У 2016 проведено флеш-семінар «Бібліотека і молодь: новий формат просування» на базі філії №6. Запрошені директор і провідний спеціаліст обласної юнацької бібліотеки. До заходу працівники відділу ІМР підготували відеоінтерв'ю «Що і як читає молодь нашого міста», проведено лекцію з відеопоказом     «Організація бібліотечного простору з урахуванням потреб та уподобань молоді»,             консультацію «Індивідуальна робота бібліотеки з молодими користувачами». Викликали інтерес бібліоінкубатор «Молоді – для молодих», мікс-меседж  «Молодь і мода», обмін досвідом        «Бібліоластівки», ситуаційна гра «Щоб привабити молодь до бібліотеки, потрібно…».

Відбулося підсумкове засідання творчої скайп-лабораторії «Інновації по колу» для бібліотек-філій МЦБС. Використана програма ооVоо – аналог скайпу . Колеги обмінялися кращими надбаннями року: прийомами популяризації української книги, організацією бібліотечного простору, нестандартними виставками, новими формами масових заходів, інноваційними можливостями використання соцмереж в популяризації літератури.

Звучали виступи «Бібліотечна пісочниця», «Інформаційні торги», «Відеомарафон» та інші, які викликали жвавий інтерес.

Семінар-практикум «Планування і звітність: сучасні тенденції» пройшов в листопаді для завідуючих філій. Консультацію «Методичні поради до написання річного плану» надала Залевська Л.В., завідуюча відділу ІМР. Присутні познайомилися з діловою інформацією «Традиційні та інноваційні форми ІБіД обслуговування», методичними підказками «Молодий читач в бібліотеці: нові форми роботи з підлітками», консультацією «Бібліотечні фонди: тенденції формування та організації» тощо.

20 травня 2016 року проведено майстер-клас «Нові рішення в організації бібліотечного простору» на базі бібліотек-філій №№4,8.

На базі бібліотеки-філії №21 пройшов майстер-клас «Бібліографія – погляд у майбутнє». Про бібліографічні видання, різновиди та методику створення розповіла бібліотекар філії Т. Видюк. Головний бібліограф МЦБС Дорошенко Л.М. провела бібліографічну гру «Інформ-асорті». Доречною була практична робота «Інноваційні бібліографічні продукти».

Тест-практикум «Секрети безконфліктного спілкування в бібліотеках» пройшов 14 квітня 2016 року в центральній міській бібліотеці.

Обговорювалися теми «Обслуговування важких читачів в бібліотеці», «Стратегії розв’язання конфліктів», проводилися «Тест на конфліктність в колективі» та інші.

Значне місце в системі підвищення кваліфікації бібліотечних працівників посідає тренінг «Героїко-патріотичне виховання на практиці». Бібліотекарі мали змогу відвідати масові заходи колег, познайомитись з візуальним рядом бібліотек, поділитися враженнями, заповнивши анкету. Всі книгозбірні МЦБС взяли участь у конкурсі "Історія бібліотек".

Регулярно проводилися огляди-рекомендації ідей, знайдених в інтернет-просторі.

Крім розглянутих форм підвищення кваліфікації, в бібліотеках Кіровоградської МЦБС існує не менш результативна форма підвищення професіоналізму - самоосвіта. Зазвичай бібліотекарі намагаються бути у курсі змін, що відбуваються в бібліотечній галузі, щоб всебічно підтримувати власний професійний рівень.

За матеріалами методичної роботи випускалися поради, рекомендації, консультації