Україно, твій день гряде!

Цьогоріч українство відзначає 105-річчя від дня народження видатного митця – письменника, літературного критика, академіка АНУ, громадського діяча Олеся Гончара. Олесь Терентійович не тільки поповнив скарбницю сучасної української літератури, а й багато зробив для суспільного життя рідної держави. Одне з найвідоміших гасел Гончара: «Україно, твій день гряде!» добре характеризує його настрій як людини, яка зробила свій вагомий внесок у здобуття Україною незалежності. До цієї визначної дати працівники бібліотеки-філії №1 організували для своїх читачів віртуальний нарис «Українське слово – міцна зброя Олеся Гончара». Наші користувачі мали змогу поближче познайомитися з творчістю письменника, його тернистим життєвим шляхом, широтою його думки, переглянувши, зокрема, відеофільм «Людина, яка змогла стати вільною». Особливу увагу наших читачів привернула також і книжкова викладка деяких його робіт. Твори Гончара перекладено на 67 мов, а Біографічний центр у Кембрижді (Велика Британія) визнав його «Всесвітнім інтелектуалом 1992-1993 років». 2005 року Олесеві Гончару надали звання Героя України. З 2016 року колишня вулиця Красіна у Кропивницькому перейменована в Олеся Гончара.

«Сторінками непрочитаних книг»

У бібліотеці-філії №15 відбулася літературна мандрівка «Сторінками непрочитаних книг». Діти познайомились з захоплюючим світом енциклопедій, словників, довідників. Мандруючи сторінками книг, учасники отримали відповіді на найрізноманітніші запитання, розвинули свою уяву та отримали нові знання.

«Відкрий свою книгу»

Під таким гаслом у Центральній міській бібліотеці для дітей проходило естафетне читання. Читачі розповідали про книги, які стали улюбленими, які найбільше здивували, які навчають, до яких повертаєшся знову і знову. Форма представлення була довільною – декламували уривки, говорили загалом, навіть елементи театралізації застосовували.

Слід відзначити, що серед вподобань наших читачів як художня, так і науково-популярна література, а також документальна хроніка і література, сповнена реалістичних історій про сучасну війну.

Наше місто. – 2023. – 20 квітня. – с.3.