День безпечного інтернету відзначали цього річ у світі 6 лютого. До цієї дати бібліотеки філії Кропивницької міської централізованої бібліотечної системи підготували низку тематичних заходів, під час яких допомагали своїм читачам вчитися самостійно здійснювати пошук потрібної інформації з різних джерел світової мережі, залучати до використання довідкову, енциклопедичну та сучасну літературу. Кожен третій інтернет-користувач – це діти й підлітки віком до 18 років.

Центральна міська бібліотека імені Володимира Панченка у Кропивницькому запросила своїх відвідувачів на День активного спілкування: «Інтернет – користь чи небезпека?».

Бібліотекарі поділилися з користувачами інформацією про неоціненну користь мандрівок просторами Інтернету та попередили про можливі проблеми з порушеннями прав приватності і зловживаннями даними.

Переваги використання інтернету очевидні, ми використовуємо доступ до мережі для пошуку, публікації та обробки інформації, але повинні знати і про потенційні джерела небезпеки та вміти захищати себе, - акцентували увагу читачів працівники центральної міської книгозбірні.

А от в бібліотеці-філії №15 під час цікавого бібліофрешу «Шляхи інформаційного пошуку» читачі опановували науку проведення самостійного пошуку необхідної інформації в різних джерелах, знайомилися з книжковим фондом та структурою бібліотеки, можливостями сайту, працювали із картотеками, довідниками, електронними каталогами та базами даних.

Як відрізнити правду від фейку вчили бібліотекарі філії №13 учнів Академічної гімназії: урок медіа грамотності, під час якого відбулася віртуальна подорож Всесвітньою Мережею, знайомство з правилами безпечної поведінки в ній, перевагами та небезпеками, що сусідять в інтернеті, сподобався гімназистам. Вони навіть провели власне невеличке дослідження, предметом якого став позитивний і негативний вплив інтернету на своїх користувачів.

Юні відвідувачі бібліотеки-філії №12 подивилися мультфільм про розумне користування мережею «Безпечний Інтернет. Найжахливіший тиждень Петрика». Діти дізналися більше про інтернет-культуру, пригадали правила інтернет-спілкування.

А старші користувачі книгозбірні відкривали для себе таємниці безпечного і відповідального використання цифрових технологій під гаслом «Як не потонути в інформаційному дощі». Їхній увазі запропонували інформативні пам’ятки безпеки: «Обачність. Пильність. Захист», «Безпечна поведінка в Інтернеті», «Як ворожі спецслужби намагаються впливати на українців», «Дитячі сайти в Інтернет-мережі», «Кейс корисних Інтернет-посилань для дітей та батьків», «Інтернет: легко і просто». Тож обговорення віртуальних загроз, які можуть завдати шкоди в реальному житті, було емоційним і корисним.

 

Кропивницький вечірній – 2024. – 16 лютого. – с.4.