У новітній історії України є дата, яку можна назвати найважливішою: 24 серпня 1991 року.

Цього дня майже 33 років тому народилася незалежна Україна.

З даної підбірки книг ви дізнаєтесь, як проходило прощання з СРСР та чи є Україна «історичним боржником».

Огляд рекомендовано до ознайомлення історикам, краєзнавцям, політологам, бібліотечним працівникам, аспірантам і студентам, усім, хто цікавиться історією України.

 

Те, що відбулося багато років тому, не можна назвати тільки розпадом Радянського Союзу й перетворенням колишніх 15 союзних республік, у тому числі й України, на самостійні держави. Разом із радянською наддержавою зник притаманний їй спосіб життя. Населення всіх пострадянських країн раптово опинилося в зовсім іншому світі…

Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001)/Н.П.Барановська, В.Ф.Верстюк та ін. під ред. В.М.Литвина. – К.: Видавничий дім «Альтернативи», 2001. – 704с.

Монографія присвячена проблемам формування незалежної Української держави. Авторський колектив, який складається переважно із вчених Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України, аналізує суспільно-політичні, соціально-економічні й культурні процеси трансформаційного періоду. Окремі розділи присвячені будівництву Збройних сил України та зовнішньополітичній діяльності.

Не відходячи далеко від того періоду, хотілось би згадати і безпосередньо Кіровоградщину, обласний осередок національно-демократичної партії, якій судилося наприкінці ХХ століття стати основним будителем відновлення державної незалежності України.

Рух. Початок / Упор. В. Бондар. – Кіровоград: ТОВ «Імекс-ЛТД», 2014. – 296с.

У книзі зібрані спогади учасників творення першої альтернативної до комуністів політичної сили на Кіровоградщині на межі 80-90 років минулого століття. Народний Рух України за перебудову – таку назву мала організація, якій судилося зіграти найголовнішу роль у відновленні української державної незалежності. Спогади писалися в різні часи протягом останнього двадцятиріччя. До книги включено також ряд публікацій із місцевої преси того часу.

А ви знали, що Кравчуку, пізніше першому президенту України, було завдання розгромити Рух як «націоналістичну організацію», показати справжнє обличчя його лідерів як «дисидентів і лжедемократії», відстояти компартійні принципи та ідеали, підняти серед народу авторитет партії, що вже сильно похитнувся?..

Ось ми і підійшли до президентів України. Адже президент – це не просто особистість, це – історія.

Михальченко М.,Андрущенко В. Україна розділена в собі: від Леонідії до Вікторії. Т.1. – К.: ІПіЕНД імені І.Ф.Кураса НАН України, 2009. – 490с.

У роботі здійснені історико-політичні та соціально-філософські дослідження нашої епохи. Показана роль політичних лідерів країни на окремих етапах розбудови незалежної України, дана оцінка діяльності такої суперечливої політичної фігури як Леонід Кравчук. Терези Історії тепер будуть зважувати його президентське триріччя, розбиратися в тому, геній він, чи лиходій.

Естафету незалежності, а разом з нею і весь комплекс проблем, пов’язаних з її зміцненням, з рук Кравчука прийняв тоді 55-літній Леонід Данилович Кучма.

Михальченко М., Андрущенко В. Україна розділена в собі: від Леонідії до Вікторії. Т.2. – К.: ІПіЕНД імені І.Ф.Кураса НАН України, 2008. – 458с.

Особливих змін, крім потрясінь антипрезидентських  кампаній типу «Україна без Кучми» тощо, суспільство не відчуло. Майстерно вибудувана  як «незалежна держава» Кравчуком й розгорнута Леонідом Кучмою, ця соціальна реальність стала тим середовищем, в якому розгорталися життя майже 50-мільйонного населення країни. За висновками офіційної пропаганди воно було якісним і зростаючим; за оцінкою опозиції – занепадаючим. Яким воно було направді? Яким чином на ньому позначилась особистість Леоніда Кучми? Які позитивні зрушення були здійснені під його керівництвом і в які нові провали скочувалося суспільство під час президенства Кучми? Всі ці питання підіймає дана книга.

А ось книга президента Кучми про Україну може відкрити багато нового навіть тому, хто знає цю країну

Кучма Л. Україна – не Росія. – М.: Врємя, 2004. – 560с.

Зроблено спробу порушити «змову мовчання» навколо важких і хворобливих тем в відносинах двох народів, пов’язаних «одним ланцюгом, але і одною лавровою гілкою». Автор ділиться своїми поглядами на українську старожитність, на події ХХ століття і останніх років, розмірковує про те, чи можна вважати Україну колишньою російською колонією, про українські і російські національні характери, про проблеми загальної культурно-історичної спадщини і взаємних «боргів»: що можливо і потрібно остаточно «поділити», а чого – не можна і не потрібно.

2004-2005 роки.

Історичні епохи України розділяються на пострадянську та європейську. І все це зробила Помаранчева революція.

Кульчицький С. Українська революція 2004р. – К.: Генеза, 2005. – 368с.

Книга присвячена 200-денній епопеї президентських виборів 2004р. – яскравому феномену новітньої

української історії.

Автор переконаний, Українська (Помаранчева) революція 2004р. – справжня, і вона є окремою ланкою в ланцюзі революцій, які відбулися на території Східної Європи. Політологи ще й досі сперечаються, чи президентські вибори викликали розкол країни, чи розкол існував раніше і саме він визначив характер виборів. Кандидати в президенти (В.Ющенко і В.Янукович) боролися один з одним під власними прапорами. На Заході і в Центрі панували помаранчеві прапори, на Сході і Півдні – біло блакитні.

В підсумку, перемога В.Ющенка на виборах була забезпечена додатковими успіхами на «своїй» території і збереженням (при незначному покращанні) завойованих раніше позицій на території суперника.

Проходить трохи часу і знову революція, або Майдан…

Він має різні назви: Євромайдан, Революція гідності…Як кому до душі.

Навіть після того, як минув час, важко сформулювати, як стався Майдан листопада 2013-лютого 2014 років.

Вітер М. Літопис Революції Гідності / Михайло Вітер. – Львів: ЛА «Піраміда», 2017. – 296с.: 280с. і 16с.іл.

Ця книга не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Основна увага приділяється правдивому опису подій, людей, того духу взаємопідтримки і самопожертви, що панував на Майдані.

Ви дізнаєтесь, що вперше термін «Євромайдан» з’явився 21 листопада 2013 року у соціальній мережі. А ще, що Євромайданом була не лише територія в центрі Києва, а вся Україна, а також багато місць за кордоном. Це був один із основних факторів, що зумовив перемогу.

Автор наступної книги був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі «Думки з Києва». А згодом написав цю книжку, яка вперше побачила світ 2019-го року англійською мовою і стала внеском автора у відстоювання позицій України в її довголітній інформаційній війні

Винницький М. Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності / Михайло Винницький; переклад з англ. Романа Клочка. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2021. – 560с.

«Нічого насправді не відбулося, аж доки про це не напишуть», - писала в одному з творів Вірджинія Вулф (британська письменниця, літературна критикиня, видавчиня, ікона фемінізму). Книжка Винницького – свідчення того, що українська Революція Гідності , або Євромайдан, дійсно відбулася. Активний учасник протестів на Майдані наприкінці 2013 та на початку 2014 року, він почав описувати їх спочатку «у режимі реального часу» в проникливих дописах у фейсбуці, а продовжив – у цій книжці, яка поєднує свідчення очевидця та їхнє тлумачення соціологом із західною освітою.

…я пам’ятаю, що охрипла Руслана, яка співає, молиться, переконуючи на мирний протест, люди, «Беркут», шоломи блищать. У цей момент нам на Фейсбук-сторінку починають надходити повідомлення. Вони приблизно такого змісту: «Франція з вами», «Італія з вами», «Іспанія з вами».

Олександра Матвійчук

Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність. /За редакцією Леоніда Фінберга, Ірини Берлянд, Олени Андреєвої. – К.: Дух і Літера, 2018. – 816с. (Сер. «БІБЛІОТЕКА СПРОТИВУ, БІБЛІОТЕКА НАДІЇ).

У книзі зібрані свідчення учасників Майдану про допомогу постраждалим.

Першу частину текстів складають спогади про медичну ( і менше – соціальну, психологічну, правову та іншу) допомогу майданівцям та їхнім родичам у Києві та Україні. Зафіксовано безпрецедентний досвід самоорганізації людей, який має бути осмисленим і стати важливим для національної пам’яті сучасників, та майбутніх поколінь.

У другій частині книги представлені розповіді про міжнародну солідарність в організації допомоги постраждалим. Така взаємодія з іншими країнами не має аналогів у нашій історії і варта того, щоб бути зафіксованою – як вдячність і пам’ять для наших закордонних друзів.

В наступній книзі фокус зроблений на зборі та аналізі інформації про реакцію релігійних організацій України та їх лідерів на мирні протестні народні акції та спроби силового придушення волевиявлення народу.

Майдан і Церква. – К.: Техніка, 2015. – 656с.: іл.

До збірки увійшли не тільки хронологія подій, офіційні документи ВРЦіРО, окремих релігійних організацій, звернення та заклики релігійних лідерів до народу і до влади, неофіційні висловлювання та коментарі звичайних віруючих та їх пасторів, але й експертні оцінки політиків, державних діячів, а перш за все – релігієзнавців, які покликані об’єктивно і неупереджено, позаконфесійно і політ світоглядно розкрити суть духовного Майдану, зміст революції гідності, показати роль релігії і Церкви в становленні громадянського суспільства та сучасних соціально-політичних процесах.

Особливо це стосується, з відомих всім причин, Сходу і Півдня України

Схід і Південь України: час, простір, соціум: у 2 т. Т.2: Матеріали до бібліографії / НАН України, Нац. б-ка України ім. В.І.Вернадського, Ін-т історії України; уклад.: Т.В.Добко (керівник), О.Я.Дуднік, А.М.Колесніченко, Л.С.Новосьолова, В.Ю.Радченко, В.А.Шкаріна; редкол.: В.А.Смолій, Г.В.Боряк, Я.В.Верменич, Т.В.Добко та ін.; наук.ред. В.І.Попик. – К.: 2016. – 944с.

У цьому бібліографічному покажчику представлено монографії, збірники, матеріали наукових конференцій, довідкові, картографічні та бібліографічні видання, що висвітлюють історичні процеси державотворення, суспільно-політичного і соціально-економічного розвитку, еволюцію науково-освітньої і культурної сфери Півдня і Сходу України, зокрема Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та Криму. Відображено документи, видані в Україні та за її межами з кінця XVIII ст. до 2015р. українською, російською та іншими мовами.

До нових зустрічей!