Визначальними напрямами методичної діяльності можна вважати: методичне консультування; надання практичної допомоги ЦБС; дослідницька діяльність; аналітична робота; підвищення кваліфікації бібліотекарів; вивчення і розповсюдження передового досвіду, інноваційних форм роботи; рекламна діяльність бібліотеки та її послуг, “Паблік рілейшнз”.

Бібліотеки змінюються з нестримним плином часу. Бібліотекарі шукають нові ідеї для оформлення дизайну, щоб користувачам було і зручно, і цікаво в стінах бібліотеки та біля рідного закладу.

Креативними ідеями закордонних колег ділилися працівники відділу інноваційно-методичної роботи під час майстер-класу «Методика організації комфортного середовища», що пройшов у Центральній міській бібліотеці. Маленькі нюанси, з яких виростає глобальна картина дизайну. Це і літери на стінах, вірніше, полички для книг у вигляді літер. Це і хатки-схованки, в яких можна усамітнитися з улюбленою книгою. Це і оформлення залу, використовуючи космічну тему – адже побувати в такій бібліотеці, наче побувати в космосі! Багато важливого та цікавого було на майстер-класі.

Чи важко уявити бібліотеку майбутнього? Якою вона буде та чи буде взагалі? Якими стануть пріоритети її роботи? Помріємо? Саме на Інформаційній годині в центральній міській бібліотеці працівники Кіровоградської МЦБС роздумували над тим, що чекає бібліотеки у майбутньому. Бібліотекарі ознайомилися з прикладами бібліотек майбутнього, що існують вже сьогодні.

Профдебати «Бібліоподіум керівника» відбулися у Центральній міській бібліотеці.

На початку заходу піднімалася тема методики підготовки до професійних дебатів. Торкнулися питань: від чого залежить успіх спікера в дебатах, психологічне самопочуття під час публічного виступу та як добитися впевненості під час виступу. Блок теоретичних знань завершився практичними заняттями, на яких відбулися справжні дебати. Хоча у Інтернету більше переваг перед книгою, група, що захищала інтереси паперової книги, виявилася переконливішою, емоційною та вражаюче прорекламувала книгу.

Програма проведення семінару-адвайзеру «Бібліотекар як читач», проведеного на базі центральної міської бібліотеки в форматі літературного кафе, складалася з: Лекції «Читання - морально-естетичний фактор професіоналізму бібліотекарів»

  • Огляду «Дозвіллєве читання  бібліотекарів у дзеркалі соціологічних досліджень»
  • Відеовернісажу «Літературні асоціації»
  • Бенефісу Ельвіри Малюк «Вона все це прочитала»
  • Книжкового попурі         «Я читаю, ти читаєш, ми читаємо»
  • Презентації з досвіду роботи
  • Бібліотечних гойдалок «Форми просування книги»
  • Практичної гри «Склади довершену рекомендацію»

Творче стажування «Бібліотекар-соціолог» проведене 20 квітня 2017 року на базі центральної міської бібліотеки. Складалося з трьох модулів

  • I модуль         Соціологічне спостереження
  • II модуль       Анкетування
  • III модуль      Інтерв’ю

Завершилося навчання практичною роботою «Метод незакінчених речень», «Метод карикатур» та «Метод псевдоактуальних питань».

Майстер-клас «Як провести бібліотечний урок на відмінно» проведено на базі філії №5. Відбулося знайомство з візуальним рядом «Наша бібліотека – це», консультація «Сучасний бібліотечний урок», обмін досвідом «Інформаційно-бібліографічна робота в філії». Показовий масовий захід         бібліотечний урок-квест «Подорож Книжковим океаном» викликав жваве обговорення.

Фотоконкурс «Один день з бібліотекою» тривав з січня по вересень 2017 року. У ньому брали участь всі філії МЦБС. Переможці визначалися глядацьким голосуванням. Ними стали центральна міська бібліотека, філії 2 та 19.

Відділ інноваційно-методичної роботи робить все для того, щоб всі категорії бібліотечних працівників постійно працювали над підвищенням свого фахового та професійного рівня. Набуті знання працівники бібліотек використовують і впроваджують в практику роботи. Адже кожна бібліотека має свій стиль, творче  кредо, авторитет у читачів, здобутий високим професіоналізмом.