У Міській централізованій бібліотечній системі є шухляда, в якій зберігається колекція навчальних та симуляційних настільних ігор.

І хоч шухляда, як і колекція ігор, невелика, але там можна знайти далекі галактики та паралельні світи. А якщо трохи примружитися, то можна побачити навіть майбутнє.

Ігри там з’являються різними шляхами. Деякі опускаються з найвищих поверхів «Хмарочосу» з кольоровими парашутами, деякі приїжджають на патрульних автомобілях з увімкненими сиренами. За деякі ігри бібліотекарі вступали в інтелектуальні бої з іншими охочими відкрити паралельні виміри.

Найбільшою та найважчою в шухляді є освітня гра «Рецепт демократії». Сенс гри полягає в тому, що учасникам потрібно створити свою демократичну державу та побудувати національну ідентичність. Спробувати пройти шлях становлення жіночих героїнь в сучасному українському суспільстві з його викликами і можливостями можна погравши в антидискримінаційну гру «Бути жінкою», яка займає свою відповідальну частину шухляди.

Навчально-розважальна гра «Happy paw» («Щаслива лапа») спрогнозує майбутнє, якщо у вас з’явиться чотирилапий друг, а «Еко-мемо» навчить правильно сортувати відходи та підкаже, які бувають речі виготовлені з вторинної сировини.

У блакитній коробці, яка займає зовсім мало місця в бібліотечній шухляді, знаходяться знання, які можуть вартувати життя. «Коло безпеки» – карткова ігрова методика, метою якої є підвищити рівень знань щодо проблем насильства та запобігання йому, як взаємодіяти з незнайомцями та попередити ризикові ситуації на вулиці.

Говорили з бібліотекарями системи, як використовувати всі можливості навчальних та симуляційних ігор під час заходів, особливо в умовах карантинних обмежень. І навіть спробували провести ігрофікацію онлайн, адаптувавши деякі ігри для віртуальних дошок.

А в бібліотечній шухляді є ще декілька ігор та безмежний простір для нових.