З Відьмаком та іншими

У рамках програми «Літо без нудьги» бібліотека №12 запропонувала своїм користувачам помандрувати слідами захоплюючої літератури разом з відомими авторами до Польщі.

Почали мандрівку з чарівних Судетів, де народилася Ольга Товарчук, лауреатка Нобелівської премії з літератури за 2018 рік. Казкові Влодзіцькі узгір’я та Совині гори, сповнені пам’яток і таємничих історій. Їхній унікальний характер Ольга Токарчук талановито передала у романі «Веди свій плуг понад кістками мертвих». Роман згодом був екранізований голлівудською режисеркою Агнешкою Голланд під назвою «Слід звіра». У Судетах, у Клодській долині знайдете не тільки захоплюючий гірський ландшафт, порізаний ущелинами та річками, а й знамениті замки, твердиню Срібна Гора та Валімські штольні.

Не менш красиві гірські місцевості описує у своїх книгах відомий польський письменник Анджей Стасюк. У творах «Галицькі оповідки», «Білий крук», «Дукля» описано краєвиди Низьких Бескидів. Автор деякий час заробляв там собі на життя як церковний сторож. Низькі Бескиди славні майже дикими та не забрудненими урбанізацією ностальгічними пейзажами. На маршруті дерев’яної архітектури можна побачити прекрасні старі церкви, а в мальовничих долинах між пологих вершин безлюдні зараз, а колись живі лемківські села.

Не оминути столиці Польщі у такій туристично-літературній подорожі. Саме польська столиця – головний герой роману Леопольда Тирманда «Лихий». Автор зумів уловити таємничий і бунтарський дух міста. Відвідини Варшави слідами Тирманда обов’язкове для літературного туризму у Польщі. Тільки так можна відкрити неповторні запахи, настрої, почуття, думки, пізнати багатоликість польської столиці. З її сповненими історій та пригод вулицями, площами, парками та кав’ярнями.

Та чи не найбільш популярний Анджей Сапковський з його Відьмаком. «Відьмака» читали, бачили у серіалі та фільмах, грали на комп’ютері і дорослі, і менші. Поляки і далеко за межами Польщі. Усі люблять Відьмака! Сцени до фільму «Відьмак» знімали в замку Огродзенець. Замок Огродзенець у Підзамчі споруджений за часів короля Казимира Великого на найвищому пагорбі Краківсько-Ченстоховської височини. Найбільший і найвідоміший замок на Шляху Орлиних гнізд. Це чудовий приклад майстерності давніх будівничих, які зробили Огродзенець розкішною магнатською резиденцією.

І це тільки деякі ідеї на мандри слідами літературних героїв.

А будуть і наступні.

Наше місто. – 2022. – 7 липня. – с.3.