У бібліотеці-філії №10 м. Кропивницького відкрито виставку «Заповідні місця Кіровоградщини», що присвячена 85-річчю створення області. Учасники заходу – учнівська молодь, дізналися багато цікавого про рідний край, його природу, історію, географічні особливості. А також мандрували туристичними стежками області.

Було зазначено, що наша область розташована у південній частині Придніпровської височини на правобережжі Дніпра, в прекрасному українському степу. Це сільськогосподарський край, з хорошими чорноземами.

Багато дивних місць, пам’яток природи є в нашій області. Це і Чорний ліс із нерозгаданими таємницями озера Берестуватого, Онуфріївський парк з його дзеркальними водами, перлини нашого степового краю – дендропарк «Веселі Боковеньки» та заповідник-музей Івана Тобілевича (Карпенка-Карого) «Хутір Надія». Та можна відшукати і невеликі ділянки первісного степу.

Є на території області місце «Священне, Місце Сили, Сакральне». Про що у наш час свідчить охоронний напис: «Сакральний Центр Скіфії». Воно знаходиться неподалік села Вільні Луки Новоукраїнського району.

Ці унікальні ділянки степу любили і вважали своєю домівкою найдавніші племена, зокрема, скіфи, які не раз перетинали цю місцевість. Досліджують цей край і сучасні археологи. Не дає вченим і дослідникам спокою оповідка Геродота про казан Аріанта, завдяки якому мудрий правитель вирішив перерахувати своє багаточисленне військо. Ця історія найбільше сподобалася відвідувачам книгозбірні. Кожен хотів дізнатися щось цікаве і переповісти своїм друзям.

 

Наше місто. – 2024. – 18 січня. – с.3.