Як сподобатися хлопцеві

Тема, яка завжди цікава дівчатам, навіть незважаючи на виклики сьогодення.

Щойно закінчилася тривога, як дівчатка з клубу «Наталка» при центральній міській бібліотеці для дітей зібралися на зустріч-антистрес. Дехто – в онлайні.

Бесіда за прочитаними книгами про підліткове кохання. Перегляд фрагментів корисного відео. Тест «Яке враження ти справляєш на хлопців?». А ще дівчатка ділилися своїми особистими секретами.

Юнки створили кейс секретних матеріалів «Приверни увагу хлопця. Ти це можеш!» та отримали емоційне розвантаження.

Цифрова безпека дітей

У Центральній міській бібліотеці для дітей продовжуються навчання цифровим компетенція.

На черговому занятті діти дізналися про свої основні цифрові права та про те, до кого звертатися, якщо їхні права порушують. Цьому сприяв перегляд відео уроків «Цифрові права» та «Моя цифрова безпека» від громадської організації «МінЗмін». На прикладі життєвих ситуацій учасники навчання закріпили знання про безпеку в цифровому середовищі та отримали рекомендації, які допоможуть захиститися від ризиків онлайн.

 

Вижити серед суперкрутих

Булінг став темою для обговорення в бібліотеці №12.

Діти, які потерпають від боулінгу, можуть соромитися про це казати. Одні соромляться, інші не хочуть засмучувати батьків. У сім’ях з довірливими стосунками між батьками й дітьми більше шансів довідатися, коли щось не так. Але які б ви не були батьки, завжди залишається ймовірність, що дитина не все розповість.

Чи не найкращими помічниками можуть стати сучасні книги про боулінг. У них батьки знайдуть підказки, як попередити проблему або пом’якшити її наслідки. Серед таких книг твори норвезької письменниці Аудгільд Сульберг, знайомство з якими відбулося у бібліотеці №12.

Читачі бібліотеки дізналися про головну героїню Анне Беа – семикласницю, тиху і спокійну дівчинку. Вона доволі часто стає об’єктом нападок вищої касти класу – суперкрутих дівчаток, зокрема їхньої лідерки Теї. Вони постійно знущаються із зовнішнього вигляду Анне Беа, її недоліків (дівчина носить товстезні окуляри) та її прагнення до навчання. Однак в Анне є друзі. Нільс підтримує дівчину в усіх її прагненнях. Тітка Муна здатна знайти вихід з будь-якої ситації. Ще кілька дівчат школи, які потерпають від знущань суперкрутих. Разом вони вирішують провчити Тею та її компанію і виграти шкільний конкурс талантів…

Книги Аудгільд Сульберг – це історії про дорослішання та розвиток, засвоєння цінних життєвих уроків, які нерідко стають навіть важливіші за шкільні. Для декого шкільні роки пов’язані з романтикою першої закоханості та друзями. А для когось, як для Анне Беа, кожен день у школі – це справжнє випробування.

Читайте підліткову прозу – те, що виховує та підтримує молодих людей у шкільні роки.

 

Наше місто. – 2022. – 27 жовтня. – с.3.