Під такою назвою в бібліотеці-філії №2 пройшла історична подорож присвячена Дню українського козацтва і Дню захисника України.

В першій частині заходу бібліотекарі розповіли про витоки українського козацтва, згадали традиції козаків, ознайомили молодь з клейнодами Запорізької Січі. Присутнім було запропоновано переглянути уривки з фільму про видатного кошового отамана Війська Запорізького – Івана Сірка. Вони дізналися, що він за свою військову кар’єру провів більше 50 битв, жодного разу не зазнавши поразки. Дванадцять разів Низове товариство обирало Сірка своїм отаманом. Кошовий Іван Сірко мав шалену популярність серед козаків та був відомий далеко за межами України.

У другій частині молодь здійснила подорож у недалеке минуле, а саме 2014-2015 рр., коли тривали бої за Донецький аеропорт, що стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів отримали прізвисько — «кіборги». Бібліотекарі підготували мінідовідку про історію 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. Демонстрували уривки документального фільму «Аеропорт. Той день», який познайомив присутніх з захисниками аеропорту та командиром 3-го полку спецпризначення Героєм України полковником Олекса́ндром Сергі́йовичем Трепа́ком.

Завершився захід оглядом книжкової виставки «Осінь у камуфляжі» та бібліографічного списку літератури «Хоробрі серця».

Історію пишуть кров’ю як у минулому, так і сьогодні. Шануймося, бережімо історію й будуймо разом велику могутню державу – УКРАЇНУ. Зі святом Покрови, Українці!