у певні дні відвідує читачів-пенсіонерів, читає їм книги, газети, обговорює прочитане.

Для цієї категорії читачів організували тематичний вечір «Не старіють душею арнаутівці». Гості читали свої вірші, виконували пісні, гуморески. Деякі принесли свої вироби з бісеру, вишивки, картини.

Виставкова робота

Саме книжкові експозиції через свою призму несуть необхідну інформацію користувачу про бібліотеку та бібліотечні ресурси. Виставка дозволяє наблизити документи з фонду до відвідувачів, візуально зацікавити та спонукати звертатися до наданих тут джерел. Крім того, книжкові виставки є візитною карткою, що відображають стиль книгозбірні та творчий потенціал бібліотечних працівників.

Особливою увагою серед читачів філії №4 користуються виставка-порада «Будь сучасним – читай українське», виставка-сюрприз «Літературні смаколики», виставка-діалог «Прекрасне очима й руками дитини», виставка-екскурсія «Пройдемося вулицями міста» та інші.

У бібліотеці-філії №9 презентували інформаційний стенд «Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової», який розповідає про 12 жіночих доль – абсолютно різних. Розмірковування про феномен жінки у війні, вивчення та усвідомлення його надає змогу користувачам філії інформаційно й емоційно розкрити злочинну природу війни.

Бібліотекарі-філії №15 креативно та творчо підходять до організації книжкових виставок. Протягом року бібліотекарями організовано 25 книжкових експозицій. В 2016 році започатковано виставки-інсталяції та інтерактивні виставки-побажання « Зізнайсь бібліотеці у коханні…», «Листопад побажань», з яких бібліотекарі дізнаються більше про своїх користувачів.

Книжкові новинки під назвою «Нові книжкина всі смаки» представлено у відділі абонементу центральної бібліотеки. Дитячі енциклопедії та пригоди, сучасні романи та детективи, книги, що розповідають про нещодавні і теперішні події в Україні зацікавлять вибагливого користувача бібліотеки.

Цікаво та творчо підходять бібліотекарі відділу обслуговування ЦБ до оформлення виїзних виставок.

 

Робота клубів

Клуби, створені при бібліотеках МЦБС, дають читачам можливість для спілкування однодумців, сприяють всебічному й гармонійному розвитку особистостей, а бібліотечним працівникам надають можливість залучити до систематичного читання широкі маси населення.

«Світана» - таку незвичайну назву має жіночий клуб, який 2016 року розпочав свою роботу в бібліотеці-філії №17. Світана – давнє слов’янське ім’я, що означає «світанкова». Назва підкреслює бажання працівників філії нести своїм читачкам світло.

Під час першого засідання – розважального кулінарно-психологічного вечора «Скажи мені, що ти їси, - і я скажу, хто ти» - бібліотекарі провели гру «Весела нісенітниця», щоб познайомити присутніх і створити невимушену атмосферу спілкування. Усі охочі дізналися багато нового про себе із психологічного тесту «Улюблена страва і характер». А щоб виявити найбільш ерудовану читачку, бібліотекарі провели «Яблучну» та «Шоколадну» вікторини, присвячені цим ласощам.

Зустріч під назвою «В мистецтві можна все!» (мозаїка творчих світів) була присвячена творчості сучасних художників.У віртуальну мандрівку члени клубу вирушили під час засідання «Неймовірна Україна. Місця сімейного відпочинку». Читачки бібліотеки взяли активну участь у патріотичній вікторині «Я – українка!». Година релаксу «Сміх – хвилина щастя» була справді веселою. А всерйоз замислитися змусило наступне засідання – диспут «Батьки і діти: чи легко порозумітися?». Під час заходу його учасниці «поласували» «Антиконфліктним тортом».

В бібліотеці-філії №16 працює клуб «Ветеран». Засідання клубу дають можливість літнім людям проводити своє дозвілля змістовно та цікаво. Протягом року для членів клубу проводилися такі заходи: пізнавальна експедиція «7 чудес України», великодні посиденьки «Барви Великодня», мультимедійна презентація «Є в пам’яті миттєвості війни», обмін досвідом «Успішний дачник», ретро-кав’ярня «Осінній бал моїх років».

Театр книги «Буратіно» при центральній дитячій бібліотеці - улюбленець дітвори, постійно змінюється, завжди пропонує дітям щось нове, дбайливо зберігаючи традиції, які заклалися ще 28 років потому. У театрі панує глядацька рівноправність дітей і батьків: діти думають і міркують як дорослі, а дорослі - по-дитячому сміються і радіють.

У звітному році інтерес до театру підігрівали анонси лялькових вистав, виставлені на сайті бібліотеки, соціальній мережі Facebook та сервісі «YouTube»

Серед юних акторів, вони ж і художники і дизайнери костюмів, проводився конкурс на кращу декорацію для вистав. Роботи дітей вражали, багато ідей було використано у роботі. В театрі з’явилася юна піаністка, під акомпанемент якої показували виставу «Друзі з біди виручать завжди».

З великим інтересом діти віднеслися до заняття з розвитку фантазії та мовлення – сторітеллінг.

Театрали творчо працювали в рамках акції «Повір у чудо», готуючись до поїздки в Кіровоградський обласний спеціальний будинок дитини. Вони підготували рекламний відеоролик із закликом зробити добру справу і зібрати дітям подарунки до Дня Миколая.

Активісти театру вирішили розповідати про свою діяльність у соціальних мережах, створивши групу любителів театру «Буратіно».

IV. Формування, вивчення та використання книжкового фонду

Книжковий фонд Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи на 1.01.2017 року становить 408248 примірників видань та матеріалів. В порівнянні з показником минулого року обсяг фонду скоротився на 4558 екземплярів.

За видами видань бібліотечний фонд поділяється на книги – 404690 примірників (99,1 %), періодичні видання - 3470 примірників (0,9%),а також невелику кількість електронних видань –86 примірників.

Протягом 2016 року книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався довідковою, науково-популярною, учбовою та художньою літературою, періодичними виданнями. 60,2% нових надходжень складає художня література.

Комплектування бібліотечного фонду проводилося за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг в сумі 39797 гривень. Бюджетні кошти на комплектування в звітному році виділялися в сумі 50 000 гривень.

Найбільший відсоток (31,2%) складає надходження літератури через книжкові магазини. Другим джерелом по кількості надходжень до книжкового фонду є поповнення його періодичними виданнями (28,6%), на що було виділено 30000 гривень бюджетних коштів. Подарунки від читачів та організації складає 15%. Оформлено літератури взамін загубленої користувачами 14,2%. Комплектування через обмінно-резервний фонд ОУНБ ім. Чижевського 11,0 %. Цей показник трохи знизився порівняні з 2015 роком (18,6%). Книжковий фонд системи поповнився літературою, яка видавалася в рамках державних і регіональних програм книговидання.

Використано на поповнення бібліотечного фонду всього 61,2% від напрацьованої суми.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів до комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, благодійні фонди, редакції місцевих газет. В бібліотеках-філіях активізувалася робота за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу».

Крім того, до фонду системи надійшли книги окремих авторів і спонсорів Карпова В., Чубач Г., Андрусяка І., Дерманського С., відділом соціальної підтримки Кіровоградської міської Ради, видавництвом «Ірбіс –комікс». Таким чином, завдяки активній роботі в цьому напрямку надійшло до фонду системи 1135 примірників видань на суму 25222 гривні. Всього платних послуг - 64629 гривень.

Згідно перспективного плану вивчення книжкового фонду в 2016 році проводилося вивчення розділу 2 Природознавство. В результаті була списана застаріла література та книги, які погано використовувалися, намічені заходи з популяризації незаслужено забутої літератури, складені списки книг, які необхідно придбати в фонд системи.

Протягом року була проведена велика робота по очищенню книжкового фонду від застарілих видань, зношеної літератури, книг, які були загублені читачами. В 2016 році списано 12121 примірник видань і матеріалів. Серед вилучених документів 10700 (88,3%) становлять книги, 1421 (11,7%) - періодичні видання.

Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2015 роком книжковий фонд зменшився на 4558 примірників. Вибуття порівняно з надходженням перевищує в 1,6 рази . Книжковий фонд оновився в звітному році на 1,8%. Надійшло до бібліотечного фонду 1723 нових назв літератури.

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування.

Своєрідність інформаційно-бібліографічної роботи багатопланова і включає в себе різні процеси і операції: організацію довідково-бібліографічного апарату, задоволення складних або невизначених читацьких запитів, складання бібліографічних посібників, консультування та інформаційне навчання читачів. Кожен з цих видів роботи спрямований на виконання однієї з головних функцій бібліотеки – інформаційної.

У 2016 році в бібліотеках системи продовжилося інформування користувачів з усталеними уподобаннями та захопленнями.

Для задоволення інформаційних потреб в освіті, самоосвіті, професійному вдосконаленні користувачів використовувались як традиційні форми роботи, так і інноваційні. Четвертий рік поспіль працює в Центральній бібліотеці для дітей Школа інформаційного комфорту. Її заняття відвідують не тільки діти, а й дорослі – всі, хто хоче опанувати інформаційну культуру, навчитись захищати свою інформацію та підвищити загальний рівень ерудиції. Заняття («ПК від А до Я», «Ураган на ім’я Інтернет») здебільшого проводяться індивідуально або для груп з 2-3 чоловік. Для батьків, бабусь, дідусів проводяться персональні консультації «Державні послуги онлайн».

День інформації в дитячій філії №12 «Я – моє життя - моє здоров’я» був присвячений Всесвітньому дню здоров’я. Протягом дня користувачам розповідали про основні правила здорового способу життя, складовими якого є гігієна, здорове тіло, харчування і корисні звички. В читальному залі вихованці дитячого садочка «Червона шапочка» дізнались про те, які продукти є шкідливими для їх організму, а які можна вживати. Цікаві загадки про корисні продукти — овочі та фрукти — ще раз нагадали їм про їжу, яка допомагає вирости здоровими та сильними. Діти старшого віку мали змогу прослухати бесіду про шкідливі звички, заповнити анкету «За здоровий спосіб життя», переглянути фільм «Екологія впливає на здоров’я кожного», познайомитися з книжковою викладкою «Візьми ці книги – відкриєш секрет».

Популяризація бібліотечно-бібліографічних знань в бібліотеці №18 проводиться диференційовано з урахуванням рівня підготовки відвідувачів. 20 лютого пройшов День бібліографії «Бібліографія покоління NEXT», метою якого було детальне ознайомлення користувачів зі структурою та документами бібліотеки, формування навиків використання їх у бібліографічному пошуку, уміння знаходити інформацію у бібліотеці, використовуючи ДБА та можливості Інтернету. Протягом дня пройшли заходи різних напрямів з бібліографічного навчання користувачів Кожен мав змогу стати слідчим і взяти участь у пошуковій операції «Знайду сам», залучившись до пошуку необхідної літератури, учасники на практиці зрозуміли особливості кожного каталогу та АПП. Інтернет-пошук «Гонки на клавіатурі» показав важливість уміння кожного використовувати різні шляхи і пошукові системи для отримання різносторонньої інформації. Без книг і довідників отримана інформація тільки з інтернету є однобокою і не повною.

Цього року День бібліографїі в бібліотеці №19 пройшов під гаслом «Вчимо англійську легко!». У наш час знання англійської мови – вже не примха чи хобі, а часто – необхідність. І закладати підґрунтя майбутнього володіння мовою слід якомога раніше, використовуючи колосальну здібність дітей до вивчення мов. Бібліотекарі протягом насиченого дня познайомили читачів з видами перекладних словників та навчали ними користуватися, закріплюючи набуті знання під час практичних занять «Vocabulary» та «Translator». Презентували яскраві періодичні видання для дітей різного віку англійською мовою – «Englishteenclub» та «Posnayko». Також не обминули увагою працівники книгозбірні батьків малят, яким запропонували познайомитися з добіркою навчальних книг «Крок до школи. Вчимо англійську без проблем», що в доступній та цікавій формі за допомогою ігрових завдань знайомлять дитину з англійськими словами та сталими виразами. Фанатів Уолта Діснея чекала захоплююча подорож сторінками улюблених книжок, але цього разу з адаптованим перекладом англійською мовою, яку підготували бібліотекарі «Fairytaleforlittlegirlsandboys!».

А гра-знайомство «Зустріч з книгами-«всезнайками», проведена бібліотекарями цієї ж філії, допомогла дітям довідатись про сучасні українські видавництва, які створюють змістовні ілюстровані енциклопедичні видання з різних тем, навчилися користуватися допоміжним апаратом книги для швидкого пошуку інформації та дізналися про різновиди довідкових видань. Набуті знання закріплювали під час різноманітних конкурсів: «випікали» енциклопедичні грінки, шукали вихід під час інтерактивної гри «Всезнайки», працювали з різними енциклопедіями в рамках практичної роботи «Коло знань».

А чи пробували ви зробити книжкову закладку з поламаної іграшки? Про це розповів читачам бібліотечний урок «Улюблена супутниця книги - закладка» в філії №21. Учасники заходу зацікавилися історією виникнення незмінної супутниці книги – закладки, взяли участь в майстер-класі по виготовленню незвичайних закладок: вчилися виготовляти закладки з тканин та паперу, звичайних скріпок та фетру, поламаних дитячих іграшок.

Довідково-бібліографічне обслуговування пов’язане з організацією надання довідково-інформаційних послуг на основі широкого застосування комп’ютерних технологій. В філії №18 діє швидке і оперативне обслуговування користувачів у режимі «Експрес-довідка» – телефонні та індивідуальні консультації – надання відомостей про наявність чи місцезнаходження документу, фактографічні довідки та ін. В бібліотеці №21 поповнено банк даних «Літературні сайти», з електронними адресами видавництв, сайтів дитячих журналів, блогів дитячих письменників.

Дієвою формою популяризації літератури та методом формування інформаційної культури є створення рекомендаційних та інформаційних списків літератури, пам’яток, дайджестів. Так, протягом року в філії №4 створювалася та розповсюджувалася серед користувачів власна інформаційно-бібліографічна продукція: інформаційні списки нових надходжень «Читай з задоволенням», дайджест «Новий час – нові професії», рекомендаційний список «Сучасна українська книга» та інші.

На сайті бібліотеки №2 створено інформаційно-бібліографічне видання «Українське слово проситься до тебе…» - список нових надходжень книг до бібліотеки сучасних українських авторів. Матеріал розташований за алфавітом. Поповнюється щоквартально з січня 2016 року. Бібліотека також створює малі форми бібліографічної продукції із серії «Український сюжет»:

•             листок-сигнал «Сучасні українські письменники»: Найочікуваніша новинка. (Приклади: Люко Дашвар «Покров», Валентина Мастєрова «Смарагд»).

•             «Хоробрі серця» - таку назву має бібліографічний список літератури (як антитерористична операція відобразилася у слові). Включено книги, написані учасниками або свідками антитерористичної операції, журналістами і художниками слова. Додатково список включає електронний ресурс та фільмографію.

 

До 160-річчя від дня народження I. Франка видано бібліографічну пам’ятку «Непоборимий син землі», яка містить передмову з короткою біографічною довідкою. Знайомить з основними творами письменника, літературою, присвяченою його життю і творчості: спогади, видання документального та біографічного характеру, художні твори різних жанрів. Також містить фільмографію його творів.

Важливе місце в інформуванні читачів філії №21 належить рекомендаційним, інформаційним спискам літератури, попереджувальним довідкам( «Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні», «І.Багряний- письменник і громадянин»). Велику роль в інформуванні користувачів про цікаві видання відіграв випуск закладок-рекомендацій «Як читач читачу», тематичний рекомендаційний бібліографічний огляд літератури «Книги - ювіляри 2016 року», серія інформаційних закладок про книги-ювіляри(80років – «Золотий ключик, або пригоди Буратіно» О.М.Толстого», 135 років книзі Карло Коллоді «Пригоди Піннокіо»). Допомогла отримати інформацію про небезпеку і користь мобільного зв’язку пам’ятка «Діти і мобільний зв'язок», що містила перелік веб-сайтів, з відповідними порадами.

Бібліотека-філія №5 провела день бібліографії «Клімат і людина» для користувачів різного віку.

В програмі Дня бібліографії була ціла низка заходів щодо різних напрямів бібліотечно-бібліографічної підготовки читачів. Присутні дізналися про історію книги і бібліотек, отримали навики самостійного пошуку інформації в алфавітному та систематичному каталогах. Вчилися впевнено орієнтуватися в книжковому фонді бібліотеки, ознайомилися з природознавчою літературою . Наймолодші користувачі дізналися детальніше про книжковий фонд бібліотеки; розібралися в тому, як і де шукати інформацію по кліматології в каталогах, картотеках та на книжкових поличках.

У бібліотеці-філії №19 відбувся турнір серед знавців бібліографії за звання «Магістр інформаційного пошуку». Претенденти, а це були учні 6 класу школи-гімназії №31, змагалися в різноманітних конкурсах, демонструючи швидкість, ерудицію та знання. Запитання були побудовані таким чином, що школярам довелося показати свої знання в користуванні різноманітною довідковою літературою: енциклопедіями, довідниками, словниками. В нагоді читачам стали «Словник антонімів» під час батлу «Найрозумніший саме я!», «Тлумачний словник» під час мовознавчої естафети «Знаю найбільше» та універсальні словники під час довідкового асорті «Скажи без затримки», в яких гравці легко та швидко орієнтувалися, демонструючи навички користування сучасними енциклопедичними виданнями. Найскладнішим для підлітків виявилося завдання «Правда чи ні?». Потрібно було порівняти свої відповіді з даними Всесвітньої мережі, ось тут і випливали помилки. Виконуючи це завдання, діти з'ясували, що корисніше та достовірніше під час виконання домашніх завдань мати під рукою саме довідкову літературу, якої в бібліотеці вдосталь.

VI. Науково - виробнича діяльність. Організаційно - методична робота

Визначальними напрямами діяльності відділу інноваційно-методичної роботи Кіровоградської МЦБС можна вважати: методичне консультування; надання практичної допомоги бібліотекам-філіям; дослідницька діяльність; аналітична робота; підвищення кваліфікації бібліотекарів; вивчення і розповсюдження передового досвіду, інноваційних форм роботи; рекламна діяльність бібліотеки та її послуг, “Паблік рілейшнз”.

Вимоги до сучасного консультування зокрема передбачають: знаходження декількох конкретних пропозицій з того чи іншого питання, професійне тлумачення нововведень, змін, термінів, навчання методів самостійного виходу із проблемних ситуацій. Звичайно, найбільш ефективним є консультування на місці.

Працівники відділу протягом року здійснювали виїзди в філії, надавали консультації та практичну допомогу: знаходження декількох конкретних пропозицій з того чи іншого питання, професійне тлумачення нововведень, змін, термінів, навчання методів самостійного виходу із проблемних ситуацій

Реалізувались експертно-діагностичні аналізи діяльності книгозбірень №№1,5,7,13,16.Це дозволило прогнозувати подальший розвиток бібліотек, здійснювати статистичні та графічні роботи, оцінювати за рядом відповідних критеріїв діяльність бібліотек у цілому, відстежувати процеси адаптації бібліотек до змін у суспільстві, діагностувати їх стан та порівнювати діяльність до і після нововведень. Поки що ця робота на початковому етапі і вимагає подальшого доопрацювання.

Ще одна функція, яку здійснює методичний відділ, - це підвищення професійної кваліфікації працівників бібліотек.

У 2016 проведено флеш-семінар «Бібліотека і молодь: новий формат просування» на базі філії №6. Запрошені директор і провідний спеціаліст обласної юнацької бібліотеки. До заходу працівники відділу ІМР підготували відеоінтерв'ю «Що і як читає молодь нашого міста», проведено лекцію з відеопоказом       «Організація бібліотечного простору з урахуванням потреб та уподобань молоді»,               консультацію «Індивідуальна робота бібліотеки з молодими користувачами». Викликали інтерес бібліоінкубатор «Молоді – для молодих», мікс-меседж               «Молодь і мода», обмін досвідом       «Бібліоластівки», ситуаційна гра          «Щоб привабити молодь до бібліотеки, потрібно…»   .

Відбулося підсумкове засідання творчої скайп-лабораторії «Інновації по колу» для бібліотек-філій МЦБС. Використана програма ооVоо – аналог скайпу . Колеги обмінялися кращими надбаннями року: прийомами популяризації української книги, організацією бібліотечного простору, нестандартними виставками, новими формами масових заходів, інноваційними можливостями використання соцмереж в популяризації літератури.

Звучали виступи «Бібліотечна пісочниця», «Інформаційні торги», «Відеомарафон» та інші, які викликали жвавий інтерес.

Семінар-практикум «Планування і звітність: сучасні тенденції» пройшов в листопаді для завідуючих філій. Консультацію «Методичні поради до написання річного плану» надала Залевська Л.В., завідуюча відділу ІМР. Присутні познайомилися з діловою інформацією «Традиційні та інноваційні форми ІБіД обслуговування», методичними підказками «Молодий читач в бібліотеці: нові форми роботи з підлітками», консультацією «Бібліотечні фонди: тенденції формування та організації» тощо.

20 травня 2016 року проведено майстер-клас «Нові рішення в організації бібліотечного простору» на базі бібліотек-філій №№4,8.

На базі бібліотеки-філії №21 пройшов майстер-клас «Бібліографія – погляд у майбутнє». Про бібліографічні видання, різновиди та методику створення розповіла бібліотекар філії Т. Видюк. Головний бібліограф МЦБС Дорошенко Л.М. провела бібліографічну гру «Інформ-асорті». Доречною була практична робота «Інноваційні бібліографічні продукти».

Тест-практикум «Секрети безконфліктного спілкування в бібліотеках» пройшов 14 квітня 2016 року в центральній міській бібліотеці.

Обговорювалися теми «Обслуговування важких читачів в бібліотеці», « Стратегії розв’язання конфліктів», проводилися «Тест на конфліктність в колективі» та інші.

Значне місце в системі підвищення кваліфікації бібліотечних працівників посідає тренінг «Героїко-патріотичне виховання на практиці». Бібліотекарі мали змогу відвідати масові заходи колег, познайомитись з візуальним рядом бібліотек, поділитися враженнями, заповнивши анкету.

Регулярно проводилися огляди-рекомендації ідей, знайдених в інтернет-просторі.

Крім розглянутих форм підвищення кваліфікації, в бібліотеках Кіровоградської МЦБС існує не менш результативна форма підвищення професіоналізму - самоосвіта. Зазвичай бібліотекарі намагаються бути у курсі змін, що відбуваються в бібліотечній галузі, щоб всебічно підтримувати власний професійний рівень.

За матеріалами методичної роботи випускалися поради, рекомендації, консультації

Видавнича діяльність

Видавнича продукція бібліотек-філій МЦБС планується, як правило, з урахуванням потреб користувачів та напрямків діяльності, що потребують особливої уваги.

Бібліотекарі філії №19 активно та впевнено засвоюють різні види піару та особливості нової професії «дизайнер-графік», віртуозно створюючи неперевершені, лаконічні, графічні, нестандартні анонси та запрошення, фотоколажі, майже до кожного свята, які активно переглядаються віртуальними читачами у соціальних мережах, на блозі та на сайті.

Фонд Центральної бібліотеки для дітей продовжує поповнюватись власними методичними матеріалами, виданнями сценаріїв та інформаційно-бібліографічною продукцією. Серед них буклет «Малюк, ти маєш право…» (до 70-річчя ЮНІСЕФ), путівник для батьків «Корисні та безпечні сайти для дітей», інформ-реліз «Мала Нобелівська премія», інформаційне досьє «2016 рік - Рік англійської мови в Україні», дайджест «Інноваційні зміни в літературному процесі», рекомендований список для дітей та підлітків «Сучасна українська література». Всього за рік цією бібліотекою видано 19 назв видавничої продукції.

Видавнича продукція засвідчує певне розширення видового спектру видань, зростання якості дизайну, вмотивованості та адресності їх створення.

VII. Менеджмент. Маркетинг.

7.1. Заходи з удосконалення управління бібліотеками

Головними завданнями управління охороною праці в бібліотеках МЦБС є навчання співробітниківбезпечнимметодампрацітапропагандауструктурнихпідрозділахпитаньщодоохоронипраці, підтримання безпечності технологічних процесів, виробничого устаткування, будівель і споруд, нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці, організація лікувально-профілактичного обслуговування

Проведено 12 Днів завідуючих з питань управління бібліотеками; керівники філій знайомилися з чинними нормативними документами бібліотечної галузі.

На Раді при директорі розглядались наступні питання:

•             Результати діяльності за 2015 рік та визначення ключових позицій розвитку МЦБС на 2016 рік

•             Роль бібліотеки у розвитку читання юнацтва

•             Використання сучасних технологій в обслуговуванні користувачів;

•             Про підготовку бібліотек до осінньо-зимового періоду

7.2. Реклама бібліотечної діяльності

Реклама в бібліотеці одночасно є і елементом маркетингу, і суттєвим компонентом культури.

Засоби масової інформації є давніми інформаційними партнерами бібліотеки. Креативні, масштабні і різноманітні заходи, анонси свят та історії успіхів читачів відображалися на шпальтах друкованих та інтернет-видань. Так, за звітний рік у інтернет-ЗМІ розміщено статті про роботу бібліотеки, багато інформаційних матеріалів знаходимо на сайтах інших установ, чимало заміток опубліковано у розділі «Культура» в газеті «Наше місто і село». Про роботу МЦБС вийшли передачі в ефір Обласного радіо, відзнято сюжети місцевим телеканалом TTV.

Активно поповнювалися анонсами та бібліотечними новинами, фотографіями та відеосюжетами сторінки в соціальних мережах («Фейсбук», «ВКонтакте», «ОК»), блоги та сайти, які є сучасним зручним способом взаємодії з читачем у віртуальному середовищі.

Бібліотечний дизайн – це престиж бібліотеки в очах користувача, тому весь час втілюються в життя креативні ідеї в оформленні книжкового простору. У фойє бібліотеки-філії №19 на стіні розмістили незвичне дерево з фотографіями кращих заходів 2016 року «Моя бібліотека – найкраща!». З улюбленим хобі читачів знайомить оригінальна арт-композиція «Яскравий смак життя», головні атрибути якої: вудочка, снасті, гачки та фототрофеї вдалої рибалки користувачів. «Намалюй листа солдату» – галерея творчих робіт, яка оформлена в патріотичному стилі з використанням національної символіки.

У бібліотеці діє система відкритого доступу до фонду та зонування. Книги розміщено таким чином, щоб читач міг легко відшукати потрібну, познайомитися з новинками. Різноманітні книжкові виставки є візитною карткою книгозбірні та засобом розкриття книжкового фонду. Оригінальні ідеї, цікаві теми, підібрані бібліотекарями, в поєднанні з дизайнерським рішенням перетворюють виставку на живу композицію, яка привертає увагу користувачів до книги та читання. Пригадаємо найнестандартніші 2016 року – «У країні Жаховиськ», «Україна надзвичайна», «Вітаміни від Валентини», «Українці – нація героїв», «Казка+пригода=читаю з насолодою».

На День відкритих дверей «Бібліотек@ - територія єдності» колектив філії № 8, готуючись до лібмобу «Бібліотека йде в люди», створив яскраву рекламну продукцію у вигляді кольорових будиночків та листівок, що стало гарною рекламою бібліотеки та книги.

Вулична акція «Стань читачем сьогодні!» та флеш-моб «Час читати!», які відбулися на території бібліотеки, привернули увагу до читання.

Протягом дня у бібліотеці проводилися екскурсії «Бібліотека – це круто!», розважальні заходи та експрес опитування «Які емоції Ви відчуваєте при відвідуванні бібліотеки?».

Протягом року колектив бібліотеки намагався створити умови за формулою: нові креативні ідеї на базі привабливого інтер’єру та комфортного обслуговування.

Шукаючи індивідуальний підхід до кожного користувача, бібліотекарі створили релакс-куточок «Відкриті обійми», де витає атмосфера затишку та комфорту, розваг та відпочинку. Тут кожного вислухають, розрадять, піднімуть настрій та вселять оптимізм у цей нелегкий час. А також можна випити кави чи чаю, почитати, відпочити душею, набратися сил та помріяти.

До оформлення візуального ряду бібліотеки колектив підходить творчо та креативно, тому він яскравий та привабливий для користувачів та гостей.

Реклама органічно ввійшла в діяльність центральної бібліотеки для дітей. Вона віддзеркалює не тільки інформаційні ресурси, а й можливості, технології книгозбірні, створює їй імідж, а головне, стимулює читання дітей. Цікаво, динамічно пройшов Бібліотечний non-stop «Читай. Дивуйся. Пізнавай», присвячений Всеукраїнському дню бібліотек. Читачі не витрачали часу даремно. Зупинитися, замислитися змушували їх цікаві заходи: бюро добрих послуг «Щоб книга довше жила», літературний подіум «Нові імена в українській літературі», віртуальна подорож до бібліотек світу, персональні інформхвилинки, інтерактивні ігри за книгами. Багато читачів цього дня виявили бажання заповнити листівку «Емоційна характеристика книги», тим самим висловивши своє ставлення до неї. На особливу увагу відвідувачів заслуговувала золота полиця «Улюблені книги бібліотекарів», звичайно ж, їх захотіли прочитати – це найкраща реклама книзі.

VIII. Фінансово–економічна та господарська діяльність

Протягом року поліпшувалися умови праці для бібліотечних працівників та створювалися комфортні умови для користувачів. Проводилися заходи з забезпечення комфорту та затишку у бібліотеці.

У звітному році приміщення ЦДБ було обладнане протипожежною та охоронною сигналізацію. Ремонтні роботи відбулись у залі інтелектуально-творчого розвитку дітей (відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-5 класів), у санвузлі та частково у фойє. Проведено роботи із заміни старих вікон на енергозберігаючі склопакети. Для удосконалення бібліотечного сервісу придбано кольоровий принтер.

Охоронну сигналізацію встановлено в філіях №№2,19, пожежну – в ЦБ. Замінено вікна та двері в філіях 2,8,15,6, закінчено ремонт даху і книгосховища в філії №5, приміщення бібліотеки-філії №14.

Зроблено ремонти Кімнати казок (ф.12),абонементу (ф.15), юнацького відділу (ф.16). Придбано лінолеум для ЦБ та філій №№7,15.

Куплено стелажі, столи, стільці, кафедри для бібліотек №№ 6,14,15,16. Розроблено документи на право власності приміщення бібліотек-філій 5,7,9,10,14, право власності на землю філії №5.

Загальні висновки:

Діяльність МЦБС у 2016 році здійснювалася планово та цілеспрямовано. Всі намічені плани переважно реалізовані

•             Основні статистичні показники виконано

•             Успішно реалізуються проекти МЦБС

•             Капітально відремонтовано філію №14

•             Успішно розвиваються сайти та блоги.

•             Забезпечується своєчасне підвищення кваліфікації.

•             У належному стані комп’ютерний парк.

Таким чином, за бібліотеками нашої системи поступово все більше закріплюється статус соціального, освітнього, інформаційно-культурного закладу, центру міжособистісного спілкування і змістового проведення дозвілля.