Коли Анна Ліщина, мешканка селища Нового та читачка бібліотеки-філії №17, вперше озвучила бажання створити красиву зону відпочинку в центрі селища, запрошення до партнерства бібліотека прийняла не вагаючись З подальших розмов в бібліотеці візуально вимальовувався естетично красивий простір  з ароматом лаванди. Щоб досягти омріяної цілі, необхідно було залучити ініціативних людей, готових діяти виключно на умовах добровільності.

Маленька Лавандова історія обростала великими мріями, видимі зміни крок за кроком оживляли простір у парку Перемоги. Майбутня фіолетова клумба стала свідком зневіри й натхнення, фізичного болю і радісних емоцій, різного роду перешкод та крахом стереотипів про байдужість.

Навіть невеликі перемоги і досягнення по перетворенню занедбаного простору надихали Анну Ліщину на продовження громадської ініціативи. Волонтерство, партнерство, залучення нових активних громадян до дій та творення перейшло до етапу подання Анею проєкту "Облаштування відкритого громадського простору" На клумбі", який став одним з переможців та отримав можливість втілитись у селищі Нове.

Проєкт реалізується за підтримки проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні. Проєкт втілюється в партнерстві з Відділом інфраструктури Новенського старостинського округу та бібліотекою-філією N17 МЦБС м. Кропивницького.